EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0721

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη χορήγηση δανείων από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων

COM/2021/721 final

Βρυξέλλες, 25.11.2021

COM(2021) 721 final

2021/0376(COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη χορήγηση δανείων από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SEC(2021) 570 final} - {SWD(2021) 340 final} - {SWD(2021) 341 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα νομοθετική πρόταση προτείνει τροποποιήσεις για την οδηγία σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΔΟΕΕ — οδηγία 2011/61/ΕΕ) 1 και, στον βαθμό που έχει συνάφεια, για την οδηγία σχετικά με τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (οδηγία ΟΣΕΚΑ — οδηγία 2009/65/ΕΚ) 2 .

Η Επιτροπή επανεξέτασε την εφαρμογή της ΟΔΟΕΕ, όπως ορίζεται στο άρθρο 69 της οδηγίας. Η Επιτροπή έκρινε ότι ορισμένα ζητήματα που επισημάνθηκαν στην επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ είναι εξίσου σημαντικά για τις δραστηριότητες των ΟΣΕΚΑ. Κατά συνέπεια, η παρούσα νομοθετική πρόταση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών με την τροποποίηση της ΟΔΟΕΕ και της οδηγίας ΟΣΕΚΑ για την καλύτερη εναρμόνιση των απαιτήσεών τους.

Η ΟΔΟΕΕ εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου 2011 στο πλαίσιο των μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ανέδειξε αδυναμίες και τρωτά σημεία σε ορισμένες δραστηριότητες οργανισμών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους κινδύνους για το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα 3 .

Ως ρυθμιστική πρωτοβουλία μετά την κρίση, η ΟΔΟΕΕ επιδιώκει μια συνεκτική εποπτική προσέγγιση όσον αφορά τους κινδύνους που ενδέχεται να δημιουργήσουν ή να μεταφέρουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι δραστηριότητες των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ). Η οδηγία αποσκοπεί επίσης στην παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας στους επενδυτές, διευκολύνοντας παράλληλα την ενσωμάτωση των ΟΕΕ στην αγορά της ΕΕ 4 . Οι διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ) υποχρεούνται να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους και να διασφαλίζουν επαρκή διαφάνεια των δραστηριοτήτων των ΟΕΕ που διαχειρίζονται. Κατά την εκπλήρωση των απαιτήσεων αυτών, είναι σε θέση να διαχειρίζονται και να προωθούν εμπορικά τους ΟΕΕ σε επαγγελματίες επενδυτές σε ολόκληρη την Ένωση με μία και μόνον άδεια από την εποπτική αρχή του κράτους μέλους καταγωγής τους 5 . Η ΟΔΟΕΕ έχει καταστεί σημαντικός πυλώνας της Ένωσης Κεφαλαιαγορών 6 χάρη στην ικανότητα των επενδυτικών οργανισμών να προσφέρουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με βάση την αγορά και να επιτρέπουν στους επενδυτές να κατανέμουν καλύτερα τις αποταμιεύσεις τους στον επιλεγμένο χρονικό ορίζοντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Η εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τη λειτουργία του νομικού πλαισίου της ΟΔΟΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πρότυπα της ΟΔΟΕΕ είναι ως επί το πλείστον αποτελεσματικά για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδυτών 7 . Οι κανόνες σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων, οι απαιτήσεις σχετικά με την γνωστοποίηση και τη διαφάνεια είναι απαραίτητες για την προστασία των επενδυτών. Οι απαιτήσεις αποτίμησης, η οποία είναι αναγκαία για τον καθορισμό του μεριδίου κάθε επενδυτή σε δεδομένο ΟΕΕ και για την παρακολούθηση των επιδόσεων του ΟΕΕ, έχουν αυξήσει τον βαθμό πειθαρχίας και τάξης στη διαδικασία αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, το καθεστώς για τους θεματοφύλακες που θεσπίζει τα καθήκοντα και την ευθύνη των θεματοφυλάκων, συμπεριλαμβανομένης της φύλαξης των περιουσιακών στοιχείων των ΟΕΕ και της εποπτείας των δραστηριοτήτων των ΟΕΕ, διασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών. Επίσης, στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς επενδυτικών οργανισμών.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ακεραιότητα της αγοράς αποτελούν βασικούς στόχους της ΟΔΟΕΕ 8 . Η ΟΔΟΕΕ θέσπισε εργαλεία για τη βελτίωση της μακροπροληπτικής παρακολούθησης και εποπτείας των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι ΔΟΕΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν στις εποπτικές αρχές εκθέσεις σχετικά με τις βασικές εκθέσεις σε κινδύνους των ΟΕΕ, το προφίλ ρευστότητάς τους και τη μόχλευση. Η υποβολή εποπτικών αναφορών έχει υποστηρίξει την αποτελεσματική μακροπροληπτική εποπτεία και είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση της αγοράς, αλλά ο βαθμός λεπτομέρειας των υποβαλλόμενων δεδομένων θα μπορούσε να βελτιωθεί. Η ΟΔΟΕΕ δημιούργησε ένα αποτελεσματικό δίκτυο εποπτικής συνεργασίας υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), το οποίο συμβάλλει στη σύγκλιση των εποπτικών προσεγγίσεων όσον αφορά τις δραστηριότητες των ΟΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την αξιολόγηση της Επιτροπής προκύπτει ότι η ΟΔΟΕΕ ανταποκρίνεται γενικά στους στόχους της και ότι η εναρμόνιση των ρυθμιστικών προτύπων σε επίπεδο ΕΕ διευκόλυνε την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς οργανισμών συλλογικών επενδύσεων 9 . Ο τομέας των επενδυτικών οργανισμών τριπλασίασε χονδρικά το μέγεθός του σε περιουσιακά στοιχεία από το 2008, από 5,5 τρισ. EUR σε πάνω από 15 τρισ. EUR, και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιουσιακά στοιχεία του ως ποσοστό του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού τομέα 10 . Έχει διασυνδέσεις με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα, κάτι που καθιστά σημαντική την κατάλληλη διαχείριση πιθανών συστημικών κινδύνων 11 .

Η ΟΔΟΕΕ περιέχει γενικούς κανόνες για τη διαχείριση της ρευστότητας, τη χρήση μόχλευσης και την αποτίμηση για τη διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο οργανισμού. Ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες ώστε να αποτυπώνουν πλήρως τις ιδιαιτερότητες της διαχείρισης των δραστηριοτήτων άμεσης δανειοδότησης από ΟΕΕ και να αντιμετωπίζουν τους πιθανούς μικροοικονομικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους. Ο κανονιστικός κατακερματισμός, στο πλαίσιο του οποίου θεσπίζονται εθνικά πλαίσια για τη ρύθμιση της χορήγησης δανείων από οργανισμούς, προκαλεί δυσχέρειες όσον αφορά τον εντοπισμό και την αποτελεσματική αντίδραση σε πιθανές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν για το σύνολο της αγοράς από τις δραστηριότητες των εν λόγω οργανισμών. Επιπλέον, οι αποκλίνουσες εθνικές ρυθμιστικές προσεγγίσεις υπονομεύουν τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς για τους ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια, προωθώντας το ρυθμιστικό αρμπιτράζ και τα διαφορετικά επίπεδα προστασίας των επενδυτών.

Επιπλέον, η επανεξέταση κατέδειξε ότι τα δεδομένα της αγοράς που υποβλήθηκαν στις εποπτικές αρχές παρουσιάζουν κενά ή δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες λεπτομέρειες, κάτι που υπονομεύει την ικανότητα των αρχών να εντοπίζουν τη συσσώρευση και τη διασπορά των κινδύνων στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η νομοθετική πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της συλλογής σχετικών δεδομένων και στην εξάλειψη των μη αποδοτικών επικαλύψεων όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων, οι οποίες ενδέχεται να υφίστανται στο πλαίσιο άλλων πράξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική για τα εποπτικά δεδομένα, όπως ανακοινώθηκε στη Στρατηγική ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών 12 .

Τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας, τα οποία περιλαμβάνουν ΟΕΕ ανοικτού τύπου και όλους τους οργανισμούς ΟΣΕΚΑ, επιτρέπουν στους διαχειριστές οργανισμών ανοικτού τύπου να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις εξαγοράς υπό ακραίες συνθήκες της αγοράς και να προστατεύουν καλύτερα τα συμφέροντα των επενδυτών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) και η ΕΑΚΑΑ συνιστούν να εναρμονιστούν οι κανόνες σχετικά με τη χρήση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας. Επί του παρόντος, η ΟΔΟΕΕ και η οδηγία ΟΣΕΚΑ δεν προβλέπουν ένα ελάχιστο εναρμονισμένο σύνολο εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας 13 .

Επιπλέον, τα συμφέροντα των επενδυτών θα μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα εάν τροποποιηθούν οι κανόνες της ΟΔΟΕΕ, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών θεματοφυλάκων στην αγορά. Η ισχύουσα απαίτηση της ΟΔΟΕΕ, σύμφωνα με την οποία ένας θεματοφύλακας θα πρέπει να είναι εγκατεστημένος στο ίδιο κράτος μέλος με τον ΟΕΕ της ΕΕ που τον διορίζει, είναι δύσκολο να εκπληρωθεί σε μικρότερες αγορές με μεγαλύτερη συγκέντρωση, στις οποίες οι πάροχοι υπηρεσιών είναι λιγότεροι. Η έλλειψη ανταγωνισμού οδηγεί σε αυξημένο κόστος για τους διαχειριστές οργανισμών και σε λιγότερο αποδοτικές δομές οργανισμών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των επενδυτών. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της αποδοτικότητας στη διαχείριση επενδυτικών οργανισμών, με την αποδυνάμωση της συγκέντρωσης της αγοράς θεματοφυλάκων σε ορισμένες εθνικές αγορές, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι οι πάροχοι υπηρεσιών τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ορισμένες φορές απαγορεύεται στους θεματοφύλακες να εκτελούν τα καθήκοντά τους όταν τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού φυλάσσονται από κεντρικό αποθετήριο τίτλων (ΚΑΤ) 14 . Τα ΚΑΤ δεν θεωρούνται ανάδοχοι του θεματοφύλακα 15 . Η εν λόγω νομική κατάσταση δεν εγγυάται σε όλες τις περιπτώσεις σταθερή ροή πληροφοριών μεταξύ του αναδόχου θεματοφύλακα του περιουσιακού στοιχείου του ΟΕΕ ή του ΟΣΕΚΑ και του θεματοφύλακα. Κατά συνέπεια, οι θεματοφύλακες δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τα εποπτικά τους καθήκοντα εάν δεν υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις του χαρτοφυλακίου. Η εν λόγω νομική κατάσταση μπορεί να υπονομεύσει την προστασία των επενδυτών.

Το καθεστώς ανάθεσης καθηκόντων στα νομικά πλαίσια για τους ΔΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων επενδύσεων και την εξασφάλιση της αναγκαίας εμπειρογνωσίας σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική αγορά ή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Το μοντέλο αυτό συμβάλλει στην επιτυχία των σημάτων των οργανισμών και των διαχειριστών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα, όπως υποστηρίζει η ΕΑΚΑΑ, ότι οι διαφορετικές εθνικές εποπτικές πρακτικές όσον αφορά την εκπλήρωση των απαιτήσεων της ΕΕ για ανάθεση της διαχείρισης κινδύνων ή χαρτοφυλακίου σε τρίτους δημιουργούν ασυνέπειες που ενδέχεται να μειώσουν το συνολικό επίπεδο προστασίας των επενδυτών 16 . Η έλλειψη σαφήνειας των εφαρμοστέων ρυθμιστικών προτύπων μειώνει την ασφάλεια δικαίου, αυξάνει τις αποκλίσεις στα αποτελέσματα των εποπτικών ελέγχων και τελικά δεν εξασφαλίζει ενιαίο επίπεδο προστασίας των επενδυτών σε ολόκληρη την Ένωση.

Για την εφαρμογή των απαιτήσεων της οδηγίας θα ήταν αναγκαία πρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΔΟΕΕ διαθέτουν τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων που διατηρούνται όταν ορισμένες λειτουργίες τους ανατίθενται σε τρίτους, και προκειμένου να μεταβιβαστεί μεγάλο μέρος των εκτελεστικών κανόνων, όπως ορίζεται στον κανονισμό για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΚΔΟΕΕ) στον εν λόγω τομέα, στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΟΣΕΚΑ 17 . Τα μέτρα αυτά θα καθοριστούν στις εκτελεστικές πράξεις της Επιτροπής μόλις δοθεί η σχετική εντολή μέσω της έγκρισης της παρούσας πρότασης τροποποίησης των οδηγιών.

Προτείνονται αλλαγές τόσο για την ΟΔΟΕΕ όσο και για την οδηγία ΟΣΕΚΑ σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων, τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή στοιχείων για σκοπούς παρακολούθησης της αγοράς και τη ρυθμιστική μεταχείριση των αναδόχων θεματοφυλάκων, ενώ η ΟΔΟΕΕ από μόνη της θα πρέπει να τροποποιηθεί όσον αφορά τις δραστηριότητες των οργανισμών επενδύσεων που χορηγούν δάνεια και την πρόσβαση σε υπηρεσίες θεματοφυλάκων σε διασυνοριακό επίπεδο.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Οι προτάσεις για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους οργανισμούς επενδύσεων συνάδουν με το σχέδιο της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών που εγκρίθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020. Στόχος της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι να καταστεί δυνατή η ροή κεφαλαίων σε ολόκληρη την ΕΕ προς όφελος των καταναλωτών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους. Η κρίση της νόσου COVID-19 κατέστησε πιο επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, καθώς η χρηματοδότηση που βασίζεται στην αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την επιστροφή στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίων και, ως εκ τούτου, θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Σε μια αποδοτική και αποτελεσματικά εποπτευόμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών, οι οργανισμοί που χορηγούν δάνεια είναι σε θέση να παρέχουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ της Ευρώπης, ανοίγοντας την πρόσβασή τους σε ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών χρηματοδότησης με ανταγωνιστικές τιμές 18 . Οι οργανισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν άμεσα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και να συμβάλουν στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19. Οι οργανισμοί που χορηγούν δάνεια μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μηχανισμός προστασίας ή απορρόφησης των κλυδωνισμών σε περίπτωση περιορισμού της ρευστότητας συνεχίζοντας να παρέχουν δανειακή χρηματοδότηση, όταν έχουν αποσυρθεί από την αγορά οι πιο παραδοσιακοί δανειστές. Ως εκ τούτου, οι νομοθετικές προτάσεις εναρμονίζονται με τη συνολική στρατηγική για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ώστε να συνεχιστεί η οικοδόμηση μιας εσωτερικής αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να διευκολυνθεί περισσότερο η πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της ΟΔΟΕΕ και της οδηγίας ΟΣΕΚΑ αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία των συμφερόντων των επενδυτών, διασφαλίζοντας ότι οι διαχειριστές επενδυτικών οργανισμών, οι οποίοι αναθέτουν τις λειτουργίες τους σε τρίτους, τηρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα που ισχύουν σε ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον, η πρόταση τροποποίησης της ΟΔΟΕΕ περιλαμβάνει μέτρα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας σε περιόδους πιέσεων στην αγορά. Η δυνατότητα ενεργοποίησης των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας μπορεί να προστατεύσει την αξία των χρημάτων των επενδυτών, να μειώσει τις πιέσεις ρευστότητας που ασκούνται στον οργανισμό και να μετριάσει τις επιπτώσεις των ευρύτερων συστημικών κινδύνων σε περιπτώσεις πιέσεων σε ολόκληρη την αγορά. Η πρόταση για την υποβολή εποπτικών αναφορών συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού χώρου δεδομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα, ο οποίος αποτελεί μέρος της στρατηγικής ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών 19 . Τα δεδομένα που υποβάλλονται από τους ΔΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ θα αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής δεδομένων, το οποίο θα παρέχει στις ευρωπαϊκές και εθνικές εποπτικές αρχές ακριβή, συγκρίσιμα και επίκαιρα δεδομένα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το συνολικό κόστος και την επιβάρυνση υποβολής εκθέσεων για όλα τα μέρη.

Επιπλέον, η επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι διέπονται από τον κανονισμό σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΜΕΚ) [κανονισμός ΕΜΕΚ — κανονισμός (ΕΕ) 2015/760] 20 . Ο κανονισμός ΕΜΕΚ είναι ένας ευρωπαϊκός κανονισμός για τα προϊόντα, ο οποίος επανεξετάζεται παράλληλα με την ΟΔΟΕΕ και η νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού ΕΜΕΚ θα εγκριθεί την ίδια ημέρα με την παρούσα πρόταση. Οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΕΜΕΚ είναι πιθανό να επωφεληθούν από την ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες θεματοφύλακα σε διασυνοριακό επίπεδο, εάν οι εν λόγω οργανισμοί βρίσκονται σε μικρότερες αγορές. Η βελτίωση των απαιτήσεων υποβολής εποπτικών αναφορών θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο κόστος συμμόρφωσης των ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΕΜΕΚ μακροπρόθεσμα. Η συμπερίληψη των ΚΑΤ στην αλυσίδα φύλαξης θα έχει θετικό αντίκτυπο στα συμφέροντα των επενδυτών όσον αφορά το ποσοστό των συμμετοχών ΕΜΕΚ που μπορεί να φυλάσσεται από τα ΚΑΤ.

Ένα άλλο σημείο αλληλεπίδρασης μεταξύ του κανονισμού ΕΜΕΚ και της τροποποιημένης ΟΔΟΕΕ θα αφορά τις δραστηριότητες χορήγησης δανείων. Η προτεινόμενη οδηγία θα επιβάλει ορισμένες γενικές αρχές στους ΔΟΕΕ που δραστηριοποιούνται σε πιστωτικές αγορές. Τα προτεινόμενα όρια δανεισμού από ΟΕΕ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εναρμονίζονται με το όριο διαφοροποίησης που ισχύει για τα ΕΜΕΚ που προωθούνται εμπορικά μόνο σε ιδιώτες επενδυτές. Σε περίπτωση απόκλισης μεταξύ της ΟΔΟΕΕ και του κανονισμού ΕΜΕΚ, θα εφαρμόζονται οι κανόνες προϊόντων του κανονισμού ΕΜΕΚ ως lex specialis.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η δημιουργία εσωτερικής αγοράς για τους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια αναμένεται να αυξήσει τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Οι δραστηριότητες των εν λόγω οργανισμών στην πιστωτική αγορά είναι πιθανό να διευκολύνουν τη μετάβαση στο βιώσιμο μέλλον, επενδύοντας στην πράσινη οικονομία και στηρίζοντας, ως εκ τούτου, ευρύτερους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το άρθρο 53 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 47 παράγραφος 2 της ΣΕΚ) αποτελεί τη νομική βάση για τις οδηγίες 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ. Όσον αφορά τις επιλογές πολιτικής που επιλέχθηκαν και τον συγκεκριμένο σχεδιασμό των κανόνων, η κατάλληλη νομική βάση είναι το άρθρο 53 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση μη μισθωτών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, των επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων τους.

