EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019AE0106

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών»[COM(2018) 812 final — 2018/0412(CNS)] και «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, όσον αφορά τις διατάξεις σχετικά με τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ορισμένες εγχώριες παραδόσεις αγαθών»[COM(2018) 819 final — 2018/0415(CNS)]

EESC 2019/00106

ΕΕ C 240 της 16.7.2019, p. 33–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.7.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 240/33


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέματα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τη θέσπιση ορισμένων απαιτήσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών»

[COM(2018) 812 final — 2018/0412(CNS)]

και «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, όσον αφορά τις διατάξεις σχετικά με τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ορισμένες εγχώριες παραδόσεις αγαθών»

[COM(2018) 819 final — 2018/0415(CNS)]

(2019/C 240/08)

Εισηγητής: ο κ. Krister ANDERSSON

Αίτηση γνωμοδότησης

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 20.12.2018

Νομική βάση

Άρθρο 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο τμήμα

Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

12.4.2019

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

15.5.2019

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

543

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

209/1/3

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόθεση της Επιτροπής να θεσπίσει περαιτέρω κανόνες για τη διασφάλιση της αναλογικότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου για τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών για τη διευκόλυνση της προσφοράς αγαθών σε καταναλωτές στην ΕΕ, ιδίως όταν θεωρούνται πλέον προμηθευτές.

1.2.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει επιπλέον τον στόχο της Επιτροπής όσον αφορά την καθιέρωση τακτικής συνεργασίας με τους παρόχους πληρωμών, βάσει σαφών και διαφανών νομοθετικών διατάξεων. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αναμένονται μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα διασφαλίσουν περισσότερους πόρους, τόσο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς όσο και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και απλοποιημένους και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις φορολογικά συμμορφούμενες επιχειρήσεις.

1.3.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η κανονιστική προσέγγιση την οποία προωθεί η Επιτροπή συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, δεδομένου ότι η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κοινή σε όλα τα κράτη μέλη και ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την ουσιαστική στήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τις αναγκαίες πληροφορίες για τις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που υπόκεινται σε ΦΠΑ Αντίθετα, διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε εθνικό επίπεδο δεν είναι κατάλληλες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και οδηγούν σε ένα υπερβολικά περίπλοκο κανονιστικό σενάριο.

1.4.

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ταυτοχρόνως ότι – από την πλευρά των καταναλωτών – η πρόταση θα επιφέρει νέες ανταλλαγές και επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών που αφορούν τον ΦΠΑ, οι οποίες ρυθμίζονται πλέον από τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (ΓΚΠΔ) (1). Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΟΚΕ τονίζει με έμφαση τη σημασία του πλήρους σεβασμού των διατάξεων του ΓΚΠΔ και την ανάγκη περιορισμού της χρήσης των δεδομένων στον μοναδικό -και αυστηρά περιορισμένο- στόχο της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά τρόπο οικονομικά αποδοτικό και αποδεκτό από το ευρύ κοινό.

1.5.

Τέλος, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να πραγματοποιήσει επαρκείς επενδύσεις σε υλικούς πόρους και σε τεχνολογίες των πληροφοριών (ΤΠ) προκειμένου να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό κεντρικό αρχείο καταγραφής συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι το εκτιμώμενο κόστος του έργου θα μπορούσε να καλυφθεί εύκολα και γρήγορα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και του ελλείμματος ΦΠΑ.

2.   Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γενικό πλαίσιο

2.1.

Η πρόταση της Επιτροπής εισάγει ορισμένες απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που αποσκοπούν στη διασφάλιση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των παρόχων αυτών και των φορολογικών αρχών με σκοπό τη βελτίωση των εργαλείων καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η πρόταση συνάδει με την οδηγία για τον ΦΠΑ στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, βάσει της οποίας καθιερώθηκαν νέες υποχρεώσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές στον τομέα του ΦΠΑ και νέα μέτρα απλούστευσης, τα οποία βοηθούν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης (ΥΜΣ).

2.2.

