Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/082/12

    Γνώμη του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2006 , για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Πολωνίας, 2005-2008

    ΕΕ C 82 της 5.4.2006, p. 48–51 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    5.4.2006   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 82/48


    ΓΝΏΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 14ης Μαρτίου 2006

    για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Πολωνίας, 2005-2008

    (2006/C 82/12)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 3,

    τη σύσταση της Επιτροπής,

    Μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ:

    (1)

    Στις 14 Μαρτίου 2006 το Συμβούλιο εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Πολωνίας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2005-2008.

    (2)

    Η μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Πολωνία ήταν 4,5 % κατά την περίοδο 1994-2004, δηλαδή υψηλότερη κατά περισσότερες από δύο εκατοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της ΕΕ των 25 (2,4 %). Μετά από μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σε 1,0 % το 2001, αντικατοπτρίζοντας τόσο εγχώριους όσο και εξωτερικούς κυκλικούς παράγοντες. Έκτοτε ανέκαμψε και το 2004 ανήλθε σε 5,3 %. Από άποψη πρότυπης αγοραστικής δύναμης το κατά κεφαλή εισόδημα ανήλθε στο 46,5 % του μέσου όρου της ΕΕ25 το 2004. Ο πληθωρισμός ΕNΔΤΚ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, δηλαδή κατά μέσο όρο 7,0 %, αλλά το 2005 μειώθηκε αισθητά σε 2 % περίπου. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει το κυριότερο πρόβλημα της Πολωνίας, με ποσοστό ανεργίας 18,8 % το 2004 και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ (51,7 % το 2004). Την τελευταία δεκαετία, το αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης της Πολωνίας ήταν σταθερά αρνητικό. Κυμάνθηκε μεταξύ - 1,4 % και 4,8 % (2) του ΑΕΠ έως το 2003, οπότε άρχισε να βελτιώνεται φθάνοντας το - 3,8 % του ΑΕΠ το 2004 και το - 2,9 % του ΑΕΠ το 2005.

    (3)

    Στις 5 Ιουλίου 2004, το Συμβούλιο απεφάνθη ότι η Πολωνία παρουσίαζε υπερβολικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της ίδιας ημερομηνίας κατ' εφαρμογή του άρθρου 104 παράγραφος 7, το υπερβολικό έλλειμμα πρέπει να διορθωθεί μέχρι το έτος 2007. Το Συμβούλιο, στη γνώμη που εξέδωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2005 σχετικά με την προηγούμενη επικαιροποίηση του προγράμματος σύγκλισης για την περίοδο 2004-2007, που πραγματοποιήθηκε πριν από την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάλεσε την Πολωνία «(i) να ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και πέρα από το 2005 και να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο ως προς το έλλειμμα το 2007, και (ii) να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων του προγράμματος Hausner και να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για τη λήψη εναλλακτικών μέτρων σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα οι κίνδυνοι εφαρμογής».

    (4)

    Όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2005, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης για το έτος αυτό εκτιμάται σε 3,6 % του ΑΕΠ στις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2005, έναντι 3,9 % του ΑΕΠ που αποτελούσε τον στόχο του προηγούμενου επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης όσον αφορά το έλλειμμα και σε σύγκριση με το έλλειμμα του 2,9 % του ΑΕΠ που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα. Η σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα σύγκλισης περιπλέκεται λόγω των σημαντικής έκτασης αναθεωρήσεων των δεδομένων εξαιτίας μεθοδολογικών μεταβολών. Το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα οφειλόταν κυρίως στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της κεντρικής κυβέρνησης και ιδίως τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου παρατηρήθηκαν (σε ταμειακή βάση) υψηλότερα από τα προγραμματισθέντα έσοδα άμεσης φορολογίας και ελλιπής εκτέλεση των δαπανών, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα κατά περίπου 0,7 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2005.

    (5)

    Το πρόγραμμα ακολουθεί, εν γένει, το πρότυπο και τις απαιτήσεις παροχής δεδομένων που ισχύουν για τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας. (3) Η Πολωνία υπέβαλε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης στις 19 Ιανουαρίου, ήτοι 7 εβδομάδες μετά την προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου που ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας. Η καθυστέρηση οφειλόταν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2005 μετά από κοινοβουλευτικές εκλογές και στην αντικατάσταση του υπουργού οικονομικών στις αρχές Ιανουαρίου του 2006.

