Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0455

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης όσον αφορά την απόφαση των Συμμετεχόντων στον Διακανονισμό περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης για τη διεύρυνση του πεδίου της τομεακής συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα

COM/2022/455 final

Βρυξέλλες, 15.9.2022

COM(2022) 455 final

2022/0276(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης όσον αφορά την απόφαση των Συμμετεχόντων στον Διακανονισμό περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης για τη διεύρυνση του πεδίου της τομεακής συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.Αντικεiμενο της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αφορά απόφαση για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης όσον αφορά τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της τομεακής συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα (στο εξής: «τομεακή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή» ή «CCSU»), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Διακανονισμού περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης.

2.Πλαίσιο της πρότασης

2.1.Τομεακή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Σκοπός της CCSU είναι να παράσχει επαρκείς χρηματοδοτικούς όρους και προϋποθέσεις για έργα σε συγκεκριμένους επιλεγμένους τομείς τα οποία χαρακτηρίζονται ως έργα που συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα έργα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα υδρολογικά έργα. Η CCSU εγκρίθηκε το 2012 και επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 2014.

Οι Συμμετέχοντες στη CCSU συμφώνησαν ότι οι χρηματοδοτικοί όροι και προϋποθέσεις της CCSU εφαρμόζονται με τρόπο ο οποίος συνάδει με τον σκοπό του Διακανονισμού περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης (στο εξής: Διακανονισμός). Η CCSU αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και συνιστά το παράρτημα IV του Διακανονισμού, ο οποίος είναι διοικητικά ενσωματωμένος στον ΟΟΣΑ και λαμβάνει στήριξη από τη Γραμματεία Εξαγωγικών Πιστώσεων του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, ούτε ο Διακανονισμός ούτε η CCSU συνιστούν πράξεις του ΟΟΣΑ 1 .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος του Διακανονισμού και της CCSU, και αμφότερες οι πράξεις έχουν μεταφερθεί στο κοινοτικό κεκτημένο δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1233/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011 2 . Επομένως, ο Διακανονισμός και η CCSU είναι νομικά δεσμευτικές πράξεις βάσει του δικαίου της Ένωσης.

2.2.Οι Συμμετέχοντες στη CCSU

Οι Συμμετέχοντες στον Διακανονισμό, συμπεριλαμβανομένης της CCSU (στο εξής: Συμμετέχοντες), είναι επί του παρόντος έντεκα: η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία. Οι Συμμετέχοντες λαμβάνουν αποφάσεις για τροποποιήσεις της CCSU με συναίνεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί την Ένωση στις συνεδριάσεις των Συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων, κατά τη λήψη αποφάσεων από τους Συμμετέχοντες.

2.3.Η προς έκδοση πράξη των Συμμετεχόντων

Οι Συμμετέχοντες προβλέπουν την έκδοση απόφασης για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της CCSU και την παράταση των μέγιστων προθεσμιών αποπληρωμής για τις συναλλαγές στο πλαίσιο της CCSU, δηλαδή του μέγιστου χρονικού διαστήματος για την αποπληρωμή όλων των πιστώσεων που χορηγούνται στον αγοραστή.

Γενικός στόχος της CCSU είναι η προσφορά ευνοϊκότερων χρηματοδοτικών όρων και προϋποθέσεων για φιλικά προς το κλίμα έργα σε τρίτες χώρες, σε σύγκριση με τα οριζόμενα στους οριζόντιους κανόνες του Διακανονισμού, και, κατ’ επέκταση, η κινητροδότηση εξαγωγών φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών. Ωστόσο, η CCSU επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 2014 και επί του παρόντος η κάλυψη των εξαγωγών που μπορούν να επωφεληθούν από τους κανόνες της είναι υπερβολικά περιορισμένη σε σύγκριση με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που επιδιώκει. Ειδικότερα, το πεδίο της CCSU επικεντρώνεται στους τομείς της παραγωγής και της μεταφοράς ενέργειας. Ο περιορισμένος αντίκτυπος που προκύπτει από τη στενή κάλυψη δεν υποστηρίζει με αποτελεσματικό τρόπο τις δεσμεύσεις των Συμμετεχόντων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, ούτε τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ όπως διατυπώνονται στο θεματολόγιο της Πράσινης Συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Συμμετέχοντες έχουν συμφωνήσει να διευρύνουν το πεδίο της CCSU και έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ορισμένους τομείς που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη CCSU, και συγκεκριμένα στους εξής:

·αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και ανακύκλωσης μπαταριών·

·μεταφορές μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών·

·παραγωγή καθαρού υδρογόνου, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση υδρογόνου·

·μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές·

·παραγωγή με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.

Η λεπτομερής πρόταση για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της CCSU, με τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές για όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής, περιλαμβάνεται στο παράρτημα της προτεινόμενης απόφασης. Το εν λόγω παράρτημα θα καταστεί νέο προσάρτημα 1 της CCSU και θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα προσαρτήματα 1 και 2 της CCSU.

