ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 30.7.2021
COM(2021) 434 final
2021/0248(COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με ορισμένες διατάξεις περί αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) (αναδιατύπωση)
ΣΧΕΔΙΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι να ενσωματωθούν στο δίκαιο της ΕΕ τα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης της αλιείας που εγκρίθηκαν το 2018 και το 2019 από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ), στην οποία η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος από το 1998. Η προηγούμενη εφαρμογή των μέτρων της ΓΕΑΜ θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/982, ο οποίος τροποποίησε δύο προηγούμενες πράξεις μεταφοράς, τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2015/2102 και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1343/2011. Δεδομένου ότι ο κανονισμός του 2019 έχει τροποποιηθεί ουσιωδώς κατ’ επανάληψη και τώρα απαιτείται περαιτέρω τροποποίησή του, θα αναδιατυπωθεί για λόγους σαφήνειας, απλούστευσης και ασφάλειας δικαίου.
Η ΓΕΑΜ είναι η περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Κύριοι στόχοι της είναι η προώθηση της ανάπτυξης, της διατήρησης, της ορθολογικής διαχείρισης και της βέλτιστης χρήσης των έμβιων θαλάσσιων πόρων, καθώς και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο και στα παρακείμενα ύδατα. Η Ένωση και 10 κράτη μέλη της (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Ισπανία και Ρουμανία) είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
Η ΓΕΑΜ έχει την εξουσία να εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις (στο εξής: συστάσεις) για τη διατήρηση και τη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή της αρμοδιότητάς της. Οι εν λόγω πράξεις απευθύνονται στα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν υποχρεώσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης (π.χ. τους πλοιάρχους των σκαφών). Οι συστάσεις της ΓΕΑΜ καθίστανται δεσμευτικές 120 ημέρες μετά την ημερομηνία της πρώτης κοινοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία αντίρρηση. Εναπόκειται στην Ένωση να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα εν λόγω μέτρα, ως διεθνείς υποχρεώσεις, μόλις αρχίσουν να ισχύουν.
Με την παρούσα πρόταση ανατίθενται κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία ΓΕΑΜ.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Η παρούσα πρόταση συμπληρώνει και συνάδει εν γένει με τις λοιπές διατάξεις του δικαίου της Ένωσης στον εν λόγω τομέα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θεσπίζονται παρεκκλίσεις από τις ισχύουσες πράξεις λόγω της φύσης των ειδικότερων προτεινόμενων μέτρων.
Στον βαθμό που οι αποφάσεις της ΓΕΑΜ οι οποίες εκδόθηκαν το 2018 και το 2019 δεν καλύπτονται ακόμη από το ισχύον δίκαιο της ΕΕ, πρέπει να ενσωματωθούν στο νομικό σύστημα της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται με ομοιόμορφο και αποτελεσματικό τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η παρούσα πρόταση λαμβάνει υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1241 σχετικά με τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων και την προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω τεχνικών μέτρων. Επιδιώκει τους στόχους της αναθεωρημένης κοινής αλιευτικής πολιτικής και θα εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•
Νομική βάση
Η παρούσα πρόταση βασίζεται στο άρθρο 43 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, καθώς προβλέπει διατάξεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων της αναθεωρημένης κοινής αλιευτικής πολιτικής.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Η παρούσα πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης [άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της ΣΛΕΕ]. Συνεπώς, η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται.
•Αναλογικότητα
Η παρούσα πρόταση θα διασφαλίσει ότι το δίκαιο της Ένωσης συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις που θεσπίζει η ΓΕΑΜ, στην οποία η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος. Θέτει σε εφαρμογή τις εν λόγω υποχρεώσεις χωρίς να υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Η νομική πράξη που επιλέχθηκε είναι ένας κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η επιλογή αυτή λαμβάνει υπόψη τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής και τις άλλες διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ.
Η παρούσα πρόταση σηματοδοτεί την τέταρτη μεταφορά των συστάσεων της ΓΕΑΜ στο δίκαιο της ΕΕ. Λόγω της φύσης, του πεδίου εφαρμογής και του αριθμού των σχετικών τροποποιήσεων, οι νομικές υπηρεσίες ζήτησαν αναδιατύπωση, καθώς αποτελεί την καταλληλότερη διαδικασία για τη διασφάλιση επαρκούς νομικής σαφήνειας και αναγνωσιμότητας.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η εφαρμογή υφιστάμενων μέτρων της ΓΕΑΜ που είναι δεσμευτικά για τα συμβαλλόμενα μέρη. Ζητήθηκε η γνώμη εθνικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων του κλάδου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο πριν από τις διαπραγματεύσεις όσο και κατά τη διάρκειά τους, στο πλαίσιο της 42ης και της 43ης ετήσιας συνόδου της ΓΕΑΜ. Κατά συνέπεια, δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τον παρόντα κανονισμό.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Τα μέτρα που εγκρίνονται από τη ΓΕΑΜ βασίζονται σε γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της. Δεν θα διενεργηθεί περαιτέρω εκτίμηση επιπτώσεων, δεδομένου ότι δεν θα αναπτυχθεί νέα πολιτική (πέραν των μέτρων της ΓΕΑΜ) και δεν αναμένονται σημαντικές νέες επιπτώσεις από τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο.
•Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
Η παρούσα πρόταση δεν συνδέεται με το πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT).
•Θεμελιώδη δικαιώματα
Η παρούσα πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
•Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)
•Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης
Η παρούσα πρόταση θα εξετάσει ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη διατήρηση και διαχείριση της αλιείας, καθώς και τις επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα θαλάσσια είδη στις περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Όπως προαναφέρθηκε, για λόγους νομικής σαφήνειας, η προτεινόμενη πράξη θα είναι αναδιατύπωση.
Ο τίτλος Ι περιλαμβάνει γενικές διατάξεις σχετικά με το αντικείμενο, το πεδίο εφαρμογής, τις συνδέσεις με άλλες πράξεις της Ένωσης και τους ορισμούς. Η παρούσα πρόταση εφαρμόζεται για τις εμπορικές δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και για τις δραστηριότητες ερασιτεχνικής αλιείας που ασκούνται από αλιευτικά σκάφη της Ένωσης και από υπηκόους των κρατών μελών στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
Ο τίτλος ΙΙ αφορά τα μέτρα διαχείρισης, διατήρησης και ελέγχου της αλιείας για ορισμένα είδη. Περιλαμβάνει κεφάλαια σχετικά με το ευρωπαϊκό χέλι, την κόκκινη γιγαντογαρίδα, την κόκκινη γαρίδα, το κόκκινο κοράλλι, τη βενθοπελαγική αλιεία, την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών, το λυθρίνι, τον κυνηγό, το καλκάνι και το κεντρόνι.
Ο τίτλος III θεσπίζει κοινές διατάξεις και περιλαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση, τον έλεγχο, τη συνεργασία, την ενημέρωση και την υποβολή εκθέσεων, καθώς και για τα περιφερειακά ερευνητικά προγράμματα. Το κεφάλαιο Ι επικεντρώνεται σε τεχνικά μέτρα και μέτρα διατήρησης, ιδίως με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα θαλάσσια είδη (συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών και των σελαχιών) και τις τυχαίες συλλήψεις, τη θέσπιση απαγορευμένων περιοχών αλιείας (FRA) και χρονικών απαγορεύσεων, καθώς και τη ρύθμιση όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούνται. Το κεφάλαιο ΙΙ περιλαμβάνει μέτρα ελέγχου, ιδίως όσον αφορά το μητρώο αδειοδοτημένων σκαφών, τα μέτρα του κράτους λιμένα και τα σκάφη που εικάζεται ότι έχουν ασκήσει παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία. Το κεφάλαιο ΙΙΙ περιλαμβάνει μέτρα για τη συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τις εκθέσεις. Το κεφάλαιο IV θεσπίζει περιφερειακά ερευνητικά προγράμματα για τον ιταλικό κάβουρα στη Μεσόγειο και το γαστερόποδο rapana venosa στον Εύξεινο Πόντο.
Ο τίτλος IV περιλαμβάνει τις τελικές διατάξεις, μεταξύ άλλων σχετικά με την εξουσιοδότηση και την έναρξη ισχύος.
Οι προθεσμίες υποβολής εκθέσεων καθορίστηκαν στην παρούσα πρόταση με βάση τις προθεσμίες που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο ΓΕΑΜ, ώστε να είναι σε θέση η ΕΕ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
2021/0248 (COD)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με ορισμένες διατάξεις περί αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα (αναδιατύπωση)
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
⇩ νέο
(1)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχει τροποποιηθεί ουσιωδώς κατ’ επανάληψη. Με την ευκαιρία νέων τροποποιήσεων, είναι σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας, η αναδιατύπωση του εν λόγω κανονισμού.
🡻 2019/982 αιτιολογική σκέψη 2
(2)Ένας από τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ), όπως καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου είναι να διασφαλίζεται ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες μακροπρόθεσμα και ότι η διαχείρισή τους γίνεται με τρόπο συνεπή προς τους στόχους της επίτευξης οικονομικών και κοινωνικών οφελών και οφελών για την απασχόληση, καθώς και της συμβολής στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 1
(3)Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα προσχώρησε στη συμφωνία για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο («συμφωνία»στο εξής: συμφωνία ΓΕΑΜ) δυνάμει της απόφασης 98/416/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 1998, σχετικά με την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο («ΓΕΑΜ»).
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 2
(4)Η συμφωνία ΓΕΑΜ προβλέπει κατάλληλο πλαίσιο πολυμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ανάπτυξης, της διατήρησης, της ορθολογικής διαχείρισης και της βέλτιστης χρήσης των έμβιων θαλάσσιων πόρων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, σε επίπεδα που θεωρούνται βιώσιμα και εμφανίζουν μικρό κίνδυνο κατάρρευσης.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 3 (προσαρμοσμένο)
(5)Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία,⌦ η Κροατία, ⌫η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβενία είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 4
(6)Οι συστάσεις που υιοθετεί η ΓΕΑΜ είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη της. Δεδομένου ότι η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία ΓΕΑΜ, οι εν λόγω συστάσεις είναι δεσμευτικές για την Ένωση και θα πρέπει συνεπώς να εφαρμοστούν στο δίκαιο της Ένωσης, εκτός εάν το περιεχόμενό τους καλύπτεται ήδη από αυτό
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 6
⇨ νέο
(7)Για ⇨ αυτούς τους ⇦ λόγους σαφήνειας, απλούστευσης και ασφάλειας δικαίου και επειδή ο μόνιμος χαρακτήρας των συστάσεων απαιτεί επίσης νομική πράξη διαρκούς ισχύος για την εφαρμογή τους στο δίκαιο της Ένωσης, ενδείκνυται η υλοποίηση των εν λόγω συστάσεων με ενιαία νομοθετική πράξη, στην οποία θα μπορούν να προστίθενται μελλοντικές συστάσεις μέσω τροποποιήσεων της εν λόγω πράξης.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 12
(8)Οι γνωμοδοτήσεις στις οποίες στηρίζονται τα μέτρα διαχείρισης θα πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική χρήση συναφών δεδομένων ως προς την αλιευτική ικανότητα και τη δραστηριότητα του στόλου, τη βιολογική κατάσταση των υπό εκμετάλλευσηεκμεταλλευόμενων πόρων και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικείων τύπων αλιείας· τα δεδομένα αυτά είναι ανάγκη να συλλέγονται και να υποβάλλονται εγκαίρως προκειμένου να επιτραπεί στα υποστηρικτικά όργανα της ΓΕΑΜ να συντάξουν τη γνωμοδότησή τους.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 5 (προσαρμοσμένο)
Κατά τις ετήσιες συνόδους της το 2005, το 2006, το 2007 και το 2008, η ΓΕΑΜ εξέδωσε σειρά συστάσεων και ψηφισμάτων για ορισμένους τύπους αλιείας στην περιοχή αλιείας της συμφωνίας ΓΕΑΜ που είχαν εφαρμοστεί προσωρινά στο δίκαιο της Ένωσης με τους ετήσιους κανονισμούς σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες ή, στην περίπτωση των συστάσεων ΓΕΑΜ 2005/1 και 2005/2, με το άρθρο 4 παράγραφος 3 και το άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006
.
⇩ νέο
(9)Η ΓΕΑΜ, κατά τις ετήσιες συνόδους της που πραγματοποιήθηκαν από το 2005, εξέδωσε σειρά συστάσεων και ψηφισμάτων για ορισμένους τύπους αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί στο δίκαιο της Ένωσης κυρίως με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 και τις τροποποιήσεις του.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 13 (προσαρμοσμένο)
Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2008, η ΓΕΑΜ εξέδωσε σύσταση περί περιφερειακού προγράμματος μέτρων κράτους λιμένος για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας στην περιοχή της ΓΕΑΜ. Παρόλο που ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας
καλύπτει γενικά το περιεχόμενο της εν λόγω σύστασης και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2010, υπάρχει εντούτοις σειρά πτυχών όπως η συχνότητα, η κάλυψη και η διαδικασία για τις επιθεωρήσεις στο λιμένα που είναι ανάγκη να αναφερθούν στον παρόντα κανονισμό προκειμένου οι πτυχές αυτές να προσαρμοσθούν στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
⇩ νέο
(10)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/43/2019/8 σχετικά με την τροποποίηση της διάταξης 13 και του παραρτήματος Ι της σύστασης GFCM/33/2009/8. Ενώ ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας καλύπτει εν μέρει το περιεχόμενο της εν λόγω σύστασης, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο δίκαιο της Ένωσης τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 10 (προσαρμοσμένο)
Στην ετήσια σύνοδό της από 23 έως 27 Μαρτίου 2009, η ΓΕΑΜ εξέδωσε σύσταση σχετικά με τη δημιουργία απαγορευμένης περιοχής αλιείας στον κόλπο των Λεόντων, βάσει επιστημονικής γνωμοδότησης της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής («ΕΣΕ»), όπως αναφέρεται στην έκθεση της ενδεκάτης συνόδου της (έκθεση FAO αριθ. 890). Το μέτρο αυτό ενδείκνυται να εφαρμοσθεί μέσω συστήματος διαχείρισης προσπάθειας.
⇩ νέο
(11)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/43/2019/4 σχετικά με σχέδιο διατήρησης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση του κόκκινου κοραλλιού στη Μεσόγειο Θάλασσα, με την οποία καταργούνται οι συστάσεις GFCM/35/2011/2, GFCM/36/2012/1, GFCM/40/2016/7 και GFCM/41/2017/5. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(12)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/2 σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης της αλιείας για τη διατήρηση των καρχαριών και των σελαχιών στην περιοχή εφαρμογής της ΓΕΑΜ, με την οποία τροποποιείται η σύσταση GFCM/36/2012/3. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(13)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/8 σχετικά με περαιτέρω έκτακτα μέτρα για την περίοδο 2019-2021 για μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική Θάλασσα, η οποία αντικαθιστά τη σύσταση GFCM/38/2014/1. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
🡻 2015/2102 αιτιολογική σκέψη 10 (προσαρμοσμένο)
(14)Τα μέτρα της ΓΕΑΜ που ορίζεονται στις συστάσεις GFCM/37/2013/1 και GFCM/38/2014/1 ⌦ GFCM/43/2018/8 ⌫ περιλαμβάνειουν επίσης απαγόρευση της διατήρησης επί του σκάφους ή της εκφόρτωσης, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο δίκαιο της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[
]. Για τον σκοπό της ορθής εφαρμογής, θα πρέπει να καταρτιστούν εθνικά προγράμματα για τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την επιτήρηση, τα οποία η Επιτροπή θα πρέπει να κοινοποιεί ετησίως στη ΓΕΑΜ.
⇩ νέο
(15)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/5 σχετικά με τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου διαχείρισης για τα βενθοπελαγικά είδη στο στενό της Σικελίας, με την οποία καταργούνται οι συστάσεις GFCM/39/2015/2 και GFCM/40/2016/4. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(16)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/43/2019/3 για την τροποποίηση της σύστασης GFCM/41/2017/4 σχετικά με πολυετές σχέδιο διαχείρισης της αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 7 (προσαρμοσμένο)
Οι συστάσεις της ΓΕΑΜ ισχύουν για ολόκληρη την περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ, δηλαδή τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τα παρακείμενα ύδατα, όπως ορίζονται στο προοίμιο της συμφωνίας ΓΕΑΜ, και συνεπώς, για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ενιαίο χωριστό κανονισμό και όχι μέσω τροποποιήσεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 ο οποίος καλύπτει μόνο τη Μεσόγειο Θάλασσα.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 8 (προσαρμοσμένο)
Ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 θα πρέπει να ισχύουν όχι μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ. Συνεπώς, οι εν λόγω διατάξεις θα πρέπει να διαγραφούν από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 και να συμπεριληφθούν στον παρόντα κανονισμό. Επίσης, ορισμένες διατάξεις του παρόντος κανονισμού όσον αφορά το ελάχιστο μέγεθος ματιών που θεσπίζονται στον εν λόγω κανονισμό θα πρέπει να διευκρινισθούν περαιτέρω.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 9 (προσαρμοσμένο)
Οι «απαγορευμένες περιοχές αλιείας» που θεσπίζονται με συστάσεις της ΓΕΑΜ στο πλαίσιο μέτρων διαχείρισης χώρου ισοδυναμούν στην πράξη με τις «προστατευόμενες περιοχές αλιείας» κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006.
⇩ νέο
(17)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/43/2019/2 σχετικά με σχέδιο διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση λυθρινιού στο πέλαγος Αλμποράν. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 11
Η επιλεκτικότητα ορισμένων αλιευτικών εργαλείων δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει ορισμένα επίπεδα σε μεικτούς τύπους αλιείας της Μεσογείου. Επιπλέον του συνολικού ελέγχου και του περιορισμού της αλιευτικής προσπάθειας, έχει θεμελιώδη σημασία ο περιορισμός της αλιευτικής προσπάθειας στις ζώνες συγκέντρωσης ενηλίκων ατόμων σημαντικών αποθεμάτων προκειμένου ο κίνδυνος παρεμπόδισης της αναπαραγωγής να μειωθεί σε επίπεδα αρκετά χαμηλά ώστε να είναι δυνατή η βιώσιμη εκμετάλλευσή τους. Ενδείκνυται συνεπώς, όσον αφορά την περιοχή που τελεί υπό την εξέταση της ΕΣΕ, πρώτα να περιοριστεί η αλιευτική προσπάθεια στα προηγούμενα επίπεδα και εν συνεχεία να μην επιτραπεί καμία αύξηση του επιπέδου αυτού.
⇩ νέο
(18)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/1 σχετικά με ένα πολυετές σχέδιο διαχείρισης για το ευρωπαϊκό χέλι στη Μεσόγειο Θάλασσα. Με τη σύσταση αυτή θεσπίζεται πολυετές σχέδιο διαχείρισης για την αλιεία ευρωπαϊκού χελιού στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με την προληπτική προσέγγιση διαχείρισης της αλιείας. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(19)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/3 σχετικά με πολυετές σχέδιο διαχείρισης για τη βιώσιμη αλιεία κόκκινης γιγαντογαρίδας και κόκκινης γαρίδας με τράτα στη Θάλασσα του Λεβάντε. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(20)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/4 σχετικά με πολυετές σχέδιο διαχείρισης για τη βιώσιμη αλιεία κόκκινης γιγαντογαρίδας και κόκκινης γαρίδας με τράτα στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(21)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/7 σχετικά με περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιταλικό κάβουρα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(22)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2018, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/42/2018/9 σχετικά με περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα για το γαστερόποδο rapana venosa στον Εύξεινο Πόντο. . Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από την ενωσιακή νομοθεσία.
(23)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/43/2019/1 σχετικά με δέσμη μέτρων διαχείρισης για τη χρήση αγκυροβολημένων διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων για την αλιεία κυνηγού στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η σύσταση αυτή συμπληρώνει τη σύσταση GFCM/30/2006/2 σχετικά με τη θέσπιση εποχής απαγόρευσης της αλιείας κυνηγού με τη χρήση διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων και καθορίζει δέσμη μέτρων διαχείρισης για τη χρήση αγκυροβολημένων διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων με τις οποίες αλιεύεται κυνηγός στην περιοχή εφαρμογής της ΓΕΑΜ. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από το δίκαιο της Ένωσης.
(24)Κατά την ετήσια σύνοδό της του 2019, η ΓΕΑΜ εξέδωσε τη σύσταση GFCM/43/2019/6 σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη αλιεία κόκκινης γιγαντογαρίδας και κόκκινης γαρίδας με τράτα στο στενό της Σικελίας. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στο ενωσιακό δίκαιο τα μέτρα που καθορίζονται στην εν λόγω σύσταση και δεν καλύπτονται ήδη από το δίκαιο της Ένωσης.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 14 (προσαρμοσμένο)
(25)Προκειμένου να διασφαλισθούν ομοιόμορφοι όροι για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τον μορφότυπο και τη διαβίβαση της έκθεσης για τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σε απαγορευμένες περιοχές αλιείας, των αιτημάτων για τη μεταφορά ημερών που απωλέσθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών κατά την εποχή απαγόρευσης της αλιείας κυνηγού και της έκθεσης για την εν λόγω μεταφορά, της έκθεσης στο πλαίσιο της συλλογής δεδομένων για την αλιεία κυνηγού, των πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ελάχιστου μεγέθους ματιού για δίχτυα που χρησιμοποιούνται στην αλιεία βενθοπελαγικών αποθεμάτων με τράτες στη Μαύρη Θάλασσα και των δεδομένων για τους στατιστικούς πίνακες, καθώς και όσον αφορά τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τον τη εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή.
🡻 1343/2011 αιτιολογική σκέψη 15 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
(26)Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της δυνάμει της συμφωνίας ΓΕΑΜ, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την υλοποίηση στο δίκαιο της Ένωσης τροποποιήσεων οι οποίες έχουν καταστεί δεσμευτικές για την Ένωση και αφορούν υφιστάμενα μέτρα της ΓΕΑΜ τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί στο δίκαιο της Ένωσης, όσον αφορά την παροχή πληροφοριών στον εκτελεστικό γραμματέα της ΓΕΑΜ για το ελάχιστο μέγεθος ματιού στη Μαύρη Θάλασσα, τη διαβίβαση του καταλόγου των επιτρεπόμενων σκαφών στην εκτελεστική γραμματεία της ΓΕΑΜ με σκοπό να καταγραφούν στο μητρώο ΓΕΑΜ, ⇨ τις παρεκκλίσεις από μέτρα διατήρησης για τα κόκκινα κοράλλια, την εφαρμογή του μόνιμου συστήματος πιστοποίησης αλιευμάτων για τα κόκκινα κοράλλια, ⇦ μέτρα του κράτους λιμένα, τη συνεργασία, την ενημέρωση και τις εκθέσεις, τον πίνακα, τον χάρτη και τις γεωγραφικές συντεταγμένες των γεωγραφικών υποπεριοχών της ΓΕΑΜ, τις διαδικασίες επιθεώρησης σκαφών από το κράτος λιμένα και τους στατιστικούς πίνακες της ΓΕΑΜ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξάγει η Επιτροπή τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, ακόμα και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή, όταν ετοιμάζει και συντάσσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ταυτόχρονη, έγκαιρη και κατάλληλη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο,
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
🡺1 982/2019 άρθρο 1 σημείο 1
🡺2 982/2019 άρθρο 1 σημείο 2 στοιχείο α)
⇨ νέο
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
ΤΙΤΛΟΣ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο
Με τον παρόντα κανονισμό καθορίζονται οι κανόνες για την εφαρμογή από την Ένωση των μέτρων διατήρησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης, παρακολούθησης, εμπορίας και επιβολής για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που έχουν θεσπιστεί από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ).
Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής
1.
🡺1 Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και για τις δραστηριότητες ερασιτεχνικής αλιείας στις περιπτώσεις που προβλέπονται ρητά στον παρόντα κανονισμό, που ασκούνται από αλιευτικά σκάφη της Ένωσης και υπηκόους των κρατών μελών στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ. 🡸
Εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 ⌦ του Συμβουλίου ⌫
.
