Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0442

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    COM/2018/442 final - 2018/0232 (COD)

    Βρυξέλλες, 8.6.2018

    COM(2018) 442 final

    2018/0232(COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    {SEC(2018) 295 final}
    {SWD(2018) 321 final}
    {SWD(2018) 322 final}


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Στις 2 Μαΐου 2018 η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 1 . Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο, σύγχρονο, μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, απόλυτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης των 27. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου προϋπολογισμού νέα μέσα συνδυάζονται με εκσυγχρονισμένα προγράμματα με στόχο την αποδοτική υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Ένωσης. Στηριζόμενη στις βάσεις αυτές, η Επιτροπή προτείνει νέο πρόγραμμα Τελωνεία στο πλαίσιο του τομέα «Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία» του προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα αυτό θα στηρίξει το έργο και τη συνεργασία των τελωνειακών αρχών, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση που συνοδεύει την πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2 .

    Η παρούσα πρόταση προβλέπει ως ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2021 και υποβάλλεται για μια Ένωση 27 κρατών μελών, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρατόμ βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστοποίηση την οποία έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017.

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Εδώ και μια πεντηκονταετία η τελωνειακή ένωση αποτελεί σημαντικό παράδειγμα επιτυχούς ολοκλήρωσης στην ΕΕ. Πρόκειται για έναν από τους λίγους τομείς αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ, χωρίς τον οποίο η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων δεν θα ήταν εφικτή. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 15 % του συνόλου των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών. Ο συνολικός αριθμός των τελωνειακών διασαφήσεων αυξάνεται διαρκώς την τελευταία πενταετία, φτάνοντας το 2016 το επίπεδο των 313 εκατομμυρίων διασαφήσεων (ή 10 διασαφήσεων το δευτερόλεπτο), με το 98 % των τελωνειακών διασαφήσεων να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

    Τα τελωνεία συμβάλλουν στη διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών και, στο πλαίσιο του ρόλου τους ως θεματοφυλάκων των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όσον αφορά τα εμπορεύματα, προστατεύουν επίσης τους πολίτες από τρομοκρατικές, υγειονομικές, περιβαλλοντικές και άλλες απειλές. Τα τελωνεία εφαρμόζουν έναν κατάλογο 60 και πλέον μη τελωνειακών νομοθετικών πράξεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα είδη διπλής χρήσης, τα πυροβόλα όπλα, τις πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών, τη διακίνηση μετρητών, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών, την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος. Οι τελωνειακές αρχές διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ακεραιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην παρεμπόδιση των τρομοκρατικών οργανώσεων όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων τους. Το μελλοντικό Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών 2 (ICS2) για τη διαχείριση των τελωνειακών κινδύνων θα συμβάλει αποφασιστικά στην ασφάλεια της Ένωσης, των πολιτών και των επιχειρήσεών της. Επιπλέον, οι νέες προκλήσεις που επιφέρουν οι ταχύτατες μεταβολές στις τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, συνδεσιμότητα, διαδίκτυο των πραγμάτων, blockchain) και στα επιχειρηματικά μοντέλα (ηλεκτρονικό εμπόριο, βελτιστοποίηση αλυσίδας εφοδιασμού), ο περιορισμός των δημοσιονομικών πόρων, η αύξηση του όγκου του διεθνούς εμπορίου, καθώς και η απειλή του διασυνοριακού εγκλήματος και η απειλή για την ασφάλεια που εξακολουθούν να υφίστανται, αυξάνουν διαρκώς τις πιέσεις για βελτίωση των επιδόσεων της τελωνειακής ένωσης και διευρύνουν τα καθήκοντα που επωμίζονται οι τελωνειακές διοικήσεις.

    Από το 2016 ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα τελωνεία. Οι σημαντικότεροι στόχοι του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα είναι το τέλος των διαδικασιών σε έντυπη μορφή και η ψηφιοποίηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ συναλλασσομένων και τελωνείων, καθώς και η ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων με σκοπό την εκ των προτέρων πληροφόρηση για τα φορτία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας έδωσε το έναυσμα για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα ψηφιοποίησης που περιλαμβάνει τη θέση σε εφαρμογή, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, 17 διαφορετικών ηλεκτρονικών συστημάτων έως το 2020. Κάποια συστήματα θα υλοποιηθούν σταδιακά έως το 2025. Τα εν λόγω ηλεκτρονικά συστήματα άπτονται όλων των τελωνειακών καθεστώτων και ως εκ τούτου θα βρίσκονται στον πυρήνα της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης. Όταν εφαρμοστεί πλήρως, ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα αποκαταστήσει τη σημαντική ισορροπία ανάμεσα στους τελωνειακούς ελέγχους και τη διευκόλυνση της νόμιμης ροής εμπορευμάτων που διακινούνται εντός και εκτός της Ένωσης ή διέρχονται από αυτή.

    Η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ συνεπάγεται τον διαχωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτους μέλους από όλα τα υφιστάμενα τελωνειακά ηλεκτρονικά συστήματα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Τελωνεία 2020. Ωστόσο, οι εν λόγω επιπτώσεις και το κόστος δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν με ακρίβεια και, κατά συνέπεια, δεν καλύπτονται από το παρόν έγγραφο, δεδομένου ότι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες κατά το παρόν στάδιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η υλοποίηση όλων αυτών των παραμέτρων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εντατικής επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων των κρατών μελών, μεταξύ αυτών και άλλων αρχών, με συναλλασσομένους και άλλους τρίτους. Το προτεινόμενο πρόγραμμα, το οποίο είναι διάδοχο του προγράμματος Τελωνεία 2020, θα στηρίξει τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων.

    Η τελωνειακή συνεργασία και η ανάπτυξη ικανοτήτων θα συναρθρωθούν γύρω από δράσεις, αφενός, ανθρώπινης δικτύωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και, αφετέρου, ανάπτυξης ικανοτήτων τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ). Με τον πρώτο άξονα θα εξορθολογιστεί η ανταλλαγή ορθών πρακτικών και επιχειρησιακών γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών και άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαρθρωμένη συνεργασία βάσει έργων, στο πλαίσιο της οποίας θα προβλέπονται μορφές βαθιάς και ολοκληρωμένης συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, ούτως ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την περαιτέρω εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης. Με τον δεύτερο άξονα παρέχεται στο πρόγραμμα η δυνατότητα να χρηματοδοτεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο υποδομών και συστημάτων ΤΠ, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ συναλλασσομένων και τελωνείων, καθώς και της ενίσχυσης της διαχείρισης κινδύνων, που θα επιτρέψουν στις τελωνειακές διοικήσεις της Ένωσης να εξελιχθούν σε πλήρως ηλεκτρονικές διοικήσεις.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η παρούσα πρόταση συνάδει με τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα 3 και άλλες νομοθετικές πράξεις που πρέπει να εφαρμόζουν οι τελωνειακές αρχές.

    Η παρούσα πρόταση συνάδει επίσης με το υφιστάμενο πρόγραμμα Τελωνεία 2020, γενικός στόχος του οποίου είναι η στήριξη της λειτουργίας και του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά μέσω της συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών, των τελωνειακών αρχών και των υπαλλήλων τους. Ομοίως, η παρούσα πρόταση θα παράσχει το επιχειρησιακό, οργανωτικό, μεθοδολογικό και δημοσιονομικό πλαίσιο για την υλοποίηση των στόχων και των δραστηριοτήτων της τελωνειακής πολιτικής της ΕΕ.

    Από την άποψη αυτή, η πρόταση αποτελεί συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος. Ωστόσο, συνεπάγεται εντατικοποίηση της συνεργασίας, τόσο από την άποψη του αριθμού των ηλεκτρονικών συστημάτων όσο και της προοπτικής ενσωμάτωσης ορισμένου βαθμού καινοτομίας.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Η πρόταση συνάδει με άλλες ενωσιακές πολιτικές και, ιδιαίτερα, με άλλα προτεινόμενα προγράμματα δράσης και ταμεία της ΕΕ που επιδιώκουν παρεμφερείς στόχους σε συναφή πεδία αρμοδιοτήτων.

    Το πρόγραμμα συνδέεται στενά με το νέο μέσο για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων (μία από τις δύο συνιστώσες του νέου Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων), μέσω του οποίου θα παρέχεται στήριξη για την προμήθεια, συντήρηση και αναβάθμιση του επιλέξιμου εξοπλισμού. Από την πλευρά του, το πρόγραμμα για τα τελωνεία θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη όλων των σχετιζόμενων δράσεων, όπως οι δραστηριότητες συνεργασίας για την εκτίμηση των αναγκών σε εξοπλισμό, κατάρτιση σε σχέση με τον εξοπλισμό που αποκτάται κ.λπ.

    Επιπλέον, το πρόγραμμα για τα τελωνεία, δεδομένου ότι έχει στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών των τελωνειακών αρχών, μεταξύ άλλων, για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, συνδέεται με τις δραστηριότητες που ασκεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω της καταπολέμησης της απάτης σύμφωνα με το άρθρο 325 της ΣΛΕΕ και με το πρόγραμμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης. Θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ της OLAF, συγκεκριμένος στόχος της οποίας είναι η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, και του προγράμματος για τα τελωνεία, το οποίο στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης και, με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην προστασία των εν λόγω οικονομικών συμφερόντων. Το κάθε πρόγραμμα θα έχει επομένως διαφορετική επικέντρωση, αλλά θα υπάρχουν δυνατότητες συμπληρωματικής δράσης. Θα είναι δυνατό επίσης να υπάρξουν συνέργειες με τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και με το πρόγραμμα Δικαιοσύνη του Ταμείου για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες όσον αφορά την παροχή κατάρτισης σχετικά με την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ.

    Στόχος του προγράμματος για τα τελωνεία είναι επίσης η διαφύλαξη της ασφάλειας των προϊόντων και της προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς και η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη βιομηχανία της ΕΕ. Ως εκ τούτου, συνδέεται με τις πρωτοβουλίες του προγράμματος για την ενιαία αγορά που αποβλέπουν στην ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και στη διασφάλιση ότι στην αγορά της ΕΕ εισέρχονται μόνο συμμορφούμενα και ασφαλή προϊόντα.

    Θα ήταν δυνατό να διερευνηθούν ενδεχόμενες συνέργειες με το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και εγκληματικών δραστηριοτήτων. Οι οικονομίες κλίμακας θα ήταν δυνατό ιδίως να αφορούν τη διυπηρεσιακή συνεργασία, τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων και άλλες δράσης ανάπτυξης ικανοτήτων.

    Εξάλλου, σημαντικές είναι οι συνέργειες σε επιχειρησιακό επίπεδο με το πρόγραμμα Fiscalis, το οποίο στηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Στο πεδίο των ηλεκτρονικών συστημάτων υπάρχει γόνιμη αλληλεπίδραση και από κοινού χρηματοδότηση κοινών στοιχείων όπως η υποδομή κέντρου δεδομένων και το κοινό δίκτυο επικοινωνιών. Υπάρχουν επίσης πανομοιότυπες προσεγγίσεις ως προς τη διαχείριση των θεμάτων ΤΠ και κοινοί μηχανισμοί οριζόντιας στήριξης. Χρησιμοποιούνται οι ίδιες μορφές κοινών δράσεων και ακολουθείται παρόμοια προσέγγιση ως προς την ανάπτυξη των ικανοτήτων και την κατάρτιση των υπαλλήλων. Η διαχείριση του προγράμματος σε επίπεδο διαχείρισης προτάσεων, διαχείρισης δράσεων, εκτελεστικών πράξεων και παρακολούθησης των επιδόσεων είναι πλήρως εξορθολογισμένη. Επιπλέον, έχει προκύψει και αυξάνεται διαρκώς η ανάγκη για κοινές δραστηριότητες μεταξύ της φορολογίας και των τελωνείων, ιδίως στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Στην απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπεται πολυετές στρατηγικό σχέδιο (ΠΣΣ) για τον συντονισμό από τα τελωνεία της ανάπτυξης και λειτουργίας τελωνειακών ηλεκτρονικών συστημάτων, η χρηματοδότηση των οποίων γίνεται κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή και ο συντονισμός μεταξύ του προγράμματος και του ΠΣΣ, οι σχετικές διατάξεις της απόφασης θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η νέα πρόταση θα καταργήσει την ισχύουσα απόφαση για τα ηλεκτρονικά τελωνεία 4 και θα αποτελέσει τη βάση για το πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνειακά ηλεκτρονικά συστήματα (ΠΣΣ-Τ).

    Τέλος, υπάρχουν ενδεχομένως περαιτέρω συνέργειες που μπορούν να αξιοποιηθούν στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών με διάφορες ενωσιακές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη 5 , όλα τα προγράμματα που υλοποιούν (σημαντικά) ηλεκτρονικά συστήματα, η επαναχρησιμοποίηση των δομικών στοιχείων 6 του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας 7 , το κυλιόμενο πρόγραμμα για την τυποποίηση στον τομέα των ΤΠΕ 8 , το σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία 9 , το πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη 10 , το έργο του παρατηρητηρίου - φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain 11 και άλλες πρωτοβουλίες σχετικά με τους κινδύνους απάτης και κυβερνοασφάλειας.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η παρούσα πρόταση προϋποθέτει τον συνδυασμό διαφόρων νομικών βάσεων, δεδομένου ότι ενδέχεται να έχει διάφορους σκοπούς που είναι μεν διακριτοί, αλλά σχετίζονται μεταξύ τους:

    του άρθρου 33 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων από την Ένωση όσον αφορά την τελωνειακή συνεργασία και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ,

    του άρθρου 114 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων από την Ένωση όσον αφορά την εσωτερική αγορά, και

    του άρθρου 207 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων από την Ένωση όσον αφορά την κοινή εμπορική πολιτική.

