Για τις παροχές μακροχρόνιας φροντίδας, εξετάστηκαν δύο νομοθετικές επιλογές πολιτικής (με 2 επιμέρους επιλογές):
1.Το αρμόδιο κράτος μέλος χορηγεί παροχές μακροχρόνιας φροντίδας σε χρήμα και αποδίδει το κόστος των παροχών σε είδος που χορηγούνται από το κράτος μέλος κατοικίας (σύμφωνα με τις ισχύουσες αρχές για τις παροχές ασθένειας, με διευκρινίσεις),
2.Το κράτος μέλος κατοικίας χορηγεί όλες τις παροχές μακροχρόνιας φροντίδας με απόδοση από το αρμόδιο κράτος μέλος 2α) χωρίς συμπλήρωμα από το αρμόδιο κράτος μέλος 2β) με συμπλήρωμα.
Τρεις επιλογές απορρίφθηκαν: 1) η θέσπιση διάταξης διασφάλισης, 2) ο ορισμός του κράτους κατοικίας ως υπεύθυνου για τη χορήγηση όλων των παροχών μακροχρόνιας φροντίδας χωρίς απόδοση και 3) ο ορισμός του αρμόδιου κράτους μέλους ως υπεύθυνου για τη χορήγηση όλων των παροχών μακροχρόνιας φροντίδας (εξαγωγή).
Η επιλογή 1 είναι η προτιμώμενη επιλογή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή εφαρμογή των κανόνων.
Για τις παροχές ανεργίας: Εξετάστηκαν τρεις νομοθετικές επιλογές πολιτικής για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων συνυπολογισμού των περιόδων και υπολογισμού των παροχών για τις παροχές ανεργίας:
1.Συνυπολογισμός περιόδων έπειτα από μία μόνο ημέρα απασχόλησης,
2.Συνυπολογισμός περιόδων έπειτα από περίοδο α) ενός ή β) τριών μηνών απασχόλησης,
3.Χρήση αποδοχών αναφοράς που ελήφθησαν στο κράτος μέλος της προηγούμενης απασχόλησης για τον υπολογισμό των παροχών ανεργίας έπειτα από είτε α) έναν είτε β) τρεις μήνες απασχόλησης στο αρμόδιο κράτος μέλος,
4.Οριζόντια επιλογή για την αναγνώριση των περιόδων ασφάλισης για τον συνυπολογισμό των περιόδων.
Η προτιμώμενη επιλογή 2β θα συνδυάζεται με την υποχρέωση του κράτους μέλους της προηγούμενης απασχόλησης να προβλέπει παροχές ανεργίας όταν η προϋπόθεση αυτή δεν πληρούται, καθώς και με την οριζόντια επιλογή. Αυτό θα διασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο ένταξης στο κράτος μέλος υποδοχής πριν να θεμελιωθεί το δικαίωμα για τη χορήγηση παροχών ανεργίας και μια συνεκτική προσέγγιση από τα κράτη μέλη. Περαιτέρω, οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι θα προστατεύονται όταν δεν συμπληρώνουν αυτήν την περίοδο στο κράτος μέλος της τελευταίας δραστηριότητας.
Εξετάστηκαν δύο νομοθετικές επιλογές πολιτικής για την επέκταση της ελάχιστης περιόδου για την εξαγωγή παροχών ανεργίας:
1.Επέκταση της ελάχιστης περιόδου για εξαγωγή παροχών ανεργίας από τρεις σε έξι μήνες με τη διακριτική ευχέρεια εξαγωγής της παροχής για το σύνολο της περιόδου δικαιώματος,
2.Επέκταση της περιόδου εξαγωγής των παροχών ανεργίας στο σύνολο της περιόδου δικαιώματος.
Προτιμάται η επιλογή 1 σε συνδυασμό με έναν ενισχυμένο μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των οικείων υπηρεσιών απασχόλησης για την υποστήριξη της διασυνοριακής αναζήτησης εργασίας.
Εξετάστηκαν τρεις νομοθετικές επιλογές πολιτικής για τις παροχές ανεργίας για τους μεθοριακούς και λοιπούς διασυνοριακούς εργαζομένους:
1.Παροχή επιλογής για τους μεθοριακούς εργαζομένους όσον αφορά το πού μπορούν να ζητήσουν παροχές ανεργίας κατά τον ίδιο τρόπο όπως και για τους λοιπούς διασυνοριακούς εργαζομένους,
2.Ορισμός του κράτους της τελευταίας δραστηριότητας ως υπεύθυνου για την καταβολή παροχών ανεργίας με τις επιμέρους επιλογές α) της απαίτησης από τους μεθοριακούς εργαζομένους να εγγράφονται στην υπηρεσία απασχόλησης του υπεύθυνου κράτους ή β) της παροχής της επιλογής μεταξύ της εγγραφής στην υπηρεσία απασχόλησης του αρμόδιου κράτους ή του κράτους κατοικίας τους,
3.Ορισμός του κράτους της τελευταίας δραστηριότητας ως υπεύθυνου για την καταβολή των παροχών ανεργίας όταν ο μεθοριακός εργαζόμενος εργάστηκε εκεί επί τουλάχιστον 12 μήνες και απόδοση κατά τα λοιπά της ευθύνης στο κράτος μέλος κατοικίας με τις επιμέρους επιλογές α) της απαίτησης από τους μεθοριακούς εργαζομένους να εγγράφονται στην υπηρεσία απασχόλησης του υπεύθυνου κράτους ή β) της παροχής της επιλογής μεταξύ της εγγραφής στην υπηρεσία απασχόλησης του αρμόδιου κράτους ή του κράτους κατοικίας.
