EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1107(02)

Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής2019/C 378/09

ΕΕ C 378 της 7.11.2019, p. 11–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.11.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 378/11


Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής

(2019/C 378/09)

Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

«Venezia»

Αριθμός αναφοράς: PDO-IT-A0517-AM02

Ημερομηνία κοινοποίησης: 17.7.2019

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

1.   Νέοι τύποι οίνων, συμπεριλαμβανομένων τύπων με ονομασίες ποικιλιών

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή:

α)

Στις κατηγορίες οίνων που περιλαμβάνονται ήδη στο ενιαίο έγγραφο, προσδιορίζονται οι ακόλουθοι νέοι τύποι οίνων:

Εκδοχή Riserva (reserve) ερυθρού οίνου, Merlot και Cabernet Sauvignon,

Carmenère· Malbech, Cabernet και Refosco dal Peduncolo Rosso, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Riserva,

Pinot Nero, συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής Spumante (αφρώδης),

Pinot, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante (ημιαφρώδης),

Pinot Rosato ή Rosé, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante,

Chardonnay Spumante και Chardonnay Frizzante, συμπεριλαμβανομένων διποικιλιακών εκδοχών που συνδυάζουν Chardonnay με Glera, Verduzzo, Tai, Pinot Bianco και Pinot Nero (που μετατρέπεται σε λευκό οίνο),

Manzoni bianco,

Sauvignon,

Verduzzo, συμπεριλαμβανομένης μιας εκδοχής Passito (που παρασκευάζεται με λιαστά σταφύλια),

Pinot bianco,

Traminer, συμπεριλαμβανομένης μιας εκδοχής Spumante,

Tai,

Pinot Grigio σε εκδοχές ερυθρωπού (ροζέ) οίνου, Spumante και Frizzante,

Rosé Spumante και Rosé Frizzante,

Bianco Passito (στην κατηγορία «Οίνος»).

β)

Παρεμβάλλεται νέο εδάφιο 2 το οποίο προβλέπει την παραγωγή οίνων με δύο συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών ίδιου χρώματος.

Αιτιολόγηση:

α)

Η περιοχή παραγωγής ΠΟΠ «Venezia» είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την καλλιέργεια αμπέλων. Υπάρχει ευρύ φάσμα ποικιλιών αμπέλου, πολλές από τις οποίες έχουν παράδοση καλλιέργειας στην περιοχή. Οι οίνοι που προκύπτουν παράγονται επίσης σε εκδοχές Riserva (reserve), Passito (που παρασκευάζεται με λιαστά σταφύλια), Spumante (αφρώδης), Frizzante (ημιαφρώδης) και ροζέ, λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών των εν λόγω ποικιλιών αμπέλου οι οποίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την παραγωγή τους. Οι νέοι τύποι με ονομασίες ποικιλιών είναι αποτέλεσμα μακράς περιόδου πειραματισμού που αποσκοπούσε στο να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ποικιλίες αμπέλου οι οποίες υπάρχουν ήδη στην περιοχή και ήταν κατάλληλες για χρήση στους συνδυασμούς σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων οίνων (λευκού, ερυθρού και ερυθρωπού) με αυτήν την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης και τις ΠΓΕ από την ίδια περιοχή. Συνεπώς, σκοπός της τροποποίησης αυτής είναι να επιτραπεί στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν την ονομασία για τα σταφύλια/τους οίνους τους, που έχουν μακρά παρουσία στην περιοχή η οποία καλύπτεται από την ΠΟΠ και που έχουν αποδείξει την αξία τους εδώ και δεκαετίες καλλιέργειας χάρη στα επαγγελματικά προσόντα των παραγωγών, τον πολιτιστικό δεσμό με τους οίνους αυτούς και την ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Επομένως, η παραγωγή των οίνων της ΠΟΠ «Venezia» εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων τύπων στις κατηγορίες οίνων που υπάρχουν ήδη στις προδιαγραφές προϊόντος. Αυτό θα επιτρέψει επίσης την προσφορά ευρύτερης σειράς προϊόντων η οποία ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι ποικιλίες αμπέλου που συναντώνται στην περιοχή είναι οι εξής: Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano, Verduzzo Friulano και Tai. Η ποικιλία Pinot Bianco καλλιεργείται επίσης ευρέως στην περιοχή και έχει αποδείξει την καταλληλότητά της για την παραγωγή οίνων ποιότητας με ισορροπία μεταξύ περιεκτικότητας σε σάκχαρα και οξύτητας, συμπεριλαμβανομένης της μηλικής οξύτητας.

Η ποικιλία Pinot Nero προσφέρει καλό επίπεδο σακχάρων που συνοδεύεται από επαρκή επίπεδα οξύτητας —γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για μεταποίηση σε αφρώδη οίνο— και καλή δομή τρυγικού οξέος. Η ποικιλία Traminer έχει υψηλά επίπεδα σακχάρων που υποστηρίζονται από καλή οξύτητα, συμπεριλαμβανομένης της μηλικής οξύτητας. Η οργανοληπτική ανάλυση αποκαλύπτει δυνατή και γεμάτη γεύση μακράς διάρκειας, με νότες τροπικών φρούτων και ροζ φρούτων. Όλες οι διαφορετικές εκδοχές των παραγόμενων οίνων ΠΟΠ (ήρεμοι, αφρώδεις, ημιαφρώδεις και Passito) είναι ισορροπημένες και διακριτικές.

β)

Διαπιστώνεται ότι οι ποικιλίες σταφυλιών που έχουν ήδη αναγραφεί στους μονοποικιλιακούς τύπους που αναφέρονται στο σημείο 1 μπορούν επίσης να αναμειγνύονται για την παραγωγή διποικιλιακών οίνων. Αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοσή τους να συνδυάζουν επιδέξια τα σταφύλια από τους αμπελώνες τους, ενώ αυξάνουν παράλληλα την αξία του προϊόντος τους προσδιορίζοντας τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στην ετικέτα, παρέχοντας έτσι σαφείς πληροφορίες στον καταναλωτή.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 6 και 9 των προδιαγραφών του προϊόντος και τα τμήματα 1.4, 1.5, 1.7, 1.8 και 1.10 του ενιαίου εγγράφου.

2.   Ποικιλίες αμπέλου: συμπερίληψη νέων τύπων στον κατάλογο των ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων τύπων οίνων με ονομασίες ποικιλιών

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Συμπερίληψη των νέων τύπων και της αντίστοιχης σύνθεσης των ποικιλιών αμπέλου

Carmenère, Cabernet (από Cabernet Sauvignon και/ή Cabernet franc και/ή Carmenère), Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Nero, Pinot (από Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio), Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo (από Verduzzo Trevigiano και/ή Verduzzo Friulano), Pinot Bianco, Tai από Tocai Friulano και Traminer.

Η διάταξη ότι οι ποικιλίες αμπέλου του ίδιου χρώματος που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στις επαρχίες του Treviso και της Βενετίας μπορεί να αποτελούν έως και το 15 % τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει και αρωματικά σταφύλια, εξαιρουμένων εκείνων που προέρχονται από την οικογένεια Muscat.

Αιτιολόγηση:

Το άρθρο επικαιροποιείται για να συμπεριλάβει τις νέες ποικιλίες στον κατάλογο των ποικιλιών αμπέλου.

