This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52012AE0808
Opinion of the European Economic and Social Committee on the ‘Proposal for a Regulation of the European Parliament and the Council establishing a Programme for the Competitiveness of Enterprises and small and medium-sized enterprises (2014-2020)’ COM(2011) 834 final — 2011/0394 (COD)
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 — 2020)» COM(2011) 834 final — 2011/0394 (COD)
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 — 2020)» COM(2011) 834 final — 2011/0394 (COD)
ΕΕ C 181 της 21.6.2012, p. 125–130
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
21.6.2012 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 181/125 |
Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 — 2020)»
COM(2011) 834 final — 2011/0394 (COD)
2012/C 181/22
Εισηγητής: ο κ. LANNOO
Συνεισηγητής: ο κ. BURNS
Στις 13 Δεκεμβρίου 2011 και τις 24 Ιανουαρίου 2012, αντίστοιχα, και σύμφωνα με το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν να ζητήσουν γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την
«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 - 2020)»
COM(2011) 834 final — 2011/0934 (COD).
Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 8 Μαρτίου 2012.
Κατά την 479η σύνοδο ολομέλειας, της 28ης και 29ης Μαρτίου 2012 (συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 142 ψήφους υπέρ και 6 αποχές.
1. Συμπεράσματα και συστάσεις
1.1 Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ των κύριων στόχων του προγράμματος COSME, διαπιστώνει όμως ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι συστάσεις τις οποίες διατύπωσε στη γνωμοδότησή της για την SBA (1), ιδίως δε αυτές που αφορούν την ενίσχυση της παροχής στήριξης και συμβουλών στις ΜΜΕ, τη μεταβίβαση επιχειρήσεων, τη διαβούλευση και την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με τις οργανώσεις ΜΜΕ.
1.2 Ζητά την καλύτερη προβολή των δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν. Δύο είναι τα προβλήματα που τίθενται πάραυτα:
— |
ο στόχος: ο κανονισμός αποσκοπεί στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει, όντως, να είναι σε θέση να συναγωνίζονται τις ανταγωνίστριές τους στις διεθνείς αγορές. Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται τον συγκεκριμένο στόχο, υποστηρίζει εντούτοις ότι είναι εξίσου σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ΜΜΕ στις ευρωπαϊκές και τοπικές αγορές· |
— |
τα μέσα: η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να συμπληρώσει τη νομοθετική πρόταση με ένα πρόγραμμα εργασίας όπου να απαριθμούνται τα συγκεκριμένα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των αναγκών όλων των τύπων ΜΜΕ, καθώς και των προσδοκιών τους ενώπιον της τρέχουσας κρίσης. |
1.3 Οιαδήποτε απόφαση ληφθεί σχετικά με το παρόν επιχειρησιακό πρόγραμμα πρέπει να εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως προβλέπει η διαδικασία συναπόφασης. Η διαδικασία των πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση πρέπει να περιοριστεί στον ορισμό και την εκτέλεση των ετησίων προγραμμάτων, τα οποία καταρτίζονται σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τις οργανώσεις ΜΜΕ.