    Το άρθρο 33 της ΣΛΕΕ προβλέπει τη συνέχιση της τελωνειακής συνεργασίας στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Επιπλέον, και προκειμένου να εξεταστεί και να καλυφθεί το ευρύ φάσμα καθηκόντων τα οποία καλούνται να επιτελέσουν οι τελωνειακές αρχές στα σύνορα σε πλειάδα πεδίων πέραν της απλής τελωνειακής συνεργασίας, η πρόταση βασίζεται επίσης στο άρθρο 114 της ΣΛΕΕ και στο άρθρο 207 της ΣΛΕΕ.

    Απαιτείται επίσης λήψη μέτρων από την ΕΕ λόγω υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, ιδίως δε στο πεδίο αρμοδιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Η λήψη μέτρων σε επίπεδο Ένωσης αντί της λήψης μέτρων σε εθνικό επίπεδο είναι αναγκαία για τους ακόλουθους λόγους:

    Η τελωνειακή ένωση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης. Μεταβιβάζοντας τις εξουσίες τους στην Ένωση, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι τα μέτρα στον τομέα των τελωνείων θα εφαρμόζονται καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο της Ένωσης δεν διασφαλίζει επαρκώς από μόνο του την εύρυθμη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με υποστηρικτικά μέτρα, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα Τελωνεία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η ενωσιακή τελωνειακή νομοθεσία εφαρμόζεται με συγκλίνοντα και εναρμονισμένο τρόπο.

    Πολλές από τις δραστηριότητες στον τομέα των τελωνείων είναι διασυνοριακής φύσης, εμπλέκουν και επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη, και επομένως δεν μπορούν να εκτελεστούν αποδοτικά και αποτελεσματικά από κάθε κράτος μέλος χωριστά. Η λήψη μέτρων από την Ένωση είναι απαραίτητη για να θεμελιωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του έργου των τελωνείων, να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και να στηριχθεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

    Συναφώς, η λήψη μέτρων από την Ένωση δικαιολογείται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και η περαιτέρω ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης και του κοινού κανονιστικού της πλαισίου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την πλέον αποδοτική και αποτελεσματική απόκριση στις ανεπάρκειες και στις προκλήσεις για την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης και της τελωνειακής συνεργασίας.

    Αναλογικότητα

    Η λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ είναι πολύ πιο αποδοτική από ό,τι εάν εναπόκειτο στο κράτη μέλη.

    Στη συντριπτική πλειονότητά του, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός θα διατεθεί σε δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ. Η τελωνειακή συνεργασία στηρίζεται σε ένα εξαιρετικά ασφαλές ειδικό δίκτυο επικοινωνιών. Το κοινό αυτό δίκτυο διασφαλίζει ότι κάθε εθνική διοίκηση χρειάζεται να συνδεθεί μόνον μία φορά με την κοινή αυτή υποδομή για να μπορεί να ανταλλάσσει κάθε είδους πληροφορίες. Αν δεν υπήρχε αυτή η υποδομή, κάθε κράτος μέλος θα έπρεπε να συνδεθεί 26 φορές με τα εθνικά συστήματα καθενός από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η προσέγγιση που επιλέχθηκε βασίζεται σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικής ΤΠ στο πλαίσιο του οποίου τα ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούνται από συνδυασμό κοινών και εθνικών στοιχείων. Το συγκεκριμένο μοντέλο προτιμήθηκε έναντι ενός μοντέλου εξ ολοκλήρου συγκεντρωτικής αρχιτεκτονικής ΤΠ, καθώς βάσει του πρώτου αυτού μοντέλου μέρος της δημοσιονομικής ευθύνης εναπόκειται στα κράτη μέλη τα οποία θα αναπτύξουν τα εθνικά ηλεκτρονικά στοιχεία σε εθνικό επίπεδο συνεκτιμώντας και τις εθνικές προτιμήσεις, απαιτήσεις και περιορισμούς. Επομένως, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της διασυνδεσιμότητας προς το συμφέρον της εσωτερικής αγοράς επιτυγχάνεται με αναλογικό τρόπο.

    Η Επιτροπή ασκεί συντονιστικά, εκτελεστικά και διαχειριστικά καθήκοντα σύμφωνα με τους όρους που προβλέπουν οι Συνθήκες. Η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει συντονιστική δράση με τις εθνικές τελωνειακές αρχές, με ειδικευμένους εκπροσώπους, σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε μακροπρόθεσμη βάση, εν όψει των υφιστάμενων και των μελλοντικών προκλήσεων για την Ένωση, οι οποίες εντοπίζονται στον τομέα των τελωνείων. Τα διάφορα φόρουμ και εργαλεία του προγράμματος παρέχουν κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ασκήσει η Επιτροπή τον συντονιστικό ρόλο της στον τομέα των τελωνείων.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκτίμησης επιπτώσεων, θεωρείται ενδεδειγμένη η παρέμβαση της ΕΕ μέσω προγράμματος χρηματοδότησης. Η Επιτροπή προτείνει διάδοχο πρόγραμμα για το πρόγραμμα Τελωνεία 2020.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

    Για την πρόταση λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις που διατυπώνονται στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος Τελωνεία 2013, καθώς και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εν εξελίξει ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος Τελωνεία 2020. Τα πορίσματα της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος Τελωνεία 2013 12 ήταν σε γενικές γραμμές θετικά, τόσο όσον αφορά τη συμβολή του εν λόγω προγράμματος στην επίτευξη στόχων σε επίπεδο πολιτικής όσο και από την άποψη ότι βοήθησε τις τελωνειακές αρχές να εργάζονται ως ενιαία αρχή. Τα μεγαλύτερα οφέλη συνοψίζονται ως εξής:

    Ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας, μεταξύ άλλων με την πλήρη υλοποίηση του Συστήματος Ελέγχου Εισαγωγών και του Συστήματος Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων, καθώς και με τον εξορθολογισμό των συστημάτων του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα και του οικονομικού φορέα.

    Διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα στην τελωνειακή ένωση να επιταχύνει τη διακίνηση, την παράδοση και τον τελωνισμό των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων υπό καθεστώς διαμετακόμισης, και, παράλληλα, κατοχυρώνεται η ασφάλεια των εμπορευμάτων.

    Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της χρήσης συγκεντρωτικών βάσεων δεδομένων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.

    Σύμφωνα με την αξιολόγηση, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου δεν αποτελούσαν απλώς εξέλιξη προϋπαρχουσών τάσεων. Αντιθέτως, ήταν σημαντικά και πρωτοποριακά (ιδίως όσον αφορά την καθιέρωση ηλεκτρονικών συστημάτων που σχετίζονται με την προστασία και την ασφάλεια), αλλά και ενδεικτικά σημαντικής προόδου προς την επίτευξη των κύριων στόχων του προγράμματος.

    Από την αξιολόγηση προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία του προγράμματος, ιδίως όσον αφορά τον ρόλο του στη στήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο. Τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά προς εθνικές πρωτοβουλίες και αφορούν κατά κύριο λόγο την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του διοικητικού κόστους που θα προέκυπτε εάν κάθε κράτος μέλος χρειαζόταν να αναπτύξει παρόμοια ηλεκτρονικά συστήματα από μόνο του. Η δικτύωση που προωθείται μέσω των κοινών δράσεων του προγράμματος επίσης κρίθηκε ότι είναι καίριας σημασίας για διάφορους λόγους όπως, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής της κοινής νομοθεσίας, η διάδοση βέλτιστων πρακτικών και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία ώστε οι διοικήσεις να ενεργούν ως ενιαία διοίκηση.

    Τα προκαταρκτικά πορίσματα της εν εξελίξει ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος Τελωνεία 2020 συνοψίζονται ως εξής 13 :

    Συνάφεια: από τον βαθμό του ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι εθνικές διοικήσεις για ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα προκύπτει ότι οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι ευθυγραμμισμένες με τις πραγματικές ανάγκες. Οι επισκέψεις εργασίας κρίθηκαν από τις εθνικές αρχές ως η πλέον χρήσιμη μορφή κοινών δράσεων, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν τα σεμινάρια, τα εργαστήρια, οι ομάδες έργου και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες καθιερώθηκαν πρόσφατα.

    Αποτελεσματικότητα: οι τελωνειακές αρχές συμφωνούν ότι οι κοινές δράσεις του προγράμματος συνέβαλαν στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ διοικήσεων. Οι ενότητες κατάρτισης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος οδήγησαν σε πιο ενιαία προσέγγιση ως προς την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ από τις συμμετέχουσες χώρες.

    Αποδοτικότητα: οι διαδικασίες για την κατάρτιση του κύκλου του προγράμματος και των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας ήταν σε γενικές γραμμές θετικές. Όσον αφορά το πλαίσιο παρακολούθησης των επιδόσεων, η εφαρμογή του κρίνεται σε γενικές γραμμές επιτυχής. Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα προέκυψαν κυρίως από αυτοαξιολόγηση, η συλλογή τους φαίνεται ότι έγινε με συστηματικό τρόπο και αποτελούν πηγή χρήσιμων πληροφοριών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιον βαθμό τα δεδομένα του πλαισίου παρακολούθησης επιδόσεων χρησιμοποιούνται για τη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων ή χρησιμοποιούνται ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον συντονισμό των παρεμβάσεων του προγράμματος. Κρίνεται αναγκαίο να απλουστευθεί το ισχύον σύστημα παρακολούθησης, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των δεικτών επιπτώσεων και την έκταση των εντύπων παρακολούθησης δράσεων.

    Συνεκτικότητα: υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς τη συμβολή των κοινών δράσεων στις εθνικές πρωτοβουλίες μέσω της στήριξης της συνεπούς εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ και της διαχείρισης των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι πρωτοβουλίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν συμπληρωματικά προς πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο.

    Προστιθέμενη αξία της ΕΕ: οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις είχαν σε γενικές γραμμές θετική άποψη όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο μέσω του προγράμματος επιτυγχάνονται αποτελέσματα που δεν θα ήταν εφικτά εάν οι εθνικές διοικήσεις ενεργούσαν μεμονωμένα. Μεγάλο ποσοστό όσων απάντησαν σε ερωτηματολόγια αξιολόγησης έκριναν επίσης ότι το πρόγραμμα παίζει καταλυτικό ρόλο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην επίτευξη σύγκλισης με τις τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων συμμετεχουσών χωρών (υποψήφιων χωρών και δυνάμει υποψήφιων). Στο πλαίσιο των αρχικών συνεντεύξεων επισημάνθηκαν επίσης οφέλη σε επίπεδο αποδοτικότητας μέσω της συγκέντρωσης πόρων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών (οικονομίες κλίμακας και μειωμένο κόστος ανάπτυξης). Από τα αρχικά πορίσματα συνάγεται επίσης ότι οι εθνικές αρχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ευθυγράμμιση των εθνικών επιδιώξεων με τις τελωνειακές απαιτήσεις της ΕΕ: τα αποκλίνοντα συμφέροντα ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας της ΕΕ, ενώ μερικές εθνικές αρχές εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι καλούνται να προσαρμόσουν τις φιλοδοξίες τους στις λιγότερο προηγμένες εθνικές τελωνειακές διοικήσεις.

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η Επιτροπή ανέθεσε την εκπόνηση εξωτερικής μελέτης για την τεκμηρίωση της εκτίμησης επιπτώσεων, η οποία περιλάμβανε ειδικές διαβουλεύσεις για την ευρύτερη καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών. Λαμβανομένου υπόψη του συγκεκριμένου πεδίου εφαρμογής του προγράμματος (οι τελωνειακές διοικήσεις είναι οι μόνοι άμεσοι δικαιούχοι), οι διαβουλεύσεις αυτές επικεντρώθηκαν στις τελωνειακές διοικήσεις μέσω συζητήσεων στο πλαίσιο ομάδας έργου, επισκέψεων σε χώρες/περιπτωσιολογικών μελετών και ειδικών ερευνών. Τις δραστηριότητες αυτές συμπλήρωσαν συνεντεύξεις με επιχειρηματικές ενώσεις και οικονομικούς φορείς, πανεπιστημιακούς, αλλά και συμμετέχοντες του προγράμματος Τελωνεία 2020 και διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων).

    Πραγματοποιήθηκε ανοικτή δημόσια διαβούλευση με θέμα «Ταμεία της ΕΕ στους τομείς των επενδύσεων, της έρευνας & καινοτομίας, των ΜΜΕ και της ενιαίας αγοράς». Στο πλαίσιο της διαβούλευσης συγκεντρώθηκαν οι απόψεις πολιτών, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ανάγκες σε επίπεδο πολιτικής όσον αφορά την ενωσιακή παρέμβαση σε σχέση με την τελωνειακή ένωση.