Η προτεινόμενη διεύρυνση της κάλυψης της CCSU θα αποτελέσει σημαντικό παραδοτέο για την 27η σύνοδο της διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (στο εξής: COP 27), η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 7-18 Νοεμβρίου 2022, διότι θα δώσει τη δυνατότητα στους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων (στο εξής: ΟΕΠ) να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Θα δώσει επίσης ώθηση στις επιχειρήσεις της ΕΕ σε μελλοντοστρεφείς τομείς με ισχυρές δυνατότητες στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Η παρούσα πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ, σχετικά με τη διεύρυνση του πεδίου της CCSU συνδέεται με παράλληλη πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ, για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους εκσυγχρονισμένους κανόνες του Διακανονισμού [COM(2022) 456]. Σημαντικό μέρος του εκσυγχρονισμού του Διακανονισμού αποτελεί η προσαρμογή στα ελάχιστα ασφάλιστρα για τις συναλλαγές με μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμής (όπως εκείνες που προβλέπεται να επιτρέπονται στο πλαίσιο της CCSU). Με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστεί μια βασική πρόκληση που σχετίζεται με τους ισχύοντες όρους της CCSU, δεδομένου ότι οι Συμμετέχοντες έχουν επισημάνει ότι τα υψηλά ασφάλιστρα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την σχετικά περιορισμένη υιοθέτηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων ευελιξίας. Εκτός του τομέα της αιολικής ενέργειας, μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μικρός αριθμός συναλλαγών στο πλαίσιο της CCSU. Επομένως, η τροποποίηση αυτή είναι καίριας σημασίας.

Τέλος, λόγω της παράτασης των μέγιστων προθεσμιών αποπληρωμής στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Διακανονισμού, είναι επίσης αναγκαία η παράταση των όρων αποπληρωμής στο πλαίσιο της CCSU, ώστε να διασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να παρέχει ουσιαστικό κίνητρο για φιλικές προς το κλίμα συναλλαγές.

Η παρούσα πρόταση απόφασης δεν καλύπτει διατάξεις σχετικά με έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της CCSU. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται σε προηγούμενη πρόταση (βλ. έγγραφο ST6650/22 του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2022).

Είναι σκόπιμο να καθοριστεί η θέση της Ένωσης, διότι η απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους Συμμετέχοντες στον Διακανονισμό για την τροποποίηση της CCSU θα παράγει έννομα αποτελέσματα στην ΕΕ (βλ. σημείο 2.1 ανωτέρω).

3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης

Η προτεινόμενη διεύρυνση του πεδίου της CCSU θα επιτρέψει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευνοϊκότερων όρων και προϋποθέσεων της παρούσας τομεακής συμφωνίας, σε σύγκριση με τους οριζόντιους κανόνες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Διακανονισμού, από ευρύτερο φάσμα φιλικών προς το κλίμα εξαγωγών των Συμμετεχόντων. Με τον τρόπο αυτόν, η CCSU θα καταστεί αποτελεσματικότερο μέσο υποστήριξης της πράσινης μετάβασης.

Λαμβανομένων υπόψη του σκοπού και των προβλεπόμενων θετικών επιπτώσεων της τροποποιημένης CCSU στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, καθώς και στην ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και της οικονομίας στην ΕΕ, η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης θα πρέπει να είναι η υποστήριξη του σχεδίου πρότασης που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

4.Νομική βάση

4.1.Διαδικαστική νομική βάση

4.1.1.Αρχές

Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας».

Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το εκάστοτε όργανο. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα που δεν έχουν μεν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης» 3 .

4.1.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Η πράξη την οποία θα κληθούν να θεσπίσουν οι Συμμετέχοντες συνιστά πράξη που παράγει έννομα αποτελέσματα. Η πράξη είναι δεσμευτική σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης δυνάμει του άρθρου 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1233/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την εφαρμογή ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης και την κατάργηση των αποφάσεων 2001/76/ΕΚ και 2001/77/ΕΚ του Συμβουλίου, το οποίο ορίζει ότι «[ο]ι κατευθυντήριες γραμμές που περιέχονται στον Διακανονισμό περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης (“ο Διακανονισμός”) εφαρμόζονται στην Ένωση. Το κείμενο του Διακανονισμού προσαρτάται στον παρόντα κανονισμό.».

Επομένως, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

4.2.Ουσιαστική νομική βάση

4.2.1.Αρχές

Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης σε σχέση με την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης.

4.2.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Ο κύριος στόχος και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης αφορούν την κοινή εμπορική πολιτική. Επομένως, η ουσιαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ.

4.3.Συμπέρασμα

Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9.

5.Δημοσίευση της προς έκδοση πράξης

Δεδομένου ότι η πράξη των Συμμετεχόντων θα τροποποιήσει τη CCSU, είναι σκόπιμο να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έκδοσή της.

2022/0276 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης όσον αφορά την απόφαση των Συμμετεχόντων στον Διακανονισμό περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης για τη διεύρυνση του πεδίου της τομεακής συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η τομεακή συμφωνία σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα (στο εξής: τομεακή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή), η οποία αποτελεί μέρος του Διακανονισμού περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης (στο εξής: Διακανονισμός) και συνιστά το παράρτημα IV του Διακανονισμού, έχει μεταφερθεί στο δίκαιο της Ένωσης και, ως εκ τούτου, έχει καταστεί νομικά δεσμευτική πράξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1233/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την εφαρμογή ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης και την κατάργηση των αποφάσεων 2001/76/ΕΚ και 2001/77/ΕΚ του Συμβουλίου 4 .

(2)Οι Συμμετέχοντες στον Διακανονισμό (στο εξής: Συμμετέχοντες) πρέπει να λάβουν απόφαση σχετικά με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της τομεακής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, ώστε να συμπεριληφθούν εξαγωγές από βιομηχανικούς τομείς που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από τους όρους της.

(3)Είναι σκόπιμο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης, διότι η απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους Συμμετέχοντες στον Διακανονισμό για την τροποποίηση της τομεακής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή θα παράγει έννομα αποτελέσματα στην Ένωση.

