Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0022

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS on the implementation and relevance of the European Union Work Plan for Sport 2014-2017

COM/2017/022 final

Brussels, 20.1.2017

COM(2017) 22 final

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS

on the implementation and relevance of the European Union
Work Plan for Sport 2014-2017


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ TΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο
2014-2017

A)    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά την ενσωμάτωση του αθλητισμού στη συνθήκη της Λισαβόνας και σύμφωνα με το άρθρο 165 της ΣΛΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη ενίσχυσαν τη συνεργασία τους σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της ευρωπαϊκής διάστασης στον τομέα του αθλητισμού. Η συνεργασία επικεντρώθηκε στους τομείς όπου η ΕΕ μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στις δραστηριότητες των κρατών μελών και να στηρίξει τις ενέργειές τους. Κατά την τελευταία δεκαετία ο αθλητισμός αποτελεί ένα πεδίο πολιτικής που επηρεάζει τις συνολικές φιλοδοξίες της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, συμβάλλοντας στην εφαρμογή των προτεραιοτήτων που ορίζονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» 1 και στο πρόγραμμα για απασχόληση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δημοκρατική αλλαγή 2 . Επιπλέον, η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα του αθλητισμού, όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η ακεραιότητα και η κοινωνική ένταξη και η προβολή των πλεονεκτημάτων της συμμετοχής στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση.

Ως συνέχεια της επιτυχούς εφαρμογής του πρώτου προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (2011-2014) 3 , το Συμβούλιο θέσπισε το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (2014-2017) 4 με στόχο την προαγωγή και την ανάπτυξη της πολιτικής για τον αθλητισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή και οι Προεδρίες του Συμβουλίου, από κοινού με τα κράτη μέλη, συνεργάστηκαν στενά με επίκεντρο τα θέματα «ακεραιότητα στον αθλητισμό», «οικονομική διάσταση του αθλητισμού» και «αθλητισμός και κοινωνία», με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων και των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο ΕΕ. Οι αθλητικές οργανώσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη συμμετείχαν επίσης άμεσα στην εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών της ΕΕ.

Το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό καθορίζει τις προτεραιότητες και παρουσιάζει τον κατάλογο των απαιτούμενων αποτελεσμάτων 5 , καθώς και τις αντίστοιχες δομές εργασίας, ιδίως τις ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Η Επιτροπή έλαβε εντολή να εκδώσει, το αργότερο έως τον Νοέμβριο 2016, κατά την τελική φάση του προγράμματος εργασιών, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος, ως βάση για την εκπόνηση πιθανού τρίτου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει την άποψη της Επιτροπής σχετικά με την εν λόγω εφαρμογή και αξιολογεί τον ευρύτερο πολιτικό αντίκτυπο του προγράμματος εργασιών. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις γραπτές εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, καθώς και από εμπειρογνώμονες και παρατηρητές που συμμετέχουν στις ομάδες εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, περιλαμβάνει συστάσεις για ενδεχόμενο μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.

B)     ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Επιτροπή υπέβαλε την αξιολόγησή της για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό βάσει ερωτηματολογίου 6 , των αποτελεσμάτων από διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις ενδιαφερόμενων μερών αλλά και αυθόρμητων εισηγήσεων. Η ανάλυση των στοιχείων που υποβλήθηκαν έδειξε ότι το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και ορισμένοι τομείς που χρήζουν βελτίωσης.

1.Μέθοδοι εργασίας και δομές

Μετά την έγκριση του δεύτερου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, η Επιτροπή δημιούργησε πέντε ομάδες εμπειρογνωμόνων 7 , αποτελούμενες από εντεταλμένους αντιπροσώπους των κρατών μελών, για να εξετάσουν συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής για τον αθλητισμό και για να συμβάλλουν στην επίτευξη των ζητούμενων αποτελεσμάτων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη, ύστερα από αίτημα και με την έγκριση των εκπροσώπων των κρατών μελών, είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις αυτών των ομάδων (βλ. παράρτημα 1). Ο ρόλος της Επιτροπής έγκειτο στη στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και στη στήριξή τους κατά την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών.

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων ξεκίνησαν τις εργασίες τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Κάθε ομάδα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα εργασιών για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στο πρόγραμμα εργασιών. Τα ζητούμενα αποτελέσματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πιθανές μελλοντικές δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ και για το σχεδιασμό εθνικών πολιτικών.

Πέραν των εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν από τις πέντε ομάδες εμπειρογνωμόνων, το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και άλλες δομές και μέθοδοι εργασίας, μεταξύ άλλων, διασκέψεις της Προεδρίας, συνεδριάσεις των υπουργών και διευθυντών Αθλητισμού, μελέτες της Επιτροπής και συνέδρια, καθώς και πίνακες δεσμεύσεων.

Οι διευθυντές αθλητισμού είχαν ως συγκεκριμένο έργο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την εξασφάλιση της ανταλλαγής εμπειριών στον τομέα του αθλητισμού.

