EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0225

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM/2020/225 final

Βρυξέλλες, 5.6.2020

COM(2020) 225 final

2020/0112(APP)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1 (στο εξής: ιδρυτικός κανονισμός), ο εν λόγω οργανισμός έχει ως σκοπό «να παρέχει στα συναφή θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Κοινότητας και των κρατών μελών της, όταν εφαρμόζουν το κοινοτικό δίκαιο, συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, ώστε να τα βοηθήσει να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη λήψη μέτρων ή τον καθορισμό δράσεων στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους.»

Κάθε πέντε έτη, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: οργανισμός) ζητεί τη διενέργεια ανεξάρτητης εξωτερικής αξιολόγησης των επιτευγμάτων του (σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφοι 3 και 4 του ιδρυτικού κανονισμού). Η πρώτη εξωτερική αξιολόγηση του οργανισμού διενεργήθηκε το 2012 2 και δεν είχε ως αποτέλεσμα καμία τροποποίηση του ιδρυτικού κανονισμού. Η δεύτερη εξωτερική αξιολόγηση 3 διενεργήθηκε το 2017. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ανέλυσαν τις συστάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή από τον εξωτερικό αξιολογητή και από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού (έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής της 26ης Ιουλίου 2019 4 ).

Υπό το πρίσμα των πορισμάτων της εξωτερικής αξιολόγησης και της ανάλυσης των υπηρεσιών της Επιτροπής, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στη θέσπιση ορισμένων στοχευμένων τεχνικών τροποποιήσεων στον ιδρυτικό κανονισμό του οργανισμού.

Ο σκοπός των προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι διττός:

να ευθυγραμμιστούν ορισμένες διατάξεις του ιδρυτικού κανονισμού του οργανισμού με την κοινή προσέγγιση που προσαρτάται στην Κοινή Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, της 19ης Ιουλίου 2012 (στο εξής: κοινή προσέγγιση) 5 , ώστε να βελτιωθούν η αποδοτικότητα, η σημασία και η διακυβέρνηση του οργανισμού·

να διευκρινιστεί ότι, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και εφεξής, το πεδίο δραστηριοτήτων του οργανισμού καλύπτει τις αρμοδιότητες της Ένωσης και, ως εκ τούτου, περιλαμβάνει τους θεματικούς τομείς της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

Μολονότι πρόκειται για άμεση έννομη συνέπεια της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία αντικατέστησε την Κοινότητα με την Ένωση, αξίζει να διατυπωθεί ρητά στον ιδρυτικό κανονισμό, προκειμένου να αντικατοπτρίζεται πλήρως η εμβέλεια της δράσης του οργανισμού όσον αφορά την παροχή συνδρομής στα θεσμικά όργανα, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της Ένωσης και των κρατών μελών σε θέματα που σχετίζονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η πρόταση δεν αποτελεί πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT).

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Ο οργανισμός ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου. Ο οργανισμός έχει ως σκοπό «να παρέχει στα συναφή θεσμικά όργανα, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Κοινότητας και των κρατών μελών της, όταν εφαρμόζουν το κοινοτικό δίκαιο, συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, ώστε να τα βοηθήσει να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη λήψη μέτρων ή τον καθορισμό δράσεων στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους» (άρθρο 2 του ιδρυτικού κανονισμού).

Βάσει της πρότασης, η εντολή του οργανισμού παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο, δεκατρία έτη μετά τη θέσπιση του ιδρυτικού κανονισμού, απαιτούνται ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις για να ευθυγραμμιστεί ο εν λόγω κανονισμός με τις απαιτήσεις της κοινής προσέγγισης, να βελτιωθούν η διακυβέρνηση, η αποδοτικότητα και οι επιδόσεις του οργανισμού, και να διευκρινιστεί ότι, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, τον Δεκέμβριο του 2009, και εφεξής, η αρμοδιότητα του οργανισμού καλύπτει το ενωσιακό δίκαιο.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Όλες οι πολιτικές της Ένωσης πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ιδρυτικού κανονισμού του οργανισμού θα παρέχουν στον οργανισμό τη δυνατότητα να προσφέρει με πιο αποδοτικό τρόπο την εμπειρογνωμοσύνη και τη συνδρομή του στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, και, επομένως, θα βελτιώσουν την ποιότητα των άλλων πολιτικών της Ένωσης.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η νομική βάση της πρότασης κανονισμού είναι το άρθρο 352 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Αποτελεί γενικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίζει ότι η δράση της σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η βελτίωση της αποδοτικότητας, της σημασίας και της διακυβέρνησης του οργανισμού που θα επιτευχθεί με τις προτεινόμενες τεχνικές τροποποιήσεις θα προαγάγει τον στόχο αυτόν, ενώ η Συνθήκη δεν προβλέπει συγκεκριμένες εξουσίες δράσης για τον σκοπό αυτόν.

Επικουρικότητα

Η παρούσα πρόταση έχει ως αντικείμενο ορισμένες πτυχές που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του οργανισμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτός λειτουργεί εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της παρούσας πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με την ανάληψη δράσης σε εθνικό επίπεδο.