(4)Η προτεινόμενη τροποποίηση της τομεακής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή θα επιτρέψει στις εξαγωγές που πληρούν τα ισχύοντα κριτήρια από ευρύτερο φάσμα βιομηχανικών τομέων να επωφεληθούν από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο πλαίσιο της εν λόγω τομεακής συμφωνίας. Αυτό θα δώσει με τη σειρά του τη δυνατότητα στους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε άλλους Συμμετέχοντες, να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Η ευρύτερη κάλυψη της τομεακής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις της ΕΕ σε μελλοντοστρεφείς τομείς με ισχυρές δυνατότητες προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ένωση,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης όσον αφορά τη θέσπιση, από τους Συμμετέχοντες στον Διακανονισμό περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης (στο εξής: Διακανονισμός), απόφασης για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της τομεακής συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα, η οποία περιλαμβάνεται στο παράρτημα 4 του Διακανονισμού, βασίζεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Όταν υποβάλλονται νέες προτάσεις σχετικά με το αντικείμενο του παραρτήματος της παρούσας απόφασης κατά ή πριν από συνεδρίαση των Συμμετεχόντων, επί της οποίας δεν υπάρχει ακόμη θέση της Ένωσης, η θέση της Ένωσης καθορίζεται μέσω συντονισμού σε επίπεδο Ένωσης προτού οι Συμμετέχοντες κληθούν να εγκρίνουν τροποποίηση του Διακανονισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, η θέση της Ένωσης είναι σύμφωνη με τις υφιστάμενες πολιτικές και την ισχύουσα νομοθεσία.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της σύμβασης του ΟΟΣΑ.
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1233/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την εφαρμογή ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης και την κατάργηση των αποφάσεων 2001/76/ΕΚ και 2001/77/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 326 της 8.12.2011, σ. 45).
(3)    Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Οκτωβρίου 2014, Γερμανία κατά Συμβουλίου, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψεις 61 έως 64.
(4)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1233/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την εφαρμογή ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης και την κατάργηση των αποφάσεων 2001/76/ΕΚ και 2001/77/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 326 της 8.12.2011, σ. 45).
Top

Βρυξέλλες, 15.9.2022

COM(2022) 455 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης όσον αφορά την απόφαση των Συμμετεχόντων στον Διακανονισμό περί των εξαγωγικών πιστώσεων οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης για τη διεύρυνση του πεδίου της τομεακής συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υποστηρίξει τις προτεινόμενες αλλαγές στην τομεακή συμφωνία σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν και τα υδρολογικά έργα, οι οποίες προβλέπονται στο παρόν παράρτημα.

Η θέση αυτή συνεπάγεται αλλαγές στις υφιστάμενες διατάξεις. Τα άρθρα που παρατίθενται κατωτέρω θα αντικαταστήσουν τις ισχύουσες διατάξεις του Διακανονισμού, με αποτέλεσμα την απαλοιφή των ισχυόντων άρθρων 2 και 4, στο σύνολο τους, και την απαλοιφή των παρόντων προσαρτημάτων Ι και ΙΙ και την αντικατάστασή τους από το αναθεωρημένο προσάρτημα Ι, το οποίο περιλαμβάνεται κατωτέρω.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΟΝ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ

Σκοπός της παρούσας τομεακής συμφωνίας είναι να παράσχει επαρκείς χρηματοδοτικούς όρους και προϋποθέσεις για έργα σε συγκεκριμένους επιλεγμένους τομείς, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διεθνών πρωτοβουλιών, επειδή συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα έργα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα υδρολογικά έργα. Οι Συμμετέχοντες στην παρούσα τομεακή συμφωνία συμφωνούν ότι οι χρηματοδοτικοί όροι και προϋποθέσεις της τομεακής συμφωνίας, η οποία συμπληρώνει τον Διακανονισμό, εφαρμόζονται με τρόπο ο οποίος συνάδει με τον σκοπό του Διακανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

1.ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ I

α.Η παρούσα τομεακή συμφωνία ορίζει τους χρηματοδοτικούς όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται σε εξαγωγικές πιστώσεις οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης σε σχέση με συμβάσεις σε τομέα που αναγράφεται στον κατάλογο του προσαρτήματος Ι της παρούσας τομεακής συμφωνίας.

β.Οι εν λόγω συμβάσεις αφορούν την εξαγωγή πλήρων έργων ή τμημάτων αυτών, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, ο εξοπλισμός, τα υλικά και οι υπηρεσίες, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού, που απαιτούνται άμεσα για την κατασκευή και την εκμετάλλευση συγκεκριμένου έργου, υπό τον όρο ότι:

1.το έργο έχει χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές άνθρακα ή εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα και/ή υψηλή ενεργειακή απόδοση· 

2.το έργο θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στα πρότυπα επιδόσεων που ορίζονται στο προσάρτημα Ι· και

3.οι προβλεπόμενοι όροι και προϋποθέσεις διευρύνονται μόνο εάν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν ειδικά χρηματοδοτικά μειονεκτήματα που έχει ένα έργο, και βασίζονται στις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες και στις ειδικές συνθήκες της αγοράς για κάθε έργο.