Οι προτεινόμενες βελτιώσεις στην ΟΔΟΕΕ αποσκοπούν στην προώθηση ορθών διαδικασιών για τη χορήγηση δανείων από ΟΕΕ και στην περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς στον εν λόγω κλάδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλύτερη παρακολούθηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνολικά. Οι κανόνες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να εναρμονιστούν, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε αντίδρασης των διαχειριστών οργανισμών ανοικτού τύπου ή εποπτικών αρχών σε συνθήκες πίεσης της αγοράς. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα αποσκοπεί στην περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς ΟΕΕ της ΕΕ, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών. Η πρόταση αποσκοπεί στην επίτευξη συνεκτικής προσέγγισης όσον αφορά τις δραστηριότητες ανάθεσης καθηκόντων από διαχειριστές και εποπτικούς φορείς ευρωπαϊκών οργανισμών επενδύσεων.

Οι μονομερείς ενέργειες των κρατών μελών δεν μπορούν να καλύψουν τα ρυθμιστικά κενά της ΟΔΟΕΕ και να επιτύχουν τους στόχους αυτούς μεμονωμένα. Επομένως, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η ΟΔΟΕΕ και η οδηγία ΟΣΕΚΑ εγκρίθηκαν με πλήρη σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας, επιδιώκοντας τους εγγενώς διακρατικούς στόχους για την εξάλειψη του κατακερματισμού της αγοράς, την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδυτών. Η οδηγία ήταν το μέσο που επιλέχθηκε για την επίτευξη κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ του επιπέδου της ΕΕ και του εθνικού επιπέδου.

Οι προτεινόμενες βελτιώσεις της ΟΔΟΕΕ και της οδηγίας ΟΣΕΚΑ συμπληρώνουν το εν λόγω κανονιστικό οικοδόμημα με πρόσθετες κανονιστικές απαιτήσεις και διευκρινίσεις, έχουν ως στόχο να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ της εναρμόνισης των βασικών μέτρων ελέγχου των κινδύνων και της διατήρησης της ευελιξίας των κρατών μελών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ρυθμιστικών προτύπων.

Αναλογικότητα

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις τηρούν την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), και δεν υπερβαίνουν τα απαιτούμενα για την επίτευξη των στόχων της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς ΟΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα μια συνεκτική προσέγγιση της μακροπροληπτικής εποπτείας για την αγορά ΟΕΕ της ΕΕ και την υψηλού επιπέδου προστασία των επενδυτών.

Κατά περίπτωση, οι νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται στους ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια σχεδιάζονται ως γενικές αρχές. Όταν οι κανονιστικές απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες, δεν διαταράσσουν αδικαιολόγητα τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα. Όσον αφορά την προστασία των επενδυτών, οι προτεινόμενες πρόσθετες απαιτήσεις γνωστοποίησης συνάδουν με τη βέλτιστη πρακτική της αγοράς που θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους επενδυτές στην Ένωση, διασφαλίζοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας των επενδυτών.

Οι προτάσεις για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης στις υπηρεσίες θεματοφύλακα επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ του ΟΕΕ και των αναγκών των επενδυτών, αποτρέποντας τους κινδύνους που θα μπορούσαν να εμφανιστούν εάν δεν υπήρχε ολοκληρωμένη ρύθμιση των υπηρεσιών θεματοφύλακα σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, η συμπερίληψη των ΚΑΤ στην αλυσίδα φύλαξης είναι απαραίτητη για να καλυφθεί το ρυθμιστικό κενό που υπονομεύει την ικανότητα των θεματοφυλάκων να εκτελούν τα καθήκοντά τους, και το οποίο είναι δυνητικά επιζήμιο για τους ΟΕΕ και τους επενδυτές ΟΣΕΚΑ. Ένα προτεινόμενο μέτρο είναι αναλογικό και λαμβάνει υπόψη το καθεστώς των οντοτήτων που διαθέτουν ήδη άδεια.

Οι διευκρινίσεις που προτείνονται στα καθεστώτα ανάθεσης διατηρούν τα πολύτιμα χαρακτηριστικά των εν λόγω δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διατίθενται επαρκείς ανθρώπινοι πόροι για την εποπτεία της διατήρησης των καθηκόντων ανάθεσης και των βασικών λειτουργιών από τον διαχειριστή ενός ΟΕΕ ή ΟΣΕΚΑ.

Κατά συνέπεια, η νομοθετική πρόταση είναι αναλογική προς τους επιδιωκόμενους στόχους.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση τροποποιεί τις οδηγίες 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να επιλεγεί η οδηγία ως μέσο τροποποίησης των υφιστάμενων κανόνων.

Στόχος είναι η εναρμόνιση των εθνικών κανόνων που αυξάνουν τον κατακερματισμό της αγοράς, δημιουργούν αδυναμίες στην αγορά των ΟΕΕ και υπονομεύουν την προστασία των ΟΕΕ και των επενδυτών ΟΣΕΚΑ. Η πρόταση αποσκοπεί στην εναρμόνιση και αποσαφήνιση των ρυθμιστικών προτύπων τα οποία τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, προωθώντας την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, βελτιώνοντας την παρακολούθηση της αγοράς και εξασφαλίζοντας το ίδιο επίπεδο προστασίας των επενδυτών σε ολόκληρη την Ένωση. Ως εκ τούτου, η καταλληλότερη επιλογή είναι μια οδηγία για τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις υφιστάμενες οδηγίες που διέπουν τις δραστηριότητες των ΔΟΕΕ και των ΟΣΕΚΑ.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Η Επιτροπή διενήργησε αξιολόγηση της ΟΔΟΕΕ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γενικά η ΟΔΟΕΕ έχει λειτουργήσει καλά και έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της για τη θέσπιση αποτελεσματικού εποπτικού πλαισίου για τους ΔΟΕΕ, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα προστασίας των επενδυτών και διευκολύνοντας τη δημιουργία της αγοράς ΟΕΕ της ΕΕ. Ωστόσο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι νέες εξελίξεις στην αγορά μετά την έναρξη ισχύος της ΟΔΟΕΕ, θα μπορούσε να επωφεληθεί από βελτιώσεις που στοχεύουν σε εκείνα τα στοιχεία του πλαισίου τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς κατά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Οι αποκλίνουσες εθνικές προσεγγίσεις δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος και εμποδίζουν την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ΟΕΕ. Η ανεπαρκής παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και τα διαφορετικά εθνικά ρυθμιστικά πρότυπα για τους ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια υπονομεύουν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους ΟΕΕ. Επιπλέον, οι διαφορετικοί εθνικοί κανόνες σχετικά με τους ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια και η ανεπαρκής πρόσβαση των εποπτικών αρχών σε δεδομένα της αγοράς δημιουργούν δυσκολίες όσον αφορά την παρακολούθηση του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της αγοράς από τις εποπτικές αρχές. Ομοίως, η αποκλίνουσα διαθεσιμότητα εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας περιορίζει την αποτελεσματικότητα της πιθανής αντίδρασης των διαχειριστών οργανισμών ανοικτού τύπου ή των εποπτικών αρχών σε συνθήκες πίεσης της αγοράς. Τέλος, η διαφορετική κατανόηση των κανόνων ανάθεσης από τις εποπτικές αρχές υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου για τους διαχειριστές οργανισμών και το υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών, ιδίως όταν ευρωπαϊκές οντότητες αναθέτουν τη διαχείριση κινδύνων ή χαρτοφυλακίων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 δρομολογήθηκε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ με 102 ερωτήσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της επανεξέτασης της ΟΔΟΕΕ. Η διαβούλευση αυτή ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 με 132 απαντήσεις.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση δεν είχαν γνώμη σχετικά με την ανάγκη εναρμόνισης των απαιτήσεων για τους ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια. Στην ομάδα αυτήν περιλαμβάνονταν οι μεγαλύτερες κλαδικές ενώσεις. Το 23 % των ερωτηθέντων εξέφρασαν την άποψη ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω κανόνες, ενώ μεταξύ των δημόσιων αρχών, 7 από τα 10 κράτη μέλη που απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση συμφώνησαν ότι οι απαιτήσεις για τους ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια θα πρέπει να εναρμονιστούν σε επίπεδο ΕΕ. Έκριναν ότι οι κανόνες της ΕΕ είναι απαραίτητοι για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν από τη δραστηριότητα αυτήν. Η πρόταση επιτυγχάνει καλή ισορροπία μεταξύ των απολύτως αναγκαίων για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης της αγοράς ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια στην Ένωση.

Ομοίως, η πλειονότητα των δημόσιων αρχών που απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση υποστήριξε την πρόταση για αποσαφήνιση των κανόνων της ΟΔΟΕΕ και της οδηγίας ΟΣΕΚΑ σχετικά με τις αναθέσεις. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων από τον κλάδο θεωρεί ότι οι κανόνες ανάθεσης είναι αρκετά σαφείς, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία οντοτήτων-γραμματοθυρίδων στην ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένοι ερωτηθέντες ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το αν μια επιχειρηματική πρακτική εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ανάθεσης, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά την ερμηνεία τους. Η πρόταση παρέχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα οφέλη των καθεστώτων ανάθεσης με βάση την ΟΔΟΕΕ και την οδηγία ΟΣΕΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα υποστηρίζουν ευρέως την εναρμόνιση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας σε επίπεδο ΕΕ (28/40 συνολικά, 8/9 δημόσιες αρχές, 15/23 από τον κλάδο). Επίσης, υποστηρίζεται η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών (ΕΑΑ) σε περίπτωση ενεργοποίησης των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας (15/40 συνολικά, 5/9 δημόσιες αρχές, 6/23 από τον κλάδο), ειδικότερα σε περιπτώσεις με διασυνοριακές επιπτώσεις. Υποστηρίζουν την πρόταση για τη διεύρυνση της διαθεσιμότητας των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας σε ολόκληρη την Ένωση και την εξουσιοδότηση των διαχειριστών οργανισμών, καθώς και των εποπτικών αρχών, ώστε να χρησιμοποιούν εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας σε συνθήκες πίεσης της αγοράς.

Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων (περίπου το 70 %) και η ΕΑΚΑΑ (στη γνωμοδότησή της) υποστηρίζουν την ένταξη των ΚΑΤ στην αλυσίδα φύλαξης. Η πρόταση είναι αναλογική, καθώς δεν απαιτεί από τους θεματοφύλακες να προβαίνουν σε δέουσα επιμέλεια στα ευρωπαϊκά ΚΑΤ.

Όσον αφορά το ζήτημα των μικρότερων αγορών θεματοφυλάκων, οι δημόσιες αρχές των κρατών μελών ανέφεραν στην απάντησή τους στη δημόσια διαβούλευση ότι υποστηρίζουν την προκρινόμενη επιλογή να παρασχεθεί στις ΕΑΑ η εξουσία να επιτρέπουν τη σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες θεματοφύλακα σε διασυνοριακό επίπεδο. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν τάχθηκε υπέρ της θέσπισης του διαβατηρίου θεματοφύλακα, παραπέμποντας στον κίνδυνο συγκέντρωσης της αγοράς θεματοφυλάκων, στη μείωση της προστασίας των επενδυτών και στις εποπτικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει ένα μέτρο για την ανοικτή πρόσβαση σε υπηρεσίες θεματοφύλακα πέραν των συνόρων, όπου απαιτείται, έως ότου παρατηρηθούν θετικές ρυθμιστικές εξελίξεις στον εν λόγω τομέα.

Η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων μερών προτίμησε μια προοδευτική προσέγγιση για πιθανές αλλαγές στις απαιτήσεις υποβολής εποπτικών αναφορών για τους ΔΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ. Η προσέγγιση αυτή υιοθετείται στην πρόταση, με την ανάθεση διεξοδικής μελέτης σκοπιμότητας από τις εποπτικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση πιθανών συνεργειών μεταξύ των υφιστάμενων απαιτήσεων υποβολής εποπτικών αναφορών στο πλαίσιο διαφόρων νομοθετικών διατάξεων της ΕΕ.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Κατά την επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ η Επιτροπή βασίστηκε στις εκτενείς προπαρασκευαστικές εργασίες ενός εξωτερικού συμβούλου, ο οποίος διεξήγαγε γενική έρευνα και εκπόνησε τεκμηριωμένη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ΟΔΟΕΕ 21 . Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τα συμπεράσματα μιας εικονικής διάσκεψης σχετικά με την επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ, η οποία διοργανώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εθνικών εποπτικών αρχών, του ΕΣΣΚ, της ΕΑΚΑΑ, εκπροσώπων του κλάδου και των συμφερόντων των επενδυτών. Επιπλέον, η Επιτροπή βασίστηκε σε στοιχεία της Morningstar και σε πληροφορίες που παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις της ΕΑΚΑΑ, του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΣΧΣ) και του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), καθώς και σε εκθέσεις, μελέτες, έρευνες, έγγραφα θέσης και άλλα σχετικά έγγραφα που εκπονήθηκαν από ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η Επιτροπή εξέτασε στοιχεία από εργαστήρια, διμερείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, των κατασκευαστών προϊόντων, των εκπροσώπων ιδιωτών επενδυτών και των οργανισμών επενδύσεων που δραστηριοποιούνται σε εναλλακτικές επενδύσεις. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, και ειδικότερα της βιβλιογραφίας που αφορά τις επιπτώσεις της ΟΔΟΕΕ στις αγορές, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των επενδυτών.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Για την προετοιμασία της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας, πραγματοποιήθηκε εκτίμηση των επιπτώσεων.

Στις 16 Ιουλίου 2021 η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου (ΕΡΕ) εξέδωσε θετική γνώμη σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων που υποβλήθηκε για την επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στη γνώμη της ΕΡΕ

Δράσεις που αναλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των παρατηρήσεων στην εκτίμηση των επιπτώσεων

Η έκθεση θα πρέπει να παρέχει σαφέστερες επεξηγήσεις σχετικά με το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προβλημάτων, ιδίως σε σχέση με τους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια και την περιορισμένη προσφορά υπηρεσιών θεματοφύλακα.

Η ΓΔ FISMA προσέθεσε λεπτομερέστερες επεξηγήσεις των προβλημάτων.

Οι επεξηγήσεις αφορούν ειδικότερα:

- τους πιθανούς συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από την ανάπτυξη του τμήματος της αγοράς των ΟΕΕ που χορηγεί δάνεια, τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη κατακερματισμένων εθνικών καθεστώτων για τη χορήγηση δανείων σε ολόκληρη την Ένωση·

-την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές που πλήττονται από περιορισμένη προσφορά υπηρεσιών θεματοφύλακα και την ανάγκη παρέμβασης σε επίπεδο Ένωσης.

Η έκθεση δεν διερευνά επαρκώς όλες τις διαθέσιμες επιλογές με συνεκτικό τρόπο, και ειδικότερα όσον αφορά την εναρμόνιση των απαιτήσεων για τους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια.

Η ΓΔ FISMA επεξήγησε λεπτομερέστερα τη βάση με την οποία επιλέχθηκε η προτιμώμενη επιλογή και τα διακριτά στοιχεία της, και το σκεπτικό στο οποίο βασίζονται οι απορριφθείσες επιλογές, καθώς και τις βασικές διαφορές μεταξύ όλων των επιλογών.

Στην ανάλυση επιπτώσεων θα πρέπει να εξετάζονται οι αντίστοιχες επιπτώσεις των μέτρων εναρμόνισης και μείωσης των κινδύνων, καθώς και να διευκρινίζεται ο αντίκτυπος στο κόστος χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ.

Η ΓΔ FISMA πρόσθεσε επεξηγήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εναρμόνισης, π.χ. σε σχέση με τη χορήγηση δανείων. Επεξήγησε επίσης τις πιθανές επιπτώσεις της πρωτοβουλίας στην αγορά και τη σχέση διαθεσιμότητας-κόστους χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ.

Στην έκθεση θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι τομείς με δυνατότητες απλούστευσης και να παρέχονται ποσοτικά στοιχεία/δεδομένα, όπου είναι δυνατόν.

Η ΓΔ FISMA παρείχε ανεπίσημα στοιχεία και, κατά περίπτωση, πρόσθετα δεδομένα, π.χ. σε σχέση με αποταμιεύσεις για θεματοφύλακες και για τους χρήστες των υπηρεσιών θεματοφύλακα στις μικρότερες αγορές.

Στις περιπτώσεις που έλειπαν δεδομένα, η ΓΔ FISMA συμπεριέλαβε περαιτέρω μετρήσεις παρακολούθησης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταστούν διαθέσιμα πρόσθετα δεδομένα, π.χ. σε σχέση με την υποβολή αναφορών.

Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να προταθούν λιγότερα μέτρα για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται οργανισμούς που χορηγούν δάνεια και τα υπόλοιπα να αφεθούν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών. Ωστόσο, οι αποκλίνουσες εθνικές προσεγγίσεις όσον αφορά τους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια εγκυμονούν τον κίνδυνο να μην επιτύχουν τον στόχο της στήριξης της ασφαλούς και βιώσιμης ανάπτυξης του εν λόγω τομέα. Ως εκ τούτου, η προκρινόμενη επιλογή πρότεινε έναν ελάχιστο αριθμό διασφαλίσεων για τις δραστηριότητες των οργανισμών και τα προφίλ κινδύνου.

Η προκρινόμενη επιλογή θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και κυρίως την εναρμόνιση των απαιτήσεων για τους ΔΟΕΕ οι οποίο διαχειρίζονται ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια. Εκτός από τη στήριξη της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των εν λόγω ΟΕΕ, η προκρινόμενη επιλογή έχει ως στόχο να παρέχει στους ΟΕΕ τη δυνατότητα χορήγησης πιστώσεων σε επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Σε ορισμένα κράτη μέλη οι ΟΕΕ δεν επιτρέπεται να χορηγούν δάνεια ή το δικαίωμα αυτό επιφυλάσσεται σε τοπικά εγκατεστημένους οργανισμούς. Η παρούσα επανεξέταση θα ενοποιήσει περαιτέρω την αγορά οργανισμών που χορηγούν δάνεια και θα δημιουργήσει περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους εν λόγω οργανισμούς. Ως εκ τούτου, θα δημιουργηθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ, ειδικότερα όταν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πιστώσεις από τις τράπεζες.

Όσον αφορά το ζήτημα της ανάθεσης καθηκόντων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ανάθεσης περισσότερων εξουσιών στην ΕΑΚΑΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεκτικότερη επιβολή των σχετικών κανόνων της ΟΔΟΕΕ και της οδηγίας ΟΣΕΚΑ στην Ένωση. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, η εν λόγω επιλογή θεωρήθηκε ότι έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της επικουρικότητας. Συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις ανάθεσης σε περιπτώσεις στις οποίες η διαχείριση κινδύνων ή χαρτοφυλακίου ανατίθεται εκτός της Ένωσης και να κάνει χρήση των ήδη διαθέσιμων εξουσιών, όπως η διενέργεια αξιολογήσεων από ομοτίμους. Η προκρινόμενη επιλογή θα επιδιώξει να διασφαλίσει ένα ομοιογενές επίπεδο προστασίας των επενδυτών σε ολόκληρη την Ένωση.