1.4 Η ΕΟΚΕ ζητά:
— |
το πρόγραμμα να απευθύνεται σε όλους τους τύπους επιχειρήσεων (2)· |
— |
τα μέσα του προγράμματος να είναι εστιασμένα στις κύριες προτεραιότητες: ενημέρωση, παροχή στήριξης και συμβουλών και πρόσβαση στις αγορές, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την προσαρμογή των κοινοτικών απαιτήσεων και προτύπων, την ανάπτυξη συνεργασίας, την προώθηση των προτεραιοτήτων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (καινοτομία, πράσινη οικονομία και απασχόληση των νέων)· |
— |
να προστεθεί, συνεπώς, στο πρόγραμμα ένας πέμπτος ειδικός στόχος: η παροχή στήριξης στις ΜΜΕ και η διασφάλιση της πρόσβασής τους στην παροχή συμβουλών, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. |
1.5 Η ΕΟΚΕ συνιστά να προβλεφθεί μία τέταρτη δράση με σκοπό τη βελτίωση των νομοθεσιών, κυρίως δε μέσω της δημιουργίας μιας υπηρεσίας υποστήριξης τύπου «Office of advocacy» (3), έργο της οποίας θα είναι η συνεκτίμηση, κατά την κατάρτιση νομοθετικών πράξεων, των πραγματικών συνθηκών μέσα στις οποίες ασκούν δραστηριότητα οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να προσδιοριστούν ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας υποστήριξης (οffice of advocacy) και η συνάφειά της με τα άλλα σχετικά όργανα όπως το Ευρωπαϊκό δίκτυο απεσταλμένων για τις ΜΜΕ. Υπενθυμίζει την αντίθεσή της στην γενίκευση των εξαιρέσεων και υποστηρίζει τη συμμετοχή των οργανώσεων των ΜΜΕ στην νομοθετική διαδικασία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
1.6 Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει το γεγονός ότι η εταιρική διακυβέρνηση είναι ανεπαρκής στην πρόταση κανονισμού. Δεν δέχεται ότι αυτή πρέπει να περιοριστεί στην απλή διαβούλευση και εφιστά την προσοχή του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην ανάγκη δημιουργίας αυτής της διακυβέρνησης και ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ΜΜΕ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση άλλων προγραμμάτων της ΕΕ (4). Η ΕΟΚΕ ζητά τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές οργανώσεις των ΜΜΕ να εκφέρουν τη γνώμη τους σε όλες τις φάσεις κατάρτισης, σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης του προγράμματος COSME.
1.7 Όσον αφορά το άρθρο 9 που αναφέρεται στη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, η ΕΟΚΕ ζητά:
— |
να γίνει διάκριση μεταξύ, αφενός, πρόσβασης στις αγορές και, αφετέρου, πρόσβασης στην ενημέρωση και την παροχή συμβουλών, καθώς και στην κατάρτιση των ΜΜΕ· |
— |
να υποστηριχθούν οι δράσεις που εφαρμόζονται ήδη στα κράτη μέλη από τις οργανώσεις των ΜΜΕ και τους δημόσιους οργανισμούς· |
— |
να προσαρμοστούν κατάλληλα οι αποστολές και η οργάνωση του δικτύου «Europe Enterprise Network» (EEN), ώστε το εν λόγω δίκτυο να συμπληρώνει τις δράσεις των οργανώσεων των ΜΜΕ και να τις συνδέει με τις δραστηριότητές του. Το δίκτυο πρέπει, μάλιστα, να προβληθεί καλύτερα και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητές του. |
1.8 Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει την ύπαρξη ανακολουθιών μεταξύ των προτεινόμενων χρηματοδοτικών μέσων, της πρωτοβουλίας «Ορίζων 2020» και των άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως αυτές που προτείνονται στις προτάσεις κανονισμού για την εδαφική συνοχή. Η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσκολίες στις ΜΜΕ. Η ΕΟΚΕ ζητά, συνεπώς, την αποσαφήνιση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών αυτών χρηματοδοτικών μέσων. Η ΕΟΚΕ εκφράζει μεν την ικανοποίησή της που το 56 % του προϋπολογισμού του προγράμματος διατίθεται υπέρ των χρηματοδοτικών μέσων, ζητά ωστόσο από την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, να καθορίσουν τον τρόπο κατανομής των πόρων τους, να τα καταστήσουν προσιτά σε όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα είδη επενδύσεων και να τα συντονίσουν με τους άλλους παρόμοιους τύπους κοινοτικής χρηματοδότησης, ώστε να μπορούν οι ΜΜΕ, στη συνέχεια, να επιλέγουν το καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους μέσο. Επίσης, ζητά, να τροποποιηθούν οι κανόνες και οι όροι χρήσης του μηχανισμού LGF
1.9 Ζητά την αναθεώρηση του κειμένου του Παραρτήματος Ι που αναφέρεται στους δείκτες, ώστε ο καθορισμός τους να διασφαλιστεί από κοινού με τις οργανώσεις των ΜΜΕ. Πρέπει επίσης να επανεξεταστεί το κείμενο του Παραρτήματος ΙΙ και του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου, διότι βρίσκονται σε αντίφαση με το περιεχόμενο της πρότασης.