γ.Για συμβάσεις στους επιλέξιμους τομείς που αναγράφονται στον κατάλογο του προσαρτήματος I, κατηγορία έργων 1, η παρούσα τομεακή συμφωνία ορίζει τους χρηματοδοτικούς όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται σε εξαγωγικές πιστώσεις οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης σε σχέση με συμβάσεις στους επιλέξιμους τομείς που αναγράφονται στον κατάλογο του προσαρτήματος Ι, κατηγορία έργων 1, της παρούσας τομεακής συμφωνίας για τα ακόλουθα:

1.την εξαγωγή πλήρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή τμημάτων αυτών, εξαγωγή στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, ο εξοπλισμός, τα υλικά και οι υπηρεσίες, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού, που απαιτούνται άμεσα για την κατασκευή και την εκμετάλλευση αυτών των σταθμών·

2.τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων σταθμών που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στις περιπτώσεις που η οικονομική ζωή της μονάδας είναι πιθανόν να παραταθεί τουλάχιστον κατά την περίοδο αποπληρωμής που θα χορηγηθεί. Εάν δεν πληρούται αυτό το κριτήριο, ισχύουν οι όροι του Διακανονισμού.

δ.Η παρούσα τομεακή συμφωνία δεν εφαρμόζεται σε στοιχεία που βρίσκονται έξω από τα όρια του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για τα οποία είναι συνήθως υπεύθυνος ο αγοραστής, συγκεκριμένα, για την υδροδότηση που δεν αφορά άμεσα τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, για έξοδα που έχουν σχέση με τη χωροταξική διευθέτηση, την οδοποιία, την κατασκευή οικισμών, την ηλεκτροδότηση και το κέντρο διανομής, καθώς και για έξοδα που προκύπτουν από επίσημες διαδικασίες έγκρισης στη χώρα του αγοραστή (π.χ. άδεια εγκατάστασης εργοταξίου, άδεια κατασκευής), εκτός:

1.από περιπτώσεις στις οποίες ο αγοραστής του κέντρου διανομής είναι ο ίδιος με τον αγοραστή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και η σύμβαση συνάπτεται για το αρχικό κέντρο διανομής του εν λόγω σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, οπότε οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το αρχικό κέντρο διανομής δεν μπορούν να είναι ευνοϊκότερα από εκείνα που ισχύουν για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες μορφές ενέργειας· και

2.οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για τους υποσταθμούς, τους μετασχηματιστές και τις γραμμές μετάδοσης με κατώτερο όριο τάσης 60 kV, που βρίσκονται έξω από τα όρια του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, δεν μπορούν να είναι ευνοϊκότερα από εκείνα που ισχύουν για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

[…]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

4.ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν δημόσιας στήριξης σε σχέση με συμβάσεις στους τομείς που αναγράφονται στον κατάλογο του προσαρτήματος I, η μέγιστη προθεσμία αποπληρωμής είναι 25 έτη.

[…]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

5.ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

α.Συμμετέχων που προτίθεται να παράσχει στήριξη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας τομεακής συμφωνίας προβαίνει προηγουμένως σε κοινοποίηση, τουλάχιστον δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε υποχρέωσης, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Διακανονισμού.

β.Κοινοποιήσεις αυτού του είδους περιλαμβάνουν ακριβέστερη περιγραφή του έργου, ώστε να καταδειχθεί με ποιον τρόπο το έργο πληροί τα κριτήρια στήριξης που ορίζονται στο άρθρο 1 ή 2 της παρούσας τομεακής συμφωνίας.

γ.Για έργα που υποστηρίζονται σύμφωνα με το προσάρτημα ΙΙ της παρούσας τομεακής συμφωνίας, η σχετική κοινοποίηση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα ή τα πρότυπα επιδόσεων που εφαρμόζονται, καθώς και τις αναμενόμενες μειώσεις εκπομπών.

δ.Για έργα που υποστηρίζονται σύμφωνα με το προσάρτημα ΙΙ της παρούσας τομεακής συμφωνίας, η σχετική κοινοποίηση περιλαμβάνει το αποτέλεσμα τυχόν επισκόπησης από ανεξάρτητο τρίτο μέρος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

6.ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι Συμμετέχοντες συμφωνούν να εξετάσουν τα ακόλουθα θέματα:

α.Ασφάλιστρα κινδύνου προσαρμοσμένα βάσει της προθεσμίας.

β.Όρους για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτού καυσίμου με χαμηλές εκπομπές / υψηλή ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού της τεχνολογικής ετοιμότητας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (ετοιμότητα CCS).

γ.Κτίρια καθαρής μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

δ.Έργα κυψέλης καυσίμου.

ε.Πρότυπα εκπομπών.

στ.Λογιστική καταγραφή των εκπομπών και υποβολή εκθέσεων.

ζ.Υδάτινες μεταφορές με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.

7.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

α.Η Γραμματεία υποβάλλει ετησίως έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας τομεακής συμφωνίας. Η έκθεση αυτή θα τεκμηριώνει τα αποτελέσματα τυχόν διαδικασίας συζήτησης βάσει του άρθρου 45 του Διακανονισμού. Θα περιλαμβάνει περίληψη προς δημοσιοποίηση.

β.Οι Συμμετέχοντες επανεξετάζουν τακτικά το πεδίο εφαρμογής και άλλες διατάξεις της παρούσας τομεακής συμφωνίας. Για λόγους μεγαλύτερης βεβαιότητας, θα διενεργηθεί επανεξέταση έως το τέλος του 2028 ή μετά την πραγματοποίηση 50 συναλλαγών στο πλαίσιο της CCSU, ανάλογα με το ποιο από τα δύο επέλθει πρώτο. Η επανεξέταση αυτή θα βασίζεται στην πείρα που έχει αποκτηθεί από τη διαδικασία κοινοποίησης, καθώς και σε αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς για τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το κλίμα.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ I: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κατηγορία και τύπος έργων

Ορισμός

Σκεπτικό

Πρότυπα

Ειδικοί όροι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Α: Περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

[Περιλαμβάνει το ακριβές περιεχόμενο του ισχύοντος άρθρου 1 και του προσαρτήματος Ι, καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο.]