    (6)

    Το μακροοικονομικό σενάριο του προγράμματος προβλέπει άνοδο της ετήσιας αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ από 3,3 % το 2005 σε 4,3 % το 2006 και σε 5,0 % το 2008. Οι παραδοχές για την ανάπτυξη στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμα μπορούν συνεπώς να θεωρηθούν αξιόπιστες, με ροπή προς την αισιοδοξία κατά το τελευταίο έτος της περιόδου. Οι προβλέψεις του προγράμματος όσον αφορά τον πληθωρισμό θεωρούνται, επίσης, ρεαλιστικές εκτός από το 2006, για το οποίο θεωρούνται ότι είναι υψηλές λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων εξελίξεων του ΔΤΚ.

    (7)

    Απώτερος στόχος της τρέχουσας επικαιροποίησης του προγράμματος σύγκλισης είναι η προοδευτική μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης (υπολογιζόμενου λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Eurostat της 2ας Μαρτίου 2004) ούτως ώστε να καλυφθούν τα κριτήρια σύγκλισης μέχρι τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, δηλαδή έως τα τέλη του 2009. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2007 παραμένει αμετάβλητος σε 2,2 % του ΑΕΠ ενώ τα συστήματα συντάξεων που χρηματοδοτούνται από τον δεύτερο πυλώνα εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Εάν τα συνταξιοδοτικά συστήματα εξαιρεθούν από τον κρατικό τομέα, ο στόχος για το έλλειμμα αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, από 3,9 % του ΑΕΠ σε 4,1 % του ΑΕΠ λόγω του ότι το εκτιμώμενο αποτέλεσμα του συστήματος συντάξεων ανέρχεται τώρα σε 1,9 % του ΑΕΠ. Εάν επιτρεπόταν να ληφθεί υπόψη η φθίνουσα μείωση του καθαρού κόστους των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πολωνίας θα ήταν κάτω από το 3 % του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το πρωτογενές αποτέλεσμα (με τα συστήματα συντάξεων που χρηματοδοτούνται από τον δεύτερο πυλώνα να συμπεριλαμβάνονται στον τομέα γενικής κυβέρνησης) αναμένεται να βελτιωθεί από - 0,3 % του ΑΕΠ το 2005 σε 0,6 % το 2008. Η βραδεία αυτή προσαρμογή οφείλεται κυρίως στην ευνοϊκή εξέλιξη των εσόδων το 2006 και σε ορισμένες περικοπές δαπανών το 2007 και το 2008. Σε σύγκριση με την προηγούμενη, η τρέχουσα επικαιροποίηση θέτει έναν πιο φιλόδοξο στόχο ως προς το έλλειμμα του 2006, χάρη στα μεταφερόμενα θετικά αποτελέσματα της εξέλιξης των εσόδων το 2005, με τη διαφορά ότι η μετέπειτα προσπάθεια προσαρμογής είναι χαμηλότερη και οι μεταρρυθμίσεις στις δαπάνες μετατίθενται για το 2007 και το 2008.

    (8)

    Κατά την περίοδο του προγράμματος, το διαρθρωτικό αποτέλεσμα (δηλαδή το κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα χωρίς τα έκτακτα και τα λοιπά προσωρινά μέτρα) όπως υπολογίζεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής βάσει των στοιχείων που παρέχει το πρόγραμμα με την από κοινού συμφωνηθείσα μεθοδολογία, προγραμματίζεται να βελτιωθεί ετησίως κατά 0,25 % του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο. Το πρόγραμμα θέτει ως μεσοπρόθεσμο στόχο (ΜΠΣ) για τη δημοσιονομική κατάσταση τη διαμόρφωση του διαρθρωτικού ελλείμματος σε - 1,0 % του ΑΕΠ, αλλά δεν αποβλέπει σε επίτευξη του στόχου αυτού εντός της περιόδου αναφοράς του προγράμματος. Δεδομένου ότι ο ΜΠΣ του προγράμματος είναι απαιτητικότερος από το ελάχιστο όριο (που εκτιμάται ως έλλειμμα - 1,5 % του ΑΕΠ περίπου), η επίτευξή του θα εκπληρώσει και τον στόχο της δημιουργίας περιθωρίου ασφαλείας ούτως ώστε να αποσοβηθεί η εμφάνιση υπερβολικού ελλείμματος. Ο ΜΠΣ του προγράμματος αντικατοπτρίζει τον δείκτη χρέους και την μέση αύξηση της δυνητικής παραγωγής μακροπρόθεσμα.