Εξετάστηκε το ενδεχόμενο αναθεώρησης των απαιτήσεων υποβολής εποπτικών αναφορών του ΚΔΟΕΕ χωρίς να αναζητηθούν συνέργειες με άλλα υφιστάμενα πλαίσια υποβολής αναφορών. Οποιαδήποτε αλλαγή στις υποχρεώσεις υποβολής εποπτικών αναφορών συνεπάγεται οπωσδήποτε σημαντικό κόστος συμμόρφωσης. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε πιο πρακτικό να προταθούν νομοθετικές αλλαγές όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι απαιτείται για την προσέγγιση ενός κοινού χώρου δεδομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η πρόταση συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (ΕΕΑ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μελέτη σχετικά με τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης των επικαλυπτόμενων απαιτήσεων υποβολής αναφορών και της επέκτασης της κάλυψης των δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη παρακολούθηση των αγορών. Όταν βελτιωθεί η υποβολή εποπτικών αναφορών, θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ομοίως, για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας εξετάστηκαν διάφορα επίπεδα παρέμβασης με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η επιλογή που επιλέχθηκε είναι η λιγότερο περιοριστική. Οι διαχειριστές οργανισμών ανοικτού τύπου θα μπορούν να αναστέλλουν προσωρινά την εξαγορά ή εξόφληση των μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ ή ΟΣΕΚΑ. Θα τους ζητείται επίσης να επιλέγουν τουλάχιστον ένα άλλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας, χωρίς να επιβάλλεται ποιο, επιτρέποντας έτσι στους διαχειριστές οργανισμών τη λήψη της τελικής απόφασης, το οποίο θα μπορούν να ενεργοποιήσουν εάν το απαιτούν οι περιστάσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να στηρίξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η θέσπιση διαβατηρίου θεματοφύλακα εξετάστηκε ως επιλογή. Ωστόσο, οι επιλογές αυτές δεν κρίθηκαν εφικτές δεδομένης της απουσίας εναρμόνισης των νομοθετικών διατάξεων για τα αξιόγραφα και την αφερεγγυότητα σε επίπεδο ΕΕ. Ως εκ τούτου, η προκρινόμενη επιλογή προτείνει να επιτραπεί η διασυνοριακή πρόσβαση σε υπηρεσίες θεματοφύλακα, όταν απαιτείται, έως ότου καταστεί εφικτή η περαιτέρω εναρμόνιση σε επίπεδο Ένωσης. Η προκρινόμενη επιλογή θα έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς ΟΕΕ της ΕΕ.

Τέλος, εξετάστηκε αν οι θεματοφύλακες που αναθέτουν σε ΚΑΤ τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων ΟΕΕ ή ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια. Αποφασίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό, δεδομένου ότι τα ΚΑΤ που έχουν λάβει άδεια υπόκεινται ήδη σε αυστηρές τομεακές απαιτήσεις και εποπτεία. Ως εκ τούτου, η πρόταση επικεντρώνεται στη συμπερίληψη των ΚΑΤ στην αλυσίδα φύλαξης χωρίς να επιβάλλει στους θεματοφύλακες περιττές απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η συνολική προσέγγιση που ακολουθείται στην επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ είναι η πρόταση μέτρων, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ολοκλήρωση της αγοράς ή την προστασία των επενδυτών, και η αντιμετώπιση ζητημάτων όπου υπάρχουν σαφείς ανησυχίες των ενδιαφερόμενων μερών.

Η προτεινόμενη τροποποίηση που επιτρέπει την προμήθεια υπηρεσιών θεματοφύλακα πέραν των συνόρων αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση πόρων τόσο για τους θεματοφύλακες όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών θεματοφύλακα, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων ΔΟΕΕ. Τα εφάπαξ δικαιωμάτων έκδοσης νέων αδειών και τα ετήσια δικαιωμάτων έκδοσης αδειών για θεματοφύλακες κυμαίνονται αντίστοιχα μεταξύ 6 000 EUR και 9 200 EUR, ανάλογα με το κράτος μέλος, και μεταξύ 4 400 EUR και 9 400 EUR ανάλογα με το κράτος μέλος. Ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών θεματοφύλακα είναι πιθανό να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στην τιμή των υπηρεσιών.

Η προβλεπόμενη προσέγγιση για τα εποπτικά δεδομένα θα απλουστεύσει και θα εξορθολογίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις υποβολής αναφορών. Αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση μακροπρόθεσμα, καθώς αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των δημόσιων αρχών, στις οποίες ένας ΔΟΕΕ αναφέρει επικαλυπτόμενα δεδομένα. Η προσέγγιση διασφαλίζει επίσης ότι το εφάπαξ κόστος που προκύπτει από τις τροποποιήσεις ελαχιστοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο, με την πρόβλεψη κατάλληλου εκ των προτέρων σχεδιασμού και γενικής θεώρησης της υποβολής εποπτικών αναφορών σε διάφορες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο ψηφιακό περιβάλλον.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρόταση προάγει τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Χάρτης). Βασικός στόχος της παρούσας πρωτοβουλίας είναι η διευκόλυνση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών σε κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15 παράγραφος 2 του Χάρτη, χωρίς διακρίσεις, ακόμη και έμμεσες, λόγω ιθαγένειας (κατ’ εφαρμογή, επιπλέον, του άρθρου 21 παράγραφος 2 του Χάρτη).

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις για την Επιτροπή.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η παρούσα οδηγία θα υποβληθεί σε αξιολόγηση 5 έτη μετά την ημερομηνία μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο. Η Επιτροπή θα βασίζεται i) σε σχόλια που θα υποβληθούν στη δημόσια διαβούλευση, ii) σε συζητήσεις με την ΕΑΚΑΑ και τις εποπτικές αρχές και iii) στα δεδομένα εποπτικών αναφορών.

Η Επιτροπή θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση και την επιβολή σε συνεχή βάση. Η ΕΑΚΑΑ θα παρακολουθεί την εφαρμογή των απαιτήσεων ανάθεσης με βάση τη νέα εντολή της να διενεργεί κάθε χρόνο στοχευμένες αξιολογήσεις από ομοτίμους στον τομέα αυτόν και να συντάσσει εκθέσεις σχετικά με την ανάλυση των γνωστοποιήσεων ανάθεσης.

Η ΕΑΚΑΑ θα συλλέγει επίσης δεδομένα χρήσιμα για την παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές χορήγησης δανείων και θεματοφυλάκων. Η ΕΑΚΑΑ θα συνεχίσει να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα σχετικά με τη χρήση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Τροποποιήσεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ

Το άρθρο 4 συμπληρώνεται με τον ορισμό για το «κεντρικό αποθετήριο τίτλων», σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014 22 .

Το άρθρο 6 παράγραφος 4 τροποποιείται για να επεκταθεί ο κατάλογος των παρεπόμενων υπηρεσιών που θα μπορούν να παρέχουν οι ΔΟΕΕ επιπλέον της διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων. Θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που επιτρέπονται από άλλες νομοθετικές πράξεις της Ένωσης, όπως η διαχείριση δεικτών αναφοράς ή η εξυπηρέτηση πιστώσεων.

Το άρθρο 6 παράγραφος 6 τροποποιείται για να επικαιροποιηθούν οι παραπομπές στους κανόνες της οδηγίας 2014/65/ΕΕ 23 που εφαρμόζονται σε ΔΟΕΕ οι οποίοι παρέχουν παρεπόμενες υπηρεσίες.

Το άρθρο 7 παράγραφος 2 τροποποιείται για να διευκρινιστεί ότι οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν τους κατάλληλους τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους που προβλέπονται όταν αιτούνται τη χορήγηση αδείας ΔΟΕΕ. Ως εκ τούτου, κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης αδείας πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς οι ανθρώπινοι και τεχνικοί πόροι που θα χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των λειτουργιών της και για την εποπτεία των αναδόχων.

Το άρθρο 7 παράγραφος 5 συμπληρώνεται για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που λείπουν συλλέγονται σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό τη χαρτογράφηση των πρακτικών ανάθεσης καθηκόντων. Ως εκ τούτου, προτείνεται η ΕΑΚΑΑ να λαμβάνει κοινοποιήσεις για τις ρυθμίσεις ανάθεσης όταν ανατίθενται περισσότερες λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων ή χαρτοφυλακίων σε οντότητες τρίτων χωρών από αυτές που διατηρούνται.

Προστίθεται το άρθρο 7 παράγραφος 8 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει συνεπείς πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις ανάθεσης. Ως εκ τούτου, προτείνεται να ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ η εξουσία να καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίζει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για τη διαβίβαση των γνωστοποιήσεων ανάθεσης καθηκόντων. Για να διευκολυνθεί η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων πολιτικής στον τομέα αυτόν, η ΕΑΚΑΑ υποχρεούται να υποβάλλει στους συννομοθέτες της ΕΕ και στην Επιτροπή (άρθρο 7 παράγραφος 9) τακτικές εκθέσεις που θα αναλύουν τις πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων, τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ισχύουν για την ανάθεση σύμφωνα με την οδηγία 2011/61/ΕΕ και την εποπτική σύγκλιση στον εν λόγω τομέα.

Το άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο γ) τροποποιείται ώστε να προβλέπει ότι ένας ΔΟΕΕ απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα πλήρους απασχόλησης ή απασχολεί δύο άτομα, τα οποία δεν απασχολούνται από τον ΔΟΕΕ, αλλά ωστόσο έχουν δεσμευθεί να ασκούν τις δραστηριότητές του με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και τα οποία θα διαμένουν στην Ένωση, εξασφαλίζοντας έτσι την ελάχιστη, σταθερή υπόσταση εντός του ΔΟΕΕ.

Στο άρθρο 15 παράγραφος 3 στοιχείο δ) προστίθεται η απαίτηση οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ, οι οποίοι χορηγούν δάνεια, να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για τη χορήγηση δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αξιολογούν τον πιστωτικό κίνδυνο και να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τα πιστωτικά χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία θα πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικά.

Προστίθεται το άρθρο 15 παράγραφοι 4α, 4β, 4γ προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τον περιορισμό της χορήγησης δανείων σε έναν μόνο δανειολήπτη, όταν ο εν λόγω δανειολήπτης είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Προστίθεται το άρθρο 15 παράγραφος 4δ με σκοπό την αποτροπή πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων με την απαγόρευση σε έναν ΟΕΕ να δανείζει στον ΔΟΕΕ του ή στο προσωπικό του, στον θεματοφύλακα ή στον ανάδοχό του.

Προστίθεται το άρθρο 15 παράγραφος 4ε με σκοπό την αποτροπή καταστάσεων ηθικού κινδύνου όταν τα δάνεια χορηγούνται για άμεση πώληση στη δευτερογενή αγορά. Για τον σκοπό αυτόν, προτείνεται να απαιτείται από τους ΟΕΕ να διατηρούν οικονομικό συμφέρον ύψους 5 % της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχουν χορηγήσει και πωλήσει.

Προστίθεται το άρθρο 16 παράγραφος 2α για να αποφεύγονται οι αναντιστοιχίες ληκτότητας που ενδέχεται να δημιουργήσουν χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, προτείνεται να απαιτείται από τους ΟΕΕ να υιοθετούν δομή κλειστού τύπου όταν συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στη χορήγηση δανείων (60 %).

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών κινδύνων, το άρθρο 16 συμπληρώνεται με τις παραγράφους 2β και 2γ, ώστε να παρέχεται στους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ ανοικτού τύπου η δυνατότητα πρόσβασης στα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας σε εξαιρετικές περιστάσεις. Εκτός από τη δυνατότητα αναστολής των εξαγορών, προτείνεται οι εν λόγω ΔΟΕΕ να υποχρεούνται να επιλέξουν τουλάχιστον ένα άλλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από το παράρτημα V, το οποίο εναρμονίζει τον ελάχιστο κατάλογο που θα πρέπει να είναι διαθέσιμος οπουδήποτε στην Ένωση. Το άρθρο 16 παράγραφος 2ε απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι αυτό συμβαίνει στη δικαιοδοσία τους. Προστίθεται η παράγραφος 2δ που απαιτεί από τους ΔΟΕΕ να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση ενός εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας.

Το άρθρο 16 παράγραφοι 2ζ και 2η επιδιώκει να διασφαλίσει τη συνεκτική εφαρμογή των παραγράφων 2β και 2γ του ίδιου άρθρου. Ως εκ τούτου, ανατίθεται στην ΕΑΚΑΑ η κατάρτιση σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για την παροχή ορισμών και τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που παρατίθενται στο παράρτημα, καθώς και η κατάρτιση ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για την επιλογή και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ.

Τροποποιείται το άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι), με το οποίο οι αρμόδιες αρχές έχουν την εξουσία να απαιτούν από έναν ΔΟΕΕ να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί ένα σχετικό εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας. Η εξουσία αυτή επεκτείνεται ώστε να καλύπτει και τους ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ με την προσθήκη του στοιχείου δ) στο άρθρο 47 παράγραφος 4. Οι προτεινόμενες παράγραφοι 5α έως 5ζ του άρθρου 50 απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές να ενημερώνουν άλλες σχετικές αρχές, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ πριν ζητήσουν την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ενός εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας. Οι προτεινόμενες παράγραφοι ορίζουν επίσης τις αρχές της συνεργασίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Η προτεινόμενη παράγραφος 7 στο άρθρο 50 αναθέτει στην ΕΑΚΑΑ την εξουσία να καταρτίζει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που θα υποδεικνύουν πότε δικαιολογείται η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Το άρθρο 20 παράγραφος 1 τροποποιείται για να διευκρινιστεί ότι οι ρυθμίσεις ανάθεσης ισχύουν για όλες τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και για τις παρεπόμενες υπηρεσίες που επιτρέπονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4. Η διατύπωση που αναφέρεται στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις λειτουργίες εισάγεται αντιστοίχως στο άρθρο 20 παράγραφος 1 στοιχείο στ) και στο άρθρο 20 παράγραφοι 3, 4 και 6.

Η τελευταία περίπτωση του άρθρου 21 παράγραφος 11 τροποποιείται, ώστε να ενταχθούν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) στην αλυσίδα φύλαξης όταν παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες φύλαξης, εξασφαλίζοντας έτσι ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των αναδόχων θεματοφυλάκων και διασφαλίζοντας ότι οι θεματοφύλακες έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Προτείνεται να απαλλαγούν οι θεματοφύλακες από την απαίτηση να ασκούν εκ των προτέρων δέουσα επιμέλεια στις περιπτώσεις που ο ανάδοχος θεματοφύλακας είναι ΚΑΤ, καθώς έχει ήδη υποβληθεί επαρκώς σε έλεγχο όταν ζήτησε να λάβει άδεια λειτουργίας.

Για να εξασφαλιστεί καλύτερη εποπτεία, το άρθρο 21 παράγραφος 16 τροποποιείται, ώστε οι θεματοφύλακες να συνεργάζονται όχι μόνο με τις αρμόδιες αρχές τους, αλλά και με τις αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ που τους έχει διορίσει ως θεματοφύλακες και με τις αρμόδιες αρχές του ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον ΟΕΕ.

Το άρθρο 23 συμπληρώνεται στις παραγράφους 1 και 4 για να βελτιωθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων των ΔΟΕΕ για τους επενδυτές, με πρόσθετες γνωστοποιήσεις τις οποίες πρέπει να διασφαλίζουν οι ΔΟΕΕ, δηλαδή προϋποθέσεις για τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας και τελών που θα βαρύνουν τον ΔΟΕΕ ή τις θυγατρικές του και περιοδική υποβολή αναφορών σχετικά με όλες τις άμεσες και έμμεσες αμοιβές και χρεώσεις που χρεώθηκαν ή αποδόθηκαν άμεσα ή έμμεσα στον ΟΕΕ ή σε οποιαδήποτε από τις επενδύσεις του. Επίσης, οι ΔΟΕΕ υποχρεούνται να αναφέρουν στους επενδυτές τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των χορηγηθέντων δανείων.

Τροποποιείται το άρθρο 24 παράγραφος 1 και απαλείφεται το άρθρο 24 παράγραφος 2 στοιχείο δ), αίροντας έτσι τους περιορισμούς της παραγράφου 1 σχετικά με τα δεδομένα που θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές από ΔΟΕΕ σχετικά με τους υπό διαχείριση ΟΕΕ τους. Προτείνεται η ΕΑΚΑΑ να καταρτίσει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων και σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για να αντικαταστήσει το ισχύον υπόδειγμα εποπτικής αναφοράς που προβλέπεται στο παράρτημα IV της ΟΔΟΕΕ για τη συμπλήρωση του ΚΔΟΕΕ.

Με την προσθήκη του άρθρου 38α, η ΕΑΚΑΑ υποχρεούται να διενεργεί τακτικά αξιολόγηση των εποπτικών πρακτικών από ομοτίμους κατά την εφαρμογή των κανόνων σχετικά με την ανάθεση, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων. Το νέο άρθρο 69β θα απαιτεί από την Επιτροπή να επανεξετάσει το καθεστώς ανάθεσης που προβλέπεται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ και τα μέτρα εφαρμογής της με σκοπό να προτείνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε να αποκλειστεί η σύσταση οντοτήτων-γραμματοθυρίδων. Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί η δυνατότητα θέσπισης του διαβατηρίου θεματοφύλακα και η λειτουργία των κανόνων για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι χορηγούν δάνεια.

Ενισχύεται η εποπτική συνεργασία με την προσθήκη των παραγράφων 5α έως 5ζ στο άρθρο 50. Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να ασκεί τις εποπτικές εξουσίες της, διευκρινίζοντας τους λόγους του αιτήματός της και ενημερώνοντας την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ, εάν υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι τροποποιήσεις στο άρθρο 50 παράγραφος 5 μειώνουν το βάρος της απόδειξης για τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας από τις παραλήπτριες αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Επιπλέον, ανατίθεται στην ΕΑΚΑΑ η εξουσία να ζητεί από μια αρμόδια αρχή να παραπέμψει στη μόνιμη επιτροπή της μια υπόθεση που ενδέχεται να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις ή αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την προστασία των επενδυτών. Επιπλέον, το άρθρο 50 παράγραφος 7 αναθέτει στην ΕΑΚΑΑ την εντολή να καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που να υποδεικνύουν σε ποιες περιπτώσεις οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ασκούν τις εξουσίες σε σχέση με τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας.

Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 61 παράγραφος 5, ώστε να επιτρέπεται στις αρμόδιες αρχές να επιτρέπουν την προμήθεια υπηρεσιών θεματοφύλακα σε άλλα κράτη μέλη έως ότου ληφθούν τα μέτρα μετά την επανεξέταση της ανάγκης να θεσπιστεί διαβατήριο θεματοφύλακα.

Προτείνεται η τροποποίηση του παραρτήματος Ι με την προσθήκη του σημείου 3 για την αναγνώριση του δανεισμού ως νόμιμης δραστηριότητας των ΔΟΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ΟΕΕ θα μπορούν να χορηγούν δάνεια οπουδήποτε στην Ένωση, μεταξύ άλλων, σε διασυνοριακό επίπεδο. Προστίθεται στο παράρτημα Ι το σημείο 4 για τη νομιμοποίηση της εξυπηρέτησης οντοτήτων ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ) από ΔΟΕΕ.