Η συμπερίληψη αρωματικών ποικιλιών, εξαιρουμένων εκείνων που προέρχονται από την οικογένεια Muscat, στον κανόνα που επιτρέπει την παρασκευή οίνων με άλλες ποικιλίες μέχρι 15 % κατ’ ανώτατο όριο οφείλεται στο γεγονός ότι οι ποικιλίες Muscat έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στη γεύση. Προτιμάται η χρήση λιγότερο αρωματικών ποικιλιών όπως η Glera —η οποία είναι συνήθης στην περιοχή όπου παράγεται η ονομασία και μπορεί να βελτιώσει τους παραγόμενους λευκούς οίνους, οι οποίοι καταναλώνονται συνήθως νεαροί.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 των προδιαγραφών του προϊόντος.

3.   Ποικιλίες αμπέλου: Προσθήκη λεπτομερειών ποικιλίας για τους νέους τύπους

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Εισαγωγή του Pinot ως ονόματος ποικιλίας τύπου οίνου, συμπεριλαμβανομένων των Pinot Frizzante και Pinot Spumante, που παρασκευάζεται από τις ποικιλίες Pinot Grigio, Pinot Bianco και Pinot Nero (που μετατρέπεται σε λευκό οίνο) μόνες τους ή σε συνδυασμό.

Αιτιολόγηση: Θέλαμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους οίνους που παράγονται από σταφύλια αυτών των ποικιλιών στην περιοχή της ΠΟΠ «Venezia» στις διάφορες κατηγορίες που υπάρχουν ήδη στις προδιαγραφές προϊόντος και στο ενιαίο έγγραφο (οίνος, αφρώδης οίνος ποιότητας και ημιαφρώδης οίνος). Η παραγωγή των νέων τύπων είναι αποτέλεσμα μακράς περιόδου πειραματισμού με σκοπό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ποικιλίες αμπέλου που υπάρχουν ήδη και είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στην περιοχή που καλύπτεται από την ονομασία.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 2 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Προσθήκη του ακόλουθου συνδυασμού ποικιλιών αμπέλου για τον «Venezia» Pinot Rosato ή Rosé (συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante): «Pinot Grigio, Pinot Bianco κατά τουλάχιστον 50 %. Pinot Nero από 5 % έως 50 % κατ’ ανώτατο όριο».

Αιτιολόγηση: Η πρόθεση είναι να αυξηθεί η αξία αυτών των τύπων και των ποικιλιών σταφυλιών που χρησιμοποιούνται κατόπιν προσεκτικού πειραματισμού, ανάλυσης των παραγόμενων οίνων και δοκιμών ποιότητας.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 3 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Ο τύπος «Venezia» Cabernet πρέπει να λαμβάνεται από σταφύλια που παράγονται από αμπελώνες στην εκμετάλλευση του παραγωγού που αποτελείται από τις ακόλουθες ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc και Carmenère, μόνες τους ή σε συνδυασμό.

Αιτιολόγηση: Η περιοχή παραγωγής εξακολουθεί να έχει μερικούς παλιούς αμπελώνες όπου, στο σύνολο του αμπελώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν παρακείμενες σειρές Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Carmenère. Επιπλέον, υπάρχει καθιερωμένη παράδοση στην περιοχή και στην αγορά παραγωγής οίνων μέσω επιδέξιας ανάμειξης σταφυλιών Cabernet, λαμβανομένων υπόψη της εναλλαγής των εποχών και της ποιότητας των σταφυλιών που παράγονται κάθε χρόνο.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 4 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Μείωση του ελάχιστου ποσοστού Raboso Piave και/ή Raboso Veronese από 70 % σε 50 % για τη σύνθεση αμπελώνα που απαιτείται για τους τύπους «Venezia» Rosato ή Rosé (συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante), που επιτρέπει όλες οι ποικιλίες του ίδιου χρώματος που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στις επαρχίες Treviso και «Venezia» —εκτός από την οικογένεια Muscat— να καλύπτουν το 15 % της σύνθεσης.

Αιτιολόγηση: Η Raboso είναι μια πολύ λιτή ποικιλία σταφυλιών, πλούσια σε οξύτητα και τανίνες. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να μειωθεί το ποσοστό της ποικιλίας Raboso και να επιτραπεί σε άλλες ποικιλίες αμπέλου να καλύπτουν μέχρι και το 15 % της σύνθεσης, εξαιρουμένων των ποικιλιών που ανήκουν στην οικογένεια Muscat, διότι αυτές μπορεί να προσδώσουν υπερβολικά έντονη γεύση και να κάνουν τον οίνο λιγότερο ισορροπημένο και αρμονικό.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 5 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Διαγραφή των λέξεων «μη αρωματικών» από τη σύνθεση «Venezia» Rosso (ερυθρός), ώστε να επιτρέπεται η χρήση αρωματικών ποικιλιών εκτός από εκείνες της οικογένειας Muscat.

Αιτιολόγηση: Οι μικροί παραγωγοί, ειδικά εκείνοι της παλαιότερης γενιάς, εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών στους αμπελώνες τους, ορισμένες από τις οποίες είναι αρωματικές. Θα είναι πλέον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ποικιλίες για να προσδώσουν στους οίνους περισσότερο χαρακτήρα, ενώ θα διατηρούνται παράλληλα τα χαρακτηριστικά ισορροπίας και ποιότητας χάρη στην εμπειρία και την ικανότητα των παραγωγών.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 6 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Εισαγωγή του λευκού «Venezia» και του Bianco Passito (στην κατηγορία «Οίνος»). Οι οίνοι αυτοί πρέπει να παρασκευάζονται από σταφύλια που παράγονται από αμπελώνες στην εκμετάλλευση του παραγωγού με την ακόλουθη σύνθεση: Τουλάχιστον 50 % Tocai Friulano και/ή Verduzzo Friulano και/ή Verduzzo Trevigiano και/ή Glera. Τα σταφύλια από άλλες ποικιλίες του ίδιου χρώματος ή από την ποικιλία Pinot Nero (που μετατρέπεται σε λευκό οίνο) που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στις επαρχίες του Treviso και της Βενετίας, εξαιρουμένης της οικογένειας Muscat, μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή αυτού του οίνου έως 50 % κατ’ ανώτατο όριο.

Αιτιολόγηση: Η Pinot Nero που μετατρέπεται σε λευκό οίνο συμπεριλαμβάνεται στις πρόσθετες ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη σύνθεση των λευκών οίνων (συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Passito, Spumante και Frizzante), οι οποίες επεκτείνονται ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις ποικιλίες λευκών σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών, εκτός από εκείνες της οικογένειας Muscat, οι οποίες θα προσέδιδαν σημαντικά επικρατέστερη γεύση σε σχέση με αυτούς τους τύπους, οπότε προτιμάται η χρήση ποικιλιών με λιγότερο έντονο αρωματικό χαρακτήρα.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 1 των προδιαγραφών του προϊόντος.

4.   Περιοχή οινοποίησης

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Η ξήρανση και η παλαίωση των σταφυλιών περιλαμβάνονται στις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιούνται στην περιοχή οινοποίησης (διοικητικό έδαφος της περιφέρειας Veneto και διοικητικό έδαφος των επαρχιών Udine και Pordenone).