    (9)

    Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι χειρότερο από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα. Μολονότι το ιστορικό υπερεπίτευξης των δημοσιονομικών στόχων των προηγούμενων προγραμμάτων δημιουργεί την εντύπωση ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις είναι συντηρητικές, υπάρχουν διάφοροι συντελεστές που επηρεάζουν αρνητικά την προγραμματιζόμενη προσαρμογή. Έπειτα από τις θετικές εξελίξεις στα φορολογικά έσοδα κατά το 2004 και 2005, οι παραδοχές για τις φορολογικές ελαστικότητες είναι μάλλον αισιόδοξες ιδίως όσον αφορά το 2006. Ακόμη, οι αναπτυξιακές παραδοχές για το τελευταίο έτος της περιόδου αναφοράς του προγράμματος (2008) θεωρούνται αισιόδοξες. Υπό το τρέχον πολιτικό κλίμα, οι μεταλλωρύχοι έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά δικαιώματα γεγονός που ωθεί άλλες κοινωνικές ομάδες να απαιτούν επίσης ειδική μεταχείριση υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτόν την μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων που τέθηκε σε εφαρμογή το 1999. To τετραετές ονομαστικό ανώτατο όριο των 30 δισ. PLN για τον κρατικό προϋπολογισμό που εισάγεται στο πρόγραμμα σύγκλισης αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, θα ήταν καλό να θεσπισθεί ένας εναλλακτικός ή πρόσθετος δημοσιονομικός κανόνας με σκοπό τον έλεγχο της αύξησης των κρατικών δαπανών.

    (10)

    Το πρόγραμμα δεν ακολουθεί την πορεία μείωσης του ελλείμματος για το 2007 που χάραξε το Συμβούλιο στη σύσταση που εξέδωσε δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7 και ο δημοσιονομικός προσανατολισμός του επικαιροποιημένου προγράμματος θεωρείται ασυμβίβαστος με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της προθεσμίας που έθεσε το Συμβούλιο. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται εάν ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι στο σύνολό τους. Οι στόχοι ως προς το έλλειμμα το 2005 και το 2006 είναι μικρότεροι σε σχέση με το προηγούμενο επικαιροποιημένο πρόγραμμα και ανταποκρίνονται στους στόχους για το ονομαστικό έλλειμμα που προσδιορίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004 χάρη στην καλύτερη από το αναμενόμενο εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2005 με αποτελέσματα μεταφερόμενα στο 2006. Η σύγκριση μεταξύ στόχων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στη μεθοδολογία των εθνικών λογαριασμών που απαιτούνται από τη Eurostat. Για το κρίσιμο έτος 2007, το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ελλείμματος σε 2,2 % του ΑΕΠ. Ωστόσο, εάν τα συστήματα συντάξεων του δεύτερου πυλώνα εξαιρεθούν από τον τομέα γενικής κυβέρνησης, όπως ορίζει η απόφαση της Eurostat της 2ας Μαρτίου 2004, το προγραμματιζόμενο για το 2007 έλλειμμα ανέρχεται 4,1 % του ΑΕΠ. Εάν επιτρεπόταν να ληφθεί υπόψη η φθίνουσα μείωση του καθαρού κόστους των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πολωνίας θα ήταν κάτω από το 3 % του ΑΕΠ. Προκειμένου να διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα εμπρόθεσμα θα απαιτηθούν σημαντικές επιπρόσθετες προσπάθειες προσαρμογής.

    (11)

    Μεταξύ του 2005 και του 2008, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3

    Formula

    εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και να ανέλθει στο 45,5 % του ΑΕΠ το 2008, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τη σχετική τιμή αναφοράς (60 % του ΑΕΠ). Είναι επίσης κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι στο προηγούμενο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης. Αναμένονται σημαντικές και αυξητικές για το χρέος προσαρμογές αποθεμάτων-ροών που θα αντισταθμίσουν την επίδραση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μιας ευνοϊκής αντίδρασης τύπου «χιονοστιβάδας» (η αρνητική συμβολή του τεκμαρτού επιτοκίου υπεραντισταθμίζεται από την σταθερά έντονη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ).