ΤΥΠΟΣ 1: Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακή απόδοση σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος άρθρου 1 και του προσαρτήματος Ι. Δεν προβλέπουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί απλή αντιγραφή του προσαρτήματος Ι στο πλαίσιο «Ορισμός», δεδομένου ότι ο πραγματικός ορισμός των επιλέξιμων έργων περιλαμβάνεται στο άρθρο 1, αλλά επί της ουσίας, προτείνουμε να αποτυπωθεί εδώ το πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος άρθρου 1 και του προσαρτήματος Ι, χωρίς αλλαγές επί της ουσίας (δηλαδή κανένα πρότυπο, Ά.α.) και τις αναγκαίες προσαρμογές του κειμένου που είναι τυπικού χαρακτήρα.

ΤΥΠΟΣ 2: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση αέριων και υγρών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υδρογόνου

Κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση αέριων και υγρών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υδρογόνου.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερες από 100g CO2e/kWh. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση ειδικά για κάθε έργο δεδομένα, με τη χρήση του προτύπου ISO 14067:2018 ή ISO 14064-1:2018, και να επαληθεύονται από τρίτο.

Είτε, κατά την κατασκευή, εγκαθίσταται εξοπλισμός μέτρησης για την παρακολούθηση των φυσικών εκπομπών, όπως η διαρροή μεθανίου, ή εφαρμόζεται πρόγραμμα ανίχνευσης και επισκευής διαρροών· είτε, κατά τη λειτουργία, αναφέρεται η φυσική μέτρηση των εκπομπών μεθανίου και εξαλείφεται η διαρροή.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Β: Έργα αποκατάστασης σε σταθμούς ορυκτού καυσίμου, υποκατάσταση ορυκτού καυσίμου

[Ακριβές περιεχόμενο του προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Α, τύπος 1, και κατηγορία έργων Β. Επισημαίνουμε ότι η νέα αρίθμηση της κατηγορίας έργων Α, τύπος 1, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο άρθρο 6 στοιχείο γ) του Διακανονισμού.]

Αντιγραφή του ισχύοντος περιεχομένου του προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Α, τύπος 1, και κατηγορία έργων Β.

Επεξηγήσεις: Προτείνουμε τη διαίρεση της κατηγορίας έργων Α σε δύο κατηγορίες, ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των έργων CCUS αυτών καθαυτά (τα οποία μπορούν να έχουν πολλές εφαρμογές, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στον τομέα της μεταποίησης, και τα οποία μεταφέραμε στη νέα κατηγορία έργων Δ) και των έργων που επικεντρώνονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (τα οποία προτείνουμε να υπαχθούν σε αυτήν τη νέα κατηγορία έργων Β). Η ΕΕ έχει επισημάνει σε προγενέστερο χρόνο την ανάγκη επικαιροποίησης των ισχυόντων προτύπων στην παρούσα ενότητα, αλλά μπορούμε προς το παρόν να καταλήξουμε σε συμφωνία για την εξέταση του ζητήματος αυτού σε μεταγενέστερο στάδιο των συζητήσεων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Γ: Ενεργειακή απόδοση

[Ακριβές περιεχόμενο του προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Γ.]

Αντιγραφή του ισχύοντος περιεχομένου του προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Γ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Δ: Δέσμευση, χρήση και αποθήκευση CO2

[Πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Α, τύπος 2. Εδώ προτείνουμε επικαιροποιημένα πρότυπα, ώστε να αντικατοπτρίζεται το ότι η CCUS αποτελεί βασική τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές και ότι τα πρότυπα δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται στο ποσοστό δέσμευσης, αλλά στην αποτελεσματικότητα της δέσμευσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα έργα CCUS θα πρέπει να είναι επιλέξιμα για την παροχή κινήτρων, ακόμη και αν το ποσοστό δέσμευσης είναι χαμηλό. Το σκεπτικό για τα νέα πρότυπα που προτείνονται είναι ότι η διαρροή CO2 μπορεί να υπονομεύσει την αξία της CCUS ως επιλογής μετριασμού των επιπτώσεων. Επομένως, η παρακολούθηση θα πρέπει να ενθαρρύνεται μέσω διατάξεων πολιτικής.]

ΤΥΠΟΣ 1: Έργα CCUS (δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα) καθαυτά

Κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παρέχουν δέσμευση, χρήση και/ή αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα με τη μεταφορά και τις υποδομές που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία, όπως οχήματα και πλοία.

Αντιγραφή του ισχύοντος περιεχομένου του προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Α, τύπος 2.

Το CO2 που μεταφέρεται από την εγκατάσταση όπου δεσμεύεται στο σημείο έγχυσης δεν οδηγεί σε διαρροές CO2 που υπερβαίνουν το 0,5 % της μάζας του μεταφερόμενου CO2.

Όταν πρόκειται για μεταφορά και/ή αποθήκευση CO2, εφαρμόζονται κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης διαρροών και υπάρχει σχέδιο παρακολούθησης, και οι τακτικές εκθέσεις επαληθεύονται από τις εθνικές αρχές ή από ανεξάρτητο τρίτο.

Η αποθήκευση CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς πληροί το πρότυπο ISO 27914:2017.