Πραγματοποιήθηκε διαρθρωμένος διάλογος με αθλητικές οργανώσεις, με τη μορφή διαφόρων συναντήσεων και εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν το ετήσιο φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό και οι συναντήσεις στο περιθώριο κάθε Συμβουλίου.

Από το 2014 έως το 2016 έλαβαν χώρα 2 άτυπες συναντήσεις υπουργών Αθλητισμού, 9 εκδηλώσεις και διασκέψεις της Προεδρίας και 5 συνεδριάσεις διευθυντών Αθλητισμού. Επιπλέον, έχουν δημοσιευτεί 8 μελέτες της Επιτροπής για τη στήριξη και την προώθηση της εφαρμογής του προγράμματος εργασιών. Τέλος, έχουν αναληφθεί προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατάρτιση πίνακα δεσμεύσεων.

2.Αποτελέσματα

Το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, στο παράρτημα I, καθορίζει 16 αποτελέσματα σε βασικούς τομείς που πρέπει να επιτευχθούν έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία και περιγράφει τις αντίστοιχες δομές εργασίας. Τα αποτελέσματα καλύπτουν τον αθλητισμό σε όλες τις διαστάσεις του (κοινωνική, οικονομική, οργανωτική). Όλα τα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί ή πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017. Ο πίνακας που επισυνάπτεται ως παράρτημα στην παρούσα έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση καθενός από τα εν λόγω αποτελέσματα (βλ. παράρτημα 2).

Αξίζει να επισημανθούν ιδιαίτερα ορισμένοι τομείς όπου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος:

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων, στην αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων συμμετείχαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δίνοντας τη δυνατότητα έγκαιρης ανταλλαγής στοιχείων για τις εξελίξεις στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Macolin 8 , που είχαν εγκριθεί πριν από την έναρξη του προγράμματος εργασιών.

Όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση στον τομέα του αθλητισμού, η αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων διευκρίνισε τον βαθμό υλοποίησης των αρχών της ΕΕ και, επίσης, παρουσίασε προτάσεις για έναν ενδεχόμενο πίνακα δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα την πρόσφατη δέσμευση της Επιτροπής για τη χρηστή διακυβέρνηση.

Όσον αφορά τη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας (HEPA), η αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων προέβη στη συλλογή και ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την προώθηση της σωματικής άσκησης στα κράτη μέλη, συμβάλλοντας στον ορισμό και την εφαρμογή πολιτικών και σχεδίων δράσης σε εθνικό επίπεδο. Μέσω του πλαισίου παρακολούθησης της σύστασης του Συμβουλίου για την HEPA, τα κράτη μέλη ανέφεραν την έγκριση 37 νέων πολιτικών και σχεδίων δράσης από το 2013 και μετά, σε όλους τους τομείς που συνδέονται με τη ΗΕΡΑ (επί συνόλου 152 πολιτικών και σχεδίων δράσης), υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα και την επικαιρότητα αυτών των ανταλλαγών ορθών πρακτικών.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την οικονομική διάσταση του αθλητισμού εστίασε συγκεκριμένα στα οικονομικά οφέλη του αθλητισμού, στην κληρονομιά των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και στη βιώσιμη χρηματοδότηση του αθλητισμού. Σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος στο πεδίο των δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό (SSA), με σκοπό να μετρηθεί και να καταδειχθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του τομέα. Στο μεταξύ, οκτώ κράτη μέλη (AT, CY, DE, LT, NL, PO, PT, UK) 9 και η Ελβετία διαθέτουν SSA· Οι LU και RO έχουν οριστικοποιήσει τους εθνικούς τους SSA, ενώ ορισμένα άλλα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την εθνική στατιστική υπηρεσία τους.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους ανθρώπινους πόρους διευκόλυνε την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών. Επιπλέον, συζήτησε τις εθνικές στρατηγικές για τη διπλή σταδιοδρομία των αθλητών και συνέβαλε στην προετοιμασία τομεακών πλαισίων επαγγελματικών προσόντων με αναφορά στα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων (ΕθΠΕΠ) και το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ). Τέλος, ο αθλητισμός αναγνωρίστηκε σε πολιτικό επίπεδο ως ένας από τους τρόπους για την αύξηση της απασχολησιμότητας και κοινωνικής ένταξης των νέων.

3.Αξιολόγηση

Το πρώτο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, σε γενικές γραμμές, θεωρήθηκε επιτυχημένο από τα κράτη μέλη, την Επιτροπή και τους περισσότερους ενδιαφερόμενους φορείς. Συνεπώς, το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ αποτέλεσε, σε μεγάλο βαθμό, συνέχεια του πρώτου, με αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων και ελαφρά μείωση του αριθμού των ομάδων εμπειρογνωμόνων (5 αντί για 6). Η αξιολόγηση αυτού του δεύτερου προγράμματος εργασιών της ΕΕ δείχνει ότι η εξασφάλιση της συνέχειας ήταν η ορθή προσέγγιση, ακόμη και αν θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένοι προσανατολισμοί για το μέλλον.