Αναλογικότητα

Η αρχή της αναλογικότητας τηρείται στο ακέραιο, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν μόνο τα τμήματα του ιδρυτικού κανονισμού στα οποία απαιτούνται διευκρινίσεις ή τροποποιήσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της σημασίας και της διακυβέρνησης του οργανισμού.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ο κανονισμός του Συμβουλίου είναι η μόνη κατάλληλη πράξη για την τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις

Η προαναφερθείσα δεύτερη εξωτερική αξιολόγηση του οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσει την τρέχουσα δράση του και ότι η υφιστάμενη εντολή του είναι επίκαιρη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Ο εξωτερικός αξιολογητής ανέφερε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερόμενων μερών εξαίρει την ενωσιακή προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο οργανισμός και θεωρεί ότι η ποιότητα των αποτελεσμάτων των εργασιών του οργανισμού είναι αδιαμφισβήτητη και ότι η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος του οργανισμού σε ενωσιακό επίπεδο είναι εμφανείς. Ωστόσο, ο εξωτερικός αξιολογητής κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται ορισμένες στοχευμένες τεχνικές τροποποιήσεις του ιδρυτικού κανονισμού για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, της αποδοτικότητας και των επιδόσεων του οργανισμού: i) πρώτον, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, τον Δεκέμβριο του 2009, και εφεξής, ο οργανισμός δρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ένωσης· ii) δεύτερον, ο ιδρυτικός κανονισμός του οργανισμού θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, προκειμένου ο οργανισμός να καταστεί πιο αποδοτικός και να βελτιωθεί η διακυβέρνησή του.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η δεύτερη εξωτερική αξιολόγηση του οργανισμού βασίστηκε σε ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακών φορέων και διεθνών οργανισμών.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται σε συνέχεια της εξωτερικής αξιολόγησης του οργανισμού του 2017 και ενός εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής στο οποίο αναλύονται οι συστάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή από τον εξωτερικό αξιολογητή και από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού [SWD(2019)313]. Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής βασίστηκε επίσης σε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα για τον οργανισμό μέρη και στις εμπειρίες των εκπροσώπων της Επιτροπής στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ιδρυτικού κανονισμού του οργανισμού είναι τεχνικού χαρακτήρα. Δεν θα έχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τα κράτη μέλη ή τους προϋπολογισμούς δημόσιων αρχών. Οι επιπτώσεις της πρωτοβουλίας θα περιορίζονται στον ίδιο τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, δεν ήταν απαραίτητη η διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου. Η πρόταση δεν συνδέεται με το REFIT.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Ο οργανισμός παρέχει στοιχεία και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη μέλη. Τροφοδοτεί το έργο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μέσω της βελτίωσης της διακυβέρνησης, της αποδοτικότητας και των επιδόσεών του, η πρόταση θα παράσχει στον οργανισμό τη δυνατότητα να εκπληρώνει καλύτερα την εκ του νόμου προβλεπόμενη αποστολή του.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι στον οργανισμό δεν ανατίθενται πρόσθετα καθήκοντα και ότι η εντολή του παραμένει αμετάβλητη.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Σύμφωνα με την κοινή προσέγγιση για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, η πρόταση περιλαμβάνει διάταξη σχετικά με την αξιολόγηση του οργανισμού από την Επιτροπή.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η πρόταση περιέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο καθορίζει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ιδρυτικού κανονισμού του οργανισμού, ενώ το δεύτερο άρθρο αφορά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου τροποποιητικού κανονισμού.

Η τροποποίηση στο άρθρο 3 (Πεδίο δραστηριότητας) απλώς αποτυπώνει την έννομη συνέπεια της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας για το πεδίο των δραστηριοτήτων του οργανισμού, δηλαδή την κάλυψη του «ενωσιακού δικαίου» αντί του «κοινοτικού δικαίου» και, επομένως, τη συμπερίληψη του τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (του πρώην «τρίτου πυλώνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Όλες οι άλλες προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση του ιδρυτικού κανονισμού με την κοινή προσέγγιση και με τον δημοσιονομικό κανονισμό-πλαίσιο, προκειμένου να βελτιωθούν η αποδοτικότητα, η σημασία και η διακυβέρνηση του οργανισμού.

Ως εκ τούτου, όλες οι τροποποιήσεις είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν μεταβάλλουν την εντολή του οργανισμού ούτε αναθέτουν στον οργανισμό πρόσθετες αρμοδιότητες.

Στα άρθρα 4, 5, 8, 9, 10, 12 και 15, οι αναφορές του ιδρυτικού κανονισμού σε «ετήσιο πρόγραμμα εργασίας» δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντικατασταθούν από αναφορές στο «έγγραφο πολυετούς προγραμματισμού» (το οποίο είναι έγγραφο προγραμματισμού που περιέχει τόσο πολυετείς όσο και ετήσιες συνιστώσες) που καταρτίζει ετησίως ο οργανισμός σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό-πλαίσιο. Πέραν αυτής της φραστικής τροποποίησης, ο ακόλουθος πίνακας περιλαμβάνει επισκόπηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων στον ιδρυτικό κανονισμό.

Άρθρο

Θέμα

Αλλαγές

1

Αντικείμενο

Καμία αλλαγή

2

Σκοπός

Καμία αλλαγή

3

Πεδίο αρμοδιότητας

Αντικατάσταση της λέξης «Κοινότητα» και των παραγώγων της με τη λέξη «Ένωση» και τα αντίστοιχα παράγωγα αυτής.

4

Δράσεις

Καμία αλλαγή

5

Τομείς δραστηριότητας

Διαγραφή των διατάξεων του άρθρου που αναφέρονται στο πολυετές πλαίσιο.

