EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000342

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0342/03 υποβολή: Laura González Álvarez (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Διαδικασία διαγωνισμών δημόσιων προσφορών χρηματοδοτούμενων από το ISPA (Διαρθρωτικό Μέσο Προένταξης).

ΕΕ C 242E της 9.10.2003, p. 119–120 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92003E0342

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0342/03 υποβολή: Laura González Álvarez (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Διαδικασία διαγωνισμών δημόσιων προσφορών χρηματοδοτούμενων από το ISPA (Διαρθρωτικό Μέσο Προένταξης).

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 242 E της 09/10/2003 σ. 0119 - 0120


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ P-0342/03

υποβολή: Laura Gonzlez lvarez (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

(5 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα: Διαδικασία διαγωνισμών δημόσιων προσφορών χρηματοδοτούμενων από το ISPA (Διαρθρωτικό Μέσο Προένταξης)

Είναι ακριβές ότι στο πλαίσιο των δημόσιων προσφορών για προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ISPA και την BERD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για τη Συγκρότηση και την Ανάπτυξη) η ακολουθούμενη διαδικασία αξιολόγησης για την οριστική εκχώρηση είναι αυτή που έχει καθιερωθεί από την προαναφερθείσα Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα αυτή χρηματοδοτεί το μικρότερο τμήμα του συνολικού προγράμματος·

Με ποιόν τρόπο μπορεί η Επιτροπή να εξασφαλίζει την κατάλληλη εποπτεία στις περιπτώσεις εκχώρησης προγραμμάτων στιςπό ένταξη χώρες (και ιδίως στην Πολωνία και την Ρουμανία, όπου έχουν παρατηρηθεί καταστάσεις αυτού του είδους), όπου οι διαδικασίες που ακολουθούνται από την BERD θεωρούνται λιγότερο περιοριστικές και διαφανείς από αυτές του ISPA σε άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ISPA;

Για ποιόν λόγο η Επιτροπή δεν εφαρμόζει τις δικές της διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης, οι οποίες,πόκεινται, επιπλέον, και στον έλεγχο άλλων κοινοτικών οργάνων και προτιμά να εφαρμόζει τις διαδικασίες τρίτων φορέων·

Απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής

(4 Μαρτίου 2003)

Ο κανονισμός ISPA(1) επιτρέπει τη χρήση διαδικασιών δημόσιων προμηθειών οι οποίες ισχύουν παραδοσιακά για περιπτώσεις που αφορούν κοινοτική βοήθεια.

Η χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) συμβάλει συχνά στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων ISPA στον τομέα του περιβάλλοντος στις ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρουμανίας και της Πολωνίας. Το άνοιγμα στους κανονισμούς προμηθειών της ΕΤΑΑ επιτρέπεται μόνο για τα τμήματα που χρηματοδοτούνται μέσω του δανείου της ΕΤΑΑ. Οι κανόνες της ΕΤΑΑ δεν ισχύουν για το τμήμα του έργου που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ISPA.

Οι πολιτικές και οι κανόνες προμηθειών της ΕΤΑΑ ακολουθούν διεθνή πρότυπα και στηρίζονται σε αρχές παρόμοιες με αυτές, που ισχύουν για τους κοινοτικούς κανόνες, συγκεκριμένα, καθεστώς μη διακρίσεων, αμεροληψίας και διαφάνειας. Ευθυγραμμίζονται με τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) σχετικά με τις κυβερνητικές προμήθειες.

Για τεχνικούς λόγους, η ΕΤΑΑ δεν είναι σε θέση να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες προμηθειών, που ισχύουν για εξωτερική βοήθεια, οι οποίοι εν πάση περιπτώσει, δεν έχουν πλήρως δοκιμασθεί για μεγάλες δημοπρασίες κατασκευής έργων.

Η ΕΤΑΑ αποτελεί ζωτική πηγή συγχρηματοδότησης, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν ναλοποιηθούν πολλά μεγάλα έργα, ιδίως στον τομέα του περιβάλλοντος, σε πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Αυτό εξηγεί γιατί τροποποιήθηκε ο κανονισμός ISPA προκειμένου να καθιερωθεί νομική βάση που θα επιτρέπει την εφαρμογή των κανόνων προμηθειών της ΕΤΑΑ (ή εκείνων άλλων διεθνών πηγών χρηματοδότησης που συγχρηματοδοτούν μέτρα ISPA).

(1) Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2382/2001 της 4ης Δεκεμβρίου 2001 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1267/1999 για τη θέσπιση μέσου προενταξιακών διαρθρωτικών πολιτικών, ΕΕ L 323 της 7.12.2001.

Top