Αιτιολόγηση: Η περιοχή οινοποίησης δεν αλλάζει, αλλά για να αντικατοπτρίζει την προσθήκη των νέων τύπων Passito και Riserva, διευκρινίζεται τώρα ότι οι εργασίες ξήρανσης και παλαίωσης πρέπει επίσης να πραγματοποιούνται εντός της περιοχής που ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις ισχύουσες προδιαγραφές.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 5 των προδιαγραφών του προϊόντος και δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

5.   Κανόνες σχετικά με την καλλιέργεια

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Παράγραφος 1 εδάφιο 3 — Περιγραφή: Για τις ποικιλίες Raboso Piave και Raboso Veronese προβλέπονται τουλάχιστον 1 500 φυτά ανά εκτάριο, σε αντίθεση με τα 2 500 φυτά ανά εκτάριο που προβλέπονται για τις άλλες ποικιλίες της ΠΟΠ.

Αιτιολόγηση: Οι ποικιλίες Raboso Piave και Raboso Veronese δίνουν μεγάλα, εύρωστα φυτά. Για την πλούσια βλάστησή τους απαιτείται αρκετός χώρος ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Επομένως, τα αραιά πρότυπα φύτευσης επιτρέπουν την επίτευξη βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ φυτού και απόδοσης και συνεπάγονται καλύτερα αποτελέσματα, καθώς επιτρέπεται στην ποικιλία αυτή να αξιοποιήσει την πλήρη παραγωγικότητα και την οξύτητά της.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 4 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο των προδιαγραφών του προϊόντος και δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

Περιγραφή: Αφαίρεση του δεκαετούς ορίου για την περίοδο κατά την οποία η ονομασία προέλευσης μπορεί να αναφέρεται σε σταφύλια από αμπελώνες που έχουν φυτευτεί και καλλιεργηθεί με το σύστημα «Bellussera» πριν από την έγκριση των προδιαγραφών που αναγνωρίζουν την ΠΟΠ «Venezia» (με υπουργικό διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου 2010, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα 4, τακτικό συμπλήρωμα αριθ. 6, στις 7 Ιανουαρίου 2011).

Αιτιολόγηση: Σκοπός είναι να διατηρηθεί η μέθοδος καλλιέργειας «Bellussera», η οποία θεωρείται πραγματικό μνημείο της τοπικής αμπελουργίας από την άποψη ότι αποτελεί παραδοσιακή και χαρακτηριστική μέθοδο της περιοχής και μέρος ενός ιδιαίτερου τοπίου, και έχει ιστορική αξία. Συνεπώς, θέλουμε να αποφύγουμε την εξάλειψη αυτών των καλλιεργητικών συστημάτων στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, επιτρέποντας τη χρήση τους έως ότου αντικατασταθούν φυσικά με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου μάλιστα ότι, όπως έχει αποδειχθεί με την πάροδο των ετών, αυτοί οι παλιοί αμπελώνες χαρακτηρίζονται από σταθερή παραγωγικότητα και ποιότητα.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 4 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο των προδιαγραφών του προϊόντος και δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

6.   Μέγιστες αποδόσεις και ελάχιστος φυσικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Προσθήκη των αποδόσεων ανά εκτάριο και των αλκοολικών τίτλων για τους νέους τύπους που αναφέρονται στο άρθρο 1 των προδιαγραφών προϊόντος (Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Noir, συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής Spumante· για τα λευκά σταφύλια, Chardonnay, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ημιαφρωδών και αφρωδών οίνων, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano και Friulano, Pinot Grigio Spumante και Pinot Grigio Frizzante, λευκό και Raboso Piave/Veronese).

Αιτιολόγηση: Έχουν εισαχθεί οι σχετικές αποδόσεις σταφυλιών ανά εκτάριο. Οι αποδόσεις αυτές συμφωνούν με τα επίπεδα των ήδη υπαρχόντων τύπων: 15 τόνοι/εκτάριο για τα λευκά οινοποιήσιμα σταφύλια, 16 τόνοι ανά εκτάριο για τα ερυθρά και 17 τόνοι για τα σταφύλια που προορίζονται για αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνους. Οι αποδόσεις αυτές ανά εκτάριο και ο φυσικός αλκοολικός τίτλος των σταφυλιών είναι αποτέλεσμα πειραματισμού με την πάροδο του χρόνου και αντανακλούν τα επίπεδα παραγωγής αμπελώνων σε εύφορα εδάφη με εξαιρετική διαθεσιμότητα νερού, καθώς και τις παραμέτρους ποιότητας των παραγόμενων σταφυλιών και οίνων.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 4 των προδιαγραφών του προϊόντος και το σημείο 1.5.2 του ενιαίου εγγράφου.

7.   Ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος για σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή των τύπων με την ένδειξη Riserva

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Τα σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή των οίνων που φέρουν την ένδειξη Riserva (ερυθρός, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet, Malbech και Refosco dal Peduncolo Rosso) πρέπει να έχουν ελάχιστο φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο κατά 1,00 % υψηλότερο από αυτόν που προβλέπεται για την αντίστοιχη βασική εκδοχή.

Αιτιολόγηση: Ο ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος που είναι 1 % υψηλότερος από αυτόν στην αντίστοιχη βασική εκδοχή καθιστά τα σταφύλια καταλληλότερα για την παραγωγή οίνων που προορίζονται για παλαίωση και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ποιότητά τους.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 4 των προδιαγραφών του προϊόντος και δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

8.   Κανόνες οινοποίησης

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Διάθεση στην κατανάλωση το νωρίτερο 24 μήνες από την 1η Νοεμβρίου του έτους παραγωγής για οίνους με την ένδειξη Riserva.

Αιτιολόγηση: Η ταχεία ωρίμανση των σταφυλιών, σε συνδυασμό με τις όλο και πιο αποτελεσματικές τεχνικές οινοποίησης και παρασκευής, σημαίνει ότι τα κρασιά μπορούν να είναι έτοιμα νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οίνοι Riserva θα υποβάλλονται σε κατάλληλη διαδικασία παλαίωσης τουλάχιστον δύο ετών, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Η παράδοση της παρασκευής αυτών των οίνων δεν απαιτεί μεγάλες περιόδους παλαίωσης στη φιάλη. Συνεπώς, θεωρούμε πως μια περίοδος παλαίωσης τουλάχιστον δύο ετών από την 1η Νοεμβρίου του έτους παραγωγής είναι κατάλληλη.

Περιγραφή: Διάθεση στην κατανάλωση το νωρίτερο 12 μήνες από την 1η Νοεμβρίου του έτους παραγωγής για οίνους με την ένδειξη Passito.

Αιτιολόγηση: Για την παραγωγή των τύπων Bianco Passito και Verduzzo Passito, έχει διαπιστωθεί με πειράματα ότι η παλαίωση ενός έτους επιτρέπει στους οίνους αυτούς να επιτύχουν το βέλτιστο επίπεδο ποιότητας διατηρώντας ταυτόχρονα τη φρεσκάδα του χαρακτήρα που αρέσει στους καταναλωτές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η 1η Νοεμβρίου του έτους παραγωγής είναι ημερομηνία κατάλληλη για την έναρξη του έτους παλαίωσης.