Η πρόταση της Επιτροπής COM(2018) 819 final εισάγει περαιτέρω κανόνες οι οποίοι αναμένεται να βελτιώσουν τη λειτουργία της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Εισάγει επίσης πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη μεταχείριση, όσον αφορά τον ΦΠΑ, των προμηθευτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές διεπαφές για να διευκολύνουν τις παραδόσεις αγαθών σε καταναλωτές στην ΕΕ, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτοί θεωρούνται πλέον προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 14α παράγραφος 2 της οδηγίας σχετικά με τον ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, υπεύθυνοι για τη συλλογή και την καταβολή του ΦΠΑ στις φορολογικές αρχές. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με το άρθρο 369β της οδηγίας για τον ΦΠΑ 2006/112/ΕΚ (2), η υπηρεσία μίας στάσης μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ για τις διασυνοριακές παροχές υπηρεσιών και για τις ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και όχι για τις εγχώριες παραδόσεις αγαθών. Ωστόσο, οι προμηθευτές που πωλούν αγαθά μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής μπορεί να διαθέτουν αποθέματα αγαθών σε διάφορα κράτη μέλη από τα οποία πραγματοποιούν εγχώριες παραδόσεις· τούτο λοιπόν θα σήμαινε ότι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται μέσω τέτοιου είδους ηλεκτρονικών διεπαφών και θεωρούνται πλέον προμηθευτές αυτών των αγαθών, θα ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν αριθμό φορολογικό μητρώου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στα οποία οι αρχικοί προμηθευτές διαθέτουν αποθέματα αγαθών και από τα οποία πραγματοποιούν εγχώριες παραδόσεις. Ως εκ τούτου, προτείνεται να τους παρασχεθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν την υπηρεσία μίας στάσης για τις εγχώριες παραδόσεις για τις οποίες θεωρούνται πλέον προμηθευτές σύμφωνα με το άρθρο 14α παράγραφος 2 της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Συνεπώς, διατηρείται η απλούστευση της υπηρεσίας μίας στάσης για τις ηλεκτρονικές διεπαφές, αποφεύγοντας περαιτέρω επαχθείς διαδικασίες για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση της Επιτροπής COM(2018) 819 final καθορίζει ειδικούς κανόνες που απαιτούνται για τη στήριξη της υιοθέτησης υπηρεσίας μίας στάσης μέσω κάποιων στοχευμένων τροποποιήσεων στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

2.3.

Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει σημειώσει θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και οι καταναλωτές μπορούν πλέον εύκολα να επιλέγουν μεταξύ χιλιάδων προμηθευτών, προϊόντων και εμπορικών σημάτων μέσω των υπολογιστών ή των έξυπνων τηλεφώνων τους. Ωστόσο, την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύονται και ανέντιμες επιχειρήσεις προκειμένου να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον ΦΠΑ.

2.4.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις βασικές περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο: i) ενδοενωσιακές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, ii) εισαγωγές αγαθών από επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε τρίτη χώρα με αποδέκτες καταναλωτές στα κράτη μέλη, και iii) παροχές υπηρεσιών από επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε τρίτη χώρα σε καταναλωτές στα κράτη μέλη·

2.5.

Η συνολική απώλεια ΦΠΑ για τα κράτη μέλη από τις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών έχει υπολογιστεί σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ, πιο πρόσφατα, η εκτίμηση αυτή αυξήθηκε φτάνοντας σε ένα ακόμη πιο αξιοσημείωτο ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 δισεκατ. ευρώ. Είναι, επομένως, αναγκαία μια ισχυρή απάντηση εκ μέρους των δημοσίων αρχών και όποτε αυτό είναι αναγκαίο και αναλογικό, να περιλαμβάνει τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων.

2.6.

Η πρόταση της Επιτροπής, COM(2018) 812 final, αποσκοπεί στη μείωση του προβλήματος της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας των φορολογικών αρχών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, δεδομένου ότι πάνω από το 90 % των διαδικτυακών αγορών στην ΕΕ διεκπεραιώνονται επί του παρόντος μέσω ενός μεσάζοντα. Από αυτήν την άποψη, η εμπειρία πολλών κρατών μελών έχει αποδείξει ότι η επαρκής συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μπορεί να αποφέρει απτά και γρήγορα αποτελέσματα για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου.

2.7.

Η πρόταση θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες για τις πληρωμές που παρέχονται μέσω των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών χρησιμοποιώντας ένα κεντρικό αρχείο καταγραφής συναλλαγών που θα αναπτυχθεί από την Επιτροπή σε συνεργασία με τις εθνικές φορολογικές αρχές και με στόχο τη διασφάλιση ενιαίας προσέγγισης στη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων.

2.8.

Στην πράξη, καθιερώνεται νέα υποχρέωση τήρησης αρχείων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στο πλαίσιο του άρθρου 243β της οδηγίας για τον ΦΠΑ 2006/112/ΕΚ. Οι μόνες υπηρεσίες πληρωμών που είναι σημαντικές προς τον σκοπό αυτό θα είναι εκείνες που έχουν ως αποτέλεσμα τη διασυνοριακή μεταφορά χρηματικών ποσών στους δικαιούχους -ή στον υποκείμενο που ενεργεί για λογαριασμό των δικαιούχων- και μόνον όταν ο πληρωτής βρίσκεται σε ένα από τα κράτη μέλη. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την πρόταση, η έννοια «διασυνοριακός»αφορά συναλλαγές στο πλαίσιο των οποίων ο καταναλωτής βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος και ο προμηθευτής βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα. Οι εγχώριες πληρωμές δεν καλύπτονται από την πρόταση της Επιτροπής.