2.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται αποκλειστικά για επιστημονικές έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνται με την άδεια και υπό την ευθύνη του κράτους μέλους τη σημαία του οποίου φέρει το σκάφος και για τις οποίες έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων η Επιτροπή και τα κράτη μέλη στα ύδατα των οποίων πραγματοποιείται η έρευνα ⇨ , εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα κανονισμό ⇦. Τα κράτη μέλη που διεξάγουν αλιευτικές δραστηριότητες για σκοπούς επιστημονικών ερευνών ενημερώνουν την Επιτροπή, τα κράτη μέλη στα ύδατα των οποίων πραγματοποιείται η έρευνα και την επιστημονική, τεχνική και οικονομική επιτροπή αλιείας για όλα τα αλιεύματα αυτών των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Άρθρο 3
Ορισμοί
🡺2Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, επιπλέον των ορισμών του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
, του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, και του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου ⇨ , του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1022 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί ⇦ : 🡸
α)1)«περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ» : η Μεσόγειος Θάλασσα και η Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τα παρακείμενα ύδατα, όπως περιγράφονται στη συμφωνία ΓΕΑΜ·
🡻 1343/2011
β) «αλιευτική προσπάθεια» : το γινόμενο της ικανότητας/χωρητικότητας αλιευτικού σκάφους, εκπεφρασμένης είτε σε kW ή σε GT (ολική χωρητικότητα), επί τη δραστηριότητα εκπεφρασμένη σε αριθμό ημερών στη θάλασσα·
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
Ε) 2) ⌦ «ζώνη ασφαλείας» : ζώνη που βρίσκεται γύρω από απαγορευμένη περιοχή αλιείας προκειμένου να αποφεύγεται η τυχαία πρόσβαση σε αυτή, και ενισχύει την προστασία της περιβαλλόμενης περιοχής· ⌫
🡻 1343/2011
γ) «ημέρα στη θάλασσα» : κάθε ημερολογιακή ημέρα απουσίας του σκάφους από τον λιμένα, ανεξάρτητα από τον αριθμό ωρών κάθε τέτοιας μέρας κατά την οποία το σκάφος είναι παρόν σε μια περιοχή·
⇩ νέο
3)«εγχειρίδιο του Πλαισίου Αναφοράς για τη Συλλογή Δεδομένων (DCRF)»: το εγχειρίδιο που εκπονείται από την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή (ΕΣΕ) και εγκρίνεται από τη ΓΕΑΜ σχετικά με την εφαρμογή του Πλαισίου Αναφοράς για τη Συλλογή Δεδομένων·
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
δ) 4)«⇨ ενιαίος αριθμός μητρώου στόλου (CFR) ⇦ αριθμός ενωσιακού μητρώου στόλου»: ο ⌦ ενιαίος ⌫ αριθμός κοινοτικού μητρώου του στόλου ⌦ (CFR) ⌫ που ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο ιβ) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/218 της Επιτροπής παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 26/2004 της Επιτροπής, της 30ής Δεκεμβρίου 2003, σχετικά με το μητρώο του κοινοτικού αλιευτικού στόλου
·
⇩ νέο
5)«διάταξη συγκέντρωσης ιχθύων» ή «FAD»: οποιοσδήποτε αγκυροβολημένος εξοπλισμός ο οποίος πλέει στην επιφάνεια της θάλασσας με στόχο την προσέλκυση ψαριών·
6)«ζων βάρος»: το βάρος των νωπών αλιευμάτων που ζυγίζονται αμέσως μετά το πέρας των αλιευτικών δραστηριοτήτων ή, σε περίπτωση ημερήσιων αλιευτικών ταξιδιών, το αργότερο πριν από την εκφόρτωσή τους στον καθορισμένο λιμένα·
7)«κοραλλιογενής ύφαλος κόκκινων κοραλλιών»: περιοχή μεταβλητού μεγέθους στην οποία οι αποικίες κόκκινων κοραλλιών (Corallium rubrum) είναι σχετικά άφθονες·
8)«αποικία κόκκινων κοραλλιών»: η βιολογική μονάδα την οποία εκμεταλλεύεται η αλιεία κόκκινων κοραλλιών (Corallium rubrum) και η οποία αντιστοιχεί σε γενετική μονάδα που διαμορφώνεται από εκατοντάδες/χιλιάδες πολύποδες κόκκινων κοραλλιών, των οποίων το σχήμα μπορεί να είναι δενδροειδές με πολλά κλαδιά.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 2 στοιχείο β)
στ)«αλίευση λυθρινιού» : η άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων κατά τις οποίες οι ποσότητες λυθρινιού που διατηρούνται επί του σκάφους ή εκφορτώνονται συνιστούν άνω του 20 % του ζώντος βάρους του αλιεύματος μετά τη διαλογή ανά παλίρροια.
⇩ νέο
ΤΙΤΛΟΣ II
Μέτρα διαχείρισης, διατήρησης και ελέγχου για ορισμένα είδη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
Ευρωπαϊκό χέλι
Άρθρο 4
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διατάξεις 9 και 10]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες αλίευσης ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla anguilla), συγκεκριμένα στη στοχευμένη, την παρεμπίπτουσα και την ερασιτεχνική αλιεία, σε όλα τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας που αναφέρονται στο παράρτημα Ι, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών υδάτων και των μεταβατικών υφάλμυρων υδάτων, όπως οι λιμνοθάλασσες και οι εκβολές ποταμών.
Άρθρο 5
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διάταξη 19]
Απαγόρευση αλιείας
1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν ετήσια απαγόρευση αλιείας τριών διαδοχικών μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων απαγορεύεται η αλιεία και η εκφόρτωση ευρωπαϊκού χελιού.
2. Η περίοδος απαγόρευσης καθορίζεται από τα κράτη μέλη στο οικείο εθνικό σχέδιο διαχείρισης, μαζί με την αλιεία και τα εργαλεία αλίευσης ευρωπαϊκού χελιού. Η περίοδος απαγόρευσης αλιείας συνάδει με τη μείωση των αλιευτικών προσπαθειών ή των αλιευμάτων ευρωπαϊκού χελιού που καθορίζονται στα ισχύοντα εθνικά σχέδια διαχείρισης, καθώς και με τα χρονικά πρότυπα μετανάστευσης του ευρωπαϊκού χελιού.
Άρθρο 6
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διάταξη 20]
Απαγορευμένες περιοχές αλιείας
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν απαγορευμένες περιοχές αλιείας για την περαιτέρω προστασία του ευρωπαϊκού χελιού. Η γεωγραφική θέση και τα όρια των περιοχών αυτών συνάδουν με την κατανομή των κύριων ενδιαιτημάτων του ευρωπαϊκού χελιού στο οικείο κράτος μέλος.
2.Απαγορεύεται η αλιεία ευρωπαϊκού χελιού στις περιοχές που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Τα δείγματα που συλλαμβάνονται τυχαία στις περιοχές αυτές ελευθερώνονται αμέσως μετά την αλίευση.
Άρθρο 7
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διάταξη 23]
Τεχνικά μέτρα
Με την επιφύλαξη του κανονισμού 2019/1241, τα εθνικά σχέδια διαχείρισης και τα εθνικά μέτρα διαχείρισης που εγκρίνονται από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1100/2007, θεσπίζουν τεχνικά μέτρα που διασφαλίζουν τη μείωση της θνησιμότητας.
Άρθρο 8
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διατάξεις 24 και 25]
Πρόσθετα μέτρα
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μέτρα για τη συμπλήρωση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης ή των εθνικών μέτρων διαχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007 του Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την κατάσταση διατήρησης του ευρωπαϊκού χελιού στα ύδατά τους, τις επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων που αλιεύουν ευρωπαϊκό χέλι στα ύδατά τους και άλλες ανθρωπογενείς πηγές θνησιμότητας.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τα μέτρα που θεσπίζουν σύμφωνα με την παράγραφο 1 το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την έναρξη ισχύος τους, και η Επιτροπή διαβιβάζει τα μέτρα αυτά στη γραμματεία της ΓΕΑΜ εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος τους.
Άρθρο 9
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διάταξη 32]
Εφαρμογή των μέτρων
1.Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ορίζονται στο παρόν κεφάλαιο το αργότερο τέσσερις μήνες πριν από την τεσσαρακοστή πέμπτη σύνοδο της ΓΕΑΜ.
2.Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στη γραμματεία της ΓΕΑΜ το αργότερο έως την τεσσαρακοστή πέμπτη σύνοδο της ΓΕΑΜ. Η εν λόγω έκθεση μπορεί να περιλαμβάνει εκτίμηση των επιπτώσεων των μέτρων που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια διαχείρισης και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων.
Άρθρο 10
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διατάξεις 36, 37 και 39]
Άδεια αλιείας
1.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους, κατάλογο όλων των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
2.Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν αμέσως στην Επιτροπή τυχόν τροποποιήσεις του καταλόγου που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις τροποποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 11
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διατάξεις 38 και 39]
Μεταβατικά και υφάλμυρα ύδατα στα οποία επιτρέπεται η αλιεία
1.Έως την 1η Ιανουαρίου 2020, τα κράτη μέλη καταρτίζουν και επικαιροποιούν κατάλογο όλων των μεταβατικών και υφάλμυρων υδάτων στα οποία επιτρέπεται η αλιεία, όπως οι λιμνοθάλασσες και οι εκβολές ποταμών, και στα οποία τοποθετούνται παραδοσιακά μόνιμα σταθερά εργαλεία συλλογής ιχθύων για την αλίευση ευρωπαϊκού χελιού.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τον κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
3.Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν αμέσως στην Επιτροπή τυχόν τροποποιήσεις του καταλόγου που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η Επιτροπή κοινοποιεί τις τροποποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 12
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διατάξεις 40 και 41]
Επιτρεπόμενα σημεία εκφόρτωσης
Η εκφόρτωση ευρωπαϊκού χελιού επιτρέπεται μόνο στα σημεία εκφόρτωσης που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος για τον σκοπό αυτό.
Άρθρο 13
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διατάξεις 42, 43 και 44]
Καταγραφή των αλιευμάτων
1.Οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν άδεια συλλογής ευρωπαϊκού χελιού προβαίνουν σε καταγραφή του ζώντος βάρους των αλιευμάτων τους, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους του αλιεύματος και της συλλογής.
2.Στην περίπτωση μεταβατικών και υφάλμυρων υδάτων, όπως οι λιμνοθάλασσες και οι εκβολές ποταμών, όπου η αλίευση ευρωπαϊκού χελιού εξακολουθεί να διεξάγεται με μόνιμα παραδοσιακά στατικά εργαλεία συλλογής ιχθύων, οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών προβαίνουν σε καταγραφή του ζώντος βάρους των αλιευμάτων τους.
3.Με την επιφύλαξη του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, οι πλοίαρχοι των σκαφών καταγράφουν στο ημερολόγιο τα οικεία ημερήσια αλιεύματα ευρωπαϊκού χελιού, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους της συλλογής.
Άρθρο 14
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/1 διάταξη 47]
Ερασιτεχνική αλιεία
Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τακτικά εκτίμηση του αριθμού των ερασιτεχνών αλιέων και των υαλόχελων, των κιτρινόχελων και των αργυρόχελων που αλιεύουν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Κόκκινη γιγαντογαρίδα, κόκκινη γαρίδα
Τμήμα I
Θάλασσα του Λεβάντε
Άρθρο 15
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 1]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες με τράτα στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται κόκκινη γιγαντογαρίδα (Aristaeomorpha foliacea) και κόκκινη γαρίδα (Aristeus antennatus) και οι οποίες ασκούνται στις γεωγραφικές υποπεριοχές (ΓΥ) 24, 25, 26 και 27, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
Άρθρο 16
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 17]
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν, σε ετήσια βάση, επαρκή επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης των ειδών που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος τμήματος.
Άρθρο 17
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διατάξεις 26, 31 και 32]
Κατάλογος αδειοδοτημένων και ενεργών σκαφών
1.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 30 Δεκεμβρίου κάθε έτους, τον κατάλογο όλων των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ενεργά τα είδη που απαριθμούνται στο άρθρο 15 για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει, για κάθε σκάφος, τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα VIII.
2.Κάθε αλιευτικό σκάφος που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο ο οποίος καταρτίζεται δυνάμει της παραγράφου 1 δεν επιτρέπεται να αλιεύει, να διατηρεί επί του σκάφους ή να εκφορτώνει ποσοστό άνω του 3 % του συνολικού ζώντος βάρους των αλιευμάτων των ειδών που απαριθμούνται στο άρθρο 15 κατά τη διάρκεια κάθε αλιευτικού ταξιδιού.
3.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή κάθε προσθήκη, διαγραφή και/ή τροποποίηση του καταλόγου των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών, οποτεδήποτε επέλθουν οι εν λόγω αλλαγές. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις τροποποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 18
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 27]
Αλιευτικές δραστηριότητες
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος για το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτή την έκθεση στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Αυγούστου κάθε έτους. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
1)τις ημέρες άσκησης των δραστηριοτήτων·
2)τις περιοχές άσκησης των δραστηριοτήτων·
3)το σύνολο των αλιευμάτων.
Άρθρο 19
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 28]
Πρόσθετοι χωρικοί ή χρονικοί περιορισμοί
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς, πέραν εκείνων που υφίστανται ήδη, βάσει των οποίων μπορεί να απαγορεύονται ή να περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες για να προστατευτούν οι περιοχές συγκέντρωσης ιχθυδίων.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή τυχόν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς μόλις θεσπιστούν. Η Επιτροπή ενημερώνει τη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 20
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 36]
Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων
Με την επιφύλαξη του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος δηλώνουν όλα τα αλιεύματα και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, ανεξαρτήτως του όγκου των αλιευμάτων.
Άρθρο 21
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διατάξεις 38, 39, 41 και 42]
Καθορισμένα σημεία εκφόρτωσης
1.Τα κράτη μέλη ορίζουν σημεία εκφόρτωσης στα οποία πραγματοποιούνται εκφορτώσεις και μεταφορτώσεις από σκάφη που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος. Για κάθε καθορισμένο σημείο, τα κράτη μέλη καθορίζουν επιτρεπόμενους χρόνους και τόπους εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης.
2.Απαγορεύεται η εκφόρτωση ή μεταφόρτωση από αλιευτικά σκάφη οποιασδήποτε ποσότητας ειδών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος τμήματος σε οποιονδήποτε τόπο εκτός των σημείων που ορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1.
3.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε τροποποίηση του καταλόγου των καθορισμένων σημείων εκφόρτωσης έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Άρθρο 22
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 45]
Σύστημα παρακολούθησης σκαφών
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, όλα τα σκάφη ολικού μήκους (LOA) άνω των 10 μέτρων που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος είναι εξοπλισμένα με σύστημα παρακολούθησης σκαφών (VMS).
Άρθρο 23
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/3 διάταξη 46]
Ημερολόγιο πλοίου
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, τα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος τηρούν ημερολόγιο πλοίου, στο οποίο καταγράφονται και δηλώνονται τα ημερήσια αλιεύματα, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους των αλιευμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του παρόντος κανονισμού.
Τμήμα II
Ιόνιο Πέλαγος
Άρθρο 24
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διατάξεις 1 και 3]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες με τράτα στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται κόκκινη γιγαντογαρίδα (Aristaeomorpha foliacea) και κόκκινη γαρίδα (Aristeus antennatus) και οι οποίες ασκούνται στις ΓΥ 19, 20 και 21, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
Άρθρο 25
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διάταξη 17]
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν, σε ετήσια βάση, επαρκή επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης των ειδών που απαριθμούνται στο άρθρο 24.
Άρθρο 26
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διατάξεις 25, 26, 31 και 32]
Κατάλογος αδειοδοτημένων και ενεργών σκαφών
1.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 30 Δεκεμβρίου κάθε έτους, τον κατάλογο όλων των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που φέρουν τη σημαία τους και αλιεύουν ενεργά τα είδη που απαριθμούνται στο άρθρο 24 για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει, για κάθε σκάφος, τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα VIII.
2.Κάθε αλιευτικό σκάφος που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται να αλιεύει, να διατηρεί επί του σκάφους ή να εκφορτώνει ποσοστό άνω του 3 % του συνολικού ζώντος βάρους των αλιευμάτων των ειδών του άρθρου 24 κατά τη διάρκεια κάθε αλιευτικού ταξιδιού.
3.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή κάθε προσθήκη, διαγραφή και/ή τροποποίηση του καταλόγου των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών, οποτεδήποτε επέλθουν οι εν λόγω αλλαγές. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις τροποποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 27
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διάταξη 27]
Αλιευτικές δραστηριότητες
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος για το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτή την έκθεση στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Αυγούστου κάθε έτους. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
1)τις ημέρες άσκησης των δραστηριοτήτων·
2)τις περιοχές άσκησης των δραστηριοτήτων·
3)το σύνολο των αλιευμάτων.
Άρθρο 28
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διάταξη 28]
Πρόσθετοι χωρικοί ή χρονικοί περιορισμοί
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς, πέραν εκείνων που υφίστανται ήδη, βάσει των οποίων μπορεί να απαγορεύονται ή να περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες για να προστατευτούν οι περιοχές συγκέντρωσης ιχθυδίων.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή τυχόν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς μόλις θεσπιστούν. Η Επιτροπή ενημερώνει τη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 29
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διάταξη 36]
Υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων
Με την επιφύλαξη του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος δηλώνουν όλα τα αλιεύματα και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, ανεξαρτήτως του όγκου των αλιευμάτων.
Άρθρο 30
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διατάξεις 38, 39, 41 και 42]
Καθορισμένα σημεία εκφόρτωσης
1.Τα κράτη μέλη ορίζουν σημεία εκφόρτωσης στα οποία πραγματοποιούνται εκφορτώσεις και μεταφορτώσεις από σκάφη που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος. Για κάθε καθορισμένο σημείο, τα κράτη μέλη καθορίζουν επιτρεπόμενους χρόνους και τόπους εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης.
2.Απαγορεύεται η εκφόρτωση ή μεταφόρτωση από αλιευτικά σκάφη οποιασδήποτε ποσότητας ειδών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος τμήματος σε οποιονδήποτε τόπο εκτός των σημείων που ορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1.
3.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε τροποποίηση του καταλόγου των καθορισμένων σημείων εκφόρτωσης έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Άρθρο 31
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διάταξη 45]
Σύστημα παρακολούθησης σκαφών
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, όλα τα σκάφη ολικού μήκους (LOA) άνω των 10 μέτρων που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος είναι εξοπλισμένα με VMS.
Άρθρο 32
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/4 διάταξη 46]
Ημερολόγιο πλοίου
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, τα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος τηρούν ημερολόγιο πλοίου, στο οποίο καταγράφονται και δηλώνονται τα ημερήσια αλιεύματα, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους των αλιευμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 29 του παρόντος κανονισμού.
Τμήμα ΙΙΙ
Στενό της Σικελίας
Άρθρο 33
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διάταξη 1]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες με τράτα στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται κόκκινη γιγαντογαρίδα (Aristaeomorpha foliacea) και κόκκινη γαρίδα (Aristeus antennatus) στις ΓΥ 12, 13, 14, 15 και 16, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
Άρθρο 34
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διάταξη 13]
Μέτρα διαχείρισης του στόλου
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η αλιευτική ικανότητα του στόλου τους διατηρείται στα επίπεδα που καθορίζονται στον πίνακα Α του παραρτήματος XII όσον αφορά την εκμετάλλευση των ειδών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος τμήματος.
Άρθρο 35
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διάταξη 5]
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν, σε ετήσια βάση, επαρκή επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης των ειδών που απαριθμούνται στο άρθρο 33.
Άρθρο 36
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διατάξεις 7, 8 και 14]
Κατάλογος αδειοδοτημένων και ενεργών σκαφών
1.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους, τον κατάλογο όλων των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που φέρουν τη σημαία τους και αλιεύουν ενεργά τα είδη που απαριθμούνται στο άρθρο 33. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει, για κάθε σκάφος, τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα VIII.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή κάθε προσθήκη, διαγραφή και/ή τροποποίηση του καταλόγου των αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών, οποτεδήποτε επέλθουν οι εν λόγω αλλαγές. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις τροποποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 37
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διάταξη 9]
Αλιευτικές δραστηριότητες
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος για το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτή την έκθεση στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
1)τις ημέρες άσκησης των δραστηριοτήτων·
2)τις περιοχές άσκησης των δραστηριοτήτων·
3)το σύνολο των αλιευμάτων.
Άρθρο 38
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διάταξη 10]
Πρόσθετα χωρικά ή χρονικά μέτρα
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς, πέραν εκείνων που υφίστανται ήδη, βάσει των οποίων μπορεί να απαγορεύονται ή να περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες για να προστατευτούν οι περιοχές συγκέντρωσης ιχθυδίων.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή τυχόν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς μόλις θεσπιστούν. Η Επιτροπή ενημερώνει τη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 39
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/6 διατάξεις 17, 18 και 19]
Σημεία εκφόρτωσης
1.Τα κράτη μέλη ορίζουν σημεία εκφόρτωσης στα οποία πραγματοποιούνται οι εκφορτώσεις από σκάφη που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος.
2.Απαγορεύεται η εκφόρτωση ή μεταφόρτωση από αλιευτικά σκάφη οποιασδήποτε ποσότητας ειδών που απαριθμούνται στο άρθρο 33 σε οποιονδήποτε τόπο εκτός των σημείων που ορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1.
3.Οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος δηλώνουν όλα τα αλιεύματα των ειδών που αναφέρονται στο άρθρο 33, ανεξαρτήτως του όγκου των αλιευμάτων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Κόκκινα κοράλλια
Άρθρο 40
Πεδίο εφαρμογής
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 2]
1.
Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται για όλες τις εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες συλλογής κόκκινων κοραλλιών (Corallium rubrum), συγκεκριμένα στη στοχευμένη, την παρεμπίπτουσα και την ερασιτεχνική αλιεία, σε όλα τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Διατήρηση και βιώσιμη εκμεταλλευσή των κοκκινών κοραλλιών
Άρθρο 16α
2. Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 και του άρθρου 8 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και ζ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, ⇨ του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241 ⇦ ή τυχόν αυστηρότερων μέτρων που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου.
⇩ νέο
Άρθρο 41
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 8]
Εθνικά σχέδια διαχείρισης
1.Τα κράτη μέλη εγκρίνουν εθνικά σχέδια διαχείρισης για τα κόκκινα κοράλλια.
2.Ανάλογα με τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες, η διαχείριση πραγματοποιείται σε κοραλλιογενή ύφαλο κόκκινων κοραλλιών, σε στατιστικό τετράγωνο της ΓΕΑΜ ή σε εθνικό επίπεδο. Κάθε εθνικό σχέδιο διαχείρισης περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που απαριθμούνται στα άρθρα 42, 43, 44, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 54, 55 και 58.
3.Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή το εθνικό τους σχέδιο διαχείρισης για τα κόκκινα κοράλλια 10 εργάσιμες ημέρες μετά την έγκρισή του και η Επιτροπή το διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, το αργότερο εντός 15 ημερών από την έγκρισή του. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν εκ νέου αμέσως στην Επιτροπή κάθε επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης για τα κόκκινα κοράλλια. Η Επιτροπή το διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, ιδίως όταν αποφασίζονται νέες απαγορεύσεις ή νέα ανοίγματα κοραλλιογενών υφάλων κόκκινων κοραλλιών.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 42 16δ
Εργαλεία και συσκευές
1. Για τη συλλογή κόκκινων κοραλλιών, το μόνο επιτρεπόμενο εργαλείο είναι ένα σφυρί που χρησιμοποιείται στην κατάδυση με καταδυτικό εξοπλισμό (scuba diving) από ⌦ αδειοδοτημένα σκάφη ή αλιείς ⌫ αλιείς αδειοδοτημένους ή αναγνωρισμένους από την αρμόδια εθνική αρχή. ⇨ Κατά τη συλλογή, ο αδειοδοτημένος αλιέας μεριμνά ώστε η βάση της αποικίας κοραλλιών να μην αποκολλάται από το υπόστρωμα.⇦
3.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, η χρήση τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROVs) που έχουν εγκριθεί από κράτος μέλος πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 με σκοπό την παρατήρηση και την αναζήτηση εξακολουθεί να επιτρέπεται σε ζώνες υπό τη δικαιοδοσία του εν λόγω κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROVs) δεν μπορούν να είναι εφοδιασμένα με ρομποτικό βραχίονα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που επιτρέπει τον τεμαχισμό και τη συλλογή κόκκινων κοραλλιών.
Οι εν λόγω άδειες παύουν να ισχύουν ή ανακαλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, εκτός αν το οικείο κράτος μέλος έχει λάβει επιστημονικά πορίσματα που δείχνουν ότι η χρήση τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROVs) μετά το 2015 δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βιώσιμη εκμετάλλευση των κόκκινων κοραλλιών.
4.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, ένα κράτος μέλος δύναται να επιτρέπει τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROVs) χωρίς ρομποτικό βραχίονα με σκοπό την παρατήρηση και την αναζήτηση σε ζώνες υπό τη δικαιοδοσία του εν λόγω κράτους μέλους υπό τον όρο ότι έχει λάβει επιστημονικά πορίσματα στο πλαίσιο ενός εθνικού πλαισίου διαχείρισης η οποία δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιώσιμη εκμετάλλευση των κόκκινων κοραλλιών.
