EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E001855

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1855/02 υποβολή: Jan Mulder (ELDR) προς το Συμβούλιο. Η τροποποίηση των κανόνων του ΔΓΕ (Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών) όσον αφορά την προσφυγή σε εμβόλια-δείκτες.

ΕΕ C 52E της 6.3.2003, p. 109–110 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E1855

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1855/02 υποβολή: Jan Mulder (ELDR) προς το Συμβούλιο. Η τροποποίηση των κανόνων του ΔΓΕ (Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών) όσον αφορά την προσφυγή σε εμβόλια-δείκτες.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 052 E της 06/03/2003 σ. 0109 - 0110


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1855/02

υποβολή: Jan Mulder (ELDR) προς το Συμβούλιο

(28 Ιουνίου 2002)

Θέμα: Η τροποποίηση των κανόνων του ΔΓΕ (Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών) όσον αφορά την προσφυγή σε εμβόλια-δείκτες

Κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΓΕ στο Παρίσι το Μάιο του 2002 εγκρίθηκε η μείωση της προθεσμίας εντός της οποίας μια περιοχή στην οποία τα ζώα έχουν εμβολιασθεί κατά του αφθώδους πυρετού μπορεί να θεωρείται εκ νέου απαλλαγμένη από την εν λόγω ασθένεια (από τους 12 στους 6 μήνες). Ως όρος τέθηκε η διενέργεια ανάλυσης του ορού ώστε να αποδειχθεί ότι η ασθένεια έχει εκλείψει και ότι δεν πάσχουν από αυτή τα εμβολιασθέντα ζώα. Το τελευταίο αυτό είναι δυνατόν στην περίπτωση έκτακτου εμβολιασμού με εμβόλια-δείκτες για τα οποίαφίστανται οι κατάλληλες μέθοδοι δοκιμής.

1. Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή εάν τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης τη μείωση της προθεσμίας αυτής στους τρεις μήνες, όπως στην περίπτωση που μια περιοχή θεωρείται απαλλαγμένη από τον αφθώδη πυρετό μετά από την απομάκρυνση των ζώων· Εάν όχι, για ποιο λόγο·

Αφότου εγκρίθηκε η οδηγία 2001/89/ΕΚ(1) επιτρέπεται η χρήση των εμβολίων αυτών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλασικής πανώλης των χοίρων. Στο μεταξύ έχουν τεθεί σε κυκλοφορία ανάλογα εμβόλια για τα οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Αξιολόγηση των Φαρμακευτικών Προϊόντων στο Λονδίνο. Συγχρόνως αναπτύσσονται οι κατάλληλες μέθοδοι δοκιμής.

2. Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή εάν, κατ' επέκταση, τα κράτη μέλη ζήτησαν την αναπροσαρμογή των κανόνων του ΔΓΕ ώστε να μειωθεί επίσης η ως άνω προθεσμία και για την πανώλη των χοίρων· Εάν όχι, για ποιο λόγο·

(1) ΕΕ L 316 της 1.12.2001, σελ. 5.

Απάντηση

(11 Νοεμβρίου 2002)

1. Το ΔΓΕ, στην 70ή σύνοδό του από 26 έως 31 Μαΐου 2002 και όσον αφορά τον αφθώδη πυρετό, αφενός συμφώνησε για τη μείωση από 12 σε έξι μήνες της προθεσμίας ανάκτησης του καθεστώτος επίσημα απαλλαγμένη και, αφετέρου, σημείωσε τη χρησιμοποίηση νέων δοκιμών ορού για τη διαφοροποίηση των αντισωμάτων των εμβολιασθέντων ζώων από εκείνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι καινούργιες αυτές δοκιμές, οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν εγκριθεί επίσημα, δεν είναι αξιόπιστες 100 % για την ανίχνευση του κυκλοφορούντος ιού.

Συνεπώς, μία χώρα που έχει εφαρμόσει επείγοντα εμβολιασμό και δεν επιθυμεί να σφάξει τα εμβολιασθέντα ζώα, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να ανακτήσει το καθεστώς της απαλλαγμένης χώρας χωρίς εμβολιασμό μετά την παρέλευση 6 μηνών (αντί των 12 μηνών, όπως προβλεπόταν στον παλαιό Κώδικα του ΔΓΕ), θα πρέπει να δώσει λεπτομερέστατες επιδημιολογικές αποδείξεις, που περιλαμβάνουν τη μαζική χρήση των νέων δοκιμών σε όλα τα εμβολιασθέντα ζώα, προκειμένου να πείσει το ΔΓΕ για την απουσία του κυκλοφορούντος ιού.

Εξάλλου, θα πρέπει ναπενθυμιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή πρόταση οδηγίας για την αναθεώρηση και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα των κοινοτικών κανόνων που ισχύουν σχετικά με τον αφθώδη πυρετό, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις. Προφανώς, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν την ευχέρεια να προβάλουν τις θέσεις τους σχετικά με τα μέτρα που θα προταθούν.

Μέχρις ότου εκδοθούν νέες διατάξεις, τα κράτη μέλη οφείλουν να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες της οδηγίας 85/511/ΕΟΚ της 18ης Νοεμβρίου 1985.

2. Όσον αφορά την κλασική πανώλη των χοίρων, το καινούργιο κεφάλαιο του Κώδικα του ΔΓΕ σχετικά με την επιζωοτία αυτή είναι απολύτως σύμφωνο με τις διατάξεις της ισχύουσας κοινοτικής οδηγίας, και συγκεκριμένα της οδηγίας 2001/89/ΕΚ της 23ης Οκτωβρίου 2001.

Η οδηγία αυτή προβλέπει ως βασικό κανόνα την απαγόρευση του εμβολιασμού, αν και, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι δυνατός ο επείγον εμβολιασμός σύμφωνα με κάποιους πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Συγκεκριμένα οι κανόνες αυτοί επιβάλλουν τηνποβολή σχεδίου εμβολιασμού (το σχέδιο αυτό πρέπει πάντοτε να εγκρίνεται από την Επιτροπή), συστήνουν τη χρήση παραδοσιακών εμβολίων και επιτρέπουν την ενδεχόμενη χρήση ιχνηθετικών εμβολίων με την επιφύλαξη ότι θα αναπτυχθεί δοκιμή ορού που θα διακρίνει τα εμβολιασθέντα ζώα.

Προς το παρόν, η δοκιμή αυτή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης και, ως εκ τούτου, καλόν είναι να εφαρμόζονται μόνον οι ισχύοντες κανόνες στο θέμα του εμβολιασμού, με τις συνέπειες που έχει αυτό στην ανάκτηση του καθεστώτος επίσημα απαλλαγμένου μετά από ενδεχόμενη εφαρμογή του εμβολιασμού.

3. Η Κοινότητα δεν είναι μέλος του ΔΓΕ. Τα κράτη μέλη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του διεθνούς αυτού οργανισμού του οποίου είναι μέλη ατομικά. Πολλά ζητήματα με τα οποία ασχολείται το ΔΓΕ καλύπτονται από την κοινοτική νομοθεσία και, συνεπώς, τα κράτη μέλη, τόσο πριν όσο και κατά τις συνεδριάσεις αυτές, συντονίζουν τις θέσεις τους.

Top