Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(02)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2014, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

    ΕΕ C 409 της 9.12.2015, p. 18–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 409/18


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2014, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

    (2015/C 409/02)

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    O Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (γνωστός και ως «ACER», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στη Λιουμπλιάνα, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Κύριο καθήκον του Οργανισμού είναι να συνεπικουρεί τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές κατά την άσκηση, σε επίπεδο Ένωσης, των ρυθμιστικών καθηκόντων που ασκούν στα κράτη μέλη και, όπου είναι αναγκαίο, να συντονίζει τη δράση τους. Δυνάμει του κανονισμού για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην ενεργειακή αγορά (Regulation on Energy Market Integrity and Transparency, REMIT) (2), ανατέθηκαν στον Οργανισμό, από κοινού με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, νέες πρόσθετες αρμοδιότητες όσον αφορά την παρακολούθηση της χονδρικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ (3).

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες ελεγκτικές δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (4) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (5) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014· καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται (6):

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (7)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπιών και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (8) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών. Για την κατάρτιση της παρούσας έκθεσης και δήλωσης αξιοπιστίας, το Συνέδριο έλαβε υπόψη τις ελεγκτικές εργασίες του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή επί των λογαριασμών του Οργανισμού, όπως ορίζει το άρθρο 208, παράγραφος 4, του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ (9).

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2014, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    10.

    Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    11.

    Ο Οργανισμός μετέφερε στο επόμενο οικονομικό έτος 1,57 εκατομμύρια ευρώ, ή 62 %, από τις ανειλημμένες πιστώσεις για τον τίτλο III (επιχειρησιακές δαπάνες) (έναντι 3,1 εκατομμυρίων ευρώ ή 91 % το 2013). Οι εν λόγω μεταφορές αφορούσαν κυρίως την εφαρμογή του κανονισμού REMIT, μιας σύνθετης πολυετούς επιχειρησιακής δραστηριότητας, της οποίας ο εκτελεστικός κανονισμός εκδόθηκε μόλις στις 17 Δεκεμβρίου 2014 (10). Ο Οργανισμός μετέφερε επίσης στο επόμενο οικονομικό έτος 0,98 εκατομμύρια ευρώ, ή 41 %, από τις ανειλημμένες πιστώσεις για τον τίτλο II (διοικητικές δαπάνες) (έναντι 1,9 εκατομμυρίων ευρώ ή 56 % το 2013), οι οποίες αφορούσαν κυρίως μελέτες για την εφαρμογή του REMIT και την ανανέωση ετήσιων συμβάσεων προς τα τέλη του έτους.

    12.

    Τον Οκτώβριο του 2013, με τροποποίηση του προϋπολογισμού, ο Οργανισμός έλαβε συμπληρωματικές πιστώσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή του κανονισμού REMIT, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό, το πλαίσιο του REMIT θα καταστεί λειτουργικό μόλις τον Οκτώβριο του 2015. Μέρος των κονδυλίων αυτών δαπανήθηκε το 2014 για την προετοιμασία της εφαρμογής του κανονισμού REMIT. Στο τέλος του 2014 ο Οργανισμός πραγματοποίησε δύο πληρωμές προχρηματοδότησης, ύψους 1,56 εκατομμυρίων ευρώ, για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν τον κανονισμό REMIT και θα παρασχεθούν την περίοδο 2015-2017, αποτρέποντας κατ' αυτό τον τρόπο την αυτόματη επιστροφή στην Επιτροπή των μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων (11). Μολονότι αυτό θα επιτρέψει στον Οργανισμό να χρηματοδοτήσει μελλοντικές εργασίες στο πλαίσιο του κανονισμού REMIT, η κατάσταση αυτή αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

    ΛΟΙΠΑ ΣΧΟΛΙΑ

    13.

    Η συμφωνία για την έδρα μεταξύ του Οργανισμού και της κυβέρνησης της Σλοβενίας προβλέπει την ίδρυση Ευρωπαϊκού Σχολείου στη χώρα. Ωστόσο, τέσσερα και πλέον έτη μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Σχολείο δεν έχει ιδρυθεί ακόμη.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ

    14.

    Στο παράρτημα I παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο τα προηγούμενα έτη.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κ. Milan Martin CVIKL, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 8ης Σεπτεμβρίου 2015.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 326 της 8.12.2011, σ. 1), ο οποίος αναθέτει σημαντικό ρόλο στον Οργανισμό όσον αφορά την εποπτεία της διαπραγμάτευσης ενεργειακών προϊόντων χονδρικής στην Ευρώπη.