Οι γραπτές εισηγήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του ερωτηματολογίου ανέφεραν ότι, συνολικά, οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν βάσει του παρόντος προγράμματος εργασιών είχαν θετικά αποτελέσματα στους καθορισμένους τομείς προτεραιότητας. Η συντριπτική πλειονότητα συμφώνησε ότι το πρόγραμμα εργασιών εστιάστηκε στις ορθές προτεραιότητες (91 %), ότι βελτίωσε τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του αθλητικού κινήματος (69 %) και ότι βελτίωσε τον πολιτικό συντονισμό για τον αθλητισμό σε επίπεδο ΕΕ (69 %). Το 70 % συμφώνησε ότι το πρόγραμμα εργασιών εισήγαγε κατάλληλες δομές και μεθόδους εργασίας, ενώ το 26 % δεν συμφώνησε με την άποψη αυτή. Στην ερώτηση αν το πρόγραμμα εργασιών απέδωσε επωφελή αποτελέσματα για τη διαδικασία χάραξης πολιτικής, το 61 % είχε θετική άποψη και το 29 % αρνητική. Το 46 % των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι το πρόγραμμα εργασιών βελτίωσε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και του αθλητικού κινήματος σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 38 % δεν συμφώνησε με την άποψη αυτή.

Σε σχέση με τις εργασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων, η μεγάλη πλειονότητα έκρινε ότι οι ομάδες εμπειρογνωμόνων διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών (85 %). Υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι η Επιτροπή παρείχε κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τις εργασίες των εν λόγω ομάδων εμπειρογνωμόνων (84 %) και κατάλληλη υλικοτεχνική και γραμματειακή υποστήριξη στο έργο τους (90 %). Σε σχέση με τα αποτελέσματα των ομάδων εμπειρογνωμόνων, το 56 % συμφώνησε ότι είχαν αντίκτυπο στον τομέα του αθλητισμού, ενώ το 32 % δεν συμφώνησε με την άποψη αυτή.

Η πλειονότητα των εισηγήσεων ανέφερε ότι το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό είχε θετικό αντίκτυπο στον τομέα του αθλητισμού (80 %) και ότι ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της πολιτικής για τον αθλητισμό σε επίπεδο ΕΕ (93 %). Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε εθνικό επίπεδο, το 64 % πιστεύει ότι το πρόγραμμα εργασιών ήταν κατάλληλο, ενώ το 26 % θεωρεί ότι δεν ήταν. Στην ερώτηση αν το πρόγραμμα εργασιών είχε αντίκτυπο στην πολιτική για τον αθλητισμό εκτός της ΕΕ, οι γνώμες διχάζονται (34 % έναντι 33 %).

Λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές παρατηρήσεις των κρατών μελών, διαπιστώνεται ότι:

Όσον αφορά τη διάρκεια του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, οι περισσότερες απαντήσεις έδειξαν ότι η ισχύουσα 3ετής διάρκεια είναι κατάλληλη. Ωστόσο, σε πολλές απαντήσεις αναφέρεται ότι θα προσφερόταν επίσης μια μεγαλύτερη διάρκεια, έως 4 έτη, ενώ σε λίγες μόνο απαντήσεις αναφέρεται ότι η περίοδος των 3 ετών είναι υπερβολικά μεγάλη.

Η άποψη για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις ομάδες εμπειρογνωμόνων είναι ότι λειτουργούν καλά. Πολλοί από όσους απάντησαν πρότειναν ότι μια πιο στοχευμένη προσέγγιση, με τη μείωση των προς εξέταση θεμάτων, λιγότερες ομάδες εμπειρογνωμόνων και λιγότερες συνεδριάσεις θα βελτίωνε το μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών για τον αθλητισμό.

Η συμμετοχή παρατηρητών στις εργασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων είναι ένα ζήτημα που τέθηκε σε πολλές απαντήσεις. Ένα ευρέως διαδεδομένο σχόλιο ήταν ότι μερικοί παρατηρητές είχαν την τάση να προωθούν τις απόψεις της οργάνωσής τους, αντί να τηρούν ουδέτερη προσέγγιση.

Τα αποτελέσματα που ζητήθηκαν από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων συχνά ήταν υπερβολικά πολλά και τα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, ιδίως για ορισμένες από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων, ήταν υπερβολικά εκτενή. Σε πολλά σχόλια προτάθηκε να υπάρξει ένα πιο στοχοθετημένο πεδίο εργασίας των ομάδων εμπειρογνωμόνων και να μειωθούν τα ζητούμενα αποτελέσματα.