    Εξωτερική εμπειρογνωσία

    Η Επιτροπή ανέθεσε την εκπόνηση εξωτερικής μελέτης για την τεκμηρίωση της παρούσας εκτίμησης επιπτώσεων μέσω της παροχής ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων. Οι στόχοι της εν λόγω διαδικασίας ήταν οι εξής: 1) προσδιορισμός των βασικών παραγόντων που θα διαμορφώσουν το σκηνικό στον τομέα των τελωνείων μετά το 2020, των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν η τελωνειακή ένωση και οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών, καθώς και των στόχων για την πραγματοποίηση παρέμβασης σε επίπεδο ΕΕ βάσει των παραγόντων και των προβλημάτων που θα προσδιοριστούν· 2) προσδιορισμός των πιθανών επιλογών πολιτικής της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση μελλοντικής χρηματοδοτικής παρέμβασης της ΕΕ, καθώς και αξιολόγηση των αναμενόμενων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιλογών που θα προσδιοριστούν· και 3) σύγκριση των επιλογών με βάση τα καθορισθέντα κριτήρια (όπως η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα, η συνάφεια και η συνεκτικότητα) και κατάταξή τους με αιτιολογημένα επιχειρήματα.

    Η εξωτερική μελέτη και οι σχετικές δραστηριότητες διαβούλευσης επιβεβαίωσαν ότι το μέλλον επιφυλάσσει προκλήσεις για τις τελωνειακές διοικήσεις, αλλά και την ανάγκη ενός φιλόδοξου προγράμματος που θα περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: αφενός, τη συνέχιση και την ενίσχυση των δράσεων ανάπτυξης ικανοτήτων (σε επίπεδο τόσο ΤΠ όσο και υπαλλήλων) και συνεργασίας για την ομοιόμορφη ερμηνεία και υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης και, αφετέρου, τη μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας και την καλύτερη προσοχή στην καινοτομία.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Στις 27 Απριλίου 2018 η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου εξέδωσε θετική γνώμη επί της συνοδευτικής μελέτης επιπτώσεων, η οποία περιλάμβανε σύσταση για περαιτέρω βελτίωση της έκθεσης σε σχέση με ορισμένες βασικές πτυχές, όπως η παροχή περαιτέρω στοιχείων σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα που να δικαιολογούν την αύξηση του προϋπολογισμού και η εμβάθυνση στο θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών και δεικτών παρακολούθησης πέραν των δεικτών των νομικών βάσεων.

    Οι δύο αυτές πτυχές εξετάστηκαν στην τελική έκδοση της εκτίμησης επιπτώσεων. Παρασχέθηκαν διευκρινίσεις ως προς το νομικό πλαίσιο (ειδικότερα όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα) και την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων προκειμένου να εξηγηθεί η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού. Οι δείκτες που παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τις επιδόσεις θα απλοποιηθούν, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέρος του συστήματος παρακολούθησης συνεπάγεται σημαντικό φόρτο για τις διοικήσεις και τη ΓΔ TAXUD, χωρίς να επιφέρει μεγάλες βελτιώσεις στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος.

    Αναλύθηκαν τέσσερα κύρια σενάρια:

    Το βασικό σενάριο της ΕΕ των 27: η Ένωση θα κληθεί να αναθεωρήσει την τελωνειακή νομοθεσία της και να καταργήσει σημαντικό μέρος των βελτιώσεων που επέφερε στις τελωνειακές επιχειρήσεις η θέσπιση του νέου ΕΤΚ το 2016. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ και επίσης να διακυβευτούν άλλοι στόχοι της πολιτικής της ΕΕ, ιδίως δε το θεματολόγιο για την ασφάλεια.

    Το σενάριο της κρίσιμης μάζας: καμία άλλη εξέλιξη δεν θα είναι εφικτή μετά την εφαρμογή τους και η συνεργασία θα περιορίζεται στη στήριξη της εφαρμογής του ΕΤΚ. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση από την άποψη της τεχνολογίας πληροφοριών και συνολικά των τελωνειακών επιχειρήσεων.

    Το σενάριο της επαυξημένης συνέχισης: το ελάχιστο αναγκαίο για την τελωνειακή ένωση —ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και να είναι αποτελεσματική— όσο και το επόμενο λογικό βήμα μετά τη θέσπιση του ΕΤΚ.

    Το σενάριο της διαρθρωτικής συγκέντρωσης: η συγκέντρωση —είτε με μεταβατικό είτε με απευθείας εξ ολοκλήρου διαρθρωτικό χαρακτήρα— θα μπορούσε να ενισχύσει τις επιδόσεις των τελωνειακών διοικήσεων στην ΕΕ και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Ωστόσο, θα συνεπαγόταν αλλαγή του επιχειρησιακού μοντέλου, κάτι που απαιτεί προετοιμασία και, επομένως, δεν είναι, σε γενικές γραμμές, ρεαλιστικό για το επόμενο ΠΔΠ.

    Το σενάριο που επελέγη μετά από ανάλυση σε πολιτικό επίπεδο είναι το σενάριο της επαυξημένης συνέχισης. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί και τα εργαλεία συνεργασίας πρέπει να βελτιστοποιηθούν περαιτέρω προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη της τελωνειακής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς: σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να εργάζονται και να λειτουργούν ως ενιαία οντότητα. Αυτό συνάδει με τα πολιτικά μηνύματα που περιείχε η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της διακυβέρνησής της. Η επίτευξη όλων των παραπάνω σε μια συγκυρία κατά την οποία επικρατούν αυξημένες προσδοκίες για αποτελεσματικότητα της Ένωσης στους βασικούς άξονες πολιτικής της —στους οποίους συγκαταλέγεται και η τελωνειακή ένωση— είναι επομένως ζωτικής σημασίας τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης. Η απόφαση αυτή απηχείται επίσης στη δέσμη προτάσεων για το ΠΔΠ μετά το 2020 που παρουσίασε η Επιτροπή στις 2 Μαΐου 2018 14 .

    Σε συνέχεια παρατήρησης τεχνικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκε από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου, συμπεριλήφθηκε ένας επιπλέον δείκτης όσον αφορά το ποσοστό ολοκλήρωσης του ΕΤΚ, που καθιστά επίσης δυνατή την παροχή πληροφόρησης σχετικά με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΤΚ που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα και αναλώνει σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού του.

    Απλούστευση

    Το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη εξορθολογιστεί και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έμφαση στις εκροές και τα αποτελέσματα, ενώ εφαρμόζει και όλες τις απλουστεύσεις που προσδιορίστηκαν σε προηγούμενες αξιολογήσεις. Η κυριότερη πρόσθετη απλούστευση που προσδιορίστηκε συνίσταται στην παράταση της χρήσης εφάπαξ ποσών / μοναδιαίων δαπανών και στη δυνατότητα έγκρισης πολυετών προγραμμάτων εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο ετήσιος διοικητικός φόρτος της επιτροπολογίας.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Η πρόταση δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση στα θεμελιώδη δικαιώματα.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης των προγραμμάτων με χρηματοδότηση από την ΕΕ συνδέεται με την πρόταση για νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που υποβλήθηκε στις 2 Μαΐου 2018 15 . Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, ο παρών κανονισμός σχετικά με το πρόγραμμα Τελωνεία περιέχει ένα δημοσιονομικό πλαίσιο 950 εκατ. EUR (σε τρέχουσες τιμές) για την περίοδο 2021-2027.

    Το πρόγραμμα Τελωνεία θα εκτελεστεί υπό άμεση διαχείριση και βάσει προτεραιοτήτων. Καταρτίζονται προγράμματα εργασίας —μαζί με τους ενδιαφερομένους— τα οποία καθορίζουν τις προτεραιότητες για συγκεκριμένη περίοδο.

    Το πρόγραμμα Τελωνεία θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα της Ένωσης και των κρατών μελών. Αν και δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ποσοτικά, το πρόγραμμα θα διευκολύνει και θα εξορθολογίσει το έργο των τελωνειακών αρχών όσον αφορά την είσπραξη των δασμών, αλλά και του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά την εισαγωγή. Με τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου έργου μέσω της συνεργασίας και της ανάπτυξης των ικανοτήτων ΤΠ και των ικανοτήτων των υπαλλήλων, οι τελωνειακές διοικήσεις θα προστατεύουν με αποδοτικότερο τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Οι επιπτώσεις του προτεινόμενου προγράμματος Τελωνεία θα αξιολογηθούν μέσω ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης, καθώς και με την παρακολούθηση σε διαρκή βάση ενός συνόλου βασικών δεικτών επιδόσεων υψηλού επιπέδου. Οι αξιολογήσεις αυτές θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις παραγράφους 22 και 23 της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 16 , με την οποία τα τρία θεσμικά όργανα επιβεβαίωσαν ότι οι αξιολογήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και πολιτικής θα πρέπει να αποτελούν τη βάση των εκτιμήσεων επιπτώσεων των επιλογών περαιτέρω δράσης. Στο πλαίσιο των αξιολογήσεων θα αποτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις της νομικής πράξης, βάσει δεικτών και στόχων και λεπτομερούς ανάλυσης του βαθμού στον οποίο η νομική πράξη μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι συναφής, αποτελεσματική και αποδοτική, ότι δημιουργεί επαρκή προστιθέμενη αξία της ΕΕ και ότι συνάδει με άλλες πολιτικές της ΕΕ. Οι αξιολογήσεις θα περιλαμβάνουν διδάγματα που αποκομίστηκαν προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις/προβλήματα ή τυχόν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των δράσεων ή των αποτελεσμάτων τους και για μεγιστοποίηση των επιπτώσεών τους. Θα περιλαμβάνουν επίσης προσδιορισμό και ποσοτικοποίηση του κανονιστικού κόστους, των οφελών και της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται.

    Το σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις αξιολογήσεις θα εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα για την αξιολόγηση του προγράμματος συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο και στο κατάλληλο επίπεδο ανάλυσης. Τα εν λόγω δεδομένα και στοιχεία θα διαβιβάζονται στην Επιτροπή κατά τρόπο σύμφωνο με άλλες νομικές διατάξεις. Για παράδειγμα, όταν είναι αναγκαίο, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα καθίστανται ανώνυμα. Γι’ αυτόν τον σκοπό, επιβάλλονται αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους αποδέκτες των ενωσιακών κονδυλίων.

    Τα αποτελέσματα και οι εκροές του προγράμματος θα υπόκεινται τακτικά σε αξιολόγηση μέσω ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, βάσει καθορισμένων δεικτών, ώστε να προσδιορίζεται η λογοδοσία όσον αφορά την εξασφάλιση οικονομικής αποδοτικότητας.

    Τα δεδομένα για τη μέτρηση των επιδόσεων θα αντλούνται από διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα και εργαλεία συλλογής δεδομένων. Τα κυριότερα εργαλεία που προβλέπονται επί του παρόντος είναι τα έντυπα παρακολούθησης δράσεων, τα έντυπα αξιολόγησης εκδηλώσεων και οι τακτικές έρευνες γνώμης με τη συμμετοχή τελωνειακών υπαλλήλων.

    Καθώς το πρόγραμμα έχει υποστηρικτικό ρόλο, βοηθώντας τις διοικήσεις των συμμετεχουσών χωρών να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ενισχύουν τις ικανότητές τους, το σύστημα παρακολούθησης επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της προόδου των δραστηριοτήτων του προγράμματος όσον αφορά δείκτες του επιπέδου των εκροών. Εφόσον είναι εφικτό, το σύστημα παρακολουθεί επίσης δείκτες σε τομείς που σχετίζονται με τους υψηλού επιπέδου στόχους του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, σε ετήσια βάση, θα εκδίδει έκθεση προόδου του προγράμματος στην οποία θα περιλαμβάνεται σύνοψη των επιδόσεων ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς και οι σχετικοί δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων.

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Κεφάλαιο I - Γενικές διατάξεις

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα παρέχει στήριξη στην τελωνειακή ένωση και στις προσπάθειες των τελωνειακών αρχών για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της, την προστασία της Ένωσης από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, με παράλληλη υποστήριξη των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας της Ένωσης και των κατοίκων της και τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στους τελωνειακούς ελέγχους και τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου. Ο στόχος αυτός έχει προσαρμοστεί ώστε να δίνεται η δυνατότητα παροχής πιο ολοκληρωμένης στήριξης στην τελωνειακή ένωση και στις τελωνειακές αρχές όσον αφορά ολόκληρο το εύρος της αποστολής τους, όπως ορίζεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα, και ενόψει αναδυόμενων αναγκών, όπως αναλύεται διεξοδικότερα στην εκτίμηση επιπτώσεων.

    Όπως και στο εν εξελίξει πρόγραμμα Τελωνεία 2020, στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη, οι προσχωρούσες χώρες, οι υποψήφιες χώρες και οι δυνάμει υποψήφιοι. Σύμφωνα με τη συνολική πολιτική της Ένωσης, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και τρίτες χώρες σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται σε ειδικές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω χωρών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    Όπως και στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα παρέχει χρηματοδότηση σε οποιαδήποτε από τις μορφές που καθορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, και ειδικότερα επιχορηγήσεις, προμήθειες και επιστροφή εξόδων. Εάν κρίνεται σκόπιμο, για συγκεκριμένες δράσεις μπορεί να εξετάζεται και η χορήγηση βραβείων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα περιγράφονται αναλυτικά στα προγράμματα εργασίας.

    Κεφάλαιο II - Επιλεξιμότητα

    Οι τύποι δράσεων που θεωρούνται επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είναι κατ’ ουσία παρόμοιοι με εκείνους που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα. Ωστόσο, η τυπολογία τους έχει απλουστευθεί και περιοριστεί προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Στον ενδεικτικό κατάλογο του παραρτήματος 1 παρουσιάζονται συνοπτικά συγκεκριμένες δράσεις που θα ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Βασιζόμενη στα διδάγματα από τη χρήση του εργαλείου των ομάδων εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος Τελωνεία 2020, η πρόταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαρθρωμένη συνεργασία βάσει έργων με στόχο να δοθεί ώθηση στην ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας θα προβλέπονται μορφές βαθιάς και ολοκληρωμένης συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, ούτως ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την περαιτέρω εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης.