2.9.

Προκειμένου να αποκλειστούν οι διασυνοριακές μεταφορές χρηματικών ποσών που εκτελούνται για ιδιωτικούς λόγους και το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί μόνο στις πληρωμές που συνδέονται με οικονομικές δραστηριότητες, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να τηρούν αρχεία σχετικά με τον εν λόγω δικαιούχο και να τα θέτουν στη διάθεση των φορολογικών αρχών μόνον όταν η συνολική ποσότητα πληρωμών που λαμβάνονται από συγκεκριμένο δικαιούχο υπερβεί το όριο των 25 πληρωμών σε ένα ημερολογιακό τρίμηνο. Το όριο αυτό αποφασίστηκε με βάση τη μέση αξία διαδικτυακών εντολών αγοράς που ανέρχεται σε 95 ευρώ. Αν σε κάθε έτος εκτελούνται 100 πράξεις πληρωμής με αυτήν την αξία, τούτο συνεπάγεται ετήσιες πωλήσεις αξίας σχεδόν 10 000 ευρώ.

2.10.

Τα αρχεία που πρέπει να τηρούνται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ταυτοποίηση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που τηρεί τα αρχεία, πληροφορίες για την ταυτοποίηση του δικαιούχου και πληροφορίες για τις πληρωμές που λαμβάνονται από τον δικαιούχο. Οι πληροφορίες για την ταυτοποίηση των πληρωτών δεν συμπεριλαμβάνονται στην υποχρέωση τήρησης αρχείων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, καθώς η υποχρέωση αυτή δεν είναι αναγκαία για τον εντοπισμό περιστατικών απάτης. Η περίοδος τήρησης αρχείων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών θα είναι δύο έτη.

3.   Γενικές και ειδικές παρατηρήσεις

3.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τον στόχο που θέτει η Επιτροπή στην πρότασή της, COM(2018) 819 final, να θεσπίσει περαιτέρω κανόνες για τη διασφάλιση της αναλογικότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου για τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών για τη διευκόλυνση της προσφοράς αγαθών σε καταναλωτές στην ΕΕ, ιδίως όταν θεωρούνται πλέον προμηθευτές.

3.2.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) υποστηρίζει επιπλέον τον στόχο της Επιτροπής όσον αφορά την καθιέρωση τακτικής συνεργασίας με τους παρόχους πληρωμών βάσει σαφών και διαφανών νομοθετικών διατάξεων. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αναμένονται μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων δικαιολογούν τη νομοθετική προσπάθεια της Επιτροπής και θα διασφαλίσουν περισσότερους πόρους, τόσο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς όσο και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και απλοποιημένους και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις φορολογικά συμμορφούμενες επιχειρήσεις.

3.3.

Πριν από την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδίως με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων καθώς και τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών. Η ΕΟΚΕ επαινεί το γεγονός ότι η Επιτροπή συνέλεξε τις απόψεις και τις συμβολές παραγόντων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στοιχεία τα οποία ασφαλώς συνέδραμαν στην εκπόνηση μιας αποτελεσματικής και αναλογικής νομοθετικής πρότασης.

3.4.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η κανονιστική προσέγγιση η οποία προωθείται στην πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας που κατοχυρώνεται στις Συνθήκες δεδομένου ότι η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κοινή σε όλα τα κράτη μέλη και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την ουσιαστική στήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τις αναγκαίες πληροφορίες για τις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Αντίθετα, αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε εθνικό επίπεδο δεν είναι κατάλληλες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και οδηγούν σε ένα υπερβολικά περίπλοκο κανονιστικό σενάριο.

3.5.

Η πρόταση της Επιτροπής υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να τηρούν αρχεία των δεδομένων που έχουν ήδη στη διάθεσή τους για να εκτελούν τις πράξεις πληρωμής σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στις Συνθήκες και αναπτύσσεται περαιτέρω από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιπλέον, η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ της υποχρέωσης τήρησης αρχείων και διαβίβασης δεδομένων στις φορολογικές αρχές θα περιορίσει τη διοικητική επιβάρυνση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, σε αντιδιαστολή προς την υφιστάμενη κατάσταση, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με διαφορετικές εθνικές πρακτικές.

3.6.

Από την άποψη αυτή, όπως έχει αποδειχθεί από την ανάλυση της εκτίμησης επιπτώσεων, η εναρμόνιση των υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων σε ενιαίο μορφότυπο στο πλαίσιο της διαβίβασης πληροφοριών θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να συνεργάζονται στην αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ με λογικές και ισορροπημένες επιπτώσεις στην καθημερινή επιχειρησιακή τους δραστηριότητα.

3.7.

