Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0705(03)

    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    ΕΕ C 197 της 5.7.2012, p. 29–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.7.2012   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 197/29


    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    2012/C 197/09

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    «AGNELLO DEL CENTRO ITALIA»

    Αριθ. ΕΚ: IT-PGI-0005-0808-18.05.2010

    ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

    1.   Ονομασία:

    «Agnello del Centro Italia»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

    Ιταλία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

    3.1.   Τύπος προϊόντος:

    Κλάση 1.1.

    Νωπά κρέατα (και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων)

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

    Το αρνάκι Κεντρικής Ιταλίας λαμβάνεται από τη σφαγή των αρνιών ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών, τα οποία ανήκουν στις ακόλουθες τοπικές φυλές και τις διασταυρώσεις τους: Appenninica, Bergamasca, Biellese, Fabrianese, Merinizzata Italiana, Pomarancina, Sopravissana, Zerasca· Comisana, Cornella Bianca, Cornigliese (Corniglio), Garfagnina Bianca, Gentile di Puglia, Massese, Pagliarola, Pecora delle Langhe. Τα σφάγια διαιρούνται σε τρείς τύπους, χαρακτηριζόμενους ως εξής: «Agnello leggero» (ελαφρύ αρνί), βάρος 8,01 έως 13,0 kg· κατάσταση πάχυνσης βάσει των κλάσεων 1, 2, 3 όπως ορίζονται από τον κοινοτικό πίνακα κατάταξης των σφαγίων ελαφρών αμνών. «Agnello pesante» (βαρύ αρνί), βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 13,01 kg· διάπλαση βάσει των κλάσεων: U, R, Ο· κατάσταση πάχυνσης βάσει των κλάσεων: 2, 3, 4, όπως ορίζονται από τον κοινοτικό πίνακα κατάταξης των σφαγίων προβατοειδών. «Castrato» (ευνουχισμένο), βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 20,0 kg· διάπλαση βάσει των κλάσεων: E, U, R· κατάσταση πάχυνσης βάσει των κλάσεων: 2, 3, 4, όπως ορίζονται από τον κοινοτικό πίνακα κατάταξης των σφαγίων προβατοειδών.

    Το pH του κρέατος μετράται στον μυ Longissimus toraci και έχει τιμή 6,15 έως 6,80 εάν μετράται μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών σφαγής και πριν την έναρξη της ψύξης των σφαγίων ή 5,15 έως 5,80 εάν μετράται 24 έως 30 ώρες μετά τη σφαγή.

    3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

    3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

    Τα αρνιά πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα έως τον απογαλακτισμό. Στη συνέχεια η διατροφή τους βασίζεται σε χορτονομές αποτελούμενες από αυτοφυή είδη λιβαδιών, βοσκοτόπων, από ψυχανθή ή/και αγρωστώδη, προερχόμενα στο σύνολό τους από τη γεωγραφική περιοχή. Είναι αποδεκτά τα ανόργανα ή/και βιταμινούχα συμπληρώματα και οι ζωοτροφές σε μέγιστη ποσότητα 0,4 kg ανά κεφαλή ημερησίως.

    3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

    Η γέννηση και η εκτροφή των αρνιών εκτελούνται στην ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση που βρίσκεται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής παραγωγής.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

    3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

    Το προϊόν «Agnello del Centro Italia» πρέπει να φέρει ετικέτα στην οποία να αναφέρονται οι ακόλουθες πληροφορίες: ο λογότυπος του «Agnello del Centro Italia»· ο τύπος του προϊόντος (Leggero — Pesante — Castrato)· το γραφικό σύμβολο της ΕΕ.