Προτείνονται τροποποιήσεις στο άρθρο 21 παράγραφος 6 στοιχείο γ), στο άρθρο 35 παράγραφος 2 στοιχείο β), στο άρθρο 36 παράγραφος 1 στοιχείο γ), στο άρθρο 37 παράγραφος 7 στοιχείο ε), στο άρθρο 40 παράγραφος 2 στοιχείο β) και στο άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο γ) με σκοπό την επικαιροποίηση των απαιτήσεων για οντότητες τρίτων χωρών που δεν είναι εγκατεστημένες στις περιοχές δικαιοδοσίας που χαρακτηρίζονται ως χώρες υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ευρωπαϊκές νομοθετικές πράξεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το άρθρο 36 παράγραφος 1 και το άρθρο 42 παράγραφος 1 συμπληρώνονται με τα αντίστοιχα στοιχεία δ) και δ) που ορίζουν ότι οι ΟΕΕ εκτός ΕΕ ή οι ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ που υπόκεινται σε εθνικούς κανόνες και δραστηριοποιούνται σε μεμονωμένα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρούν την απαίτηση να μην είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα η οποία θεωρείται μη συνεργάσιμη σε φορολογικά θέματα.

Προτείνονται τροποποιήσεις στο άρθρο 21 παράγραφος 6 στοιχείο δ), στο άρθρο 35 παράγραφος 2 στοιχείο γ), στο άρθρο 37 παράγραφος 7 στοιχείο στ) και στο άρθρο 40 παράγραφος 2 στοιχείο γ) για την επικαιροποίηση των απαιτήσεων για οντότητες τρίτων χωρών που θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά μόνον εάν είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες που δεν περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Το άρθρο 47 παράγραφος 3 τροποποιείται ώστε να επιτρέπεται στην ΕΑΚΑΑ να δημοσιοποιεί τα δεδομένα της αγοράς που έχει στη διάθεσή της σε συγκεντρωτική ή συνοπτική μορφή, καθιστώντας συνεπώς λιγότερο αυστηρό το επίπεδο εμπιστευτικότητας.

Προστίθεται ρήτρα επανεξέτασης —άρθρο 69β— με την οποία ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να δρομολογήσει την επανεξέταση των διατάξεων που αφορούν την ανάθεση, τις υπηρεσίες θεματοφύλακα και τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας. Ανατίθεται επίσης στην ΕΑΚΑΑ η εντολή να εκδώσει έκθεση με στόχο τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων υποβολής εποπτικών αναφορών για τους ΔΟΕΕ και να την λαμβάνει ως βάση για την κατάρτιση σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για την υποβολή εποπτικών αναφορών σύμφωνα με το άρθρο 24 της ΟΔΟΕΕ.

Τροποποιήσεις της οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Στο άρθρο 2 παράγραφος 1 προτείνεται να προβλεφθεί ο ορισμός για το «κεντρικό αποθετήριο τίτλων», σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 909/2014.

Στην τελευταία περίπτωση του άρθρου 22α, τροποποιείται η τέταρτη παράγραφος ώστε τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) να θεωρούνται ανάδοχοι του θεματοφύλακα όταν παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες φύλαξης. Αυτό εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των αναδόχων θεματοφυλάκων και διασφαλίζει ότι οι θεματοφύλακες έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) τροποποιείται, ώστε να προβλέπει ότι μια εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα πλήρους απασχόλησης ή απασχολεί δύο άτομα, τα οποία δεν απασχολούνται στην εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, αλλά, παρόλα αυτά, δεσμεύονται να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ σε βάση πλήρους απασχόλησης και τα οποία θα διαμένουν στην Ένωση, εξασφαλίζοντας έτσι την ελάχιστη και σταθερή υπόσταση εντός της εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Προτείνεται να τροποποιηθούν τα στοιχεία γ) και ε) στο άρθρο 7 παράγραφος 1 προκειμένου να διευκρινιστεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να διαθέτουν τους κατάλληλους τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους που θα χρησιμοποιούνται όταν αιτούνται τη χορήγηση άδειας. Ως εκ τούτου, κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης άδειας, η εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει να περιγράφει λεπτομερώς τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που θα χρησιμοποιεί για την εκτέλεση των λειτουργιών της και για την εποπτεία των αναδόχων.

Το άρθρο 13 παράγραφος 1 διευκρινίζει ότι οι ρυθμίσεις ανάθεσης ισχύουν για όλες τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ και για τις παρεπόμενες υπηρεσίες που επιτρέπονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3. Η διατύπωση που αναφέρεται στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις λειτουργίες εισάγεται αντιστοίχως στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχεία β), ζ), η) και θ).

Για την καλύτερη εναρμόνιση των νομικών πλαισίων των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων και προκειμένου οι εποπτικές αρχές να μπορούν να εξετάζουν τους λόγους της ανάθεσης, προτείνεται να απαιτείται από τους ΟΣΕΚΑ να αιτιολογούν ολόκληρη τη δομή της ανάθεσης με βάση αντικειμενικούς λόγους, με την προσθήκη του στοιχείου ι) στο άρθρο 13 παράγραφος 1.

Το άρθρο 13 συμπληρώνεται με την παράγραφο 3 για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που λείπουν συλλέγονται και αναλύονται σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό τη χαρτογράφηση των πρακτικών ανάθεσης καθηκόντων. Ως εκ τούτου, προτείνεται ότι η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να ενημερώνεται για τις ρυθμίσεις ανάθεσης όταν ανατίθεται περισσότερες λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων ή χαρτοφυλακίων σε οντότητες τρίτων χωρών από αυτές που διατηρούνται.

Για να διευκολυνθεί η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων πολιτικής στον τομέα αυτόν, προτείνεται, σύμφωνα με το νέο άρθρο 13 παράγραφος 5, να απαιτείται από την ΕΑΚΑΑ να υποβάλλει στους συννομοθέτες της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τακτικές εκθέσεις που θα αναλύουν τις πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που ισχύουν για την ανάθεση σύμφωνα με την οδηγία 2009/65/ΕΚ.

Προστίθεται το άρθρο 13 παράγραφος 3 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει συνεπείς πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις ανάθεσης. Ως εκ τούτου, προτείνεται να ανατίθεται στην ΕΑΚΑΑ η εξουσία να καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίζει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για τη διαβίβαση των γνωστοποιήσεων ανάθεσης καθηκόντων.

Με το νέο άρθρο 13 παράγραφος 6 ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για τον περαιτέρω καθορισμό των προϋποθέσεων ανάθεσης και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες η εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ θα θεωρείται οντότητα-γραμματοθυρίδα και, ως εκ τούτου, δεν θα θεωρείται πλέον ο διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ, εναρμονίζοντας έτσι τους κανόνες των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ στον εν λόγω τομέα.

Προτείνεται να προστεθεί το άρθρο 18α παράγραφοι 1 και 2, ώστε εκτός από τη δυνατότητα αναστολής των εξοφλήσεων οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να πρέπει να επιλέγουν τουλάχιστον ένα ακόμη εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από το παράρτημα IIA, το οποίο εναρμονίζει τον ελάχιστο κατάλογο που θα πρέπει να είναι διαθέσιμος οπουδήποτε στην ΕΕ. Το νέο άρθρο 18α απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι αυτό συμβαίνει στη δικαιοδοσία τους. Προτείνεται το παράρτημα IIA με τον ελάχιστο κατάλογο των εργαλείων αυτών. Για να εξασφαλιστεί η καλή πληροφόρηση των επενδυτών, προτείνεται να αποσαφηνιστούν στο παράρτημα Ι σχέδιο Α σημείο 1.13 οι διαδικασίες και οι τεχνικές λεπτομέρειες και όροι εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων και να διευκρινιστούν οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να ανασταλεί η εξαγορά ή η εξόφληση ή να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας.

Το άρθρο 18α παράγραφοι 3 έως 5 αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνεκτικής εφαρμογής των προηγούμενων διατάξεων. Ως εκ τούτου, ανατίθεται στην ΕΑΚΑΑ το καθήκον να καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για την παροχή ορισμών και τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που παρατίθενται στο παράρτημα.

Το νέο άρθρο 20α προτείνει να θεσπιστεί για τις εταιρείες διαχείρισης η υποχρέωση περιοδικής υποβολής εποπτικών αναφορών σχετικά με τις αγορές και τα μέσα στα οποία συναλλάσσονται για λογαριασμό του ΟΣΕΚΑ.

Το νέο άρθρο 20β προτείνει να ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ η εντολή να εκπονεί, σε συνεργασία με άλλες ΕΕΑ και την ΕΚΤ, έκθεση σκοπιμότητας σχετικά με την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον τομέα της υποβολής εποπτικών αναφορών. Η έκθεση θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό σχεδιασμό ενός υποδείγματος εποπτικής αναφοράς για τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, και η ΕΑΚΑΑ οφείλει να καταρτίζει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα και σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων με βάση τα πορίσματά της.

Το άρθρο 22α παράγραφος 2 τροποποιείται ώστε να απαλλαγούν οι θεματοφύλακες από την απαίτηση να ασκούν εκ των προτέρων δέουσα επιμέλεια στις περιπτώσεις που ο ανάδοχος θεματοφύλακας είναι ΚΑΤ, καθώς έχει ήδη υποβληθεί επαρκώς σε έλεγχο όταν ζήτησε να λάβει άδεια λειτουργίας.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών κινδύνων, προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 84 παράγραφος 3 ώστε να απαιτείται από τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση ενός εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας. Η τροποποίηση του άρθρου 84 παράγραφος 2 στοιχείο β) εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν και να απαιτούν από τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν ένα σχετικό εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας. Με τις προτεινόμενες παραγράφους 3α έως 3ε του άρθρου 84 ζητείται από τις αρμόδιες αρχές να ενημερώνουν άλλες σχετικές αρχές, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ πριν ζητήσουν την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ενός εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας και να καθορίζουν τις αρχές της συνεργασίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Η προτεινόμενη παράγραφος 3στ του άρθρου 84 αναθέτει στην ΕΑΚΑΑ την εξουσία να καταρτίζει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που θα υποδεικνύουν πότε δικαιολογείται η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Το άρθρο 84 παράγραφος 5 προτείνει να ανατεθεί στην ΕΑΚΑΑ η εξουσία να καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για την επιλογή και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΟΣΕΚΑ.

Το άρθρο 98 συμπληρώνεται με τις παραγράφους 3 και 4 για την ενίσχυση της εποπτικής συνεργασίας. Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ να ασκεί τις εποπτικές εξουσίες της, διευκρινίζοντας τους λόγους του αιτήματός της και ενημερώνοντας την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ, εάν υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπλέον, ανατίθεται στην ΕΑΚΑΑ η εξουσία να ζητεί από μια αρμόδια αρχή να παραπέμψει στην ΕΑΚΑΑ μια υπόθεση που ενδέχεται να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις ή αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την προστασία των επενδυτών.

Το νέο άρθρο 101α προτείνεται για να υποχρεούται η ΕΑΚΑΑ να διενεργεί, σε τακτική βάση, αξιολόγηση των εποπτικών πρακτικών από ομοτίμους κατά την εφαρμογή των κανόνων σχετικά με την ανάθεση, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων. Το νέο άρθρο 110α θα απαιτεί από την Επιτροπή να επανεξετάσει το καθεστώς ανάθεσης που προβλέπεται στην παρούσα οδηγία και τα μέτρα εφαρμογής της με σκοπό να προτείνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε να αποκλειστεί η σύσταση οντοτήτων-γραμματοθυρίδων.

Άρθρα σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και έναρξη ισχύος

Το άρθρο 3 της πρότασης ορίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες από την έναρξη ισχύος της τροποποιητικής οδηγίας για να θεσπίσουν και να δημοσιεύσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθούν με την εν λόγω οδηγία. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.

Προτείνεται η τροποποιητική οδηγία να αρχίζει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2021/0376 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη χορήγηση δανείων από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 24 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Σύμφωνα με το άρθρο 69 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 , η Επιτροπή επανεξέτασε την εφαρμογή και το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι της ολοκλήρωσης της ενωσιακής αγοράς οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ), της διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδυτών και της προστασίας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν επιτευχθεί ως επί το πλείστον. Ωστόσο, στην εν λόγω επανεξέταση, η Επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για εναρμόνιση των κανόνων για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ) που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι χορηγούν δάνεια, αποσαφήνιση των προτύπων που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ που αναθέτουν τις λειτουργίες τους σε τρίτους, διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των αναδόχων θεματοφυλάκων, βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε υπηρεσίες θεματοφύλακα, βελτιστοποίηση της συλλογής εποπτικών δεδομένων και διευκόλυνση της χρήσης εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας σε ολόκληρη την Ένωση. Ως εκ τούτου, απαιτούνται τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω ρυθμιστικά κενά με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

(2)Ένα άρτιο καθεστώς ανάθεσης καθηκόντων, η ίση μεταχείριση των αναδόχων θεματοφυλάκων, η συνοχή της υποβολής εποπτικών αναφορών και η εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας είναι εξίσου αναγκαία για τη διαχείριση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ). Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τροποποιηθεί επίσης η οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 26 , η οποία θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη χορήγηση άδειας και τη λειτουργία των ΟΣΕΚΑ, στους τομείς της ανάθεσης καθηκόντων, της φύλαξης περιουσιακών στοιχείων, της υποβολής εποπτικών αναφορών και της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας.

(3)Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων των ΔΟΕΕ, θα πρέπει να επεκταθεί ο κατάλογος των επιτρεπόμενων παρεπόμενων υπηρεσιών του άρθρου 6 παράγραφος 4 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ ώστε να συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση δεικτών αναφοράς που διέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 και την εξυπηρέτηση πιστώσεων που διέπεται από την οδηγία 2021/.../ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 28 .

(4)Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ΔΟΕΕ που παρέχουν παρεπόμενες υπηρεσίες οι οποίες αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα, υπόκεινται στους κανόνες της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 29 . Όσον αφορά τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν είναι χρηματοπιστωτικά μέσα, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

(5)Για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των απαιτήσεων που ορίζονται στα άρθρα 7 και 8 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ για τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους των ΔΟΕΕ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κατά τη στιγμή της αίτησης χορήγησης άδειας, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που θα χρησιμοποιεί ο ΔΟΕΕ για την εκτέλεση των λειτουργιών του και, κατά περίπτωση, για την εποπτεία των αναδόχων. Τουλάχιστον δύο ανώτερα διοικητικά στελέχη θα πρέπει να απασχολούνται ή να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΔΟΕΕ σε βάση πλήρους απασχόλησης και να διαμένουν στην Ένωση.

(6)Για την ανάπτυξη αξιόπιστης επισκόπησης των δραστηριοτήτων ανάθεσης καθηκόντων στην Ένωση που διέπονται από το άρθρο 20 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ και για την τεκμηρίωση μελλοντικών αποφάσεων πολιτικής ή εποπτικών δράσεων, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) γνωστοποιήσεις ανάθεσης όταν ένας ΔΟΕΕ αναθέτει σε οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες περισσότερες λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων του ΟΕΕ από αυτές που διαχειρίζεται ο ίδιος.

(7)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση της διαδικασίας γνωστοποίησης στον τομέα της ανάθεσης καθηκόντων, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 30 με σκοπό να καθορίσει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας γνωστοποίησης των ρυθμίσεων ανάθεσης του ΔΟΕΕ. Το έντυπο γνωστοποίησης θα πρέπει να περιέχει πεδία δεδομένων που να υποδεικνύουν τις δραστηριότητες που απαρτίζουν τις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων και χαρτοφυλακίου, προκειμένου να διαπιστώνεται αν ένας ΔΟΕΕ έχει αναθέσει περισσότερες λειτουργίες από αυτές που έχει διατηρήσει. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ.

(8)Για να ενισχυθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κανόνες ανάθεσης που ορίζονται στο άρθρο 20 εφαρμόζονται σε όλες τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι της εν λόγω οδηγίας και στις παρεπόμενες υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 της εν λόγω οδηγίας.

(9)Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν κοινοί κανόνες για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς για τους ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια, για τη διασφάλιση ενιαίου επιπέδου προστασίας των επενδυτών στην Ένωση, για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ΟΕΕ με τη χορήγηση δανείων σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εταιρειών της ΕΕ σε χρηματοδότηση, που αποτελεί βασικό στόχο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών 31 . Ωστόσο, δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης ιδιωτικής πιστωτικής αγοράς, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί μικροπροληπτικοί και μακροπροληπτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και να διαδώσουν στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια. Θα πρέπει να εναρμονιστούν οι κανόνες που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται οργανισμούς οι οποίοι χορηγούν δάνεια προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση κινδύνων σε ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική αγορά και να αυξηθεί η διαφάνεια για τους επενδυτές.

(10)Για τη στήριξη της επαγγελματικής διαχείρισης των ΟΕΕ και τον μετριασμό των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι συμμετέχουν σε δανειοδοτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς δανείων στη δευτερογενή αγορά, θα πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για τη χορήγηση δανείων, την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και τη διαχείριση και παρακολούθηση του πιστωτικού χαρτοφυλακίου τους, οι οποίες θα πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικά.

(11)Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασύνδεσης μεταξύ ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια και άλλων συμμετεχόντων στη χρηματοπιστωτική αγορά, οι ΔΟΕΕ των εν λόγω ΟΕΕ θα πρέπει, όταν ο δανειολήπτης είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, να υποχρεούνται να διαφοροποιούν τον κίνδυνο τους και να θέτουν την έκθεσή τους σε συγκεκριμένα όρια.

(12)Προκειμένου να περιοριστούν οι συγκρούσεις συμφερόντων, οι ΔΟΕΕ και το προσωπικό τους δεν θα πρέπει να λαμβάνουν δάνεια από ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια και τους οποίους διαχειρίζονται. Ομοίως, ο θεματοφύλακας του ΟΕΕ και το προσωπικό του ή ο εκπρόσωπος του ΔΟΕΕ και το προσωπικό του θα πρέπει να απαγορεύεται να λαμβάνουν δάνεια από τους συνδεδεμένους ΟΕΕ.

(13)Η οδηγία 2011/61/ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζει το δικαίωμα των ΟΕΕ να χορηγούν δάνεια και να διαπραγματεύονται τα εν λόγω δάνεια στη δευτερογενή αγορά. Για να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος και να διατηρηθεί η γενική πιστωτική ποιότητα των δανείων που χορηγούνται από ΟΕΕ, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να υπόκεινται σε απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις στις οποίες τα δάνεια χορηγούνται με μοναδικό σκοπό την πώλησή τους.

(14)Τα μακροπρόθεσμα, μη ρευστοποιήσιμα δάνεια που κατέχονται από ΟΕΕ μπορεί να δημιουργήσουν αναντιστοιχίες ρευστότητας εάν η δομή ανοικτού τύπου του ΟΕΕ επιτρέπει στους επενδυτές να εξαγοράζουν συχνά τα μερίδια ή τις μετοχές τους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να μετριαστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μετατροπή ληκτότητας, επιβάλλοντας τη δομή κλειστού τύπου για τους ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια, καθώς οι οργανισμοί κλειστού τύπου δεν θα είναι ευάλωτοι στη ζήτηση εξαγοράς και θα μπορούν να κατέχουν χορηγηθέντα δάνεια μέχρι τη λήξη τους.