Το πολυετές πρόγραμμα εργασίας

Συγκέντρωση στο εν λόγω νέο άρθρο των διατάξεων που ήταν προηγουμένως διεσπαρμένες σε διάφορα άρθρα

6

Μέθοδοι εργασίας

Καμία αλλαγή

7

Σχέσεις με συναφείς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Κοινότητας

Καμία αλλαγή

8

Συνεργασία με οργανισμούς σε επίπεδο κρατών μελών και σε διεθνές επίπεδο

Καμία αλλαγή

9

Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Καμία αλλαγή

10

Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών· Πλατφόρμα θεμελιωδών δικαιωμάτων

Καμία αλλαγή

11

Όργανα του οργανισμού

Καμία αλλαγή

12

Διοικητικό Συμβούλιο

-Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν:

-πρόσθετες δεξιότητες σε θέματα διαχείρισης και προϋπολογισμού που απαιτούνται από τα μέλη του·

-δυνατότητα εκ νέου διορισμού πρώην μέλους ή αναπληρωματικού μέλους για μη συναπτές θητείες·

-αντικαταστάτης μέλους πριν από τη λήξη της θητείας του συμπληρώνει την 5ετή θητεία του προκατόχου του·

-πρόβλεψη ότι για την εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και ότι τα υπόλοιπα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου εκλέγονται από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το μέλος που διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει δικαίωμα ψήφου)·

-διάταξη που ορίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο: διαθέτει εξουσίες αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής —οι οποίες, με απόφαση, μεταβιβάζονται στον διευθυντή, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει το δικαίωμα να μεταβιβάζει περαιτέρω τις εν λόγω εξουσίες— και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναστέλλει τις εν λόγω μεταβιβάσεις όταν το επιβάλλουν εξαιρετικές περιστάσεις· υιοθετεί στρατηγική ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τον χειρισμό των διαβαθμισμένων πληροφοριών ΕΕ)· υιοθετεί κανόνες για τη διαχείριση και την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων· υιοθετεί στρατηγική επικοινωνίας·

-διάταξη που ορίζει ότι η πλειοψηφία που απαιτείται για τη λήψη απόφασης για συνήθη ζητήματα είναι η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου·

-διάταξη που ορίζει ότι έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να συγκληθεί και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής.

13

Εκτελεστικό Γραφείο

Τροποποιήσεις με σκοπό:

-να διευκρινιστεί ότι το καθήκον του Εκτελεστικού Γραφείου να εποπτεύει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις αποφάσεις προς λήψη από το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει έλεγχο των ζητημάτων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους·

-να ανατεθούν τα καθήκοντα που συνδέονται με την υιοθέτηση της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης την οποία καταρτίζει ο διευθυντής· να εξασφαλιστεί ότι δίνεται η δέουσα συνέχεια στους ελέγχους και τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας· να εξασφαλιστεί ότι το Εκτελεστικό Γραφείο συνδράμει τον διευθυντή στην υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου·

-να προβλεφθεί ότι, όταν συντρέχει ανάγκη, σε περίπτωση επείγοντος, το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να λαμβάνει προσωρινές αποφάσεις για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου·

-να οριστεί ότι το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να συγκληθεί κατόπιν αιτήματος ενός από τα μέλη του·

-να διευκρινιστεί ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δικαίωμα ψήφου επί θεμάτων που σχετίζονται με τις αποφάσεις στις οποίες έχει δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 8.

14

Επιστημονική Επιτροπή

Τροποποίηση με σκοπό να παρασχεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο η δυνατότητα να επιλέγει αντικαταστάτη από τον εφεδρικό κατάλογο επιλεγέντων σε περίπτωση που μέλος πρέπει να αντικατασταθεί πριν από τη λήξη της θητείας της Επιστημονικής Επιτροπής.

15

Διευθυντής

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις έχουν ως σκοπό να προβλεφθεί ότι:

-η θητεία του διευθυντή μπορεί να παρατείνεται για πέντε έτη (αντί για τρία) και ότι η σχετική διαδικασία θα πρέπει να κινείται κατά τη διάρκεια των δώδεκα (αντί των εννέα) μηνών πριν από τη λήξη της θητείας του·

-ο διευθυντής είναι αρμόδιος: για την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο, την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα εκ των υστέρων αξιολογήσεων, την κατάρτιση στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης και την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα εκθέσεων ελέγχου και ερευνών της OLAF·

-η απαιτούμενη πλειοψηφία για την απόλυση του διευθυντή του οργανισμού σε περίπτωση παραπτώματος, μη ικανοποιητικής απόδοσης ή επανειλημμένων ή σοβαρών παρατυπιών ορίζεται στα δύο τρίτα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

16

Ανεξαρτησία και δημόσιο συμφέρον

Καμία αλλαγή

17

Διαφάνεια και πρόσβαση στα έγγραφα

Καμία αλλαγή

18

Προστασία δεδομένων

Καμία αλλαγή

19

Επανεξέταση από τον Διαμεσολαβητή

Καμία αλλαγή

20

Κατάρτιση του προϋπολογισμού

Καμία αλλαγή

21

Εκτέλεση του προϋπολογισμού

Καμία αλλαγή

22

Καταπολέμηση της απάτης

Καμία αλλαγή

23

Νομικό καθεστώς και έδρα

Καμία αλλαγή

24

Προσωπικό

Απαλοιφή της παραγράφου που προβλέπει ότι ο οργανισμός ασκεί τις «εξουσίες που ανατίθενται στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή» (αντικαθίσταται από τη διάταξη που προβλέπει ότι αυτές ασκούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο, με απόφαση, τις μεταβιβάζει στον διευθυντή).