Αντιγραφή του ισχύοντος περιεχομένου του προσαρτήματος II, κατηγορία έργων Α, τύπος 2.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Ε: Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

ΤΥΠΟΣ 1: Εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων όπου αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια και επιστρέφεται υπό τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει αντλησιοταμίευση.

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καλύτερης διαχείρισης της ζήτησης στο δίκτυο.

Εάν η δραστηριότητα περιλαμβάνει την αποθήκευση χημικής ενέργειας, το μέσο αποθήκευσης (υδρογόνο ή αμμωνία) πληροί τα κριτήρια της CCSU για την καθαρή παραγωγή του αντίστοιχου προϊόντος.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 2: Παραγωγή και ανακύκλωση μπαταριών

Κατασκευή επαναφορτιζόμενων μπαταριών, αλλά και συστοιχιών και συσσωρευτών για μεταφορές, σταθερή αποθήκευση ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας εκτός δικτύου, καθώς και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή των αντίστοιχων κατασκευαστικών στοιχείων (ενεργά υλικά μπαταριών, κυψέλες, περιβλήματα και ηλεκτρονικά κατασκευαστικά στοιχεία μπαταριών). Ανακύκλωση μπαταριών στο τέλος του κύκλου ζωής.

Οι μπαταρίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα διευκόλυνσης για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τις μεταφορές με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.

Κανένα πρότυπο. Ά.α.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΣΤ: Μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές

ΤΥΠΟΣ 1:

Μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές

Κατασκευή, επέκταση και λειτουργία εγκαταστάσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν άμεσες συνδέσεις με πηγές χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και ολόκληρα δίκτυα όπου ο μέσος συντελεστής του συστήματος δικτύου πληροί τα πρότυπα κατά τη διάρκεια κυλιόμενης πενταετούς περιόδου.

Με τον τρόπο αυτόν υποστηρίζεται η μεγαλύτερη διείσδυση των πηγών ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Οι πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών ορίζονται ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή όταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι χαμηλότερες από την οριακή τιμή των 100 gCO2e/kWh, μετρούμενη στη βάση του κύκλου ζωής.

[Όπως έχει αναφερθεί και σε προγενέστερο χρόνο, στο έγγραφό μας για την τρίτη δέσμη νομοθετικών μέτρων για την ενέργεια (TEP), είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας.]

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Ζ: Παραγωγή καθαρού υδρογόνου, μεταφορά και διανομή υδρογόνου και αποθήκευση υδρογόνου

ΤΥΠΟΣ 1:

Παραγωγή καθαρού υδρογόνου

Κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υδρογόνο με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο και/ή εξοπλισμού για την παραγωγή υδρογόνου.

Η βιώσιμη παραγωγή και χρήση υδρογόνου αποτελεί ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης και των μεταφορών.

Η μεταποίηση συμμορφώνεται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής κάτω των 3 kg CO2e ανά kg παραγόμενου H2.

[Τα πρότυπα θα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Αυτό θα μπορούσε να επισημανθεί ως μέρος γενικής ρήτρας επανεξέτασης.]

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 2:

Δίκτυα μεταφοράς υδρογόνου

Κατασκευή και λειτουργία δικτύων που προορίζονται ειδικά για τη μεταφορά υδρογόνου ή άλλων αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών (δηλαδή από ανανεώσιμη πηγή ή που ανταποκρίνονται στο πρότυπο για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου).

Αναπροσαρμογή της χρήσης δικτύων φυσικού αερίου σε δίκτυα αποκλειστικά υδρογόνου και μετασκευή δικτύων φυσικού αερίου, η οποία καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση του υδρογόνου και άλλων αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στο δίκτυο (δηλαδή συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μίγματος υδρογόνου και άλλων αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στο σύστημα).

Η βιώσιμη παραγωγή και χρήση υδρογόνου αποτελεί ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης και των μεταφορών.

Η δραστηριότητα περιλαμβάνει ανίχνευση διαρροών και επισκευή υφιστάμενων αγωγών αερίου και άλλων στοιχείων του δικτύου για τη μείωση της διαρροής μεθανίου.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 3:

Αποθήκευση υδρογόνου

Κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδρογόνου, μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης που προορίζονται ειδικά για αποθήκευση υδρογόνου και λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδρογόνου.

Η βιώσιμη παραγωγή και χρήση υδρογόνου αποτελεί ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης και των μεταφορών.

Στην περίπτωση έργων που συνδέονται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, το υδρογόνο που αποθηκεύεται στην εγκατάσταση θα πρέπει να πληροί τα πρότυπα για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου από το παρόν προσάρτημα.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Η: Παραγωγή με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές

ΤΥΠΟΣ 1: 
Παραγωγή καθαρής αμμωνίας

Παραγωγή άνυδρης αμμωνίας με χαμηλές εκπομπές.

Προώθηση της παραγωγής καθαρής αμμωνίας και των χρήσεών της που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε διάφορους τομείς.

Η αμμωνία παράγεται από καθαρό υδρογόνο, το οποίο παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται στο παρόν προσάρτημα, ή ανακτάται από λύματα.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 2: 
Παραγωγή με χαμηλές εκπομπές σε τομείς όπου η μείωση των εκπομπών είναι δύσκολη (συμπεριλαμβανομένων των τομέων του τσιμέντου, του σιδήρου και του χάλυβα, του αλουμινίου)

Παραγωγή με χαμηλές εκπομπές, η οποία περιλαμβάνει πλήρεις μονάδες παραγωγής και μέρος αυτών, προμήθειες εξοπλισμού και άμεσα συνδεδεμένες υποδομές και υπηρεσίες.