(15)Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όταν ένας ΔΟΕΕ υπόκειται στις απαιτήσεις που ορίζονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ σε σχέση με τις δανειοδοτικές δραστηριότητες του υπό διαχείριση ΟΕΕ του και στις απαιτήσεις που ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 345/2013 32 , (ΕΕ) αριθ. 346/2013 33 και (ΕΕ) 2015/760 34 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι ειδικοί κανόνες για τα προϊόντα που ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013, στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013, και στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) 2015/760, θα πρέπει να υπερισχύουν των γενικότερων κανόνων που ορίζονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ.

(16)Για τη στήριξη της παρακολούθησης της αγοράς από τις εποπτικές αρχές, θα μπορούσε να βελτιωθεί η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της υποβολής εποπτικών αναφορών. Οι επικαλυπτόμενες απαιτήσεις υποβολής αναφορών που υφίστανται στο πλαίσιο της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, και ειδικότερα στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 35 , στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/834 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 36 , στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 37 και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1073/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 38 , θα μπορούσαν να καταργηθούν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τους ΔΟΕΕ. Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (ΕΕΑ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την υποστήριξη των εθνικών αρμόδιων αρχών, κατά περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογούν τις ανάγκες των διαφόρων εποπτικών αρχών για δεδομένα, ώστε να είναι αποτελεσματικές οι αλλαγές στο υπόδειγμα εποπτικής αναφοράς για τους ΔΟΕΕ.

(17)Κατά την προετοιμασία των μελλοντικών αλλαγών στις υποχρεώσεις υποβολής εποπτικών αναφορών, θα πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των δεδομένων που μπορούν να ζητούνται από τους ΔΟΕΕ με την άρση των περιορισμών, οι οποίοι επικεντρώνονται σε σημαντικές συναλλαγές και ανοίγματα ή αντισυμβαλλομένους. Εάν η ΕΑΚΑΑ κρίνει ότι απαιτείται πλήρης γνωστοποίηση χαρτοφυλακίου στις εποπτικές αρχές σε περιοδική βάση, οι διατάξεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην αναγκαία διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της υποβολής αναφορών.

(18)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση των υποχρεώσεων υποβολής εποπτικών αναφορών, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 39 με σκοπό να ορίσει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών από τους ΔΟΕΕ. Τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να καθορίζουν το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών, αντικαθιστώντας έτσι το υπόδειγμα εκθέσεων που καθορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2013 της Επιτροπής 40 . Τα εν λόγω ρυθμιστικά και εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ.

(19)Για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξουσιοδοτείται να εγκρίνει εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΑΚΑΑ όσον αφορά τα έντυπα και τα πρότυπα δεδομένων, τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αναφορών από τους ΔΟΕΕ. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει τα εν λόγω εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα μέσω εκτελεστικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 291 της ΣΛΕΕ και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

(20)Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πιέσεων ρευστότητας σε περιόδους πίεσης της αγοράς και να προστατευθούν καλύτερα οι επενδυτές, θα πρέπει να θεσπιστούν στην οδηγία 2011/61/ΕΕ κανόνες για την εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) 41 .

(21)Για να μπορούν οι διαχειριστές ΟΕΕ ανοικτού τύπου με έδρα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις εξαγοράς σε συνθήκες πίεσης της αγοράς, θα πρέπει να υποχρεούνται να επιλέγουν τουλάχιστον ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από τον εναρμονισμένο κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα, πέραν της δυνατότητας αναστολής των εξαγορών. Όταν ένας ΔΟΕΕ λαμβάνει απόφαση να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας, θα πρέπει να ενημερώνει τις εποπτικές αρχές. Έτσι οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις των εντάσεων ρευστότητας στην ευρύτερη αγορά.

(22)Προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις σύμφωνα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και τις ανάγκες ρευστότητας, οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους χρήσης των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

(23)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας από τους διαχειριστές οργανισμών ανοικτού τύπου, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 42 με σκοπό να καθορίσει τη διαδικασία για την επιλογή και τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας ώστε να διευκολυνθεί η σύγκλιση της αγοράς και η εποπτική σύγκλιση. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ.

(24)Για τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μπορούν να ζητούν από τον διαχειριστή ενός οργανισμού ανοικτού τύπου να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας.

(25)Οι θεματοφύλακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη των συμφερόντων των επενδυτών και θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα από το είδος του αναδόχου θεματοφύλακα που φυλάσσει τα περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) στην αλυσίδα φύλαξης όταν παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε ΟΕΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών μεταξύ του αναδόχου θεματοφύλακα των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ και του θεματοφύλακα. Για να αποφευχθεί περιττός φόρτος, οι θεματοφύλακες δεν θα πρέπει να ασκούν εκ των προτέρων δέουσα επιμέλεια όταν προτίθενται να αναθέσουν τη θεματοφυλακή σε ΚΑΤ.

(26)Προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτική συνεργασία και αποτελεσματικότητα, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής θα πρέπει να είναι σε θέση να απευθύνουν αιτιολογημένο αίτημα στην αρμόδια αρχή ενός ΔΟΕΕ για τη λήψη εποπτικών μέτρων έναντι συγκεκριμένου ΔΟΕΕ.

(27)Επιπλέον, για τη βελτίωση της εποπτικής συνεργασίας, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να μπορεί να ζητεί από μια αρμόδια αρχή να παραπέμπει μια υπόθεση στην ΕΑΚΑΑ, όταν η υπόθεση έχει διασυνοριακές επιπτώσεις και ενδέχεται να επηρεάσει την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αναλύσεις αυτών των υποθέσεων από την ΕΑΚΑΑ θα παρέχουν στις άλλες αρμόδιες αρχές καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που συζητήθηκαν και θα συμβάλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον και στην προστασία της ακεραιότητας της αγοράς ΟΕΕ.

(28)Για τη στήριξη της εποπτικής σύγκλισης στον τομέα της ανάθεσης καθηκόντων, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να διενεργεί αξιολόγηση από ομοτίμους σχετικά με τις εποπτικές πρακτικές, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων. Η ανάλυση των αξιολογήσεων από ομοτίμους από την ΕΑΚΑΑ θα τροφοδοτήσει την επανεξέταση των μέτρων που θεσπίζονται με την παρούσα οδηγία και θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή για τυχόν πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να χρειάζονται για τη στήριξη της αποτελεσματικότητας των καθεστώτων ανάθεσης που προβλέπονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ.

(29)Ορισμένες συγκεντρωμένες αγορές δεν διαθέτουν ανταγωνιστική προσφορά υπηρεσιών θεματοφύλακα. Για να αντιμετωπιστεί η εν λόγω έλλειψη παρόχων υπηρεσιών που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τους ΔΟΕΕ και σε λιγότερο αποτελεσματική αγορά ΟΕΕ, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτρέπουν σε ΔΟΕΕ ή ΟΕΕ να προμηθεύονται υπηρεσίες θεματοφύλακα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη, ενώ η Επιτροπή αξιολογεί, στο πλαίσιο της επανεξέτασης της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, αν θα ήταν σκόπιμο να προτείνει μέτρα για την επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης αγοράς.

(30)Το άνοιγμα της δυνατότητας διορισμού θεματοφύλακα σε άλλο κράτος μέλος θα πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη εποπτική εμβέλεια. Ως εκ τούτου, ο θεματοφύλακας θα πρέπει να υποχρεούται να συνεργάζεται πέραν των αρμόδιων αρχών του, και με τις αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ που τον έχει διορίσει και με τις αρμόδιες αρχές του ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον ΟΕΕ, εάν οι εν λόγω αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε διαφορετικό κράτος μέλος από εκείνο του θεματοφύλακα.

(31)Για την καλύτερη προστασία των επενδυτών, θα πρέπει να αυξηθεί η ροή των πληροφοριών από τους ΔΟΕΕ προς τους επενδυτές ΟΕΕ. Για να μπορούν οι επενδυτές ΟΕΕ να παρακολουθούν καλύτερα τις δαπάνες του επενδυτικού οργανισμού, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να προσδιορίζουν τις αμοιβές που θα βαρύνουν τον ΔΟΕΕ ή τις συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις, καθώς και να υποβάλλουν περιοδικές εκθέσεις σχετικά με όλες τις αμοιβές και τις χρεώσεις που αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στον ΟΕΕ ή σε οποιαδήποτε από τις επενδύσεις του. Επίσης, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να υποχρεούνται να αναφέρουν στους επενδυτές τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των χορηγηθέντων δανείων.

(32)Για να αυξηθεί η διαφάνεια της αγοράς και να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά τα διαθέσιμα δεδομένα της αγοράς ΟΕΕ, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί τα δεδομένα της αγοράς που έχει στη διάθεσή της σε συγκεντρωτική ή συνοπτική μορφή και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να χαλαρώσει το πρότυπο εμπιστευτικότητας, ώστε να επιτρέπεται η χρήση των εν λόγω δεδομένων.

(33)Οι απαιτήσεις για οντότητες τρίτων χωρών με πρόσβαση στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα πρότυπα που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας 43 και την οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 44 . Επιπλέον, οι ΟΕΕ εκτός ΕΕ ή οι ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ που υπόκεινται σε εθνικούς κανόνες και δραστηριοποιούνται σε μεμονωμένα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρούν την απαίτηση να μην είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα η οποία θεωρείται μη συνεργάσιμη για φορολογικά θέματα.

(34)Η οδηγία 2009/65/ΕΚ θα πρέπει να διασφαλίζει συγκρίσιμες συνθήκες για τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, όταν δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθούν οι κανονιστικές διαφορές για τους ΟΣΕΚΑ και τους ΔΟΕΕ. Αυτό αφορά το καθεστώς ανάθεσης καθηκόντων, τη ρυθμιστική αντιμετώπιση των αναδόχων θεματοφυλάκων, τις απαιτήσεις υποβολής εποπτικών αναφορών και τη διαθεσιμότητα και χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

(35)Για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των απαιτήσεων υπόστασης για τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κατά τη στιγμή της αίτησης χορήγησης άδειας οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που θα χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των λειτουργιών τους και, κατά περίπτωση, για την εποπτεία των αναδόχων. Τουλάχιστον δύο ανώτερα διοικητικά στελέχη θα πρέπει να απασχολούνται ή να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείες διαχείρισης σε βάση πλήρους απασχόλησης και να διαμένουν στην Ένωση.

(36)Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κανόνες ανάθεσης που ορίζονται στο άρθρο 13 της εν λόγω οδηγίας εφαρμόζονται σε όλες τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ της εν λόγω οδηγίας και στις παρεπόμενες υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 της εν λόγω οδηγίας.

(37)Για να εναρμονιστούν τα νομικά πλαίσια των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων, θα πρέπει να απαιτείται από τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να αιτιολογούν στις αρμόδιες αρχές την ανάθεση των λειτουργιών τους και να παρέχουν αντικειμενικούς λόγους για την ανάθεση.

(38)Για την ανάπτυξη αξιόπιστης επισκόπησης των δραστηριοτήτων ανάθεσης καθηκόντων στην Ένωση που διέπονται από το άρθρο 13 της οδηγίας 2009/65/ΕΚ και για την τεκμηρίωση μελλοντικών αποφάσεων πολιτικής ή εποπτικών δράσεων, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να παρέχουν στην ΕΑΚΑΑ γνωστοποιήσεις ανάθεσης όταν μια εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ αναθέτει σε οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες περισσότερες λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων από αυτές που διαχειρίζεται ο ίδιος.

(39)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση της διαδικασίας γνωστοποίησης στον τομέα της ανάθεσης καθηκόντων, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 45 με σκοπό να καθορίσει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας γνωστοποίησης των ρυθμίσεων ανάθεσης του ΟΣΕΚΑ. Το έντυπο γνωστοποίησης θα πρέπει να περιέχει πεδία δεδομένων που να υποδεικνύουν τις δραστηριότητες που απαρτίζουν τις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων και χαρτοφυλακίου, προκειμένου να διαπιστώνεται αν μια εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ έχει αναθέσει περισσότερες λειτουργίες από αυτές που έχει διατηρήσει. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ.

(40)Προκειμένου να εναρμονιστούν περαιτέρω οι κανόνες ανάθεσης που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ και να επιτευχθεί πιο ομοιόμορφη εφαρμογή των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ όσον αφορά τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την ανάθεση σε τρίτο από εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες μια εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ μπορεί να θεωρηθεί οντότητα-γραμματοθυρίδα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 46 . Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(41)Η παρούσα οδηγία εφαρμόζει τις συστάσεις του ΕΣΣΚ 47 για την εναρμόνιση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας και της χρήσης τους από τους διαχειριστές οργανισμών ανοικτού τύπου, συμπεριλαμβανομένων των ΟΣΕΚΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πιέσεων ρευστότητας σε περιόδους ακραίων συνθηκών στην αγορά και η καλύτερη προστασία των επενδυτών.

(42)Για να μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ με έδρα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις εξαγοράς σε συνθήκες πίεσης της αγοράς, θα πρέπει να υποχρεούνται να επιλέγουν τουλάχιστον ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από τον εναρμονισμένο κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα, πέραν της δυνατότητας αναστολής των εξαγορών. Όταν μια εταιρεία διαχείρισης λαμβάνει απόφαση να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας, θα πρέπει να ενημερώνει τις εποπτικές αρχές. Έτσι οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις των εντάσεων ρευστότητας στην ευρύτερη αγορά.

(43)Οι επενδυτές ΟΣΕΚΑ, προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις σύμφωνα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και τις ανάγκες ρευστότητας, θα πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους χρήσης των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

(44)Για τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μπορούν να ζητούν από την εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας.

(45)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας από τους διαχειριστές ΟΣΕΚΑ, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 48 με σκοπό να καθορίσει τη διαδικασία για την επιλογή και τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας, ώστε να διευκολυνθεί η σύγκλιση της αγοράς και η εποπτική σύγκλιση. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ.

(46)Για τη στήριξη της παρακολούθησης της αγοράς από τις εποπτικές αρχές, θα πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της υποβολής εποπτικών αναφορών, με την υποβολή των ΟΣΕΚΑ σε υποχρεώσεις υποβολής εποπτικών αναφορών. Οι ΕΕΑ και η ΕΚΤ θα πρέπει να κληθούν, με την υποστήριξη των εθνικών αρμόδιων αρχών, κατά περίπτωση, να αξιολογήσουν τις ανάγκες των διαφόρων εποπτικών αρχών για δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες απαιτήσεις υποβολής αναφορών βάσει άλλης ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, και ειδικότερα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014, του κανονισμού (ΕΕ) 2019/834, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1073/2013. Το αποτέλεσμα αυτής της προπαρασκευαστικής εργασίας θα επιτρέπει τη λήψη τεκμηριωμένης απόφασης πολιτικής σχετικά με τον βαθμό και τη μορφή με την οποία οι ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να υποβάλλουν αναφορές στις αρμόδιες αρχές όσον αφορά τις συναλλαγές τους.

(47)Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση των υποχρεώσεων υποβολής εποπτικών αναφορών, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 και το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 49 με σκοπό να ορίσει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών από τους ΟΣΕΚΑ. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ.

(48)Για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξουσιοδοτείται να εγκρίνει εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΑΚΑΑ όσον αφορά τα έντυπα και τα πρότυπα δεδομένων, τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αναφορών από τους ΟΣΕΚΑ. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει τα εν λόγω εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα μέσω εκτελεστικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 291 της ΣΛΕΕ και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

(49)Για να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών, και ειδικότερα για να διασφαλιστεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών μεταξύ του αναδόχου θεματοφύλακα των περιουσιακών στοιχείων του ΟΣΕΚΑ και του θεματοφύλακα, θα πρέπει να επεκταθεί το καθεστώς θεματοφύλακα ώστε να συμπεριλαμβάνει στην αλυσίδα φύλαξης τα ΚΑΤ όταν παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε ΟΣΕΚΑ. Για να αποφευχθεί περιττός φόρτος, οι θεματοφύλακες δεν θα πρέπει να ασκούν εκ των προτέρων δέουσα επιμέλεια όταν προτίθενται να αναθέσουν τη θεματοφυλακή σε ΚΑΤ.

(50)Για τη στήριξη της εποπτικής σύγκλισης στον τομέα της ανάθεσης καθηκόντων, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να διενεργεί αξιολογήσεις από ομοτίμους σχετικά με τις εποπτικές πρακτικές, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων. Η ανάλυση των αξιολογήσεων από ομοτίμους από την ΕΑΚΑΑ θα τροφοδοτήσει την επανεξέταση των μέτρων που θεσπίζονται με την παρούσα οδηγία και θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να χρειάζονται για τη στήριξη της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος ανάθεσης που προβλέπεται στην οδηγία 2009/65/ΕΚ.

(51)Προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτική συνεργασία και αποτελεσματικότητα, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής θα πρέπει να είναι σε θέση να απευθύνουν αιτιολογημένο αίτημα στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ για τη λήψη εποπτικών μέτρων έναντι συγκεκριμένου ΟΣΕΚΑ.

(52)Επιπλέον, για τη βελτίωση της εποπτικής συνεργασίας, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να μπορεί να ζητεί από μια αρμόδια αρχή να παραπέμπει μια υπόθεση στην ΕΑΚΑΑ, όταν η υπόθεση έχει διασυνοριακές επιπτώσεις και ενδέχεται να επηρεάσει την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αναλύσεις αυτών των υποθέσεων από την ΕΑΚΑΑ θα παρέχουν στις άλλες αρμόδιες αρχές καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που συζητήθηκαν και θα συμβάλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον και στην προστασία της ακεραιότητας των αγορών ΟΣΕΚΑ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ

Η οδηγία 2011/61/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)στο άρθρο 4 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο μβ):

«μβ) ως «κεντρικό αποθετήριο τίτλων» νοείται ένα κεντρικό αποθετήριο τίτλων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*.

* Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1)»·

2)το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 4 προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία γ) και δ):

«γ) διαχείριση δεικτών αναφοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011·

δ) εξυπηρέτηση πιστώσεων σύμφωνα με την οδηγία 2021/... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·»·

β)η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6. Το άρθρο 2 παράγραφος 2, το άρθρο 15, το άρθρο 16 με εξαίρεση το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5, και τα άρθρα 23, 24 και 25 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ εφαρμόζονται όταν παρέχονται από ΔΟΕΕ οι υπηρεσίες της παραγράφου 4 στοιχεία α) και β) του παρόντος άρθρου.»·

3)το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Τα κράτη μέλη ορίζουν ότι ο ΔΟΕΕ που αιτείται τη χορήγηση αδείας παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τον ΔΟΕΕ στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του:

α)πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία πραγματικά διεξάγουν τις συναλλαγές του ΔΟΕΕ, και ειδικότερα όσον αφορά τις λειτουργίες που αναφέρονται στο παράρτημα Ι, μεταξύ άλλων:

i) λεπτομερή περιγραφή του ρόλου τους, του τίτλου τους και του βαθμού αρχαιότητάς τους·

ii) περιγραφή των γραμμών αναφοράς και των αρμοδιοτήτων τους εντός και εκτός του ΔΟΕΕ·

iii) επισκόπηση του χρόνου που αφιερώνουν σε κάθε αρμοδιότητα·

iv) περιγραφή των τεχνικών και ανθρώπινων πόρων που υποστηρίζουν τις δραστηριότητές τους.