25

Λεπτομέρειες σχετικά με τις γλώσσες

Καμία αλλαγή

26

Προνόμια και ασυλίες

Καμία αλλαγή

27

Αρμοδιότητες του Δικαστηρίου

Καμία αλλαγή

28

Συμμετοχή και πεδίο αρμοδιότητας όσον αφορά υποψήφιες χώρες και χώρες με τις οποίες έχει συναφθεί συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης

Καμία αλλαγή

29

Μεταβατικές ρυθμίσεις

Καμία αλλαγή

30

Αξιολογήσεις

Τροποποιήσεις για να διευκρινιστεί ότι η αξιολόγηση του οργανισμού ανατίθεται από την Επιτροπή, ανά πενταετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος τροποποιητικού κανονισμού· και ότι, σε κάθε δεύτερη αξιολόγηση, τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από τον οργανισμό θα αξιολογούνται έναντι των σκοπών, της εντολής και των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης του κατά πόσον η συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού εξακολουθεί να δικαιολογείται σε σχέση με τους σκοπούς, την εντολή και τα καθήκοντά του.

31

Επανεξέταση

Απαλείφεται (ως συνέπεια των τροποποιήσεων στο άρθρο 30)

32

Έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού

Καμία αλλαγή

33

Κατάργηση

Καμία αλλαγή

34

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Καμία αλλαγή

2020/0112 (APP)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 352,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 6 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: οργανισμός) συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου 7 για να παρέχει στα θεσμικά όργανα, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της Ένωσης και των κρατών μελών της συνδρομή και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

(2)Για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω το πεδίο δραστηριοτήτων του οργανισμού και να βελτιωθούν η διακυβέρνηση και η αποδοτικότητα της λειτουργίας του, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν και να επικαιροποιηθούν ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007, χωρίς να μεταβληθούν ο σκοπός και οι δράσεις του οργανισμού.

(3)Καταρχάς, προκειμένου να αντικατοπτρίζεται πλήρως η εμβέλεια της δράσης του οργανισμού όσον αφορά την παροχή συνδρομής στα θεσμικά όργανα, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της Ένωσης και των κρατών μελών σε θέματα που σχετίζονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα, θα πρέπει να διευκρινιστεί στον κανονισμό ότι, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και εφεξής, το πεδίο δραστηριοτήτων του οργανισμού καλύπτει τις αρμοδιότητες της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

(4)Περαιτέρω, είναι αναγκαίες ορισμένες στοχευμένες τεχνικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007, προκειμένου ο οργανισμός να διοικείται και να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της κοινής προσέγγισης που προσαρτάται στην Κοινή Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, της 19ης Ιουλίου 2012 (στο εξής: κοινή προσέγγιση) 8 . Η ευθυγράμμιση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 με τις αρχές που καθορίζονται στην κοινή προσέγγιση είναι προσαρμοσμένη στο ειδικότερο έργο και τη φύση του οργανισμού, και αποσκοπεί στην απλούστευση, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την αύξηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του οργανισμού.

(5)Πρώτον, ο ορισμός των τομέων δραστηριοτήτων του οργανισμού θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο έγγραφο πολυετούς προγραμματισμού του οργανισμού. Η τρέχουσα πρακτική του παράλληλου καθορισμού ενός ευρέος θεματικού πολυετούς πλαισίου κάθε πέντε έτη θα πρέπει να παύσει, δεδομένου ότι το εν λόγω πολυετές πλαίσιο έχει καταστεί περιττό από το έγγραφο πολυετούς προγραμματισμού που ο οργανισμός υιοθετεί ετησίως από το 2017 και εφεξής, σε συμμόρφωσή του με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής 9 [τον οποίο έχει πλέον διαδεχθεί ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής 10 ]. Με βάση το πολιτικό θεματολόγιο της Ένωσης και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών, το έγγραφο πολυετούς προγραμματισμού καθορίζει σαφώς τους τομείς και τα ειδικότερα έργα επί των οποίων πρέπει να εργαστεί ο οργανισμός για διάστημα τριών ετών. Με τον τρόπο αυτόν, ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού των εργασιών και της θεματικής εστίασής του σε βάθος χρόνου, αλλά και τη δυνατότητα ετήσιων αναπροσαρμογών βάσει των αναδυόμενων προτεραιοτήτων.

(6)Δεύτερον, προκειμένου να βελτιωθούν η διακυβέρνηση του οργανισμού και η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του, θα πρέπει να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007.

(7)Δεδομένης της σημασίας του εποπτικού ρόλου του Διοικητικού Συμβουλίου, θα πρέπει να απαιτείται από τα μέλη του να διαθέτουν τις δέουσες δεξιότητες σε θέματα διαχείρισης και προϋπολογισμού, επιπλέον των απαιτήσεων για ανεξαρτησία, γνώσεις στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και πείρα στη διαχείριση οργανισμών.

(8)Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, ενώ η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των αναπληρωματικών μελών δεν μπορεί να ανανεωθεί για συναπτή θητεία, θα πρέπει να είναι δυνατός ο εκ νέου διορισμός πρώην μέλους ή αναπληρωματικού μέλους για μία ή περισσότερες μη συναπτές θητείες. Αν, από τη μία πλευρά, η απαγόρευση των συναπτών ανανεώσεων δικαιολογείται από την ανάγκη εξασφάλισης της ανεξαρτησίας των εν λόγω μελών, από την άλλη πλευρά, η παροχή της δυνατότητας εκ νέου διορισμού μελών για μη συναπτές θητείες θα διευκόλυνε τα κράτη μέλη να διορίζουν στο Διοικητικό Συμβούλιο κατάλληλα μέλη, που πληρούν όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις.

(9)Όσον αφορά την αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις τερματισμού της θητείας πριν από τη λήξη της πενταετούς διάρκειάς της, όχι μόνο σε περίπτωση απώλειας της ανεξαρτησίας, αλλά και στις άλλες περιπτώσεις, όπως σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου, η θητεία του νέου μέλους θα συμπληρώνει την πενταετή θητεία του προκατόχου του, εκτός αν ο εναπομένων χρόνος είναι λιγότερος των δύο ετών, περίπτωση κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσει εξαρχής νέα πενταετής θητεία.