    (12)

    Τα σχεδιαζόμενα μέτρα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών συμβαδίζουν εν πολλοίς με τους γενικούς προσανατολισμούς οικονομικής πολιτικής, που περιλαμβάνονται στους ολοκληρωμένους προσανατολισμούς για την περίοδο 2005-2008. Ωστόσο, η προγραμματιζόμενη προσαρμογή δεν αρκεί για την άμεση διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

    (13)

    Στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Πολωνίας, που υποβλήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2006 στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, προσδιορίζονται οι ακόλουθες προκλήσεις που έχουν σοβαρές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά: δημοσιονομική εξυγίανση λόγω υψηλών ελλειμμάτων, αναβάθμιση της ανεπαρκούς υποδομής μεταφορών και μείωση των εισφορών που βαρύνουν την εργασία προκειμένου να μειωθεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προσδιορίζονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν αποτυπώνονται στις δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος σύγκλισης. Μεταξύ των δημοσιονομικών μέτρων του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα σύγκλισης μνημονεύει το ανώτατο όριο για το έλλειμμα και τον πολυετή δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    (14)

    Από άποψη διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, φαίνεται ότι ο κίνδυνος για την Πολωνία είναι μικρός όσον αφορά το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κόστος της γήρανσης του πληθυσμού. Το επίπεδο χρέους βρίσκεται επί του παρόντος κάτω από το 60 %, που αποτελεί την τιμή αναφοράς και προβλέπεται ότι θα παραμείνει εκεί εφόσον γίνουν πραγματικότητα οι οικονομίες που συνεπάγεται η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 1999 για τις συντάξεις. Η μεταρρύθμιση είναι φιλόδοξη και συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων από το μεταρρυθμισμένο σύστημα συντάξεων μπορεί να εξασθενήσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης, ιδίως εάν χορηγηθούν περαιτέρω εξαιρέσεις από τα συστήματα συντάξεων. Η υλοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων, καθώς και το τρέχον μεγάλο διαρθρωτικό έλλειμμα μπορεί να αυξήσουν τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται μεσοπρόθεσμα. Η απαρέγκλιτη υλοποίηση της σχεδιαζόμενης εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα είναι αναγκαία προκειμένου να περιορισθούν οι κίνδυνοι που απειλούν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα (4).

    Με βάση την ανωτέρω αξιολόγηση, το Συμβούλιο σημειώνει ότι το πρόγραμμα σύγκλισης όντως προβλέπει κάποια πρόοδο, αλλά όχι την αποτελεσματική διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2007 όπως απαιτεί η σύσταση του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004 και ότι η Επιτροπή προτίθεται να συστήσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σύμφωνα με τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία οφείλει:

    (i)

    να ενισχύσει την προσαρμογή ιδίως το 2006, με τη διάθεση τυχόν πλεονασματικών εσόδων ή κονδυλίων προερχόμενων από μη εκτελεσθείσες δαπάνες, για τη μείωση του ελλείμματος,

    (ii)

    να διασφαλίσει τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος,

    (iii)

    να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών συμπληρώνοντας το ονομαστικό όριο με άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα με έναν κανόνα ως προς τις μεσοπρόθεσμες δαπάνες.

    Σύγκριση βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων (5)

     

    2004

    2005

    2006

    2007

    2008

    Πραγματικό ΑΕΠ

    (μεταβολή %)

    ΠΣ Ιαν. 2006

    5,3

    3,3

    4,3

    4,6

    5,0

    ΠΣ Νοέμβ. 2005

    5,3

    3,4

    4,3

    4,5

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004

    5,7

    5,0

    4,8

    5,6

    μ.δ.σ.

    Πληθωρισμός ΕνΔΤΚ

    (%)

    ΠΣ Ιαν. 2006

    3,6

    2,2

    1,5

    2,2

    2,5

    ΠΣ Νοέμβ. 2005

    3,6

    2,2

    2,3

    2,5

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004

    3,5

    3

    2,7

    2,5

    μ.δ.σ.

    Κενό παραγωγής

    (% του δυνητικού ΑΕΠ)

    ΠΣ Ιαν. 2006 (6)

    0,4

    0,1

    0,3

    0,3

    0,6

    ΠΣ Νοέμβ. 2005 (9)

    0,4

    0,2

    0,4

    0,6

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004 (6)

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    Αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης

    (ως % του ΑΕΠ)

    ΠΣ Ιαν. 2006

    – 3,8

    – 2,9

    – 2,6

    – 2,2

    – 1,9

    ΠΣ Νοέμβ. 2005

    – 3,9

    – 3,6

    – 3,6

    – 3,4

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004

    – 5,4

    – 3,9

    – 3,2

    – 2,2

    μ.δ.σ.