    Μια καινοτομία σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα Τελωνεία 2020 είναι η συμπερίληψη δράσεων που συμπληρώνουν ή υποστηρίζουν τις δράσεις οι οποίες υλοποιούν τους στόχους του μέσου για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων. Ειδικότερα, με το μέσο για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων θα παρέχεται στήριξη αποκλειστικά για την προμήθεια, συντήρηση και αναβάθμιση του επιλέξιμου εξοπλισμού, ενώ μέσω του προγράμματος Τελωνεία θα παρέχεται στήριξη για κάθε άλλη σχετική δράση, όπως οι δράσεις συνεργασίας για την εκτίμηση των αναγκών σε εξοπλισμό ή, κατά περίπτωση, η κατάρτιση σε σχέση με τον εξοπλισμό που αποκτάται.

    Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της παγκοσμιοποίησης, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπροσώπους κρατικών αρχών, μεταξύ άλλων και από τρίτες χώρες, καθώς και σε εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, οικονομικών φορέων ή της κοινωνίας των πολιτών, όταν η εν λόγω συμμετοχή είναι επωφελής για τις δράσεις που υλοποιούν τους στόχους του προγράμματος.

    Κεφάλαιο III - Επιχορηγήσεις

    Η εκτέλεση του προγράμματος θα γίνει μέσω των πλέον συχνά χρησιμοποιούμενων μηχανισμών δαπανών του προϋπολογισμού της Ένωσης, δηλαδή μέσω δημόσιων προμηθειών και επιχορηγήσεων. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, η πρόταση ορίζει ότι δεν θα εφαρμόζεται η διαδικασία της πρόσκλησης υποβολής προσφορών όταν οι επιλέξιμες οντότητες είναι τελωνειακές αρχές.

    Όπως και στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100 % των δράσεων, δεδομένης της υψηλής ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας τους. Όταν για τις δράσεις απαιτούνται επιχορηγήσεις, το εφαρμοστέο ποσοστό συγχρηματοδότησης θα ορίζεται στα προγράμματα εργασίας.

    Κεφάλαιο IV - Ειδικές διατάξεις για τις δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ

    Στόχος των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού είναι να προβλεφθεί ένα βελτιωμένο πλαίσιο και καλύτερη διακυβέρνηση για τις δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Με βάση την πείρα από τα προηγούμενα προγράμματα για τα τελωνεία και ενόψει του αυξανόμενου αριθμού ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων, προτείνονται ορισμένες καινοτομίες. Ενσωματώνεται βελτιωμένος ορισμός των «κοινών στοιχείων» και των «εθνικών στοιχείων» των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η πραγματικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων και των χαρακτηριστικών τους. Επίσης, απαριθμούνται, αφενός, όσα καθήκοντα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και, αφετέρου, όσα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Τέλος, προβλέπεται πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία (ΠΣΣ-Τ), το οποίο θα καταρτίζεται από την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, και το οποίο θα καθιστά δυνατό τον καλύτερο προγραμματισμό των δημοσιονομικών και ανθρώπινων πόρων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Προβλέπονται συνοδευτικά καθήκοντα υποβολής εκθέσεων για την καλύτερη παρακολούθηση των δράσεων ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ.

    Κεφάλαιο V - Προγραμματισμός, παρακολούθηση, αξιολόγηση και έλεγχος

    Λαμβανομένου υπόψη του μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα των επιδιωκόμενων στόχων και βάσει της πείρας που έχει αποκτηθεί με την πάροδο του χρόνου, τα προγράμματα εργασίας θα πρέπει να καλύπτουν περισσότερα του ενός έτη. Αυτό αποτελεί καινοτομία σε σύγκριση με το τρέχον πρόγραμμα Τελωνεία 2020, το οποίο προβλέπει ετήσια προγράμματα εργασίας. Με τη μετάβαση από τα ετήσια στα πολυετή προγράμματα θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη.

    Στο παράρτημα 2 προστέθηκε κατάλογος βασικών δεικτών για τη βελτίωση της παρακολούθησης του προγράμματος και των επιδόσεών του από την αρχή. Θα ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις με σκοπό τη θέσπιση των διατάξεων για ένα πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης, μεταξύ άλλων μέσω τροποποιήσεων του παραρτήματος 2 για την αναθεώρηση και/ή συμπλήρωση του καταλόγου των δεικτών, όταν κρίνεται αναγκαίο.

    Οι ενδιάμεσες και τελικές αξιολογήσεις θα διενεργούνται εγκαίρως ώστε να τροφοδοτούν με στοιχεία τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    Κεφάλαιο VI - Άσκηση της εξουσιοδότησης και διαδικασία επιτροπής

    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις όσον αφορά την επανεξέταση του πλαισίου παρακολούθησης επιδόσεων και των σχετικών δεικτών.

    Η Επιτροπή θα επικουρείται από επιτροπή του προγράμματος Τελωνεία (διαδικασία εξέτασης).

    Κεφάλαιο VII - Μεταβατικές και τελικές διατάξεις

    Θα διασφαλίζεται συνεκτική, αποτελεσματική και αναλογική στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

    2018/0232 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα άρθρα 33, 114 και 207,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 17 ,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Το πρόγραμμα Τελωνεία 2020 που θεσπίστηκε βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 18 και τα προηγούμενα προγράμματα έχουν συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση και την ενίσχυση της τελωνειακής συνεργασίας. Πολλές από τις δραστηριότητες στον τομέα των τελωνείων είναι διασυνοριακής φύσης, εμπλέκουν και επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη, και επομένως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αποδοτικά και αποτελεσματικά από κάθε κράτος μέλος χωριστά. Ένα πρόγραμμα για τα τελωνεία σε επίπεδο Ένωσης, που εφαρμόζεται από την Επιτροπή, παρέχει στα κράτη μέλη ενωσιακό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων συνεργασίας, το οποίο είναι πιο αποδοτικό από οικονομική άποψη σε σχέση με τη διαμόρφωση διμερούς ή πολυμερούς πλαισίου συνεργασίας από κάθε κράτος μέλος χωριστά. Επομένως, είναι σκόπιμο να συνεχίσει η Ένωση να χρηματοδοτεί δραστηριότητες στον τομέα των τελωνείων, με τη θέσπιση ενός νέου προγράμματος στον ίδιο τομέα, του προγράμματος Τελωνεία.

    (2)Η τελωνειακή ένωση έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία πεντηκονταετία και οι τελωνειακές διοικήσεις επιτελούν πλέον ευρύ φάσμα καθηκόντων στα σύνορα. Ενεργώντας από κοινού, εργάζονται για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μείωση της γραφειοκρατίας, εισπράττουν έσοδα για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον προϋπολογισμό της Ένωσης, αλλά και προστατεύουν τους πολίτες από τρομοκρατικές, υγειονομικές, περιβαλλοντικές και άλλες απειλές. Ειδικότερα, με τη θέσπιση του κοινού πλαισίου διαχείρισης κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ 19 και του τελωνειακού ελέγχου της διακίνησης μεγάλων ποσών σε μετρητά για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τα τελωνεία αναλαμβάνουν πρωταρχικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Λόγω αυτής της ευρείας αποστολής, ουσιαστικά τα τελωνεία αποτελούν πλέον την κύρια αρχή για τον έλεγχο των εμπορευμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα Τελωνεία δεν θα πρέπει να καλύπτει μόνο την τελωνειακή συνεργασία, αλλά η στήριξή του θα πρέπει να επεκτείνεται και στην ευρύτερη αποστολή των τελωνειακών αρχών, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, ήτοι την εποπτεία του διεθνούς εμπορίου της Ένωσης, την εφαρμογή των εξωτερικών πτυχών της εσωτερικής αγοράς, της κοινής εμπορικής πολιτικής και των λοιπών κοινών πολιτικών της Ένωσης που έχουν σχέση με το εμπόριο, καθώς και στη συνολική ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού. Επομένως, η νομική βάση θα καλύπτει την τελωνειακή συνεργασία (άρθρο 33 της ΣΛΕΕ), την εσωτερική αγορά (άρθρο 114 της ΣΛΕΕ) και την εμπορική πολιτική (άρθρο 207 της ΣΛΕΕ).

    (3)Παρέχοντας πλαίσιο για δράσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της τελωνειακής ένωσης και των τελωνειακών αρχών, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της, στην προστασία της Ένωσης από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, με παράλληλη υποστήριξη των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας της Ένωσης και των κατοίκων της, και στη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν από όλες τις δυνατότητες της εσωτερικής αγοράς και του παγκόσμιου εμπορίου.

    (4)Ο παρών κανονισμός προβλέπει χρηματοδοτικό κονδύλιο για το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί το ποσό προνομιακής αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας της 2ας Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση 20 , για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

    (5)Προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία προσχώρησης και σύνδεσης τρίτων χωρών, το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ανοικτό στη συμμετοχή προσχωρουσών και υποψήφιων χωρών, καθώς και των δυνάμει υποψηφίων και των χωρών εταίρων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει επίσης να είναι ανοικτό σε άλλες τρίτες χώρες, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται σε ειδικές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω χωρών, οι οποίες καλύπτουν τη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε ενωσιακό πρόγραμμα.

    (6)Στο παρόν πρόγραμμα εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) [2018/XXX] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 21 (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»). Θεσπίζει κανόνες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κανόνες για επιχορηγήσεις, βραβεία, προμήθειες και επιστροφή εξόδων που πραγματοποιούν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

    (7)Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν βάσει του προγράμματος Τελωνεία 2020 αποδείχθηκαν επαρκείς και θα πρέπει, επομένως, να διατηρηθούν. Προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερη απλούστευση και ευελιξία στην εκτέλεση του προγράμματος και έτσι να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι του, ο καθορισμός των δράσεων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε επίπεδο συνολικότερων κατηγοριών και να παρέχεται κατάλογος ενδεικτικών παραδειγμάτων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Μέσω της συνεργασίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων, το πρόγραμμα Τελωνεία αναμένεται επίσης να προάγει και να στηρίζει την αφομοίωση και την αξιοποίηση της καινοτομίας με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας υλοποίησης των βασικών προτεραιοτήτων των τελωνείων.

    (8)Ο κανονισμός [2018/XXX] θεσπίζει, στο πλαίσιο του Ταμείου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, το μέσο για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων 22 («Μέσο ΕΤΕ»). Για τη διαφύλαξη της συνεκτικότητας και του οριζόντιου συντονισμού όλων των δράσεων συνεργασίας που αφορούν τα τελωνεία και τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων, η υλοποίηση του συνόλου των δράσεων αυτών είναι σκόπιμο να γίνει βάσει ενιαίας νομικής πράξης και ενιαίου συνόλου κανόνων, ήτοι του παρόντος κανονισμού. Ως εκ τούτου, με το μέσο ΕΤΕ θα πρέπει να παρέχεται στήριξη αποκλειστικά για την προμήθεια, συντήρηση και αναβάθμιση του επιλέξιμου εξοπλισμού, ενώ μέσω του παρόντος προγράμματος θα πρέπει να παρέχεται στήριξη για κάθε άλλη σχετική δράση, όπως οι δράσεις συνεργασίας για την εκτίμηση των αναγκών σε εξοπλισμό ή, κατά περίπτωση, η κατάρτιση σε σχέση με τον εξοπλισμό που αποκτάται.

    (9)Οι ανταλλαγές τελωνειακών και σχετικών με τα τελωνεία πληροφοριών είναι καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των τελωνείων και εκτείνονται κατά πολύ πέραν των ανταλλαγών στο εσωτερικό της τελωνειακής ένωσης. Προσαρμογές ή επεκτάσεις ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων σε τρίτες χώρες που δεν συνδέονται με το πρόγραμμα και διεθνείς οργανισμούς θα ήταν πράγματι δυνατό να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Ένωση ή τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, όταν το εν λόγω ενδιαφέρον είναι τέτοιο που να τις δικαιολογεί επαρκώς, οι προσαρμογές ή οι επεκτάσεις ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων στο πλαίσιο συνεργασίας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος.

    (10)Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της παγκοσμιοποίησης, το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες κατά την έννοια του άρθρου 238 του δημοσιονομικού κανονισμού. Οι εν λόγω εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θα πρέπει κατά κύριο λόγο να είναι εκπρόσωποι κρατικών αρχών, μεταξύ άλλων και από μη συνδεδεμένες τρίτες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οικονομικών φορέων ή της κοινωνίας των πολιτών.

    (11)Σύμφωνα με τη δέσμευση της Επιτροπής για διασφάλιση της συνοχής και της απλούστευσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνεται στην ανακοίνωσή της, της 19ης Οκτωβρίου 2010, με τίτλο «Η επανεξέταση του προϋπολογισμού της ΕΕ» 23 , οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από κοινού με άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης, εάν οι προβλεπόμενες δράσεις του προγράμματος επιδιώκουν στόχους κοινούς σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, εξαιρουμένης ωστόσο της διπλής χρηματοδότησης. Οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνοχή στη χρήση των πόρων της Ένωσης για τη στήριξη της τελωνειακής ένωσης και των τελωνειακών αρχών.

    (12)Οι δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) πρόκειται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος. Επιμέρους διατάξεις θα πρέπει να περιγράφουν, αντίστοιχα, τα κοινά και τα εθνικά στοιχεία των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, θα πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια τόσο το πεδίο εφαρμογής των δράσεων όσο και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής και των κρατών μελών.

    (13)Βάσει της απόφασης αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 , η Επιτροπή καλείται να καταρτίσει πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία, για τη δημιουργία ενός συνεκτικού και διαλειτουργικού ηλεκτρονικού περιβάλλοντος στην Ένωση. Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων που περιλαμβάνονται στο πολυετές στρατηγικό σχέδιο γίνεται κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή και ο συντονισμός μεταξύ του προγράμματος και του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου, οι σχετικές διατάξεις της απόφασης θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον παρόντα κανονισμό. Δεδομένου ότι όλες οι σχετικές διατάξεις της απόφασης αριθ. 70/2008/ΕΚ αποτελούν πλέον αντικείμενο είτε του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 είτε του παρόντος κανονισμού, η απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί.

    (14)Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσω προγραμμάτων εργασίας. Λαμβανομένου υπόψη του μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα των επιδιωκόμενων στόχων και βάσει της πείρας που έχει αποκτηθεί με την πάροδο του χρόνου, τα προγράμματα εργασίας θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτουν περισσότερα του ενός έτη. Με τη μετάβαση από τα ετήσια στα πολυετή προγράμματα θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη.

    (15)Για να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 .

    (16)Δυνάμει των παραγράφων 22 και 23 της διοργανικής συμφωνίας της13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 26 , είναι αναγκαία η αξιολόγηση στη βάση πληροφοριών που συλλέγονται μέσω συγκεκριμένων απαιτήσεων παρακολούθησης, με παράλληλη αποφυγή της υπερβολικής ρύθμισης και του διοικητικού φόρτου, ιδίως για τα κράτη μέλη. Οι απαιτήσεις αυτές μπορεί, κατά περίπτωση, να περιλαμβάνουν μετρήσιμους δείκτες ως βάση για την αξιολόγηση των πραγματικών επιπτώσεων της νομικής πράξης.

    (17)Με στόχο την κατάλληλη προσαρμογή στις αλλαγές των προτεραιοτήτων πολιτικής, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την τροποποίηση του καταλόγου δεικτών μέτρησης της επίτευξης των ειδικών στόχων του προγράμματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να πραγματοποιεί τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να διεξάγονται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, της 13ης Απριλίου 2016. Ειδικότερα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη συμμετοχή στην κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματική πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    (18)Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 , τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου 28 , τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου 29 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου 30 , τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, του εντοπισμού, της διόρθωσης και της διερεύνησης παρατυπιών και περιπτώσεων απάτης, της ανάκτησης των απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν χρειάζεται, της επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 και τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να διενεργεί διοικητικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και επιτόπιες έρευνες και επιθεωρήσεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε απάτη, διαφθορά ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε υποθέσεις απάτης και άλλων αξιόποινων πράξεων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 31 . Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που είναι αποδέκτης κονδυλίων της Ένωσης οφείλει να συνεργάζεται πλήρως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, να παρέχει τα αναγκαία δικαιώματα και πρόσβαση στην Επιτροπή, την OLAF, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και να μεριμνά ώστε τυχόν τρίτοι που συμμετέχουν στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης να εκχωρούν ισοδύναμα δικαιώματα.

    (19)Οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που θεσπίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζονται στον παρόντα κανονισμό. Οι κανόνες αυτοί θεσπίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και προσδιορίζουν συγκεκριμένα τη διαδικασία για τον καθορισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μέσω επιχορηγήσεων, δημοσίων συμβάσεων, βραβείων και έμμεσης διαχείρισης, και προβλέπουν ελέγχους σχετικά με την ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων. Οι κανόνες που εγκρίνονται βάσει του άρθρου 322 της ΣΛΕΕ αφορούν επίσης την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική ενωσιακή χρηματοδότηση.

    (20)Τα είδη χρηματοδότησης και οι μέθοδοι εκτέλεσης στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων των δράσεων και να αποφέρουν αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη, ιδίως, του κόστους των ελέγχων, του διοικητικού φόρτου και του αναμενόμενου κινδύνου μη συμμόρφωσης. Συναφώς, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης εφάπαξ ποσών, κατ’ αποκοπή συντελεστών και μοναδιαίων δαπανών, καθώς και χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 125 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    (21)Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων του, να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    (22)Ο παρών κανονισμός αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος θα πρέπει, επομένως, να καταργηθεί,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    1.Ο παρών κανονισμός θεσπίζει το πρόγραμμα «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων («πρόγραμμα»).

    2.Καθορίζει τους στόχους του προγράμματος, τον προϋπολογισμό του για την περίοδο 2021 – 2027, τις μορφές ενωσιακής χρηματοδότησης και τους κανόνες για την παροχή της εν λόγω χρηματοδότησης.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1)«τελωνειακές αρχές»: οι τελωνειακές αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

    (2)«ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά συστήματα»: ηλεκτρονικά συστήματα που είναι αναγκαία για την τελωνειακή ένωση και για την εκτέλεση της αποστολής των τελωνειακών αρχών·

    (3)«τρίτη χώρα»: χώρα που δεν είναι κράτος μέλος της Ένωσης.

    Άρθρο 3

    Στόχοι του προγράμματος

    1.Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της τελωνειακής ένωσης και των προσπαθειών των τελωνειακών αρχών για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της, τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας στο εσωτερικό της Ένωσης και την προστασία της Ένωσης από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, με παράλληλη διευκόλυνση των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    2.Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της εκπόνησης και ομοιόμορφης εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας και πολιτικής, καθώς και της τελωνειακής συνεργασίας και ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων, όπως, μεταξύ άλλων, των ικανοτήτων των υπαλλήλων και της ανάπτυξης και λειτουργίας ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Άρθρο 4

    Προϋπολογισμός

    1.Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εκτέλεση του προγράμματος για το διάστημα 2021 – 2027 ανέρχεται σε 950 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

    2.Το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μπορεί επίσης να καλύψει δαπάνες για δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου, αξιολόγησης και για άλλες δραστηριότητες διαχείρισης του προγράμματος και αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων του. Επιπλέον, μπορεί να καλύψει δαπάνες για μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, στον βαθμό που αυτές είναι συναφείς με τους στόχους του προγράμματος, καθώς και δαπάνες που συνδέονται με δίκτυα τεχνολογίας πληροφοριών τα οποία επικεντρώνονται στην επεξεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής και άλλων μέσων τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που χρειάζεται σε σχέση με τη διαχείριση του προγράμματος.

    Άρθρο 5

    Τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα

    Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ανοιχτή στις ακόλουθες τρίτες χώρες:

    α)υπό προσχώρηση χώρες, υποψήφιες χώρες και εν δυνάμει υποψήφιοι, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα της Ένωσης που καθορίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και τις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης, ή σε παρεμφερείς συμφωνίες, και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που καθορίζονται στις συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω χωρών·

    β)χώρες που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα της Ένωσης που καθορίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και τις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης, ή σε παρεμφερείς συμφωνίες, και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που καθορίζονται στις συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και των εν λόγω χωρών, υπό τον όρο ότι οι χώρες αυτές έχουν φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο προσέγγισης των σχετικών νομοθετικών διατάξεων και διοικητικών μεθόδων με εκείνες της Ένωσης·

    γ)άλλες τρίτες χώρες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην ειδική συμφωνία η οποία καλύπτει τη συμμετοχή της τρίτης χώρας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αυτή:

    διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία όσον αφορά τις συνεισφορές και τα οφέλη για την τρίτη χώρα που συμμετέχει στα ενωσιακά προγράμματα·

    καθορίζει τους όρους συμμετοχής στα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού των χρηματικών συνεισφορών στα επιμέρους προγράμματα και στα διοικητικά τους έξοδα. Οι συνεισφορές αυτές αποτελούν έσοδα για ειδικό προορισμό σύμφωνα με το άρθρο [21 παράγραφος 5] του κανονισμού [2018/XXX] [ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός]·

    δεν εκχωρεί στην τρίτη χώρα εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με το πρόγραμμα·

    κατοχυρώνει το δικαίωμα της Ένωσης να διασφαλίζει χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και να προστατεύει τα οικονομικά της συμφέροντα.

    Άρθρο 6

    Εκτέλεση και μορφές χρηματοδότησης από την ΕΕ

    1.Το πρόγραμμα εκτελείται υπό άμεση διαχείριση σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    2.Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση σε οποιαδήποτε από τις μορφές που καθορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, ιδίως επιχορηγήσεις, βραβεία, προμήθειες και επιστροφή εξόδων ταξιδίου και διαμονής που πραγματοποιούν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ

    Άρθρο 7

    Επιλέξιμες δράσεις

    1.Μόνο οι δράσεις που υλοποιούν τους στόχους οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 3 είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

    2.Δράσεις που συμπληρώνουν ή υποστηρίζουν τις δράσεις που υλοποιούν τους στόχους οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) [2018/XXX] [μέσο ΕΤΕ] είναι επίσης επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος.

    3.Στις δράσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 περιλαμβάνονται οι εξής:

    α)συναντήσεις και παρεμφερείς ειδικές εκδηλώσεις,

    β)διαρθρωμένη συνεργασία βάσει έργων,

    γ)δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ, ιδίως της ανάπτυξης και λειτουργίας ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων,

    δ)δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων των υπαλλήλων,

    ε)υποστηρικτικές και άλλες δράσεις όπως, μεταξύ άλλων:

    1)μελέτες,

    2)δραστηριότητες καινοτομίας, ιδίως εξακριβώσεις εφικτότητας, πιλοτικές δράσεις και πρωτοβουλίες πρωτοτυποποίησης,

    3)από κοινού ανάπτυξη δράσεων επικοινωνίας,

    4)κάθε άλλη δράση που προβλέπεται στα προγράμματα εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 13 και είναι αναγκαία για την επίτευξη ή την υποστήριξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3.

    Οι δυνατές μορφές δράσεων που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και δ) απαριθμούνται κατά τρόπο μη εξαντλητικό στον κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα 1.

    4.Δράσεις που συνίστανται στην ανάπτυξη και λειτουργία προσαρμογών ή επεκτάσεων των κοινών στοιχείων των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων για συνεργασία με τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το πρόγραμμα ή με διεθνείς οργανισμούς είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση όταν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Ένωση. Η Επιτροπή θεσπίζει τις αναγκαίες διοικητικές ρυθμίσεις, οι οποίες ενδέχεται να προβλέπουν χρηματοδοτική συνεισφορά από τους ενδιαφερόμενους τρίτους στις δράσεις αυτές.

    5.Σε περίπτωση που δράση ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο γ) αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος, μόνο οι δαπάνες που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν τις δαπάνες που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες οι οποίες τους ανατίθενται δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 3.

    Άρθρο 8

    Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες

    1.Οσάκις είναι επωφελές για την πραγματοποίηση των δράσεων που υλοποιούν τους στόχους οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 3, εκπρόσωποι κρατικών αρχών, μεταξύ άλλων και από τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το πρόγραμμα δυνάμει του άρθρου 5, εκπρόσωποι διεθνών και άλλων σχετικών οργανισμών, οικονομικών φορέων και οργανώσεων που εκπροσωπούν τους οικονομικούς φορείς, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, μπορούν να συμμετάσχουν ως εξωτερικοί εμπειρογνώμονες σε δράσεις που οργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

    2.Τα έξοδα που πραγματοποιούν οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι επιλέξιμα για επιστροφή βάσει του προγράμματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 238 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    3.Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες επιλέγονται από την Επιτροπή βάσει των δεξιοτήτων, της πείρας και των γνώσεών τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη δράση, κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

    Άρθρο 9

    Χορήγηση, συμπληρωματικότητα και συνδυασμένη χρηματοδότηση

    1.Η διάθεση και η διαχείριση επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος γίνονται σύμφωνα με τον τίτλο VIII του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.Δράση η οποία έχει λάβει συνεισφορά από άλλο ενωσιακό πρόγραμμα μπορεί να λάβει επίσης συνεισφορά και από το παρόν πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι η συνεισφορά δεν καλύπτει τις ίδιες δαπάνες. Οι κανόνες κάθε συνεισφέροντος ενωσιακού προγράμματος ισχύουν για την αντίστοιχη συνεισφορά του στη δράση. Η σωρευτική χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει τις συνολικές επιλέξιμες δαπάνες της δράσης και η στήριξη από τα διάφορα ενωσιακά προγράμματα είναι δυνατό να υπολογίζεται κατ’ αναλογία, σύμφωνα με τα έγγραφα όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη στήριξη.

    3.Σύμφωνα με το άρθρο 198 στοιχείο στ) του δημοσιονομικού κανονισμού, οι επιχορηγήσεις διατίθενται χωρίς πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε περίπτωση που οι επιλέξιμες οντότητες είναι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών και των τρίτων χωρών που συνδέονται με το πρόγραμμα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 5 του παρόντος κανονισμού, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του εν λόγω άρθρου.

    Άρθρο 10

    Ποσοστό συγχρηματοδότησης

    1.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 190 του δημοσιονομικού κανονισμού, το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει έως και το 100 % των επιλέξιμων δαπανών μιας δράσης.

    2.Στα πολυετή προγράμματα εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 13 ορίζεται το εφαρμοστέο ποσοστό συγχρηματοδότησης όταν για τις δράσεις απαιτούνται επιχορηγήσεις.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΠ

    Άρθρο 11

    Αρμοδιότητες

    1.Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη μεριμνούν από κοινού για την ανάπτυξη και λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, των προδιαγραφών, των δοκιμών συμμόρφωσης, της εγκατάστασης, της συντήρησης, της εξέλιξης, της ασφάλειας, της διασφάλισης ποιότητας και του ελέγχου ποιότητας των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπονται στο πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 12.

    2.Η Επιτροπή μεριμνά ιδίως για τα εξής:

    α)την ανάπτυξη και λειτουργία των κοινών στοιχείων που ορίζονται στο πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 12,

    β)τον γενικό συντονισμό της ανάπτυξης και λειτουργίας ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων με στόχο τη λειτουργικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και τη συνεχή βελτίωσή τους, καθώς και τη συγχρονισμένη υλοποίησή τους,

    γ)τον συντονισμό, σε ενωσιακό επίπεδο, ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων με στόχο την προώθηση και την υλοποίησή τους σε εθνικό επίπεδο,

    δ)τον συντονισμό της ανάπτυξης και λειτουργίας ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων όσον αφορά την αλληλεπίδρασή τους με τρίτους, εξαιρουμένων των δράσεων που προορίζονται για την κάλυψη των εθνικών απαιτήσεων,

    ε)τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων με άλλες συναφείς δράσεις που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ενωσιακό επίπεδο.

    3.Τα κράτη μέλη μεριμνούν ιδίως για τα εξής:

    α)την ανάπτυξη και λειτουργία των εθνικών στοιχείων που ορίζονται στο πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 12,

    β)τον συντονισμό, σε εθνικό επίπεδο, της ανάπτυξης και λειτουργίας των εθνικών στοιχείων ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων,

    γ)τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων με άλλες συναφείς δράσεις που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο,

    δ)την τακτική διαβίβαση στην Επιτροπή πληροφοριών σχετικών με τα μέτρα που λαμβάνουν προκειμένου οι αντίστοιχες αρχές ή οι οικονομικοί φορείς τους να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν πλήρως τα ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά συστήματα,

    ε)την υλοποίηση, σε εθνικό επίπεδο, ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Άρθρο 12

    Πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία (ΠΣΣ-Τ)

    1.Η Επιτροπή καταρτίζει και αναπροσαρμόζει πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία στο οποίο απαριθμούνται όλα τα καθήκοντα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και λειτουργία ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων και στο οποίο κάθε σύστημα, ή τμήμα αυτού, ταξινομείται ως:

    α)κοινό στοιχείο: στοιχείο των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων που αναπτύσσεται σε ενωσιακό επίπεδο, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη ή προσδιορίζεται από την Επιτροπή ως κοινό για λόγους αποδοτικότητας, ασφάλειας και εξορθολογισμού·

    β)εθνικό στοιχείο: στοιχείο των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων που αναπτύσσεται σε εθνικό επίπεδο, το οποίο είναι διαθέσιμο στο κράτος μέλος που το δημιούργησε ή συνέβαλε στην από κοινού δημιουργία του·

    γ)ή συνδυασμός και των δύο.

    2.Το ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία περιλαμβάνει επίσης δράσεις καινοτομίας και πιλοτικές δράσεις, καθώς και τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία υποστήριξης που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά συστήματα.

    3.Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την ολοκλήρωση καθενός από τα καθήκοντα που τους ανατίθενται στο πλαίσιο του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου για τα τελωνεία που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Επίσης, υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει ως προς τα καθήκοντά τους.

    4.Το αργότερο στις 31 Μαρτίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή ετήσιες εκθέσεις προόδου σχετικά με την υλοποίηση του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου για τα τελωνεία που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Οι εν λόγω ετήσιες εκθέσεις βασίζονται σε προκαθορισμένο μορφότυπο.

    5.Το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, η Επιτροπή καταρτίζει, με βάση τις ετήσιες αυτές εκθέσεις της παραγράφου 4, συγκεφαλαιωτική έκθεση όπου αξιολογείται η πρόοδος που σημειώθηκε από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου της παραγράφου 1, και δημοσιοποιεί την εν λόγω έκθεση.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Άρθρο 13

    Πρόγραμμα εργασίας

    1.Το πρόγραμμα εκτελείται μέσω των πολυετών προγραμμάτων εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 108 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.Τα πολυετή προγράμματα εργασίας εγκρίνονται από την Επιτροπή με εκτελεστικές πράξεις. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2.

    Άρθρο 14

    Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

    1.Στο παράρτημα 2 παρατίθενται οι δείκτες για την κατάρτιση εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος ως προς την επίτευξη των ειδικών στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 3.

    2.Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιολόγηση της προόδου του προγράμματος ως προς την επίτευξη των στόχων του, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 17, προκειμένου να τροποποιήσει το παράρτημα 2, με την αναθεώρηση και τη συμπλήρωση των δεικτών, εάν κρίνεται αναγκαίο, και να συμπληρώσει τον παρόντα κανονισμό με διατάξεις για την καθιέρωση ενός πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης.

    3.Το σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις επιδόσεις εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία με τα οποία παρακολουθούνται η εκτέλεση του προγράμματος και τα αποτελέσματα συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο. Γι’ αυτόν τον σκοπό, επιβάλλονται αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους αποδέκτες των ενωσιακών κονδυλίων.

    Άρθρο 15

    Αξιολόγηση

    1.Οι αξιολογήσεις διενεργούνται εγκαίρως ώστε να τροφοδοτούν με στοιχεία τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    2.Η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος διενεργείται όταν υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς πληροφορίες για την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά το αργότερο τέσσερα έτη από την έναρξη της εκτέλεσης του προγράμματος.

    3.Αφού ολοκληρωθεί η εκτέλεση του προγράμματος, αλλά το αργότερο τέσσερα έτη ύστερα από τη λήξη της περιόδου που καθορίζεται στο άρθρο 1, η Επιτροπή προβαίνει σε τελική αξιολόγηση του προγράμματος.

    4.Η Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, μαζί με τις παρατηρήσεις της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

    Άρθρο 16

    Λογιστικοί έλεγχοι και έρευνες

    Όταν τρίτη χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα βάσει απόφασης δυνάμει διεθνούς συμφωνίας ή δυνάμει οποιασδήποτε άλλης νομικής πράξης, η τρίτη χώρα παρέχει τα απαραίτητα δικαιώματα και την απαραίτητη πρόσβαση στον αρμόδιο διατάκτη, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να ασκούν τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους με ολοκληρωμένο τρόπο. Στην περίπτωση της OLAF, στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνεται το δικαίωμα διενέργειας ερευνών, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Άρθρο 17

    Άσκηση της εξουσιοδότησης

    1.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

    2.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 ανατίθεται στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

    3.Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

    4.Πριν από την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διαβουλεύεται με εμπειρογνώμονες που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση της νομοθεσίας, της 13ης Απριλίου 2016.

    5.Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    6.Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 14 παράγραφος 2, τίθεται σε ισχύ εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν λήξει η προθεσμία αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

    Άρθρο 18

    Διαδικασία επιτροπής

    1.Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή καλούμενη στο εξής «επιτροπή του προγράμματος Τελωνεία». Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 19

    Πληροφόρηση, επικοινωνία και δημοσιότητα

    1.Οι αποδέκτες της ενωσιακής χρηματοδότησης μνημονεύουν ρητώς την προέλευση της χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν την προβολή της (ιδίως κατά την προώθηση των δράσεων και των αποτελεσμάτων τους), παρέχοντας συνεκτική, αποτελεσματική και αναλογική στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

    2.Η Επιτροπή προβαίνει σε δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας για το πρόγραμμα, τις δράσεις και τα αποτελέσματά του. Οι χρηματοδοτικοί πόροι που διατίθενται στο πρόγραμμα συμβάλλουν επίσης στην εταιρική προβολή των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που αυτές είναι συναφείς με τους στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 3.

    Άρθρο 20

    Κατάργηση

    1.Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    2.Η απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Άρθρο 21

    Μεταβατικές διατάξεις

    1.Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τη συνέχιση ή την τροποποίηση των οικείων δράσεων, μέχρι τη λήξη τους, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013, ο οποίος εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις εν λόγω δράσεις μέχρι τη λήξη τους.

    2.Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το πρόγραμμα μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της μετάβασης μεταξύ του προγράμματος και των μέτρων που είχαν θεσπιστεί στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013.

    3.Εάν χρειαστεί, μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό πιστώσεις για την περίοδο μετά το 2027 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση των δράσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

    Άρθρο 22

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής (ομάδα προγραμμάτων)

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.3.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής (ομάδα προγραμμάτων)

    Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

    1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

    νέα δράση 

     νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 32  

    X την παράταση υφιστάμενης δράσης 

    συγχώνευση ή επαναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση

    1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

    Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσω εκτελεστικής πράξης για τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος εργασίας. Η θέσπιση έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021, κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή του προγράμματος Τελωνεία. Η εκτέλεση του πολυετούς προγράμματος εργασίας θα πραγματοποιηθεί με τη σύναψη συμφωνιών επιχορήγησης με τους δικαιούχους και τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 το αργότερο.

    1.4.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την παρέμβαση της Ένωσης και η οποία είναι επιπρόσθετη στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

    Λόγοι για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων) 

    Τα τελωνεία συμβάλλουν στη διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών και, στο πλαίσιο του ρόλου τους ως θεματοφυλάκων των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όσον αφορά τα εμπορεύματα, προστατεύουν επίσης τους πολίτες από τρομοκρατικές, υγειονομικές, περιβαλλοντικές και άλλες απειλές. Τα τελωνεία εφαρμόζουν έναν κατάλογο 60 και πλέον μη τελωνειακών νομοθετικών πράξεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα είδη διπλής χρήσης, τα πυροβόλα όπλα, τις πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών, τη διακίνηση μετρητών, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών, την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος. Οι τελωνειακές αρχές διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ακεραιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην παρεμπόδιση των τρομοκρατικών οργανώσεων όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων τους. Οι νέες προκλήσεις που επιφέρουν οι ταχύτατες μεταβολές στις τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, συνδεσιμότητα, διαδίκτυο των πραγμάτων, blockchain) και στα επιχειρηματικά μοντέλα (ηλεκτρονικό εμπόριο, βελτιστοποίηση αλυσίδας εφοδιασμού), ο περιορισμός των δημοσιονομικών πόρων, η αύξηση του όγκου του διεθνούς εμπορίου, και η απειλή του διασυνοριακού εγκλήματος και η απειλή για την ασφάλεια που εξακολουθούν να υφίστανται αυξάνουν διαρκώς τις πιέσεις για βελτίωση των επιδόσεων της τελωνειακής ένωσης και διευρύνουν τα καθήκοντα που επωμίζονται οι τελωνειακές διοικήσεις.

    Από το 2016 ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας (ΕΚΤ) αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα τελωνεία. Ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας έδωσε το έναυσμα για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα ψηφιοποίησης, που περιλαμβάνει την πλήρη θέση σε εφαρμογή 17 διαφορετικών ηλεκτρονικών συστημάτων έως το 2025.

    Η υλοποίηση όλων των παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εντατικής επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων των κρατών μελών, μεταξύ αυτών και άλλων αρχών, με συναλλασσομένους και άλλους τρίτους. Το προτεινόμενο πρόγραμμα, το οποίο είναι διάδοχο του προγράμματος Τελωνεία 2020, θα στηρίξει τη τελωνειακή ένωση και τις τελωνειακές αρχές μέσω δραστηριοτήτων ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων και ικανοτήτων ΤΠ και μέσω επιχειρησιακής συνεργασίας.

    Αναμενόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων)

    Στη συντριπτική πλειονότητά του, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός θα διατεθεί σε δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ. Η τελωνειακή συνεργασία στηρίζεται σε ένα εξαιρετικά ασφαλές ειδικό δίκτυο επικοινωνίας που διασφαλίζει ότι κάθε εθνική διοίκηση χρειάζεται να συνδεθεί μόνον μία φορά με την κοινή αυτή υποδομή για να μπορεί να ανταλλάσσει κάθε είδους πληροφορίες. Αν δεν υπήρχε αυτή η υποδομή, κάθε κράτος μέλος θα έπρεπε να συνδεθεί 27 φορές με τα εθνικά συστήματα καθενός από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

    1.4.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Τελική αξιολόγηση του προγράμματος Τελωνεία 2013:

    Τα πορίσματα ήταν σε γενικές γραμμές θετικά, τόσο όσον αφορά τη συμβολή του εν λόγω προγράμματος στην επίτευξη στόχων σε επίπεδο πολιτικής όσο και από την άποψη ότι βοήθησε τις τελωνειακές αρχές να εργάζονται ως ενιαία αρχή. Τα μεγαλύτερα οφέλη συνοψίζονται ως εξής:

    -    Ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας, μεταξύ άλλων με την πλήρη υλοποίηση του Συστήματος Ελέγχου Εισαγωγών και του Συστήματος Διαχείρισης Τελωνειακών Κινδύνων, καθώς και με τον εξορθολογισμό των συστημάτων του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα και του οικονομικού φορέα.

    -    Διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα στην τελωνειακή ένωση να καταστεί πιο ασφαλής ενώ, παράλληλα, θα διενεργούνται λιγότεροι μη αυτόματοι έλεγχοι που επιβραδύνουν τις εμπορικές ροές και θα επιταχύνεται η διαδικασία της διαμετακόμισης.

    -    Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της χρήσης συγκεντρωτικών βάσεων δεδομένων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.

    Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της περιόδου υπό εξέταση δεν αποτελούσαν απλώς συνεχιζόμενη εξέλιξη προϋπαρχουσών τάσεων. Αντιθέτως, ήταν σημαντικά και πρωτοποριακά (ιδίως όσον αφορά την καθιέρωση ηλεκτρονικών συστημάτων που σχετίζονται με την προστασία και την ασφάλεια), αλλά και ενδεικτικά σημαντικής προόδου προς την επίτευξη των κύριων στόχων του προγράμματος.

    Από την αξιολόγηση προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία του προγράμματος, ιδίως όσον αφορά τον ρόλο του στη στήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο. Τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά προς εθνικές πρωτοβουλίες και αφορούν κατά κύριο λόγο την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του διοικητικού κόστους που θα προέκυπτε εάν κάθε κράτος μέλος χρειαζόταν να αναπτύξει παρόμοια ηλεκτρονικά συστήματα από μόνο του. Η δικτύωση που προωθείται μέσω των κοινών δράσεων επίσης κρίθηκε ότι είναι καίριας σημασίας για διάφορους λόγους όπως, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής της κοινής νομοθεσίας, η διάδοση βέλτιστων πρακτικών και η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία ώστε οι διοικήσεις να ενεργούν ως ενιαία διοίκηση.

    Από τα αρχικά πορίσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος Τελωνεία 2020 προκύπτει ότι οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις έχουν σε γενικές γραμμές θετική άποψη όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο μέσω του προγράμματος επιτυγχάνονται αποτελέσματα που δεν θα ήταν εφικτά εάν οι εθνικές διοικήσεις ενεργούσαν μεμονωμένα. Μεγάλο ποσοστό όσων απάντησαν σε ερωτηματολόγια αξιολόγησης έκριναν επίσης ότι το πρόγραμμα παίζει καταλυτικό ρόλο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην επίτευξη σύγκλισης με τις τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων συμμετεχουσών χωρών (υποψήφιων χωρών και δυνάμει υποψήφιων). Στο πλαίσιο συνεντεύξεων επισημάνθηκαν επίσης οφέλη σε επίπεδο αποδοτικότητας μέσω της συγκέντρωσης πόρων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών (οικονομίες κλίμακας και μικρότερο κόστος ανάπτυξης). Από τα πορίσματα συνάγεται επίσης ότι οι εθνικές αρχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ευθυγράμμιση των εθνικών επιδιώξεων με τις απαιτήσεις της ΕΕ στον τομέα των τελωνείων: τα αποκλίνοντα συμφέροντα ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας της ΕΕ, ενώ μερικές εθνικές αρχές εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι καλούνται να προσαρμόσουν τις φιλοδοξίες τους στις λιγότερο προηγμένες εθνικές τελωνειακές διοικήσεις.

    1.4.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

    Το πρόγραμμα συνδέεται στενά με το νέο μέσο για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων, μέσω του οποίου θα παρέχεται στήριξη για την προμήθεια, συντήρηση και αναβάθμιση του επιλέξιμου εξοπλισμού.

    Επιπλέον, το πρόγραμμα για τα τελωνεία σχετίζεται με τις δραστηριότητες που ασκεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω της καταπολέμησης της απάτης σύμφωνα με το άρθρο 325 της ΣΛΕΕ.

    Εξάλλου, σημαντικές είναι οι συνέργειες με το πρόγραμμα Fiscalis, το οποίο στηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών υπάρχει γόνιμη αλληλεπίδραση και κοινή χρηματοδότηση κοινών στοιχείων ΤΠ, όπως το κοινό δίκτυο επικοινωνιών. Υπάρχουν επίσης πανομοιότυπες προσεγγίσεις ως προς τη διαχείριση των θεμάτων ΤΠ και κοινοί μηχανισμοί οριζόντιας στήριξης. Χρησιμοποιούνται οι ίδιες μορφές κοινών δράσεων και ακολουθείται παρόμοια προσέγγιση ως προς την ανάπτυξη των ικανοτήτων και την κατάρτιση των υπαλλήλων. Η διαχείριση του προγράμματος σε επίπεδο διαχείρισης προτάσεων, διαχείρισης δράσεων, εκτελεστικών πράξεων και παρακολούθησης των επιδόσεων είναι πλήρως εξορθολογισμένη.

    1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    X περιορισμένη διάρκεια

    Χ    με ισχύ από 01/01/2021 έως 31/12/2027

    Χ    Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2021 έως το 2027 για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2021 έως το 2030 για πιστώσεις πληρωμών.

    ◻ απεριόριστη διάρκεια

    Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

    και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

    1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 33  

    X Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    Χ από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

       από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

    ◻ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

    ◻ Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

    σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

    σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

    στην ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

    στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

    σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

    σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη

    Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

    Οι επιπτώσεις του προτεινόμενου προγράμματος Τελωνεία θα αξιολογηθούν μέσω ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης, καθώς και με την παρακολούθηση σε διαρκή βάση ενός συνόλου βασικών δεικτών επιδόσεων υψηλού επιπέδου.

    Τα αποτελέσματα και οι εκροές του προγράμματος θα υπόκεινται τακτικά σε αξιολόγηση μέσω ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, βάσει καθορισμένων δεικτών ώστε να εξασφαλίζεται λογοδοσία όσον αφορά την οικονομική αποδοτικότητα. Τα δεδομένα για τη μέτρηση των επιδόσεων θα αντλούνται από διάφορα εργαλεία συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εντύπων παρακολούθησης δράσεων, εντύπων αξιολόγησης εκδηλώσεων και τακτικών ερευνών γνώμης με τη συμμετοχή τελωνειακών υπαλλήλων.

    Καθώς το πρόγραμμα έχει υποστηρικτικό ρόλο, βοηθώντας τις διοικήσεις των συμμετεχουσών χωρών να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ενισχύουν τις ικανότητές τους, το σύστημα παρακολούθησης επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της προόδου των δραστηριοτήτων του προγράμματος όσον αφορά δείκτες του επιπέδου των εκροών. Εφόσον είναι εφικτό, το σύστημα παρακολουθεί επίσης δείκτες σε τομείς που σχετίζονται με τους υψηλού επιπέδου στόχους του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, σε ετήσια βάση, θα εκδίδει έκθεση προόδου του προγράμματος στην οποία θα περιλαμβάνεται σύνοψη των επιδόσεων ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς και οι σχετικοί δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων.

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

    Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί υπό άμεση διαχείριση, καθώς λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων του προγράμματος, της εστίασής του στις τελωνειακές διοικήσεις ως δικαιούχους και της αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ επί της τελωνειακής ένωσης παρέχει την πλέον αποδοτική κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων και τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Πράγματι, προσφέρει στην Επιτροπή τόσο ευελιξία όσο και την εξουσία συντονισμού για την ετήσια κατανομή, μέσω της απόφασης χρηματοδότησης, των κατάλληλων κονδυλίων σύμφωνα με τις προτεραιότητες που συμφωνούνται με τα κράτη μέλη μέσω της επιτροπολογίας, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αναγκών. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής οφείλουν να εξετάζουν και να κάνουν δεκτή την κάθε δράση με γνώμονα: τους στόχους και τις προϋποθέσεις που ενσωματώνονται στον κανονισμό, το θεσπισθέν ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στην απόφαση χρηματοδότησης/συμφωνία επιχορήγησης.

    Η εκτέλεση θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω προμηθειών και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω σύναψης συμφωνιών επιχορήγησης με τις εθνικές διοικήσεις.

    Για τις προμήθειες, οι όροι πληρωμής είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τα εταιρικά πρότυπα (μηδενική προχρηματοδότηση· όλες οι πληρωμές συνδέονται με την αποδοχή προκαθορισμένων παραδοτέων).

    Για τις επιχορηγήσεις, προβλέπεται προχρηματοδότηση έως 90 %. Η τελική πληρωμή/είσπραξη των επιχορηγήσεων πραγματοποιείται με βάση τις οικονομικές εκθέσεις, σε συνδυασμό με τους εκ των υστέρων επιτόπιους ελέγχους.

    Το σύστημα ελέγχου για τις προμήθειες βασίζεται σε διεξοδική εκ των προτέρων επαλήθευση του 100 % όλων των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πιθανότητα σφάλματος κατά τον χρόνο της πληρωμής.

    Για τις επιχορηγήσεις, η στρατηγική ελέγχου ακολουθεί διττή προσέγγιση:

    1) γίνεται κλείσιμο των οικονομικών εκθέσεων των εθνικών διοικήσεων κατόπιν σύντομης εξέτασης βάσει εγγράφων, η οποία ακολουθείται από την τελική εντολή πληρωμής/είσπραξης (με αποτέλεσμα, ως εκ τούτου, τη μείωση των καθυστερήσεων πληρωμών). Οι εν λόγω εντολές πληρωμής/είσπραξης εξακολουθούν να επαληθεύονται από τους συνήθεις εκ των προτέρων ελέγχους που ενσωματώνονται στους δημοσιονομικούς μηχανισμούς (εκ των προτέρων επαλήθευση του 100 % των συναλλαγών).

    2) Οι ως άνω έλεγχοι υποστηρίζονται από εκ των υστέρων επιτόπιους ελέγχους στα κράτη μέλη. Η ΓΔ TAXUD στοχεύει σε αποστολές επιτόπιου ελέγχου σε 3 έως 5 κράτη μέλη ετησίως με την πρόθεση να καλυφθεί η πλειονότητα των συμμετεχουσών χωρών πριν από το τέλος της περιόδου του προγράμματος.

    2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

    Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές οι οποίες αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος είναι περιορισμένοι.

    1) Για τις προμήθειες, ο κύριος όγκος των συναλλαγών (που συνδέεται κυρίως με την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων) πραγματοποιείται με χρήση υφιστάμενων συμβάσεων-πλαισίων και/ή μέσω συναρμοδιότητας με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής.

    Το γενικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζεται στη ΓΔ TAXUD (που βασίζεται σε διεξοδική εκ των προτέρων επαλήθευση του 100 % των συναφών συναλλαγών) επέτρεψε τη συγκράτηση των ποσοστών σφάλματος στο προηγούμενο πρόγραμμα πολύ κάτω από το όριο σημαντικότητας (ήτοι σε εκτιμώμενο επίπεδο 0,5 %). Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται και να εφαρμόζεται για όλες τις συναλλαγές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται ότι τα ποσοστά σφάλματος θα είναι πολύ κάτω από το όριο σημαντικότητας.

    2) Για τις επιχορηγήσεις, οι συναλλαγές παρουσιάζουν εξίσου χαμηλό επίπεδο κινδύνου, ιδίως καθώς:

       οι δικαιούχοι είναι φορολογικές διοικήσεις κρατών μελών, υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψήφιοι – σε αυτή την περίπτωση, δεν προβλέπονται προσκλήσεις υποβολής προτάσεων·

       οι δαπάνες συνδέονται κυρίως με πολυάριθμες δράσεις με σχετικά μικρά ποσά για κάθε δράση (κυρίως επιστροφές εξόδων ταξιδίου και διαμονής)·

       υποχρεωτική χρήση του ART2 (το πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση των δαπανών) για την καταγραφή των δράσεων και την κατάρτιση οικονομικών εκθέσεων – αυτό το σύστημα περιλαμβάνει ορισμένους ελέγχους·

       όλα τα σχέδια και οι δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εγκρίνονται εκ των προτέρων από τη ΓΔ TAXUD, ενώ οι έλεγχοι που σχετίζονται με τα στάδια επιλογής και σύναψης συμβάσεων διασφαλίζουν τη νομιμότητα των αναλήψεων υποχρεώσεων για τις επιχορηγήσεις·

       η ανάλυση των συνηθέστερων σφαλμάτων που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες εκ των υστέρων επαληθεύσεις ή εκ των υστέρων επιτόπιους ελέγχους επιβεβαιώνει ότι οι σχετικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές είναι χαμηλού κινδύνου.

    Στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, το ποσοστό σφάλματος για το σκέλος που εκτελέστηκε μέσω επιχορηγήσεων βρισκόταν επίσης σταθερά κάτω από το όριο σημαντικότητας (ήτοι περίπου 1 %). Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται ότι τα ποσοστά σφάλματος θα είναι πολύ κάτω από το όριο σημαντικότητας.

    2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου ÷ της αξίας των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

    Το συνολικό ετήσιο κόστος των ελέγχων στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ήταν σταθερά 1,5 % περίπου [κόστος του συνόλου των ελέγχων (προμήθειες και επιχορηγήσεις) επί των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους] και θεωρείται οικονομικά αποδοτικό.

    Ο κίνδυνος σφάλματος, όπως αναφέρεται ανωτέρω, είναι περιορισμένος, λαμβανομένης υπόψη της φύσης και της μεθόδου υλοποίησης των σχετικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Επιπλέον, το γενικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου, που βασίζεται σε διεξοδικές εκ των προτέρων επαληθεύσεις, έχει ως στόχο την εξάλειψη όλων των δυνητικών σφαλμάτων πριν από την πληρωμή/το κλείσιμο.

    Οι εκ των υστέρων επιτόπιοι έλεγχοι για τις επιχορηγήσεις μειώνουν περαιτέρω τον δυνητικό κίνδυνο σφάλματος κατά την πληρωμή/το κλείσιμο λόγω του ισχυρού αποτρεπτικού αποτελέσματός τους.

    Η εφαρμοσθείσα στρατηγική ελέγχου αποδείχθηκε αποτελεσματική και αποδοτική στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος και το κόστος ελέγχου φάνηκε να είναι περιορισμένο.