(10)Για λόγους ευθυγράμμισης με την κατάσταση που ισχύει στα θεσμικά όργανα, θα πρέπει να ανατεθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού οι εξουσίες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής. Εκτός από τον διορισμό του διευθυντή, οι εξουσίες αυτές θα πρέπει να ανατίθενται στον διευθυντή. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να ασκεί εξουσίες αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής όσον αφορά το προσωπικό του οργανισμού μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

(11)Για λόγους αποφυγής των αδιεξόδων και απλούστευσης των διαδικασιών ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου με πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν δικαίωμα ψήφου.

(12)Τέλος, για λόγους στενότερης ευθυγράμμισης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 με την κοινή προσέγγιση, καθώς και ενίσχυσης της ικανότητας του Διοικητικού Συμβουλίου να εποπτεύει τη διοικητική, λειτουργική και δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, είναι αναγκαίο να ανατεθούν πρόσθετα καθήκοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο και να διευκρινιστούν περαιτέρω τα καθήκοντα που ανατίθενται στο Εκτελεστικό Γραφείο. Τα πρόσθετα καθήκοντα του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να περιλαμβάνουν την υιοθέτηση στρατηγικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τον χειρισμό των διαβαθμισμένων πληροφοριών ΕΕ, στρατηγικής επικοινωνίας και κανόνων για τη διαχείριση και την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων όσον αφορά τα μέλη του και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το καθήκον του Εκτελεστικού Γραφείου να εποπτεύει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις αποφάσεις προς υιοθέτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει έλεγχο των ζητημάτων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους. Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθούν στο Εκτελεστικό Γραφείο τα καθήκοντα της υιοθέτησης της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης που καταρτίζει ο διευθυντής και της εξασφάλισης ότι δίνεται η δέουσα συνέχεια στα συμπεράσματα των ελέγχων και στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Περαιτέρω, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι, όταν συντρέχει ανάγκη, σε περίπτωση επείγοντος, το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να λαμβάνει προσωρινές αποφάσεις για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου.

(13)Για λόγους απλούστευσης της υφιστάμενης διαδικασίας αντικατάστασης των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής, θα πρέπει να παρασχεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο η δυνατότητα να διορίζει το αμέσως επόμενο πρόσωπο στον εφεδρικό κατάλογο επιλεγέντων για το υπόλοιπο της θητείας μέλους το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί πριν από το τέλος της θητείας του.

(14)Όσον αφορά τον διευθυντή του οργανισμού, δεδομένων της ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας διορισμού και του γεγονότος ότι ο αριθμός των υποψηφίων που δυνητικά πληρούν τα κριτήρια επιλογής είναι συχνά μικρός, η θητεία του διευθυντή θα πρέπει να μπορεί να παραταθεί για έως πέντε έτη. Επιπλέον, δεδομένων της σημασίας της θέσης του διευθυντή και της διεξοδικότητας της διαδικασίας πλήρωσής της, στην οποία συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να ξεκινά κατά τη διάρκεια του δωδέκατου μήνα πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας.

(15)Περαιτέρω, για να ενισχυθεί η σταθερότητα της εντολής του διευθυντή και, ως εκ τούτου, της λειτουργίας του οργανισμού, η απαιτούμενη πλειοψηφία που πρέπει να συγκεντρώσει πρόταση απόλυσής του θα πρέπει να αυξηθεί από το ισχύον ένα τρίτο στα δύο τρίτα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τέλος, για να προσδιοριστεί η συνολική ευθύνη του διευθυντή για τη διοικητική διαχείριση του οργανισμού, θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά ότι ανατίθεται στον διευθυντή να υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο, να καταρτίσει για τον οργανισμό στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης, και να καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στις εκθέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού ελέγχου και στις έρευνες της OLAF ή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

(16)Για λόγους ευθυγράμμισης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 168/2007 με την κοινή προσέγγιση, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργεί την αξιολόγηση του οργανισμού ανά πενταετία.

(17)Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 168/2007 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κανονισμού (EΚ) αριθ. 168/2007

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 168/2007 τροποποιείται ως εξής:

1)το άρθρο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 3



Πεδίο αρμοδιότητας

1.Ο οργανισμός ασκεί τη δράση του για την επίτευξη του σκοπού που καθορίζεται στο άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Ένωσης.

2.Ο οργανισμός αναφέρεται κατά την άσκηση της δράσης του στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3.Ο οργανισμός ασχολείται με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη της όταν εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο.»·

2)το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)    πραγματοποιεί ή ενθαρρύνει επιστημονικές έρευνες και μελέτες, προπαρασκευαστικές μελέτες καθώς και μελέτες σκοπιμότητας, ή συνεργάζεται για την πραγματοποίησή τους, μεταξύ άλλων, εάν παρίσταται ανάγκη και εάν αυτό συνάδει με τις προτεραιότητες και το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής·»·

β)προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 3 και 4:

«3.    Πριν από την υιοθέτηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο ε), ζητείται η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής.

4. Ο οργανισμός αποστέλλει τις εκθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία ε) και ζ), το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.»·

3)το άρθρο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 5

Τομείς δραστηριότητας

Ο οργανισμός ασκεί τις δράσεις του βάσει του πολυετούς προγράμματος εργασίας του και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη του τους διαθέσιμους δημοσιονομικούς και ανθρώπινους πόρους.»·

4)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 5α:

«Άρθρο 5α
Το πολυετές πρόγραμμα εργασίας

1.Το πολυετές πρόγραμμα εργασίας συνάδει με τους διαθέσιμους δημοσιονομικούς και ανθρώπινους πόρους και λαμβάνει υπόψη τις ερευνητικές και στατιστικές εργασίες που διεξάγονται στην Ένωση.

