Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0049

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σε σχέση με την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών

COM/2022/49 final

Βρυξέλλες, 15.2.2022

COM(2022) 49 final

2022/0034(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σε σχέση με την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.Αντικείμενο της πρότασης

Η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να καθορίσει τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (στο εξής: συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας) 1 , σε σχέση με την προβλεπόμενη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διεξαγωγή του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών βάσει της εν λόγω συμφωνίας.

2.Πλαίσιο της πρότασης

2.1.Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας θέτει τη βάση για μια ευρεία σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Άρχισε να ισχύει την 1η Μαΐου 2021, ενώ εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας θεσπίζει θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών για τη διαβούλευση των Μερών με την κοινωνία των πολιτών σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας, ιδίως μέσω της αλληλεπίδρασης με τις εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες και το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών που αναφέρονται στα άρθρα 13 και 14 της συμφωνίας.

Το άρθρο 14 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ορίζει ότι τα μέρη διευκολύνουν την οργάνωση ενός φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με την εφαρμογή του δεύτερου μέρους της συμφωνίας. Το συμβούλιο εταιρικής σχέσης εκδίδει επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή του φόρουμ.

Το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών απαρτίζεται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ετησίως, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα Μέρη.

2.2.Η προς έκδοση απόφαση του συμβουλίου εταιρικής σχέσης

Σκοπός της προς έκδοση πράξης του συμβουλίου εταιρικής σχέσης είναι ο καθορισμός των βασικών κατευθυντήριων γραμμών για τη διοργάνωση του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών. Οι εν λόγω επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να εκδοθούν από το συμβούλιο εταιρικής σχέσης πριν από την πρώτη συνεδρίαση του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών.

3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης

Σκοπός της προτεινόμενης απόφασης του Συμβουλίου είναι να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συμβούλιο εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας σε σχέση με την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών.

Προτείνεται η σύσταση φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών, απαρτιζόμενου από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο θα συμμετέχουν περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων από κάθε πλευρά με φυσική παρουσία, καθώς και ευρύτερος αριθμός συμμετεχόντων με ηλεκτρονικά μέσα. Το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα οργανώνεται ετησίως σε στενή χρονική εγγύτητα σε συνεδρίαση της επιτροπής εμπορικής εταιρικής σχέσης και θα παρέχει τη δυνατότητα τόσο συμμετοχής με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακής συμμετοχής. Η οργάνωση του φόρουμ θα αποτελεί ευθύνη του Μέρους που διοργανώνει τη συνεδρίαση, η δε ευθύνη αυτή θα εναλλάσσεται σε ετήσια βάση. Η ημερήσια διάταξη θα καθορίζεται με συμφωνία των Μερών και θα καλύπτει ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του μέρους ΙΙ της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας (εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, οδικές μεταφορές, συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης και θεωρήσεις για επισκέψεις βραχείας διάρκειας, αλιεία και άλλες διατάξεις). Τα Μέρη θα προσπαθούν να διαβουλεύονται με τις αντίστοιχες εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες τους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας σχετικά με πιθανά θέματα της ημερήσιας διάταξης προτού συμφωνήσουν επί αυτής.

4.Νομική βάση

4.1.Διαδικαστική νομική βάση

4.1.1.Αρχές

Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.»

Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει τις πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το εν λόγω όργανο. Περιλαμβάνει επίσης τις πράξεις που δεν έχουν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης» 2 .

4.1.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Το συμβούλιο εταιρικής σχέσης είναι όργανο που έχει συσταθεί με συμφωνία, και συγκεκριμένα με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας.

Η πράξη την οποία καλείται να θεσπίσει το συμβούλιο εταιρικής σχέσης είναι πράξη που παράγει έννομα αποτελέσματα. Η προς έκδοση πράξη θα είναι δεσμευτική δυνάμει του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με το άρθρο 14 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας.

Η προς έκδοση πράξη δεν συμπληρώνει ούτε τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας.

Επομένως, η διαδικαστική νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

4.2.Ουσιαστική νομική βάση

4.2.1.Αρχές

Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης σε σχέση με την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης. Εάν η προς έκδοση πράξη επιδιώκει διττό σκοπό ή έχει δύο συνιστώσες και εάν ένας από τους σκοπούς ή μία από τις συνιστώσες μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος/-α, ενώ ο/η άλλος/-η έχει απλώς παρεπόμενο χαρακτήρα, η απόφαση δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε μία και μόνο ουσιαστική νομική βάση, ήτοι εκείνη που επιβάλλει ο κύριος ή πρωτεύων σκοπός ή συνιστώσα.

4.2.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Ο στόχος και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης αφορούν την κοινή εμπορική πολιτική, την αλιεία και τις μεταφορές. Επομένως, η ουσιαστική νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης είναι το άρθρο 207, τα άρθρα 91 και 100 και το άρθρο 43 της ΣΛΕΕ.

4.3.Συμπέρασμα

Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 207, τα άρθρα 91 και 100 και το άρθρο 43 της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

2022/0034 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σε σχέση με την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 43, 91, 100 και 207, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (στο εξής: συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας), συνάφθηκε από την Ένωση με την απόφαση (ΕΕ) 2021/689 του Συμβουλίου 3 , της 29ης Απριλίου 2021, και άρχισε να ισχύει την 1η Μαΐου 2021, ενώ εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

(2)Το άρθρο 14 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας επιβάλλει στο συμβούλιο εταιρικής σχέσης την υποχρέωση να εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ετησίως, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα Μέρη.