Οι εν λόγω άδειες πρέπει να παύουν να ισχύουν ή ανακαλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, εκτός εάν τα επιστημονικά πορίσματα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο επικυρωθούν από την ΓΕΑΜ.
5.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, ένα κράτος μέλος μπορεί να επιτρέπει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROVs) για επιστημονικές πειραματικές εκστρατείες παρατήρησης και συγκομιδής κόκκινων κοραλλιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκστρατείες πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός εθνικού ερευνητικού ιδρύματος ή σε συνεργασία με αρμόδιους εθνικούς ή διεθνείς επιστημονικούς φορείς καθώς και με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα.
Άρθρο 4316β
Ελάχιστο βάθος για τη συλλογή
1. Η συλλογή κόκκινων κοραλλιών απαγορεύεται σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων, έως ότου η ΓΕΑΜ προβεί σε άλλες υποδείξεις.
2. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14527 του παρόντος κανονισμού και το άρθρο 18 παράγραφοι 1 έως 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
για τη χορήγηση παρεκκλίσεων από την παράγραφο 1.
3. Οι κοινές συστάσεις που θα υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 προκειμένου για χορήγηση παρέκκλισης προβλεπομένης στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου συνοδεύονται από:
α)λεπτομερείς πληροφορίες για το εθνικό πλαίσιο διαχείρισης·
β)τα σχετικά επιστημονικά ή τεχνικά δικαιολογητικά στοιχεία·
γ)τον κατάλογο των αλιευτικών σκαφών ή τον αριθμό αδειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν όσον αφορά τη συλλογή κόκκινων κοραλλιών σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων· και
δ)τον κατάλογο των αλιευτικών ζωνών στις οποίες επιτρέπεται η εν λόγω συλλογή, όπως ορίζονται βάσει γεωγραφικών συντεταγμένων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.
Κάθε κοινή σύσταση κρατών μελών κατά τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο υποβάλλεται έως τις 29 Νοεμβρίου 2018.
4. Οι παρεκκλίσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου χορηγούνται μόνον εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)εφόσον υφίσταται ένα κατάλληλο εθνικό πλαίσιο διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος χορήγησης αλιευτικών αδειών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009· και
β)οι επαρκείς αποκλεισμοί περιοχών και χρονικών περιόδων εξασφαλίζουν ότι υφίσταται εκμετάλλευση περιορισμένος μόνον αριθμός αποικιών κόκκινων κοραλλιών.
⇩ νέο
α)οι παρεκκλίσεις αυτές έχουν εφαρμοστεί χωρίς διακοπή μέσω κανόνων διαχείρισης για τουλάχιστον 5 έτη πριν από τις 18 Απριλίου 2020· ή
β)σε περίπτωση νέας παρέκκλισης, υποστηρίζεται από την ΕΣΕ της ΓΕΑΜ, ώστε να αποδεικνύεται ότι το αίτημα συνάδει με τους στόχους του παρόντος κεφαλαίου.
🡻 1343/2011
5.
Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 2 έως 4, και ως μεταβατικό μέτρο, τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν μέτρα για την εφαρμογή της σύστασης GFCM/35/2011/2, υπό τον όρο ότι:
α)τα εν προκειμένω μέτρα συναποτελούν ένα κατάλληλο εθνικό διαχειριστικό πλαίσιο· και
β)το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει δεόντως την Επιτροπή για τη λήψη των μέτρων αυτών.
Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τυχόν παρεκκλίσεις παύουν να ισχύουν το αργότερο από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών κατ' εξουσιοδότηση πράξεων των εκδιδόμενων σύμφωνα με την παράγραφο 2.
6.
Σε περίπτωση που, επί τη βάσει κοινοποιήσεων των οικείων κρατών μελών σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχείο β), η Επιτροπή κρίνει ότι εθνικά μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τις 28 Νοεμβρίου 2015 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4, δύναται, υπό την προϋπόθεση της δέουσας αιτιολόγησης και κατόπιν διαβουλεύσεων με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, να του ζητήσει να τροποποιήσει το μέτρο αυτό.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
57. Η Επιτροπή πληροφορεί τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ σχετικά με τα μέτρα που εκδίδονται δυνάμει των παραγράφωντης παραγράφου 2 και 5.
Άρθρο 4416γ
Ελάχιστηο ⌦ μέγεθος αναφοράς διατήρησης ⌫ επιφάνεια βάσης της διαμέτρου των αποικιών
1. Τα κόκκινα κοράλλια των οποίων η διάμετρος βάσης, μετρώμενη εντός ορίου εκατοστού από τη βάση της αποικίας, είναι μικρότερη από 7 mm στον κορμό, δεν πρέπει να συλλέγονται, να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση ως νωπό προϊόν.
2. Η Επιτροπή είναι αρμόδια να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 14527 του παρόντος κανονισμού και του άρθρου 18 παράγραφοι 1 έως 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 για να επιτρέπει, κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, ανώτατο όριο ανοχής 10 % ζώντος βάρους αποικιών κόκκινων κοραλλιών με μέγεθος κάτω του κανονικού (< 7 mm).
3. Οι κοινές συστάσεις που θα υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 προκειμένου για παρέκκλιση προβλεπόμενη στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου συνοδεύονται από τα επιστημονικά ή τεχνικά δικαιολογητικά στοιχεία για την εν λόγω παρέκκλιση.
Κάθε κοινή σύσταση κρατών μελών κατά τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο υποβάλλεται έως τις 29 Νοεμβρίου 2018.
4. Οι παρεκκλίσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου χορηγούνται μόνον εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)
υφίσταται ένα εθνικό διαχειριστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος χορήγησης αλιευτικών αδειών σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·
β)έχουν θεσπιστεί ειδικά προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχου.
5.
Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 2 έως 4, και ως μεταβατικό μέτρο, τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν μέτρα για την εφαρμογή της σύστασης GFCM/36/2012/1, υπό τον όρο ότι:
α)τα εν προκειμένω μέτρα αποτελούν μέρος ενός κατάλληλου εθνικού διαχειριστικού πλαισίου· και
β)το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει δεόντως την Επιτροπή για τη λήψη των μέτρων αυτών.
Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τυχόν παρεκκλίσεις παύουν να ισχύουν το αργότερο από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών κατ' εξουσιοδότηση πράξεων των εκδιδόμενων σύμφωνα με την παράγραφο 2.
6.
Σε περίπτωση που, επί τη βάσει κοινοποιήσεων των οικείων κρατών μελών σύμφωνα με την παράγραφο 5 στοιχείο β), η Επιτροπή κρίνει ότι εθνικά μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τις 28 Νοεμβρίου 2015 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4, δύναται, υπό την προϋπόθεση της δέουσας αιτιολόγησης και κατόπιν διαβουλεύσεων με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, να του ζητήσει να τροποποιήσει το μέτρο αυτό.
47.Η Επιτροπή πληροφορεί τον εκτελεστικό γραμματέατη ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ σχετικά με τα μέτρα που εκδίδονται δυνάμει των παραγράφωντης παραγράφου 2 και 5.
⇩ νέο
Άρθρο 45
Διαβίβαση δεδομένων σχετικά με τη συλλογή και την αλιευτική προσπάθεια
Κάθε έτος τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου, τη συλλογή και την αλιευτική προσπάθεια που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή διαβιβάζει τα δεδομένα στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 6 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
ΤΙΤΛΟΣ IIΑ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Άρθρο 46 16ιγ
Όρια αλίευσης κόκκινων κοραλλιών
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να θεσπίσει σύστημα μεμονωμένων ημερήσιων και/ή ετήσιων ορίων⇨ συλλογής και/ή αλιευτικής προσπάθειας ⇦ αλίευσης κόκκινων κοραλλιών στη Μεσόγειο Θάλασσα⇨ για τους αδειοδοτημένους αλιείς και τα αδειοδοτημένα σκάφη του. Τα όρια αυτά πρέπει να συνάδουν με τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών αλιείας, καθώς και με τα ετήσια όρια συλλογής και αλιευτικής προσπάθειας που καθορίζονται για το συγκεκριμένο κράτος μέλος ⇦ .
⇩ νέο
Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 21]
2. Όταν για ένα δεδομένο έτος και για έναν δεόντως προσδιορισμένο κοραλλιογενή ύφαλο κόκκινων κοραλλιών ή, στην κλίμακα του σχετικού στατιστικού τετραγώνου της ΓΕΑΜ εάν ο κοραλλιογενής ύφαλος κόκκινων κοραλλιών δεν έχει προσδιοριστεί δεόντως, η αναλογία των αποικιών που συλλέγονται κάτω από το ελάχιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης (ΕΜΑΔ), όπως ορίζεται στο άρθρο 44, είναι:
α)μικρότερη του 10 % των συνολικών αλιευμάτων που συλλέγονται από έναν δεδομένο κοραλλιογενή ύφαλο κόκκινων κοραλλιών για ένα δεδομένο έτος, τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εθνικό σχέδιο διαχείρισης εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στη συγκεκριμένη περιοχή·
β)μεγαλύτερη του 10 % και μικρότερη του 25 % των συνολικών αλιευμάτων που συλλέγονται από έναν δεδομένο κοραλλιογενή ύφαλο κόκκινων κοραλλιών για ένα δεδομένο έτος, τα κράτη μέλη διενεργούν αυστηρότερο έλεγχο στη συγκεκριμένη περιοχή και ερευνούν τη δομή του μεγέθους του πληθυσμού των κόκκινων κοραλλιών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εθνικού σχεδίου διαχείρισης.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 8 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 16γα
Προληπτικές απαγορεύσεις για τα κόκκινα κοράλλια
31.
Όταν ο όγκος των αλιευμάτων κόκκινων κοραλλιών υπερβαίνει το όριο ενεργοποίησης, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 24 και 35, τα κράτη μέλη απαγορεύουν οποιαδήποτε αλίευση κόκκινων κοραλλιών στη σχετική περιοχή.
42.
Υπέρβαση του ορίου ενεργοποίησης θεωρείται ότι υπάρχει όταν οι αποικίες κόκκινων κοραλλιών των οποίων η διάμετρος βάσης είναι μικρότερη των 7 mm υπερβαίνουν το 25 % του συνολικού αλιεύματος που συλλέχθηκε από έναν δεδομένο κοραλλιογενή ύφαλο σε ένα δεδομένο έτος.
53.
Όπου οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί δεόντως, το όριο ενεργοποίησης για τα αλιεύματα και η απαγόρευση που προβλέπεται στην παράγραφο 31 εφαρμόζονται βάσει της κλίμακας του ⌦ σχετικού ⌫ στατιστικού τετραγώνου της ΓΕΑΜ.
64.
⇨Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των προληπτικών απαγορεύσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 3. ⇦ Στην απόφασή τους για τη θέσπιση της απαγόρευσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τη σχετική γεωγραφική περιοχή του ⇨επηρεαζόμενου πεδίου συλλογής⇦, τη διάρκεια της απαγόρευσης και τους όρους που διέπουν την αλιεία στην εν λόγω περιοχή κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης ⇨ , καθώς και τους όρους άρσης της απαγόρευσης της αλιείας ⇦ .
⇩ νέο
Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 26 ]
7. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν κανόνα μετακίνησης ώστε τα αλιευτικά σκάφη να διακόπτουν την αλιεία και να κινούνται προς την κατεύθυνση στην οποία οι πιθανότητες να συναντήσουν εκ νέου αποικίες είναι οι λιγότερες, με σκοπό να αποφευχθεί η ενεργοποίηση που ορίζεται στην παράγραφο 4 και να εξασφαλιστεί η βέλτιστη εκμετάλλευση και αποκατάσταση των αποικιών.
8. Όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν κανόνες μετακίνησης, ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και η Επιτροπή ενημερώνει τη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 27 ]
9. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν σύστημα αμειψισποράς μεταξύ των κοραλλιογενών υφάλων κόκκινων κοραλλιών που διαθέτουν, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εκμετάλλευση και αποκατάσταση των αποικιών.
10. Όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν μηχανισμό αμειψισποράς, ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και η Επιτροπή ενημερώνει τη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 6 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 4716γ
Χωρικές ⌦ ή ⌫ /χρονικές απαγορεύσεις
1. ⇨ Εκτός από τις απαγορεύσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο, ⇦ τα κράτη μέλη στα οποία ασκούνται έντονες δραστηριότητες συλλογής κόκκινων κοραλλιών ⇨ μπορούν να ⇦ εισάγουν πρόσθετες ⇨ χωρικές ή χρονικές ⇦ απαγορεύσεις για την προστασία των κόκκινων κοραλλιών, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, το αργότερο έως τις Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020.
25.
⌦ Τα κράτη μέλη που θεσπίζουν απαγορεύσεις ενημερώνουν τη γραμματεία της ΓΕΑΜ και την Επιτροπή το ταχύτερο δυνατόν. ⌫
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 6 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 48
⌦ Υποθαλάσσια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROVs) ⌫
2.
Απαγορεύεται η χρήση υποθαλάσσιων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROVs) για την εκμετάλλευση των κόκκινων κοραλλιών ⇨στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 40 ⇦ .
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 4922α
Άδειες αλιείας κόκκινων κοραλλιών ⌦ Μέτρα διαχείρισης του στόλου ⌫
1.
Τα σκάφη ή οι αλιείς ⌦ επιτρέπεται να συλλέγουν ⌫ που κατέχουν άδεια συλλογής κόκκιναων κοράλλιακοραλλιών στη Μεσόγειο Θάλασσα ⌦ μόνο αν ⌫ διαθέτουν έγκυρη άδεια αλιείας ⇨ που έχει εκδοθεί αντίστοιχα από την αρχή του κράτους μέλους σημαίας ή από τις αρχές του παράκτιου κράτους μέλους όπου λαμβάνουν χώρα οι αλιευτικές δραστηριότητες. Η εν λόγω άδεια ⇦ , η οποία ορίζει τους τεχνικούς όρους υπό τους οποίους μπορεί να διενεργείται η αλίευση.
2.
Ελλείψει της άδειας που αναφέρεται στην παράγραφο 1, απαγορεύεται η συλλογή, η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η πώληση ή έκθεση ή προσφορά προς πώληση κόκκινων κοραλλιών.
⇩ νέο
3.
Άδεια αλιείας μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε αλιέα (δύτη) ο οποίος συμμορφώνεται με τα πρότυπα για τις επαγγελματικές καταδύσεις σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
34. Τα κράτη μέλη διατηρούν ενημερωμένο μητρώο αδειών αλιείας, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, και αποστέλλουν στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαρτίου ⇨ Μαΐου ⇦ κάθε έτους, τον κατάλογο ⇨των αλιέων και των ⇦ σκαφών για τα οποία εκδόθηκαν οι άδειες που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Η Επιτροπή κοινοποιεί αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ το αργότερο έως τις 30 Απριλίου ⇨ Ιουνίου ⇦ κάθε έτους. Ο εν λόγω κατάλογος περιέχει για κάθε σκάφος ⇨ τουλάχιστον ⇦ τις εξής πληροφορίες ⌦ που αναφέρονται στο παράρτημα VIII ⌫.:
α)ονομασία σκάφους·
β)αριθμός μητρώου σκάφους (κωδικός που χορηγείται από το συμβαλλόμενο μέρος)·
γ)αριθμός νηολόγησης της ΓΕΑΜ (τριψήφιος αλφαβητικός κωδικός ISO χώρας + 9 ψηφία, π.χ. xxx000000001)·
δ)λιμένας νηολόγησης (πλήρης ονομασία του λιμένα)·
ε)προηγούμενη ονομασία (εάν υπάρχει)·
στ)προηγούμενη σημαία (εάν υπάρχει)·
ζ)προηγούμενα στοιχεία σχετικά με διαγραφή από άλλα μητρώα (εάν υπάρχουν)·
η)διεθνές διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου (εάν υπάρχει)·
θ)σύστημα VMS ή άλλος εξοπλισμός γεωγραφικού εντοπισμού του σκάφους (σημειώστε ΝΑΙ/ΟΧΙ)·
ι)τύπος του σκάφους, ολικό μήκος (LOA) και ολική χωρητικότητα (GT) και/ή κόροι ολικής χωρητικότητας (GRT/ΚΟΧ), καθώς και ισχύς κινητήρα εκφρασμένη σε kW·
ια)εξοπλισμός προστασίας και ασφάλειας για την υποδοχή παρατηρητή/-ών επί του σκάφους (σημειώστε ΝΑΙ/ΟΧΙ)·
ιβ)χρονική περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται η αλίευση κόκκινων κοραλλιών·
ιγ)περιοχή/-ές όπου επιτρέπεται η αλίευση κόκκινων κοραλλιών: γεωγραφικές υποπεριοχές της ΓΕΑΜ και κελιά στο στατιστικό πλέγμα της ΓΕΑΜ·
ιδ)συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα υπό την καθοδήγηση εθνικών/διεθνών επιστημονικών ιδρυμάτων (σημειώστε ΝΑΙ/ΟΧΙ· να δοθεί περιγραφή).
54.
Τα κράτη μέλη δεν αυξάνουν των αριθμό των ⇨ αδειοδοτημένων αλιέων ⇦ και αλιευτικών ⇨ σκαφών ⇦ αδειών αλιείας έως ότου ⇨ επιστημονική γνωμοδότηση επικυρωμένη από την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της ΓΕΑΜ ⇦ επιστημονική γνωμοδότηση υποδείξει την ύπαρξη ευνοϊκής κατάστασης όσον αφορά τους πληθυσμούς των κόκκινων κοραλλιών ⇨ ότι οι πληθυσμοί κόκκινων κοραλλιών έχουν επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα ώστε να μπορούν να υποστούν αυξημένη εκμετάλλευση ⇦ .
⇩ νέο
Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 31]
6. Απαγορεύονται η αλίευση και η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση κόκκινων κοραλλιών για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 5022δ
Καθορισμένοι λιμένες για κόκκινα κοράλλια
Οι αδειοδοτημένοι αλιείς ή τα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη εκφορτώνουν ⇨ και μεταφορτώνουν ⇦ τα αλιεύματα κόκκινων κοραλλιών αποκλειστικά σε καθορισμένους λιμένες. Για τον σκοπό αυτόν, κάθε κράτος μέλος καθορίζει τους λιμένες στους οποίους επιτρέπεται η εκφόρτωση ⇨ και η μεταφόρτωση ⇦ κόκκινων κοραλλιών και κοινοποιεί τον κατάλογο των εν λόγω λιμένων στην ⇨ Επιτροπή έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους. Η Επιτροπή διαβιβάζει τον εν λόγω κατάλογο στη⇦ γραμματεία της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου ⇨ Ιουνίου ⇦ κάθε έτους, εκτός εάν δεν υφίσταται μεταβολή των καθορισμένων λιμένων που έχουν ήδη κοινοποιηθεί. ⇨ Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή κάθε επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις επικαιροποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.⇦
Άρθρο 5122γ
Προηγούμενη ενημέρωση για τα κόκκινα κοράλλια
⇨ Πριν από την είσοδο σε οποιονδήποτε λιμένα, και τουλάχιστον τέσσερις ώρες ⇦ μεταξύ δύο και τεσσάρων ωρών πριν από την εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον λιμένα ⇨ ή τουλάχιστον μία ώρα εάν τα αλιευτικά πεδία απέχουν λιγότερο από τέσσερις ώρες από τον λιμένα άφιξης, ⇦ οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών ή αντιπρόσωπός τους ⇨ ή οι αδειοδοτημένοι αλιείς ⇦ ενημερώνουνει τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τις ακόλουθες πληροφορίες:
1)α)την προβλεπόμενη ώρα άφιξης ⌦ στον λιμένα ⌫ ·
2)β)τον εξωτερικό αριθμό αναγνώρισης και την ονομασία του αλιευτικού ⇨ αδειοδοτημένου ⇦ σκάφους ⇨ ή του σκάφους που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ⇦ ·
3)γ)την εκτιμώμενη ποσότητα ζώντος βάρους και, εάν είναι δυνατόν, τον αριθμό των αποικιών κόκκινων κοραλλιών που διατηρούνται επί του σκάφους·
4)δ)τις πληροφορίες σχετικά με την γεωγραφική περιοχή από την οποία αντλήθηκαν τα αλιεύματα ⇨ συλλογής ⇦⇨, κατά προτίμηση με γεωγραφικές συντεταγμένες ⇦.
Άρθρο5222β
Καταγραφή των αλιευμάτων κόκκινων κοραλλιών
1.
Οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι των σκαφών που έχουν άδεια συλλογής κόκκινων κοραλλιών προβαίνουν σε καταγραφή του ζώντος βάρους των αλιευμάτων και, εάν είναι δυνατόν, του αριθμού των αποικιών, μετά τις αλιευτικές δραστηριότητες ή, το αργότερο, μετά την εκφόρτωση στον λιμένα στην περίπτωση ημερήσιων αλιευτικών ταξιδιών της συλλογής έπειτα από κάθε δραστηριότητα συλλογής.
2.
Τα αλιευτικά σκάφη που έχουν άδεια συλλογής κόκκινων κοραλλιών τηρούν επί του σκάφους ημερολόγιο, στο οποίο καταγράφονται τα καθημερινά αλιεύματα κόκκινων κοραλλιών, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους των συλλεχθέντων αλιευμάτων, και η αλιευτική δραστηριότητα κατά περιοχές και βάθη, καθώς και —όπου είναι δυνατόν— ο αριθμός των ημερών αλιείας και των καταδύσεων. Οι πληροφορίες αυτές κοινοποιούνται στις αρμόδιες εθνικές αρχές εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 4 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 23α
Υποβολή στοιχείων στην Επιτροπή
13.
Έως τις 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή:
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 11 στοιχείο α) (προσαρμοσμένο)
α)
τα στοιχεία σχετικά με τα κόκκινα κοράλλια όπως αναφέρονται στο ⌦ παρόν ⌫ άρθρο. 22β και
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 4 (προσαρμοσμένο)
β)
υπό μορφή ηλεκτρονικής έκθεσης, τα ποσοστά των τυχαίων συλλήψεων και ελευθερώσεων θαλάσσιων πτηνών, θαλάσσιων χελωνών, μεσογειακής φώκιας, κητοειδών και καρχαριών και σελαχιών, καθώς και κάθε συναφή πληροφορία που παρέχεται σύμφωνα με το άρθρο 17β παράγραφος 1 στοιχεία α), β), γ), δ) και ε), αντίστοιχα.
2.
Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες ⌦ αυτές ⌫ της παραγράφου 1 στηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
⇩ νέο
Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 36]
Άρθρο 53
Πιλοτικά έργα
Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν πιλοτικά έργα για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αλιείς ή όλα τα σκάφη που διαθέτουν άδεια συλλογής κόκκινων κοραλλιών χρησιμοποιούν VMS ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης που επιτρέπει στις αρχές ελέγχου να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια των αλιευτικών ταξιδιών.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10
Άρθρο 5422ε
Έλεγχος των εκφορτώσεων κόκκινων κοραλλιών
Κάθε κράτος μέλος θεσπίζει πρόγραμμα ελέγχου βάσει ανάλυσης κινδύνου, ιδίως για τον έλεγχο των εκφορτώσεων και την επικύρωση των ημερολογίων.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 5522στ
⌦ Εργασίες ⌫ μεταφόρτωσης κόκκινων κοραλλιών
Απαγορεύονται οι εργασίες μεταφόρτωσης κόκκινων κοραλλιών εν πλω.