2.Ο διευθυντής υποβάλλει το σχέδιο του πολυετούς προγράμματος εργασίας στην Επιτροπή και στην Επιστημονική Επιτροπή προς γνωμοδότηση. Ο διευθυντής αποστέλλει επίσης το εν λόγω σχέδιο στους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους στα κράτη μέλη.

3.Ο διευθυντής υποβάλλει το σχέδιο του πολυετούς προγράμματος εργασίας στο Διοικητικό Συμβούλιο προς υιοθέτηση μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής και της Επιστημονικής Επιτροπής.

4.Ο διευθυντής αποστέλλει το πολυετές πρόγραμμα εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.»· 

5)στο άρθρο 8, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.    Κάθε κράτος μέλος διορίζει δημόσιο υπάλληλο ως εθνικό αξιωματικό σύνδεσμο.

Ο εθνικός αξιωματικός σύνδεσμος αποτελεί το κύριο σημείο επαφής για τον οργανισμό στο κράτος μέλος.

Οι εθνικοί αξιωματικοί σύνδεσμοι μπορούν, μεταξύ άλλων, να διαβιβάζουν προς τον διευθυντή γνώμες του κράτους μέλους τους όσον αφορά το σχέδιο πολυετούς προγράμματος εργασίας πριν από την υποβολή του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο οργανισμός κοινοποιεί στους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους όλα τα έγγραφα που καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1.»·

6)το άρθρο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 9

Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο οργανισμός, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικαλύψεις και να διασφαλισθεί η συμπληρωματικότητα και προστιθέμενη αξία, συντονίζει τις δραστηριότητές του με τις δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 10.

Προς τον σκοπό αυτό, η Ένωση, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 218 της Συνθήκης, συνάπτει συμφωνία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για να καθιερωθεί στενή συνεργασία Συμβουλίου της Ευρώπης και οργανισμού. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τον ορισμό ανεξάρτητου προσώπου από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Γραφείου του οργανισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13.»·

7)στο άρθρο 10 παράγραφος 4, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)    να υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο συστάσεις σχετικά με το πολυετές πρόγραμμα εργασίας που υιοθετείται σύμφωνα με το άρθρο 5α·»·

8)το άρθρο 12 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1, η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

«1.    Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από πρόσωπα που έχουν κατάλληλη πείρα στη διοίκηση οργανισμών του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, κατάλληλες δεξιότητες σε θέματα διαχείρισης και προϋπολογισμού, καθώς και γνώσεις στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ως εξής:

β)οι παράγραφοι 3, 4 και 5 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.    Η θητεία των μελών και αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής. Πρώην μέλος ή αναπληρωματικό μέλος μπορεί να διοριστεί εκ νέου για μία ή περισσότερες μη συναπτές θητείες.

4.    Πέρα από την κανονική αντικατάσταση ή την περίπτωση θανάτου, η θητεία του μέλους ή του αναπληρωματικού μέλους λήγει μόνο λόγω παραίτησης. Ωστόσο, όταν μέλος ή αναπληρωματικό μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας, παραιτείται πάραυτα και ενημερώνει την Επιτροπή και τον διευθυντή του οργανισμού. Στις περιπτώσεις πέραν της κανονικής αντικατάστασης, το οικείο όργανο ή κράτος μέλος διορίζει νέο μέλος ή νέο αναπληρωματικό μέλος για το υπόλοιπο της θητείας. Το οικείο όργανο ή κράτος μέλος ορίζει επίσης νέο μέλος ή νέο αναπληρωματικό μέλος για το υπόλοιπο της θητείας εάν το Διοικητικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει, κατόπιν προτάσεως του ενός τρίτου των μελών του ή της Επιτροπής, ότι το εν λόγω μέλος ή αναπληρωματικό μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας. Σε περίπτωση που το υπόλοιπο της θητείας είναι λιγότερο από δύο έτη, η θητεία του νέου μέλους ή αναπληρωματικού μέλους μπορεί να επεκταθεί για πλήρη θητεία πέντε ετών.

5.    Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό του και τα άλλα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 μεταξύ των μελών του που έχουν ορισθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο α) για θητεία δυόμισι ετών, που μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και γ). Τα άλλα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 εκλέγονται με πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και γ).»·

γ)η παράγραφος 6 τροποποιείται ως εξής:

α)τα στοιχεία α) και β) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)    υιοθετεί το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του οργανισμού·

β)    υιοθετεί τις ετήσιες εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία ε) και ζ), συγκρίνοντας, όσον αφορά τη δεύτερη, ιδίως τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με τους στόχους του πολυετούς προγράμματος εργασίας·»·

β)το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)    σύμφωνα με τις παραγράφους 7α και 7β του παρόντος άρθρου, ασκεί, όσον αφορά το προσωπικό του οργανισμού, τις εξουσίες που ανατίθενται από τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου 11 (στο εξής: κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης) στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και από το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό στην αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων αρχή (στο εξής: εξουσίες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής)·»·

γ)προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία ιγ) έως ιε):

«ιγ)    υιοθετεί στρατηγική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τον ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών ΕΕ·

ιδ)    υιοθετεί κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων όσον αφορά τα μέλη του, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής·

ιε)    υιοθετεί και επικαιροποιεί τακτικά τη στρατηγική επικοινωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο η).»·

δ)προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 7α και 7β:

«7α.    Το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει, σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, απόφαση με βάση το άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και το άρθρο 6 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, για τη μεταβίβαση των σχετικών εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής στον διευθυντή, καθώς και για τον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους η εν λόγω μεταβίβαση εξουσιών μπορεί να ανασταλεί. Ο διευθυντής εξουσιοδοτείται να μεταβιβάζει περαιτέρω τις εξουσίες αυτές.