1.10 Η ΕΟΚΕ συνιστά στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το πρόγραμμα, να προβάλουν ωστόσο καλύτερα το περιεχόμενό του, τα επιχειρησιακά του μέτρα και τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων του, καθιερώνοντας καθιερώσουν την εταιρική σχέση με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις των ΜΜΕ. Παρατηρεί, εντούτοις, ότι ο προϋπολογισμός των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ φαίνεται μάλλον ασήμαντος, εάν ληφθούν υπόψη οι φιλοδοξίες του προγράμματος. Η ΕΟΚΕ τάσσεται κατά οιασδήποτε απόπειρας περιορισμού του προϋπολογισμού του προγράμματος και ζητά, αντίθετα, επίμονα από το Κοινοβούλιο να αυξήσει τους πόρους του. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι οι ΜΜΕ είναι αυτές που θα διασφαλίσουν την έξοδο της ΕΕ από την κρίση και που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.
1.11 Ωστόσο, η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι το πρόγραμμα δεν είναι αρκετά φιλόδοξο. Είναι της άποψης ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν θα επιτρέψει να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των ΜΜΕ και τη βιώσιμη ανάπτυξη τους. Εντούτοις, η έξοδος της ΕΕ από την κρίση βασίζεται στις ΜΜΕ οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ αντιτίθεται στις προσπάθειες περιστολής αυτού του προϋπολογισμού. Καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τον ενισχύσει στο ύψος του προϋπολογισμού του τρέχοντος προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (PIC) προκειμένου να αυξηθούν, κατά προτεραιότητα, οι δημοσιονομικοί πόροι που διατίθενται στα χρηματοοικονομικά μέσα.
1.12 Η ΕΟΚΕ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσαφηνίσει τη κατανομή των δημοσιονομικών πόρων του προγράμματος (εκτός χρηματοδοτικών οργάνων) και να ενσωματώσει ακριβή κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται σε κάθε δραστηριότητα του προγράμματος.
2. Γενικές παρατηρήσεις
2.1 Η ΕΟΚΕ είχε εκθέσει, στη γνωμοδότησή της για την «Ανασκόπηση της πρωτοβουλίας SBA» (5), τις προτεραιότητές της για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα/ΜΜΕ 2014-2020». Δυστυχώς, στην πρόταση θέσπισης του προγράμματος COSME οι πρωτοβουλίες της αυτές δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη, δεν προβάλλονται δε ανάλογα τα πρακτικά μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή, καθώς και το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να προτείνουν μία σειρά από δράσεις για όλη τη διάρκεια του εν λόγω προγράμματος.
2.2 Η ΕΟΚΕ εκπλήσσεται που η πρόταση κανονισμού δεν περιλαμβάνει αναφορά στην SBA, όταν η SBA θα έπρεπε να αποτελεί αυτή καθαυτή τη βάση του προγράμματος. Αναφορά δεν γίνεται ούτε στην αρχή «μόνο μια φορά» («only once»). Η δε αρχή «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» («think small first») μόλις που θίγεται, ενώ οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων ΜΜΕ ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη.