    (3)  Στο παράρτημα II παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

    (4)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (5)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (6)  Άρθρα 39 και 50 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 328 της 7.12.2013, σ. 42).

    (7)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, κατά περίπτωση, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (8)  Άρθρο 107 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013.

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

    (10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1348/2014 της Επιτροπής (ΕΕ L 363 της 18.12.2014, σ. 121).

    (11)  Το άρθρο 13 του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ ορίζει ότι πιστώσεις μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταφοράς αλλά μόνο στο επόμενο οικονομικό έτος.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Παρακολούθηση των σχολίων προηγούμενων ετών

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε/Εν εξελίξει/Εκκρεμεί/ά.α.)

    2012

    Στο τέλος του έτους, τα ρευστά διαθέσιμα του Οργανισμού ανέρχονταν σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πλεονάσματος του προϋπολογισμού για το 2011, ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της πρόσκλησης του 2011 για καταβολή εισφορών υπερβολικού ύψους. Η Επιτροπή ανέκτησε το καθ’ υπέρβαση ποσό τον Ιανουάριο του 2013. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη αυστηρής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων.

    Ολοκληρώθηκε

    2012

    Από τις ελεγχθείσες διαδικασίες πρόσληψης διαπιστώθηκαν αδυναμίες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη διαφάνεια και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων: οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων και των γραπτών δοκιμασιών δεν είχαν οριστεί πριν από την εξέταση των αιτήσεων. Οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι προκειμένου να γίνουν δεκτοί στις γραπτές και τις προφορικές δοκιμασίες, καθώς και για να περιληφθούν στον πίνακα επιτυχόντων δεν εξειδικεύονταν επαρκώς, και τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανωνυμίας των υποψηφίων που συμμετείχαν στις γραπτές δοκιμασίες δεν ήταν επαρκή.

    Ολοκληρώθηκε

    2013

    Ο Οργανισμός μετέφερε στο επόμενο οικονομικό έτος πιστώσεις ύψους άνω των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 56 % των συνολικών ανειλημμένων πιστώσεων του τίτλου IΙ (κτίριο του Οργανισμού και συναφείς δαπάνες), κυρίως σε σχέση με την εφαρμογή του κανονισμού REMIT. Πρόκειται για επιχειρησιακή δραστηριότητα πολυετούς χαρακτήρα, η οποία θα έπρεπε να είχε καταχωριστεί στον τίτλο ΙΙΙ του προϋπολογισμού, αδυναμία που διορθώθηκε στις περιπτώσεις μεταγενέστερων πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων.

    Ολοκληρώθηκε

    2013

    Επιπλέον, ο Οργανισμός μετέφερε στο επόμενο οικονομικό έτος πιστώσεις ύψους άνω των 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 91 % των συνολικών ανειλημμένων πιστώσεων του τίτλου IIΙ, επίσης σε σχέση με την εφαρμογή του κανονισμού REMIT. Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μεταφορών πιστώσεων στο πλαίσιο του τίτλου ΙΙΙ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, που ελήφθη μέσω διορθωτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013.

    ά.α.

    2013

    Στο τέλος του έτους, τα ρευστά διαθέσιμα του Οργανισμού ανέρχονταν σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ σχετίζονταν με την καθυστερημένη τροποποίηση του προϋπολογισμού. Παρ' όλα αυτά, ο μέσος όρος των ταμειακών υπολοίπων κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που θα δικαιολογούσαν οι επιχειρησιακές ανάγκες.

    Ολοκληρώθηκε


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Λιουμπλιάνα)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της ΕΕ βάσει της Συνθήκης

    [άρθρο 114 (πρώην άρθρο 95 ΣΕΚ) και άρθρο 194 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης]

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, εκδίδουν τα μέτρα τα σχετικά με την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που έχουν ως αντικείμενο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    Στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης ή της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και λαμβανομένης υπόψη της απαίτησης να προστατευθεί και να βελτιωθεί το περιβάλλον, η πολιτική της Ένωσης στον τομέα της ενέργειας, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, έχει ως στόχο:

    α)

    να διασφαλίζει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας·

    β)

    να διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ένωσης·

    γ)

    να προωθεί την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· και

    δ)

    να προωθεί τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, θεσπίζουν τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων αυτών. Τα εν λόγω μέτρα θεσπίζονται μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

    Αρμοδιότητες του Οργανισμού

    [όπως καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 838/2010 της Επιτροπής και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου]

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1364/2006/ΕΚ και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 713/2009, (ΕΚ) αριθ. 714/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009

    Στόχοι

    Σκοπός του Οργανισμού είναι να επικουρεί τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές κατά την άσκηση, σε επίπεδο ΕΕ, των ρυθμιστικών καθηκόντων που ασκούν στα κράτη μέλη και, όπου είναι αναγκαίο, να συντονίζει τη δράση τους.