Ο διαρθρωμένος διάλογος της ΕΕ με τις αθλητικές οργανώσεις θα μπορούσε να βελτιωθεί σε σχέση με τη σημερινή του μορφή. Οι περισσότερες απαντήσεις αναγνώριζαν το ετήσιο φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό ως κύριο και πολύτιμο θεσμό στο πλαίσιο αυτό. Εκφράστηκαν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική προστιθέμενη αξία της συνάντησης διαρθρωμένου διαλόγου, υπό τη σημερινή του μορφή, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Η εκτίμηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει, από πολλές απόψεις, τις κύριες παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης. Καταρχάς, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό το δεύτερο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ ήταν επιτυχημένο, υπό την έννοια ότι όλα τα ζητούμενα αποτελέσματα παραδόθηκαν σε καλό επίπεδο ποιότητας. Οι μέθοδοι εργασίας αποδείχτηκαν αποτελεσματικές για την ανάπτυξη ενός μόνιμου διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα κράτη μέλη σχετικά με βασικές ευρωπαϊκές επιδιώξεις στον χώρο του αθλητισμού. Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων αποτέλεσαν προνομιακό μέρος δικτύωσης. Πρόσφεραν τη δυνατότητα αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των αθλητικών οργανώσεων. Διάφοροι τομείς πολιτικής, όπως η HEPA ή η χρηστή διακυβέρνηση, επωφελήθηκαν άμεσα από τις εργασίες σε επίπεδο ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Η Επιτροπή θεωρεί, επίσης, ότι ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων δεν ήταν πάντοτε σημαντικός. Ορισμένα αποτελέσματα, όπως εκείνα για μείζονες αθλητικές εκδηλώσεις και εκείνα για τη σωματική αγωγή στα σχολεία, συνέβαλαν στη διαδικασία χάραξης πολιτικής, ιδίως στα συμπεράσματα του Συμβουλίου 10 . Ορισμένα αποτελέσματα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο διασκέψεων, σεμιναρίων ή εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης. Ωστόσο, άλλα αποτελέσματα δεν έχουν πραγματικά αξιοποιηθεί μετά την παράδοσή τους στο Συμβούλιο. Επιπλέον, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες για το κατά πόσο είχαν επιρροή ή χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής είναι περιορισμένες.

Επιπλέον, από άποψη εφοδιαστικής, η οργάνωση του μεγάλου αριθμού συνεδριάσεων των ομάδων εμπειρογνωμόνων υπήρξε απαιτητική. Ομοίως, ήταν δύσκολο για τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στις εν λόγω ομάδες εμπειρογνωμόνων. Δεν μπορούσαν όλα τα κράτη μέλη να εκπροσωπούνται στις συνεδριάσεις σε τακτική βάση.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρχε μια αντίφαση μεταξύ των φιλόδοξων στόχων ορισμένων ομάδων εμπειρογνωμόνων και της ανάγκης αξιοποίησης ειδικής εμπειρογνωμοσύνης σε έναν δεδομένο τομέα. Η έκταση της εντολής που δόθηκε σε ορισμένες ομάδες (χρηστή διακυβέρνηση, ανθρώπινο δυναμικό) οδήγησε στη διαμόρφωση ετερογενών ομάδων όσον αφορά την εμπειρογνωμοσύνη. Εκ των πραγμάτων, το ευρύ πεδίο των εντολών των ομάδων εμπειρογνωμόνων δεν επέτρεπε πάντοτε στα κράτη μέλη να ορίζουν αντιπροσώπους με κατάλληλο επίπεδο εξειδίκευσης. Αντιθέτως, κατά την άποψη της Επιτροπής, οι παρατηρητές προσέδωσαν, ως επί το πλείστον, προστιθέμενη αξία από άποψη ειδικών γνώσεων.

Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η διαφοροποίηση των μεθόδων εργασίας, δηλαδή πέραν των ομάδων εμπειρογνωμόνων, θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.

Γ)    ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Επιτροπή πιστεύει ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν διάφορες βελτιώσεις για το μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, ούτως ώστε να καταστεί πιο επίκαιρο και να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι συστάσεις της Επιτροπής αφορούν τις γενικές αρχές, τις προτεραιότητες και τις μεθόδους εργασίας.

1) Γενικές αρχές

Πρώτον, για το επόμενο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό θα πρέπει να καθοριστεί μια σαφής διάρκεια. Μολονότι η διάρκεια του πρώτου και δεύτερου προγράμματος εργασίας δεν είχε οριστεί ρητά, στην ουσία κάλυπταν μια περίοδο τριών ετών. Ωστόσο, λαμβανομένης υπόψη της προπαρασκευαστικής φάσης διάρκειας μερικών μηνών και της διαδικασίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό, διάρκειας άνω των 6 μηνών, οι πραγματικά παραγωγικές εργασίες περιορίζονται, εκ των πραγμάτων, σε μια περίοδο δύο έως δυόμισι ετών.