β)πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες των μετόχων ή των μελών του ΔΟΕΕ, άμεσων ή έμμεσων, φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι έχουν ειδικές συμμετοχές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ποσά των εν λόγω συμμετοχών,

γ)πρόγραμμα δραστηριοτήτων που καθορίζει την οργανωτική δομή του ΔΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΔΟΕΕ σκοπεύει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του δυνάμει των κεφαλαίων ΙΙ, III, IV και, οσάκις ενδείκνυται, των κεφαλαίων V, VI και VII και VIII, καθώς και λεπτομερή περιγραφή των κατάλληλων ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που θα χρησιμοποιηθούν από τον ΔΟΕΕ για τον σκοπό αυτόν, 

δ)πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και πρακτικές αμοιβών σύμφωνα με το άρθρο 13, 

ε)πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται για την ανάθεση και τη δευτερεύουσα ανάθεση λειτουργιών σε τρίτα μέρη, κατά το άρθρο 20, και λεπτομερή περιγραφή των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που θα χρησιμοποιεί ο ΔΟΕΕ για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του αναδόχου.»· 

β)η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5. Οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ σε τριμηνιαία βάση για τις άδειες που χορηγήθηκαν ή ανακλήθηκαν σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο.

Η ΕΑΚΑΑ τηρεί κεντρικό δημόσιο μητρώο στο οποίο προσδιορίζονται οι ΔΟΕΕ που έχουν λάβει άδεια βάσει της παρούσας οδηγίας, ένας κατάλογος των ΟΕΕ που τελούν υπό διαχείριση και/ή προωθούνται εμπορικά στην Ένωση από τους ΔΟΕΕ αυτούς και η αρμόδια αρχή για κάθε ΔΟΕΕ. Το μητρώο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή.

Όταν ένας ΔΟΕΕ αναθέτει σε οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες περισσότερες λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων από αυτές που διατηρεί, οι αρμόδιες αρχές γνωστοποιούν στην ΕΑΚΑΑ, σε ετήσια βάση, όλες αυτές τις αναθέσεις (γνωστοποιήσεις ανάθεσης).

Οι γνωστοποιήσεις ανάθεσης περιλαμβάνουν:

α)πληροφορίες σχετικά με τον ΔΟΕΕ και τον οικείο ΟΕΕ·

β)πληροφορίες σχετικά με τον ανάδοχο, προσδιορίζοντας την έδρα του και αν πρόκειται για ρυθμιζόμενη οντότητα ή όχι·

γ)περιγραφή των λειτουργιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων που έχουν ανατεθεί· 

δ)περιγραφή των λειτουργιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων που έχουν διατηρηθεί· 

ε)κάθε άλλη πληροφορία που είναι αναγκαία για την ανάλυση των ρυθμίσεων ανάθεσης καθηκόντων· 

στ)περιγραφή των εποπτικών δραστηριοτήτων των αρμόδιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων βάσει εγγράφων και των επιτόπιων επιθεωρήσεων, και των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων·

ζ)κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της αρμόδιας αρχής του ΔΟΕΕ και της εποπτικής αρχής του αναδόχου.»·

γ)προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 8 και 9:

«8. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίσει το περιεχόμενο των γνωστοποιήσεων ανάθεσης καθηκόντων και τα τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα και διαδικασίες για τη διαβίβαση των γνωστοποιήσεων ανάθεσης σε γλώσσα που συνηθίζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα. Τα τυποποιημένα έντυπα και υποδείγματα περιλαμβάνουν πεδία πληροφοριών που καλύπτουν όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 5 τέταρτο εδάφιο.

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

9. Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή τακτικές εκθέσεις, τουλάχιστον ανά δύο έτη, στις οποίες αναλύονται οι πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων σε οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες και τη συμμόρφωση με τα άρθρα 7 και 20.»·

4)στο άρθρο 8 παράγραφος 1, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) τα πρόσωπα που πραγματικά διεξάγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός ΔΟΕΕ έχουν επαρκώς καλή φήμη και πείρα σε σχέση και με τις επενδυτικές στρατηγικές που ακολουθεί ο ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται ο ΔΟΕΕ, ενώ τα ονόματα των προσώπων αυτών και κάθε προσώπου που τα διαδέχεται στη θέση τους κοινοποιούνται αμέσως στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών καταγωγής του ΔΟΕΕ και η διεξαγωγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΔΟΕΕ αποφασίζεται από τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα τα οποία είτε απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από τον εν λόγω ΔΟΕΕ είτε έχουν δεσμευθεί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του εν λόγω ΔΟΕΕ, και τα οποία διαμένουν στην Ένωση και πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις·»·

5)το άρθρο 15 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 3, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ) εφαρμόζουν, όσον αφορά τις δραστηριότητες χορήγησης δανείων, αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για τη χορήγηση πιστώσεων, την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και τη διαχείριση και παρακολούθηση του πιστωτικού τους χαρτοφυλακίου, να τηρούν ενήμερες και αποτελεσματικές τις εν λόγω πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες και να τις επανεξετάζουν τακτικά και τουλάχιστον μία φορά ετησίως.»·

β)μεταξύ των παραγράφων 4 και 5 παρεμβάλλονται οι ακόλουθες παράγραφοι 4α έως 4ε:

«4α. Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι ένα δάνειο που χορηγείται σε οποιονδήποτε μεμονωμένο δανειολήπτη από τον ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται δεν υπερβαίνει το 20 % του κεφαλαίου του ΟΕΕ, όταν ο δανειολήπτης είναι:

α)χρηματοπιστωτική επιχείρηση κατά την έννοια του άρθρου 13 σημείο 25 της οδηγίας 2009/138/ΕΟΚ·

β)οργανισμός συλλογικών επενδύσεων κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) της παρούσας οδηγίας ή κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/65/ΕΚ.  

Ο περιορισμός που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο δεν θίγει τα όρια, τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) 2015/760 50 , (ΕΕ) αριθ. 345/2013 51 και (ΕΕ) αριθ. 346/2013 52 .

4β. Το επενδυτικό όριο του 20 % που προβλέπεται στην παράγραφο 4α:

α)ισχύει από την ημερομηνία που ορίζεται στον κανονισμό ή τα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ· 

β)παύει να ισχύει μόλις ο ΟΕΕ αρχίσει να πωλεί περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να εξαγοράσει μερίδια ή μετοχές επενδυτών μετά τη λήξη του ΟΕΕ· 

γ)αναστέλλεται προσωρινά για διάστημα έως 12 μηνών όταν ο ΟΕΕ συγκεντρώσει πρόσθετα κεφάλαια ή μειώσει τα υφιστάμενα κεφάλαιά του. 

4γ. Η ημερομηνία εφαρμογής που αναφέρεται στην παράγραφο 4β στοιχείο α) λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να επενδυθούν από τον ΟΕΕ και δεν υπερβαίνει το ήμισυ της διάρκειας του ΟΕΕ, όπως αναφέρεται στα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η αρμόδια αρχή για τον ΟΕΕ, κατόπιν υποβολής δεόντως αιτιολογημένου επενδυτικού σχεδίου, μπορεί να εγκρίνει την παράταση της προθεσμίας αυτής έως το πολύ ένα έτος ακόμα.

4δ. Ο ΟΕΕ δεν χορηγεί δάνεια στις ακόλουθες οντότητες:

α)τον ΔΟΕΕ του ή το προσωπικό του ΔΟΕΕ του·

β)τον θεματοφύλακά του·

γ)την οντότητα στην οποία ο ΔΟΕΕ του έχει αναθέσει λειτουργίες σύμφωνα με το άρθρο 20.

4ε. Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι ο ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται διατηρεί, σε συνεχή βάση, το 5 % της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχει χορηγήσει και στη συνέχεια έχει πωλήσει στη δευτερογενή αγορά.

Η απαίτηση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο δεν ισχύει για τα δάνεια που έχει αγοράσει ο ΟΕΕ στη δευτερογενή αγορά.»·

6)στο άρθρο 16, προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 2α έως 2η:

«2α. Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι ο ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται είναι κλειστού τύπου αν η ονομαστική αξία των χορηγηθέντων δανείων υπερβαίνει το 60 % της καθαρής αξίας ενεργητικού του.

Η απαίτηση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο δεν θίγει τα όρια, τους περιορισμούς ή τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 345/2013, (ΕΕ) αριθ. 346/2013 και (ΕΕ) 2015/760.

2β. Μετά την αξιολόγηση της καταλληλότητας σε σχέση με την επιδιωκόμενη επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας και την πολιτική εξαγορών, ο ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται ΟΕΕ ανοικτού τύπου επιλέγει τουλάχιστον ένα κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από τον κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα V σημεία 2 έως 4, για πιθανή χρήση προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ. Ο ΔΟΕΕ εφαρμόζει λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση κάθε επιλεγμένου εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας και τις λειτουργικές και διοικητικές ρυθμίσεις για τη χρήση του εν λόγω εργαλείου.

2γ. Ένας ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται ΟΕΕ ανοικτού τύπου μπορεί, προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ, να αναστέλλει προσωρινά την επαναγορά ή εξαγορά των μεριδίων του ΟΕΕ ή να ενεργοποιεί άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που επιλέγονται από τον κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα V σημεία 2 έως 4 και περιλαμβάνονται στον κανονισμό του οργανισμού ή στα καταστατικά έγγραφα του ΔΟΕΕ.

Η προσωρινή αναστολή που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο μπορεί να προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, καθώς και όταν η αναστολή επιβάλλεται προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ.

2δ. Ο ΔΟΕΕ ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του όταν ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 2β.

Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ ενημερώνουν, χωρίς καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ για κάθε γνωστοποίηση που λαμβάνουν σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο.

2ε. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα V είναι διαθέσιμα σε ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ ανοικτού τύπου.

2στ. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να διευκρινίσει τα χαρακτηριστικά των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα V.

2ζ. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων σχετικά με τα κριτήρια για την επιλογή και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ για τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων γνωστοποιήσεων προς τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των εργαλείων αυτών να μειώνουν τα αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα για τους επενδυτές που εξαγοράζουν πρώτοι τις επενδύσεις τους και να μετριάζουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

2η. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στις παραγράφους 2στ και 2ζ του παρόντος άρθρου σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»·

7)το άρθρο 20 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Οι ΔΟΕΕ, οι οποίοι σκοπεύουν να αναθέσουν σε τρίτα μέρη το καθήκον εκτέλεσης, εκ μέρους τους, μίας από τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι ή τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους πριν να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση. Πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:»·

β)το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ) ο ΔΟΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι ο ανάδοχος είναι εξειδικευμένος και ικανός για την ανάληψη των εν λόγω λειτουργιών και την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, ότι η επιλογή του πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα προσοχή και ότι ο ΔΟΕΕ είναι σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικά ανά πάσα στιγμή την ανατεθείσα δραστηριότητα, να παρέχει ανά πάσα στιγμή περαιτέρω οδηγίες στον ανάδοχο και να ανακαλεί την ανάθεση με άμεση ισχύ, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επενδυτών.»·

β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Η ευθύνη του ΔΟΕΕ απέναντι στους πελάτες, στον ΟΕΕ και τους επενδυτές του δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο ΔΟΕΕ έχει αναθέσει λειτουργίες σε ένα τρίτο μέρος, ούτε και από καμία περαιτέρω ανάθεση ούτε από το ότι ο ΔΟΕΕ δεν αναθέτει τις λειτουργίες του σε τέτοια έκταση που, κατ’ ουσίαν, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ο διαχειριστής του ΟΕΕ ή πάροχος των υπηρεσιών και σε βαθμό ώστε να μετατρέπεται σε οντότητα-γραμματοθυρίδα.»·

γ)στην παράγραφο 4, η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4. Το τρίτο μέρος δύναται να πραγματοποιεί περαιτέρω ανάθεση των λειτουργιών και της παροχής υπηρεσιών που του έχουν ανατεθεί, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:»·

8)το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 6, τα στοιχεία γ) και δ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο θεματοφύλακας δεν χαρακτηρίζεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849,»·

δ) τα κράτη μέλη στα οποία πρόκειται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του ΟΕΕ εκτός ΕΕ και οι αντίστοιχες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ, εάν αυτό είναι διαφορετικό, έχουν υπογράψει συμφωνία με την τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο θεματοφύλακας, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας 53 ,»·

β)η παράγραφος 11 τροποποιείται ως εξής:

i) στο δεύτερο εδάφιο, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) ο θεματοφύλακας έχει επιδείξει κάθε αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια για την επιλογή και το διορισμό κάθε τρίτου στον οποίο προτίθεται να αναθέσει μέρος των καθηκόντων του, εκτός αν ο τρίτος είναι κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ εκδότη, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο ε) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής*, και συνεχίζει να επιδεικνύει κάθε αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια για την περιοδική επανεξέταση και τον συνεχή έλεγχο κάθε τρίτου στον οποίο έχει αναθέσει μέρος των καθηκόντων του και των ρυθμίσεων εκ μέρους του τρίτου σε σχέση με τα ζητήματα που του έχουν ανατεθεί·

* Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις απαιτήσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας και τις εποπτικές και λειτουργικές απαιτήσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων (ΕΕ L 65 της 10.3.2017, σ. 48)»·

ii) το πέμπτο εδάφιο αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

«Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η παροχή των υπηρεσιών από κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ εκδότη, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο ε) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής δεν θεωρείται ανάθεση λειτουργιών θεματοφυλακής. »·

γ)η παράγραφος 16 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«16. Κατόπιν αιτήματος, ο θεματοφύλακας θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών του, των αρμόδιων αρχών του ΟΕΕ που τον διόρισε ως θεματοφύλακα και των αρμόδιων αρχών του ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον εν λόγω ΟΕΕ όλες τις πληροφορίες που απέκτησε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του και οι οποίες είναι ενδεχομένως αναγκαίες για τις αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ ή του ΔΟΕΕ. Εάν οι αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ ή του ΔΟΕΕ είναι διαφορετικές εκείνων του θεματοφύλακα, οι αρμόδιες αρχές του θεματοφύλακα ανταλλάσσουν χωρίς καθυστέρηση τις πληροφορίες που λαμβάνουν με τις αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ και του ΔΟΕΕ.»·

9)το άρθρο 23 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

i) το στοιχείο η) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«η) περιγραφή της διαχείρισης κινδύνων ρευστότητας του ΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εξαγοράς τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες περιστάσεις, γνωστοποιώντας τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2β, και των υφιστάμενων διακανονισμών εξαγοράς με επενδυτές,»·

ii) προστίθεται το στοιχείο θα):

«θα) κατάλογο των αμοιβών και χρεώσεων που θα εφαρμόζονται σε σχέση με τη λειτουργία του ΟΕΕ και θα βαρύνουν τον ΔΟΕΕ ή τις συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις,»·

β)στην παράγραφο 4, προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία δ), ε) και στ):

«δ) το χαρτοφυλάκιο χορηγηθέντων δανείων,

ε) σε τριμηνιαία βάση, όλες τις άμεσες και έμμεσες αμοιβές και χρεώσεις που χρεώθηκαν ή αποδόθηκαν άμεσα ή έμμεσα στον ΟΕΕ ή σε οποιαδήποτε από τις επενδύσεις του,

στ) σε τριμηνιαία βάση, κάθε μητρική εταιρεία, θυγατρική εταιρεία ή οντότητα ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί σε σχέση με τις επενδύσεις του ΟΕΕ από τον ΔΟΕΕ, το προσωπικό του ΔΟΕΕ ή τις άμεσες ή έμμεσες συνδεδεμένες εταιρείες του ΔΟΕΕ.»·

10) το άρθρο 24 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Ο ΔΟΕΕ υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του σχετικά με τις αγορές και τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές εκ μέρους του ΟΕΕ που διαχειρίζεται.

Ο ΔΟΕΕ παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές, στις αγορές των οποίων είναι μέλος ή στις οποίες πραγματοποιεί ενεργά εμπορικές συναλλαγές, και σχετικά με τις εκθέσεις σε κινδύνους καθενός εκ των ΟΕΕ που διαχειρίζεται.»·

β)στην παράγραφο 2, το στοιχείο δ) απαλείφεται·

γ)η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: 

«6. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίσει τα στοιχεία που πρέπει να αναφέρονται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2. Η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη άλλες απαιτήσεις υποβολής αναφορών στις οποίες υπόκεινται οι ΔΟΕΕ και την έκθεση που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 69β παράγραφος 2.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα στα οποία αναφέρεται το πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»·

δ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7:

«7. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν τα εξής:

α)τον μορφότυπο και τα πρότυπα δεδομένων για τις αναφορές των παραγράφων 1 και 2·

β)τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αναφορών.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»·

11)στο άρθρο 35 παράγραφος 2, τα στοιχεία β) και γ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν χαρακτηρίζεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

γ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος καταγωγής του εξουσιοδοτημένου ΔΟΕΕ και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας 54 .»·

12)το άρθρο 36 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν χαρακτηρίζεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849,»·

β)προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος καταγωγής του εξουσιοδοτημένου ΔΟΕΕ και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.»·

13)Στο άρθρο 37 παράγραφος 7, τα στοιχεία ε) και στ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ δεν χαρακτηρίζεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

στ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος αναφοράς, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας·»·

14)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 38α:

«Άρθρο 38α

Αξιολόγηση από ομοτίμους της εφαρμογής του καθεστώτος ανάθεσης καθηκόντων

1.Η ΕΑΚΑΑ διενεργεί, σε τακτική βάση και τουλάχιστον ανά δύο έτη, ανάλυση αξιολόγησης από ομοτίμους των εποπτικών δραστηριοτήτων των αρμόδιων αρχών σε σχέση με την εφαρμογή του άρθρου 20. Η εν λόγω ανάλυση αξιολόγησης από ομοτίμους επικεντρώνεται στα μέτρα που λαμβάνονται ώστε οι ΔΟΕΕ, οι οποίοι αναθέτουν την εκτέλεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή της διαχείρισης κινδύνων σε τρίτους που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, να μη μετατρέπονται σε οντότητες-γραμματοθυρίδες.