    Καθήκοντα

    συμπληρώνει και συντονίζει το έργο των εθνικών ρυθμιστικών αρχών,

    συμμετέχει στη δημιουργία ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τα δίκτυα,

    υπό ορισμένες συνθήκες, λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις ανά περίπτωση όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης και ασφάλειας λειτουργίας σχετικά με τις διασυνοριακές υποδομές,

    παρέχει συμβουλές στα ευρωπαϊκά όργανα σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια,

    παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας και υποβάλλει σχετικές εκθέσεις,

    υποβάλλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ετήσιο συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για τη διασυνοριακή υποδομή για τον μηχανισμό ITC,

    συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη συνεπή εφαρμογή των κριτηρίων και της ανάλυσης κόστους/οφέλους στις διάφορες περιφέρειες, και παρακολουθεί την εφαρμογή των PCI,

    λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με επενδυτικά αιτήματα για PCI, συμπεριλαμβανομένων αιτημάτων διασυνοριακής κατανομής κόστους, εάν οι αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας δεν επιτύχουν να έλθουν σε συμφωνία,

    παρακολουθεί τη χονδρική αγορά ενέργειας στην ΕΕ προκειμένου να εντοπίζει και να αποτρέπει τις καταχρήσεις της αγοράς, σε συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Αρχή Kινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τις αρμόδιες οικονομικές αρχές των κρατών μελών και, κατά περίπτωση, τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού,

    αξιολογεί τη λειτουργία και τη διαφάνεια των διαφορετικών κατηγοριών αγορών και τρόπων διαπραγμάτευσης, και

    διατυπώνει συστάσεις προς την Επιτροπή, όσον αφορά τους κανόνες της αγοράς, τις καταγραφές συναλλαγών, τις εντολές διαπραγμάτευσης, τα πρότυπα και τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ακεραιότητα της αγοράς και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    Διοίκηση

    Διοικητικό συμβούλιο

    Σύνθεση:

    Δύο μέλη διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο μέλη από την Επιτροπή και πέντε μέλη από το Συμβούλιο. Κάθε μέλος έχει έναν αναπληρωτή.

    Καθήκοντα:

    Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού και παρακολουθεί την εκτέλεσή τους.

    Διευθυντής

    Διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, μετά από θετική γνώμη του ρυθμιστικού συμβουλίου, βάσει πίνακα υποψηφίων τους οποίους προτείνει η Επιτροπή.

    Ρυθμιστικό συμβούλιο

    Σύνθεση:

    Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των ρυθμιστικών αρχών από κάθε κράτος μέλος και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Κάθε μέλος έχει έναν αναπληρωτή, ο οποίος ορίζεται από την εθνική ρυθμιστική αρχή κάθε κράτους μέλους.

    Καθήκοντα:

    Διοικητικό συμβούλιο

    γνωμοδοτεί προς τον διευθυντή σχετικά με τις γνώμες, συστάσεις και αποφάσεις οι οποίες εξετάζονται προς έγκριση,

    καθοδηγεί τον διευθυντή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του,

    γνωμοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τον υποψήφιο διευθυντή,

    εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του Οργανισμού.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2014 (2013)

    Οριστικός προϋπολογισμός για το 2014

    10,88(11,9) εκατομμύρια ευρώ

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2014

    Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 54 (49) θέσεις.

    Στις 31 Δεκεμβρίου είχαν πληρωθεί: 52 (49)

    Λοιποί υπάλληλοι: 18 (20)

    Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: 72 (69), εκ των οποίων ασκούσαν:

    επιχειρησιακά καθήκοντα: 48 (41)

    διοικητικά καθήκοντα: 24 (28)

    Προϊόντα και υπηρεσίες το 2014

    α)

    Κώδικες δικτύου: δύο γνώμες σχετικά με κώδικες δικτύου (Ηλεκτρική ενέργεια: κώδικας δικτύου για συνδέσεις συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και μονάδες πάρκων παραγωγής συνεχούς ρεύματος και κώδικας δικτύου για την εξισορρόπηση ηλεκτρικής ενέργειας). Τρεις συστάσεις σχετικά με κώδικες δικτύου (Ηλεκτρική ενέργεια: κώδικας δικτύου για τη μελλοντική κατανομή χωρητικότητας και κώδικας δικτύου για συνδέσεις συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και μονάδες πάρκων παραγωγής συνεχούς ρεύματος. Αέριο: κώδικας δικτύου για τους κανόνες διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής δεδομένων).