Αντίστοιχα, ο χρόνος για την επίτευξη των απαιτούμενων αποτελεσμάτων ήταν περιορισμένος. Αυτό άσκησε κάποια πίεση χρόνου για την παραγωγή μιας σειράς αποτελεσμάτων και δεν επέτρεψε την προσαρμογή σε νέες συνθήκες και νέες προκλήσεις. Θα μπορούσε, συνεπώς, να θεωρηθεί σκόπιμο να παραταθεί η διάρκεια ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος εργασιών της ΕΕ ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να βελτιωθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα των εργασιών. Η προστιθέμενη αξία από την επέκταση της διάρκειας έγκειται, επίσης, στη δυνατότητα ευθυγράμμισης του προγράμματος εργασιών με τις προτεραιότητες που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι, για πολλούς λόγους, το 2020 αποτελεί ορόσημο, η Επιτροπή συνιστά το ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό να διαρκέσει έως το τέλος του 2020, ώστε να συμπίπτει, μεταξύ άλλων, με τη λήξη του τρέχοντος ΠΔΠ. Η δυνατότητα μεγαλύτερης διάρκειας θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στο μέλλον.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορεί να προσαρμόζεται το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του. Θα ήταν σημαντικό να εξεταστούν δυνατότητες προσαρμογής των δράσεων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό στις εξελισσόμενες περιστάσεις, όπως, για παράδειγμα, την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη ή τις μείζονες προκλήσεις που σχετίζονται με τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση. Επίσης, μια πιο ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τα καλυπτόμενα θέματα θα συνέβαλε αποτελεσματικά στην ανταπόκριση, όπου είναι σκόπιμο, σε εξελίξεις στον τομέα του αθλητισμού. Η ευελιξία που θα παρείχε αυτή η προσέγγιση θα συνέβαλε να εξασφαλιστεί προστιθέμενη αξία των εργασιών στον τομέα του αθλητισμού σε επίπεδο ΕΕ.

Τρίτον, στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη αύξησης της συνεργασίας με άλλους τομείς της πολιτικής που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αθλητισμό (π.χ. ανταγωνισμός, ελεύθερη μετακίνηση, απασχόληση, προστασία δεδομένων, εκπαίδευση και κατάρτιση, υγεία). Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη διατομεακή συνεργασία και να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση τομέων της πολιτικής της ΕΕ με συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό. Η εξασφάλιση μιας ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τον αθλητισμό και η ενσωμάτωση του αθλητισμού σε άλλους τομείς της πολιτικής θα ήταν χρήσιμη για να δοθεί προστιθέμενη αξία στον τομέα του αθλητισμού σε επίπεδο ΕΕ. Η πολιτική για τον αθλητισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα· η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα με άλλες σχετικές πολιτικές είναι ουσιαστικής σημασίας.

Τέταρτον, συνέργειες με το πρόγραμμα Erasmus+: το πρόγραμμα για τον αθλητισμό θα μπορούσε να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, συμβάλλοντας στον εντοπισμό συγκεκριμένων ειδικών προτεραιοτήτων στον χώρο του αθλητισμού, στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Erasmus+, και εξασφαλίζοντας ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα στο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ και στην επιλογή των έργων. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα επιλεγμένων σχεδίων του Erasmus+ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής για τον αθλητισμό (προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω»). Επιπλέον, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστούν συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ.

2) Προτεραιότητες

Αρμόδια στον τομέα του αθλητισμού είναι τα κράτη μέλη. Επομένως, μόνο η προστιθέμενη αξία της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη συμπερίληψη ενός θέματος στο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ. Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων στον αθλητισμό θα πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη συμπερίληψη ενός θέματος στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει, ενδεχομένως, να μειωθεί ο αριθμός των προτεραιοτήτων.

Η Επιτροπή προτείνει να συνδεθούν καλύτερα οι προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ με τις πολιτικές προτεραιότητες που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτές για την ανάπτυξη και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων της απασχολησιμότητας των νέων, της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων, της αλλαγής του κλίματος, της ατζέντας για τις δεξιότητες, κ.λπ., ώστε να ενισχυθεί ο πολιτικός αντίκτυπος του προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Οι μηχανισμοί της πολιτικής συνοχής μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στην υποστήριξη σχεδίων για τον αθλητισμό, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδίως στις περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Η εξασφάλιση της συνέχειας των ήδη καθορισμένων προτεραιοτήτων θα πρέπει να ενσωματώνεται στα μελλοντικά προγράμματα εργασιών της ΕΕ, ώστε να αξιοποιούνται οι εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, συνιστάται ιδιαίτερα η μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμογή των πρακτικών και υφιστάμενων αποτελεσμάτων (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, συστάσεις πολιτικής, πίνακες δεσμεύσεων) που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων εργασιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευέλικτης παρακολούθησης της προόδου που σημειώνεται ως προς το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση με σημερινά προβλήματα στον κόσμο του αθλητισμού (π.χ. προστασία δεδομένων, ανθρώπινα δικαιώματα, μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ντόπινγκ, διαφθορά, κ.λπ.), και να εξεταστούν δυνατότητες συγκερασμού των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν παρόμοια θέματα επικαιρότητας.