⇩ νέο
Σύσταση GFCM/43/2019/4 διάταξη 40]
Άρθρο 56
Σχέδιο επιθεωρήσεων
Κάθε κράτος μέλος καταρτίζει σχέδιο επιθεωρήσεων που περιέχει τα μέτρα ελέγχου και επιβολής που προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που απαριθμούνται στο παράρτημα V. Τα εν λόγω σχέδια επιθεωρήσεων κοινοποιούνται στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους και η Επιτροπή τα διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Άρθρο 57
Ιχνηλασιμότητα των προϊόντων κόκκινων κοραλλιών
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/4 διατάξεις 41, 47 και 49]
1. Για μεταβατική περίοδο τριών ετών (2020-2022), τα κράτη μέλη μπορούν να συμμετέχουν στην πιλοτική φάση του συστήματος τεκμηρίωσης των αλιευμάτων (CDS), με σκοπό τον προσδιορισμό της προέλευσης των κόκκινων κοραλλιών που συλλέγονται στην περιοχή εφαρμογής της ΓΕΑΜ, και να εφαρμόζουν τα ακόλουθα μέτρα ιχνηλασιμότητας:
α)όλες οι εκφορτώσεις, εισαγωγές, εξαγωγές και επανεξαγωγές των συλλεγόμενων κόκκινων κοραλλιών συνοδεύονται από επικυρωμένο πιστοποιητικό CDS, όπως αναφέρεται στο παράρτημα X, το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους σημαίας·
β)κάθε πιστοποιητικό διαθέτει μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης εγγράφου. Ο αριθμός αυτός είναι ειδικός για το κράτος σημαίας και χορηγείται σε κάθε αλιέα ή αδειοδοτημένο σκάφος. Τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν είναι μεταβιβάσιμα σε άλλον αλιέα ή σε άλλο αδειοδοτημένο σκάφος·
γ)τα κράτη μέλη επικυρώνουν τα πιστοποιητικά CDS για τη συλλογή κόκκινων κοραλλιών μόνον αφού διαπιστωθεί, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των δικαιολογητικών εγγράφων και του αντίστοιχου φορτίου, ότι όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο CDS είναι ακριβείς.
2. Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή και η Επιτροπή υποβάλλει σχετική έκθεση στη ΓΕΑΜ όσον αφορά την εφαρμογή της πιλοτικής φάσης στο πλαίσιο ενός μόνιμου CDS για τα κόκκινα κοράλλια.
3. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 144 του παρόντος κανονισμού, για τη δημιουργία μόνιμου CDS με σκοπό τον προσδιορισμό της προέλευσης των κόκκινων κοραλλιών.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10
Άρθρο 5822ζ
Επιστημονικές πληροφορίες για τα κόκκινα κοράλλια
⇩ νέο
1. Εκτός από τις διατάξεις σχετικά με τα κόκκινα κοράλλια που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο του πλαισίου αναφοράς συλλογής δεδομένων, τα κράτη μέλη υποβάλλουν τα στοιχεία που απαριθμούνται κατωτέρω σε επίπεδο κοραλλιογενούς υφάλου, στατιστικού τετραγώνου της ΓΕΑΜ και σε εθνικό επίπεδο, εφόσον είναι διαθέσιμα:
α)τον αριθμό των αδειών αλιείας κόκκινων κοραλλιών που χορηγήθηκαν σε αλιείς και σε αδειοδοτημένα σκάφη·
β)τον αριθμό καταδύσεων ανά εξουσιοδοτημένο αλιέα και ανά αλιευτικό ταξίδι·
γ)τον αριθμό των αδειοδοτημένων αλιέων επί του σκάφους για κάθε αλιευτικό ταξίδι· και
δ)εάν είναι δυνατόν, τη διάμετρο κάθε αποικίας στην οποία πραγματοποιείται η συλλογή.
Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή τα εν λόγω στοιχεία έως τις 31 Μαΐου και η Επιτροπή τα διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
2. Τα κράτη μέλη που διαθέτουν αλιευτικούς στόλους που αλιεύουν ⇨των οποίων οι αδειοδοτημένοι αλιείς και τα αδειοδοτημένα σκάφη αλιεύουν⇦ κόκκινα κοράλλια εξασφαλίζουν ότι υφίσταται, όπως ενδείκνυται, μηχανισμός κατάλληλης επιστημονικής παρακολούθησης της αλιείας και των αλιευμάτων ⇨ συλλογής ⇦, ούτως ώστε να επιτρέπεται στην επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή ⌦ ΕΣΕ ⌫ της ΓΕΑΜ να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες και συμβουλές, ⇨ μεταξύ άλλων ⇦ τουλάχιστον σχετικά με:
α)την καταβληθείσα αλιευτική προσπάθεια (π.χ. τον αριθμό ⇨ των αλιευτικών ταξιδιών ή ⇦ ⇨ τον χρόνο ⇦ των καταδύσεων ανά εβδομάδα ⇨ , ανά μήνα ή ανά έτος ⇦ ) και τα συνολικά επίπεδα αλιευμάτων κατά αποθέματα σε τοπικόεπίπεδο ⇨ κοραλλιογενούς υφάλου, στατιστικού τετραγώνου ΓΕΑΜ ⇦ , σε εθνικό ή υπερεθνικό επίπεδο·
β)τα σημεία αναφοράς διατήρησης και διαχείρισης με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης, σύμφωνα με τον στόχο της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης και του μικρού κινδύνου κατάρρευσης του αποθέματος·
γ)τις βιολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου των αλιευτικών προσπαθειών/αλιευμάτων και/ή των τεχνικών μέτρων, όπως προτείνονται από τα συμβαλλόμενα μέρη της ΓΕΑΜ·
δ)ενδεχόμενες ⇨επιπρόσθετες ⇦ χωρικές ⌦ ή ⌫χωρο/χρονικές απαγορεύσεις προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της αλιείας.
⇩ νέο
3. Απαγορεύεται η εμπορία αποικιών κόκκινων κοραλλιών που συλλέγονται στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων για τα κόκκινα κοράλλια.
4. Τα κράτη μέλη μπορούν να τοποθετούν εθνικούς επιστημονικούς παρατηρητές στα σκάφη που έχουν συλλέξει κόκκινα κοράλλια. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν στην Επιτροπή τις πληροφορίες που συλλέγονται και η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Βενθοπελαγική αλιεία
Τμήμα Ι
Στενό της Σικελίας
Άρθρο 59
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/5 διατάξεις 1 και 2]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες αλιείας με τράτες βυθού της Ένωσης ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων που αλιεύουν βενθοπελαγικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων του μπακαλιάρου μερλούκιου (Merluccius merluccius) και της κόκκινης γαρίδας βαθέων υδάτων (Parapenaeus longirostris), στις ΓΥ 12, 13, 14, 15 και 16, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
Άρθρο 60
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/5 διατάξεις 24 και 25]
Μέτρα διαχείρισης της αλιείας ή εθνικά σχέδια διαχείρισης
1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα διαχείρισης της αλιείας ή εθνικά σχέδια διαχείρισης εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος για να διασφαλίσουν ότι με τα επίπεδα εκμετάλλευσης των βενθοπελαγικών αποθεμάτων, ιδίως του μπακαλιάρου μερλούκιου και της κόκκινης γαρίδας βαθέων υδάτων, επιτυγχάνεται και διατηρείται η ΜΒΑ.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή τα μέτρα διαχείρισης ή τα εθνικά σχέδια διαχείρισης που θεσπίζουν, καθώς και τυχόν τροποποιήσεις των εν λόγω μέτρων ή σχεδίων, έως τις 30 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτές τις πληροφορίες στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Άρθρο 61
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/5 διάταξη 11]
Πρόσθετοι χωρικοί ή χρονικοί περιορισμοί
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν πρόσθετους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς, πέραν εκείνων που έχουν ήδη καθοριστεί, βάσει των οποίων μπορεί να απαγορεύονται ή να περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες για να προστατευτούν οι περιοχές ωοτοκίας και αναπαραγωγής.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους, τους χωρικούς/χρονικούς περιορισμούς στα ύδατα υπό την κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία τους. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
Άρθρο 62
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/5 διάταξη 34]
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν επαρκή ετήσια επιστημονική παρακολούθηση των ειδών που απαριθμούνται στο άρθρο 59.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 6322ια
Άδειες αλιείας βενθοπελαγικών ειδών με τράτες βυθού στο στενό της Σικελίας
1.
Σε σκάφη με τράτες βυθού ⇨ που αλιεύουν ενεργά τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 59 ⇦ που αλιεύουν βενθοπελαγικά είδη στο στενό της Σικελίας (γεωγραφικές υποπεριοχές 12, 13, 14 15 και 16 της ΓΕΑΜ, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι) επιτρέπεται να ασκούν μόνο συγκεκριμένες αλιευτικές δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται σε έγκυρη άδεια αλιείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές και ορίζει τους τεχνικούς όρους υπό τους οποίους μπορούν να ασκούνται οι εν λόγω δραστηριότητες. ⇨ Τα εν λόγω σκάφη εξοπλίζονται με VMS. ⇦
2.
Η άδεια αλιείας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει, εκτός από τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα Ι του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/218 της Επιτροπής
, τα ακόλουθα στοιχεία:
α)αριθ. νηολόγησης της ΓΕΑΜ·
β)προηγούμενη ονομασία (εάν υπάρχει)·
γ)προηγούμενη σημαία (εάν υπάρχει)·
δ)προηγούμενα στοιχεία σχετικά με διαγραφή από άλλα μητρώα (εάν υπάρχουν).
3.
Τα κράτη μέλη αποστέλλουν στην Επιτροπή, έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, τον κατάλογο σκαφών για τα οποία εξέδωσαν την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η Επιτροπή κοινοποιεί αυτόν τον κατάλογο στον φορέα που ορίζεται από αυτήν και στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.
4.
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου ⌦ έως τις 31 Ιουλίου ⌫ κάθε έτους ⌦ και η Επιτροπή διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου κάθε έτους ⌫ , αναφορά, σε συγκεντρωτική μορφή, σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξήχθησαν από τα σκάφη που αναφέρονται στην παράγραφο 1, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον των ακόλουθων πληροφοριών:
α) i)αριθμό ημερών αλιείας,
β) ii)περιοχή εκμετάλλευσης και
γ) iii)αλιεύματα μπακαλιάρου μερλούκιου και κόκκινης γαρίδας ⌦ βαθέων υδάτων ⌫ .
Άρθρο 6422ιβ
Καθορισμένοι λιμένες
1.
Κάθε κράτος μέλος ορίζει τους λιμένες εκφόρτωσης στους οποίους μπορεί να διενεργούνται εκφορτώσεις μπακαλιάρου μερλούκιου και κόκκινης γαρίδας ⌦ βαθέων υδάτων ⌫ που αλιεύθηκαν στο στενό της Σικελίας, σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στη γραμματεία της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή, το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2018, κατάλογο των καθορισμένων λιμένων εκφόρτωσης. Οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίηση στον κατάλογο αυτόν κοινοποιείται αμέσως στην Επιτροπή και στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
2.
Απαγορεύεται η εκφόρτωση ή η μεταφόρτωση από αλιευτικά σκάφη οποιασδήποτε ποσότητας μπακαλιάρου μερλούκιου και κόκκινης γαρίδας ⌦ βαθέων υδάτων ⌫ που αλιεύθηκε στο στενό της Σικελίας σε οποιονδήποτε τόπο εκτός των λιμένων εκφόρτωσης που έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη.
⇩ νέο
3. Τα κράτη μέλη καθορίζουν, για κάθε καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης, τους επιτρεπόμενους χρόνους εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν επίσης την κάλυψη των εν λόγω δραστηριοτήτων όσον αφορά τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης σε όλα τα καθορισμένα σημεία εκφόρτωσης.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 6522ιγ
Διεθνές κοινό πρόγραμμα επιθεώρησης και επιτήρησης στο στενό της Σικελίας
1.
Τα κράτη μέλη δύνανται να διενεργούν δραστηριότητες επιθεώρησης και επιτήρησης στο πλαίσιο του διεθνούς κοινού προγράμματος επιθεώρησης και επιτήρησης (στο εξής: το πρόγραμμα), οι οποίες καλύπτουν ύδατα εκτός της εθνικής τους δικαιοδοσίας, στις γεωγραφικές υποπεριοχές 12, 13, 14, 15 και 16 της ΓΕΑΜ, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι (στο εξής: περιοχή επιθεώρησης και επιτήρησης).
2.
Τα κράτη μέλη δύνανται να ορίζουν επιθεωρητές και μέσα επιθεώρησης και να διενεργούν επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Επιτροπή ή ο φορέας που ορίζεται από αυτή δύναται επίσης να ορίζει ενωσιακούς επιθεωρητές στο πρόγραμμα.
3.
Η Επιτροπή ή ο φορέας που ορίζεται από αυτή συντονίζει τις δραστηριότητες εποπτείας και επιθεώρησης για την Ένωση και δύναται να καταρτίζει, σε συντονισμό με τα οικεία κράτη μέλη, κοινό σχέδιο ανάπτυξης μέσων ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην Ένωση να εκπληρώνει την υποχρέωσή της στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν την υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που απαιτούνται και τις περιόδους και τις γεωγραφικές περιοχές όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί.
4.
Το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή ή στον φορέα που ορίζεται από αυτήν κατάλογο με τα ονόματα των εξουσιοδοτημένων επιθεωρητών για τη διενέργεια της επιθεώρησης και της επιτήρησης στην περιοχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τις ονομασίες των σκαφών και των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για επιθεώρηση και επιτήρηση και τα οποία σκοπεύουν να διαθέσουν στο πρόγραμμα για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή ή ο φορέας που ορίζεται από αυτήν αποστέλλει τις εν λόγω πληροφορίες στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους ή το συντομότερο δυνατόν πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων επιθεώρησης.
5.
Οι επιθεωρητές που ορίζονται για το πρόγραμμα φέρουν δελτίο ταυτότητας επιθεωρητή της ΓΕΑΜ που εκδόθηκε από τις αρμόδιες αρχές, το οποίο έχει τη μορφή που ορίζεται στο παράρτημα IV.
6.
Τα σκάφη με αρμοδιότητες επιβίβασης και επιθεώρησης σύμφωνα με το πρόγραμμα φέρουν ειδική σημαία ή επισείοντα, όπως περιγράφεται στο παράρτημα V.
7.
Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι όλες οι πλατφόρμες επιθεώρησης που δικαιούνται να φέρουν τη σημαία του και δραστηριοποιούνται στην περιοχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 διατηρούν ασφαλή επικοινωνία, καθημερινά εφόσον είναι δυνατόν, με όλες τις άλλες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή, προκειμένου να ανταλλάσσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων.
8.
Κάθε κράτος μέλος που ασκεί δραστηριότητα επιθεώρησης ή επιτήρησης στην περιοχή που αναφέρεται στην παράγραφο 1, κατά την είσοδό του στην περιοχή διαβιβάζει σε κάθε πλατφόρμα επιθεώρησης κατάλογο με τις διοπτεύσεις που καθορίζονται σύμφωνα με το παράρτημα VII, με τις επιβιβάσεις και επιθεωρήσεις που διεξήγαγε κατά τις προηγούμενες 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, των συντεταγμένων και κάθε άλλης συναφούς πληροφορίας.
Άρθρο 6622ιδ
Διεξαγωγή των επιθεωρήσεων
1.
Οι επιθεωρητές που ορίζονται για το πρόγραμμα:
α)γνωστοποιούν στο αλιευτικό σκάφος, πριν από την επιβίβαση, την ονομασία του σκάφους επιθεώρησης·
β)τηρούν εμφανώς, επί του σκάφους επιθεώρησης και του σκάφους επιβίβασης, τον επισείοντα που περιγράφεται στο παράρτημα V·
γ)περιορίζουν τον μέγιστο αριθμό επιθεωρητών κάθε κλιμακίου επιθεώρησης σε τρεις.
2.
Κατά την επιβίβαση στο σκάφος, οι επιθεωρητές επιδεικνύουν το δελτίο ταυτότητας που περιγράφεται στο παράρτημα IV στον πλοίαρχο του αλιευτικού σκάφους. Οι επιθεωρήσεις διεξάγονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΓΕΑΜ και, εφόσον είναι δυνατόν, στη γλώσσα που ομιλεί ο πλοίαρχος του αλιευτικού σκάφους.
3.
Οι επιθεωρητές καταρτίζουν έκθεση επιθεώρησης στη μορφή που ορίζεται στο παράρτημα IV VI.
4.
Οι επιθεωρητές υπογράφουν την έκθεση παρουσία του/της πλοιάρχου του σκάφους, ο/η οποίος/-α δικαιούται να προσθέσει ή να ζητήσει να προστεθούν στην έκθεση τυχόν παρατηρήσεις που κρίνει σκόπιμες και τις οποίες οφείλει να υπογράψει.
5.
Αντίγραφα της έκθεσης παραδίδονται στον πλοίαρχο του σκάφους και στις αρχές του κλιμακίου επιθεώρησης, το οποίο διαβιβάζει αντίγραφα στις αρμόδιες αρχές του κράτους σημαίας του επιθεωρηθέντος σκάφους και στην Επιτροπή και/ή στον φορέα που ορίζεται από αυτήν. Η Επιτροπή διαβιβάζει το αντίγραφο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
6.
Ο αριθμός των μελών του κλιμακίου επιθεώρησης και η διάρκεια της επιθεώρησης καθορίζονται από τον επικεφαλής του σκάφους επιθεώρησης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όλες τις συναφείς περιστάσεις.
Άρθρο 6722ιε
Παραβάσεις
1.
Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, οι ακόλουθες δραστηριότητες νοούνται ως παραβάσεις:
α)οι δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), γ), ε), στ), ζ) και η) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008·
β)η παρεμβολή στο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης· και
γ)η άσκηση δραστηριότητας χωρίς VMS.
2.
Σε περίπτωση επιβίβασης και επιθεώρησης σε αλιευτικό σκάφος κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιθεωρητές διαπιστώνουν παράβαση, οι αρχές του κράτους μέλους σημαίας του σκάφους επιθεώρησης ενημερώνουν πάραυτα την Επιτροπή ή τον φορέα που ορίζεται από αυτήν, που ειδοποιεί το κράτος σημαίας του επιθεωρηθέντος αλιευτικού σκάφους, τόσο απευθείας όσο και μέσω της γραμματείας της ΓΕΑΜ. Ενημερώνουν επίσης όλα τα πλοία επιθεώρησης του κράτους σημαίας του αλιευτικού σκάφους τα οποία είναι γνωστό ότι βρίσκονται στην περιοχή.
3.
Το κράτος μέλος σημαίας του σκάφους εξασφαλίζει ότι, μετά την επιθεώρηση κατά την οποία διαπιστώθηκε παράβαση, το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος διακόπτει κάθε αλιευτική δραστηριότητα. Το κράτος μέλος σημαίας διατάσσει το αλιευτικό σκάφος να κατευθυνθεί εντός 72 ωρών σε λιμένα που υποδεικνύει, όπου πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα.
4.
Στην περίπτωση που στο πλαίσιο επιθεώρησης διαπιστώνεται παράβαση, οι δράσεις και οι επακόλουθες ενέργειες που αναλαμβάνονται από το κράτος μέλος σημαίας κοινοποιούνται στην Επιτροπή ή σε φορέα που ορίζεται από αυτήν. Η Επιτροπή ή ο φορέας που ορίζεται από αυτήν κοινοποιεί τις δράσεις και τις επακόλουθες ενέργειες που αναλαμβάνονται στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
5.
Οι αρχές των κρατών μελών ενεργούν επί των εκθέσεων επιθεώρησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6622ιδ παράγραφος 3, και επί των δηλώσεων που προκύπτουν από τον έλεγχο των εγγράφων από τους επιθεωρητές με όμοιο τρόπο, όπως θα ενεργούσαν επί των εκθέσεων και δηλώσεων εθνικών επιθεωρητών.
⇩ νέο
Τμήμα ΙΙ
Αδριατική Θάλασσα
Άρθρο 68
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2019/5 διατάξεις 1 και 26]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύονται βενθοπελαγικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων του μερλούκιου (Merluccius merluccius), της καραβίδας (Nephrops norvegicus), της γλώσσας (Solea solea), της κόκκινης γαρίδας βαθέων υδάτων (Parapenaeus longirostris) και της κουτσομούρας (Mullus barbatus), με τράτες με πόρτες, δοκότρατες, ζευγαρωτές τράτες βυθού και δίδυμες τράτες με πόρτες, στις ΓΥ 17 και 18, όπως προβλέπεται στο παράρτημα Ι.
Άρθρο 69
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/5 διάταξη 27]
Χωρικές και χρονικές απαγορεύσεις
1.Τα κράτη μέλη:
α)απαγορεύουν την παράκτια ζώνη, ανεξαρτήτως βάθους, έως τα έξι ναυτικά μίλια ή έως τα τέσσερα ναυτικά μίλια για σκάφη στα οποία δεν επιτρέπεται να αλιεύουν πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, για τα συρόμενα εργαλεία που αλιεύουν βενθοπελαγικά αποθέματα, για συνεχή περίοδο τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων ετησίως· ή
β)καθορίζουν περίοδο απαγόρευσης τουλάχιστον 30 συνεχών ημερών σε ετήσια βάση, η οποία καλύπτει τουλάχιστον το 20 % των χωρικών υδάτων, για τις αλιευτικές δραστηριότητες με τράτες με πόρτες, δοκότρατες, ζευγαρωτές τράτες βυθού και δίδυμες τράτες με πόρτες, ανεξάρτητα από το ολικό μήκος τους, στις περιοχές και για τις περιόδους που αναγνωρίζονται από τα κράτη μέλη ως σημαντικές για την προστασία των ιχθυδίων βενθοπελαγικών αποθεμάτων, λαμβανομένων υπόψη των οδών μετανάστευσης και των χωρικών προτύπων κατανομής των ιχθυδίων.
2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους, τους χωρικούς περιορισμούς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 τους οποίους εφαρμόζουν στα ύδατα υπό τη δικαιοδοσία τους με σκοπό την προστασία των περιοχών ωοτοκίας και αναπαραγωγής των βενθοπελαγικών αποθεμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 68.
3.Η Επιτροπή διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ τις πληροφορίες που λαμβάνει σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
Άρθρο 70
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/5 διατάξεις 56 και 57]
Εθνικά σχέδια διαχείρισης
1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα διαχείρισης της αλιείας ή εθνικά σχέδια διαχείρισης εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος για να διασφαλίσουν ότι με τα επίπεδα εκμετάλλευσης των βενθοπελαγικών αποθεμάτων, ιδίως του μπακαλιάρου μερλούκιου, της καραβίδας, της γλώσσας, της κόκκινης γαρίδας βαθέων υδάτων και της κουτσομούρας, επιτυγχάνεται και διατηρείται η ΜΒΑ.
2. Εάν τροποποιηθούν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση και η Επιτροπή κοινοποιεί τις εν λόγω τροποποιήσεις στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Άρθρο 71
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/5 διατάξεις 28 και 29]
Μέτρα διαχείρισης του στόλου
1.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η συνολική αλιευτική ικανότητα του ενεργού στόλου που δραστηριοποιείται εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος, όσον αφορά την ολική χωρητικότητα (GT) και/ή τους κόρους ολικής χωρητικότητας (GRT), την ισχύ μηχανών (kW) και τον αριθμό των σκαφών, όπως έχουν καταγραφεί στα μητρώα της ΕΕ και της ΓΕΑΜ, δεν υπερβαίνει την αλιευτική ικανότητα του στόλου για τη βενθοπελαγική αλιεία το 2015 ή τον μέσο όρο της μεταξύ 2015 και 2017.
2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στους εθνικούς στόλους που αλιεύουν με τράτες με πόρτες για χρονικό διάστημα μικρότερο των 1 000 ημερών κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η αλιευτική ικανότητα των στόλων αυτών δεν αυξάνεται κατά περισσότερο από 50 % σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.
Άρθρο 72
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/5 διατάξεις 30, 31, 32, 33 και 36]
Άδειες αλιείας
1.Τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο των σκαφών που φέρουν τη σημαία τους και διαθέτουν άδεια να αλιεύουν τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 68.
2.Κάθε έτος τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Δεκεμβρίου, τον κατάλογο των αδειοδοτημένων σκαφών που φέρουν τη σημαία τους και αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει, για κάθε σκάφος, τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα VIII. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου.
3.Τα σκάφη που δραστηριοποιούνται εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος επιτρέπεται να ασκούν συγκεκριμένες αλιευτικές δραστηριότητες μόνο με έγκυρη άδεια αλιείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές. Τα αδειοδοτημένα σκάφη ολικού μήκους (LOA) άνω των 12 μέτρων είναι εξοπλισμένα με VMS από την 1η Ιανουαρίου 2021 και με ηλεκτρονικό ημερολόγιο πλοίου από την 1η Ιανουαρίου 2022.
4.Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών για την καταγραφή κάθε αλιευτικού σκάφους σε εθνικό μητρώο στόλου, για την καταγραφή των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας του σκάφους μέσω του ημερολογίου πλοίου, καθώς και για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των εκφορτώσεων του αλιευτικού σκάφους μέσω δειγματοληπτικών ερευνών αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή κάθε κράτος μέλος.