    Image

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

    Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής του «Agnello del Centro Italia» περιλαμβάνει τα εδάφη των εξής περιοχών: Abruzzo, Lazio, Marche, Toscana, Umbria· Emilia-Romagna, μόνο τις επαρχίες Bologna, Rimini, Forlì-Cesena, Ravenna, στο σύνολό τους, και τις επαρχίες Modena, Reggio nell’Emilia και Parma, εν μέρει, στο τμήμα που οριοθετείται από τον αυτοκινητόδρομο A1 Bologna-Milano, ξεκινώντας από τα σύνορα με την επαρχία Bologna, και κατόπιν, από την διασταύρωση του Α1 με τον αυτοκινητόδρομο A16 Parma-La Spezia, από τον Α16 έως τα σύνορα με την περιφέρεια Τοσκάνης στην περιοχή του Passo della Cisa.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

    5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

    Η γεωγραφική περιοχή διαρθρώνεται σε τρία υψομετρικά επίπεδα: τα απεννινικά όρη που αποτελούν τον κεντρικό άξονα, κυρίως ασβεστολιθικής φύσης· τους λόφους που είναι κυρίως αργιλώδεις και τέλος τα πεδινά σημεία των κοιλάδων που αποτελούνται από προσχωσιγενή εδάφη.

    Η περιβαλλοντική ποικιλομορφία καθορίζει ποσοτικά και ποιοτικά την φυτική παραγωγή και, από τα χαμηλότερα σημεία των κοιλάδων έως τα υψηλότερα ορεινά τμήματα, παρατηρείται προοδευτική αλλαγή της εκατοστιαίας σύστασης των πόρων βόσκησης.

    Χάρη στα παραπάνω η διατροφή των προβάτων προέρχεται από λιβάδια και βοσκοτόπους που αποτελούνται κυρίως από αγρωστώδη χορτονομής και ψυχανθή.

    Φαινόμενο βέλτιστης προσαρμογής της εκτροφής προβατοειδών στα εντελώς ιδιαίτερα και δυσχερή γεωγραφικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής της κεντρικής Ιταλίας αποτελεί η πρακτική της μετακίνησης των κοπαδιών σε διαφορετικές περιοχές είτε ίδιου ή, ιδίως, μεγαλύτερου υψομέτρου, τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη ακτίνα, την οποία εφαρμόζουν οι βοσκοί από την πολύ παλιά εποχή, ώστε να επωφελούνται από πόρους χορτονομής διαφορετικών περιοχών, μεταφέροντας τα κοπάδια στους βοσκοτόπους των πεδιάδων φθάνοντας έως τη θάλασσα τον χειμώνα και, αντιστρόφως, στους λειμώνες των Απεννίνων κατά την εαρινή και θερινή περίοδο. Η πρακτική αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα οικολογικής ολοκλήρωσης μεταξύ τοπικών παραγωγικών συστημάτων και πόρων προερχόμενων από το γεωγραφικό χώρο αναφοράς και μπορεί να ερμηνευθεί επίσης ως τρόπος αυτο-οργάνωσης της ποιμενικής επιχείρησης για να ξεπεράσει, όχι μόνον τις κλιματικές αντιξοότητες αλλά και την ανισορροπία που σημειώνεται μεταξύ των διατροφικών αναγκών των προβατοειδών και της διαθέσιμης χορτονομής.

    5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

    Τα χαρακτηριστικά του κρέατος «Agnello del Centro Italia» συνδέονται με τη σχέση μεταξύ της ταχύτητας αύξησης του βάρους των ζώων και της απόδοσης.

    Η πρώιμη ανάπτυξη των ιστών συνεπάγεται, κατά τη σφαγή, καλή αναλογία κρέατος/οστού, στοιχείο που αποτελεί συνολικά πλεονέκτημα όσον αφορά την εμπορική απόδοση. Πρόκειται για την καλύτερη απόδοση σε σχέση με κρέατα άλλων προβατοειδών, ιδίως γαλακτοπαραγωγής, καθώς αυτά είναι κυρίως παρόντα στην τοπική αγορά, και χάρη σε αυτήν το εν λόγω κρέας εκτιμάται από τους καταναλωτές καθώς και από τους παράγοντες του εμπορίου.