2.3 Η ανταγωνιστικότητα εξελίσσεται σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως οι διαφορές του επιπέδου του κόστους εργασίας, η αγοραστική δύναμη, η φορολογία, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους ή η απασχολησιμότητα των νέων. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι το πρόγραμμα COSME θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την βιώσιμη ανάπτυξη των ΜΜΕ και όχι μόνον την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
2.4 Το πρόγραμμα COSME πρέπει, τέλος, να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
2.5 Με την ευκαιρία της αξιολόγησης, το 2012, της εφαρμογής του ευρωπαϊκού ορισμού των ΜΜΕ, η ΕΟΚΕ ζητά να ληφθεί υπόψη η μεγάλη ποικιλία τους. Η Επιτροπή θα πρέπει, εξάλλου, να την ενημερώσει σχετικά με τα συμπεράσματα της εν λόγω αξιολόγησης και να προβλέψει τη συμμετοχή της στις εργασίες παρακολούθησης του θέματος.
3. Θέσεις ως προς την πρόταση κανονισμού
3.1 Αιτιολογικές σκέψεις
3.1.1 Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τους προσανατολισμούς της αιτιολογικής σκέψης 10. Στόχοι του προγράμματος COSME πρέπει επίσης να είναι:
— |
η απλοποίηση του τρόπου άσκησης δραστηριότητας των ΜΜΕ και η μείωση των διοικητικών περιορισμών τους· |
— |
η διευκόλυνση της υλοποίησης των προτεραιοτήτων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που είναι η προώθηση της καινοτομίας, της πράσινης οικονομίας και της απασχολησιμότητας των νέων. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αιτιολογική σκέψη 11, η οποία εστιάζεται ιδιαίτερα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τις κοινωνικές επιχειρήσεις· |
— |
η εφαρμογή των αρχών της SBA στις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ που εφαρμόζονται στο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο· |
— |
η συνεκτίμηση των αναγκών των ΜΜΕ κατά την κατάρτιση και των άλλων προγραμμάτων της ΕΕ και ο συντονισμός και η απλοποίηση των διοικητικών κανόνων τους. |
3.1.2 Εκτός από τη σύσταση και ανάπτυξη επιχειρήσεων, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι στην αιτιολογική σκέψη 11 θα πρέπει να προστεθούν και τα εξής: η δεύτερη ευκαιρία, η μεταβίβαση και εξαγορά επιχειρήσεων, η απασχολησιμότητα των νέων, η κατάρτιση των επιχειρηματιών και των υπαλλήλων τους, καθώς και μία αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζουν οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες και τα ελεύθερα επαγγέλματα.
3.1.3 Η αιτιολογική σκέψη 12 πρέπει να αναφέρει ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ΜΜΕ είναι η πρόσβαση σε κατάλληλα προσαρμοσμένες συμβουλές. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την αρχή του δικτύου «Network Entreprise Europe», είναι ωστόσο της γνώμης ότι οι δυνατότητές του θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως. Φαίνεται ότι πολλές ΜΜΕ ελάχιστα γνωρίζουν σχετικά με το δίκτυο. Οι υπηρεσίες του δικτύου θα πρέπει να διαρθρώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των ΜΜΕ. Η ΕΟΚΕ στηρίζει την πρόταση για αναδιοργάνωση του δικτύου και συμμετοχή όλων των αρμόδιων επαγγελματικών οργανώσεων στη διοίκησή του.
3.1.4 Η εξουσία της Επιτροπής να εκδίδει πράξεις κατ' εξουσιοδότηση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 28, πρέπει να περιορίζεται στις πράξεις που σχετίζονται με την εκτέλεση του προγράμματος, κυρίως δε των ετήσιων προγραμμάτων, και με τους κανόνες εξωτερικής ανάθεσης, μετά από διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα με τα πρακτικά μέτρα και τους ειδικούς κανόνες συμμετοχής θα ήταν σκόπιμο να είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
3.1.5 Η ΕΟΚΕ επιμένει ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα COSME πρέπει να συμβάλει στην καθιέρωση ενός πραγματικού συστήματος διακυβέρνησης από κοινού με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις των ΜΜΕ. Πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την ιδέα της εταιρικής σχέσης που προβλέπει το σημείο 5 του Κανονισμού για τις κοινές διατάξεις των διαρθρωτικών ταμείων (6). Οι οργανώσεις των ΜΜΕ πρέπει να διαδραματίζουν έναν ρόλο σε όλη τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών του προγράμματος και στην ανά έτος εφαρμογή του, όπως προβλέπει η SBA.