Χωρίς η απαρίθμηση να είναι εξαντλητική, στις ενδεχόμενες προτεραιότητες που πρέπει να περιληφθούν στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του αθλητισμού στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, η χρηστή διακυβέρνηση, η προαγωγή του μαζικού αθλητισμού και η ουσιαστική σύνδεση της σωματικής άσκησης με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Η Επιτροπή συνιστά, επίσης, να εξεταστεί η αξιοποίηση του μελλοντικού προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό για την αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης του αθλητισμού και για τη βελτίωση της βάσης τεκμηρίωσης για τον αθλητισμό 11 , συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για τη μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής του τομέα αυτού στην οικονομία 12 και τα ευεργετικά του αποτελέσματα για την κοινωνία.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό θα πρέπει επίσης να αποτελέσει εργαλείο για την προώθηση των θετικών αξιών του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών συνεπειών του για την υγεία, και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εστίαση μόνο στις αρνητικές πτυχές των αθλητικών δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή προτείνει επίσης την αξιοποίηση του μελλοντικού προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών όσον αφορά την προώθηση καινοτόμων απαντήσεων σε σύνθετα φαινόμενα, όπως η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη συμμετοχής.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο προσδιορισμός προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος εργασιών της ΕΕ θα μπορούσε να ωφεληθεί από τον διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των σχετικών αθλητικών φορέων, αλλά και άλλων σχετικών κοινωνικών εταίρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμμετέχει στενότερα στην εφαρμογή του μελλοντικού προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, για παράδειγμα, μέσω της τακτικής υποβολής εκθέσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αντίστοιχες δομές του Κοινοβουλίου και τη συμμετοχή σε επιλεγμένες συνεδριάσεις και εκδηλώσεις.

Τέλος, η βελτίωση του συντονισμού και η σαφέστερη σύνδεση μεταξύ των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό και των εκ περιτροπής Προεδριών της ΕΕ θα βελτιώσουν τη χρησιμότητα των αποτελεσμάτων των εργασιών μας. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ισχυρότερη σύνδεση των αποτελεσμάτων του προγράμματος εργασιών της ΕΕ με τις προτεραιότητες των κρατών μελών που ασκούν την Προεδρία της ΕΕ κατά τη διάρκεια του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.

3) Μέθοδοι εργασίας

Για να αξιοποιηθούν οι θετικές εμπειρίες του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος εργασιών της ΕΕ και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί, η Επιτροπή θεωρεί σκόπιμη την αναθεώρηση των μεθόδων εργασίας, ώστε να μπορέσουν οι σχετικοί φορείς να συνεργαστούν αποτελεσματικά, με την παράλληλη κάλυψη των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό.

Πρώτον, το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα πρόβλεψης διαφορετικών μεθόδων εργασίας, πέρα από τις παραδοσιακές ομάδες εμπειρογνωμόνων που ενδεχομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξακολουθούν να αποτελούν το καταλληλότερο μέσο συνεργασίας. Πιθανές πρόσθετες μέθοδοι εργασίας που πρέπει να εξεταστούν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συνέδρια, πλατφόρμες, σεμινάρια, μελέτες, ομάδες εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, μάθηση μέσω ομοτίμων και ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Η καλύτερη διευκρίνιση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και σε επίπεδο πολιτικής θα συμβάλει στην επιλογή της πλέον κατάλληλης μεθόδου εργασίας.

Δεύτερον, η κατάρτιση ενός εγγράφου δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να θεωρείται το μόνο σημαντικό αποτέλεσμα. Ορισμένες φορές, η διαδικασία αυτή καθαυτή μπορεί να θεωρηθεί ως επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κατάρτιση ενός εγγράφου αντλεί την αξία της από την αναμενόμενη ανάγκη και χρήση της από την αθλητική κοινότητα γενικότερα ή από μια σαφώς προσδιορισμένη ανάγκη από το Συμβούλιο. Με άλλα λόγια, η απαίτηση για την κατάρτιση οποιουδήποτε εγγράφου θα πρέπει να είναι σαφής. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται ιδιαίτερα η σημαντική μείωση του αριθμού των εγγράφων που πρέπει να καταρτίζονται σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα εργασιών της ΕΕ.

Τρίτον, μολονότι η λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο των προγραμμάτων εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό είχε σημαντικά οφέλη, η Επιτροπή πιστεύει ότι η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ θα ωφεληθεί από τη χρήση μεγαλύτερης ποικιλίας μεθόδων εργασίας, ιδίως για τη διευκόλυνση και παρακολούθηση της ενσωμάτωσης του αθλητισμού σε σχετικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.

