Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0606

    Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

    COM/2021/606 final

    Βρυξέλλες, 5.10.2021

    COM(2021) 606 final

    2021/0314(NLE)

    Πρόταση

    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ 1 ), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του ΦΠΑ ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

    Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2021, η Λετονία ζήτησε να της επιτραπεί να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρο παρέκκλισης από τις γενικές αρχές που διέπουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ επί των εισροών όσον αφορά τις δαπάνες για ορισμένα επιβατικά αυτοκίνητα που δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς. Μαζί με την αίτηση παράτασης, η Λετονία υπέβαλε έκθεση η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού που προβλέπεται για τον περιορισμό του δικαιώματος έκπτωσης.

    Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με το αίτημα της Λετονίας, με επιστολές της 10ης Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Λετονία με επιστολή της 14ης Ιουνίου 2021 ότι διέθετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας ΦΠΑ προβλέπουν ότι ο υποκείμενος στον φόρο έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγορές που πραγματοποιούνται για τους σκοπούς των φορολογούμενων πράξεών του. Το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας προβλέπει την υποχρέωση δήλωσης στοιχείων για την επιβολή ΦΠΑ όταν αγαθά, τα οποία ανήκουν στην επιχείρηση, χρησιμοποιούνται για τις ίδιες ανάγκες του υποκείμενου στον φόρο ή του προσωπικού του ή, γενικότερα, για σκοπούς ξένους προς την επιχείρησή του, εφόσον τα αγαθά αυτά δημιούργησαν δικαίωμα προς ολική ή μερική έκπτωση του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την ανάκτηση του αρχικώς εκπεσθέντος ΦΠΑ όσον αφορά την ιδιωτική χρήση.

    Στην περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων, το σύστημα αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ιδίως επειδή είναι δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης. Η τήρηση λογιστικών στοιχείων, εφόσον προβλέπεται, συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη διοίκηση όσον αφορά τη διατήρηση των στοιχείων και τον έλεγχό τους.

    Δυνάμει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της οδηγίας ΦΠΑ για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, εφόσον έχουν λάβει έγκριση από το Συμβούλιο.

    Βάσει της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 του Συμβουλίου 2 , επιτρέπεται επί του παρόντος στη Λετονία να περιορίσει σε 50 % το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που καταβάλλεται για την αγορά, χρηματοδοτική μίσθωση, ενδοκοινοτική απόκτηση και εισαγωγή συγκεκριμένων επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και για τις δαπάνες που συνδέονται με τη συντήρηση, την επισκευή και τα καύσιμα των εν λόγω αυτοκινήτων, όταν τα εν λόγω επιβατικά αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς. Το ειδικό μέτρο απαλλάσσει επίσης τους υποκείμενους στον φόρο από την υποχρέωση αντιμετώπισης της μη επαγγελματικής χρήσης των εν λόγω επιβατικών αυτοκινήτων ως παροχής υπηρεσιών. Το ειδικό μέτρο αφορά επιβατικά αυτοκίνητα με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που δεν υπερβαίνει τα 3 500 χιλιόγραμμα και με όχι περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων, εκτός από τη θέση του οδηγού. Τα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για ορισμένες ειδικές δραστηριότητες εξαιρούνται από τον περιορισμό του δικαιώματος έκπτωσης και θα αντιμετωπίζονται με βάση τους συνήθεις κανόνες: αυτοκίνητα που αγοράζονται προς μεταπώληση, ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση· αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά επιβατών (όπως τα ταξί) ή εμπορευμάτων· αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για την παροχή μαθημάτων οδήγησης· αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης ή πρώτων βοηθειών· αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται ως αυτοκίνητα επίδειξης. Η ισχύς της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 του Συμβουλίου παρατάθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1921 του Συμβουλίου 3 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Το παρόν αίτημα της Λετονίας για περαιτέρω παράταση του ειδικού μέτρου βασίζεται στους ίδιους λόγους με εκείνους που παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα αιτήματα. Το αίτημα συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του περιορισμού του ποσοστού που εφαρμόζεται στο δικαίωμα έκπτωσης, όπως απαιτείται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 του Συμβουλίου. Η Λετονία κρίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ειδικού μέτρου και ότι το μέγιστο εφαρμοζόμενο ποσοστό του 50 % εξακολουθεί να ενδείκνυται.