Αυτή η τυπική τροποποίηση αφορά το άρθρο 5 των προδιαγραφών του προϊόντος και δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

9.   Οινοποιητικές πρακτικές

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Χρήση γλεύκους σταφυλιών και οίνων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από άλλα έτη συγκομιδής, για ανάμειξη με οίνους της ίδιας ονομασίας έως 15 % κατ’ ανώτατο όριο. Η προσθήκη γλεύκους σταφυλιών και/ή οίνων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από άλλα έτη συγκομιδής, με την ίδια ονομασία, δηλαδή «Venezia», επιτρέπεται έως 15 % κατ’ ανώτατο όριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν για την οινοποίηση προέρχονται από αμπελώνες που καλλιεργούνται με ενιαίες ποικιλίες ή, τουλάχιστον, ότι δεν υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό οι συμπληρωματικές ποικιλίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 μαζί με εκείνες που επιτρέπονται από την πρακτική αυτή.

Αιτιολόγηση: Αναφέρεται ρητά εδώ η δυνατότητα χρήσης αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, για τη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων ποιότητας όπως η οξύτητα, η δομή, το χρώμα και τα αρωματικά κλάσματα των οίνων.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 5 παράγραφος 5 των προδιαγραφών και των σημείων 1.5 (Οινοποιητικές πρακτικές) και 1.5.1 (Ειδικές οινολογικές πρακτικές) του ενιαίου εγγράφου.

Περιγραφή: Η μέγιστη απόδοση σταφυλιών σε οίνο για τους τύπους Passito και για τους οίνους Passito που προορίζονται για την παραγωγή τύπων με την ένδειξη Riserva δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50 %.

Αιτιολόγηση: Για τη χρήση σταφυλιών με σκοπό την παρασκευή οίνων με την ένδειξη Passito και για τη χρήση οίνων Passito σε οίνους Riserva (έως 30 % κατ’ ανώτατο όριο), η απόδοση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50 %, δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει ότι οι παραγόμενοι οίνοι είναι πιο δομημένοι και πολύπλοκοι, χάρη στη συγκέντρωση των συστατικών των σταφυλιών σε σάκχαρα, εκχυλίσματα και οξύτητα.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 5 των προδιαγραφών και των σημείων 1.5 (Οινοποιητικές πρακτικές) και 1.5.1 (Ειδικές οινολογικές πρακτικές) του ενιαίου εγγράφου.

Περιγραφή: Οι αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνοι που αναφέρονται στο άρθρο 1 πρέπει να παρασκευάζονται με δεύτερη ζύμωση σε δεξαμενές ανθεκτικές στην πίεση.

Αιτιολόγηση: Στην υπό εξέταση περιοχή υπάρχει καθιερωμένη παράδοση παραγωγής οίνων με δεύτερη ζύμωση σε δεξαμενές ανθεκτικές στην πίεση —μέθοδος Charmat—, καθώς αυτή η μέθοδος παραγωγής καθιστά δυνατή την καλύτερη διατήρηση των γευστικών χαρακτηριστικών των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών. Αυτή η διευκρίνιση παρέχει επίσης σαφή και ξεκάθαρη πληροφόρηση στον καταναλωτή σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής των οίνων ΠΟΠ «Venezia».

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 5 παράγραφος 7 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Χρήση λιαστών σταφυλιών μέχρι το ανώτατο όριο του 30 %, για την παρασκευή οίνων Riserva.

Αιτιολόγηση: Η πρακτική αυτή καθιστά δυνατή τη σημαντική βελτίωση των οίνων. Χρησιμοποιείται ευρέως από τοπικούς παραγωγούς που θέλουν να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας. Το καθορισμένο όριο του 30 % θεωρείται κατάλληλο για την εξασφάλιση υψηλότερου επιπέδου ποιότητας χωρίς να αλλοιώνεται η φύση των οίνων Riserva με υπερβολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ενώ διατηρείται παράλληλα ο αρμονικός, γεμάτος χαρακτήρας του οίνου.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 5 παράγραφος 8 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Η ξήρανση των σταφυλιών πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο περιβάλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύστημα διαμόρφωσης περιβαλλοντικών συνθηκών, με την προϋπόθεση ότι λειτουργεί σε θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στις παραδοσιακές διεργασίες ξήρανσης σταφυλιών.

Αιτιολόγηση: Το σημείο αυτό διευκρινίζει ότι τα σταφύλια μπορούν να αποξηραίνονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις όπου το προϊόν και το περιβάλλον μπορούν να διατηρούνται υπό έλεγχο με εξοπλισμό που εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για σταδιακή και ομοιόμορφη ξήρανση, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης χημικών προϊόντων για τη διατήρηση των σταφυλιών.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 5 παράγραφος 9 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Τα σταφύλια που προορίζονται για ξήρανση δεν μπορούν να υποστούν οινοποίηση πριν από τις 15 Νοεμβρίου. Η περιφέρεια Veneto μπορεί, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος της κοινοπραξίας, να επιτρέψει την προώθηση της έναρξης των εν λόγω εργασιών. Μόλις γίνουν λιαστά, τα σταφύλια πρέπει να έχουν φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 15 %.

Αιτιολόγηση: Η ημερομηνία που προβλέπεται για τη σύνθλιψη των λιαστών σταφυλιών δικαιολογείται με βάση πραγματικές μετρήσεις των χαρακτηριστικών των σταφυλιών που υποβάλλονται στη διαδικασία ξήρανσης. Τα τελευταία χρόνια, η περίοδος συγκομιδής ξεκινά όλο και νωρίτερα εξαιτίας των αλλαγών στο κλίμα. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα σταφύλια φθάνουν συχνά το αναγκαίο επίπεδο ξήρανσης νωρίτερα από το αναμενόμενο, η σύνθλιψη μπορεί να λάβει χώρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία στα μέσα Νοεμβρίου, με την επιφύλαξη της απαιτούμενης ποιότητας και, ιδίως, του ελάχιστου φυσικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου 15 %.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 5 παράγραφος 10 των προδιαγραφών του προϊόντος.

10.   Τροποποίηση των χαρακτηριστικών κατά την κατανάλωση

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Αύξηση του ελάχιστου εκχυλίσματος που δεν περιέχει σάκχαρα από 20 σε 23 g/l για τους τύπους που καλύπτονται ήδη από τις προδιαγραφές προϊόντος, ήτοι «Venezia» Rosso, Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc.

Αιτιολόγηση: Τα στοιχεία από την παραγωγή αυτών των οίνων κατά τη διάρκεια των ετών δείχνουν ότι υπερέβαιναν το καθορισμένο ελάχιστο όριο. Ως εκ τούτου, θέλαμε το ελάχιστο όριο να αντικατοπτρίζει το επίπεδο ποιότητας που επιτυγχάνουν αυτά τα προϊόντα.