2.Κατά τη διενέργεια της ανάλυσης αξιολόγησης από ομοτίμους, η ΕΑΚΑΑ χρησιμοποιεί διαφανείς μεθόδους για να εξασφαλίσει την αντικειμενική αξιολόγηση και σύγκριση μεταξύ των αξιολογούμενων αρμόδιων αρχών.»·

15) στο άρθρο 40 παράγραφος 2, τα στοιχεία β) και γ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν χαρακτηρίζεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

«γ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος αναφοράς και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.»·

16)το άρθρο 42 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ ή ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν χαρακτηρίζεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·»·

β)προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ) η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ ή ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα Ι των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2020 σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.»·

17)στο άρθρο 46 παράγραφος 2, το στοιχείο ι) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ι) προς το συμφέρον των επενδυτών ή του κοινού, να απαιτούν από τους ΔΟΕΕ να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο σημείο 1 ή 2 του παραρτήματος V ή που επιλέγεται από τον ΔΟΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2β, ανάλογα με το είδος του ΟΕΕ ανοικτού τύπου ή της ομάδας ΟΕΕ ανοικτού τύπου και τους κινδύνους προστασίας των επενδυτών ή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που καθιστούν αναγκαία την απαίτηση αυτή,»·

18)το άρθρο 47 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας μεταξύ της ΕΑΚΑΑ, των αρμόδιων αρχών, της ΕΑΤ, της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου* και του ΕΣΣΚ θεωρούνται εμπιστευτικές, με εξαίρεση:

α)όταν η ΕΑΚΑΑ ή η οικεία αρμόδια αρχή ή άλλη ενδιαφερόμενη αρχή ή φορέας δηλώνει κατά τον χρόνο επικοινωνίας ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν να δημοσιοποιηθούν· 

β)όταν απαιτείται κοινοποίηση στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών·

γ)όταν οι δημοσιοποιούμενες πληροφορίες χρησιμοποιούνται σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή στην οποία δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμονωμένων συμμετεχόντων στις χρηματοοικονομικές αγορές.

* Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/79/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 48).»·

β)στην παράγραφο 4, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ) να απαιτούν από τους εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ που προωθούν εμπορικά στην Ένωση ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται ή από τους ΔΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ εκτός ΕΕ να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 1 ή 2 ή που επιλέγεται από τον ΔΟΕΕ, ανάλογα με το είδος του συγκεκριμένου ΟΕΕ ανοικτού τύπου και τους κινδύνους προστασίας των επενδυτών ή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που καθιστούν αναγκαία την απαίτηση αυτή.»·

19) το άρθρο 50 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Εάν οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους έχουν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται ότι πράξεις αντίθετες προς την παρούσα οδηγία διαπράττονται ή έχουν διαπραχθεί από έναν ΔΟΕΕ που δεν υπόκειται στην εποπτεία των εν λόγω αρμοδίων αρχών, απευθύνουν σχετική κοινοποίηση στην ΕΑΚΑΑ και στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής και του κράτους μέλους υποδοχής του εν λόγω ΔΟΕΕ με τον λεπτομερέστερο δυνατό τρόπο. Οι αρμόδιες αρχές του άλλου κράτους μέλους λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ και τις αρμόδιες αρχές που διαβίβασαν την πληροφορία για το αποτέλεσμα των μέτρων και, εάν είναι δυνατόν, για τις κυριότερες ενδιάμεσες εξελίξεις. Η παρούσα παράγραφος ισχύει υπό την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της αρμόδιας αρχής που διαβίβασε την πληροφορία.»·

β)προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 5α έως 5ζ:

«5α. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενός ΔΟΕΕ ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ πριν από την άσκηση των εξουσιών σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι) ή το άρθρο 47 παράγραφος 4 στοιχείο δ).

5β. Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής ενός ΔΟΕΕ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να ασκήσει τις εξουσίες που προβλέπονται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι) ή στο άρθρο 47 παράγραφος 4 στοιχείο δ), προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματος και ενημερώνοντας σχετικά την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ.

5γ. Όταν η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ δεν συμφωνεί με το αίτημα της παραγράφου 5β, ενημερώνει σχετικά την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ, αναφέροντας τους λόγους.

5δ. Βάσει των πληροφοριών που αποκτώνται σύμφωνα με τις παραγράφους 5β και 5γ, η ΕΑΚΑΑ εκδίδει γνωμοδότηση προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ σχετικά με την άσκηση των εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι) ή στο άρθρο 47 παράγραφος 4 στοιχείο δ).

5ε. Εάν η αρμόδια αρχή δεν ενεργήσει σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΑΚΑΑ που αναφέρεται στην παράγραφο 5δ ή δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτήν, ενημερώνει την ΕΑΚΑΑ, αναφέροντας τους λόγους της μη συμμόρφωσης ή της πρόθεσης μη συμμόρφωσης. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να κοινοποιήσει το γεγονός ότι η αρμόδια αρχή δεν συμμορφώνεται ή δεν προτίθεται να συμμορφωθεί προς τη συμβουλή της. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί επίσης να αποφασίζει, κατά περίπτωση, να δημοσιεύει τους λόγους που προβάλλει η αρμόδια αρχή στο πλαίσιο αυτό. Η ΕΑΚΑΑ ενημερώνει εκ των προτέρων τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη δημοσίευση αυτή.

5στ. Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής ενός ΔΟΕΕ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να ασκήσει, χωρίς καθυστέρηση, τις εξουσίες που ορίζονται στο άρθρο 46 παράγραφος 2, προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματός της και ενημερώνοντας την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ σχετικά με τις εξουσίες που ασκούνται και τα πορίσματά της.

5ζ. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή να της υποβάλει διευκρινίσεις σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις, αφορούν ζητήματα προστασίας των επενδυτών ή ενέχουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.»·

γ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 7:

«7. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων αναφέροντας σε ποιες περιπτώσεις μπορούν οι αρμόδιες αρχές να ασκούν τις εξουσίες που ορίζονται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι) και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα που αναφέρονται στις παραγράφους 5β και 5στ. Κατά την κατάρτιση των εν λόγω προτύπων, η ΕΑΚΑΑ εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της εν λόγω εποπτικής παρέμβασης για την προστασία των επενδυτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε άλλο κράτος μέλος ή στην Ένωση.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα στα οποία αναφέρεται το πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»·

20)στο άρθρο 61, η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.  Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΕΕ ή εφόσον ο ΟΕΕ δεν υπόκειται σε ρυθμιστικό πλαίσιο, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ μπορούν να επιτρέπουν στα ιδρύματα που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 στοιχείο α) και είναι εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος να ορίζονται ως θεματοφύλακες. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της πλήρους εφαρμογής του άρθρου 21, με εξαίρεση την παράγραφο 5 στοιχείο α) του εν λόγω άρθρου για το μέρος όπου πρέπει να είναι εγκατεστημένος ο θεματοφύλακας.»·

21)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 69β:

«Άρθρο 69β

Επανεξέταση

1.Έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 60 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] και σε συνέχεια των αξιολογήσεων από ομοτίμους της ΕΑΚΑΑ που αναφέρονται στο άρθρο 38α και των εκθέσεων που συντάσσει η ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 9, η Επιτροπή δρομολογεί επανεξέταση της λειτουργίας των κανόνων που ορίζονται στην παρούσα οδηγία και της πείρας που αποκτήθηκε από την εφαρμογή τους. Η επανεξέταση αυτή αφορά την αξιολόγηση των ακόλουθων πτυχών:

α)τον αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της διαθεσιμότητας και της ενεργοποίησης εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ·

β)την αποτελεσματικότητα των απαιτήσεων χορήγησης άδειας ΔΟΕΕ που προβλέπονται στα άρθρα 7 και 8 και του καθεστώτος ανάθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 20 της παρούσας οδηγίας όσον αφορά την πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων στην Ένωση·

γ)την καταλληλότητα των απαιτήσεων που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια και ορίζονται στο άρθρο 15·

δ)τη σκοπιμότητα συμπλήρωσης της παρούσας οδηγίας με διαβατήριο θεματοφύλακα.

2.Έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής εποπτικών δεδομένων, η οποία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο:

α)θα μειωθούν οι τομείς που παρουσιάζουν αλληλεπικαλύψεις και ασυνέπειες μεταξύ των πλαισίων υποβολής εκθέσεων στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και σε άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου· 

β)θα επιτευχθεί τυποποίηση των δεδομένων και αποτελεσματική ανταλλαγή και χρήση των στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί σε οποιοδήποτε ενωσιακό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων από οποιαδήποτε σχετική αρμόδια αρχή, σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο.

3.Κατά την εκπόνηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2, η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τις άλλες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και, κατά περίπτωση, με τις εθνικές αρμόδιες αρχές.

4.Σε συνέχεια της επανεξέτασης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και αφού ζητήσει τη γνώμη της ΕΑΚΑΑ, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της εν λόγω επανεξέτασης.»·

22)το παράρτημα I τροποποιείται ως έχει στο παράρτημα I της παρούσας οδηγίας·

23)το κείμενο του παραρτήματος II της παρούσας οδηγίας προστίθεται ως παράρτημα V. 

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις της οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Η οδηγία 2009/65/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1)στο άρθρο 2 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο κα):

«κα) «κεντρικό αποθετήριο τίτλων»: κεντρικό αποθετήριο τίτλων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*.»

* Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1)»·

2)το άρθρο 7 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α) τα στοιχεία β) και γ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) τα πρόσωπα που πραγματικά διεξάγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας εταιρείας διαχείρισης έχουν επαρκώς καλή φήμη και πείρα σε σχέση και με το είδος των ΟΣΕΚΑ τους οποίους διαχειρίζεται η εταιρεία διαχείρισης, ενώ τα ονόματα των προσώπων αυτών και κάθε προσώπου που τα διαδέχεται στη θέση τους κοινοποιούνται αμελλητί στις αρμόδιες αρχές και η διεξαγωγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας διαχείρισης αποφασίζεται από τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα τα οποία είτε απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από την εν λόγω εταιρεία διαχείρισης είτε έχουν δεσμευθεί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης, και τα οποία διαμένουν στην Ένωση και πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις·

γ) η αίτηση για τη χορήγηση άδειας συνοδεύεται από πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο οποίο καθορίζεται, τουλάχιστον, η οργανωτική δομή της εταιρείας διαχείρισης, προσδιορίζονται οι τεχνικοί και ανθρώπινοι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την άσκηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας διαχείρισης, πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που πραγματικά διεξάγουν τις συναλλαγές της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης, μεταξύ άλλων:

i) λεπτομερή περιγραφή του ρόλου τους, του τίτλου τους και του βαθμού αρχαιότητάς τους·

ii) περιγραφή των γραμμών αναφοράς και των αρμοδιοτήτων τους εντός και εκτός της εταιρείας διαχείρισης·

iii) επισκόπηση του χρόνου που αφιερώνουν σε κάθε αρμοδιότητα·»·

β)προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

«ε) η εταιρεία διαχείρισης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάθεση λειτουργιών σε τρίτους σύμφωνα με το άρθρο 13, καθώς και λεπτομερή παρουσίαση των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η εταιρεία διαχείρισης για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του αναδόχου.»·

3)το άρθρο 13 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

i) η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες σκοπεύουν να αναθέσουν σε τρίτα μέρη το καθήκον εκτέλεσης, εκ μέρους τους, μίας από τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους πριν να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση. Πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:»·

ii) το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) η εντολή δεν πρέπει να εμποδίζει την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας επί της εταιρείας διαχείρισης, και ιδίως δεν εμποδίζει την ανάληψη δράσης από την εταιρεία διαχείρισης, ούτε τη διαχείριση του ΟΣΕΚΑ κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για τους επενδυτές και τους πελάτες·»·

iii) τα στοιχεία ζ), η) και θ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«ζ) η εντολή δεν εμποδίζει τους διευθύνοντες την εταιρεία διαχείρισης να δίνουν ανά πάσα στιγμή περαιτέρω οδηγίες στην επιχείρηση στην οποία ανατίθενται καθήκοντα ή παροχή υπηρεσιών ή να ανακαλούν την εντολή με άμεση ισχύ, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον των επενδυτών και των πελατών·

η) λαμβανομένης υπόψη της φύσης των λειτουργιών και της παροχής των υπηρεσιών που ανατίθενται, η επιχείρηση προς την οποία πρόκειται να ανατεθούν λειτουργίες ή παροχή υπηρεσιών πρέπει να διαθέτει τα προσόντα και τις ικανότητες που απαιτούνται για την ανάληψη των εν λόγω λειτουργιών ή την εκτέλεση των εν λόγω υπηρεσιών· και

θ) τα ενημερωτικά δελτία των ΟΣΕΚΑ αναφέρουν τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες που επετράπη στην εταιρεία διαχείρισης να αναθέσει σύμφωνα με το παρόν άρθρο·»·

iv) προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ι):

«ι) η εταιρεία διαχείρισης πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογεί ολόκληρη τη δομή ανάθεσης με αντικειμενικούς λόγους.»·

β)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Η ευθύνη της εταιρείας διαχείρισης ή του θεματοφύλακα δεν επηρεάζεται από την ανάθεση λειτουργιών ή παροχής υπηρεσιών από την εταιρεία διαχείρισης σε τρίτους. Η εταιρεία διαχείρισης δεν αναθέτει τις αρμοδιότητές της ή την παροχή υπηρεσιών της σε τέτοια έκταση που, κατ’ ουσίαν, να μη μπορεί πλέον να θεωρείται διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ και σε βαθμό ώστε να μετατρέπεται σε οντότητα-γραμματοθυρίδα.»·

γ)προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 3, 4, 5 και 6:

«3. Όταν μια εταιρεία διαχείρισης αναθέτει σε οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες περισσότερες λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων από αυτές που διατηρεί, οι αρμόδιες αρχές γνωστοποιούν στην ΕΑΚΑΑ, σε ετήσια βάση, όλες αυτές τις αναθέσεις (γνωστοποιήσεις ανάθεσης).

Οι γνωστοποιήσεις ανάθεσης περιλαμβάνουν:

α)πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο ΟΣΕΚΑ και την εταιρεία διαχείρισής του· 

β)πληροφορίες σχετικά με τον ανάδοχο, προσδιορίζοντας την έδρα του και αν πρόκειται για ρυθμιζόμενη οντότητα ή όχι·

γ)περιγραφή των λειτουργιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων που έχουν ανατεθεί· 

δ)περιγραφή των λειτουργιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων που έχουν διατηρηθεί· 

ε) κάθε άλλη πληροφορία που είναι αναγκαία για την ανάλυση των ρυθμίσεων ανάθεσης καθηκόντων· 

στ)περιγραφή των εποπτικών δραστηριοτήτων των αρμόδιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων βάσει εγγράφων και των επιτόπιων επιθεωρήσεων, και των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων·

ζ)κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της αρμόδιας αρχής και της εποπτικής αρχής του αναδόχου.»

4. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίσει το περιεχόμενο των γνωστοποιήσεων ανάθεσης καθηκόντων και τα τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα και διαδικασίες για τη διαβίβαση των γνωστοποιήσεων ανάθεσης σε γλώσσα που συνηθίζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα. Τα τυποποιημένα έντυπα και υποδείγματα περιλαμβάνουν πεδία πληροφοριών που καλύπτουν όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

5. Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή τακτικές εκθέσεις, τουλάχιστον ανά δύο έτη, στις οποίες αναλύονται οι πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων σε οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες και τη συμμόρφωση με τα άρθρα 7 και 13.

6. Η Επιτροπή θεσπίζει, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 112α, μέτρα στα οποία καθορίζονται:

α)οι προϋποθέσεις εκπλήρωσης των απαιτήσεων που παρατίθενται στην παράγραφο 1·

β)οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ έχει αναθέσει τις λειτουργίες της σε σημείο ώστε να μετατρέπεται σε οντότητα-γραμματοθυρίδα και δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ότι είναι ο διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 2.»·

4)παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 18α:  

«Άρθρο 18α

1.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΑ είναι διαθέσιμα σε ΟΣΕΚΑ.

2.Μετά την αξιολόγηση της καταλληλότητας σε σχέση με την επιδιωκόμενη επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας και την πολιτική εξαγορών, η εταιρεία διαχείρισης επιλέγει τουλάχιστον ένα κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από τον κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙΑ σημεία 2 έως 4 και το περιλαμβάνει στον κανονισμό του οργανισμού ή στα καταστατικά έγγραφα της εταιρείας επενδύσεων για πιθανή χρήση προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΣΕΚΑ. Η εταιρεία διαχείρισης εφαρμόζει λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση κάθε επιλεγμένου εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας και τις λειτουργικές και διοικητικές ρυθμίσεις για τη χρήση του εν λόγω εργαλείου.

3.Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να ορίσει και να διευκρινίσει τα χαρακτηριστικά των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΑ.

4.Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων σχετικά με τα κριτήρια για την επιλογή και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τις εταιρείες διαχείρισης για τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων γνωστοποιήσεων προς τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των εργαλείων αυτών να μειώνουν τα αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα για τους επενδυτές που εξαγοράζουν πρώτοι τις επενδύσεις τους και να μετριάζουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

5.Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»·

5)παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 20α και 20β:

«Άρθρο20α

1.Μια εταιρεία διαχείρισης υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της σχετικά με τις βασικές αγορές και τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές εκ μέρους του ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται.

2.Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθορίσει τις πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 1. Η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη άλλες απαιτήσεις υποβολής αναφορών στις οποίες υπόκεινται οι εταιρείες διαχείρισης και την έκθεση που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 20β.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

3.Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν τα εξής:

α)τον μορφότυπο και τα πρότυπα δεδομένων για τις εκθέσεις της παραγράφου 1·

β)    τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αναφορών.

Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας].

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

Άρθρο 20β

1.Έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής εποπτικών δεδομένων, η οποία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο:

β)θα μειωθούν οι τομείς που παρουσιάζουν αλληλεπικαλύψεις και ασυνέπειες μεταξύ των πλαισίων υποβολής εκθέσεων στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και σε άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου και

γ)θα βελτιωθεί η τυποποίηση των δεδομένων και η αποτελεσματική ανταλλαγή και χρήση των στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί σε οποιοδήποτε ενωσιακό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων από οποιαδήποτε σχετική αρμόδια αρχή, σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο.

2.Κατά την εκπόνηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τις άλλες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και, κατά περίπτωση, με τις εθνικές αρμόδιες αρχές.»·

6)το άρθρο 22α τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 2, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ) ο θεματοφύλακας έχει επιδείξει κάθε αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια για την επιλογή και το διορισμό κάθε τρίτου στον οποίο προτίθεται να αναθέσει μέρος των καθηκόντων του, εκτός αν ο τρίτος είναι κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ εκδότη, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο ε) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής*, και συνεχίζει να επιδεικνύει κάθε αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια για την περιοδική επανεξέταση και τον συνεχή έλεγχο κάθε τρίτου στον οποίο έχει αναθέσει μέρος των καθηκόντων του και των ρυθμίσεων εκ μέρους του τρίτου σε σχέση με τα ζητήματα που του έχουν ανατεθεί.            

* Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τις απαιτήσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας και τις εποπτικές και λειτουργικές απαιτήσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων (ΕΕ L 65 της 10.3.2017, σ. 48)»·

β)η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4. Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η παροχή των υπηρεσιών από κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ εκδότη, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο ε) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/392 της Επιτροπής δεν θεωρείται ανάθεση λειτουργιών θεματοφυλακής. »·

7)στο άρθρο 29 παράγραφος 1, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) οι διευθύνοντες την εταιρεία επενδύσεων πρέπει να έχουν επαρκώς καλή φήμη και πείρα και σε σχέση με το είδος των δραστηριοτήτων που ασκεί η εταιρεία επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτόν, τα ονόματα των διευθυνόντων, καθώς και κάθε διαδόχου τους, πρέπει να κοινοποιούνται πάραυτα στις αρμόδιες αρχές. Οι εργασίες της εταιρείας επενδύσεων διευθύνονται είτε από δύο τουλάχιστον εργαζομένους πλήρους απασχόλησης είτε από δύο φυσικά πρόσωπα που δεσμεύονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για την άσκηση των δραστηριοτήτων της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης και διαμένουν στην Ένωση και πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Ως διευθύνοντες νοούνται τα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο ή το καταστατικό, εκπροσωπούν την εταιρεία επενδύσεων ή τα οποία πράγματι καθορίζουν την πολιτική της·»·

8)στο άρθρο 84, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1:

α)ο ΟΣΕΚΑ μπορεί, προς το συμφέρον των μεριδιούχων του, να αναστείλει προσωρινά την επαναγορά ή την εξαγορά των μεριδίων του ή να ενεργοποιήσει άλλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που έχει επιλεγεί σύμφωνα με το άρθρο 18α παράγραφος 2·

β)προς το συμφέρον των μεριδιούχων ή του κοινού, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενός ΟΣΕΚΑ μπορούν να απαιτούν από έναν ΟΣΕΚΑ να ενεργοποιήσει ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΑ σημεία 1 ή 2 ή που έχει επιλεγεί και κοινοποιηθεί από τον ΟΣΕΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 18α παράγραφος 2, ανάλογα με το είδος του ΟΣΕΚΑ και τους κινδύνους που καθιστούν αναγκαία τη λήψη του μέτρου αυτού.

Η προσωρινή αναστολή μπορεί να προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, καθώς και όταν η αναστολή επιβάλλεται προς το συμφέρον των μεριδιούχων.

3. Ο ΟΣΕΚΑ ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του και τις αρμόδιες αρχές όλων των κρατών μελών στα οποία διαθέτει τα μερίδιά του, όταν ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α).

Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ενημερώνουν, χωρίς καθυστέρηση, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ σχετικά με κάθε γνωστοποίηση που λαμβάνουν σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο.

3α. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές όλων των κρατών μελών στα οποία ο ΟΣΕΚΑ προωθεί εμπορικά τα μερίδιά του, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ πριν ασκήσουν τις εξουσίες τους σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο β).

3β. Η αρμόδια αρχή των κρατών μελών στα οποία ένας ΟΣΕΚΑ προωθεί εμπορικά τα μερίδιά του μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ να ασκήσει τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β), προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματος και ενημερώνοντας σχετικά την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ.

3γ. Όταν η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ δεν συμφωνεί με το αίτημα που αναφέρεται στην παράγραφο 3β, ενημερώνει σχετικά την αιτούσα αρμόδια αρχή, την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ, αναφέροντας τους λόγους της διαφωνίας.

3δ. Βάσει των πληροφοριών που λαμβάνονται σύμφωνα με τις παραγράφους 3β και 3γ, η ΕΑΚΑΑ απευθύνει γνωμοδότηση στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ σχετικά με την άσκηση των εξουσιών που ορίζονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β).

3ε. Όταν η αρμόδια αρχή δεν ενεργήσει σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΑΚΑΑ που αναφέρεται στην παράγραφο 3δ ή δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτήν, ενημερώνει την ΕΑΚΑΑ, αναφέροντας τους λόγους της μη συμμόρφωσης ή της πρόθεσης. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να κοινοποιήσει το γεγονός ότι η αρμόδια αρχή δεν συμμορφώνεται ή δεν προτίθεται να συμμορφωθεί προς τη συμβουλή της. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί επίσης να αποφασίζει, κατά περίπτωση, να δημοσιεύει τους λόγους που προβάλλει η αρμόδια αρχή στο πλαίσιο αυτό. Η ΕΑΚΑΑ ενημερώνει εκ των προτέρων τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη δημοσίευση αυτή.

3στ. Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία αναφέρονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ασκούν τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β). Κατά την κατάρτιση των εν λόγω προτύπων, η ΕΑΚΑΑ εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της εν λόγω εποπτικής παρέμβασης για την προστασία των επενδυτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε άλλο κράτος μέλος ή στην Ένωση.

Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα στα οποία αναφέρεται το πρώτο εδάφιο, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»·

9)στο άρθρο 98, προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 3 και 4:

«3. Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής ενός ΟΣΕΚΑ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ να ασκήσει, χωρίς καθυστέρηση, τις εξουσίες που ορίζονται στην παράγραφο 2, προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματός της και ενημερώνοντας την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ σχετικά με τις εξουσίες που ασκούνται και τα πορίσματά της.

4. Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή να της υποβάλει διευκρινίσεις σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις, αφορούν ζητήματα προστασίας των επενδυτών ή ενέχουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.»·

10)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 101α:

«Άρθρο 101α

1.Η ΕΑΚΑΑ διενεργεί, σε τακτική βάση και τουλάχιστον ανά δύο έτη, ανάλυση αξιολόγησης από ομοτίμους των εποπτικών δραστηριοτήτων των αρμόδιων αρχών σε σχέση με την εφαρμογή του άρθρου 13. Η εν λόγω ανάλυση αξιολόγησης από ομοτίμους επικεντρώνεται στα μέτρα που λαμβάνονται ώστε οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες αναθέτουν την εκτέλεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή της διαχείρισης κινδύνων σε τρίτους που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, να μη μετατρέπονται σε οντότητες-γραμματοθυρίδες.

2.Κατά τη διενέργεια της ανάλυσης αξιολόγησης από ομοτίμους, η ΕΑΚΑΑ χρησιμοποιεί διαφανείς μεθόδους για να εξασφαλίσει την αντικειμενική αξιολόγηση και σύγκριση μεταξύ των αξιολογούμενων αρμόδιων αρχών.»·

11)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 110α:

«Άρθρο 110α

Έως τις [να εισαχθεί η ημερομηνία 30 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] και σε συνέχεια των αξιολογήσεων από ομοτίμους και των αναλύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 101α, και της έκθεσης που συντάσσει η ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 4, η Επιτροπή δρομολογεί επανεξέταση του καθεστώτος ανάθεσης καθηκόντων που προβλέπεται στο άρθρο 13 όσον αφορά την πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων στην Ένωση.»·

12) το άρθρο 112α τροποποιείται ως εξής:

α) στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 13 ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο τεσσάρων ετών από [να εισαχθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας].

β)στην παράγραφο 3, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

«Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στα άρθρα 12, 13, 14, 18α, 20α, 26β, 43, 50α, 51, 60, 61, 62, 64, 75, 78, 81, 95 και 111 μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των ήδη εν ισχύι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.»·

γ)στην παράγραφο 5, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

«Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει των άρθρων 12, 13, 14, 18α, 20α, 26β, 43, 50α, 51, 60, 61, 62, 64, 75, 78, 81, 95 και 111 αρχίζει να ισχύει μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά τρεις μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.»·

13)το παράρτημα I τροποποιείται ως έχει στο παράρτημα IΙΙ της παρούσας οδηγίας.

14)το κείμενο του παραρτήματος IV της παρούσας οδηγίας προστίθεται ως παράρτημα ΙΙΑ.

Άρθρο 3

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν το αργότερο μέχρι [να εισαχθεί ημερομηνία 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

2.Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την/τις […].

3.Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτήν κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

4.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 5

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1) (ΟΔΟΕΕ).
(2)    Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32).
(3)    Βλ. υποσημείωση 1 ανωτέρω.
(4)    Αιτιολογικές σκέψεις 2 έως 4 και 94 της ΟΔΟΕΕ.
(5)    Άρθρο 32 παράγραφος 1 της ΟΔΟΕΕ.
(6)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ένωση Κεφαλαιαγορών για τα άτομα και τις επιχειρήσεις - νέο σχέδιο δράσης» [COM(2020) 590 final].
(7)    Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την αξιολόγηση της εφαρμογής και του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων [COM(2020) 232 final].
(8)    Οι ΔΟΕΕ υποχρεούνται να διορίζουν έναν μόνο θεματοφύλακα για κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζονται, με σκοπό τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ, την παρακολούθηση των ταμειακών ροών και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης του ΟΕΕ με τους σχετικούς κανονισμούς και κανόνες του οργανισμού.
(9)    Βλ. υποσημείωση 7 ανωτέρω.
(10)    Πηγή: SDW της ΕΚΤ. Το 2008 τα περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών επενδύσεων της ζώνης του ευρώ ανέρχονταν περίπου στο 13 % του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού τομέα, έναντι σχεδόν 20 % το 2020 (πηγή: Δελτίο μακροπροληπτικής εποπτείας της ΕΚΤ του Απριλίου 2021).
(11)    Βλ. π.χ. NBFI Monitor (Παρακολούθηση της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης) του ΕΣΣΚ για το 2020, σ. 59, 62-63 (πηγή: https://www.esrb.europa.eu/pub/pdf/reports/nbfi_monitor/esrb.202010_eunon-bankfinancialintermediationriskmonitor2020~89c25e1973.en.pdf?588be9e8391cfb17584d2a283dfe0abe).
(12)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με μια Στρατηγική ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την ΕΕ [COM(2020) 591 final].
(13)    Επιπλέον, η απουσία ενός ελάχιστου συνόλου εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας ενδέχεται να δημιουργήσει διαφορές μεταξύ των κρατών μελών από την άποψη της ολοκλήρωσης της αγοράς.
(14)    Στο πλαίσιο των μετασυναλλακτικών υποδομών, τα ΚΑΤ διαχειρίζονται συστήματα διακανονισμού αξιογράφων, συμμετέχουν στον έλεγχο της ακεραιότητας μιας έκδοσης αποτρέποντας την αδικαιολόγητη δημιουργία ή μείωση εκδοθέντων αξιογράφων και συμμετέχουν στην εξασφάλιση εξασφαλίσεων για πράξεις νομισματικής πολιτικής, καθώς και στην εξασφάλιση εξασφαλίσεων μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα ΚΑΤ κατέχουν επίσης τις αξίες των συμμετεχόντων σε αυτά.
(15)    Άρθρο 21 παράγραφος 11 τελευταία περίπτωση της ΟΔΟΕΕ.
(16)    Επιστολή της ΕΑΚΑΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της 18ης Αυγούστου 2020, σχετικά με την επανεξέταση της ΟΔΟΕΕ (πηγή: esma34-32-551_esma_letter_on_aifmd_review.pdf (europa.eu) .
(17)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2013 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2012, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις εξαιρέσεις, τους γενικούς όρους λειτουργίας, τους θεματοφύλακες, τη μόχλευση, τη διαφάνεια και την εποπτεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων υποβολής λεπτομερών εποπτικών αναφορών (ΕΕ L 83 της 22.3.2013, σ. 1).
(18)    Βλ. υποσημείωση 6 ανωτέρω.
(19)    Βλ. υποσημείωση 12 ανωτέρω.
(20)    Κανονισμός (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 98).
(21)    Report on the Operation of the Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) - Directive 2011/61/EU [Έκθεση για τη λειτουργία της οδηγίας σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων — Οδηγία 2011/61/ΕΕ], (Έκθεση της KPMG, Δεκέμβριος 2018).
(22)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1).
(23)    Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).
(24)    ΕΕ C της ,σ. .
(25)    Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1).
(26)    Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32).
(27)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων, και για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 (ΕΕ L 171 της 29.6.2016, σ. 1).
(28)    ΕΕ C της ,σ. .
(29)    Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).
(30)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(31)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ένωση Κεφαλαιαγορών για τα άτομα και τις επιχειρήσεις - νέο σχέδιο δράσης» [COM(2020) 590 final].
(32)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 345/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 1).
(33)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 346/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 18).
(34)    Κανονισμός (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 98).
(35)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84).
(36)    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/834 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 σε σχέση με την υποχρέωση εκκαθάρισης, την αναστολή της υποχρέωσης εκκαθάρισης, τις απαιτήσεις αναφοράς, τις τεχνικές μείωσης κινδύνου για συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που δεν εκκαθαρίζονται από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, την καταχώριση και την εποπτεία των αρχείων καταγραφής συναλλαγών και τις απαιτήσεις για αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 141 της 28.5.2019, σ. 42).
(37)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (ΕΕ L 305 της 1.11.2012, σ. 6).
(38)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1073/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (ΕΕ L 297 της 7.11.2013, σ. 73).
(39)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(40)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2013 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2012, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις εξαιρέσεις, τους γενικούς όρους λειτουργίας, τους θεματοφύλακες, τη μόχλευση, τη διαφάνεια και την εποπτεία (ΕΕ L 83 της 22.3.2013, σ. 1).
(41)    Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 7ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τους κινδύνους ρευστότητας και μόχλευσης των επενδυτικών οργανισμών, ΕΣΣΚ/2017/6, 2018/C 151/01.
(42)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(43)    ΕΕ C 64 της 27.2.2020, σ. 8.
(44)    Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2006/70/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 73).
(45)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(46)    ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
(47)    Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 7ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τους κινδύνους ρευστότητας και μόχλευσης των επενδυτικών οργανισμών, ΕΣΣΚ/2017/6, 2018/C 151/01.
(48)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(49)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).
(50)    Κανονισμός (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 98).
(51)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 345/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 1).
(52)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 346/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 18).
(53)    ΕΕ C 64 της 27.2.2020, σ. 8.
(54)    ΕΕ C 64 της 27.2.2020, σ. 8.
Top

Βρυξέλλες, 25.11.2021

COM(2021) 721 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη χορήγηση δανείων από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων

{SEC(2021) 570 final} - {SWD(2021) 340 final} - {SWD(2021) 341 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Στο παράρτημα I προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 3 και 4:

«3. Χορήγηση δανείων.

4. Εξυπηρέτηση οντοτήτων ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση.»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΜΕΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΕ ΔΟΕΕ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΕΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

(1)Αναστολή εξαγορών και εγγραφών: η αναστολή των εξαγορών και των εγγραφών συνεπάγεται ότι οι επενδυτές δεν είναι προσωρινά σε θέση να εξοφλήσουν ή να εξαγοράσουν μετοχές του οργανισμού.

(2)Όρια εξαγοράς: όριο εξαγοράς είναι ο προσωρινός περιορισμός του δικαιώματος των μετόχων να εξαγοράζουν τις μετοχές τους. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να είναι πλήρης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη μπορούν να εξαγοράσουν καθόλου τις μετοχές τους, ή μερικός, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μπορούν να εξαγοράσουν μόνον ένα μέρος των μετοχών τους.

(3)Περίοδοι προειδοποίησης: η περίοδος προειδοποίησης αφορά την περίοδο της εκ των προτέρων ειδοποίησης που πρέπει να παρέχουν οι επενδυτές στους διαχειριστές οργανισμών κατά την εξαγορά των μετοχών τους.

(4)Τέλη εξαγοράς: το τέλος εξαγοράς είναι ένα τέλος που χρεώνεται στους επενδυτές όταν εξαγοράζουν μετοχές του οργανισμού τους.

(5)Προσαρμοζόμενη τιμολόγηση: η προσαρμοζόμενη τιμολόγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή της τιμής των μετοχών ενός επενδυτικού οργανισμού ώστε να αντικατοπτρίζει το κόστος των συναλλαγών του οργανισμού που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των επενδυτών.

(6)Εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας: η εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας είναι μια χρέωση που επιβάλλεται σε μεμονωμένους συναλλασσόμενους επενδυτές και καταβάλλεται στον οργανισμό, για την προστασία των υπόλοιπων επενδυτών από την ανάληψη του κόστους που συνδέεται με αγορές ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω μεγάλων εισροών ή εκροών. Η εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας δεν συνεπάγεται τυχόν προσαρμογή της αξίας των μετοχών του οργανισμού.

(7)Εξαγορές σε είδος: οι εξαγορές σε είδος επιτρέπουν στον διαχειριστή του οργανισμού να ανταποκριθεί σε αίτημα εξαγοράς μεταβιβάζοντας τίτλους που κατέχει ο οργανισμός, αντί μετρητών, στους μετόχους που προβαίνουν στην εξαγορά.

(8)Παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets): τα παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια επιτρέπουν τον διαχωρισμό των μη ρευστοποιήσιμων επενδύσεων από τις υπόλοιπες ρευστοποιήσιμες επενδύσεις του επενδυτικού οργανισμού.»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Στο παράρτημα I σχέδιο Α, ο πίνακας του σημείου 1.13 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

1.13. Τεχνικές λεπτομέρειες και όροι εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων και περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να ανασταλούν ή να ενεργοποιηθούν άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας.

 

1.13. Τεχνικές λεπτομέρειες και όροι εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων και περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να ανασταλούν ή να ενεργοποιηθούν άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας. Στην περίπτωση εταιρειών επενδύσεων που έχουν διαφορετικά τμήματα επενδύσεων, πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα των μεριδιούχων να περνούν από το ένα τμήμα στο άλλο και τη σχετική επιβάρυνση στις περιπτώσεις αυτές.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IIA

ΜΕΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΕ ΟΣΕΚΑ

(1)Αναστολή εξαγορών και εγγραφών: η αναστολή των εξαγορών και των εγγραφών συνεπάγεται ότι οι επενδυτές δεν είναι προσωρινά σε θέση να εξοφλήσουν ή να εξαγοράσουν μετοχές του οργανισμού.

(2)Όρια εξαγοράς: όριο εξαγοράς είναι ο προσωρινός περιορισμός του δικαιώματος των μετόχων να εξαγοράζουν τις μετοχές τους. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να είναι πλήρης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη μπορούν να εξαγοράσουν καθόλου τις μετοχές τους, ή μερικός, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μπορούν να εξαγοράσουν μόνον ένα μέρος των μετοχών τους.

(3)Περίοδοι προειδοποίησης: η περίοδος προειδοποίησης αναφέρεται στην περίοδο της εκ των προτέρων ειδοποίησης που πρέπει να παρέχουν οι επενδυτές στους διαχειριστές οργανισμών κατά την εξαγορά των μετοχών τους.

(4)Τέλη εξαγοράς: το τέλος εξαγοράς είναι ένα τέλος που χρεώνεται στους επενδυτές όταν εξαγοράζουν μετοχές του οργανισμού τους.

(5)Προσαρμοζόμενη τιμολόγηση: η προσαρμοζόμενη τιμολόγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή της τιμής των μετοχών ενός επενδυτικού οργανισμού ώστε να αντικατοπτρίζει το κόστος των συναλλαγών του οργανισμού που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των επενδυτών.

(6)Εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας: η εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας είναι μια χρέωση που επιβάλλεται σε μεμονωμένους συναλλασσόμενους επενδυτές και καταβάλλεται στον οργανισμό, για την προστασία των υπόλοιπων επενδυτών από την ανάληψη του κόστους που συνδέεται με αγορές ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω μεγάλων εισροών ή εκροών. Η εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας δεν συνεπάγεται τυχόν προσαρμογή της αξίας των μετοχών του οργανισμού.

(7)Εξαγορές σε είδος: οι εξαγορές σε είδος επιτρέπουν στον διαχειριστή του οργανισμού να ανταποκριθεί σε αίτημα εξαγοράς μεταβιβάζοντας τίτλους που κατέχει ο οργανισμός, αντί μετρητών, στους μετόχους που προβαίνουν στην εξαγορά.

(8)Παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets): τα παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια επιτρέπουν τον διαχωρισμό των μη ρευστοποιήσιμων επενδύσεων από τις υπόλοιπες ρευστοποιήσιμες επενδύσεις του επενδυτικού οργανισμού.»

Top