3.1.6 Ο τουρισμός προσφέρει σαφή προστιθέμενη αξία στην οικονομία της ΕΕ και, επομένως, τα υποστηρικτικά μέτρα του προγράμματος COSME θα πρέπει να αφορούν και στον τομέα αυτό. Ωστόσο, πολλοί άλλοι τομείς παρέχουν επίσης σαφή προστιθέμενη αξία και η αποκλειστική ανάδειξη του τουρισμού κατά προτεραιότητα θα αντίκειτο στην οριζόντια προσέγγιση του προγράμματος και της εν γένει ενωσιακής πολιτικής για τις ΜΜΕ.
3.2 Κεφάλαιο 1: Αντικείμενο
3.2.1 Στο άρθρο 1, η ΕΟΚΕ ζητά να προστεθούν οι όροι «πολύ μικρές επιχειρήσεις», «βιοτεχνικές επιχειρήσεις», «ανεξάρτητοι επαγγελματίες» και «ελεύθερα επαγγέλματα».
3.2.2 Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τους γενικούς στόχους που εκτίθενται στο άρθρο 2. Επιθυμεί να συμπεριληφθούν αναφορές στην βιώσιμη ανάπτυξη των ΜΜΕ και στην προώθηση της μεταβίβασης επιχειρήσεων.
3.2.3 Το άρθρο 2 πρέπει να συμπληρωθεί με έναν τέταρτο γενικό στόχο: την εφαρμογή των αρχών που περιλαμβάνει η SBA και την ένταξη των προτεραιοτήτων της στις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ.
3.3 Κεφάλαιο 2: Ειδικοί στόχοι και τομείς δράσης
3.3.1 Οι τέσσερεις ειδικοί στόχοι του άρθρου 3 είναι ουσιαστικής σημασίας. Η ΕΟΚΕ ζητά, ωστόσο, να προστεθούν:
— |
στο σημείο 1 δ) αναφορά στη βελτίωση της πρόσβασης στις τοπικές αγορές, πράγμα που θα επιτευχθεί κυρίως με την καλύτερη προσαρμογή των ευρωπαϊκών απαιτήσεων και προτύπων στις ανάγκες και τις πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες ασκούν δραστηριότητα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις· |
— |
ένας 5ος ειδικός στόχος: «ε) διευκόλυνση της παροχής στήριξης και πρόσβασης σε συμβουλές των ΜΜΕ». |
3.3.2 Η ΕΟΚΕ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προσθέσουν ένα νέο άρθρο για τη διακυβέρνηση που να προβλέπει τη σύσταση μιας συμβουλευτικής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τις διάφορες κατηγορίες ΜΜΕ, με σκοπό την κατάρτιση, εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος και των ετήσιων εκδόσεών του.
3.3.3 Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να προστεθούν στο άρθρο 6 ειδικές προτάσεις με σκοπό:
— |
τη διευκόλυνση των διαδικασιών αξιολόγησης του αντίκτυπου και δημιουργίας μιας υπηρεσίας υποστήριξης τύπου «Office of advocacy», αφού θα έχουν προηγουμένως καθοριστεί σαφώς ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της· |
— |
την εφαρμογή των αρχών «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» («think small first») και «μόνο μια φορά» («only once») της SBA κατά τη νομοθετική διαδικασία και την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»· |
— |
τη διασφάλιση ότι οι νομοθετικές πράξεις θα καταρτίζονται από κοινού με τις οργανώσεις των ΜΜΕ. |
3.3.4 Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι διαφωνεί με την ιδέα να γενικευτούν οι εξαιρέσεις που ισχύουν για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (7). Τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των οργανώσεων των ΜΜΕ στις σχετικές εργασίες, ώστε να καταστεί δυνατό οι νομοθεσίες να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες ασκούν δραστηριότητα οι πολύ μικρές αυτές επιχειρήσεις.