5.Από την 1η Ιανουαρίου 2021, για τους σκοπούς της συλλογής δεδομένων σχετικά με την αλιευτική προσπάθεια για τη θέσπιση ενός μελλοντικού καθεστώτος αλιευτικής προσπάθειας, τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως στην Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου, τα δεδομένα του προηγούμενου έτους σχετικά με τα kW * ημέρες αλιείας ανά εργαλείο και ανά μήκος σκάφους. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτά τα δεδομένα στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
Άρθρο 73
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/5 διατάξεις 43 και 48]
Ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων ΠΛΑ αλιείας
1.Οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ενεργά στην Αδριατική Θάλασσα δηλώνουν όλα τα αλιεύματα και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των αποθεμάτων που απαριθμούνται στο άρθρο 68. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης αλιευμάτων εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022, ανεξαρτήτως του όγκου των αλιευμάτων, για τα σκάφη ολικού μήκους (LOA) άνω των 12 μέτρων.
2.Τα κράτη μέλη ορίζουν σημεία εκφόρτωσης στα οποία πραγματοποιούνται οι εκφορτώσεις από σκάφη που αλιεύουν ενεργά τα είδη που απαριθμούνται στο άρθρο 68. Για κάθε καθορισμένο λιμένα, τα κράτη μέλη καθορίζουν επιτρεπόμενους χρόνους και τόπους εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν επίσης την κάλυψη των εν λόγω δραστηριοτήτων όσον αφορά τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης σε όλα τα καθορισμένα σημεία εκφόρτωσης.
3.Απαγορεύεται η εκφόρτωση ή η μεταφόρτωση, από αλιευτικά σκάφη, οποιασδήποτε ποσότητας αλιευμάτων που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος τμήματος τα οποία αλιεύονται με τράτες με πόρτες, δοκότρατες, ζευγαρωτές τράτες βυθού και δίδυμες τράτες με πόρτες στην Αδριατική Θάλασσα, σε οποιονδήποτε τόπο εκτός των λιμένων που ορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 2 ανωτέρω.
4.Έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε τροποποίηση του καταλόγου των καθορισμένων σημείων εκφόρτωσης στα οποία μπορούν να πραγματοποιούνται εκφορτώσεις των αποθεμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, η Επιτροπή διαβιβάζει τις τροποποιήσεις αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
Άρθρο 74
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/5 διατάξεις 51, 52, 53]
Αναφορά αλιευμάτων
1.Οι τράτες που διαθέτουν άδεια και αλιεύουν εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος είναι εξοπλισμένες με κατάλληλο σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού. Οι τράτες ολικού μήκους (LOA) άνω των 12 μέτρων που διαθέτουν άδεια είναι εξοπλισμένες με VMS. Για τις τράτες ολικού μήκους (LOA) κάτω των 12 μέτρων που διαθέτουν άδεια, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού που έχει επιλεγεί.
2.Όλα τα αλιεύματα, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους του αλιεύματος, καθώς και τα αλιεύματα μη στοχευόμενων ειδών άνω των 50 kg, αναφέρονται στο ημερολόγιο πλοίου.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VΙ
Μετρά για την αλιεία μικράών πελαγικάών είδηαποθεμάτων στην Αδριατική θάλασσα
⌦ Τμήμα Ι ⌫
⌦ Αδριατική Θάλασσα ⌫
⇩ νέο
Άρθρο 75
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύονται μικρά πελαγικά είδη, συμπεριλαμβανομένης της σαρδέλας (Sardina pilchardus) και του γαύρου (Engraulis encrasicolus) στις ΓΥ 17 και 18, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 7616ιβ
Διαχείριση της αλιευτικής ικανότητας
1.
Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η αλιευτική ικανότητα αναφοράς για τα μικρά πελαγικά αποθέματα είναι αυτή που καθορίστηκε με βάση τους καταλόγους αλιευτικών σκαφών των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, όπως κοινοποιήθηκαν στη γραμματεία της ΓΕΑΜ σύμφωνα με το σημείο 22 της σύστασης GFCM/37/2013/1. Οι εν λόγω κατάλογοι περιλαμβάνουν όλα τα αλιευτικά σκάφη που είναι εξοπλισμένα με δίχτυα τράτας, με γρι-γρι ή με άλλου είδους κυκλωτικά δίχτυα χωρίς στίγγο ⇨, τα οποία αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος το 2014. ⇦ που έχουν άδεια να αλιεύουν μικρά πελαγικά αποθέματα και είναι νηολογημένα σε λιμένες ευρισκόμενους στις γεωγραφικές υποπεριοχές 17 και 18, όπως αναφέρεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, ή που, ακόμα και αν είναι νηολογημένα σε λιμένες που βρίσκονταν εκτός των εν λόγω γεωγραφικών υποπεριοχών την 31η Οκτωβρίου 2013, δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική υποπεριοχή 17 ή 18, ή και στις δύο.
2.
Τα αλιευτικά σκάφη που είναι εξοπλισμένα με δίχτυα τράτας και γρι-γρι, ανεξάρτητα από το συνολικό μήκος του σχετικού σκάφους, ταξινομούνται ως σκάφη που δραστηριοποιούνται στην αλιεία μικρών πελαγικών αποθεμάτων εφόσον η σαρδέλα και ο γαύρος αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 50 % του ζώντος βάρους του αλιεύματος.
3.
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η συνολική αλιευτική ικανότητα του στόλου σκαφών που είναι εξοπλισμένα με δίχτυα τράτας ή γρι-γρι και δραστηριοποιούνται στην αλιεία μικρών πελαγικών ⌦ εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος ⌫ αποθεμάτων στη γεωγραφική υποπεριοχή 17, τόσο από άποψη ολικής χωρητικότητας (GT) ή κόρων ολικής χωρητικότητας (ΚΟΧ) όσο και από άποψη ισχύος μηχανών (kW), όπως είναι καταγεγραμμένη στοα εθνικόά ⇨ μητρώο στόλου ⇦ και ενωσιακά μητρώα στόλου ⇨και στο CFR ⇦ , σε καμία στιγμή δεν υπερβαίνει την αλιευτική ικανότητα αναφοράς για τα μικρά πελαγικά αποθέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ⌦ όπως προβλέπεται στον πίνακα Β του παραρτήματος ΧΙΙ ⌫ .
⇩ νέο
4. Η παράγραφος 3 δεν εφαρμόζεται στους εθνικούς στόλους με λιγότερα από δέκα γρι-γρι ή πελαγικές τράτες που αλιεύουν ενεργά μικρά πελαγικά αποθέματα. Στις περιπτώσεις αυτές, η αλιευτική ικανότητα των ενεργών στόλων δεν μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50 % όσον αφορά τον αριθμό των σκαφών, την ολική χωρητικότητα (GT) και την ισχύ μηχανών (kW).
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
54.
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα αλιευτικά σκάφη που είναι εξοπλισμένα με δίχτυα τράτας και γρι-γρι για τα μικρά πελαγικά αποθέματα, όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 2, δεν δραστηριοποιούνται για διάστημα άνω των 20 ημερών αλιείας ανά μήνα και άνω των 180 ημερών αλιείας κατ' έτος.
65.Κάθε αλιευτικό σκάφος που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών τον αναφερόμενο στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται να αλιεύει ή, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, να διατηρεί επ’ αυτού ή να εκφορτώνει οιαδήποτε ποσότητα γαύρου ή σαρδέλας, ή γαύρου και σαρδέλας μαζί, μεγαλύτερη από ποσοστό 20 %, εάν συμμετέχει σε αλιευτικό ταξίδι εντός της γεωγραφικής υποπεριοχής 17 ή 18 ή εντός και των δύο ⌦ των ΓΥ 17 και/ή 18 ⌫ .
76.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε προσθήκη, διαγραφή ή τροποποίηση του καταλόγου εγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών του αναφερόμενου στην παράγραφο 1, μόλις προβούν σε αυτή την προσθήκη, διαγραφή ή τροποποίηση. Οι εν λόγω τροποποιήσεις δεν θίγουν την αλιευτική ικανότητα αναφοράς που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις εν λόγω πληροφορίες στηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ ⇨ έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους ⇦ .
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 4 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 7723β
Έλεγχος, παρακολούθηση και επιτήρηση της αλιείας μικρών πελαγικών αποθεμάτων στην Αδριατική θάλασσα
1.
Μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τα οικεία σχέδια και προγράμματα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το άρθρο 7616ιβ, μέσω της κατάλληλης παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων, ιδίως όσον αφορά τα μηνιαία αλιεύματα και την καταβληθείσα αλιευτική προσπάθεια.
2.
Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 1 στον εκτελεστικό γραμματέα της ΓΕΑΜ το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους.
⇩ νέο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
Λυθρίνι
Άρθρο 78
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/2 διατάξεις 2 και 4]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται λυθρίνι (Pagellus bogaraveo) με παραγάδια και πετονιές χειρός, στο πέλαγος Αλμποράν, στις ΓΥ 1, 2 και 3, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 8
Άρθρο 16ιδ
Αλιευτική ικανότητα του στόλου ή αλιευτική προσπάθεια για το λυθρίνι στο πέλαγος Αλμποράν
Το αργότερο έως το 2020, τα κράτη μέλη διατηρούν τα επίπεδα αλιευτικής ικανότητας του στόλου ή αλιευτικής προσπάθειας στα επιτρεπόμενα και εφαρμοζόμενα τα τελευταία έτη επίπεδα όσον αφορά την εκμετάλλευση λυθρινιού στο πέλαγος Αλμποράν (γεωγραφικές υποπεριοχές 1, 2 και 3 της ΓΕΑΜ, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι).
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 3
Άρθρο 9ε
Χωρικοί/χρονικοί περιορισμοί στο πέλαγος Αλμποράν
1.
Τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, δύνανται να θεσπίσουν χωρικούς/χρονικούς περιορισμούς στο πέλαγος Αλμποράν (γεωγραφικές υποπεριοχές 1, 2 και 3 της ΓΕΑΜ, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι), βάσει των οποίων απαγορεύονται ή περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες, προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές συγκέντρωσης ιχθυδίων και/ή αναπαραγωγικώς ώριμων λυθρινιών.
2.
Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στη γραμματεία της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 11 Ιανουαρίου 2020 τις περιοχές και τους περιορισμούς που εφαρμόζονται σε αυτές.
⇩ νέο
Άρθρο 79
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/2 διατάξεις 9 και 10]
Ανώτατα επίπεδα αλιευμάτων
Τα κράτη μέλη διατηρούν το ανώτατο επίπεδο αλιευμάτων λυθρινιού που αλιεύονται με παραγάδια και πετονιές χειρός, εκφρασμένο σε τόνους ζώντος βάρους αλιευμάτων, σύμφωνα με τον πίνακα του παραρτήματος XIII.
⇩ νέο
Άρθρο 80
Τεχνικά μέτρα και μέτρα διατήρησης
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/2 διατάξεις 11, 12, 13]
Τα κράτη μέλη που δραστηριοποιούνται στην αλιεία λυθρινιού μπορούν να δοκιμάζουν και να εγκρίνουν εναλλακτικά εργαλεία ή μέτρα μετριασμού για εργαλεία ή υλικά με σκοπό την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων στον θαλάσσιο βυθό.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 8122θ
Άδειες αλιείας και αλιευτικές δραστηριότητες ⌦ Μέτρα διαχείρισης του στόλου ⌫
1.
Τα κράτη μέλη καταρτίζουν μητρώο των αλιευτικών σκαφών που έχουν άδεια να ⇨ αλιεύουν με παραγάδια και πετονιές χειρός και να φέρουν επί του σκάφους ή να εκφορτώνουν ποσότητες ⇦ φέρουν επί του σκάφους ή να εκφορτώνουν ποσότητες λυθρινιού που αλιεύθηκαν στο πέλαγος Αλμποράν, οι οποίες δεν συνιστούν άνω του 20 % του ζώντος βάρους του αλιεύματος ⌦ λυθρινιού ⌫ μετά τη διαλογή ανά παλίρροια. Το εν λόγω μητρώο τηρείται και επικαιροποιείται.
2.
Τα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν λυθρίνι επιτρέπεται να ⇨ αλιεύουν ή να διατηρούν επί του σκάφους λυθρίνι μόνο εφόσον κατέχουν ⇦ ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες μόνο εφόσον οι εν λόγω αλιευτικές δραστηριότητες αναφέρονται σε έγκυρη άδεια αλιείας που εκδόθηκε από τις αρμόδιες αρχές και ορίζει τους τεχνικούς όρους υπό τους οποίους μπορούν να ασκούνται οι εν λόγω δραστηριότητες. Η άδεια περιλαμβάνει τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα VIII.
3.
Τα κράτη μέλη:
α)κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, τον κατάλογο των εν ενεργεία σκαφών στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια για το τρέχον ή το/τα προσεχές/-ή έτος/-η· η Επιτροπή κοινοποιεί τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως ταο τέληος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στο παράρτημα VIII·
β)κοινοποιούν στην Επιτροπή και στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, έως ταο τέληος Νοεμβρίου κάθε έτους, αρχίζοντας από τις 30 Νοεμβρίου 2018 και το αργότερο από τις 30 Νοεμβρίου 2020, αναφορά σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξήχθησαν από τα σκάφη που αναφέρονται στην παράγραφο 1, σε συγκεντρωτική μορφή, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:
i)αριθμό ημερών αλιείας,
ii)περιοχή εκμετάλλευσης και
iii)αλιεύματα λυθρινιού ανά ⇨ αλιευτικό εργαλείο⇦ .
4. Όλα τα σκάφη συνολικού μήκους ⇨ ολικού μήκους (LOA) ⇦ άνω των 12 μέτρων στα οποία επιτρέπεται η αλίευση λυθρινιού εξοπλίζονται με VMS ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού που επιτρέπει στις αρχές ελέγχου να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους ⇨ ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του αλιευτικού ταξιδιού ⇦ .
Άρθρο 22η
Αναφορές ημερήσιων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων λυθρινιού
Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, τα κράτη μέλη θεσπίζουν μηχανισμό ώστε να διασφαλιστεί ότι υποβάλλεται αναφορά για όλα τα εμπορικά ημερήσια και παρεμπίπτοντα αλιεύματα λυθρινιού στο πέλαγος Αλμποράν (γεωγραφικές υποπεριοχές 1, 2, 3 της ΓΕΑΜ, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι), ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους του αλιεύματος. Όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για να καταγράφουν ή να προβαίνουν σε εκτιμήσεις των αλιευμάτων του εν λόγω είδους.
⇩ νέο
Άρθρο 82
Μέτρα ελέγχου και επιβολής
1. Τα κράτη μέλη ορίζουν λιμένες στους οποίους επιτρέπεται η εκφόρτωση λυθρινιού και κοινοποιούν αμέσως κάθε επικαιροποίηση του σχετικού καταλόγου στην Επιτροπή. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ. Οι εκφορτώσεις λυθρινιού πραγματοποιούνται μόνο σε καθορισμένους λιμένες.
2. Πριν από την είσοδο σε οποιονδήποτε λιμένα, εξαιρουμένων των σκαφών μικρής κλίμακας, και τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης, οι αλιείς ή αντιπρόσωπός τους κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές τις ακόλουθες πληροφορίες:
α)την προβλεπόμενη ώρα άφιξης·
β)τον εξωτερικό αριθμό αναγνώρισης και την ονομασία του αλιευτικού σκάφους· και
γ)το εκτιμώμενο ζων βάρος αλιευμάτων που διατηρείται επί του σκάφους.
3. Οι πληροφορίες που ορίζονται στην παράγραφο 1 μπορούν να υποβάλλονται από τους αλιείς ή τους αντιπροσώπους τους έως και μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης, όταν τα αλιευτικά πεδία απέχουν λιγότερο από τέσσερις ώρες από τον λιμένα άφιξης.
4. Με την επιφύλαξη του άρθρου 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ενεργά εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος υποβάλλουν αναφορά για όλα τα ημερήσια αλιεύματα, ανεξαρτήτως του ζώντος βάρους των αλιευμάτων, και καταγράφουν ή προβαίνουν σε εκτιμήσεις των αλιευμάτων του εν λόγω είδους.
5. Κάθε κράτος μέλος θεσπίζει πρόγραμμα ελέγχου βάσει ανάλυσης κινδύνου, με σκοπό τον έλεγχο των εκφορτώσεων και την επικύρωση των ημερολογίων.
6. Απαγορεύονται οι εργασίες μεταφόρτωσης εν πλω.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 8322ι
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη που διαθέτουν αλιευτικούς στόλους οι οποίοι αλιεύουν λυθρίνια διασφαλίζουν ότι υφίσταται, όπως ενδείκνυται, μηχανισμός κατάλληλης επιστημονικής παρακολούθησης της αλιείας και των αλιευμάτων, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή αλιείας (ΕΣΕ) να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές τουλάχιστον σχετικά με τα εξής:
1)α)τα χαρακτηριστικά των αλιευτικών εργαλείων, μεταξύ άλλων, ⇨ τα χαρακτηριστικά ⇦ του μέγιστου μήκους των παραγαδιών και των σταθερών διχτυών και τονυ αριθμόού, του είδους και του μέγεθοςμεγέθους των αγκιστριών ⇨ που χρησιμοποιούνται στις πετονιές χειρός και στα παραγάδια ⇦ ·
2)β)την καταβληθείσα αλιευτική προσπάθεια (π.χ. αριθμός ημερών αλιείας ανά εβδομάδα) και τα συνολικά επίπεδα αλιευμάτων του εμπορικού αλιευτικού στόλου· θα πρέπει επίσης να παρασχεθεί εκτίμηση των αλιευμάτων της ερασιτεχνικής αλιείας·
3)γ)τα σημεία αναφοράς διατήρησης και διαχείρισης με σκοπό ⇨ να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ⇦ την καθιέρωση πολυετών σχεδίων διαχείρισης για μια βιώσιμη αλιείας, σύμφωνα με τον στόχο της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης και του μικρού κινδύνου κατάρρευσης του αποθέματος·
4)δ)τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου των αλιευτικών προσπαθειών/αλιευμάτων και/ή των τεχνικών μέτρων, όπως προσδιορίζονται από τη ΓΕΑΜ και/ή τα συμβαλλόμενα μέρη·
5)ε)τις ενδεχόμενες χωρικέςο ⌦ ή ⌫/χρονικές απαγορεύσεις προκειμένου να διατηρηθεί ⇨ που έχουν ως στόχο να διασφαλιστεί ⇦ η βιωσιμότητα της αλιείας ⇨ του αποθέματος ή των αλιευτικών δραστηριοτήτων εκμετάλλευσής του ⇦ ·
6)στ)τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της ερασιτεχνικής αλιείας στην κατάσταση ⇨ διατήρησης ⇦ στην οποία βρίσκονται τα αποθέματα λυθρινιού.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IIVII
Θέσπιση εποχής απαγόρευσης της αλιείας κυνηγόςού με τη χρήση διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων
⇩ νέο
Άρθρο 84
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/1 διάταξη 5]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται κυνηγός (Coryphaena hippurus) με τη χρήση διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων (FAD) στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας.
🡻1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 8512
Περίοδος απαγόρευσης της αλιείας
1.
Απαγορεύεται η αλιεία κυνηγού (Coryphaena hippurus) με τη χρήση διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων («FAD») από την 1η Ιανουαρίου έως τις 14 Αυγούστου κάθε έτους.
2.
Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, εάν ένα κράτος μέλος μπορεί να αποδείξει ότι, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία του δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις κανονικές ημέρες αλιείας που τους αντιστοιχούν, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει τις μέρες που απώλεσαν τα σκάφη του όσον αφορά την αλιεία με FAD μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το τέλος του έτους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή αίτημα για τον αριθμό των ημερών που πρόκειται να μεταφερθούν.
3.
Οι παράγραφοι 1 και 2 ισχύουν επίσης στη ζώνη διαχείρισης που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006.
4.
Το αίτημα που αναφέρεται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
α)έκθεση που περιέχει τις λεπτομέρειες όσον αφορά τη διακοπή των εν λόγω αλιευτικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των κατάλληλων μετεωρολογικών πληροφοριών που τη δικαιολογούν·
β)το όνομα του σκάφους και τον αριθμό ⇨ CFR ⇦ ενωσιακού μητρώου στόλου.
5.
Η Επιτροπή αποφασίζει επί των αιτημάτων παρόμοιων με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 εντός έξι εβδομάδων από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος και πληροφορεί το κράτος μέλος εγγράφως σχετικά με την απόφασή της.
6.
Η Επιτροπή πληροφορεί τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται δυνάμει της παραγράφου 5. Πριν από την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους τα κράτη μέλη αποστέλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με τη μεταφορά των ημερών που απωλέσθηκαν κατά το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την παράγραφο 2.
7.
Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες για τον μορφότυπο και τη διαβίβαση των αιτημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 και της έκθεσης για αυτήν τη μεταφορά που αναφέρεται στην παράγραφο 6. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14325 παράγραφος 2.
⇩ νέο
Άρθρο 86
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/1 διάταξη 12]
Μεταβατικά μέτρα διαχείρισης
Τα κράτη μέλη που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αλιεύουν κυνηγό με τη χρήση διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων (FAD) υποβάλλουν στην Επιτροπή τα εθνικά τους μέτρα μόλις θεσπιστούν και η Επιτροπή διαβιβάζει τα εν λόγω μέτρα στη γραμματεία της ΓΕΑΜ χωρίς καθυστέρηση.
Άρθρο 87
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/1 διατάξεις 16 και 21]
Επιστημονική παρακολούθηση, προσαρμογή και αναθεώρηση των μέτρων διαχείρισης
1. Τα κράτη μέλη παρακολουθούν τις βιολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων που χρησιμοποιούνται από σκάφη που φέρουν τη σημαία τους και εκμεταλλεύονται κυνηγό.
2.Για να διευκολυνθεί η παροχή συμβουλών από την ΕΣΕ όσον αφορά την αναθεώρηση των μέτρων που προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο, τα κράτη μέλη συλλέγουν τα υφιστάμενα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων επιστημονικών ερευνών, προκειμένου να συμβάλουν στην συγκέντρωση δεδομένων από την ΕΣΕ.
Άρθρο 88
Εθνικά μέτρα διαχείρισης
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/1 διατάξεις 37, 38 και 40]
Τα κράτη μέλη που αλιεύουν κυνηγό με τη χρήση διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων και δεν διαθέτουν εθνικά μέτρα διαχείρισης θεσπίζουν εθνικά μέτρα διαχείρισης τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον τη δέσμη μέτρων που περιέχει τα στοιχεία που απαριθμούνται στο παράρτημα IX.
🡻1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Άρθρο 1389
Άδειες αλιείας
1. Τα αλιευτικά σκάφη που επιτρέπεται να συμμετέχουν στην αλιεία κυνηγών λαμβάνουν άδεια αλιείας σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/200994 και περιλαμβάνονται σε κατάλογο που αναγράφει το όνομά τους και τον οικείο αριθμό⇨ CFR ⇦ ενωσιακού μητρώου στόλου· ο κατάλογος αυτός υποβάλλεται στην Επιτροπή από το οικείο κράτος μέλος ⇨ έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους ⇦ . ⇨ Η Επιτροπή κοινοποιεί τον εν λόγω κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους. ⇦
2. Τα σκάφη ολικού μήκους μικρότερου των 10 μέτρων υποχρεούνται να διαθέτουν άδεια αλιείας. Η απαίτηση αυτή ισχύει επίσης στη ζώνη διαχείρισης που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006.
Άρθρο 9014
Συλλογή δεδομένων ⌦ Αναφορά αλιευτικών δραστηριοτήτων με FAD ⌫
1.
Με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 199/2008 του Συμβουλίου, της 25ης Φεβρουαρίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου για τη συλλογή, διαχείριση και χρήση δεδομένων στον τομέα της αλιείας και τη στήριξη όσον αφορά τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την κοινή αλιευτική πολιτική
, τα κράτη μέλη συγκροτούν κατάλληλο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για τα αλιεύματα και την αλιευτική προσπάθεια.
⇩ νέο
1.
Με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/1004 του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας.
🡻1343/2011 (προσαρμοσμένο)
2. Τα κράτη μέλη αναφέρουν στην Επιτροπή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου κάθε έτους τον αριθμό των σκαφών που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο τύπο αλιείας, καθώς και τις συνολικές εκφορτώσεις και μεταφορτώσεις κυνηγών που διεξήχθησαν κατά το προηγούμενο έτος από τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία τους σε κάθε γεωγραφική υποπεριοχή ⌦ ΓΥ ⌫ της περιοχής της συμφωνίας ΓΕΑΜ όπως παρατίθεται στο παράρτημα I.
3. Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες για τον μορφότυπο και τη διαβίβαση των αναφορών αυτών. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14325 παράγραφος 2.
34.
Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα κράτη μέλη στηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ.
⇩ νέο
5. Οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αδειοδοτημένων αλιευτικών σκαφών που εκμεταλλεύονται κυνηγό εντός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος τμήματος καταγράφουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες με FAD.