Τέταρτον, θα πρέπει να εξεταστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να αντιμετωπίζονται, επίσης, θέματα επικαιρότητας. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ετήσιων συνεδριάσεων των ενδιαφερόμενων μερών, με τη συμμετοχή των κρατών μελών και του αθλητικού κινήματος, με σκοπό τη μέτρηση σε τακτική βάση της προόδου που σημειώνεται.

Πέμπτον, θα πρέπει να αναπτυχθεί ο διαρθρωμένος διάλογος της ΕΕ με αθλητικές οργανώσεις. Η κεντρική θέση του φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ενισχυθούν η θέση και ο ρόλος των αθλητικών οργανώσεων στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό. Η συνάντηση διαρθρωμένου διαλόγου που πραγματοποιείται στο περιθώριο του Συμβουλίου θα πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής κρατών μελών και οργανώσεων. Η διοργάνωση ειδικών συναντήσεων θεματικών ενοτήτων για διάφορους τομείς της πολιτικής, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, επιλεγμένων έργων του προγράμματος Erasmus+, εμπειρογνωμόνων και άλλων αθλητικών φορέων, θα μπορούσε να συνεκτιμηθεί για την περαιτέρω προώθηση του μαζικού αθλητισμού στην Ευρώπη.

Τέλος, ενώ είναι σαφές ότι ορισμένες από τις προβλεπόμενες μεθόδους εργασίας θα πρέπει να επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων μόνο μεταξύ των κρατών μελών, θα πρέπει, ανάλογα με την περίπτωση, να εξασφαλίζεται ένα υψηλό και συνεκτικό επίπεδο αντιπροσωπευτικότητας του αθλητικού κινήματος στην προετοιμασία και την υλοποίηση του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό. Μολονότι η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει αποδειχθεί η προστιθέμενη αξία των παρατηρητών στις ομάδες εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ότι ο αριθμός των οργανώσεων που συμμετέχουν θα πρέπει περιοριστεί περισσότερο σε εκείνους που έχουν άμεση σχέση με το εκάστοτε θέμα. Θα πρέπει να θεσπιστεί διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων οργανώσεων, με βάση τις δραστηριότητες και την αντιπροσωπευτικότητα του αθλητικού κινήματος. Ομοίως, η επιλογή πιο συγκεκριμένων θεμάτων για τις μελλοντικές ομάδες εμπειρογνωμόνων θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη εκπροσώπηση, τόσο σε επίπεδο κράτους μέλους όσο και σε επίπεδο παρατηρητή, και, κατά συνέπεια, η κατάλληλη γνώση για το εξεταζόμενο θέμα.

(1)  COM (2010)2020 της 3ης Μαρτίου 2010.
(2)  Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, στις 15 Ιουλίου 2014.
(3)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011.
(4)  ΕΕ C 183 της 14.6.2014.
(5) Παράρτημα I του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό
(6)

     Το ερωτηματολόγιο απεστάλη στα κράτη μέλη και στους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, καθώς και στους παρατηρητές που συμμετέχουν στις ομάδες εμπειρογνωμόνων. Περιελάμβανε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή, το σχέδιο εργασίας, την καταλληλότητα και τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, καθώς και προτάσεις για το μέλλον. Ελήφθησαν 105 απαντήσεις. Οι απαντήσεις αυτές συμπληρώθηκαν με στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τις συνεδριάσεις και διασκέψεις (όπως το φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στις 9-10 Μαρτίου 2016). Υποβλήθηκαν επίσης αυθόρμητες γραπτές εισηγήσεις από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη.

(7)  Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους προσυνεννοημένους αγώνες· Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση, ομάδα εμπειρογνωμόνων για την οικονομική διάσταση, ομάδα εμπειρογνωμόνων για την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας, ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό.
(8)

     Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων·

        https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/215  

(9)   http://bookshop.europa.eu/en/sport-satellite-accounts-pbNC0213236/
(10) Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 31 Μαΐου 2016·Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση των κινητικών δεξιοτήτων και της σωματικής και αθλητικής δραστηριότητας των παιδιών, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 24 Νοεμβρίου 2015.
(11)  Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθούν περαιτέρω οι εργασίες σχετικά με τις στατιστικές για τον αθλητισμό που πραγματοποιεί η Eurostat στον τομέα της απασχόλησης, του διεθνούς εμπορίου και της συμμετοχής.
(12)  Εν προκειμένω, η Επιτροπή δρομολόγησε ήδη μελέτη, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα COSME, που θα στηρίξει αυτή την προτεραιότητα. Η εν λόγω μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση των οικονομικών και πολιτικών γνώσεων των βιομηχανιών που σχετίζονται με τον αθλητισμό και στη διατύπωση συστάσεων σχετικά με τρόπους αύξησης της ανταγωνιστικότητας και προσαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.
Top

Βρυξέλλες, 20.1.2017

COM(2017) 22 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ TΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2017


Παράρτημα 1

Σύνθεση των ομάδων εμπειρογνωμόνων και αριθμός των συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό (2014-2017)

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

Κράτη μέλη

Παρατηρητές

Αριθ. συνεδριάσεων

Προσυνεννοημένοι αγώνες

24

24

5

Χρηστή διακυβέρνηση

24

26

7

Οικονομική διάσταση

25

24

4

HEPA

28

17

5

Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό

26

15

7

Παράρτημα 2

Κατάσταση αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό (2014-2017)

(έως τον Οκτώβριο 2016).