    β)

    Δεκαεννέα γνώμες σχετικά με τα ENTSO: κατευθυντήρια οδηγία του ENTSO-E σχετικά με την ανάλυση κόστους-οφέλους που αφορά έργα ανάπτυξης δικτύων· γνώμη σχετικά με την πρόβλεψη επάρκειας του ENTSOG για τον χειμώνα 2013/14· γνώμη σχετικά με την πρόταση για τη λειτουργία της κεντρικής πλατφόρμας για τη διαφάνεια των πληροφοριών του ENTSO-E· γνώμη σχετικά με τη μεθοδολογία ανάλυσης κόστους-οφέλους του ENTSOG· γνώμη σχετικά με την έκθεση προβλέψεων του ENTSO-E για τον χειμώνα 2013/14 και την επισκόπηση του καλοκαιριού 2013· γνώμη σχετικά με το καταστατικό επί τη βάσει των προτεινόμενων τροποποιήσεων των άρθρων της ένωσης ENTSOG· γνώμη σχετικά με τα εθνικά δεκαετή σχέδια ανάπτυξης ηλεκτρικών δικτύων σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 11, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 (TYNDP)· γνώμη σχετικά με την κατάλληλη κλίμακα των τελών μεταφοράς που καταβάλλουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας· γνώμη σχετικά με την ετήσια έκθεση για το 2013 του ENTSOG· γνώμη σχετικά με το σχέδιο υλοποίησης 2015-2017 από τον ENTSO-E του χάρτη πορείας έρευνας και ανάπτυξης για την περίοδο 2013-2022· γνώμη σχετικά με την ετήσια έκθεση για το 2013 του ENTSO-E· γνώμη σχετικά με την πρόβλεψη επάρκειας του ENTSOG για το καλοκαίρι του 2014· γνώμη σχετικά με την έκθεση προβλέψεων για το καλοκαίρι του 2014 του ENTSO-E και επισκόπηση του χειμώνα 2013/2014· γνώμη σχετικά με την υλοποίηση επενδύσεων σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας· γνώμη σχετικά με την κλίμακα ταξινόμησης συμβάντων του ENTSO-E — μεθοδολογία 2014· γνώμη σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2015 του ENTSOG· γνώμη σχετικά με την πρόβλεψη επάρκειας του ENTSOG για τον χειμώνα 2014/15· γνώμη σχετικά με το σχέδιο προγράμματος εργασίας για το 2014-2015 του ENTSO-E· γνώμη σχετικά με το σχέδιο ENTSO-E SOAF (Scenario Outlook and Adequacy Forecast) για την περίοδο 2014-2030.

    γ)

    Μία απόφαση σχετικά με το αίτημα επένδυσης, συμπεριλαμβανομένου αιτήματος διασυνοριακής κατανομής κόστους για το έργο κοινού ενδιαφέροντος αριθ. 8.5 «Διασύνδεση αερίου Πολωνίας-Λιθουανίας».

    δ)

    Έγγραφα σχετικά με τον κανονισμό REMIT: μηχανισμοί για την ανταλλαγή πληροφοριών, εγχειρίδιο παρακολούθησης της αγοράς, απαιτήσεις για την καταχώριση των καταγεγραμμένων μηχανισμών αναφοράς, εγχειρίδιο χρήστη για την αναφορά συναλλαγών, εγχειρίδιο διαδικασιών, προτύπων και ηλεκτρονικών μορφότυπων για την αναφορά στοχείων, κατάσταση οργανωμένων αγορών.

    ε)

    Μια κοινή έκθεση ACER-CEER για την παρακολούθηση της αγοράς [άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009] δημοσιεύθηκε στις 22 Οκτωβρίου και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.

    στ)

    Τον Ιανουάριο δημοσιεύθηκε η (ετήσια) επισκόπηση της κατάστασης των περιφερειακών πρωτοβουλιών (Regional Initiatives Status Review) για το 2013. Δημοσιεύθηκαν δύο ηλεκτρονικές εκθέσεις προόδου για περιφερειακές πρωτοβουλίες για το αέριο (Gas Regional Initiatives — GRIs) και δύο ηλεκτρονικές εκθέσεις προόδου για περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ηλεκτρική ενέργεια (Electricity Regional Initiatives — ERIs).