Άρθρο 91
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/1 διατάξεις 25, 32 και 36]
Σύνθεση, θέση, συντήρηση και αντικατάσταση των FAD
1. Σε περιπτώσεις στις οποίες η δομή της επιφάνειας της FAD καλύπτεται από υλικό, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το εν λόγω υλικό αφαιρείται ή ότι η δομή καλύπτεται μόνο από υλικό που προκαλεί ελάχιστο κίνδυνο εμπλοκής μη στοχευόμενων ειδών, ιδίως ευπαθών ειδών, ή επίδρασης σε άλλα σκάφη.
2. Τα υποεπιφανειακά εξαρτήματα της FAD αποτελούνται αποκλειστικά από υλικά που δεν παγιδεύουν μη στοχευόμενα είδη.
3. Κατά τον σχεδιασμό των FAD δίνεται προτεραιότητα στα βιοδιασπώμενα υλικά.
4. Οι FAD είναι σταθερά τοποθετημένες στον τόπο εγκατάστασής τους. Ο σχεδιασμός των FAD περιλαμβάνει κατάλληλο αριθμό αντίβαρων κατά μήκος του σχοινιού ώστε να διασφαλίζεται ότι το σχοινί βυθίζεται στον θαλάσσιο πυθμένα σε περίπτωση που το τμήμα λέμβου αποσπαστεί και παρασυρθεί.
5. Οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αλιευτικών σκαφών που εκμεταλλεύονται κυνηγό εξασφαλίζουν ότι οι FAD συντηρούνται τακτικά, αντικαθίστανται όταν είναι αναγκαίο και αφαιρούνται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ο τύπος, ο σχεδιασμός, η κατασκευή, τα υλικά και η ταυτοποίηση των διατάξεων που αντικαθιστούν τις FAD είναι ίδια με εκείνα των FAD που αντικαθίστανται. Οι διατάξεις αντικατάστασης των αγκυροβολημένων FAD βρίσκονται στην ίδια θέση με τις FAD που αντικαθιστούν.
6. Σε περίπτωση απώλειας μιας διάταξης συγκέντρωσης ιχθύων ή αν είναι αδύνατη η ανάσυρσή της, οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών καταγράφουν το τελευταίο γνωστό στίγμα και την ημερομηνία του στίγματος αυτού. Τα αλιευτικά σκάφη που εκμεταλλεύονται κυνηγό συλλέγουν και αναφέρουν το τελευταίο καταγεγραμμένο στίγμα της FAD που απωλέσθη, καθώς και την ημερομηνία του τελευταίου καταγεγραμμένου στίγματος αυτής, τον αριθμό ταυτοποίησής της και κάθε πληροφορία που επιτρέπει την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη της FAD.
7. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την ανάκτηση παρωχημένων και αχρησιμοποίητων FAD.
8. Απαγορεύεται σε σκάφος που φέρει τη σημαία κράτους μέλους να αλιεύει ιχθύς που προσελκύονται από διάταξη συγκέντρωσης ιχθύων η οποία δεν έχει ποντιστεί από το εν λόγω σκάφος.
Άρθρο 92
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2019/1 διατάξεις 33 και 34]
Ταυτοποίηση και σήμανση των FAD
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, οι αλιείς ή οι πλοίαρχοι αλιευτικών σκαφών που εκμεταλλεύονται κυνηγό διασφαλίζουν ότι κάθε FAD φέρει σήμανση που να επιτρέπει την εύκολη ταυτοποίησή της.
2. Κάθε FAD φέρει εξωτερική σήμανση με τον αριθμό νηολογίου του/των αλιευτικού/-ών σκάφους/-ών που χρησιμοποιεί/-ούν. Η σήμανση αυτή είναι ορατή χωρίς να αποσυναρμολογείται ο ραδιοφάρος, είναι ανθεκτική στο θαλασσινό νερό και ευανάγνωστη καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ραδιοφάρου. Η απόσταση ορατότητας πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή.
🡻1343/2011
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII
Καλκάνι
⇩ νέο
Άρθρο 93
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται καλκάνι (Psetta maxima) στη ΓΥ 29, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 10 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 9422ιστ
Μέτρα για την πρόληψη, αποτροπή και εξάλειψη της ΠΛΑ αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο
1.
Έως τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους, κάθε κράτος μέλος αποστέλλει στην Επιτροπή, με τη συνήθη μορφή επεξεργασίας δεδομένων, έναν κατάλογο των σκαφών που χρησιμοποιούν στάσιμα απλάδια δίχτυα βυθού και διαθέτουν άδεια αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο (γεωγραφική υποπεριοχή ⌦ ΓΥ ⌫ 29 της ΓΕΑΜ, όπως ορίζεται ⌦ προβλέπεται ⌫ στο παράρτημα Ι). Έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, η Επιτροπή αποστέλλει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ.
2.
Ο κατάλογος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει, εκτός από τα στοιχεία που ορίζονται στο παράρτημα Ι του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/218, τα ακόλουθα στοιχεία:
α)αριθ. νηολόγησης της ΓΕΑΜ·
β)προηγούμενη ονομασία (εάν υπάρχει)·
γ)προηγούμενη σημαία (εάν υπάρχει)·
δ)προηγούμενα στοιχεία σχετικά με διαγραφή από άλλα μητρώα (εάν υπάρχουν)·
ε)κυριότερα στοχευόμενα είδη·
στ)κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το καλκάνι, τμήμα του στόλου και επιχειρησιακή μονάδα όπως ορίζεται στο καθήκον 1 του στατιστικού πίνακα που παρατίθεται στο τμήμα Γ του παραρτήματος ΙΙΙ·
ζ)χρονική περίοδο κατά την οποία ισχύει η άδεια αλιείας με απλάδια δίχτυα ή κάθε άλλο εργαλείο που ενδέχεται να χρησιμοποιείται για την αλιεία καλκανιού (εφόσον υπάρχει ανάλογη άδεια).
3.
Κατόπιν αιτήματος της ΓΕΑΜ, τα κράτη μέλη αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν άδεια να προβαίνουν σε αλιευτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια δεδομένης περιόδου. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη αναφέρουν τις ονομασίες των σχετικών αλιευτικών σκαφών, τον εξωτερικό αριθμό αναγνώρισής τους και τις αλιευτικές δυνατότητες που έχουν παραχωρηθεί σε καθένα από αυτά.
4.
Εγκαταλελειμμένα απλάδια δίχτυα χωρίς σήμανση που χρησιμοποιούνται στην αλιεία καλκανιού και εντοπίζονται στη θάλασσα συλλέγονται από τις αρμόδιες αρχές του παράκτιου κράτους μέλους. Ακολούθως, τα δίχτυα αυτά είτε κατάσχονται έως ότου εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης είτε καταστρέφονται εφόσον δεν μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.
5.
Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ορίζει τα σημεία εκφόρτωσης στα οποία διενεργούνται οι εκφορτώσεις και μεταφορτώσεις καλκανιού που αλιεύθηκε στον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009. Κατάλογος με τα εν λόγω σημεία κοινοποιείται στη γραμματεία της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.
6.
Απαγορεύεται η εκφόρτωση ή μεταφόρτωση από αλιευτικά σκάφη κάθε ποσότητας καλκανιού που αλιεύθηκε στον Εύξεινο Πόντο σε οποιονδήποτε άλλο τόπο εκτός των σημείων εκφόρτωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 5.
Άρθρο 9522ιζ
Εθνικά σχέδια παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης της αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο
1.
Τα κράτη μέλη θεσπίζουν εθνικά σχέδια παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης (στο εξής: «εθνικά σχέδια») προκειμένου να εφαρμόσουν τις διατάξεις του άρθρου 9422ιστ διασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, την ορθή και ακριβή παρακολούθηση και καταγραφή των μηνιαίων αλιευμάτων και/ή της καταβληθείσας αλιευτικής προσπάθειας.
2.
Στα εθνικά σχέδια περιέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:
α)σαφής ορισμός των μέσων ελέγχου, με περιγραφή των ανθρώπινων, τεχνικών και χρηματοδοτικών μέσων που διατίθενται ειδικά για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων·
β)σαφής ορισμός της στρατηγικής επιθεώρησης (συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων επιθεώρησης), η οποία επικεντρώνεται στα αλιευτικά σκάφη που ενδεχομένως αλιεύουν καλκάνι και συναφή είδη·
γ)σχέδια δράσης για τον έλεγχο των αγορών και της μεταφοράς·
δ)ορισμός των αρμοδιοτήτων και διαδικασιών επιθεώρησης, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής δειγματοληψίας που εφαρμόζεται για την επαλήθευση της ζύγισης των αλιευμάτων κατά την πρώτη πώληση και της στρατηγικής δειγματοληψίας για σκάφη που δεν υπόκεινται σε κανόνες δήλωσης ημερολογίου/εκφόρτωσης·
ε)διευκρινιστικές κατευθυντήριες γραμμές για τους επιθεωρητές, τις οργανώσεις παραγωγών και τους αλιείς όσον αφορά τη δέσμη κανόνων που ισχύουν για την αλιεία κατά τη διεξαγωγή της οποίας υπάρχει πιθανότητα αλίευσης καλκανιού, συμπεριλαμβανομένων:
i)
των κανόνων για τη συμπλήρωση των εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων επιθεώρησης, των ημερολογίων αλιείας, των δηλώσεων μεταφόρτωσης, των δηλώσεων εκφόρτωσης και ανάληψης, των παραστατικών μεταφοράς και των δελτίων πώλησης·
ii)
των τεχνικών μέτρων που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους ματιού και/ή των διαστάσεων ματιού, του ελάχιστου μεγέθους του αλιεύματος, των προσωρινών απαγορεύσεων·
iii)
των στρατηγικών δειγματοληψίας·
iv)
των μηχανισμών διασταυρούμενου ελέγχου·
στ)κατάρτιση των εθνικών επιθεωρητών για την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ.
3.
Έως τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή ή στον φορέα που ορίζεται από αυτήν τα εθνικά σχέδια. Η Επιτροπή ή ο φορέας που ορίζεται από αυτήν κοινοποιεί τα εν λόγω σχέδια στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Άρθρο 9622ιη
Επιστημονική παρακολούθηση της αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην ΕΣΕ της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή κάθε πρόσθετη πληροφορία για την υποστήριξη της επιστημονικής παρακολούθησης της αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 5 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΑ
Περιοδική απαγόρευση αλιείας στον Εύξεινο Πόντο
Άρθρο 9714α
Περίοδος απαγόρευσης κατά την εποχή αναπαραγωγής του καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο
1.
Εντός της περιόδου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου κάθε έτους, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει περίοδο απαγόρευσης τουλάχιστον δύο μηνών στον Εύξεινο Πόντο.
⇩ νέο
1.
Κάθε κράτος μέλος καθορίζει ετησίως, με βάση τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της ΕΣΕ, περίοδο απαγόρευσης τουλάχιστον δύο μηνών κατά την εποχή αναπαραγωγής του καλκανιού.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 5 (προσαρμοσμένο)
2.
Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν πρόσθετους χωρικούς ⌦ ή ⌫ /χρονικούς περιορισμούς βάσει των οποίων μπορεί να απαγορεύονται ή να περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες, προκειμένου να προστατευθούν οι περιοχές συγκέντρωσης ιχθυδίων καλκανιού.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 7 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IVΑIX
Ελάχιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης για το Κκεντρόνι στον Εύξεινο Πόντο
⇩ νέο
Άρθρο 98
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται κεντρόνι (Squalus acanthias) στη ΓΥ 29, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 7 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 9916δα
Ελάχιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης για ⌦ το ⌫ κεντρόνιστον Εύξεινο Πόντο
Δείγματα κεντρονιού στον Εύξεινο Πόντο μεγέθους μικρότερου από 90 cm δεν διατηρούνται επί του σκάφους, δεν μεταφορτώνονται, δεν εκφορτώνονται, δεν αποθηκεύονται, δεν πωλούνται και δεν εκτίθενται ούτε προσφέρονται για πώληση. Όταν αλιεύονται κατά λάθος τέτοια δείγματα κεντρονιού, ελευθερώνονται αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς, στο μέτρο του δυνατού. Οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών καταγράφουν στο ημερολόγιο τα συμβάντα τυχαίας αλίευσης, ελευθέρωσης και/ή απορρίψεων που αφορούν το κεντρόνι. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αυτές τις πληροφορίες στη ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή στο πλαίσιο της ετήσιας υποβολής αναφορών τους στην επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή (ΕΣΕ) και μέσω του πλαισίου συλλογής δεδομένων της ΓΕΑΜ.
⇩ νέο
ΤΙΤΛΟΣ III
ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
Τεχνικά μέτρα και μέτρα διατήρησης
Τμήμα I
Μείωση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα θαλάσσια είδη
Υποτμήμα 1
Καρχαρίες και σελάχια
Άρθρο 100
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/43/2018/2 διάταξη 3]
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν υποτμήμα εφαρμόζεται σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων αλιεύεται οποιοδήποτε είδος ελασμοβραγχίων, καθώς και τα είδη καρχαριών και σελαχιών που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα II και III του πρωτοκόλλου για τις περιοχές ειδικής προστασίας και βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο (στο εξής: πρωτόκολλο SPA/BD) της σύμβασης της Βαρκελώνης, σε όλες τις ΓΥ που αναφέρονται στο παράρτημα I.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 10116ι
Προστατευόμεναοι καρχαρίες και σελάχια ⌦ είδη ελασμοβραγχίων ⌫
⇩ νέο
1. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν υψηλή προστασία από τις αλιευτικές δραστηριότητες για τα είδη ελασμοβραγχίων που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ του πρωτοκόλλου SPA/BD της σύμβασης της Βαρκελώνης.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
12. Τα είδη καρχαριών και σελαχιών ⌦ ελασμοβραγχίων ⌫ που περιλαμβάνονται στο παράρτημα II του πρωτοκόλλου ⌦ SPA/BD της σύμβασης της Βαρκελώνης ⌫ σχετικά με τις περιοχές ειδικής προστασίας και βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο
( “πρωτόκολλο της σύμβασης της Βαρκελώνης”) απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση.
32.
Στο μέτρο του δυνατού, τΤα αλιευτικά σκάφη που έχουν αλιεύσει παρεμπιπτόντως καρχαρίες και σελάχια των είδηειδών ⌦ ελασμοβραγχίων ⌫ που περιλαμβάνονται στο παράρτημα II του πρωτοκόλλου ⌦ SPA/BD ⌫ της σύμβασης της Βαρκελώνης πρέπει να τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς.
Άρθρο 10216ιa
Ταυτοποίηση καρχαριών
1. ⇨ Με την επιφύλαξη του άρθρου 101, ⇦ Ο ο αποκεφαλισμός και η εκδορά των καρχαριών επί του σκάφους και πριν από την εκφόρτωση απαγορεύεται. Οι αποκεφαλισμένοι και γδαρμένοι καρχαρίες δεν επιτρέπεται να διατίθενται στο εμπόριο σε αγορές πρώτης πώλησης μετά την εκφόρτωση.
⇩ νέο
2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 101, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι καρχαρίες διατηρούνται επί του σκάφους, μεταφορτώνονται, εκφορτώνονται και διατίθενται σε πρώτη πώληση κατά τρόπο ώστε τα είδη να είναι αναγνωρίσιμα και προσδιορίσιμα, καθώς και ότι τα αλιεύματα, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και, κατά περίπτωση, η ελευθέρωση των ειδών αυτών μπορούν να παρακολουθούνται και να καταγράφονται.
Άρθρο 103
[Νέο άρθρο. GFCM/42/2018/2 διάταξη 5]
Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, τις λεπτομέρειες των παρεκκλίσεων που εφαρμόζονται όσον αφορά την απαγόρευση των αλιευτικών δραστηριοτήτων που ασκούνται με δίχτυα τράτας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις εν λόγω λεπτομέρειες στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους. Η κοινοποίηση αυτή περιλαμβάνει:
1)κατάλογο των αδειοδοτημένων σκαφών με τράτες και των χαρακτηριστικών τους·
2)τις σχετικές ζώνες, οι οποίες προσδιορίζονται με γεωγραφικές συντεταγμένες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, και με βάση τα στατιστικά τετράγωνα της ΓΕΑΜ·
3)τα μέτρα που λαμβάνονται για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
Μείωση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα θαλάσσια ειδή
⌦ Υποτμήμα 2
Τυχαία σύλληψη ⌫
⌦ Τυχαία σύλληψη ορισμένων θαλάσσιων ειδών ⌫
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 10416ε
Πεδίο εφαρμογής
Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου ⌦ υποτμήματος ⌫ εφαρμόζονται με την επιφύλαξη τυχόν αυστηρότερων μέτρων που θα προκύψουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ ή από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1185/2003 του Συμβουλίου
.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 2
Άρθρο 10516στ
Τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων πτηνών με αλιευτικά εργαλεία
1.
Οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών ελευθερώνουν αμέσως τα θαλάσσια πτηνά που πιάνονται τυχαία στα αλιευτικά εργαλεία.
2.
Τα αλιευτικά σκάφη δεν μεταφέρουν στην ξηρά θαλάσσια πτηνά παρεκτός στα πλαίσια εθνικών σχεδίων για τη διατήρηση θαλάσσιων πτηνών ή για να παρασχεθεί συνδρομή στη διάσωση μεμονωμένων θαλάσσιων πτηνών που έχουν τραυματιστεί και υπό τον όρο ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές έχουν ενημερωθεί δεόντως και επισήμως, πριν επιστρέψει το σχετικό σκάφος στο λιμάνι, για την πρόθεσή του να μεταφέρει στην ξηρά τα εν λόγω πτηνά.
Άρθρο 10616ζ
Θαλάσσιες χελώνες που πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία
1.
Κατά το δυνατόν, οι θαλάσσιες χελώνες που πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία υφίστανται ασφαλή μεταχείριση και ελευθερώνονται ζωντανές και χωρίς τραυματισμούς.
2.
Οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών δεν μεταφέρουν στην ξηρά θαλάσσιες χελώνες, εκτός εάν αυτό προβλέπεται στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος διάσωσης ή εθνικού προγράμματος διατήρησης, ή αν απαιτείται για να σωθούν μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες που έχουν τραυματιστεί ή που είναι σε κωματώδη κατάσταση και για να παρασχεθεί συνδρομή για την αποκατάστασή τους και υπό τον όρο ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές έχουν δεόντως και επισήμως ενημερωθεί, πριν επιστρέψει το σχετικό σκάφος στο λιμάνι.
3.
Στον βαθμό που είναι εφικτό, τα σκάφη που χρησιμοποιούν γρι-γρι για την αλιεία μικρών πελαγικών ειδών ή κυκλωτικά δίχτυα χωρίς στίγγο για την αλιεία πελαγικών ειδών αποφεύγουν να περικυκλώνουν θαλάσσιες χελώνες.
4.
Τα αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούν παραγάδια και στάσιμα απλάδια δίχτυα βυθού φέρουν επί του σκάφους εξοπλισμό για τον ασφαλή χειρισμό, το ξέμπλεγμα και την ελευθέρωση, σχεδιασμένο ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο τρόπος μεταχείρισης και ελευθέρωσης των θαλάσσιων χελωνών μεγιστοποιεί την πιθανότητα επιβίωσής τους.
Άρθρο 10716η
Τυχαία σύλληψη μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus)
1.
Οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών δενοφείλουν να μη φορτώνουν επί του σκάφους, δεν μεταφορτώνουν ή δεν εκφορτώνουν μεσογειακές φώκιες, εκτός εάν αυτό απαιτείται για τη διάσωσή τους και για να εξασφαλιστεί η συνδρομή για τη διάσωση μεμονωμένων ζώων που έχουν τραυματιστεί και υπό τον όρο ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές έχουν δεόντως και επισήμως ενημερωθεί, πριν επιστρέψει το σχετικό σκάφος στο λιμάνι.
2.
Οι μεσογειακές φώκιες που πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία ελευθερώνονται ζωντανές και χωρίς τραυματισμούς. Οι νεκρές φώκιες εκφορτώνονται και κατάσχονται για επιστημονικές μελέτες ή καταστρέφονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Άρθρο 10816θ
Τυχαία σύλληψη κητοειδών
1. Τα αλιευτικά σκάφη ρίχνουν αμέσως στη θάλασσα, ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς στον βαθμό που είναι εφικτό, τα κητοειδή που έχουν αιχμαλωτισθεί τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία και οδηγηθεί παραπλεύρως του αλιευτικού σκάφους.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 4 (προσαρμοσμένο)
24. Τα κράτη μέλη οργανώνουν κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης προκειμένου να συλλέγουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ειδικά στικτοκεντρόνι με στάσιμα απλάδια δίχτυα βυθού στους πληθυσμούς κητοειδών του Εύξεινου Πόντου και υποβάλλουν αυτές τις πληροφορίες στην Επιτροπή. Η Επιτροπή διαβιβάζει τάχιστα τις πληροφορίες ⌦ αυτές ⌫ των παραγράφων 3, 4 και 5 στηον εκτελεστικό γραμματέα γραμματεία της ΓΕΑΜ ⌦ χωρίς καθυστέρηση ⌫ .
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 3 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ια
Υποχρεώσεις τήρησης μητρώων
Άρθρο 10917β
⌦ Καταγραφή ⌫ τΤυχαίας σύλληψης ορισμένων θαλάσσιων ειδών
1.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 15 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών καταγράφουν στο ημερολόγιο αλιείας που αναφέρεται στο άρθρο 14 του εν λόγω κανονισμού τις ακόλουθες πληροφορίες:
α)κάθε περίπτωση τυχαίας σύλληψης και ελευθέρωσης θαλάσσιων πτηνών·
β)κάθε περίπτωση τυχαίας σύλληψης και ελευθέρωσης θαλάσσιων χελωνών·
γ)κάθε περίπτωση τυχαίας σύλληψης και ελευθέρωσης μεσογειακής φώκιας·
δ)κάθε περίπτωση τυχαίας σύλληψης και ελευθέρωσης κητοειδών·
ε)κάθε περίπτωση παρεμπίπτουσας αλίευσης και, κατά περίπτωση, ελευθέρωσης καρχαριών και σελαχιών των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα II ή στο παράρτημα III του πρωτοκόλλου ⌦ SPA/BD ⌫ της σύμβασης της Βαρκελώνης.
2.
Οι εθνικές εκθέσεις που προορίζονται για ανάλυση από την ΕΣΕ θα πρέπει, επιπλέον των πληροφοριών που καταγράφονται στο ημερολόγιο, να περιέχουν επίσης:
α)σε σχέση με τις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, πληροφορίες σχετικά με:
-i) τον τύπο των αλιευτικών εργαλείων,
-ii) τους χρόνους των ⌦ τυχαίων συλλήψεων ⌫ κρουσμάτων,
-iii) τη διάρκεια παραμονής στο νερό,
-iv) τα βάθη και τις γεωγραφικές θέσεις,
-(v) τα στοχευμένα είδη,
-vi) τα είδη θαλάσσιας χελώνας, και
-vii) αν οι θαλάσσιες χελώνες απορρίφθηκαν νεκρές ή ελευθερώθηκαν ζωντανές·
β)σε σχέση με τις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, πληροφορίες σχετικά με:
-i) τα χαρακτηριστικά του τύπου εργαλείων,
-ii) τους χρόνους των ⌦ τυχαίων συλλήψεων ⌫ κρουσμάτων,
-iii) τις γεωγραφικές θέσεις (είτε ανά γεωγραφική υποπεριοχή ⌦ ΓΥ ⌫ είτε ανά στατιστικά τετράγωνα, όπως ορίζεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού), και
-iv) αν κάποιο από τα εν λόγω κητοειδή είναι δελφίνι ή άλλο είδος κητοειδών.
3.
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, τTα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 για την καταγραφή των τυχαίων συλλήψεων από τους πλοιάρχους αλιευτικών σκαφών που δεν υπόκεινται στην υποχρέωση τήρησης ημερολογίου αλιείας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.
⇩ νέο
4. Έως τις 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, υπό μορφή ηλεκτρονικής έκθεσης, τα ποσοστά τυχαίων συλλήψεων και ελευθέρωσης θαλάσσιων πτηνών, θαλάσσιων χελωνών, μεσογειακής φώκιας, κητοειδών, καρχαριών και σελαχιών, καθώς και τις πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2. Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτές τις πληροφορίες στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
ΤΙΤΛΟΣ II
ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
⌦ Τμήμα ΙΙ ⌫ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι
Απαγορευμένες περιοχές αλιείας
Τμήμα I
Απαγορευμένη περιοχή αλιείας στον Κόλπο του Λέοντος
⌦ Υποτμήμα 1
Κόλπος των Λεόντων ⌫
Άρθρο 1104
Θέσπιση απαγορευμένης περιοχής αλιείας
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
Θεσπίζεται απαγορευμένη περιοχή αλιείας στον ανατολικό κόλπο του Λέοντος, η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Α του παραρτήματος ΧΙ ⌫. :
— 42° 40′ Β, 4° 20′ Α,
— 42° 40′ Β, 5 00′ Α,
— 43° 00′ Β, 4° 20′ Α,
— 43° 00′ Β, 5° 00′ Α.