Περιγραφή: Εισαγωγή των ακόλουθων νέων τύπων και χαρακτηριστικών κατά την κατανάλωση: Εκδοχή Riserva ερυθρού οίνου, Merlot και Cabernet Sauvignon· Refosco dal Peduncolo Rosso, συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής Riserva· Cabernet και Malbech, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Riserva· Carmenère· Pinot Nero, συμπεριλαμβανομένης της αφρώδους εκδοχής· Pinot, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante· Pinot Rosato ή Rosé, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante· Chardonnay Spumante και Chardonnay Frizzante, συμπεριλαμβανομένων των διποικιλιακών εκδοχών με Glera, Verduzzo, Tai, Pinot Bianco και Pinot Nero (που μετατρέπεται σε λευκό οίνο)· Manzoni bianco· Sauvignon· Verduzzo, συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής Passito· Pinot Bianco· Traminer, συμπεριλαμβανομένης μιας εκδοχής Spumante· Tai· Εκδοχές Pinot Grigio in Rosato, Spumante και Frizzante, Rosato Spumante και Rosato Frizzante· και Bianco Passito.

Αιτιολόγηση: Περιγράφονται οι νέοι τύποι, καθώς και τα χαρακτηριστικά και οι παράμετροι που προκύπτουν από τις οργανοληπτικές και φυσικοχημικές δοκιμές.

Αλλαγή του ολικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου από 11 % σε 10,5 % για τους τύπους που καλύπτονται ήδη: Bianco Spumante, Rosato ή Rosé Spumante και Bianco Frizzante.

Αιτιολόγηση: Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτών των οίνων συλλέγονται νωρίς για να παράγουν κρασιά με χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο, πιο φρέσκα και πιο όξινα. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να μειωθεί ελαφρώς ο αλκοολικός τίτλος, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η ποιότητα.

Περιγραφή: Μείωση του εκχυλίσματος που δεν περιέχει σάκχαρα για τον τύπο «Venezia» Bianco Frizzante, που καλύπτεται ήδη από τις προδιαγραφές, από 16 σε 14 g/l.

Αιτιολόγηση: Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτών των οίνων συλλέγονται νωρίς και παράγουν λιγότερο δομημένους οίνους που αρέσουν στους καταναλωτές οι οποίοι προτιμούν ελαφρύτερους οίνους.

Περιγραφή: Για τον τύπο rosato ή rosé, η γεύση περιγράφεται ως «από ξηρή έως ημίξηρη» και όχι «ξηρή».

Αιτιολόγηση: Το εύρος της περιεκτικότητας σε σάκχαρα διευρύνθηκε επειδή η μεταβολή του ποσοστού της ποικιλίας Raboso από 70 % σε 50 % σημαίνει ότι αυτός ο τύπος μπορεί να τείνει προς υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ενώ διατηρείται παράλληλα η φρεσκάδα που προκύπτει από την οξύτητα αυτής της κύριας ποικιλίας σταφυλιών.

Περιγραφή: Για τον τύπο Rosato ή Rosé Spumante, η γεύση περιγράφεται ως «από brut nature έως demi-sec» αντί για «από brut έως demi-sec».

Αιτιολόγηση: Η διεύρυνση του εύρους των τύπων αφρώδους οίνου για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς επιτρέπει στους παραγωγούς να προσφέρουν ευρύτερο φάσμα προϊόντων που θα ικανοποιεί τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Περιγραφή: Παρεμβάλλεται το ακόλουθο εδάφιο 2 μετά την περιγραφή των οίνων:

(2) Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά κατά τη στιγμή της κατανάλωσης των διποικιλιακών τύπων, γίνεται αναφορά στις παραμέτρους που περιγράφονται για τους μονοποικιλιακούς τύπους και, ειδικότερα, στην ποικιλία που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Αιτιολόγηση: Όταν παρασκευάζονται διποικιλιακοί οίνοι, τον χαρακτήρα προσδίδει γενικά η ποικιλία που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Περιγραφή: Η τελευταία παράγραφος γίνεται παράγραφος 3 και παρεμβάλλεται η λέξη «οσμή» ως εξής: «Όσον αφορά τη δυνατότητα αποθήκευσης σε ξύλινους περιέκτες, η οσμή και η γεύση των οίνων ενδέχεται να διακρίνονται από ελαφρές ξυλώδεις νότες.».

Αιτιολόγηση: Τροποποίηση λόγω σφάλματος εκ παραδρομής στην αρίθμηση των παραγράφων και τυπική τροποποίηση που διευκρινίζει ότι μια ξυλώδης νότα μπορεί να γίνει αντιληπτή και με την όσφρηση.

Τυπική τροποποίηση των προδιαγραφών του προϊόντος (άρθρο 6 — χαρακτηριστικά κατά την κατανάλωση) και του σημείου 1.4 του ενιαίου εγγράφου (Περιγραφή των οίνων).

11.   Επισήμανση και παρουσίαση — προαιρετικές ενδείξεις στην ετικέτα

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Για τους ερυθρούς οίνους DOC «Venezia», η φράση «η αναφορά στο χρώμα πρέπει να παραλείπεται από την ετικέτα» αντικαθίσταται από τη φράση «η αναφορά στο χρώμα μπορεί να παραλείπεται από την ετικέτα».

Αιτιολόγηση: Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία σύγχυσης στον καταναλωτή και να γίνεται καλύτερα αντιληπτός από αυτόν ο τύπος του προϊόντος (δηλαδή αν πρόκειται για λευκό ή ερυθρό οίνο) με μια απλή ματιά στη συσκευασία.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 7 παράγραφος 4 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Για τους λευκούς οίνους DOC «Venezia», συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών Spumante και Frizzante, η φράση: «η αναφορά στο χρώμα πρέπει να παραλείπεται από την ετικέτα» αντικαθίσταται από τη φράση: «η αναφορά στο χρώμα μπορεί να παραλείπεται από την ετικέτα».

Αιτιολόγηση: Πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα προσδιορίσουν το χρώμα του οίνου ή όχι, ανάλογα με τις ανάγκες ή τις συνθήκες της αγοράς.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 7 παράγραφος 5 των προδιαγραφών του προϊόντος.

Περιγραφή: Προαιρετική ένδειξη στην ετικέτα — «Για τον οίνο Pinot Grigio, συμπεριλαμβανομένων των τύπων Spumante και Frizzante, η ετικέτα μπορεί να περιλαμβάνει αναφορά στο χρώμα ροζέ ή στα συνώνυμά του (blush, ramato [«πορτοκαλί οίνος»] κ.λπ.).

Αιτιολόγηση: Οι ροζέ οίνοι προσελκύουν όλο και περισσότερη προσοχή από τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ξένων αγορών. Συνεπώς, οι παραγωγοί θέλουν να είναι σε θέση να παρουσιάζουν τον τύπο «Venezia» Pinot Grigio Rosato, δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά του ροζέ χρώματος ή των συνωνύμων του προσδιορίζοντας το όνομα ή τα συνώνυμά του στην ετικέτα.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 7 παράγραφος 6 των προδιαγραφών του προϊόντος.

12.   Επισήμανση και παρουσίαση — Αναφορά ποικιλιών στην ετικέτα

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Παρεμβάλλεται νέα παράγραφος 9 με κανόνες σχετικά με την αναφορά στις ονομασίες δύο ή περισσότερων ποικιλιών σταφυλιών στην ετικέτα.