Παροχή κινήτρων στους κατασκευαστές ώστε να στραφούν προς βιώσιμες πρακτικές σε τομείς όπου η μείωση των εκπομπών είναι δύσκολη.

Η ΕΕ προτείνει οι ακόλουθες δραστηριότητες να είναι επιλέξιμες, βάσει τιμής αναφοράς για κορυφαίες εγκαταστάσεις παραγωγής με τις λιγότερες εκπομπές 1 :

Για το τσιμέντο:

α) Φαιό κλίνκερ, όπου οι ειδικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι χαμηλότερες από 0,722 tCO2e ανά τόνο φαιού κλίνκερ.

β) Τσιμέντο από φαιό κλίνκερ ή εναλλακτικό υδραυλικό συνδετικό υλικό, όπου οι ειδικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κλίνκερ και τσιμέντου ή εναλλακτικού συνδετικού υλικού είναι χαμηλότερες από 0,469 tCO2e ανά τόνο παραγόμενου τσιμέντου ή εναλλακτικού συνδετικού υλικού.

Για τον σίδηρο και τον χάλυβα:

α) Σίδηρος και χάλυβας όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μειωμένες κατά την ποσότητα εκπομπών που αντιστοιχεί στην παραγωγή απαερίων, δεν υπερβαίνουν τις ακόλουθες τιμές που εφαρμόζονται στα διάφορα στάδια της διαδικασίας παραγωγής:

1.θερμό μέταλλο = 1,331 tCO2e/t προϊόντος·

2.πυροσυσσωματωμένο μετάλλευμα = 0,163 tCO2e/t προϊόντος·

3.οπτάνθρακας (εξαιρουμένου του οπτάνθρακα από λιγνίτη) = 0,144 tCO2e/t προϊόντος·

4.χύτευση σιδήρου = 0,299 tCO2e/t προϊόντος·

5.βελτιωμένα χαλυβδοκράματα καμίνου ηλεκτρικού τόξου (EAF) = 0,266 tCO2e/t προϊόντος·

6.ανθρακοχάλυβας καμίνου ηλεκτρικού τόξου (EAF) = 0,209 tCO2e/t προϊόντος.

β) Χάλυβας σε καμίνους ηλεκτρικού τόξου (EAF) που παράγουν ανθρακοχάλυβα με EAF ή θερμό κραματοποιημένο χάλυβα με EAF, και όπου η εισροή απομετάλλων χάλυβα σε σχέση με την εκροή προϊόντος δεν είναι χαμηλότερη από 70 % για την παραγωγή βελτιωμένων χαλυβδοκραμάτων και 90 % για την παραγωγή ανθρακοχάλυβα. 

Για το αλουμίνιο:

α) Πρωτογενές αλουμίνιο, όπου η οικονομική δραστηριότητα πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

1.Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν υπερβαίνουν το 1,484 tCO2e ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου.

2.Η μέση ένταση άνθρακα για τις έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν υπερβαίνει τα 100 g CO2e/kWh. γ) Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαδικασία παραγωγής δεν υπερβαίνει τα 15,5 MWh/t Al.

β) Δευτερογενές αλουμίνιο.

[Τα πρότυπα θα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Αυτό θα μπορούσε να επισημανθεί ως μέρος γενικής ρήτρας επανεξέτασης.]

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ Θ: Μεταφορές με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές

ΤΥΠΟΣ 1:

Μεταφορές μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών

Στόλοι μηδενικών άμεσων εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων οδικών, σιδηροδρομικών και υδάτινων μεταφορών και των συνδεδεμένων υποδομών 2 που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία των εν λόγω οχημάτων.

Η μετάβαση σε στόλους μηδενικών και χαμηλών άμεσων εκπομπών από τον αγωγό εξαγωγής έχει καίρια σημασία για την επίτευξη του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι άμεσες εκπομπές CO2 από τον αγωγό εξαγωγής των κινούμενων περιουσιακών στοιχείων είναι μηδενικές.

Μόνο στην περίπτωση των εμπορευματικών μεταφορών, τα οχήματα, οι αμαξοστοιχίες, τα βαγόνια ή τα πλοία δεν προορίζονται ειδικά για τη μεταφορά ορυκτών καυσίμων και οι υποδομές δεν προορίζονται ειδικά για τη μεταφορά ή την αποθήκευση ορυκτών καυσίμων.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 2:

Υδάτινες μεταφορές με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές

Πλοία υδάτινων μεταφορών με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.

Η μετάβαση σε στόλους μηδενικών και χαμηλών άμεσων εκπομπών από τον αγωγό εξαγωγής έχει καίρια σημασία για την επίτευξη του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Για τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών: Υβριδικά πλοία και πλοία διπλού καυσίμου χρησιμοποιούν για την κανονική λειτουργία τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50 %, την ενέργειά τους από καύσιμα μηδενικών άμεσων εκπομπών CO2 (από τον αγωγό εξαγωγής) ή ισχύ από ρευματοδότη.

Για τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές εμπορευμάτων: Τα πλοία έχουν άμεσες εκπομπές CO2 (από τον αγωγό εξαγωγής) ανά τονοχιλιόμετρο (g CO2/tkm), με χρήση του δείκτη λειτουργικής ενεργειακής απόδοσης (EEOI) που αναπτύχθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), οι οποίες είναι κατά 50 % χαμηλότερες από τη μέση τιμή αναφοράς για τις εκπομπές CO2 που ορίζεται για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα βάσει διεθνούς ή οποιουδήποτε άλλου αναγνωρισμένου προτύπου.