Το όριο των 25 πληρωμών ανά τρίμηνο, το οποίο ισούται με 10 000 ευρώ ετησίως περίπου με βάση μια μέση αξία συναλλαγής για το ηλεκτρονικό εμπόριο της ΕΕ ύψους 95 ευρώ, φαίνεται εύλογο και αναλογικό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι, συνήθως, το ποσό των 10 000 ευρώ δημιουργεί ήδη υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ στα κράτη μέλη. Επιπλέον, ένα τέτοιο ποσό είναι αντίστοιχο του ορίου των 10 000 ευρώ για τις ενδοενωσιακές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, το οποίο καθιερώθηκε με την οδηγία για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ως εκ τούτου, το ελάχιστο ποσό των 10 000 ευρώ φαίνεται κατάλληλο για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των αμιγώς ιδιωτικών συναλλαγών -που δεν έχουν καμία σχέση με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ- και του στόχου της δημιουργίας ενός βιώσιμου συστήματος παρακολούθησης για τη μείωση της απάτης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει, ωστόσο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις ώστε να διασφαλίζει ότι τα όρια είναι κατάλληλα με την πάροδο του χρόνου και να εισάγει αλλαγές, εφόσον απαιτείται.

3.8.

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι, από την πλευρά των καταναλωτών, η πρόταση θα επιφέρει νέες ανταλλαγές και επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών που αφορούν τον ΦΠΑ και οι οποίες ρυθμίζονται από τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (ΓΚΠΔ), ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σημαντικό κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

3.9.

Ο ΓΚΠΔ παρέχει ευρύ ορισμό για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, ο οποίος περιλαμβάνει κάθε πληροφορία για ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο που μπορεί να ταυτοποιηθεί άμεσα ή έμμεσα. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες για τις πληρωμές που καλύπτονται από την πρόταση της Επιτροπής εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού και στις αρχές που διέπουν την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως προβλέπονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

3.10.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «με βάση την παρούσα πρωτοβουλία, μόνον οι πληροφορίες για τις πληρωμές που θεωρούνται αναγκαίες για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου θα υπόκεινται σε επεξεργασία. Οι πληροφορίες που θα υπόκεινται σε επεξεργασία αφορούν μόνο τους αποδέκτες των χρηματικών ποσών (δικαιούχοι πληρωμής) και την ίδια την πράξη πληρωμής (ποσό, νόμισμα, ημερομηνία) ενώ οι πληροφορίες για τους καταναλωτές που πληρώνουν για αγαθά ή υπηρεσίες (πληρωτές) δεν περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που ανταλλάσσονται. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω πληροφορίες δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως π.χ. για τον έλεγχο των αγοραστικών συνηθειών των καταναλωτών […]. Από το πεδίο εφαρμογής της πρωτοβουλίας θα εξαιρούνται και οι εγχώριες πληρωμές. Τέλος, οι πληροφορίες για τις πληρωμές θα είναι διαθέσιμες μόνο για τους υπαλλήλους-συνδέσμους των κρατών μελών που συμμετέχουν στο δίκτυο Eurofisc και μόνο για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου».

3.11.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει με έμφαση τη σημασία του πλήρους σεβασμού των διατάξεων του ΓΚΠΔ και την ανάγκη περιορισμού της χρήσης των δεδομένων στον μοναδικό -και αυστηρά περιορισμένο- στόχο της καταπολέμησης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά τρόπο οικονομικά αποδοτικό και αποδεκτό από το ευρύ κοινό. Σχετικά με αυτό το θέμα, η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή -κατά τη συλλογή των παρατηρήσεων από τα κράτη μέλη η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2024- να ελέγχει προσεκτικά εάν έχουν τηρηθεί πλήρως οι διατάξεις του ΓΚΠΔ και κατά πόσον μπορούν να εντοπιστούν και να διορθωθούν τυχόν περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων αυτών στα κράτη μέλη.

3.12.

Τέλος, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να προσαρμόσει τις επενδύσεις σε υλικούς πόρους και σε τεχνολογίες των πληροφοριών (ΤΠ) προκειμένου να διασφαλιστεί ένα λειτουργικό κεντρικό αρχείο καταγραφής συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι το εκτιμώμενο κόστος του έργου (11,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του και 4,5 εκατ. ευρώ για την ετησία διαχείρισή του) θα μπορούσε να καλυφθεί εύκολα και γρήγορα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και του ελλείμματος ΦΠΑ, δεδομένου ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων λόγω της μη είσπραξης του ΦΠΑ από διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και η συνολική αξία των διαδικτυακών πωλήσεων το 2017 ανέρχονταν σε 600 δισεκατ. ευρώ περίπου.

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2019.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  Γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων — https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex:32016R0679

(2)  Οδηγία για τον ΦΠΑ 2006/112/ΕΚ — https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex:32006L0112


Top