    ζ)

    Στις 10 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα το 3ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού με τίτλο «REMITage: The age of REMIT?», το οποίο προσέλκυσε περί τους 200 συνέδρους και παράλληλα δημοσιεύθηκε η 2η ετήσια έκθεση του Οργανισμού σχετικά με τον κανονισμό REMIT.

    Πηγή: Το ανωτέρω παράρτημα παρασχέθηκε από τον Οργανισμό.


    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    11.

    Ο Οργανισμός είχε ζητήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εφαρμογή του κανονισμού REMIT (κανονισμός για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην ενεργειακή αγορά) στο σχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2013, το οποίο εγκρίθηκε από το διοικητικό του συμβούλιο τον Μάρτιο του 2012. Ωστόσο, τα εν λόγω κονδύλια αρχικά δεν χορηγήθηκαν στον Οργανισμό μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 και διατέθηκαν μόνο μέσω μεταφοράς ύψους 2,989 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΓΔ Ενέργειας τον Οκτώβριο του 2013, οδηγώντας στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού της 31ης Οκτωβρίου 2013. Παρά την καθυστερημένη αυτή τροποποίηση, ο Οργανισμός κατάφερε να δεσμεύσει το εν λόγω ποσό επιτυχώς για τις συναφθείσες συμβάσεις που σχετίζονται με τον κανονισμό REMIT. Η έγκριση του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής για τον REMIT αναμενόταν τον Ιανουάριο αλλά καθυστέρησε έως τον Δεκέμβριο του 2014 και ο Οργανισμός αναγκάστηκε να θέσει σε αναμονή το μέρος το έργου που για να προχωρήσει προϋπέθετε την έναρξη ισχύος του εκτελεστικού κανονισμού.

    12.

    Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ο πολυετής χαρακτήρας του έργου REMIT ενδεχομένως να μη συμβαδίζει με την αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού, πόσο μάλλον δεδομένων των καθυστερήσεων που υπήρξαν έως ότου τα κονδύλια καταστούν διαθέσιμα και εγκριθούν οι εκτελεστικές πράξεις του REMIT (βλ. ανωτέρω).

    Υπό τις εν λόγω συνθήκες, ο Οργανισμός κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του REMIT, δεσμεύοντας τον τροποποιημένο προϋπολογισμό πριν από το τέλος του 2013 προκειμένου να προχωρήσει στην επένδυση που ήταν αναγκαία για την υποδομή υποδοχής του συστήματος πληροφοριών REMIT του Οργανισμού (ARIS) και να προβεί στην καταβολή των τελών για τις άδειες λειτουργίας, ούτως ώστε να προετοιμαστεί για την έναρξη των δραστηριοτήτων αμέσως μετά την έναρξη ισχύος των εκτελεστικών πράξεων (η οποία αναμένεται στις αρχές του 2014). Ο Οργανισμός χρησιμοποιεί μη διαχωριζόμενες πιστώσεις για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και την πραγματοποίηση των πληρωμών του και, ως εκ τούτου, οι ανειλημμένες πιστώσεις θα έπρεπε είτε να χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος του 2014 είτε να ακυρωθούν.

    Οι αναφερθείσες καθυστερήσεις υποχρέωσαν τον Οργανισμό να τροποποιήσει ορισμένες συμβάσεις προκειμένου να μεταθέσει χρονικά την παροχή των συμβατικών υπηρεσιών και να μην ακυρώσει τα κονδύλια που έλαβε μέσω της τροποποίησης του προϋπολογισμού για το 2013. Η χρήση πληρωμών προχρηματοδότησης που καλύπτονται από τραπεζικές εγγυήσεις θεωρήθηκε ως η βέλτιστη λύση για τη διασφάλιση της μελλοντικής εφαρμογής του REMIT.

    Ο Οργανισμός αναλύει επί του παρόντος τη δυνατότητα χρήσης διαχωριζόμενων πιστώσεων στο μέλλον προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το επίπεδο της μεταφοράς πιστώσεων.

    13.

    Η ίδρυση Ευρωπαϊκού Σχολείου στη Λουμπλιάνα έχει συζητηθεί αρκετές φορές με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας. Ο Οργανισμός ενημερώθηκε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας αξιολογεί τις απαραίτητες νομικές τροποποιήσεις και ρυθμίσεις για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης. Έως σήμερα παρέχεται επαρκής εκπαίδευση στα παιδιά του προσωπικού του Οργανισμού μέσω της φοίτησής τους σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.


    Top