Αιτιολόγηση: Ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης διποικιλιακών οίνων στις προδιαγραφές προϊόντος, παρεμβάλλεται νέα παράγραφος 9, η οποία αναφέρεται στις διατάξεις του άρθρου 50 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο ii) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής και του άρθρου 45 παράγραφος 1 του νόμου αριθ. 238/2016.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 7 των προδιαγραφών του προϊόντος.

13.   Δεσμός με το γεωγραφικό περιβάλλον

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Εισαγωγή αναφορών σε δύο προϊόντα της κατηγορίας «Οίνοι» 1) που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο ενιαίο έγγραφο —Bianco Passito και Bianco Passito με το όνομα της ποικιλίας Verduzzo— στο στοιχείο β).

Αιτιολόγηση: Δεδομένου ότι αποτελεί καθιερωμένη παράδοση η τοποθέτηση των σταφυλιών σε ξηραντήρια ή η ξήρανσή τους πάνω στο αμπέλι, θέλαμε να ενισχύσουμε την αξία της παραγωγής των οίνων Passito συμπεριλαμβάνοντας αυτήν την παράδοση στις προδιαγραφές προϊόντος. Συγκεκριμένα, τα σταφύλια Verduzzo Trevigiano και Friulano είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ξήρανση, όπως και άλλες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνταν παραδοσιακά στην περιοχή, όπως οι Tocai και Glera, οι οποίες χαρίζουν μια αρωματική, φρέσκια ή όξινη νότα σε αυτούς τους τύπους.

Περιγραφή: Αναφορά στο στοιχείο β) στην παραγωγή των αφρωδών οίνων και ημιαφρωδών οίνων που προβλέπονται ήδη στο ενιαίο έγγραφο (από τις κατηγορίες «Αφρώδεις οίνοι ποιότητας» και «Ημιαφρώδεις οίνοι») με αποκλειστική χρήση της μεθόδου Charmat (δεύτερη ζύμωση σε δεξαμενές ανθεκτικές στην πίεση).

Αιτιολόγηση: Θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι αυτή η μέθοδος παραγωγής είναι παραδοσιακή στην περιοχή παραγωγής της ΠΟΠ «Venezia». Οι παραγωγοί έχουν αποκτήσει μεγάλη ικανότητα, γνώση και παγκόσμια φήμη σε αυτήν την τεχνική.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 9 των προδιαγραφών του προϊόντος και του τμήματος 1.8 του ενιαίου εγγράφου.

14.   Αναφορές στον φορέα ελέγχου

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Ενημέρωση των παραπομπών ώστε να αντικατοπτρίζουν την ισχύουσα νομοθεσία

Αιτιολόγηση: Οι παραπομπές στην ισχύουσα νομοθεσία επικαιροποιούνται.

Τυπική τροποποίηση του άρθρου 10 των προδιαγραφών του προϊόντος. Τροποποίηση των προδιαγραφών του προϊόντος λόγω σφάλματος εκ παραδρομής.

15.   Παραδοσιακές ενδείξεις

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Περιγραφή: Συμπερίληψη της χρήσης της ένδειξης Passito για τους τύπους «Venezia» Bianco και «Venezia» Verduzzo, της χρήσης της ένδειξης Riserva για τον ερυθρό οίνο, και των ποικιλιακών ενδείξεων Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbech, Cabernet και Refosco dal Peduncolo Rosso, που ανήκουν όλες στην κατηγορία «Οίνος» (1), η οποία καλύπτεται ήδη από τις προδιαγραφές του προϊόντος.

Αιτιολόγηση: Οι εν λόγω προδιαγραφές προϊόντος και το ενιαίο έγγραφο επικαιροποιούνται ώστε να αντικατοπτρίζουν την εκμετάλλευση των νέων τύπων που εισάγονται στο άρθρο 1 των προδιαγραφών προϊόντος.

Συμπερίληψη των ενδείξεων Passito και Riserva.

Τυπική τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος και του σημείου 1.3.2 στοιχείο β) (Παραδοσιακές ενδείξεις) του ενιαίου εγγράφου.

16.   Βασικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Επικαιροποίηση του καταλόγου των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ερυθρών, λευκών και ροζέ οίνων με τις προδιαγραφές μίας ή δύο ποικιλιών σταφυλιών.

Τυπική τροποποίηση του σημείου 1.7 του ενιαίου εγγράφου.

17.   Δευτερεύουσες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Περιγραφή και αιτιολόγηση

Επικαιροποίηση δευτερευουσών ποικιλιών μεταξύ εκείνων που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στις επαρχίες της Βενετίας και του Treviso.

Τυπική τροποποίηση του σημείου 1.5 (Δευτερεύουσες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου) στο σημείο 1 (Άλλες πληροφορίες) του ενιαίου εγγράφου.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

1.   Ονομασία του προϊόντος

«Venezia»

2.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

ΠΟΠ – Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

3.   Κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων

1.

Οίνος

5.

Αφρώδης οίνος ποιότητας

8.

Ημιαφρώδης οίνος

4.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

Κατηγορία «Οίνος» (1) — Ερυθροί: «Venezia» Rosso και «Venezia» με ένδειξη της ποικιλίας σταφυλιών

Οι ερυθροί οίνοι της ΠΟΠ «Venezia», συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbech, Cabernet, Refosco dal Peduncolo Rosso και Pinot Nero, έχουν από ρουμπινί έως βαθυκόκκινο χρώμα, ενίοτε και γκρενά ή πορφυρές ανταύγειες όταν είναι παλαιωμένοι, όπως οι εκδοχές Riserva. Έχουν άρωμα έντονο, λεπτό και μακράς διάρκειας, και ξηρή, αρμονική, βελούδινη γεύση, η οποία ενίοτε παραπέμπει σε βότανα ή είναι φρουτώδης, ανάλογα με τις κυρίαρχες ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Ο ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος είναι 11 % κατ’ όγκο ή 12,5 % κατ’ όγκο για τους οίνους με την ένδειξη Riserva. Το ελάχιστο εκχύλισμα που δεν περιέχει σάκχαρα είναι 23 g/l ή 25 g/l για τους οίνους με την ένδειξη Riserva.

Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

11

Ελάχιστη ολική οξύτητα

4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο):

 

Κατηγορία «Οίνος» (1) — Λευκοί και ροζέ: «Venezia» Bianco και «Venezia» με ένδειξη της ποικιλίας σταφυλιών, «Venezia» Rosato

Οι λευκοί οίνοι της ΠΟΠ «Venezia», συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις ονομασίες ποικιλιών Chardonnay, Pinot και Pinot Grigio (υπάρχει και σε ροζέ), Manzoni Bianco, Verduzzo, Sauvignon, Pinot Bianco, Tai και Traminer, έχουν χρώμα από αχυροκίτρινο έως χρυσοκίτρινο, ενίοτε με πρασινωπές ανταύγειες. Οι ροζέ οίνοι έχουν ροζ χρώμα του οποίου η ένταση ποικίλλει, και ενίοτε χάλκινες ανταύγειες. Έχουν έντονο, χαρακτηριστικό άρωμα και ξηρή, αρμονική και βελούδινη γεύση, ενίοτε φρουτώδη, ανάλογα με τις κυρίαρχες ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται, όπως στην περίπτωση του Pinot και του Pinot Grigio. Ο ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο κυμαίνεται από 10,5 % για τον τύπο «Venezia» ροζέ έως 11 % για τους άλλους τύπους. Το ελάχιστο εκχύλισμα που δεν περιέχει σάκχαρα είναι 14 g/l και 16 g/l για τον τύπο «Venezia» ροζέ.

Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

10,5

Ελάχιστη ολική οξύτητα

4,5

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο):

 

Κατηγορία «Οίνος» (1): «Venezia»Passito, συμπεριλαμβανομένων τύπων με ονομασίες ποικιλιών

Η ΠΟΠ «Venezia» περιλαμβάνει επίσης έναν τύπο Passito Bianco με την ονομασία της ποικιλίας Verduzzo. Αυτοί οι οίνοι έχουν χρυσοκίτρινο χρώμα του οποίου η ένταση ποικίλλει, ενίοτε κεχριμπαρένιο. Έχουν έντονο, χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά, αρμονική και βελούδινη γεύση. Ο ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο είναι 15 % με ελάχιστο εκχύλισμα 26 g/l.

Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

12

Ελάχιστη ολική οξύτητα

4,5

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

25

Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο):

 

Κατηγορία «αφρώδης οίνος ποιότητας» (5): «Venezia»Spumante — λευκός, ερυθρός και τύποι με ονομασίες ποικιλιών

Οι αφρώδεις οίνοι της ΠΟΠ «Venezia», οι οποίοι είναι λευκοί και ροζέ και μπορεί να φέρουν τις ονομασίες των ποικιλιών Pinot, Pinot Grigio, Pinot Nero, Chardonnay και Traminer, έχουν λεπτό αφρό μικρής διάρκειας και αχυροκίτρινο χρώμα ποικίλης έντασης με χρυσαφί ή χάλκινες ανταύγειες, ή ροζ αν έχουν παρασκευαστεί από ποικιλίες μαύρων σταφυλιών. Έχουν λεπτό, φρουτώδες άρωμα και φρέσκια, αρμονική γεύση που κυμαίνεται από brut nature έως demi-sec, ενίοτε γλυκιά και αρωματική όπως στην περίπτωση της ποικιλίας Traminer.

Ο ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο είναι 10,5 % με ελάχιστο εκχύλισμα 14 g/l.

Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

10,5

Ελάχιστη ολική οξύτητα

5

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο):

 

Κατηγορία «ημιαφρώδης οίνος ποιότητας» (8): «Venezia»Frizzante — λευκός, ερυθρός και τύποι με ονομασίες ποικιλιών

Οι ημιαφρώδεις οίνοι της ΠΟΠ «Venezia», οι οποίοι περιλαμβάνουν λευκούς και ροζέ τύπους και μπορεί να φέρουν τις ονομασίες των ποικιλιών Pinot, Pinot Grigio ή Chardonnay, έχουν αχυροκίτρινο χρώμα ποικίλης έντασης, ενίοτε δε χάλκινο ή ροζ χρώμα ποικίλης έντασης. Έχουν λεπτό και φρουτώδες άρωμα και γεύση από ξηρή έως ημίξηρη.

Ο ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο είναι 10,5 % με ελάχιστο εκχύλισμα 14 g/l.

Οι αναλυτικές παράμετροι που δεν απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα τηρούν τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

10,5

Ελάχιστη ολική οξύτητα

4,5

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο):

 

5.   Οινοποιητικές πρακτικές

α.   Ουσιώδεις οινολογικές πρακτικές

Παρασκευή ημιαφρώδους και αφρώδους οίνου

Καλλιεργητική πρακτική

Οι αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνοι πρέπει να παρασκευάζονται αποκλειστικά με δεύτερη ζύμωση σε δεξαμενές ανθεκτικές στην πίεση.

Χρήση λιαστών σταφυλιών για την παραγωγή των τύπων Riserva.

Ειδική οινολογική πρακτική

Για την παρασκευή των οίνων Riserva μπορούν να χρησιμοποιηθούν λιαστά σταφύλια έως 30 % κατ’ ανώτατο όριο.

β.   Μέγιστες αποδόσεις

Chardonnay, συμπεριλαμβανομένων των Spumante και Frizzante, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano, Verduzzo Friulano, Tocai Friulano

105 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

Bianco Spumante, Bianco Frizzante, Rosato/rosé, συμπεριλαμβανομένων των Spumante και Frizzante, Raboso Piave και Raboso Veronese

119 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

«Venezia» Rosso, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Nero, συμπεριλαμβανομένης της Spumante

112 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

«Venezia» Bianco, Pinot Bianco, Traminer, συμπεριλαμβανομένης της Spumante, Pinot Grigio, συμπεριλαμβανομένων των Spumante και Frizzante

105 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

6.   Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Η περιοχή παραγωγής σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των οίνων ΠΟΠ «Venezia» καλύπτει ολόκληρο το διοικητικό έδαφος των επαρχιών της Βενετίας και του Treviso.

7.   Κύρια/-ες οινοποιήσιμη/-ες ποικιλία/-ες σταφυλιού

Carmenère N. - Cabernet

Manzoni bianco B.

Malbech N.

Sauvignon B.

Traminer aromatico Rs

Raboso piave N. - Friularo

Pinot bianco B. - Pinot

Pinot nero N. - Pinot

Refosco dal peduncolo rosso N. - Refosco

Raboso veronese N. - Raboso

Cabernet franc N. - Cabernet

Cabernet sauvignon N. - Cabernet

Chardonnay B.

Pinot grigio - Pinot

Tocai friulano B. - Tai

Merlot N.

Verduzzo friulano B. - Verduzzo

Glera lunga B. - Glera

Verduzzo trevigiano B. - Verduzzo

8.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ων

ΠΟΠ «Venezia» — Δεσμός με το περιβάλλον

Η αμπελουργία υπάρχει στην περιοχή γύρω από τις επαρχίες της Βενετίας και του Treviso από αμνημονεύτων χρόνων, αλλά η Δημοκρατία της Βενετίας, με τη γέννηση του «Stato da Terra», ήταν αυτή που έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οινοπαραγωγής. Η αμπελουργία προέκυψε από τη μεγάλη ύφεση του 18ου αιώνα και μέρους του 19ου αιώνα, χάρη στη διαρκή και επιδέξια προσπάθεια κυρίως της οινολογικής σχολής του Conegliano, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία ενός σημαντικού αμπελουργικού κέντρου στη βορειοανατολική Ιταλία. Το κλίμα της περιοχής ΠΟΠ «Venezia» ορίζεται ως «υγρό εύκρατο» και αυτό οφείλεται, εκτός από το γεωγραφικό πλάτος της, στην εγγύτητά της με τη θάλασσα και τα βουνά, στην παρουσία λιμνοθαλασσών και στην επακόλουθη έκθεσή της σε ανέμους.