    Πρωτογενές αποτέλεσμα

    (ως % του ΑΕΠ)

    ΠΣ Ιαν. 2006

    – 1,2

    – 0,3

    – 0,2

    0,3

    0,6

    ΠΣ Νοέμβ. 2005

    – 1,2

    – 1,0

    – 1,1

    – 1,0

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004

    – 2,6

    – 1,3

    – 0,5

    0,4

    μ.δ.σ.

    Κυκλικά προσαρμοσμένο και διαρθρωτικό αποτέλεσμα (7)

    (ως % του ΑΕΠ)

    ΠΣ Ιαν. 2006

    – 4,1

    – 2,9

    – 2,7

    – 2,3

    – 2,1

    ΠΣ Νοέμβ. 2005 (8)

    – 4,1

    – 3,7

    – 3,7

    – 3,6

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    Ακαθάριστο δημόσιο χρέος

    (ως % του ΑΕΠ)

    ΠΣ Ιαν. 2006

    41,9

    42,5

    45,0

    45,3

    45,4

    ΠΣ Νοέμβ. 2005

    43,6

    46,3

    47,0

    47,3

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Δεκ. 2004

    45,9

    47,6

    48,0

    47,3

    μ.δ.σ.

    Πρόγραμμα σύγκλισης (ΠΣ), Φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2005 (COM), υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής.


    (1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1055/2005 (ΕΕ L 174 της 7.7.2005, σ. 1). Τα έγγραφα που αναφέρονται στο παρόν κείμενο διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

    (2)  Ορισμός της ΔΥΕ· όλα τα ταμεία συντάξεων εντάσσονται στον τομέα γενικής κυβέρνησης· αναθεωρημένα στοιχεία.

    (3)  Το πρόγραμμα παρέχει όλα τα υποχρεωτικά και τα περισσότερα από τα προαιρετικά στοιχεία που προβλέπονται από τον νέο κώδικα δεοντολογίας Δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία για την απασχόληση σε δεδουλευμένες ώρες και την παραγωγικότητα της εργασίας ως ΑΕΠ ανά δεδουλευμένες ώρες Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες γενικής κυβέρνησης ανά λειτουργία για το 2008. Λείπουν, επίσης, οι διαφορές μεταξύ ρευστών διαθεσίμων και απαιτήσεων καθώς και η καθαρή σώρευση χρηματοοικονομικών στοιχείων. Λείπουν στοιχεία για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών στον πίνακα 7 (μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα).

    (4)  Λεπτομέρειες για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα παρέχονται στην τεχνική αξιολόγηση του προγράμματος από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

    (http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm).

    (5)  Οι δημοσιονομικές προβλέψεις δεν συμπεριλαμβάνουν τον αντίκτυπο της απόφασης της Eurostat, της 2ας Μαρτίου 2004, σχετικά με την ταξινόμηση των χρηματοδοτούμενων συνταξιοδοτικών συστημάτων, η οποία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον χρόνο υποβολής της κοινοποίησης της ανοίξεως του 2007. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο αυτόν το αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης θα είναι - 5,6 % του ΑΕΠ το 2004, - 4,7 % το 2005, - 4,6 % το 2006, - 4,1 % το 2007 και - 3,7 % το 2008, ενώ το ακαθάριστο κρατικό χρέος θα ανέλθει σε 45,9% του ΑΕΠ το 2004, 47,9 % το 2005, 51,2 % το 2006, 52,1 % το 2007 και 52,6 % το 2008.

    (6)  Υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στο πρόγραμμα.

    (7)  Το κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το διαρθρωτικό αποτέλεσμα λόγω του ότι τα έκτακτα και τα λοιπά προσωρινά μέτρα που προέρχονται από το πρόγραμμα είναι αμελητέα (0,04 % του ΑΕΠ το 2005, που μειώνει το έλλειμμα).

    (8)  Στις προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής δεν περιλαμβάνονται έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα

    (9)  Βάσει εκτιμώμενης δυνητικής αύξησης 3,3 %, 3,6 %, 4,2 % και 4,5 % αντιστοίχως για την περίοδο 2004-2007.

    Πηγή:

    Πρόγραμμα σύγκλισης (ΠΣ), Φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2005 (COM), υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής.


    Top