Η προτιμώμενη επιλογή 3α επιτυγχάνει τον βέλτιστο συμβιβασμό όσον αφορά τον ισότιμο και οικονομικά αποδοτικό επιμερισμό της επιβάρυνσης από διοικητική άποψη.
Για τις κοινωνικές παροχές, οι επιλογές που εξετάστηκαν είναι νομοθετικές (τροποποίηση του κανονισμού):
1.α) Δυνατότητα παρέκκλισης από την αρχή της ίσης μεταχείρισης στο άρθρο 4 σχετικά με την κοινωνική πρόνοια μόνον,
β) Δυνατότητα παρέκκλισης από την αρχή της ίσης μεταχείρισης στο άρθρο 4 σχετικά με ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτούμενων από φόρους παροχών,
γ) Δυνατότητα ακριβούς παρέκκλισης από την αρχή της ίσης μεταχείρισης όσον αφορά ειδικές μη ανταποδοτικού τύπου παροχές σε χρήμα, στο άρθρο 70·
2.Αφαίρεση των ειδικών μη ανταποδοτικού τύπου παροχών σε χρήμα που παρέχουν εισόδημα διαβίωσης από τον κανονισμό 883/2004,
3.Εξετάστηκε επίσης μη νομοθετική λύση (διασάφηση των κανόνων μέσω ανακοίνωσης).
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξασφάλισης νομικής σαφήνειας και διαφάνειας κατά τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, η προτιμώμενη επιλογή είναι ένας συνδυασμός των επιλογών 1α και 1β.
Για τις οικογενειακές παροχές, ως εναλλακτική λύση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, εξετάστηκαν δύο νομοθετικές επιλογές σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των δαπανών και του επιπέδου των οικογενειακών παροχών που λαμβάνονται:
1.Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των εξαγόμενων οικογενειακών παροχών στο κράτος κατοικίας του παιδιού α) προσαρμογή προς τα πάνω και προς τα κάτω ή β) μόνο προς τα κάτω,
2.Το κράτος κατοικίας έχει την κύρια αρμοδιότητα για την καταβολή των οικογενειακών παροχών.
Η επιλογή της κατάργησης της υποχρέωσης εξαγωγής των οικογενειακών παροχών εξετάστηκε, αλλά απορρίφθηκε για νομικούς λόγους.
Επιπλέον, εξετάστηκε μια οριζόντια νομοθετική επιλογή για τον συντονισμό των επιδομάτων ανατροφής τέκνων. Η επιλογή αυτή έχει τρεις παραλλαγές: α) ατομικά δικαιώματα για επιδόματα ανατροφής τέκνων που συνδέονται με τις αποδοχές με υποχρεωτική για το δευτερεύον αρμόδιο κράτος μέλος την παρέκκλιση από τους κανόνες κατά της συρροής παροχών (δηλ. καταβολή του επιδόματος εξ ολοκλήρου), β) η ίδια προσέγγιση με το α), αλλά για το σύνολο των επιδομάτων ανατροφής τέκνων (συνδεόμενων με τις αποδοχές και κατ’ αποκοπή) και γ) η ίδια προσέγγιση με το β), αλλά με προαιρετική παρέκκλιση από τους κανόνες κατά της συρροής παροχών (δηλ. το δευτερεύον αρμόδιο κράτος μπορεί είτε να καταβάλει πλήρως το επίδομα είτε να καταβάλει «συμπλήρωμα» μόνον εάν οι παροχές είναι υψηλότερες από εκείνες του κράτους με την πρωταρχική αρμοδιότητα).
Η προτιμώμενη επιλογή είναι να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση σε συνδυασμό με την οριζόντια επιλογή γ. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει ότι την κύρια ευθύνη για τις οικογενειακές παροχές διατηρεί το κράτος μέλος της οικονομικής δραστηριότητας όπου ο γονέας καταβάλλει φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης· κατ’ αυτό τον τρόπο, προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας και διασφαλίζονται τα συμφέροντα του παιδιού. Με τη θέσπιση της οριζόντιας επιλογής γ, δύναται επίσης να προωθηθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κατά τη διάρκεια των περιόδων ανατροφής τέκνου, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα ατομικά δικαιώματα και υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη που προωθούν ενεργά την πιο ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, χωρίς να επιβάλλεται η υποχρέωση αυτή.
|