Η περιοχή παραγωγής της ΠΟΠ «Venezia» εκτείνεται στις επαρχίες του Treviso και της Βενετίας. Πρόκειται για μεγάλη έκταση αλλουβιακής προέλευσης, με εδάφη που σχηματίστηκαν από αποθέσεις αλλουβιακών υλικών ως αποτέλεσμα της τήξης αλπικών και προ-αλπικών παγετώνων και, στη συνέχεια, λόγω της δραστηριότητας των μεγάλων ποταμών της περιοχής (των Brenta, Piave, Tagliamento και, λιγότερο, του Livenza). Η έκταση μπορεί εύκολα να διαιρεθεί σε δύο μέρη, το ορεινό και το πεδινό, τα οποία χωρίζονται από τη νοητή γραμμή που σχηματίζουν οι πηγές. Χαρακτηριστικό των εδαφών του ορεινού μέρους είναι οι χαλικώδεις κωνοειδείς σχηματισμοί παγετοποτάμιας και ποτάμιας προέλευσης, όπου το υπέδαφος αποτελείται εξολοκλήρου από χαλίκι. Προχωρώντας προς τα νότια, μετά τη νοητή γραμμή των πηγών, το χαλικώδες επίπεδο με τους κωνοειδείς σχηματισμούς δίνει σταδιακά τη θέση του σε αποθέσεις με όλο και περισσότερη άμμο. Η υφή γίνεται λεπτότερη χάρη στην παρουσία ιλύος και αργίλου.

Η περιοχή παραγωγής της ΠΟΠ «Venezia» μπορεί να προσδώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους διάφορους οίνους, ανάλογα με τις ποικιλίες αμπέλου που χρησιμοποιούνται και το μέρος όπου καλλιεργούνται. Οι λευκές ποικιλίες αναπτύσσονται γενικά σε πιο χαλαρά και πετρώδη εδάφη, προκειμένου να αποκτήσουν πιο πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και μεγαλύτερη φρεσκάδα. Οι οίνοι που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο διακρίνονται για τις φρέσκες ανθώδεις και φρουτώδεις νότες τους και είναι επίσης εξαιρετικοί για την παρασκευή αφρώδους οίνου. Τα αργιλώδη εδάφη χρησιμοποιούνται για ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ οίνων με περισσότερο σώμα και δομή. Η υψηλή περιεκτικότητα των αργιλωδών εδαφών σε ανόργανα άλατα καθιστά δυνατή την παραγωγή οίνων με πλήρες άρωμα χάρη στην καλή περιεκτικότητα σε τανίνες και τη βέλτιστη ισορροπία οξύτητας.

Οι οίνοι που παράγονται έχουν αχυροκίτρινο έως χρυσαφί χρώμα, ανάλογα με τη διάρκεια της ζύμωσης, σε συνδυασμό με έντονα, λεπτά και μακράς διάρκειας αρώματα χάρη στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά την περίοδο πριν από τη συγκομιδή, και αρμονικές, ξηρές και γεμάτες γεύσεις χάρη στο χαλικώδες έδαφος στο βόρειο τμήμα και στα ιλυοαργιλώδη εδάφη στο νότιο τμήμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι λευκοί οίνοι που παράγονται σε χαλαρά εδάφη χαρακτηρίζονται από φρέσκες και φρουτώδεις νότες και είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για την παρασκευή αφρώδους οίνου, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες στα πιο αργιλώδη εδάφη είναι καλά δομημένες και μακράς διάρκειας και προσφέρονται για παλαίωση.

Κατηγορία «Οίνος» (1)

Χάρη στα βαριά αργιλώδη εδάφη στα οποία καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή οίνων αυτής της κατηγορίας, οι ερυθροί και ροζέ οίνοι της ΠΟΠ «Venezia» έχουν περισσότερο σώμα και δομή και υψηλή, μακράς διάρκειας ένταση χρώματος. Στη μύτη μπορεί να είναι πιο έντονες νότες μαρμελάδας και μαλακών φρούτων ή πικάντικες νότες καπνού ή βοτάνων. Συνολικά, η γεύση είναι πάντα γεμάτη, με καλές τανίνες και εξαιρετική ισορροπία οξύτητας. Οι λευκοί οίνοι από σταφύλια που καλλιεργούνται σε χαλαρότερα, πετρώδη εδάφη είναι αρωματικοί και φρέσκοι, με πρωτεύουσες φρουτώδεις και ανθώδεις νότες στη μύτη οι οποίες ακολουθούνται από νότες μήλου, αχλαδιού και βερίκοκου που αντιπαραβάλλονται με νότες ακακίας, αγριολούλουδων και χαμομηλιού. Η δομή μπορεί να ποικίλλει, αλλά ξεχωρίζει η εξαιρετική νότα μήλου, η οποία προκύπτει από τις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενισχυμένα στους οίνους Passito. Είναι καθιερωμένη παράδοση στην περιοχή τα σταφύλια που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των οίνων Passito να τοποθετούνται σε ξηραντήρια. Αυτά τα σταφύλια συχνά αφήνονται προηγουμένως να στεγνώσουν στο αμπέλι. Συγκεκριμένα, οι τύποι Verduzzo Trevigiano και Friulano προσφέρονται ιδιαίτερα για σταφίδιασμα και μπορούν να συνδυάζονται περισσότερο ή λιγότερο με άλλες ποικιλίες προκειμένου να αυξηθεί το αρωματικό ή το όξινο κλάσμα.

Κατηγορίες «Αφρώδης οίνος ποιότητας» (5) και «Ημιαφρώδης οίνος» (8)

Οι λευκές ποικιλίες παράγουν οίνους με φρέσκες ανθώδεις και φρουτώδεις νότες, ως αποτέλεσμα της γης με χαλαρό, πετρώδες έδαφος, το οποίο δίνει στις λευκές ποικιλίες περισσότερο άρωμα και φρεσκάδα, που ενισχύονται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας οι οποίες είναι χαρακτηριστικές σε ένα υγρό, εύκρατο κλίμα. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την παραγωγή αφρώδους και ημιαφρώδους οίνου, πρακτική που έχει εδραιωθεί στην περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι πλέον από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της εξέχουσας καταλληλότητας του συγκεκριμένου περιβάλλοντος.

Οι αφρώδεις οίνοι της ΠΟΠ «Venezia», οι οποίοι είναι λευκοί και ροζέ και μπορεί να φέρουν τις ονομασίες των ποικιλιών Pinot, Pinot Grigio, Pinot Nero, Chardonnay και Traminer, έχουν αχυροκίτρινο χρώμα ποικίλης έντασης με χρυσαφί ή χάλκινες ανταύγειες, ή ροζ αν έχουν παρασκευαστεί από ποικιλίες μαύρων σταφυλιών. Έχουν λεπτό και φρουτώδες άρωμα και φρέσκια γεύση που κυμαίνεται από brut nature έως demi-sec, ενίοτε γλυκιά και αρωματική όπως στην περίπτωση της ποικιλίας Traminer.

Οι ημιαφρώδεις οίνοι της ΠΟΠ «Venezia», οι οποίοι είναι λευκοί και ροζέ και μπορεί να φέρουν τις ονομασίες των ποικιλιών Pinot Grigio ή Chardonnay, έχουν αχυροκίτρινο χρώμα ποικίλης έντασης, ενίοτε δε χάλκινο ή ροζ χρώμα ποικίλης έντασης. Έχουν λεπτό και φρουτώδες άρωμα και γεύση από ξηρή έως ημίξηρη.

Παραδοσιακά, παρασκευάζονται με τη μέθοδο Charmat.

9.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες απαιτήσεις)

Ουδεμία

Σύνδεσμος προς τις προδιαγραφές προϊόντος

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14217


(1)  ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 2.


Top