(3)Το συμβούλιο εταιρικής σχέσης πρόκειται να εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών.

(4)Ως εκ τούτου, ενδείκνυται να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης.

(5)Για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας, σε σχέση με απόφαση που πρόκειται να ληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 14 της εν λόγω συμφωνίας, βασίζεται στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 10.
(2)    Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Οκτωβρίου 2014, Γερμανία κατά Συμβουλίου, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψεις 61 έως 64.
(3)    ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 2.
Top

Βρυξέλλες, 15.2.2022

COM(2022) 49 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου εταιρικής σχέσης που συστάθηκε με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σε σχέση με την έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών


ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

βάσει της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας

Το άρθρο 14 παράγραφοι 1 και 2 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (στο εξής: συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας), προβλέπει ότι τα Μέρη διευκολύνουν την οργάνωση ενός φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών που απαρτίζεται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (στο εξής: Ηνωμένο Βασίλειο), το οποίο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ετησίως, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα Μέρη. Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι το συμβούλιο εταιρικής σχέσης εκδίδει τις επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή του φόρουμ.

1.Συμμετεχοντες

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας 1 , στο φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανώσεων και οργανώσεων εργοδοτών (αλλά όχι μεμονωμένων ιδιωτικών εταιρειών), συνδικαλιστικών οργανώσεων, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της κοινωνίας που σχετίζονται με τους τομείς που καλύπτονται από το μέρος ΙΙ της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Τα Μέρη θα εφαρμόζουν τους αντίστοιχους κανόνες και πρακτικές τους για την καταχώριση των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να προάγουν την ισόρροπη εκπροσώπηση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Για πρακτικούς λόγους, ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία στο φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα περιορίζεται σε 60 εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από κάθε πλευρά, εκτός εάν τα Μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά. Οι εκπρόσωποι αυτοί θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών με φυσική παρουσία ή με ηλεκτρονικά μέσα. Τα Μέρη μπορούν να συμφωνήσουν να διεξαγάγουν τη συνεδρίαση εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα είναι ανοικτό και σε άλλα μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τα οποία θα εγγράφονται εκ των προτέρων για να συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

2.Αντικειμενο

Οι συζητήσεις του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα καλύπτουν τους τομείς του μέρους ΙΙ της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας: εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, οδικές μεταφορές, συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης και θεωρήσεις για επισκέψεις βραχείας διάρκειας, αλιεία και άλλες διατάξεις.

3.Χρόνοι διεξαγωγής, οργάνωση και ημερήσιες διατάξεις

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ορίζει ότι το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ετησίως, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα Μέρη. Το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα συνεδριάζει σε στενή χρονική εγγύτητα στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπορικής εταιρικής σχέσης, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα Μέρη. Οι συμπρόεδροι της επιτροπής εμπορικής εταιρικής σχέσης και των ειδικών επιτροπών σε θέματα εμπορίου και οι συμπρόεδροι των ειδικών επιτροπών ενέργειας, αεροπορικών μεταφορών, αεροπορικής ασφάλειας, οδικών μεταφορών, συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης και αλιείας θα μπορούν να συμμετέχουν στο φόρουμ όταν στο φόρουμ συζητούνται θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών θα διοργανώνεται από το Μέρος που είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση της συνεδρίασης της επιτροπής εμπορικής εταιρικής σχέσης, γεγονός που σημαίνει ότι ο τόπος διεξαγωγής του φόρουμ θα εναλλάσσεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από τα Μέρη. Το Μέρος που διοργανώνει το φόρουμ θα παρέχει τον χώρο διεξαγωγής και θα διευκολύνει τη συνεδρίαση (π.χ. θα παρέχει συνδέσμους για εγγραφή και εικονική συμμετοχή).

Τα Μέρη θα προσπαθούν να διαβουλεύονται με τις αντίστοιχες εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες τους σχετικά με πιθανά θέματα της ημερήσιας διάταξης προτού συμφωνήσουν επί σχεδίου ημερήσιας διάταξης με το άλλο Μέρος. Τα Μέρη θα προσπαθούν να δημοσιεύουν τα σχέδια ημερήσιας διάταξης 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία της συνεδρίασης του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών.

Το Μέρος που διοργανώνει το φόρουμ θα συντάσσει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών σε συμφωνία με το άλλο Μέρος, εντός 30 ημερών από τη συνεδρίαση. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα κάθε συνεδρίασης θα κοινοποιούνται στο συμβούλιο εταιρικής σχέσης, στην επιτροπή εμπορικής εταιρικής σχέσης και στις ειδικές επιτροπές ενέργειας, αεροπορικών μεταφορών, αεροπορικής ασφάλειας, οδικών μεταφορών, συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης και αλιείας, και θα δημοσιοποιούνται.

Το συμβούλιο εταιρικής σχέσης μπορεί να τροποποιεί τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή τους.

(1)    Το φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών είναι ανοικτό για τη συμμετοχή ανεξάρτητων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που είναι εγκατεστημένες στο έδαφος των Μερών, συμπεριλαμβανομένων μελών των εσωτερικών συμβουλευτικών ομάδων που αναφέρονται στο άρθρο 13 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Το κάθε Μέρος προάγει την ίση εκπροσώπηση, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρηματικών οργανώσεων και οργανώσεων εργοδοτών, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας, βιώσιμης ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και άλλα θέματα.
Top