Άρθρο 1115
Αλιευτική προσπάθεια
Η αλιευτική προσπάθεια για βενθοπελαγικά αποθέματα των σκαφών που χρησιμοποιούν συρόμενα δίχτυα, παραγάδια βυθού και ενδιάμεσου βάθους και στάσιμα δίχτυα βυθού στις απαγορευμένες περιοχές αλιείας του άρθρου 1104 δεν υπερβαίνει το επίπεδο της αλιευτικής προσπάθειας που εφαρμόστηκε το 2008 από κάθε κράτος μέλος στην εν λόγω περιοχή.
Άρθρο 6112
Ιστορικό αλιείας
Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή σε ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2012, κατάλογο των σκαφών που φέρουν τη σημαία τους με ιστορικό αλιείας κατά το έτος 2008 στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104 και στη γεωγραφική υποπεριοχή ⌦ ΓΥ ⌫ 7 της ΓΕΑΜ, όπως αυτή ορίζεται στο παράρτημα I. Ο εν λόγω κατάλογος περιέχει το όνομα του σκάφους, τον οικείο αριθμό ενωσιακού μητρώου στόλου ⇨ CFR ⇦, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σκάφος είχε άδεια αλιείας στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104 και τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες κάθε σκάφος ήταν παρόν κατά το 2008 στη γεωγραφική υποπεριοχή ⌦ ΓΥ ⌫ 7 και συγκεκριμένα στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104.
🡻 1343/2011
⇨ νέο
Άρθρο 1137
Αδειοδοτημένα σκάφη
1.
Τα σκάφη τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104 λαμβάνουν άδεια αλιείας από το κράτος μέλος τους, βάσει του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής
.
2.
Απαγορεύεται η έναρξη αλιείας στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104 από αλιευτικά σκάφη χωρίς ιστορικό αλιείας εντός της περιοχής αυτής πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2008.
3.
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, το αργότερο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2012, την εθνική νομοθεσία που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου ⇨ 2008 ⇦ 2009 σχετικά με:
α)τον μέγιστο αριθμό ωρών ανά ημέρα που επιτρέπεται σε ένα σκάφος να ασκεί αλιευτική δραστηριότητα·
β)τον μέγιστο αριθμό ημερών ανά εβδομάδα που επιτρέπεται σε ένα σκάφος να παραμείνει στη θάλασσα και να απουσιάζει από λιμένα και
γ)τον υποχρεωτικό χρόνο από την έξοδο μέχρι την επιστροφή στον λιμένα νηολόγησης για τα αλιευτικά τους σκάφη.
Άρθρο 1148
Προστασία ευαίσθητων ενδιαιτημάτων
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104 προστατεύεται από τις επιπτώσεις κάθε άλλης ανθρώπινης δραστηριότητας η οποία απειλεί τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εν λόγω περιοχής ως περιοχής συγκέντρωσης αναπαραγωγικώς ώριμωνωρίμων ψαριών.
🡻 1343/2011
Άρθρο 1159
Πληροφορίες
Πριν από την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, σε ηλεκτρονική μορφή, έκθεση σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξήχθησαν στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1104.
Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες για τον μορφότυπο και τη διαβίβαση της έκθεσης για τις εν λόγω αλιευτικές δραστηριότητες. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14325 παράγραφος 2.
⇩ νέο
Άρθρο 116
Μέτρα διαχείρισης του στόλου
Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η αλιευτική ικανότητα του στόλου τους, όσον αφορά την εκμετάλλευση της κόκκινης γαρίδας (Aristeus antennatus), της κόκκινης γαρίδας βαθέων υδάτων (Parapenaeus longirostris), της κόκκινης γιγαντογαρίδας (Aristaeomorpha foliacea), του μπακαλιάρου μερλούκιου (Merluccius merluccius), της καραβίδας (Nephrops norvegicus) και της κουτσομούρας (Mullus barbatus), διατηρείται στα επίπεδα που προβλέπονται στον πίνακα Γ του παραρτήματος XII, στην απαγορευμένη περιοχή αλιείας που καθορίζεται στο άρθρο 110.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 3 (προσαρμοσμένο)
Τμήμα ΙΑ
Απαγορευμένες περιοχές αλιείας για την προστασία ουσιωδών οικοτόπων ιχθύων και ευπαθών θαλάσσιων οικοσυστημάτων
⌦ Υποτμήμα 2
Στενό της Σικελίας ⌫
Άρθρο 1179α
Απαγορευμένη περιοχή αλιείας στο στενό της Σικελίας
Απαγορεύεται η αλιεία με τράτες βυθού στις ακόλουθες περιοχές:
1)απαγορευμένη περιοχή αλιείας «Ανατολικά της Adventure Bank», η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Β του παραρτήματος ΧΙ ⌫ :
— 37° 23,850′ Β, 12° 30,072′ Α
— 37° 23,884′ Β, 12° 48,282′ Α
— 37° 11,567′ Β, 12° 48,305′ Α
— 37° 11,532′ Β, 12° 30,095′ Α
2)απαγορευμένη περιοχή αλιείας «Δυτικά της Gela Basin», η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Β του παραρτήματος ΧΙ ⌫ :
— 37° 12,040′ Β, 13 17,925′ Α
— 37° 12,047′ Β, 13 36,170′ Α
— 36° 59,725′ Β, 13° 36,175′ Α
— 36° 59,717′ Β, 13° 17,930′ Α
3)απαγορευμένη περιοχή αλιείας «Ανατολικά της Malta Bank», η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Β του παραρτήματος ΧΙ ⌫ :
— 36° 12,621′ Β, 15 13,338′ Α
— 36° 12,621′ Β, 15 26,062′ Α
— 35° 59,344′ Β, 15° 26,062′ Α
— 35° 59,344′ Β, 15° 13,338′ Α.
Άρθρο 1189β
Ζώνες ασφαλείας στο στενό της Σικελίας
1.
Καθιερώνεται ζώνη ασφαλείας γύρω από την απαγορευμένη περιοχή αλιείας «Ανατολικά της Adventure Bank», όπως αναφέρεται στο άρθρο 1179α παράγραφος 1, η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις ακόλουθες συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Γ του παραρτήματος ΧΙ ⌫:
— 37° 24,849′ Β, 12° 28,814′ Α
— 37° 24,888′ Β, 12° 49,536′ Α
— 37° 10,567′ Β, 12° 49,559′ Α
— 37° 10,528′ Β, 12° 28,845′ Α
2.
Καθιερώνεται ζώνη ασφαλείας γύρω από την απαγορευμένη περιοχή αλιείας «Δυτικά της Gela Basin», όπως αναφέρεται στο άρθρο 1179α παράγραφος 2, η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις ακόλουθες συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Γ του παραρτήματος ΧΙ ⌫:
— 37° 13,041′ Β, 13 16,672′ Α
— 37° 13,049′ Β, 13 37,422′ Α
— 36° 58,723′ Β, 13° 37,424′ Α
— 36° 58,715′ Β, 13° 16,682′ Α
3.
Καθιερώνεται ζώνη ασφαλείας γύρω από την απαγορευμένη περιοχή αλιείας «Ανατολικά της Malta Bank», όπως αναφέρεται στο άρθρο 1179α παράγραφος 3, η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις ακόλουθες συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Γ του παραρτήματος ΧΙ ⌫:
— 36° 13,624′ Β, 15 12,102′ Α
— 36° 13,624′ Β, 15 27,298′ Α
— 35° 58,342′ Β, 15° 27,294′ Α
— 35° 58,342′ Β, 15° 12,106′ Α
4.
Τα σκάφη που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες με τράτες βυθού στις ζώνες ασφαλείας που αναφέρονται στο παρόν άρθρο εξασφαλίζουν την ύπαρξη κατάλληλης συχνότητας μετάδοσης των οικείων σημάτων του οικείου συστήματος παρακολούθησης σκαφών (VMS). Τα σκάφη που δεν είναι εξοπλισμένα με πομπό VMS και προτίθενται να αλιεύσουν με τράτες βυθού στις ζώνες ασφαλείας εξοπλίζονται με οποιοδήποτε άλλο σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού που επιτρέπει στις αρχές ελέγχου να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους.
⌦ Υποτμήμα 3
Αδριατική Θάλασσα ⌫
Άρθρο 1199γ
Απαγορεύσεις αλιείας στην περιοχή Jabuka/Pomo Pit της Αδριατικής Θάλασσας
1.
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία και η αλιεία με στάσιμα δίχτυα βυθού, τράτες βυθού, στάσιμα παραγάδια και παγίδες στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις ακόλουθες συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος ΧΙ ⌫ .:
— 43° 32,044′ Β, 15 16,501′ Α,
— 43° 05,452′ Β, 14 58,658′ Α,
— 43° 03,477′ Β, 14 54,982′ Α,
— 42° 50,450′ Β, 15 07,431′ Α,
— 42° 55,618′ Β, 15 18,194′ Α,
— 43° 17,436′ Β, 15 29,496′ Α,
— 43° 24,758′ Β, 15 33,215′ Α,
2.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, απαγορεύεται η αλιεία με στάσιμα δίχτυα βυθού, τράτες βυθού, στάσιμα παραγάδια και παγίδες στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις ακόλουθες συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος ΧΙ ⌫ . :
— 43° 03,477′ Β, 14 54,982′ Α,
— 42° 49,811′ Β, 14 29,550′ Α,
— 42° 35,205′ Β, 14 59,611′ Α,
— 42° 49,668′ Β, 15 05,802′ Α,
— 42° 50,450′ Β, 15 07,431′ Α,
3.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία και η αλιεία με στάσιμα δίχτυα βυθού, τράτες βυθού, στάσιμα παραγάδια και παγίδες στην περιοχή η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις ακόλουθες συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Δ του παραρτήματος ΧΙ ⌫ . :
— 43° 17,436′ Β, 15 29,496′ Α,
— 43° 24,758′ Β, 15 33,215′ Α,
— 43° 20,345′ Β, 15 47,012′ Α,
— 43° 18,150′ Β, 15 51,362′ Α,
— 43° 13,984′ Β, 15 55,232′ Α,
— 43° 12,873′ Β, 15 52,761′ Α,
— 43° 13,494’ Β, 15° 40,040’ Α.
Άρθρο 1209δ
Αδειοδοτημένα σκάφη στην περιοχή Jabuka/Pomo Pit
1.
Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 1199γ παράγραφοι 2 και 3, οι εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούνται με στάσιμα δίχτυα βυθού, τράτες βυθού, στάσιμα παραγάδια και παγίδες επιτρέπονται στην περιοχή που αναφέρεται στις εν λόγω παραγράφους μόνο εφόσον το σκάφος διαθέτει ειδική άδεια και εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι και στο παρελθόν ασκούσε αλιευτικές δραστηριότητες στις συγκεκριμένες περιοχές.
2.
Στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1199γ παράγραφος 2, τα αδειοδοτημένα σκάφη δεν επιτρέπεται να αλιεύουν για περισσότερες από δύο ημέρες αλιείας ανά εβδομάδα. Τα αδειοδοτημένα σκάφη που χρησιμοποιούν δίδυμες τράτες με πόρτες δεν επιτρέπεται να αλιεύουν για περισσότερες από μία ημέρες αλιείας ανά εβδομάδα.
3.
Στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1199γ παράγραφος 3, για τα αδειοδοτημένα σκάφη που αλιεύουν με τράτες βυθού επιτρέπεται η αλιεία μόνο κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, από τις 05.00 έως τις 22.00. Στα αδειοδοτημένα σκάφη που αλιεύουν με στάσιμα δίχτυα βυθού, στάσιμα παραγάδια και παγίδες επιτρέπεται η αλιεία μόνο από Δευτέρα στις 05.00 έως Πέμπτη στις 22.00.
4.
Τα σκάφη που επιτρέπεται να αλιεύουν στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 1199γ παράγραφοι 2 και 3 με εργαλεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου λαμβάνουν άδεια αλίευσης από το οικείο κράτος μέλος, βάσει του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.
5.
Τα κράτη μέλη αποστέλλουν στην Επιτροπή, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου, κάθε χρόνο, κατάλογο σκαφών για τα οποία εξέδωσαν την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η Επιτροπή κοινοποιεί στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, κατάλογο αδειοδοτημένων σκαφών που καταρτίστηκε για το προσεχές έτος. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες ⌦ που προβλέπονται στο παράρτημα VIII ⌫ για κάθε σκάφος.
α)ονομασία σκάφους·
β)αριθμός μητρώου σκάφους·
γ)αποκλειστικός αναγνωριστικός αριθμός ΓΕΑΜ (τριψήφιος αλφαβητικός κωδικός ISO χώρας + 9 ψηφία, π.χ. xxx000000001)·
δ)προηγούμενη ονομασία (εάν υπάρχει)·
ε)προηγούμενη σημαία (εάν υπάρχει)·
στ)προηγούμενα στοιχεία σχετικά με διαγραφή από άλλα μητρώα (εάν υπάρχουν)·
ζ)διεθνές διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου (εάν υπάρχει)·
η)όνομα και διεύθυνση πλοιοκτήτη/-ητών και φορέα/-ων εκμετάλλευσης·
θ)όνομα και διεύθυνση πλοιοκτήτη/-ητών και φορέα/-ων εκμετάλλευσης·
ι)κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για αλιεία στην απαγορευμένη περιοχή αλιείας·
ια)εποχική περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται η αλιεία στην απαγορευμένη περιοχή αλιείας·
ιβ)αριθμός ημερών αλιείας που επιτρέπεται σε κάθε σκάφος·
ιγ)καθορισμένος λιμένας.
6.
Τα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη εκφορτώνουν αλιεύματα βενθοπελαγικών αποθεμάτων μόνο σε καθορισμένους λιμένες. Για τον σκοπό αυτόν, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ορίζει τους λιμένες στους οποίους επιτρέπεται η εκφόρτωση αλιευμάτων από την απαγορευμένη περιοχή αλιείας Jabuka/Pomo Pit. Ο κατάλογος των εν λόγω λιμένων κοινοποιείται στη γραμματεία της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους ⌦ 31 Μαρτίου ⌫ . ⌦ Η Επιτροπή διαβιβάζει αυτόν τον κατάλογο στη γραμματεία της ΓΕΑΜ έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους. ⌫
7.
Τα αλιευτικά σκάφη στα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν στις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 1199γ παράγραφοι 2 και 3 με τα εργαλεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου διαθέτουν VMS και/ή σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) που λειτουργούν σωστά, και τα αλιευτικά εργαλεία επί του σκάφους ή σε χρήση φέρουν προσήκοντα αναγνωριστικά, αρίθμηση και σήμανση πριν από την έναρξη οποιασδήποτε αλιευτικής δραστηριότητας ή πλεύσης στις εν λόγω περιοχές.
8.
Σε αλιευτικά σκάφη εξοπλισμένα με στάσιμα δίχτυα βυθού, τράτες βυθού, στάσιμα παραγάδια και παγίδες τα οποία δεν διαθέτουν άδεια επιτρέπεται ο διάπλους της απαγορευμένης περιοχής αλιείας, μόνο εφόσον ακολουθούν ευθεία πορεία με σταθερή ταχύτητα τουλάχιστον 7 κόμβων και διαθέτουν ενεργό σύστημα VMS και/ή AIS επί του σκάφους, και εφόσον δεν ασκούν κανενός είδους αλιευτική δραστηριότητα.
🡻1343/2011 (προσαρμοσμένο)
Τμήμα ΙΙ
Απαγορευμένες περιοχές αλιείας για την προστασία ευαίσθητων ενδιαιτημάτων βαθέων υδάτων
⌦ Υποτμήμα 4
Ευαίσθητα ενδιαιτήματα βαθέων υδάτων ⌫
Άρθρο 12110
Θέσπιση απαγορευμένων περιοχών αλιείας ⌦ σε ευαίσθητα ενδιαιτήματα βαθέων υδάτων ⌫
Απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενες δράγες και τράτες στις ακόλουθες περιοχές:
1)α)περιοχή με περιορισμούς για την αλιεία βαθέων υδάτων «Ύφαλοι Lophelia στα ανοικτά του Capo Santa Maria di Leuca» η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Ε του παραρτήματος ΧΙ ⌫ ·:
— 39° 27,72′ Β, 18° 10,74′ Α
— 39° 27,80′ Β, 18° 26,68′ Α
— 39° 11,16′ Β, 18° 32,58′ Α
— 39° 11,16′ Β, 18° 04,28′ Α·
2)β)περιοχή με περιορισμούς για την αλιεία βαθέων υδάτων «Περιοχή ψυχρών διηθήσεων υδρογονανθράκων στο δέλτα του Νείλου» η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Ε του παραρτήματος ΧΙ ⌫ ·:
— 31° 30,00′ Β, 33° 10,00′ Α
— 31° 30,00′ Β, 34 00,00′ Α
— 32° 00,00′ Β, 34° 00,00′ Α
— 32° 00,00′ Β, 33° 10,00′ Α·
3)γ)περιοχή με περιορισμούς για την αλιεία βαθέων υδάτων «Θαλάσσια όρη του Ερατοσθένη» η οποία περικλείεται από τις γραμμές που συνδέουν τα σημεία με τις παρακάτω συντεταγμένες ⌦ που καθορίζονται στο μέρος Ε του παραρτήματος ΧΙ ⌫ .:
— 33° 00,00′ Β, 32° 00,00′ Α
— 33° 00,00′ Β, 33 ° 00,00′ Α
— 34° 00,00′ Β, 33° 00,00′ Α
— 34° 00,00′ Β, 32° 00,00′ Α.
Άρθρο 12211
Προστασία ευαίσθητων ενδιαιτημάτων
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές τους προστατεύουν τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα βαθέων υδάτων στις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 12110, ιδίως από τις επιπτώσεις κάθε άλλης δραστηριότητας που θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των ενδιαιτημάτων.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 4 (προσαρμοσμένο)
Τμήμα ΙΙΙ
⌦ Χωρικές ή ⌫ Χχρονικήές απαγορεύσειςαπαγόρευση στον Κόλπο του Γάμπες
Άρθρο 12311α
Χρονική απαγόρευση στον Κόλπο του Γκαμπές
Από την 1η Ιουλίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, απαγορεύεται η αλιεία με δίχτυα τράτας βυθού από την ακτή μέχρι την ισοβαθή των 200 μέτρων της γεωγραφική υποπεριοχή ⌦ ΓΥ ⌫ 14 της ΓΕΑΜ (Κόλπος του Γκαμπές, όπως ορίζεται ⌦ αναφέρεται ⌫ στο παράρτημα I).
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
⌦ Τμήμα IV ⌫
Αλιευτικά εργαλεία
Άρθρο 15
Ελάχιστο μέγεθος ματιού στη Μαύρη Θάλασσα
1.
Το ελάχιστο μέγεθος ματιού για δίχτυα που χρησιμοποιούνται σε αλιεία βενθοπελαγικών ειδών με τράτες στη Μαύρη Θάλασσα ορίζεται στα 40 mm· απαγορεύεται η χρήση και η διατήρηση επί του σκάφους φύλλων διχτυών με μέγεθος ματιού μικρότερο των 40 mm.
2.
Πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2012, τα δίχτυα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αντικαθίστανται από δίχτυα με τετράγωνα μάτια 40 mm στο ανώτερο μέρος του σάκου ή, μετά από δεόντως αιτιολογημένο αίτημα του πλοιοκτήτη, από δίχτυ ρομβοειδών ματιών των 50 mm με πιστοποιημένη επιλεκτικότητα αναλόγως του μεγέθους ισοδύναμη ή μεγαλύτερη εκείνης διχτυών με τετράγωνα μάτια των 40 mm στο ανώτερο μέρος του σάκου.
3.
Τα κράτη μέλη των οποίων τα αλιευτικά σκάφη αλιεύουν βενθοπελαγικά είδη με τράτες στη Μαύρη Θάλασσα υποβάλλουν στην Επιτροπή, για πρώτη φορά μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2012 το αργότερο και στη συνέχεια ανά εξάμηνο, κατάλογο των αλιευτικών σκαφών που ασκούν αυτή την αλιευτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και που είναι εξοπλισμένα με δίχτυα με τετράγωνα μάτια μεγέθους 40 mm τουλάχιστον στο ανώτερο μέρος του σάκου ή με δίχτυα με ρομβοειδή μάτια μεγέθους 50 mm τουλάχιστον, καθώς και το ποσοστό που τα εν λόγω σκάφη αντιπροσωπεύουν επί του συνόλου του εθνικού στόλου αλιείας βενθοπελαγικών ειδών με τράτα.
Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες για τον μορφότυπο και τη διαβίβαση των πληροφοριών που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 2.
4.
Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες της παραγράφου 3 στον εκτελεστικό γραμματέα της ΓΕΑΜ.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 1 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 12415α
Αλιεία με χρήση διχτυών τράτας και απλαδιών διχτυών στον Εύξεινο Πόντο
1.
Η χρήση διχτυών τράτας απαγορεύεται:
α)εντός τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή, εφόσον δεν συναντάται η ισοβαθής των 50 μέτρων· ή
β)εντός της ισοβαθούς των 50 μέτρων εφόσον το βάθος των 50 μέτρων συναντάται σε μικρότερη απόσταση από την ακτή.
2.
Τα κράτη μέλη μπορεί κατ’ εξαίρεση να επιτρέψουν στα αλιευτικά σκάφη τους να αλιεύουν εντός της ζώνης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μέσω της χορήγησης παρεκκλίσεων ⌦ σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 ⌫ σύμφωνα με τη σύσταση GFCM/36/2012/3, υπό την προϋπόθεση ότι ενημερώνουν δεόντως την Επιτροπή για κάθε τέτοια παρέκκλιση.
3.
Οσάκις η Επιτροπή κρίνει ότι η παρέκκλιση που χορηγήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 2 δεν πληροί την προϋπόθεση που προβλέπεται στην εν λόγω παράγραφο, η Επιτροπή μπορεί, υπό την προϋπόθεση της δέουσας αιτιολόγησης και μετά από διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, να του ζητήσει να τροποποιήσει την εν λόγω παρέκκλιση.
4.
Η Επιτροπή πληροφορεί τονη εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ σχετικά με παρεκκλίσεις που χορηγούνται δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 2.
5.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η διάμετρος των μονόινων ή άλλων νημάτων των στάσιμων απλαδιών διχτυών βυθού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 mm.
⇩ νέο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Άρθρο 125
Χρηματοδότηση μέτρων διατήρησης που έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων
Τα μέτρα που προβλέπονται στα άρθρα 5, 6, 19, 28, 38, 47, 61, 69, 85, 97 και 123 του παρόντος κανονισμού, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, θεωρούνται μέτρα διατήρησης κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ι) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 για τους σκοπούς της χρηματοδότησης της προσωρινής παύσης σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού [XXXX/2021] [Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), να συμπεριληφθεί η πλήρης παραπομπή μετά την έκδοση].
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 16
Χρήση συρόμενης δράγας και τράτας
Απαγορεύεται η χρήση συρομένων δραγών και διχτυών τράτας σε βάθη άνω των 1000 μέτρων.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ⌦ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ⌫
ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι⌦ Τμήμα Ι ⌫
Μητρώο ⌦ αδειοδοτημένων ⌫σκαφών
Άρθρο 12617
Μητρώο αδειοδοτημένων σκαφών
1. Πριν από την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, κάθε τα κράτος ⌦ κράτη ⌫ μέληος αποστέλλουνει στην Επιτροπή, στη συνήθη μορφή επεξεργασίας δεδομένων, ενημερωμένο κατάλογο των σκαφών ολικού μήκους άνω των 15 μέτρων που φέρουν τη σημαία τους και είναι νηολογημένα στην επικράτειά τους, στα οποία επιτρέπουνει να αλιεύουν στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ με την έκδοση άδειας αλιείας.
2.
Ο κατάλογος της παραγράφου 1 περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
α)τον αριθμό ενωσιακού μητρώου στόλου ⇨ CFR ⇦του σκάφους και την εξωτερική του σήμανση, όπως ορίζεται στον ⌦ εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/218 της Επιτροπής, της 6ης Φεβρουαρίου 2017, σχετικά με το μητρώο αλιευτικού στόλου της Ένωσης ⌫ παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 26/2004·
β)την περίοδο για την οποία έχει επιτραπεί η αλιεία και/ή η μεταφόρτωση·
γ)τα χρησιμοποιούμενα αλιευτικά εργαλεία.