7β.    Αν εξαιρετικές περιστάσεις το επιβάλλουν, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, με απόφασή του, να αναστείλει προσωρινά τη μεταβίβαση των εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής στον διευθυντή και των εξουσιών που αυτός μεταβίβασε περαιτέρω, και να τις ασκήσει το ίδιο ή να τις μεταβιβάσει σε κάποιο από τα μέλη του ή σε άλλο μέλος του προσωπικού πέραν του διευθυντή.»·

ε)οι παράγραφοι 8 και 9 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«8.    Κατά γενικό κανόνα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία όλων των μελών.

Όταν πρόκειται για τις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 6 στοιχεία α) έως ε), ζ), ια) και ιβ), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία των δύο τρίτων όλων των μελών.

Όταν πρόκειται για τις αποφάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 25 παράγραφος 2, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα.

Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή, σε περίπτωση απουσίας του, ο αναπληρωτής του διαθέτει μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Το πρόσωπο που έχει διοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να ψηφίζει μόνο στις αποφάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 6 στοιχεία α), β) και ια).

9.    Ο πρόεδρος συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο δύο φορές κατ’ έτος, με την επιφύλαξη έκτακτων συνεδριάσεων. Ο πρόεδρος συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή του ενός τρίτου τουλάχιστον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.»·

9)το άρθρο 13 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 13

Εκτελεστικό Γραφείο

1.    Το Διοικητικό Συμβούλιο επικουρείται από Εκτελεστικό Γραφείο. Το Εκτελεστικό Γραφείο εποπτεύει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τις αποφάσεις προς λήψη από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ιδίως, ελέγχει τα ζητήματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

2.    Επίσης, το Εκτελεστικό Γραφείο:

α)εξετάζει το πολυετές πρόγραμμα εργασίας του οργανισμού που αναφέρεται στο άρθρο 5α, με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει ο διευθυντής και το διαβιβάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς υιοθέτηση·

β)εξετάζει το σχέδιο ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού και το διαβιβάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς υιοθέτηση·

γ)εξετάζει το σχέδιο ετήσιας έκθεσης για τις δραστηριότητες του οργανισμού και το διαβιβάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς υιοθέτηση·

δ)υιοθετεί στρατηγική του οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης, η οποία είναι αναλογική προς τους κινδύνους απάτης, λαμβάνει υπόψη το κόστος και τα οφέλη των προς εφαρμογή μέτρων και βασίζεται σε σχέδιο που καταρτίζεται από τον διευθυντή·

ε)εξασφαλίζει ότι δίνεται η δέουσα συνέχεια στα συμπεράσματα και στις συστάσεις που απορρέουν από τις εσωτερικές ή εξωτερικές εκθέσεις ελέγχου και αξιολογήσεις, καθώς και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας,

στ)χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες του διευθυντή, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 15 παράγραφος 4, τον επικουρεί και τον συμβουλεύει στην υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να ενισχύεται η εποπτεία της διοικητικής και της δημοσιονομικής διαχείρισης.

3.    Αν συντρέχει ανάγκη, για λόγους επείγοντος, το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να λαμβάνει προσωρινές αποφάσεις για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για την αναστολή της μεταβίβασης των εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 7α και 7β, καθώς και αποφάσεων για θέματα προϋπολογισμού.

4.    Το Εκτελεστικό Γραφείο αποτελείται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, δύο άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν εκλεγεί από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 και έναν από τους εκπροσώπους της Επιτροπής στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το πρόσωπο που διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου.

5.    Το Εκτελεστικό Γραφείο συγκαλείται από τον πρόεδρο. Μπορεί επίσης να συγκληθεί κατόπιν αιτήματος ενός από τα μέλη του. Αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων μελών του. Το πρόσωπο που διορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να ψηφίζει επί θεμάτων που σχετίζονται με τις αποφάσεις στις οποίες έχει δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 8.

6. Ο διευθυντής λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου χωρίς δικαίωμα ψήφου.»·

10)το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

«1.    Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από 11 ανεξάρτητες προσωπικότητες με υψηλού επιπέδου προσόντα στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει τα 11 μέλη της και εγκρίνει εφεδρικό κατάλογο επιλεγέντων κατά σειρά επιτυχίας έπειτα από διαφανή διαδικασία πρόσκλησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων και επιλογής, αφού ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο διασφαλίζει την ίση γεωγραφική εκπροσώπηση. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συμμετέχουν στην Επιστημονική Επιτροπή. Ο εσωτερικός κανονισμός που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 6 στοιχείο ζ) διευκρινίζει τους όρους του διορισμού των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής.»·

β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.    Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ανεξάρτητα. Μπορούν να αντικαθίστανται μόνον κατ’ αίτησή τους ή σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Ωστόσο, όταν μέλος δεν πληροί πλέον τα κριτήρια ανεξαρτησίας, παραιτείται πάραυτα και ενημερώνει την Επιτροπή και τον διευθυντή του οργανισμού. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώνει, βάσει πρότασης του ενός τρίτου των μελών του ή της Επιτροπής, την έλλειψη ανεξαρτησίας συγκεκριμένου προσώπου και να ανακαλεί το διορισμό του. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει το πρώτο κατά σειρά κατάταξης διαθέσιμο πρόσωπο από τον εφεδρικό κατάλογο για το υπόλοιπο της θητείας. Εάν το υπόλοιπο της θητείας είναι μικρότερο των δύο ετών, η θητεία του νέου μέλους είναι δυνατόν να παρατείνεται για πλήρη θητεία πέντε ετών. Ο κατάλογος των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής δημοσιεύεται και ενημερώνεται από τον οργανισμό στην ιστοσελίδα του.»·

11)το άρθρο 15 τροποποιείται ως εξής:

α)οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.    Η θητεία του διευθυντή είναι πενταετής.

Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν από το τέλος της περιόδου αυτής, η Επιτροπή προβαίνει σε αξιολόγηση. Στην αξιολόγηση, η Επιτροπή εκτιμά ειδικότερα:

α) τις επιδόσεις του διευθυντή·

β) τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις του οργανισμού τα ερχόμενα έτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ενεργώντας βάσει πρότασης της Επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης, μπορεί να παρατείνει τη θητεία του διευθυντή μία φορά και για πέντε το πολύ έτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την πρόθεσή του να παρατείνει τη θητεία του διευθυντή. Εντός ενός μηνός προτού το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει τυπικά την παράταση αυτής της θητείας, ενδέχεται να ζητηθεί από τον διευθυντή να προβεί σε δήλωση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της.

Εάν η θητεία δεν παραταθεί, ο διευθυντής παραμένει εν ενεργεία έως ότου διοριστεί ο διάδοχός του.

4.    Ο διευθυντής είναι αρμόδιος για τα εξής:

α)την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 4 και ιδίως την κατάρτιση και δημοσίευση των εγγράφων που καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως η) σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή·

β)την κατάρτιση και υλοποίηση του πολυετούς προγράμματος εργασίας του οργανισμού·

γ)τα θέματα που αφορούν την τρέχουσα διαχείριση·

δ)την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο·

ε)την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 21·

στ)την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων του οργανισμού σε σχέση με τους σκοπούς του, σύμφωνα με επαγγελματικώς αναγνωρισμένα πρότυπα και δείκτες επιδόσεων·

ζ)την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα των εκ των υστέρων αξιολογήσεων για την εκτίμηση των επιδόσεων των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες, σύμφωνα με το άρθρο 29 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής·

η)την υποβολή ετησίως εκθέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης·

θ)την κατάρτιση στρατηγικής του οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης και την υποβολή της στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση·

ι)την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη συνέχεια που πρέπει να δίνεται στα συμπεράσματα των εσωτερικών ή εξωτερικών εκθέσεων ελέγχου και αξιολογήσεων, καθώς και των ερευνών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Επιτροπή και στο Διοικητικό Συμβούλιο·

ια)τη συνεργασία με τους εθνικούς αξιωματικούς συνδέσμους·

ιβ)τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού της Πλατφόρμας θεμελιωδών δικαιωμάτων σύμφωνα με το άρθρο 10.»·

β)η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«7.    Ο διευθυντής μπορεί να απολυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων όλων των μελών του ή της Επιτροπής, σε περίπτωση παραπτώματος, μη ικανοποιητικής απόδοσης ή επανειλημμένων ή σοβαρών παρατυπιών.»·

12)στο άρθρο 24, η παράγραφος 2 απαλείφεται·

13)το άρθρο 30 τροποποιείται ως εξής:

α)ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Αξιολόγηση και επανεξέταση»·

β)οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.    Έως την [5 έτη μετά την έναρξη ισχύος] και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή παραγγέλλει αξιολόγηση για να εκτιμηθούν, ιδίως, ο αντίκτυπος, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του οργανισμού και των πρακτικών εργασίας του. Στην αξιολόγηση εξετάζεται, ιδίως, η ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της εντολής του οργανισμού, καθώς και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της όποιας τροποποίησης.

«4.    Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα πορίσματα της αξιολόγησης. Τα πορίσματα της αξιολόγησης δημοσιοποιούνται.»·

γ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«5.    Σε κάθε δεύτερη αξιολόγηση, αξιολογούνται τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από τον οργανισμό έναντι των σκοπών, της εντολής και των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης του κατά πόσον η συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού εξακολουθεί να δικαιολογείται σε σχέση με τους σκοπούς, την εντολή και τα καθήκοντά του.»·

14)το άρθρο 31 απαλείφεται.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2007, για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 53 της 22.2.2007, σ. 1).
(2)    Εξωτερική αξιολόγηση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 19 Νοεμβρίου 2012, https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-external_evaluation-final-report.pdf.
(3)    2η ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 31 Οκτωβρίου 2017, https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/2nd-fra-external-evaluation-october-2017_en.pdf .
(4)    SWD(2019)313.
(5)    Κοινή Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς και κοινή προσέγγιση, της 19ης Ιουλίου 2012 https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_el.pdf .
(6)    ΕΕ C […] της […], σ. […].
(7)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2007, για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 53 της 22.2.2007, σ. 1).
(8)    Κοινή Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς και κοινή προσέγγιση, της 19ης Ιουλίου 2012 https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/joint_statement_and_common_approach_2012_el.pdf .
(9)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 208 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 7.12.2013, σ. 42).
(10)    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/715 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού-πλαισίου για τους οργανισμούς που δημιουργούνται δυνάμει της ΣΛΕΕ και της Συνθήκης Ευρατόμ και αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 122 της 10.5.2019, σ. 1).
(11)    Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου, της 29ης Φεβρουαρίου 1968, περί καθορισμού του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και περί θεσπίσεως ειδικών μέτρων προσωρινώς εφαρμοστέων στους υπαλλήλους της Επιτροπής (ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1).
Top