    Η Λετονία επιβεβαιώνει ότι το ειδικό μέτρο επιτρέπει την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους φορολογούμενους και για τη φορολογική διοίκηση και περιορίζει την φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ μέσω της τήρησης ανακριβών λογιστικών στοιχείων για τα ταξίδια που πραγματοποιούνται σε σχέση με επιχειρηματικές δραστηριότητες και μέσω της υποβολής ανακριβώς συμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Λετονία, το 2019 οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ αντιπροσώπευαν σχεδόν το 99,7 % των οικονομικά ενεργών επιχειρήσεων, γεγονός που περιπλέκει το έργο των φορολογικών αρχών κατά τον έλεγχο της επιχειρηματικής και ιδιωτικής χρήσης των επιβατικών αυτοκινήτων. Την 1η Ιανουαρίου 2021, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων επαγγελματιών στη Λετονία με ένα ή δύο επιβατικά αυτοκίνητα ήταν 21 739, ήτοι 82 % του συνόλου των εγγεγραμμένων επαγγελματιών με ταξινομημένα επιβατικά αυτοκίνητα. Δεδομένου ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ αποτελούν το 99,7 % του συνόλου των επιχειρήσεων, η Λετονία υποστηρίζει ότι τα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για ιδιωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, το 2020 87,6 % του συνόλου των επιβατικών αυτοκινήτων που ανήκαν σε εγγεγραμμένους επαγγελματίες χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για επαγγελματικούς, αλλά και για ιδιωτικούς σκοπούς.

    Λαμβανομένου υπόψη του θετικού αντικτύπου του ειδικού μέτρου στον διοικητικό φόρτο για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές, προτείνεται να χορηγηθεί το μέτρο για μια ακόμα, περιορισμένη, περίοδο, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Αίτηση παράτασης θα πρέπει να αποσταλεί στην Επιτροπή έως την 31η Μαρτίου 2024, συνοδευόμενη από έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού που εφαρμόστηκε.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Παρόμοιες παρεκκλίσεις όσον αφορά το δικαίωμα έκπτωσης έχουν χορηγηθεί και σε άλλα κράτη μέλη (Εσθονία 4 , Ουγγαρία 5 , Κροατία 6 , Πολωνία 7 , Ιταλία 8 και Ρουμανία 9 ).

    Το άρθρο 176 της οδηγίας ΦΠΑ ορίζει ότι το Συμβούλιο καθορίζει τις δαπάνες οι οποίες δεν παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ. Έως τότε, τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τις εξαιρέσεις που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 1979. Συνεπώς, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις «αναστολής» που περιορίζουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ όσον αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα.

    Κατά παρέκκλιση από προηγούμενες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις κατηγορίες δαπανών που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμό όσον αφορά το δικαίωμα έκπτωσης 10 , η εν λόγω παρέκκλιση είναι σκόπιμη εν αναμονή της εναρμόνισης των εν λόγω κανόνων σε επίπεδο ΕΕ.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Λαμβανομένης υπόψη της διάταξης της οδηγίας ΦΠΑ στην οποία βασίζεται η πρόταση, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

    Αναλογικότητα

    Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και δεν συνιστά υποχρέωση.

    Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, ήτοι την απλούστευση της διαδικασίας είσπραξης του φόρου και την πρόληψη ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Ειδικότερα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να δηλώνουν χαμηλότερο ΦΠΑ από τον πράγματι οφειλόμενο, και ότι ο έλεγχος των δεδομένων για τα διανυθέντα χιλιόμετρα είναι επαχθής για τις φορολογικές αρχές, ο περιορισμός κατά 50 % θα συμβάλει στην απλούστευση της είσπραξης του ΦΠΑ και θα παρεμποδίσει τη φοροδιαφυγή, μεταξύ άλλων, μέσω της τήρησης ανακριβών λογιστικών στοιχείων και της υποβολής ανακριβώς συμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Προτεινόμενη νομική πράξη: εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.

    Βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, παρέκκλιση από τις κοινές διατάξεις περί ΦΠΑ είναι δυνατή μόνο κατόπιν έγκρισης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής. Συνεπώς, η εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου είναι το καταλληλότερο νομικό μέσο, διότι μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένο κράτος μέλος.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η παρούσα πρόταση βασίζεται σε αίτημα της Λετονίας και αφορά μόνο το εν λόγω κράτος μέλος.

    Δεν υπήρξε ανάγκη εξωτερικής εμπειρογνωσίας.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Η πρόταση αποσκοπεί στην απλούστευση της διαδικασίας επιβολής του φόρου με την κατάργηση της υποχρέωσης των υποκείμενων στον φόρο να τηρούν αρχεία σχετικά με την ιδιωτική χρήση συγκεκριμένων επιβατικών αυτοκινήτων και, ταυτόχρονα, στην πρόληψη της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ που οφείλεται στην τήρηση ανακριβών λογιστικών στοιχείων. Το προτεινόμενο μέτρο, συνεπώς, έχει δυνητικά θετική επίπτωση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις φορολογικές διοικήσεις. Η λύση χαρακτηρίστηκε από την Λετονία ως κατάλληλο μέτρο και είναι ανάλογη με άλλες παρελθούσες και υφιστάμενες παρεκκλίσεις.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η πρόταση δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στους ιδίους πόρους της Ένωσης από τον ΦΠΑ.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Η πρόταση περιορίζεται χρονικά και περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος, η οποία έχει καθοριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

    Σε περίπτωση που η Λετονία εξετάσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ειδικού μέτρου πέραν του 2024, θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2024, έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει επανεξέταση του μέγιστου ποσοστού, συνοδευόμενη από την αίτηση παράτασης.

    2021/0314 (NLE)

    Πρόταση

    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 11 , και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ προβλέπουν ότι ο υποκείμενος στον φόρο έχει το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που επιβάλλεται για αγαθά που του παραδίδονται και υπηρεσίες που του παρέχονται και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των φορολογούμενων πράξεών του. Δυνάμει του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) της εν λόγω οδηγίας, η χρησιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης για ίδιες ανάγκες του υποκείμενου στον φόρο ή του προσωπικού του ή, γενικότερα, για σκοπούς ξένους προς την επιχείρησή του εξομοιώνεται με παροχή υπηρεσιών.

    (2)Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/2429 του Συμβουλίου 12 επιτρέπεται στη Λετονία να περιορίσει στο 50 % το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για την αγορά, τη χρηματοδοτική μίσθωση, την ενδοκοινοτική απόκτηση και την εισαγωγή επιβατικών αυτοκινήτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που δεν υπερβαίνει τα 3 500 χιλιόγραμμα και με όχι περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων, εκτός από τη θέση του οδηγού, καθώς και για τις δαπάνες που συνδέονται με τη συντήρηση, την επισκευή και τα καύσιμα των εν λόγω επιβατικών αυτοκινήτων, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η άδεια απαλλάσσει επίσης τους υποκείμενους στον φόρο από την υποχρέωση αντιμετώπισης της μη επαγγελματικής χρήσης των εν λόγω επιβατικών αυτοκινήτων ως παροχής υπηρεσιών.

    (3)Με την εκτελεστική απόφαση (EE) 2018/1921 του Συμβουλίου 13 , η ισχύς της εκτελεστικής απόφασης (EE) 2015/2429 παρατάθηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

    (4)Με επιστολή της 21ης Απριλίου 2021, η Λετονία υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα να της επιτραπεί να συνεχίσει να εφαρμόζει το ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/EΚ προκειμένου να περιορίσει το δικαίωμα έκπτωσης όσον αφορά τις δαπάνες για ορισμένα επιβατικά αυτοκίνητα που δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς (στο εξής: το αίτημα).

    (5)Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Επιτροπή διαβίβασε το αίτημα στα άλλα κράτη μέλη, με επιστολές της 10ης Ιουνίου 2021. Με επιστολή της 14ης Ιουνίου 2021, η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Λετονία ότι είχε στη διάθεσή της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκτίμηση του αιτήματος.

    (6)Όπως απαιτείται από το άρθρο 6 παράγραφος 2 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429, η Λετονία υπέβαλε έκθεση η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού που καθορίζεται για την έκπτωση του ΦΠΑ. Με βάση τα διαθέσιμα επί του παρόντος στοιχεία, ήτοι την εμπειρία από τον φορολογικό έλεγχο και τις στατιστικές ιδιωτικής χρήσης των επιβατικών αυτοκινήτων, η Λετονία ισχυρίζεται ότι το όριο του 50 % εξακολουθεί να είναι δικαιολογημένο και ενδεδειγμένο.

    (7)Λαμβανομένου υπόψη του θετικού αντικτύπου του ειδικού μέτρου στον διοικητικό φόρτο για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές, θα πρέπει να επιτραπεί στη Λετονία να συνεχίσει να εφαρμόζει το ειδικό μέτρο.

    (8)Η παράταση του ειδικού μέτρου θα πρέπει να περιοριστεί χρονικά ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του και της καταλληλότητας του ποσοστού.

    (9)Σε περίπτωση που η Λετονία κρίνει ότι είναι αναγκαία περαιτέρω παράταση του ειδικού μέτρου πέραν του 2024, θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του εφαρμοζόμενου ποσοστού, μαζί με την αίτηση παράτασης, έως τις 31 Μαρτίου 2024.

    (10)Το ειδικό μέτρο θα έχει αμελητέα μόνο επίπτωση στα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

    (11)Επομένως, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/2429 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Το άρθρο 6 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/2429 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 6

    1. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016. Παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

    2. Αίτηση για παράταση της άδειας που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση υποβάλλεται στην Επιτροπή έως την 31η Μαρτίου 2024 και συνοδεύεται από έκθεση η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση του ποσοστού που καθορίζεται στο άρθρο 1.».

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Λετονίας.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
    (2)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/2429 του Συμβουλίου, της 10ης Δεκεμβρίου 2015, με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 334 της 22.12.2015, σ. 15.
    (3)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1921 του Συμβουλίου, της 4ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2015/2429 με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 311 της 7.12.2018, σ. 36.
    (4)    Εκτελεστική απόφαση (EE) 2017/1854 του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2017, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2014/797/ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Εσθονίας να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και από τα άρθρα 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 265 της 14.10.2017, σ. 17.
    (5)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1493 του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, με την οποία επιτρέπεται στην Ουγγαρία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α), του άρθρου 168 και του άρθρου 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 252 της 8.10.2018, σ. 44.
    (6)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1994 του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, με την οποία επιτρέπεται στην Κροατία να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και το άρθρο 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 320 της 17.12.2018, σ. 35.
    (7)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/1594 του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2019, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2013/805/ΕΕ με την οποία επιτρέπεται στη Δημοκρατία της Πολωνίας να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 248 της 27.9.2019, σ. 71.
    (8)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2138 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της απόφασης 2007/441/ΕΚ που επιτρέπει στην Ιταλική Δημοκρατία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 324 της 13.12.2019, σ. 7.
    (9)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1262 του Συμβουλίου της 4ης Σεπτεμβρίου 2020 για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2012/232/ΕΕ, που επιτρέπει στη Ρουμανία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 168 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ΕΕ L 296 της 10.9.2020, σ. 6.
    (10)    COM (2004) 728 final - Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που τροποποιεί την οδηγία 77/388/EOK με σκοπό την απλούστευση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το φόρο προστιθεμένης αξίας (ΕΕ C 24 της 29.1.2005, σ.10) που αποσύρθηκε στις 21 Μαΐου 2014 (ΕΕ C 153 της 21. 5. 2014, σ. 3)
    (11)    EE L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
    (12)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/2429 του Συμβουλίου, της 10ης Δεκεμβρίου 2015, με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 334 της 22.12.2015, σ. 15).
    (13)    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1921 του Συμβουλίου, της 4ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (EE) 2015/2429 με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις διατάξεις του άρθρου 26 παράγραφος 1 στοιχείο α) και των άρθρων 168 και 168α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 311 της 7.12.2018, σ. 36).
    Top