3.
Η Επιτροπή διαβιβάζει τον επικαιροποιημένο κατάλογο στην εκτελεστική γραμματεία της ΓΕΑΜ πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, προκειμένου τα εν λόγω σκάφη να εγγραφούν στο μητρώο ΓΕΑΜ σκαφών ολικού μήκους άνω των 15 μέτρων που επιτρέπεται να αλιεύουν στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (στο εξής: «μητρώο ΓΕΑΜ»).
4.
Κάθε τροποποίηση του αναφερόμενου στην παράγραφο 1 καταλόγου γνωστοποιείται στην Επιτροπή, για να διαβιβαστεί στηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ, υπό τη συνήθη μορφή επεξεργασίας δεδομένων, τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
5.
Απαγορεύεται στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ ολικού μήκους άνω των 15 μέτρων, τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της παραγράφου 1, να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν ή να εκφορτώνουν οποιοδήποτε είδος ιχθύων και οστρακοδέρμων εντός της περιοχής της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
6.
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε:
α)η άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ να επιτρέπεται, υπό τους όρους που αναφέρονται στην άδεια, μόνο στα σκάφη που φέρουν τη σημαία τους, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παραγράφου 1 και διαθέτουν επί του σκάφους άδεια αλιείας που έχει εκδοθεί από το οικείο κράτος μέλος·
β)να μη χορηγείται άδεια αλιείας σε σκάφη που έχουν ασκήσει παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (στο εξής: «ΠΛΑ αλιεία») στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ ή αλλού, εκτός εάν οι νέοι πλοιοκτήτες προσκομίσουν επαρκή έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι προηγούμενοι πλοιοκτήτες και διαχειριστές δεν διαθέτουν πλέον οποιαδήποτε νομικά συμφέροντα ή συμφέροντα εκμετάλλευσης ή οικονομικά συμφέροντα στα σκάφη τους, ούτε ασκούν έλεγχο επί των σκαφών αυτών, ή ότι τα σκάφη τους δεν συμμετέχουν ούτε συμβάλλουν σε ΠΛΑ αλιεία·
γ)στο μέτρο του δυνατού, η εθνική τους νομοθεσία να απαγορεύει στους πλοιοκτήτες και διαχειριστές σκαφών που φέρουν τη σημαία τους και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παραγράφου 1 να συμμετέχουν ή να σχετίζονται με αλιευτικές δραστηριότητες ασκούμενες στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ από πλοία που δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο ΓΕΑΜ·
δ)στο μέτρο του δυνατού, η εθνική τους νομοθεσία να υποχρεώνει τους πλοιοκτήτες σκαφών που φέρουν τη σημαία τους και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παραγράφου 1 να είναι υπήκοοι ή νομικές οντότητες του κράτους μέλους σημαίας·
ε)τα σκάφη τους να εφαρμόζουν όλα τα σχετικά μέτρα διατήρησης και διαχείρισης της ΓΕΑΜ.
7.
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την απαγόρευση της αλιείας, της διατήρησης επί του σκάφους, της μεταφόρτωσης και της εκφόρτωσης ιχθύων και οστρακοδέρμων που έχουν αλιευθεί στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ από σκάφη ολικού μήκους άνω των 15 μέτρων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο ΓΕΑΜ.
8.
Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν αμελλητί στην Επιτροπή κάθε πληροφορία που δείχνει ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι υποψιών ότι σκάφη ολικού μήκους άνω των 15 μέτρων, που δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο ΓΕΑΜ, αλιεύουν ή μεταφορτώνουν ιχθύες και οστρακόδερμα στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ⌦ Τμήμα ΙΙ ⌫
Μέτρα του κράτους λιμένα
Άρθρο 12718
Πεδίο εφαρμογής
Το παρόν κεφάλαιο ⌦ τμήμα ⌫ εφαρμόζεται σε αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών.
Άρθρο 12819
Αναγγελία
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008, η προθεσμία της αναγγελίας ορίζεται σε τουλάχιστον 72 ώρες πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο κατάπλου στον λιμένα.
Άρθρο 12920
Επιθεωρήσεις σε λιμένα
1.
Παρά το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008, τα κράτη μέλη διενεργούν επιθεωρήσεις στους καθορισμένους λιμένες τους για τουλάχιστον 15 % των εργασιών εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης ετησίως.
2.
Παρά το άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008, τα αλιευτικά σκάφη που καταπλέουν σε λιμένα κράτους μέλους χωρίς αναγγελία υπόκεινται οπωσδήποτε σε επιθεώρηση.
Άρθρο 13021
Διαδικασία επιθεώρησης
Εκτός των απαιτήσεων που προβλέπονται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008, οι επιθεωρήσεις σε λιμένα πληρούν τις απαιτήσεις που απαριθμούνται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 13122
Απαγόρευση χρήσης λιμένα
1.
Τα κράτη μέλη δεν επιτρέπουν σε σκάφος τρίτης χώρας να χρησιμοποιεί τους λιμένες τους για εκφόρτωση, μεταφόρτωση ή μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων που έχουν αλιευθεί στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ και του απαγορεύουν την πρόσβαση σε λιμενικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του ανεφοδιασμού σε καύσιμα και σε άλλα εφόδια, εφόσον το σκάφος:
α)δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού·
β)περιλαμβάνεται σε κατάλογο σκαφών που έχουν ασκήσει ή υποστηρίξει ΠΛΑ αλιεία, ο οποίος έχει εκδοθεί από περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας· ή
γ)δεν έχει έγκυρη άδεια για να ασκήσει αλιεία ή αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, τίποτα δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να επιτρέπουν, σε καταστάσεις ανωτέρας βίας ή κινδύνου κατά την έννοια του άρθρου 18 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας
, σε σκάφος τρίτης χώρας να χρησιμοποιεί τους λιμένες τους για υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
2.
Η παράγραφος 1 ισχύει επιπλέον των διατάξεων περί απαγόρευσης χρήσης λιμένα του άρθρου 4 παράγραφος 2 και του άρθρου 37 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008.
3.
Εάν ένα κράτος μέλος απαγορεύσει τη χρήση των λιμένων του σε ένα σκάφος τρίτης χώρας σύμφωνα με τις παραγράφους 1 ή 2, ενημερώνει αμέσως σχετικά τον πλοίαρχο του σκάφους, το κράτος σημαίας, την Επιτροπή και τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ.
4.
Εάν οι λόγοι της απαγόρευσης που αναφέρεται στις παραγράφους 1 ή 2 παύσουν να ισχύουν, το κράτος μέλος ανακαλεί την απαγόρευση και ενημερώνει τους αποδέκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 για την ανάκληση της απαγόρευσης.
⇩ νέο
Τμήμα ΙΙΙ
ΠΛΑ
Άρθρο 132
Υποχρέωση αναφοράς εικαζόμενης ΠΛΑ δραστηριότητας
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/33/2009/8 διατάξεις 3 και 8]
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 48 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, τουλάχιστον 140 ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ, τις ακόλουθες πληροφορίες:
α)τις πληροφορίες σχετικά με σκάφη τα οποία εικάζεται ότι ασκούσαν δραστηριότητες ΠΛΑ αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ κατά το τρέχον και το προηγούμενο έτος·
β)τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη και τα οποία ενισχύουν το τεκμήριο της δραστηριότητας ΠΛΑ αλιείας.
Η Επιτροπή διαβιβάζει ετησίως τις πληροφορίες αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, τουλάχιστον 120 ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ.
2. Κατά περίπτωση, η Επιτροπή διαβιβάζει στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, τουλάχιστον 120 ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ, τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που λαμβάνει από τα κράτη μέλη και οι οποίες ενδέχεται να αφορούν την κατάρτιση του καταλόγου σκαφών ΠΛΑ αλιείας.
[Σύσταση GFCM/43/2019/8 διάταξη 2]
3. Με την επιφύλαξη των πληροφοριών που απαιτούνται βάσει του άρθρου 29 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου, οι πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία, εφόσον είναι διαθέσιμα:
α)ονομασία του σκάφους και προηγούμενη/-ες ονομασία/-ες·
β)σημαία του σκάφους και προηγούμενη/-ες σημαία/-ες·
γ)όνομα και διεύθυνση του πλοιοκτήτη και των προηγούμενων πλοιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών ιδιοκτητών·
δ)τόπος νηολόγησης των πλοιοκτητών·
ε)διαχειριστής του σκάφους και προηγούμενος/-οι διαχειριστής/-ές·
στ)διακριτικό κλήσης ασυρμάτου και προηγούμενο διακριτικό κλήσης ασυρμάτου του σκάφους·
ζ)αριθμός ΔΝΟ·
η)αριθμός ταυτότητας ναυτιλιακής κινητής υπηρεσίας (MMSI)·
θ)ολικό μήκος·
ι)φωτογραφίες του σκάφους·
ια)ημερομηνία πρώτης εγγραφής του σκάφους στον κατάλογο ΠΛΑ αλιείας της ΓΕΑΜ·
ιβ)ημερομηνία της εικαζόμενης δραστηριότητας ΠΛΑ αλιείας·
ιγ)θέση της εικαζόμενης δραστηριότητας ΠΛΑ αλιείας·
ιδ)σύνοψη των δραστηριοτήτων που δικαιολογούν την εγγραφή του σκάφους στον κατάλογο, με αναφορές σε όλα τα σχετικά έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία για τις εν λόγω δραστηριότητες· και
ιε)αποτέλεσμα τυχόν ανάληψης δράσης.
Άρθρο 133
Εικαζόμενη μη συμμόρφωση αναφερόμενη από τη γραμματεία της ΓΕΑΜ
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/33/2009/8 διάταξη 4]
1. Εάν η Επιτροπή λάβει από τη γραμματεία της ΓΕΑΜ αποδεικτικά στοιχεία που ενισχύουν το τεκμήριο δραστηριοτήτων ΠΛΑ αλιείας από αλιευτικό σκάφος που φέρει τη σημαία κράτους μέλους, η Επιτροπή διαβιβάζει αμελλητί τις εν λόγω πληροφορίες στο οικείο κράτος μέλος.
2. Το οικείο κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει στην Επιτροπή αποδεικτικά στοιχεία, τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα σκάφη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν έχουν αλιεύσει κατά παράβαση των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης της ΓΕΑΜ ή δεν είχαν τη δυνατότητα αλιείας στην περιοχή εφαρμογής της ΓΕΑΜ. Η Επιτροπή διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές στη γραμματεία της ΓΕΑΜ, τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ.
Άρθρο 134
Σχέδιο καταλόγου ΠΛΑ αλιείας της ΓΕΑΜ
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/33/2009/8 διάταξη 5]
Μετά την παραλαβή του σχεδίου καταλόγου σκαφών ΠΛΑ αλιείας από τη γραμματεία της ΓΕΑΜ, τα κράτη μέλη παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα σκάφη που περιλαμβάνονται στο σχέδιο καταλόγου ΠΛΑ αλιείας και προσδιορίζουν τις δραστηριότητές τους και τις πιθανές αλλαγές ονομασίας, σημαίας ή/και καταχωρισμένου πλοιοκτήτη.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
⌦ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ⌫ ΤΙΤΛΟΣ IV
Συνεργασία, ενημέρωση και εκθέσεις
Άρθρο 13523
Συνεργασία και ενημέρωση
1.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες με τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ και ιδίως:
α)ζητούν πληροφορίες από τις κατάλληλες βάσεις δεδομένων και παρέχουν πληροφορίες σε αυτές·
β)ζητούν και προσφέρουν συνεργασία για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.
2.
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα εθνικά πληροφοριακά τους συστήματα στον τομέα της αλιείας να επιτρέπουν την άμεση ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις επιθεωρήσεις του κράτους λιμένα που αναφέρονται στον τίτλο III ⌦ κεφάλαιο ΙΙ τμήμα ΙΙ ⌫, μεταξύ τους και με τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ, τηρουμένων των κατάλληλων απαιτήσεων εμπιστευτικότητας.
3.
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων εθνικών υπηρεσιών και για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των εν λόγω υπηρεσιών σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων του κεφαλαίου ΙΙ του τίτλου III.
4.
Τα κράτη μέλη καταρτίζουν κατάλογο σημείων επαφής για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ο οποίος διαβιβάζεται ηλεκτρονικά, το ταχύτερο δυνατό, στην Επιτροπή, τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ και τα συμβαλλόμενα μέρη της ΓΕΑΜ.
5.
Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με λεπτομερείς κανόνες για τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14325 παράγραφος 2.
🡻 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 4 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 13623α
Υποβολή στοιχείων ⌦ Μορφότυπος και διαβίβαση πληροφοριών ⌫ στην Επιτροπή
3.
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε τροποποίηση του καταλόγου των καθορισμένων λιμένων για την εκφόρτωση αλιευμάτων κόκκινων κοραλλιών σύμφωνα με το σημείο 5 της σύστασης GFCM/36/2012/1.
5.
Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τυχόν μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στους χάρτες και στους καταλόγους γεωγραφικών θέσεων που ορίζουν την τοποθεσία σπηλαίων που φιλοξενούν τη μεσογειακή φώκια όπως αναφέρονται στο σημείο 6 της σύστασης GFCM/35/2011/5.
7.
Η Επιτροπή δύναται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις όσον αφορά τον μορφότυπο και τη διαβίβαση των πληροφοριών που αναφέρονται στοις ⌦ άρθρο 52, στο άρθρο 109 και στο άρθρο 108 ⌫ παράγραφοιπαραγράφους 1, 3, 4 και 5. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14325 παράγραφος 2.
🡻 982/2019 άρθρο 1 σημείο 11 στοιχείο β)
8.Κάθε κράτος μέλος υποβάλλει λεπτομερή έκθεση των αλιευτικών δραστηριοτήτων του που αφορούν τα κόκκινα κοράλλια στη γραμματεία της ΓΕΑΜ και στην Επιτροπή έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον πληροφορίες σχετικά με τα συνολικά αλιεύματα και τις περιοχές εκμετάλλευσης και, εάν είναι δυνατόν, τον αριθμό των καταδύσεων και το μέσο αλίευμα ανά κατάδυση.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
Άρθρο 13724
Υποβολή στατιστικών πινάκων
1.
Πριν από την 1η Μαΐου κάθε έτους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ τα δεδομένα των καθηκόντων 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 και 1.5 του στατιστικού πίνακα της ΓΕΑΜ που εμφαίνεται στο παράρτημα III τμήμα Γ.
2.
Για την υποβολή των δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το σύστημα εισαγωγής δεδομένων της ΓΕΑΜ ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο πρότυπο και πρωτόκολλο υποβολής δεδομένων που καθορίζεται από τηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ και διατίθεται στον ιστότοπο της ΓΕΑΜ.
3.
Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τα δεδομένα που υποβάλλονται βάσει του παρόντος άρθρου.
Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τους λεπτομερείς κανόνες για τον μορφότυπο και τη διαβίβαση των δεδομένων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14325 παράγραφος 2.
⇩ νέο
Άρθρο 138
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/10 διατάξεις 2, 4 και 6]
Πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την επιτήρηση στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων επιθεώρησης και επιτήρησης
1.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε πιλοτικά έργα ή διεθνή προγράμματα κοινής επιθεώρησης και επιτήρησης στον τομέα εφαρμογής της ΓΕΑΜ.
2.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ασφαλή επεξεργασία των πληροφοριών, των δεδομένων, των εκθέσεων και των μηνυμάτων που σχετίζονται με την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την επιτήρηση στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων επιθεώρησης και επιτήρησης.
3.Το παρόν άρθρο δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βάσει του δικαίου της Ένωσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
Περιφερειακά ερευνητικά προγράμματα
Τμήμα I
Ιταλικός κάβουρας στη Μεσόγειο
Άρθρο 139
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/7 διατάξεις 1, 2, 3, 5 και 6]
Περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα
Τα κράτη μέλη των οποίων αλιευτικά σκάφη ασκούν εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης ιταλικού κάβουρα (Portunus segnis και Callinectes sapidus) στη Μεσόγειο συμμετέχουν στο περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη βιώσιμη εκμετάλλευση ιταλικού κάβουρα στη Μεσόγειο (στο εξής: περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιταλικό κάβουρα), με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής βιωσιμότητας.
Άρθρο 140
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/7 διάταξη 11]
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη των οποίων αλιευτικά σκάφη ασκούν εμπορικές δραστηριότητες αλιείας ιταλικού κάβουρα θεσπίζουν επαρκή επιστημονική παρακολούθηση των αλιευμάτων ιταλικού κάβουρα στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία διευκολύνει την εφαρμογή του περιφερειακού ερευνητικού προγράμματος όσον αφορά τα εξής:
1) την καταβληθείσα αλιευτική προσπάθεια και τα συνολικά επίπεδα αλιευμάτων σε εθνικό επίπεδο· και
2) τις βιολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης και των τεχνικών μέτρων, όπως προσδιορίζονται από τα κράτη μέλη.
Τμήμα ΙΙ
Γαστερόποδο rapana venosa στον Εύξεινο Πόντο
Άρθρο 141
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/9 διατάξεις 1, 2, 3,5 και 6]
Περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα
Τα κράτη μέλη των οποίων αλιευτικά σκάφη ασκούν εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης του γαστερόποδου rapana venosa στη ΓΥ 29 συμμετέχουν στο περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη βιώσιμη εκμετάλλευση του είδους rapana venosa (Rapana venosa) στον Εύξεινο Πόντο (στο εξής: περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα για το γαστερόποδο rapana venosa), με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής βιωσιμότητας.
Άρθρο 142
[Νέο άρθρο. Σύσταση GFCM/42/2018/9 διάταξη 10]
Επιστημονική παρακολούθηση
Τα κράτη μέλη των οποίων αλιευτικά σκάφη ασκούν εμπορικές δραστηριότητες αλιείας του γαστερόποδου rapa venosa παρακολουθούν τα αλιεύματα rapa venosa στον Εύξεινο Πόντο και διευκολύνουν την εφαρμογή του περιφερειακού ερευνητικού προγράμματος, καθώς και τις εργασίες της ομάδας εργασίας της ΓΕΑΜ για τον Εύξεινο Πόντο όσον αφορά τα εξής:
1) την καταβληθείσα αλιευτική προσπάθεια και τα συνολικά επίπεδα αλιευμάτων σε εθνικό επίπεδο·
2)
τα δεδομένα σχετικά με τις συνολικές ποσότητες παρεμπιπτόντων αλιευμάτων ανά αλιευτικό εργαλείο και ανά είδος, με εξαίρεση την κατάδυση·
3)
τις βιολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης και των τεχνικών μέτρων, όπως προσδιορίζονται από τα κράτη μέλη. και
4)
τις ενδεχόμενες χωρικές ή χρονικές απαγορεύσεις προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της αλιείας.
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
ΤΙΤΛΟΣ V
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 14325
Διαδικασία επιτροπής
1.
Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που ιδρύθηκε με το άρθρο 30 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002
. Η εν λόγω επιτροπή είναι επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011
.
2.
Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.
Άρθρο 14426
Εξουσιοδότηση
Στο μέτρο του αναγκαίου, προκειμένου να υλοποιηθούν στο δίκαιο της Ένωσης τροποποιήσεις που καθίστανται υποχρεωτικές για την Ένωση και αφορούν υφιστάμενα μέτρα της ΓΕΑΜ τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί στο δίκαιο της Ένωσης, Αανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις ⌦ για την τροποποίηση ή τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 145, σχετικά με μέτρα που εγκρίνονται από τη ΓΕΑΜ⌫ ,σύμφωνα με το άρθρο 27, προκειμένου να τροποποιεί τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τα εξής:
1α)την παροχή πληροφοριών στηον εκτελεστικό γραμματέα ⌦ γραμματεία ⌫ της ΓΕΑΜ βάσει του άρθρου 12415 παράγραφος 4·
2β) τη διαβίβαση τονυ κατάλογοκαταλόγου των επιτρεπόμενων σκαφών ⌦ που πρέπει να υποβάλλεται στη γραμματεία της ΓΕΑΜ σύμφωνα με το άρθρο 126, το άρθρο 10, το άρθρο 17, το άρθρο 26, το άρθρο 36, το άρθρο 63 παράγραφος 3, το άρθρο 72, το άρθρο 81 παράγραφος 2 και το άρθρο 89⌫ στον εκτελεστικό γραμματέα της ΓΕΑΜ βάσει του άρθρου 17·
⇩ νέο
3) τις παρεκκλίσεις από μέτρα διατήρησης για τα κόκκινα κοράλλια δυνάμει του άρθρου 43 παράγραφος 2·
4)την εφαρμογή του μόνιμου συστήματος πιστοποίησης αλιευμάτων για τα κόκκινα κοράλλια δυνάμει του άρθρου 57·
🡻 1343/2011
5γ)τα μέτρα του κράτους λιμένα που ορίζονται στα άρθρα 12718 έως 13122·
6δ)τη συνεργασία, την ενημέρωση και τις εκθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 13523 και 13624·
🡻 1343/2011 (προσαρμοσμένο)
🡺1 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 5 στοιχείο α) (προσαρμοσμένο)
🡺2 2102/2015 άρθρο 1 σημείο 5 στοιχείο β) (προσαρμοσμένο)
⇨ νέο
7ε)τον πίνακα, τον χάρτη και τις γεωγραφικές συντεταγμένες των γεωγραφικών υποπεριοχών («ΓΥ») της ΓΕΑΜ, ⌦ ΓΥ ⌫ που ορίζονεται στο παράρτημα Ι·
8στ)τις διαδικασίες επιθεώρησης σκαφών από το κράτος λιμένα που ορίζονται στο παράρτημα II και
9ζ)τους στατιστικούς πίνακες της ΓΕΑΜ που ορίζονται στο παράρτημα III.
Άρθρο 14527
Άσκηση της εξουσιοδότησης
1.
Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.
2.
Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που παρέχεται στην Επιτροπή κατά 🡺1τοα άρθροα ⌦ 144 ⌫ 16β, 16γ και 26 🡸 ισχύει για χρονικό διάστημα ⇨ τριών ⇦ τεσσάρων ετών από ⌦ την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού ⌫ 🡺2 τις 28 Νοεμβρίου 2015 🡸. Η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση σχετικά με την ανάθεση εξουσίας το αργότερο έξι μήνες πριν από τη λήξη της τριετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται αυτομάτως για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλλουν αντιρρήσεις το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.
3.
Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται 🡺1στοα άρθροα ⌦ 144 ⌫ 16β, 16γ και 26 🡸 μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Παράγει αποτελέσματα από την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που καθορίζεται στην απόφαση. Δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.
4.
Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.
5.
Μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδόθηκε σύμφωνα με 🡺1 τοα άρθροα ⌦ 144 ⌫ 16β, 16γ και 26 🡸 τίθεται σε ισχύ μόνο εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο δεν εκφράσει αντιρρήσεις εντός περιόδου δύο μηνών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από την εκπνοή αυτής της περιόδου, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο ενημερώσουν την Επιτροπή ότι δεν θα εκφράσουν αντιρρήσεις. Η εν λόγω περίοδος παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.
Άρθρο 28
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 τροποποιείται ως εξής:
1)η παράγραφος 3 του άρθρου 4 διαγράφεται,
2)στο άρθρο 9, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«3.Για τα συρόμενα δίχτυα, εκτός εκείνων που αναφέρονται στην παράγραφο 4, τα ελάχιστα μεγέθη ματιών έχουν ως εξής:
α)δίχτυ με τετράγωνα μάτια 40 mm στο σάκο· ή
β)κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος του πλοιοκτήτη, δίχτυ με ρομβοειδή μάτια 50 mm με πιστοποιημένη επιλεκτικότητα αναλόγως του μεγέθους ισοδύναμη ή μεγαλύτερη εκείνης των διχτυών που αναφέρονται στο στοιχείο α).
Τα αλιευτικά σκάφη επιτρέπεται να χρησιμοποιούν και να φέρουν επ’ αυτών μόνο έναν από τους δύο τύπους διχτυών.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, βάσει της οποίας, καθώς και βάσει και των πληροφοριών που παρέχουν τα κράτη μέλη πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2011, προτείνει τις δέουσες τροποποιήσεις ανάλογα με την περίπτωση.»·
3)το άρθρο 24 διαγράφεται·
4)στο άρθρο 27 διαγράφονται οι παράγραφοι 1 και 4.
🡻
Άρθρο 146
Κατάργηση
Ο κανονισμός (EE) αριθ. 1343/2011 καταργείται.
Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος ΧV.
🡻 1343/2011
Άρθρο 14729
Έναρξη ισχύος
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος