EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0556R(01)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019

COM/2018/556 final/2

Βρυξέλλες, 27.8.2018

COM(2018) 556 final/2

CORRIGENDUM

This document corrects document COM(2018) 556 final of 19.7.2018

Concerns all language versions

Correction of minor clerical errors

The text shall read as follows:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ

Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
στις 30 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
στις 30 Μαρτίου 2019

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση δημιουργεί αβεβαιότητες που είναι πιθανό να προκαλέσουν διατάραξη της ομαλότητας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), 29 Απριλίου 2017 1

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις εργασίες όσον αφορά την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα για τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη κάθε δυνατή έκβαση.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), 23 Μαρτίου 2018 2

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όλους τους

ενδιαφερομένους να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για κάθε πιθανή έκβαση.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), 29 Ιουνίου 2018 3

Περίληψη:

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνέπειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις διοικήσεις, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες αυτές ποικίλλουν από τους νέους ελέγχους στα (νέα) εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έως την ισχύ των αδειών, πιστοποιητικών και εγκρίσεων που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και τις νέες προϋποθέσεις για τις διαβιβάσεις δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία για εύτακτη αποχώρηση και προσβλέπει στις συζητήσεις σχετικά με ένα πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη δε και αν επιτευχθεί συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί πλέον κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, θα βρίσκεται σε ριζικά διαφορετική κατάσταση.

Επομένως, πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019. Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση των ηγετών της ΕΕ-27 για εντατικοποίηση της ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα και ενθαρρύνει όλους τους ενδιαφερομένους που ενδέχεται να επηρεαστούν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ετοιμότητας και να το πράξουν τώρα.



1.Το πλαίσιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 30 Μαρτίου 2019 4 , το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καταστεί τρίτη χώρα.

Ανεξάρτητα από το προβλεπόμενο σενάριο, η αποχώρηση θα προκαλέσει σημαντικές διαταράξεις στη ζωή των πολιτών, στις επιχειρήσεις και στις διοικήσεις της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ετοιμότητας και, στις 29 Ιουνίου 2018, επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όλους τους ενδιαφερομένους να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για κάθε πιθανή έκβαση 5 . Η παρούσα ανακοίνωση περιγράφει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ετοιμότητα, σκιαγραφεί τα μέτρα ετοιμότητας που έχουν ληφθεί έως τώρα και επισημαίνει τις διάφορες μελλοντικές προκλήσεις.

Η διαπραγμάτευση για μια συμφωνία αποχώρησης είναι υπό εξέλιξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται, επί του παρόντος, μια συμφωνία αποχώρησης. Στις 19 Μαρτίου 2018 αναφέρθηκε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε επίπεδο διαπραγματευτών όσον αφορά το νομικό κείμενο 6 . Στην πρόοδο αυτή περιλαμβάνονται λεπτομερείς ρυθμίσεις για μια μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (βλ. κατωτέρω). Στις 19 Ιουνίου 2018, αναφέρθηκε περαιτέρω πρόοδος με κοινή δήλωση των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου 7 . Μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος, παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η συνέχιση της προστασίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, του συνόλου των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο αποτελούσε κράτος μέλος και τα πρότυπα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο αποτελούσε κράτος μέλος. Επίσης, παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα που αφορούν τη συνέχιση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση της συμφωνίας αποχώρησης όπως, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την εξεύρεση λύσης ύστατης ανάγκης, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά συνόρων με ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση.

Παράλληλα με το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να συζητούν το περιεχόμενο μιας πολιτικής δήλωσης, η οποία θα καθορίσει μια συνολική αντίληψη σχετικά με το πλαίσιο μελλοντικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2018 και θα συνοδευτεί από την πολιτική δήλωση για τη μελλοντική τους σχέση. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος για τη διαδικασία σύναψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από το Συμβούλιο με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και για την επικύρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σύναψη και η επικύρωση μιας συμφωνίας αποχώρησης αποτελούν απαιτητική διαδικασία

Ενδεχομένως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος...

Αν εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος μεταξύ της ημερομηνίας αποχώρησης (δηλ. της 30ής Μαρτίου 2019) και της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Κατά τη μεταβατική περίοδο, οι ενωσιακοί κανόνες (το λεγόμενο ενωσιακό κεκτημένο, καθώς και οι διεθνείς συμφωνίες 8 ) θα ισχύουν εν γένει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, ενόσω εξακολουθούν να εξελίσσονται, μολονότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στη διακυβέρνηση ή τη λήψη αποφάσεων των θεσμικών και λοιπών οργάνων ή οργανισμών της ΕΕ. Κατά συνέπεια, με τη μεταβατική περίοδο θα εξασφαλιστούν άλλοι 21 μήνες προετοιμασίας μέχρι την ημέρα κατά την οποία το δίκαιο της ΕΕ θα παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού.



... αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια...

Οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και οι εθνικές και ενωσιακές διοικήσεις, πρέπει να προετοιμαστούν για δύο πιθανά βασικά σενάρια:

·Αν η συμφωνία αποχώρησης κυρωθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2019, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ κατά την εν λόγω ημερομηνία, το δίκαιο της ΕΕ θα παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού από την 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή μετά από μεταβατική περίοδο 21 μηνών, οι όροι της οποίας καθορίζονται στη συμφωνία αποχώρησης.

·Ελλείψει συναίνεσης σχετικά με συμφωνία αποχώρησης, ή αν η συμφωνία αποχώρησης δεν κυρωθεί εγκαίρως και από τα δύο μέρη, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και η νομοθεσία της ΕΕ θα παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού από την 30ή Μαρτίου 2019 (η περίπτωση αυτή αναφέρεται ως σενάριο «μη συμφωνίας» ή «απότομης διακοπής»).

Επιπλέον, ακόμη και αν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου συναφθεί επιτυχώς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, η σχέση αυτή δεν θα είναι σχέση κράτους μέλους της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει σταθερά ότι μια τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με τα κράτη μέλη. Επομένως, η προετοιμασία για τη μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρίτη χώρα είναι υψίστης σημασίας, ακόμη και στην περίπτωση του σεναρίου με τις λιγότερες διαταράξεις.

... και οι συνέπειες κάθε σεναρίου διαφέρουν

Κύριες συνέπειες του σεναρίου 1: αποχώρηση στις 30 Μαρτίου 2019 βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, καθώς και μεταβατική περίοδος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020

·Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα.

·Το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού: σε γενικές γραμμές, το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική περίοδο.

·Έξοδος από τη θεσμική οργάνωση: από τις 30 Μαρτίου 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ούτε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ούτε στη διακυβέρνηση των λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ.

·Διαχείριση της μεταβατικής περιόδου: θα συνεχιστεί ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ως προς την εποπτεία και την επιβολή του δικαίου της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

·Διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση: η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, η οποία θα πρέπει, ει δυνατόν, να έχει ολοκληρωθεί (να έχει εγκριθεί, υπογραφεί και κυρωθεί) στο τέλος της μεταβατικής περιόδου και να αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021.



Κύριες συνέπειες του σεναρίου 2: αποχώρηση στις 30 Μαρτίου 2019 χωρίς συμφωνία αποχώρησης

·Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα και το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού 9 .

·Πολίτες: δεν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

·Ζητήματα συνόρων: η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόζει τις ρυθμίσεις και τα δασμολόγιά της στα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών ελέγχων, των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προτύπων και της επαλήθευσης της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Οι μεταφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστούν σοβαρά. Οι τελωνειακοί, υγειονομικοί και φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις, π.χ. στις οδικές μεταφορές, αλλά και δυσχέρειες στους λιμένες.

·Εμπορικά και κανονιστικά θέματα: το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται τρίτη χώρα της οποίας οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέπονται από το γενικό διεθνές δημόσιο δίκαιο, μεταξύ άλλων, από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ειδικότερα, σε τομείς που διέπονται σε μεγάλο βαθμό από κανονιστικές ρυθμίσεις, το γεγονός αυτό θα συνιστά σημαντική οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο ολοκλήρωσης της αγοράς.

·Διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο: ανάλογα με τις περιστάσεις που θα οδηγήσουν στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία, η ΕΕ ενδέχεται να επιθυμεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα.

·Χρηματοδότηση από την ΕΕ: οι οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου θα παύσουν να είναι επιλέξιμες ως ενωσιακές οντότητες για τους σκοπούς της λήψης επιχορηγήσεων από την ΕΕ και της συμμετοχής σε διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ. Εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, οι υποψήφιοι ή οι προσφέροντες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να απορριφθούν.

2. Η διαφορά μεταξύ ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης

Η διάλυση μιας σχέσης που αναπτύχθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα ετών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σημαντικές αλλαγές στις αλληλεπιδράσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και από οικονομικής και νομικής απόψεως. Η ετοιμότητα δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αυτών των αλλαγών —οι οποίες αποτελούν συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου— αλλά έχει σκοπό να μετριάσει τον αντίκτυπό τους. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με το Ηνωμένο Βασίλειο την ομαλή αποχώρησή του, προσπαθεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα μιας Ένωσης 27 κρατών μελών, και οι πολίτες της, οι επιχειρήσεις της και τα κράτη μέλη της θα πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση για να προετοιμαστούν. Επομένως, οι προετοιμασίες πρέπει να ενταθούν αμέσως σε όλα τα επίπεδα και σε συνάρτηση με όλα τα δυνητικά αποτελέσματα.

Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό και η έκταση των διαταράξεων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η θέση ή όχι σε ισχύ της συμφωνίας αποχώρησης και η μελλοντική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ετοιμότητα» σημαίνει πρόβλεψη όλων των πιθανών σεναρίων και εκτίμηση όλων των σχετικών κινδύνων, σχεδιασμό της απόκρισης και αντίδραση σε κάθε πιθανή έκβαση. Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά και αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι σχεδιάζεται μια απόκριση και ότι οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις δημόσιες αρχές της Ένωσης. Ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστούν όλοι για τις αλλαγές που αναπόφευκτα θα επιφέρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τον καθορισμό των δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν, η Επιτροπή κάνει διάκριση ως προς δύο διαφορετικά είδη μέτρων: τα μέτρα ετοιμότητας και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

1)Μέτρα ετοιμότητας

Τα μέτρα ετοιμότητας είναι εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ως συνέπεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει συμφωνία αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι.

Για παράδειγμα, για τους οικονομικούς φορείς που λειτουργούν επί του παρόντος βάσει αδειών και πιστοποιητικών που εξέδωσαν αρχές και φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, τα μέτρα ετοιμότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υποβολή αίτησης για άδειες και πιστοποιητικά σε κράτος μέλος της ΕΕ-27, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Τα κράτη μέλη ενδεχομένως να επιθυμούν να εξετάσουν μέτρα για τον μετριασμό του πρόσθετου διοικητικού φόρτου που θα προέκυπτε από τα νέα μέτρα ελέγχου στα σύνορα και την αύξηση των αιτήσεων οικονομικών φορέων για άδειες ή πιστοποιητικά της ΕΕ-27.

Σε επίπεδο ΕΕ, παραδείγματα μέτρων ετοιμότητας είναι η μετεγκατάσταση των αποκεντρωμένων οργανισμών που έχουν έδρα το Λονδίνο και η ανακατανομή των καθηκόντων από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές της ΕΕ-27. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να ανατεθούν σε τρίτη χώρα τέτοια ενωσιακά καθήκοντα ή να εγκατασταθούν σ’ αυτήν οργανισμοί της Ένωσης.

2)Σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων

Μολονότι το δίκαιο της ΕΕ παραμένει το ίδιο, η αβεβαιότητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης απαιτεί τη διερεύνηση όλων των σεναρίων.

Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων περιλαμβάνει την πρόβλεψη των μέτρων τα οποία θα ήταν αναγκαία για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που θα είχε αναπόφευκτα η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία αποχώρησης, άρα και χωρίς μεταβατική περίοδο, κατά την ημερομηνία αποχώρησης (30 Μαρτίου 2019).

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα είναι, κατ’ αρχήν, προσωρινά έως ότου τεθούν σε εφαρμογή οι αναγκαίες μακροπρόθεσμες προσαρμογές. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με μια εύτακτη αποχώρηση που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω συμφωνίας αποχώρησης, ούτε θα μπορούσαν να αναπαραγάγουν την τρέχουσα κατάσταση κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κράτος μέλος.

Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων για τη χειρότερη δυνατή έκβαση δεν συνιστά ένδειξη δυσπιστίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Η Επιτροπή διαθέτει πολύ σημαντικούς πόρους και καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. Αυτή παραμένει ο στόχος μας. Εντούτοις, η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει άδηλη.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα περιλαμβάνουν κατ’ ανάγκη νομοθετικές πράξεις σε επίπεδο ΕΕ και θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, ανάλογα με τον τομέα αρμοδιότητας. Στον τομέα των τελωνείων, για παράδειγμα, δεν θα υπάρξει κατ’ αρχήν ανάγκη τροποποίησης του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, δεδομένου ότι αυτός περιλαμβάνει ήδη κανόνες σχετικά με τρίτες χώρες· ενδέχεται να είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος σχηματισμού μακρών ουρών οχημάτων που περιμένουν να ολοκληρωθούν οι τελωνειακές διαδικασίες. Εντός του νομικού πλαισίου του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν με τρόπο συντονισμένο.

3. Ποιος θα πρέπει να προετοιμαστεί;

Η ετοιμότητα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν περιορίζεται στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί κοινή προσπάθεια σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στην οποία συμμετέχουν και οι οικονομικούς φορείς. Όλοι οι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να προετοιμαστούν για την αποχώρηση και να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις ενός πιθανού σεναρίου απότομης διακοπής.

Η ετοιμότητα αφορά κυρίως τους ιδιωτικούς φορείς, τους επιχειρηματικούς φορείς και τους επαγγελματίες.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί μεν να φαίνεται ότι εκτυλίσσεται σε κάποιο υψηλό και μάλλον αφηρημένο επίπεδο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως οι συνέπειές της θα είναι πολύ συγκεκριμένες για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματικούς φορείς. Οι οικονομίες των κρατών μελών είναι στενά συνυφασμένες, χάρη στην ενιαία αγορά, με ολοκληρωμένες διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού και με ευρεία διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών. Η αποχώρηση μπορεί ως εκ τούτου να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εν λόγω οικονομικούς φορείς.

Είναι σημαντικό λοιπόν να προετοιμαστούν και να λάβουν τα μέτρα τους τώρα οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Οι ιδιωτικοί φορείς, οι επιχειρηματικοί φορείς και οι επαγγελματίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ατομική τους κατάσταση, να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το επιχειρηματικό τους μοντέλο το σενάριο απότομης διακοπής, να λάβουν τις αναγκαίες οικονομικές αποφάσεις και να ολοκληρώσουν κάθε απαιτούμενη διοικητική ενέργεια πριν από την 30ή Μαρτίου 2019. Οι πολίτες που θα επηρεαστούν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οι δημόσιες διοικήσεις που τους εξυπηρετούν, θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την 30ή Μαρτίου 2019.

Σε περίπτωση που έχουν ερωτήσεις, θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές. Οι κλαδικές ενώσεις —τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο— έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την ετοιμότητα στα μέλη τους, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι πρεσβείες, τα προξενεία και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πληθυσμό έχουν να διαδραματίσουν παρόμοιο ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών.

Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται ότι το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ που εφαρμόζεται σε τρίτες χώρες έχει ήδη θεσπιστεί και ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να το γνωρίζουν. Το εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο θα παραμείνει αμετάβλητο την ημερομηνία αποχώρησης. Η Επιτροπή έχει εκδώσει ανακοινώσεις (βλ. κατωτέρω και παράρτημα) για να υπενθυμίσει τους κανόνες που θα ισχύουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καταστεί τρίτη χώρα.

Οι δημόσιες αρχές μπορούν βέβαια να παρέχουν στήριξη και καθοδήγηση, ώστε να διασαφηνίζουν στο μέτρο του δυνατού το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και να πραγματοποιούν τις αναγκαίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ομαλά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κρατών μελών, όμως το νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να προσαρμοστεί για να ικανοποιεί κάθε ατομικό και συγκεκριμένο εμπορικό συμφέρον.

Πολλές εταιρείες μετεγκαθίστανται στην ΕΕ-27 ή επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε αυτήν. Άλλες εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα άτακτο Brexit στις δραστηριότητές τους ή στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες ανησυχούν, για παράδειγμα, όσον αφορά την ανάγκη να ανταλλάξουν μια βρετανική άδεια με άδεια που έχει εκδοθεί από αρχή ή οργανισμό της ΕΕ-27. Οι μεμονωμένοι επαγγελματίες ενδέχεται να χρειαστεί να ανταλλάξουν πιστοποιητικό του Ηνωμένου Βασιλείου με πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ-27 ή να ζητήσουν την αναγνώριση των αναγνωρισμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο επαγγελματικών τους προσόντων σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ-27. Για τους λόγους αυτούς, ενθαρρύνθηκαν, μέσω ανακοινώσεων προς τα ενδιαφερόμενα μέρη (βλ. κατωτέρω), να λάβουν τα αναγκαία μέτρα το συντομότερο δυνατόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές και περιφερειακές αρχές και οι επαγγελματικές οργανώσεις έχουν δημοσιεύσει συνοδευτικές πληροφορίες και έχουν σχεδιάσει εργαλεία για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όμως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από τις ενδοενωσιακές πωλήσεις στις συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα: προετοιμασία για νέες διαδικασίες

Οι παράγοντες του διεθνούς εμπορίου γνωρίζουν τι σημαίνει το εμπόριο με τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις τελωνειακές διασαφήσεις, τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (ΥΦΥ) κ.λπ. Γνωρίζουν επίσης τις αναγκαίες απαιτήσεις για την εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες στην ενιαία αγορά της Ένωσης, για παράδειγμα όσον αφορά τις διατυπώσεις εισαγωγής, καθώς και τη συμμόρφωση προς την ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης και τις διαδικασίες αξιολόγησης της πιστότητας. Ωστόσο, πολλές εταιρείες δεν διαθέτουν εμπειρία στο εμπόριο με τρίτες χώρες, δεδομένου ότι εμπορεύονται μόνο εντός της ενιαίας, χωρίς σύνορα, αγοράς. Ως εκ τούτου, η ανάγκη ενημέρωσης των εταιρειών αυτών είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτές: θα χρειαστεί να εμπλακούν σε διαδικασίες που δεν έχουν συνηθίσει αλλά οι οποίες είναι υποχρεωτικές για το εμπόριο με τρίτες χώρες 10 .

Πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές με τρίτες χώρες δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής 11 . Επιπλέον, ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις, για παράδειγμα της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και των Κάτω Χωρών, έχουν δημιουργήσει ειδικές ιστοσελίδες για να βοηθούν τις εταιρείες να εκτιμούν τις επιπτώσεις και/ή τις νέες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (βλ. κατωτέρω).

Τα κράτη μέλη, οι εθνικές και οι περιφερειακές αρχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο...

Η μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρίτη χώρα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, όμως ο αντίκτυπος του Brexit στα επιμέρους κράτη μέλη θα ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τη γειτνίασή τους και με την ένταση των οικονομικών τους δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα όσον αφορά τις κοινές υποδομές ή τον έλεγχο της κυκλοφορίας εμπορευμάτων και προσώπων.

Τα κράτη μέλη είναι συναρμόδια με την Ευρωπαϊκή Ένωση να νομοθετούν σε πολλούς τομείς πολιτικής, οι δε εθνικές και περιφερειακές τους αρχές είναι αρμόδιες για την εφαρμογή και την επιβολή του κεκτημένου της Ένωσης. Θα χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές στους εθνικούς κανόνες, να παρασχεθεί καθοδήγηση στα ενδιαφερόμενα μέρη και να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές (π.χ. για τους τελωνειακούς, τους υγειονομικούς και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα, για τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για συγκεκριμένες διαδικασίες κ.λπ.). Οι περιφερειακές αρχές, ιδίως εκείνες που διαθέτουν νομοθετικές εξουσίες, αλλά και οι τοπικές αρχές, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις προετοιμασίες.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ετοιμότητα και οι πρακτικές πτυχές εξετάζονται από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ΕΕ-27 στο πλαίσιο σεμιναρίων τεχνικών εμπειρογνωμόνων που διοργανώνονται από την Επιτροπή. Τα άτυπα αυτά σεμινάρια αποτελούν μια πλατφόρμα που επιτρέπει στην Επιτροπή να παρέχει εξηγήσεις, για παράδειγμα σχετικά με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, και επιτρέπουν στα κράτη μέλη να θέτουν προς συζήτηση ζητήματα που τα απασχολούν, να απευθύνουν ερωτήσεις και να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές. Είναι καθοριστικής σημασίας για την εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα προβλήματα που εντοπίζονται.

Εκτός από τις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, αρκετά κράτη μέλη διενήργησαν διεξοδική εξέταση των εγχώριων αναγκών τους ως προς τις νομοθετικές αλλαγές και τις διάφορες άλλες προσαρμογές των νομικών τους πράξεων. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν αναπτύξει εργαλεία για να βοηθούν στους οικονομικούς τους φορείς να προετοιμαστούν για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στον ιρλανδικό δικτυακό τόπο «prepareforbrexit.com» οι ΜΜΕ μπορούν να εκτιμούν κατά πόσον είναι εκτεθειμένες στο Brexit και να βρίσκουν πληροφορίες για σχετικές εκδηλώσεις και δυνατότητες στήριξης. Η Ιρλανδία προσφέρει επίσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενισχύσεις ύψους έως 5 000 EUR, για τη χρηματοδότηση δαπανών σχετικών με το Brexit (δηλαδή κατάρτιση σχεδίων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, δημιουργία νέων επαφών, εάν υπάρχει ανάγκη εναλλακτικών προμηθευτών κ.λπ.).

Οι ολλανδικές αρχές δημιούργησαν τον διαδικτυακό «ανιχνευτή του αντικτύπου του Brexit» (Brexit impact scanner), τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι ΜΜΕ για να εκτιμούν κατά πόσον είναι εκτεθειμένες σε δυνητικά προβλήματα λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

... από κοινού με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ

Η ΕΕ στηρίζεται στη συνένωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών, παρέχοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερομένους. Ωστόσο, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να νομοθετεί σε ορισμένους τομείς (π.χ. τελωνεία, εμπόριο, αλιεία) και συντρέχουσα αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη σε άλλους (π.χ. εσωτερική αγορά, μεταφορές, ενέργεια, ασφάλεια), οι εξουσίες της να εφαρμόζει μέτρα ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιπτώσεις περιορίζονται στην ευαισθητοποίηση και τη διευκόλυνση συζητήσεων και δράσεων ετοιμότητας που αναλαμβάνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Επιτροπή έχει επισημάνει αρκετούς άξονες εργασίας στους οποίους οι δράσεις εναπόκεινται στον τομέα αρμοδιότητάς της.

1)Νομοθετικές αλλαγές και άλλες πράξεις

Ο πρώτος άξονας εργασίας συνίσταται σε συνολική εξέταση του κεκτημένου της Ένωσης για τον προσδιορισμό μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε διάφορους τομείς και πεδία πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εξακολουθούν να εφαρμόζονται ορθά σε μια Ένωση των 27 μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά την πρώτη φάση, η Επιτροπή εστίασε την προσοχή της στις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να εγκρίνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και εντόπισε οκτώ μέτρα για τα οποία θα απαιτηθούν προσαρμογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης 12 . Με βάση το χρονοδιάγραμμα, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ταχεία πρόοδος σε αυτές τις νομοθετικές προτάσεις και η έγκρισή τους να πραγματοποιηθεί εγκαίρως πριν από τις 30 Μαρτίου του επόμενου χρόνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι νομικά αναγκαίο να τροποποιηθούν ή να διαγραφούν όλες οι αναφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στους θεσμούς και φορείς του στην ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. Οι εν λόγω αναφορές θα καταστούν απλώς παρωχημένες και περιττές μετά την αποχώρηση. Σχετικές τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν όταν οι σχετικές νομικές πράξεις αναθεωρηθούν και επικαιροποιηθούν στο μέλλον για άλλους λόγους.

Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να λάβει συμπληρωματικά αναγκαία μέτρα χρησιμοποιώντας τις εξουσιοδοτήσεις που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σε βασικές νομοθετικές πράξεις για να εκδώσει εκτελεστικές ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Ο τομέας αυτός εξετάζεται εις βάθος επί του παρόντος από την Επιτροπή.

Παραδείγματα νομοθετικών αλλαγών που απαιτούνται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου

·Πρόταση σχετικά με την κατανομή μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ-27 των δασμολογικών ποσοστώσεων που περιλαμβάνονται στον πίνακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου της Ένωσης. Η εν λόγω πρόταση συνοδεύεται από σύσταση σχετικά με εντολή διαπραγμάτευσης από το Συμβούλιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με άλλα μέλη του ΠΟΕ (το Συμβούλιο ενέκρινε εντολή στις 26 Ιουνίου 2018). Η κατανομή αυτή συνιστά αναγκαία προσαρμογή για να εξασφαλιστούν η ασφάλεια δικαίου και η συνεχής ομαλή λειτουργία των εισαγωγών στο πλαίσιο των δασμολογικών ποσοστώσεων τόσο στην Ένωση των 27 όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο 13 .

·Πρόταση κανονισμού για τη συμπλήρωση της νομοθεσίας περί εγκρίσεως τύπου της ΕΕ στον τομέα των μηχανοκίνητων οχημάτων, κλπ. Ο κανονισμός αυτός θα επιτρέψει στους κατόχους εγκρίσεων τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλουν αίτηση για νέους τύπους εγκρίσεων στις νέες αρχές έγκρισης τύπου της ΕΕ-27 για τους ίδιους τύπους βάσει εγγράφων και εκθέσεων δοκιμών που θα προσκομίζονται στο πλαίσιο προηγούμενων εγκρίσεων τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου 14 .

·Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, η μετατροπή του στόχου της Ένωσης για το 2030 (εκφρασμένου σε ποσοστιαίες μονάδες) σε απόλυτες τιμές θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

·Τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού ο οποίος περιλαμβάνει κατάλογο των χωρών των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, καθώς και των χωρών των οποίων οι υπήκοοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για διαμονή που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε έναν από τους δύο καταλόγους 15 .

·Πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» ώστε να προσαρμοστεί η χάραξη του διαδρόμου Βόρειας Θάλασσας-Μεσογείου και να σχεδιαστεί νέα θαλάσσια διαδρομή για να συνδεθεί η Ιρλανδία με το ηπειρωτικό τμήμα του διαδρόμου.

·Πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης ώστε να διασφαλιστεί ότι το καθήκον συμμετοχής στην τακτική αξιολόγηση δύο αναγνωρισμένων οργανισμών μεταφέρεται από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ-27.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις προτάσεις αυτές σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

2)Ανακοινώσεις ετοιμότητας που συνέταξαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής

Σε τομείς στους οποίους πρέπει να αναλάβουν δράση τα κράτη μέλη ή οι ενδιαφερόμενοι, η Επιτροπή άρχισε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης, στα τέλη του 2017, με τη δημοσίευση μεγάλου αριθμού τεχνικών ανακοινώσεων που περιγράφουν τις νομικές και πρακτικές επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι ανακοινώσεις προετοιμάστηκαν από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, σε συνεργασία με τον αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ, κατά περίπτωση. Όλες έχουν δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο Europa 16 και είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Οι ανακοινώσεις περιγράφουν την κατάσταση του εκάστοτε τομέα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Βασίζονται αποκλειστικά στην πραγματική και νομική κατάσταση που θα επικρατήσει μετά την αποχώρηση ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης, ενώ δεν περιλαμβάνουν καμία ερμηνεία σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ή την επίπτωσή του στους κανόνες σε συγκεκριμένο τομέα. Εάν μεταβληθεί η κατάσταση μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο ή λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, οι ανακοινώσεις θα προσαρμοστούν ή θα ανακληθούν εάν είναι πλέον άνευ αντικειμένου.

Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει 68 τέτοιες ανακοινώσεις που καλύπτουν, για παράδειγμα, τους τομείς της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων, των μεταφορών, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του περιβάλλοντος, της εσωτερικής αγοράς, των τελωνείων, της αστικής δικαιοσύνης, του εταιρικού δικαίου και των επαγγελματικών προσόντων. Σε πολλούς τομείς οι ανακοινώσεις συνοδεύονται με Ερωτήσεις και Απαντήσεις που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο μεμονωμένων Γενικών Διευθύνσεων και υπηρεσιών της Επιτροπής ή οργανισμών της ΕΕ.

3)Η διαδικασία μετεγκατάστασης των οργανισμών και φορέων της ΕΕ

Τα θεσμικά θέματα και τα δημοσιονομικά ζητήματα συνιστούν άλλους σημαντικούς τομείς στους οποίους η Επιτροπή εξετάζει τις ανάγκες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ήδη λάβει τα αναγκαία μέτρα. Ένα παράδειγμα αποτελεί η μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών με έδρα το Λονδίνο: του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που θα μεταφερθούν, αντίστοιχα, στο Άμστερνταμ και το Παρίσι, όπου θα ασκούν τις δραστηριότητές τους από τις 30 Μαρτίου 2019.

Υπάρχουν και διάφορες άλλες περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται μετεγκατάσταση ή εκ νέου ανάθεση καθηκόντων λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως η μετεγκατάσταση του κέντρου παρακολούθησης της ασφάλειας του συστήματος Galileo ή η ανάθεση σε εργαστήρια των κρατών μελών της ΕΕ-27 των καθηκόντων των εργαστηρίων αναφοράς της ΕΕ για ορισμένες ασθένειες των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων, τα οποία ήταν εγκατεστημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μετεγκατάσταση και η ανακατανομή των καθηκόντων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Μαρτίου 2019, δεδομένου ότι, όπως έχει αναφερθεί, ακόμη και αν υπάρξει μεταβατική συμφωνία, δεν θα είναι δυνατό να ανατεθούν σε τρίτη χώρα τέτοια καθήκοντα της Ένωσης ή να εγκατασταθούν σ’ αυτήν οργανισμοί της Ένωσης μετά την ημερομηνία της αποχώρησης.

4)Άλλοι άξονες εργασίας

Η Επιτροπή μεριμνά επίσης για άλλους άξονες εργασίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μια πολύ πρακτική πτυχή της εσωτερικής ετοιμότητας, δηλαδή η αποσύνδεση και η προσαρμογή των βάσεων δεδομένων και των συστημάτων ΤΠ, καθώς και άλλων πλατφορμών επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να έχει πλέον πρόσβαση.

Επιπλέον, η Επιτροπή αναλύει τις ανάγκες όσον αφορά την εξωτερική ετοιμότητα, δηλαδή τις συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση για τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες είναι μέρος η ΕΕ (είτε από μόνη της, είτε από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΕ ή μέσω των κρατών μελών της ΕΕ) και οι οποίες εφαρμόζονται σε πολυάριθμους τομείς πολιτικής που καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Η ΕΕ προτίθεται να κοινοποιήσει στους διεθνείς εταίρους της την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις αποκτήσει επαρκή βεβαιότητα ως προς την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσει και μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανοίξει στις 30 Μαρτίου 2019.

4. Συμπέρασμα

Η προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το σενάριο στο οποίο θα καταλήξει, αποτελεί ευθύνη όλων. Η αποχώρηση θα αλλάξει τις σχέσεις και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ των 27 κρατών μελών, μερικές από τις οποίες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν.

Επομένως είναι σημαντικό να αναληφθεί η αναγκαία δράση εγκαίρως και όλοι μας –πολίτες, επιχειρήσεις, κράτη μέλη και θεσμικά όργανα της ΕΕ– οφείλουμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να είμαστε έτοιμοι και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις νομοθετικές προτάσεις που συνδέονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτως ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ οι πράξεις την ημερομηνία της αποχώρησης.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει και θα εντείνει τις εργασίες της ως προς την ετοιμότητα ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τα 27 κράτη μέλη της, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Θα επανεξετάσει την κατάσταση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) τον Οκτώβριο του 2018.



Τομεακά παραδείγματα προκλήσεων και δράσεων ετοιμότητας

Μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας — Ετοιμότητα για το Brexit

Ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς (αεροπορικές, οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, εσωτερικές πλωτές μεταφορές), η ΕΕ ορίζει κανόνες για την ασφάλεια, την προστασία και την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί διαχωρίζουν συνήθως τις επιχειρήσεις της ΕΕ από τις επιχειρήσεις τρίτων χωρών και παρέχουν πρόσβαση σε όσες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις μεταφορών της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά κατά πόσον η αλλαγή του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου από κράτος μέλος σε τρίτη χώρα επηρεάζει τις δραστηριότητές τους και θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ετοιμότητας.

 

Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει 10 ανακοινώσεις σχετικά με τον τομέα των μεταφορών (αεροπορικές μεταφορές, ασφάλεια της αεροπορίας, αεροπορική και θαλάσσια προστασία, οδικές μεταφορές, σιδηροδρομικές μεταφορές, προσόντα των ναυτικών, θαλάσσιες μεταφορές, προστασία των καταναλωτών και δικαιώματα των επιβατών, εσωτερική ναυσιπλοΐα, βιομηχανικά προϊόντα), οι οποίες περιγράφουν με σαφήνεια τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, π.χ. στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας, ελλείψει συγκεκριμένης ρύθμισης, ώστε με τον τρόπο αυτόν να παρασχεθεί στους ενδιαφερομένους η απαιτούμενη σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση αναφοράς στην οποία συνιστάται να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα εκδώσει, στο άμεσο μέλλον, δύο προτάσεις για την τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών στους οποίους θα είναι αναγκαίες οι αλλαγές βάσει οποιουδήποτε σεναρίου. Η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την αναγνώριση σε ενωσιακό επίπεδο των οργανισμών στους οποίους έχουν ανατεθεί καθήκοντα που αφορούν την επιθεώρηση και την εξέταση πλοίων θα αυξήσει την ασφάλεια δικαίου, θα διασφαλίσει τη συνέχεια των δραστηριοτήτων των θιγόμενων ιδιοκτητών πλοίων και θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των σημαιών των κρατών μελών της ΕΕ-27. Η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για τη σύσταση της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» έχει ως στόχο να διορθώσει την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν οι υποδομές μεταφορών της εν λόγω χώρας δεν θα βρίσκονται πλέον στην Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της συνδεσιμότητας του δικτύου της ΕΕ.

Τελωνεία — Ετοιμότητα για το Brexit

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καταστεί τρίτη χώρα, και ελλείψει συμφωνίας που να προβλέπει διαφορετικά, οι τελωνειακές διοικήσεις στην ΕΕ, δηλαδή οι εθνικές τελωνειακές αρχές, θα πρέπει να επιβάλλουν τους κανόνες της ΕΕ τόσο για τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τις εισαγωγές από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμόζονται οι διατυπώσεις που ισχύουν επί του παρόντος για τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής τελωνειακών διασαφήσεων για τις αποστολές εμπορευμάτων και των σχετικών ελέγχων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης. Οι δασμοί και οι φόροι (ιδίως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης) θα πρέπει να καταλογίζονται. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στην οποία δεν εφαρμόζονται τέτοιες διατυπώσεις ή επιβαρύνσεις στα σύνορα για τις συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης ΕΕ.

Οι τελωνειακές διατυπώσεις έχουν επιπτώσεις όσον αφορά τη συμπληρωματική τεκμηρίωση και τις απαιτήσεις δεδομένων για τις επιχειρήσεις, τη διεκπεραίωση και τους ελέγχους για τα τελωνεία, καθώς και τις απαιτήσεις υποδομών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα τελωνεία, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ΤΠ και των υλικών υποδομών, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια κατάλληλων ελέγχων βάσει κινδύνου.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια κατάσταση στην οποία οι αποστολές εμπορευμάτων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε τελωνειακές διαδικασίες και ελέγχους.

Οι εθνικές διοικήσεις έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νέα αυτή κατάσταση, σχεδιάζοντας ιδίως νέες προσλήψεις.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή εξέτασε προσεκτικά το ισχύον νομικό πλαίσιο και την εφαρμογή του. Παράλληλα με τη δραστηριότητα δημοσίευσης ανακοινώσεων προς τους ενδιαφερομένους, επικέντρωσε επίσης τις προσπάθειές της στην προειδοποίηση των κρατών μελών για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ σε σχέση με τις συναλλαγές με τις τρίτες χώρες. Έχουν διεξαχθεί τεχνικά σεμινάρια με τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 με σκοπό την ενημέρωση και τον εντοπισμό προβλημάτων, και έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με εκπροσώπους εμπορικών συμφερόντων, ιδίως μέσω της ομάδας εμπορικών επαφών της Επιτροπής.

Οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εξελιγμένα και διασυνδεδεμένα συστήματα ΤΠ. Η Επιτροπή δρομολόγησε διαδικασία για να διασφαλίσει ότι οι κατάλληλες αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη, ώστε να αντικατοπτρίζεται η αλλαγή του καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Επιτροπή διευκολύνει την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης. Πρόκειται για σημαντικό μέτρο διευκόλυνσης του εμπορίου που θα επιτρέπει στα εμπορεύματα να κυκλοφορούν ελεύθερα υπό τελωνειακή επιτήρηση σε διαφορετικές δικαιοδοσίες και το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση εμπορευμάτων που μεταφέρονται από ένα μέρος της ΕΕ σε άλλο μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες — Ετοιμότητα για το Brexit

Με την πάροδο των ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο γενικότερα και το Λονδίνο ειδικότερα έχουν καταστεί σημαντικό κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, χάρη και στην ενιαία αγορά. Πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και από τρίτες χώρες, έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη ενιαία αγορά με βάση τα δικαιώματα διαβατηρίου που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα εν λόγω δικαιώματα διαβατηρίου θα παύσουν να ισχύουν μετά την αποχώρηση. Ως εκ τούτου, η παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ-27 θα διέπεται από τα καθεστώτα τρίτων χωρών στο δίκαιο της ΕΕ και στα εθνικά νομικά πλαίσια του αντίστοιχου κράτους μέλους των πελατών από την ΕΕ. Δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να προετοιμαστούν για το σενάριο αυτό, εάν επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν διαταράξεις στο τρέχον επιχειρηματικό τους μοντέλο και ότι θα είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Όσον αφορά τις συμβάσεις, στο στάδιο αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα γενικής φύσεως που να συνδέεται με τη συνέχεια των συμβάσεων, δεδομένου ότι, καταρχήν, ακόμη και μετά την αποχώρηση, η εκπλήρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων μπορεί να συνεχιστεί. Ωστόσο, κάθε είδος σύμβασης πρέπει να εξεταστεί χωριστά.

Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει οκτώ ανακοινώσεις στον τομέα αυτόν. Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές έχουν παράσχει εκτεταμένη πρόσθετη καθοδήγηση στις εθνικές αρμόδιες αρχές και στους συμμετέχοντες στην αγορά μέσω σειράς γνωμοδοτήσεων. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης τροποποιήσεις σε ορισμένες από τις ισχύουσες εποπτικές ρυθμίσεις για να καλυφθούν οι δυνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συννομοθέτες παροτρύνονται να εγκρίνουν τις εν λόγω προτάσεις 17 το συντομότερο δυνατόν.

Δεδομένων των ενδεχόμενων επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συστάθηκε τεχνική ομάδα εργασίας, της οποίας την προεδρία ασκούν από κοινού η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει τακτικά δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του κινδύνου την περίοδο γύρω από τις 30 Μαρτίου 2019 στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Διάφορες άλλες αρχές συμμετέχουν στην ειδική ανάλυση συγκεκριμένων θεμάτων. Η ομάδα θα υποβάλει έκθεση για τις εργασίες της στην Επιτροπή και στην αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ασφάλεια των τροφίμων — Ετοιμότητα για το Brexit

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καταστεί τρίτη χώρα, και ελλείψει συμφωνίας που να προβλέπει διαφορετικά, οι αυστηροί κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς όρους και τους ελέγχους στα ζώα, τα φυτά και τα προϊόντα τους, θα ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Για τις εισαγωγές ζώων, φυτών και των προϊόντων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

·Το εμπόριο μπορεί να διεξαχθεί μόλις καθοριστούν οι υγειονομικοί και φυτοϋγειονομικοί όροι για τα σχετικά γεωργικά προϊόντα διατροφής και οι αντίστοιχες απαιτήσεις πιστοποίησης και ελέγχου.

·Θα πρέπει να δημιουργηθούν υλικές υποδομές, ώστε όλες οι μεταφορές ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων ζωικής προέλευσης), καθώς και ορισμένων φυτών και φυτικών προϊόντων, να μπορούν να περνούν από συνοριακούς σταθμούς ελέγχου (σε θαλάσσιους λιμένες, σε αερολιμένες ή στην ξηρά), όπως απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ. Μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί η χωρητικότητα των υφιστάμενων σταθμών, ενώ θα χρειαστούν επίσης νέοι σταθμοί.

Έχουν δημοσιευθεί 10 ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματικοί φορείς. Ομοίως, διοργανώθηκαν σεμινάριο με τεχνικό εμπειρογνώμονα για τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, καθώς και συναντήσεις με τους ενδιαφερομένους.

Φαρμακευτικά προϊόντα — Ετοιμότητα για το Brexit

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας ενός φαρμάκου πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ. Επιπλέον, τα φάρμακα που παρασκευάζονται σε τρίτη χώρα υποβάλλονται σε ειδικούς ελέγχους κατά την εισαγωγή.

Οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας και οι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού πρέπει να προετοιμαστούν για την κατάσταση αυτή, διασφαλίζοντας ιδίως ότι θα είναι διαθέσιμες στην ΕΕ οι αναγκαίες εγκαταστάσεις δοκιμών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής, σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εξέδωσαν ανακοίνωση και διάφορα πρόσθετα έγγραφα με ερωτήσεις και απαντήσεις για να παράσχουν καθοδήγηση. Επιπλέον, διοργανώθηκαν σεμινάριο με τεχνικό εμπειρογνώμονα για τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, καθώς και συναντήσεις με τους ενδιαφερομένους. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε έρευνα για τα ζωτικής σημασίας φαρμακευτικά προϊόντα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του στον τομέα της ετοιμότητας.

Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα — Ετοιμότητα για το Brexit

Επί του παρόντος, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όταν τηρείται ο GDPR (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων 2016/679). Μόλις το δίκαιο της ΕΕ παύσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή, αλλά θα υπόκειται σε ειδικούς όρους που προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ.

Οι εταιρείες και οι αρχές των κρατών μελών που διαβιβάζουν επί του παρόντος δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει, επομένως, να γνωρίζουν ότι, μετά την αποχώρηση, θα πρόκειται για «διαβίβαση» δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτη χώρα και ότι θα πρέπει να διερευνούν αν επιτρέπεται με βάση τις σχετικές διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας. Εάν το επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ουσιαστικά ισοδύναμο με εκείνο της ΕΕ, η Επιτροπή θα εκδίδει απόφαση επάρκειας που θα επιτρέπει τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα μπορέσει να ληφθεί μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καταστεί τρίτη χώρα. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον, ελλείψει απόφασης επάρκειας, είναι αναγκαίο να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι διαβιβάσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να είναι δυνατές. Οι αρχές προστασίας δεδομένων των κρατών μελών θα πρέπει να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια αυτή.

Επαγγελματικά προσόντα — Ετοιμότητα για το Brexit

Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται από πολίτες της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πολίτες που διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα τα οποία αποκτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον είναι σκόπιμο να λάβουν αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων στην ΕΕ-27, όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη κράτος μέλος.

Η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα και την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Συνιστά, ειδικότερα, στους υπηκόους της ΕΕ με επαγγελματικά προσόντα τα οποία αποκτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit να συμβουλευτούν τις αρμόδιες εθνικές αρχές σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισής τους πριν από τις 30 Μαρτίου 2019.

(1)

    http://data.consilium.europa.eu/doc/document/XT-20004-2017-INIT/el/pdf .

(2)

    http://data.consilium.europa.eu/doc/document/XT-20001-2018-INIT/el/pdf .

(3)

    http://data.consilium.europa.eu/doc/document/XT-20006-2018-INIT/el/pdf .

(4)

     Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου της Ένωσης θα παύσει να ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την 30ή Μαρτίου 2019, ώρα 00:00 Κεντρικής Ευρώπης (CET), εκτός αν καθοριστεί άλλη ημερομηνία με κυρωμένη συμφωνία αποχώρησης ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίσει ομόφωνα ότι οι Συνθήκες θα παύσουν να ισχύουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Επί του παρόντος, η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία ένδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να ζητήσει παράταση της συμμετοχής του στην ΕΕ.

(5)

    http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/06/29/20180629-euco-conclusions-art-50/ .

(6)

      https://ec.europa.eu/commission/publications/draft-agreement-withdrawal-united-kingdom-great-britain-and-northern-ireland-european-union-and-european-atomic-energy-community-0_en . https :// ec . europa . eu / commission / sites / beta - political / files / draft _ agreement _ coloured . pdf

(7)

      https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/joint_statement.pdf

(8)

     Κατά τη μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες των οποίων η ΕΕ αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η ΕΕ θα ενημερώσει τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη των εν λόγω συμφωνιών ότι, κατά τη μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κράτος μέλος για τους σκοπούς των συγκεκριμένων συμφωνιών.

(9)

     Κατά συνέπεια, το ειδικό καθεστώς που ρυθμίζει τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (ΥΧΕ) και περιέχεται στο τέταρτο μέρος της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα ισχύει πλέον ούτε ως προς τις βρετανικές ΥΧΕ.

(10)

     Τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά θέματα συζητήθηκαν με τις κλαδικές ενώσεις της ΕΕ σε συνεδρίαση της συμβουλευτικής ομάδας για την τροφική αλυσίδα και για την υγεία των ζώων και των φυτών που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2018.

(11)

      http://madb.europa.eu/madb/servicesForSME.htm . Οι πληροφορίες που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικαιροποιηθούν σε εύθετο χρόνο, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

(12)

      https://ec.europa.eu/info/files/brexit-legislative-preparedness-proposals_en

(13)

     COM(2018)312 final

(14)

     COM(2018)397 final

(15)

     Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από το Συμβούλιο ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

(16)

      https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness_en  

(17)

     COM(2017) 331 final και COM(2017) 536 final.

Top

Βρυξέλλες, 27.8.2018

COM(2018) 556 final/2

CORRIGENDUM

This document corrects document COM(2018) 556 final of 19.7.2018

Concerns all language versions

Correction of minor clerical errors

The text shall read as follows:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
στις 30 Μαρτίου 2019


Παράρτημα: «Ανακοινώσεις ετοιμότητας για το Brexit», οι οποίες έχουν δημοσιευτεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ανά θέμα

(στις 18 Ιουλίου 2018) 1

Θέμα

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

1

Βιομηχανικά προϊόντα

2

Φαρμακευτικά προϊόντα (για ανθρώπους/κτηνιατρικά)

3

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

4

Βιοκτόνα

5

Αυτοκίνητα οχήματα

6

Γεωργικά και δασικά οχήματα, δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα και τετράκυκλα, μη οδικά κινητά μηχανήματα

7

Βιομηχανικά χημικά προϊόντα (REACH) (έχουν δημοσιευτεί από τον ECHA)

8

Οικολογικό σήμα

9

Απόβλητα (εκτός των αδειών αποστολής)

ΤΡΟΦΙΜΑ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΖΩΝΤΑ ΖΩΑ, ΦΥΤΑ

10

Τρόφιμα και βιολογική παραγωγή

11

Ζωοτροφές

12

ΓΤΟ

13

Φυσικά μεταλλικά νερά

14

Φυτικό αναπαραγωγικό υλικό

15

Αναπαραγωγή ζώων/ζωοτεχνία

16

Υγεία των ζώων

17

Υγεία των φυτών

ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

18

Κανόνες καταγωγής

19

Τελωνεία και ΦΠΑ

20

Πιστοποιητικά εισαγωγής/εξαγωγής

21

Δείγματα απειλούμενων ειδών (CITES) (εισαγωγή και εξαγωγή)

22

Εισαγωγή ξυλείας

23

Επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

24

Υποχρεωτικοί λογιστικοί έλεγχοι

25

Οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

26

Διαχείριση στοιχείων ενεργητικού

27

Μετασυναλλακτικές υπηρεσίες

28

Επενδυτικές υπηρεσίες

29

Τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληρωμών

30

(Αντ)ασφάλιση

31

Ιδρύματα επαγγελματικών συντάξεων

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

32

Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

33

Εταιρικό δίκαιο

34

Διεθνές ιδιωτικό δίκαιο

35

Προστασία καταναλωτών και δικαιώματα επιβατών

ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

36

Εμπορικά σήματα και Κοινοτικά σχέδια

37

Φυτικές ποικιλίες

38

Πνευματική Ιδιοκτησία

39

Συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

40

Επαγγελματικά προσόντα

41

Προσόντα προσωπικού σφαγείων

42

Προσόντα μεταφορέων ζώων

43

Προσόντα ναυτικών

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

44

Αεροπορικές μεταφορές (πρόσβαση)

45

Αεροπορική ασφάλεια

46

Αεροπορική προστασία και προστασία στη θάλασσα

47

Οδικές μεταφορές

48

Θαλάσσιες μεταφορές (πρόσβαση και ασφάλεια)

49

Σιδηροδρομικές μεταφορές

50

Εσωτερικές πλωτές μεταφορές

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

51

Ονόματα τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu

52

Ηλεκτρονικό εμπόριο (υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών)

53

Τηλεπικοινωνίες

54

Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων

55

Υπηρεσίες eIDAS/εμπιστοσύνης

56

Ασφάλεια δικτύου

57

Γεωγραφικός αποκλεισμός

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

58

Θέματα σχετικά με την Ευρατόμ

59

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

60

Εγγυήσεις προέλευσης

ΑΛΛΑ

61

Ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

62

Δημόσιες συμβάσεις

63

Σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου της ΕΕ (EMAS)

64

Ανακύκλωση πλοίων

65

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

66

Κεκτημένο στον τομέα της αλιείας

67

Ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων

68

Βιομηχανική ασφάλεια (ΔΠΕΕ)

Top