    Λαμβανομένου υπόψη ότι τα ίδια συστήματα ελέγχου θα χρησιμοποιηθούν και για το νέο πρόγραμμα, το αναμενόμενο κόστος των ελέγχων και το εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου σφάλματος κατά την πληρωμή/το κλείσιμο στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα είναι παρεμφερή.

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

    Η στρατηγική της ΓΔ TAXUD για την καταπολέμηση της απάτης επικεντρώνεται στην καλλιέργεια μιας ισχυρής νοοτροπίας εναντίον της απάτης στους κόλπους της ΓΔ μέσω δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης σχετικά με δυνητικούς κινδύνους απάτης, καθώς και σχετικά με τη δεοντολογική συμπεριφορά για το προσωπικό της ΓΔ TAXUD. Η στρατηγική εξετάζει επίσης την ενεργή συνεργασία με την OLAF και την ενσωμάτωση πτυχών που σχετίζονται με την απάτη στον κύκλο στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού της ΓΔ.

    Λαμβανομένου υπόψη ότι η εκτέλεση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί (κυρίως) μέσω προμηθειών, για την εκτέλεση του προγράμματος θα ισχύει ιδίως ο στόχος 3 της στρατηγικής της ΓΔ TAXUD για την καταπολέμηση της απάτης (ήτοι, αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με πιθανές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων στις συναλλαγές με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως ομάδες συμφερόντων, προσφέροντες, αναδόχους) με εστίαση 1) στην τήρηση αρχείων των επαφών με ομάδες συμφερόντων, 2) στην κεντρική διαχείριση των διαδικασιών προμηθειών και των επαφών με προσφέροντες, 3) στην εξειδικευμένη κατάρτιση σχετικά με τις επαφές με ομάδες συμφερόντων. Η υποχρεωτική διαβούλευση με το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και αποκλεισμού πριν από την ανάθεση συμβάσεων (και πριν από οποιαδήποτε χρηματοοικονομική συναλλαγή) θα περιλαμβάνει επίσης τυχόν πιθανές περιπτώσεις απάτης και παρατυπίας.

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και νέες γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που προτείνονται

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ/ ΜΔΠ 34

    χωρών ΕΖΕΣ 35

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 36

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου [21 παράγραφος 2 στοιχείο β)] του δημοσιονομικού κανονισμού

    1

    03.01 Ενιαία αγορά – Διοικητικό κονδύλιο

    03.05 Ενιαία αγορά – Συνεργασία στον τομέα των τελωνείων (CUSTOMS)

    ΔΠ

    ΟΧΙ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    1

    Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Μετά το 2027

    ΣΥΝΟΛΟ

    Επιχειρησιακές πιστώσεις (κατανεμημένες σύμφωνα με τις γραμμές του προϋπολογισμού στο σημείο 3.1)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    126,587

    130,144

    132,753

    135,414

    138,129

    140,897

    143,976

    947,900

    Πληρωμές

    (2)

    30,975

    94,322

    117,123

    122,203

    124,928

    127,061

    129,462

    201,826

    947,900

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο του προγράμματος 37  

    Αναλήψεις υποχρεώσεων = Πληρωμές

    (3)

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    2,100

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για το χρηματοδοτικό κονδύλιο του προγράμματος

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+3

    126,887

    130,444

    133,053

    135,714

    138,429

    141,197

    144,276

    950,000

    Πληρωμές

    =2+3

    31,275

    94,622

    117,423

    122,503

    125,228

    127,361

    129,762

    201,826

    950,000





    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    7

    «Διοικητικές δαπάνες»

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Μετά το 2027

    ΣΥΝΟΛΟ

    Ανθρώπινοι πόροι

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    118,048

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    4,802

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    122,850

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Μετά το 2027

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    μεταξύ ΤΟΜΕΩΝ
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    144,437

    147,994

    150,603

    153,264

    155,979

    158,747

    161,826

    1072,850

    Πληρωμές

    48,825

    112,172

    134,973

    140,053

    142,778

    144,911

    147,312

    201,826

    1072,850

    3.2.2.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτη

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    16,864

    118,048

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    0,686

    4,802

    Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    17,550

    122,850

    Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 38
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες δαπάνες
    διοικητικού χαρακτήρα

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    2,100

    Μερικό σύνολο
    εκτός του ΤΟΜΕΑ 7

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    0,300

    2,100

    ΣΥΝΟΛΟ

    17,850

    17,850

    17,850

    17,850

    17,850

    17,850

    17,850

    124,950

    Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    3.2.2.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

    Έτη

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

    108

    108

    108

    108

    108

    108

    108

    Αντιπροσωπείες της ΕΕ

    Έρευνα

    Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) — AC, AL, END, INT και JPD  39

    Τομέας 7

    Χρηματοδοτούμενο από τον ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

    - στην έδρα

    18

    18

    18

    18

    18

    18

    18

    - σε αντιπροσωπείες

    Χρηματοδοτούμενο από το κονδύλιο του προγράμματος  40

    - στην έδρα

    - σε αντιπροσωπείες

    Έρευνα

    Άλλα (να προσδιοριστούν)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Οι αριθμοί αφορούν αφενός προσωπικό που ασχολείται με την άμεση διαχείριση και εφαρμογή του προγράμματος και αφετέρου προσωπικό που απασχολείται σε τομείς πολιτικής που υποστηρίζονται /χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα.

    Εξωτερικό προσωπικό

    Οι αριθμοί αφορούν αφενός προσωπικό που ασχολείται με την άμεση διαχείριση και εφαρμογή του προγράμματος και αφετέρου προσωπικό που απασχολείται σε τομείς πολιτικής που υποστηρίζονται /χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα.

    3.2.3.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    Η πρόταση/πρωτοβουλία:

    X    δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

       προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:

    Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτη

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    ΣΥΝΟΛΟ

    Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

    X    Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

    X     στους ιδίους πόρους

        στα διάφορα έσοδα

    Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 41

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Άρθρο ………….

    Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

    Οι επιπτώσεις του προγράμματος ενδέχεται έμμεσα να επηρεάσουν τα έσοδα της ΕΕ, καθώς η βελτίωση και η ενίσχυση της απόδοσης των τελωνείων αναμένεται να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην είσπραξη περισσότερων δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή. Το αποτέλεσμα αυτό ωστόσο δεν είναι υπολογίσιμο.

    (1)    COM(2018) 322 final.
    (2)    COM(2018) 321 final.
    (3)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).
    (4)    Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις (ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21).
    (5)    COM(2018) 434.
    (6)     https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/CEFDIGITAL/CEF+Digital+Home  
    (7)    COM(2017)134.
    (8)     https://ec.europa.eu/growth/industry/policy/ict-standardisation_en  
    (9)     https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/fintech_en#action-plan  
    (10)     https://ec.europa.eu/info/designing-next-research-and-innovation-framework-programme/what-shapes-next-framework-programme_en  
    (11)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/european-commission-launches-eu-blockchain-observatory-and-forum  
    (12)    https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/common/
    publications/studies/customs_2013_final_evaluation_report.pdf
    (13)    Η κάλυψη του τομέα ΤΠ είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και οι περιπτωσιολογικές μελέτες που αφορούσαν τον εν λόγω τομέα δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί κατά τον χρόνο σύνταξης της παρούσας εκτίμησης επιπτώσεων.
    (14)    COM(2018) 321 final.
    (15)    COM(2018) 322 final.
    (16)    Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, της 13ης Απριλίου 2016, ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1–14.
    (17)    ΕΕ C της , σ. .
    (18)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 209).
    (19)     https://ec.europa.eu/taxation_customs/general-information-customs/customs-risk-management/measures-customs-risk-management-framework-crmf_en  
    (20)    ΕΕ C 373 της 20.12.2013, σ. 1.
    (21)    COM(2016) 605 final.
    (22)    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση, στο πλαίσιο του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων, μέσου για χρηματοδοτική στήριξη για τον εξοπλισμό τελωνειακών ελέγχων.
    (23)    COM (2010)700 τελικό.
    (24)    Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις (ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21).
    (25)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).
    (26)    Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, της 13ης Απριλίου 2016, ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1–14.
    (27)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
    (28)    Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).
    (29)    Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).
    (30)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).
    (31)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).
    (32)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
    (33)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (34)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
    (35)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (36)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
    (37)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (38)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (39)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
    (40)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
    (41)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση των εξόδων είσπραξης.
    Top

    Βρυξέλλες,8.6.2018

    COM(2018) 442 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    της πρότασης

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    {SEC(2018) 295 final}
    {SWD(2018) 321 final}
    {SWD(2018) 322 final}


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

    Μη εξαντλητικός κατάλογος δυνατών μορφών δράσεων
    που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχεία α), β) και δ)

    Οι δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχεία α), β) και δ) μπορούν να πάρουν, μεταξύ άλλων, τις εξής μορφές:

    α)    Όσον αφορά τις συναντήσεις και τις παρεμφερείς ειδικές εκδηλώσεις:

    σεμινάριο και εργαστήριο, στο οποίο παρίστανται εν γένει όλες οι χώρες, πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε εκτεταμένη συζήτηση και δραστηριότητα σχετικά με συγκεκριμένο θέμα,

    επίσκεψη εργασίας, που διοργανώνεται με σκοπό να παρασχεθεί στους υπαλλήλους η δυνατότητα να αποκτήσουν ή να αυξήσουν την εμπειρογνωμοσύνη ή τις γνώσεις τους σε τελωνειακά θέματα·

    β)    Όσον αφορά τη διαρθρωμένη συνεργασία βάση έργων:

    ομάδα έργου, η οποία απαρτίζεται κατά κανόνα από περιορισμένο αριθμό χωρών και λειτουργεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα για την επιδίωξη προκαθορισμένου στόχου με σαφώς καθορισμένο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού ή της συγκριτικής ανάλυσης,

    ειδική ομάδα, ήτοι διαρθρωμένες μορφές συνεργασίας, με μόνιμο ή μη χαρακτήρα, στις οποίες αξιοποιείται η ομαδική εμπειρογνωμοσύνη για την άσκηση καθηκόντων σε συγκεκριμένους τομείς ή την εκτέλεση επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ενδεχομένως με τη στήριξη διαδικτυακών υπηρεσιών συνεργασίας, διοικητικής βοήθειας και διευκολύνσεων υποδομών και εξοπλισμού,

    δραστηριότητα παρακολούθησης, που διενεργείται από κοινές ομάδες υπαλλήλων της Επιτροπής και των επιλέξιμων αρχών, για την ανάλυση τελωνειακών πρακτικών, τον εντοπισμό τυχόν δυσκολιών στην εφαρμογή των κανόνων και, όπου απαιτείται, τη διατύπωση προτάσεων για την προσαρμογή των ενωσιακών κανόνων και μεθόδων εργασίας·

    δ)    Όσον αφορά τις δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων των υπαλλήλων:

    κοινή εκπαίδευση ή ανάπτυξη ηλεκτρονικής μάθησης για τη στήριξη της αναβάθμισης των αναγκαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων και γνώσεων οι οποίες σχετίζονται με τα τελωνεία,

    τεχνική υποστήριξη με στόχο τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών, την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και τη βελτίωση της λειτουργίας και των εργασιών των τελωνειακών αρχών με την καθιέρωση και ανταλλαγή ορθών πρακτικών.



    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

    Δείκτες

    Ειδικός στόχος: Στήριξη της εκπόνησης και της ενιαίας εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας και πολιτικής, καθώς και της τελωνειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων, όπως, μεταξύ άλλων, των ικανοτήτων των υπαλλήλων και της ανάπτυξης και λειτουργίας των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων για τα τελωνεία.

    1. Ανάπτυξη ικανοτήτων (όσον αφορά τη διοίκηση, τους υπαλλήλους και τις ΤΠ):

    1.Δείκτης εφαρμογής και υλοποίησης της νομοθεσίας και πολιτικής της Ένωσης (Αριθμός των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος που οργανώνονται στον συγκεκριμένο τομέα και συστάσεις που εκδίδονται μετά τις δράσεις αυτές)

    2.Δείκτης μάθησης (χρησιμοποιηθείσες ενότητες μάθησης· αριθμός των υπαλλήλων που εκπαιδεύτηκαν· βαθμολόγηση της ποιότητας από τους συμμετέχοντες)

    3.Διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων (σε ποσοστό του χρόνου)

    4.Διαθεσιμότητα του κοινού δικτύου επικοινωνίας (σε ποσοστό του χρόνου)

    5.Χρήση βασικών ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουν ως στόχο την αύξηση της διασυνδεσιμότητας και τη μετάβαση σε μια τελωνειακή ένωση χωρίς χαρτί (αριθμός μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν και διαβουλεύσεων που διενεργήθηκαν)

    6.Ποσοστό ολοκλήρωσης του ΕΤΚ (ποσοστό των οροσήμων που έχουν επιτευχθεί για την εφαρμογή των συστημάτων του ΕΤΚ)

    2. Ανταλλαγή γνώσεων και δικτύωση:

    1.Δείκτης αξιοπιστίας της συνεργασίας (βαθμός δικτύωσης που επιτεύχθηκε, αριθμός διά ζώσης συναντήσεων, αριθμός ομάδων διαδικτυακής συνεργασίας)

    2.Δείκτης βέλτιστων πρακτικών και κατευθυντήριων γραμμών (αριθμός των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος που οργανώνονται στον συγκεκριμένο τομέα· ποσοστό των συμμετεχόντων που αξιοποίησαν εργασιακή πρακτική / κατευθυντήριες γραμμές που αναπτύχθηκαν με τη στήριξη του προγράμματος)

    Top