    5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

    Το προϊόν λαμβάνεται από φυλές και διασταυρώσεις με φυλές κρεατοπαραγωγής βαθιά ριζωμένες στην περιοχή παραγωγής και ορισμένες από αυτές έχουν αποκτήσει το όνομά τους από τις τοποθεσίες όπου εκδήλωσαν την καλύτερη προσαρμογή στο περιβάλλον και την μεγαλύτερη απόδοση παραγωγής. Ο βαθύς αυτός δεσμός της γενετικής κληρονομιάς, που προέρχεται από μια φυλή με τη γενική ονομασία «appenninica» από την οποία λαμβάνεται το κρέας «Agnello del Centro Italia», επέτρεψε να ευνοηθούν τα εν λόγω προβατοειδή όσον αφορά την ανάπτυξη σε σχέση με άλλες φυλές ή γενετικούς τύπους που εκτρέφονται στην περιοχή.

    Εξάλλου, τα ίδια τα ονόματα των εν λόγω φυλών προβατοειδών μαρτυρούν τον δεσμό τους με τη γεωγραφική περιοχή. Πράγματι, οι συνεχείς διασταυρώσεις, επιμειξίες και επιλογή του πληθυσμού προβατοειδών της Κεντρικής Ιταλίας δημιούργησαν πρόβατα που εγκλιματίστηκαν πλήρως στην πραγματικότητα της περιοχής, σε τέτοιο βαθμό ώστε να λάβουν το όνομα των κοινοτήτων στις οποίες έφθασαν στον βέλτιστο βαθμό παραγωγικής ικανότητας: η Fabrianese έλαβε το όνομά της από το Fabriano· η Pomarancina από το Pomarance· η Sopravissana από το Visso και στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την περιφέρεια Marche στις αρχές του 1900 και από εκεί στην Umbria, στη Maremma - στο τμήμα της προς την Τοσκάνη και το Lazio και στην περιοχή Agro Romano — και έως το Abruzzo, με αποτέλεσμα να καταστεί η πρωταγωνίστρια των μεγάλων εποχιακών μετακινήσεων των κοπαδιών μεταξύ χειμερινών και θερινών βοσκοτόπων. Η φυλή Massese, προερχόμενη από την Valle del Forno της επαρχίας Massa Carrara· ο πληθυσμός της φυλής Garfagnina Bianca, που έχει διαδοθεί στις κοιλάδες Valle del Serchio στην Garfagnana και Val di Magra (Lunigiana και περιοχή του Pontremoli)· η Zerasca στην Lunigiana, στην περιοχή του Zeri, στην επαρχία Massa-Carrara.

    Η φήμη του προϊόντος «Agnello del Centro Italia», επομένως, στηρίζεται, αφενός, στην ποιοτική αναβάθμιση των φυλών που είναι ιστορικά παρούσες στην περιοχή, των οποίων η παραγωγική ικανότητα βελτιώνεται επίσης με την καλής ποιότητας διατροφή χάρη στο σύστημα εκτροφής των κοπαδιών που διαβιώνουν επί 8 τουλάχιστον μήνες στην ύπαιθρο αντλώντας την τροφή τους από βοσκοτόπους στους οποίους φύονται, μεταξύ άλλων, και ενδημικά φυτικά είδη χορτονομής και, αφετέρου, στη διαχειριστική ικανότητα των κτηνοτρόφων και τη δραστηριότητα επιλογής που αναπτύσσουν με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας.

    Η φήμη του προϊόντος «Agnello del Centro Italia» είναι εδραιωμένη από το 1961 και οι πρώτες σχετικές καταγραφές απαντώνται σε έγγραφο του Σεπτεμβρίου του εν λόγω έτους το οποίο δημοσίευσε η εθνική ένωση ποιμενικής κτηνοτροφίας «Associazione Nazionale della Pastorizia», στο πλαίσιο της περιφερειακής συνάντησης για τα προβατοειδή «Rassegna Interregionale ovina» στο Castelluccio di Norcia (Perugia), στην οποία αναφέρθηκε ότι «στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ορεινές περιοχές παρέχοντας σε αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ποιμενικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα του “Agnello del Centro Italia”.»

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

    [Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης αναγνώρισης της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Agnello de Centro Italia» στην Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana αριθ. 66 της 20ής Μαρτίου 2010.

    Το κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    ή

    απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του υπουργείου (http://www.politicheagricole.it ) — επιλογή «Qualità e sicurezza » (στο επάνω δεξιό τμήμα της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


    (1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


    Top