Αποτέλεσμα

Αρμόδια δομή εργασίας

Ημερομηνία-στόχος

Κατάσταση

Παρουσίαση στην ομάδα «Αθλητισμός» (ΟΑ)

1

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και αμοιβαία μάθηση με βάση τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη του ντόπινγκ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (υλοποίηση κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος εργασιών για τον αθλητισμό)

Γενικοί Διευθυντές για θέματα αθλητισμού

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 9/4/2015

2

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων, ιδίως όσον αφορά πιθανή σύσταση της Επιτροπής για τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων που σχετίζονται με στοιχήματα, με επακόλουθη έκθεση για την πορεία των εργασιών

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των προσυνεννοημένων αγώνων

Πρώτο εξάμηνο 2016

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 5/12/2016

3

Προετοιμασία συστάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την προστασία των νέων αθλητών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών στον αθλητισμό

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση

Πρώτο εξάμηνο 2016

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 2/9/2016

4

Εκπόνηση κατευθυντήριων αρχών σχετικά με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδίως στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, συνοδευόμενη ενδεχομένως από πίνακα δεσμεύσεων.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 15/1/2016

5

Προαγωγή υφιστάμενων αρχών χρηστής διακυβέρνησης, συνοδευόμενη ενδεχομένως από πίνακα δεσμεύσεων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 2/9/2016

6

Προετοιμασία συστάσεων ή κατευθυντήριων γραμμών της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, συνοδευόμενη ενδεχομένως από πίνακα δεσμεύσεων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηστή διακυβέρνηση

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 15/2/2016

7

Προετοιμασία συστάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη μέτρηση των οικονομικών οφελών του αθλητισμού στην ΕΕ με βάση τις διεξαγόμενες εργασίες για την προώθηση της δημιουργίας δορυφορικών λογαριασμών για τον αθλητισμό (SSA) στα κράτη μέλη

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την οικονομική διάσταση

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 25/4/2016

8

Προετοιμασία συστάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ιδίως για την παρακαταθήκη τους με έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την οικονομική διάσταση

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 15/1/2016

9

Εκπόνηση πρακτικής καθοδήγησης για τους τρόπους ενθάρρυνσης της διαφάνειας και του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των επενδύσεων στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της ενωσιακής χρηματοδότησης, με βάση, μεταξύ άλλων, τις συστάσεις του 2012 για τη βιώσιμη χρηματοδότηση του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την οικονομική διάσταση

Πρώτο εξάμηνο 2016

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 24/10/2016

10

Προετοιμασία συστάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ενθάρρυνση της σωματικής αγωγής στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών ικανοτήτων σε πρώιμη παιδική ηλικία, και για τη δημιουργία πολύτιμων αλληλεπιδράσεων με τον τομέα του αθλητισμού, τις τοπικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την HEPA

Πρώτο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 6/7/2015

11

Συντονισμός της εφαρμογής της σύστασης του Συμβουλίου για την HEPA

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την HEPA

Δεύτερο εξάμηνο 2016

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 24/10/2016

12

Προετοιμασία συστάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ενθάρρυνση του εθελοντισμού στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τους νομικούς και δημοσιονομικούς μηχανισμούς

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 4/11/2016

13

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και υποβολή έκθεσης για την κρατούσα κατάσταση σχετικά με την ένταξη των αθλητικών προσόντων στα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων (ΕθΠΕΠ) με αναφορά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ)

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό

Δεύτερο εξάμηνο 2016

Σε εξέλιξη

Πρόκειται να παρουσιαστεί στην ΟΑ

14

Προετοιμασία συστάσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη συμβολή του αθλητισμού στην απασχολησιμότητα των νέων, συμπεριλαμβανομένων νεαρών επαγγελματιών αθλητών και αθλητριών, και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην αγορά εργασίας του αθλητισμού και στην αγορά εργασίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό

Δεύτερο εξάμηνο 2016

Σε εξέλιξη

Πρόκειται να παρουσιαστεί στην ΟΑ

15

Εκπόνηση πρακτικής καθοδήγησης για τη συμμόρφωση των εθνικών επαγγελματικών προσόντων με τα διεθνή πρότυπα προσόντων των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό

Δεύτερο εξάμηνο 2015

Ολοκληρώθηκε

Παρουσίαση στην ΟΑ στις 5/12/2016

16

Εκπόνηση έκθεσης για την κρατούσα κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις διπλές σταδιοδρομίες

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό

Πρώτο εξάμηνο 2017

Σε εξέλιξη

Πρόκειται να παρουσιαστεί στην ΟΑ

Top