Για τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών, καθώς και για πλοία για λιμενικές εργασίες, επικουρικές δραστηριότητες και εξειδικευμένες λειτουργίες: Υβριδικά πλοία και πλοία διπλού καυσίμου που χρησιμοποιούν για την κανονική λειτουργία τους στη θάλασσα και στους λιμένες, σε ποσοστό τουλάχιστον 25 %, την ενέργειά τους από καύσιμα μηδενικών άμεσων εκπομπών CO2 (από τον αγωγό εξαγωγής) ή ισχύ από ρευματοδότη. Εναλλακτικά, τα πλοία έχουν επιτύχει τιμή δείκτη σχεδιασμού ενεργειακής απόδοσης (EEDI) κατά 10 % χαμηλότερη από τις απαιτήσεις για τον EEDI που ισχύουν εάν τα πλοία μπορούν να λειτουργούν με καύσιμα μηδενικών άμεσων εκπομπών CO2 (από τον αγωγό εξαγωγής) ή με καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές.

Διευκόλυνση της στροφής από τις οδικές μεταφορές προς τις υδάτινες μεταφορές: Εάν τα πλοία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, σχεδιασμένων με σκοπό να καταστήσουν δυνατή τη στροφή των εμπορευματικών μεταφορών που πραγματοποιούνται επί του παρόντος οδικώς προς τις θαλάσσιες μεταφορές, αρκεί τα πλοία να έχουν άμεσες εκπομπές CO2 (από τον αγωγό εξαγωγής), υπολογιζόμενες με χρήση του δείκτη σχεδιασμού ενεργειακής απόδοσης (EEDI) του ΔΝΟ, κατά 50 % χαμηλότερες από τη μέση τιμή αναφοράς για τις εκπομπές CO2 που ορίζεται για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα βάσει διεθνούς ή οποιουδήποτε άλλου αναγνωρισμένου προτύπου.

[Προτείνουμε την επανεξέταση του παρόντος τύπου έργων το 2025. Αυτό θα μπορούσε να επισημανθεί ως μέρος γενικής ρήτρας επανεξέτασης.]

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 3:

Εκσυγχρονισμός και αναβαθμίσεις για τις υδάτινες μεταφορές

Μετασκευή και αναβαθμίσεις των σκαφών για τη μείωση των εκπομπών.

Η μετάβαση σε στόλους μηδενικών και χαμηλών άμεσων εκπομπών από τον αγωγό εξαγωγής έχει καίρια σημασία για την επίτευξη του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η κατανάλωση καυσίμου του πλοίου μειώνεται κατά τουλάχιστον 10 %, εκφραζόμενη σε λίτρα καυσίμου ανά τονοχιλιόμετρο, και αυτό αποδεικνύεται με σαφήνεια από συγκριτικό υπολογισμό. Τα πλοία που μετασκευάζονται δεν προορίζονται ειδικά για τη μεταφορά ορυκτών καυσίμων.

[Προτείνουμε την επανεξέταση του παρόντος τύπου έργων το 2025. Αυτό θα μπορούσε να επισημανθεί ως μέρος γενικής ρήτρας επανεξέτασης.]

25 έτη. [Προς συζήτηση]

ΤΥΠΟΣ 4:

Αερολιμενικές υποδομές με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές

Κατασκευή, εκσυγχρονισμός, συντήρηση και λειτουργία αερολιμενικών υποδομών με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, δηλαδή που προορίζονται ειδικά για τη λειτουργία αεροσκαφών με μηδενικές εκπομπές CO2 από τον αγωγό εξαγωγής, για την παροχή σταθερής ηλεκτρικής ισχύος και προκλιματισμένου αέρα από το έδαφος σε σταθμευμένα αεροσκάφη ή για τις επιδόσεις μηδενικών άμεσων εκπομπών των οικείων εργασιών του αερολιμένα.

Η μετάβαση σε στόλους μηδενικών και χαμηλών άμεσων εκπομπών από τον αγωγό εξαγωγής έχει καίρια σημασία για την επίτευξη του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Κανένα πρότυπο. Ά.α.

25 έτη. [Προς συζήτηση]

(1)    Οι τιμές αναφοράς βασίζονται στον δείκτη αναφοράς του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, όπου οι τιμές αναφοράς για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος προκύπτουν από τις μέσες εντάσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του 10 % των αποδοτικότερων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
(2)    Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνονται: Για τις οδικές μεταφορές: η κατασκευή, ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση και η λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτρικής φόρτισης και ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές: περιουσιακά στοιχεία υποδομών μεταφορών καθοδηγούμενων σε ράγες, όπως ορίζονται στην τομεακή συμφωνία για τον σιδηρόδρομο (RSU), καθώς και ηλεκτροκίνητες παρατρόχιες υποδομές και τα συνδεδεμένα υποσυστήματα, ο εξηλεκτρισμός των υφιστάμενων υποδομών και των εγκαταστάσεων που προορίζονται ειδικά για τη μετάβαση από άλλους τρόπους μεταφοράς σε σιδηροδρομικές μεταφορές μηδενικών άμεσων εκπομπών. Για τις υδάτινες μεταφορές: ηλεκτρική φόρτιση και ανεφοδιασμός με υδρογόνο, υποδομές που προορίζονται ειδικά για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ξηράς σε ελλιμενισμένα πλοία, για τις επιδόσεις μηδενικών άμεσων εκπομπών των οικείων εργασιών του λιμένα και εγκαταστάσεις για τη μετάβαση από άλλο τρόπο μεταφοράς σε πλοία μηδενικών άμεσων εκπομπών.
Top