3.3.5 Η ΕΟΚΕ ζητά να συμπεριληφθούν στο άρθρο 7 δράσεις για την ενθάρρυνση της μεταβίβασης και εξαγοράς επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, δράσεις για την κατάρτιση των μελλοντικών διαδόχων επιχειρήσεων και την ενημέρωση και κατάρτιση των νεαρών σπουδαστών, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο των ΜΜΕ και τις ευκαιρίες που αυτός προσφέρει.
3.3.6 Όσον αφορά το άρθρο 9, είναι σκόπιμο να γίνει διάκριση μεταξύ, αφενός, πρόσβασης στις αγορές και, αφετέρου, πρόσβασης στις δράσεις ενημέρωσης, παροχής συμβουλών και στήριξης στις επιχειρήσεις. Η ΕΟΚΕ ζητά, επιπλέον, το άρθρο 9 να χωριστεί σε 2 ξεχωριστά άρθρα κατά τον εξής τρόπο:
3.3.6.1 |
Άρθρο 9: Δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές Είναι σκόπιμο να περιλαμβάνει τα σημεία 2, 3 και 4, το δε σημείο 2 να συμπληρωθεί με τη διευκρίνιση ότι το πρόγραμμα COSME θα υποστηρίζει κυρίως μέτρα που θα προορίζονται για τη συμμετοχή των ΜΜΕ και των πολύ μικρών επιχειρήσεων στη διαδικασία κατάρτισης και προσαρμογής των ευρωπαϊκών προτύπων και απαιτήσεων, καθώς και στην εφαρμογή τους στις επιχειρήσεις. |
3.3.6.2 |
Άρθρο 9α: Δράσεις για την ενημέρωση, την παροχή συμβουλών και την στήριξη των επιχειρήσεων
|
3.4 Κεφάλαιο 3: Υλοποίηση του προγράμματος
3.4.1 Το άρθρο 10 προβλέπει ότι το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας εγκρίνεται σε συνεννόηση με μία επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας τη σύσταση της οποίας ζητά η ΕΟΚΕ (βλ. σημείο 3.3.2). Η παρακολούθηση της εκτέλεσης και της διαχείρισης του προγράμματος, την οποία προβλέπει το άρθρο 12, πρέπει να διασφαλίζεται από κοινού με την εν λόγω ομάδα.
3.4.2 Το άρθρο 11 προβλέπει τη λήψη «μέτρων στήριξης» τα οποία στην πλειοψηφία τους συνίστανται από μελέτες και αναλύσεις. Και στην περίπτωση αυτή, η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να υποβάλει ένα σαφές πρόγραμμα μελέτης και ανάλυσης, το οποίο να έχει καταρτιστεί από κοινού με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ΜΜΕ, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρήσεων.
3.5 Κεφάλαιο 5: Επιτροπή και τελικές διατάξεις
3.5.1 Στο άρθρο 16 του κανονισμού θα έπρεπε να διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή δεν επικουρείται μόνον από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των κρατών μελών, αλλά και από την ομάδα των εταίρων, όπως προτείνει η ΕΟΚΕ (σημείο 3.3.2).
3.5.2 Η ΕΟΚΕ δέχεται μεν την αρχή των πράξεων κατ' εξουσιοδότηση όσον αφορά τα μέτρα εκτέλεσης, θεωρεί εντούτοις ότι οι προτάσεις που περιέχει το άρθρο 17, σημείο 2, άπτονται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και, επομένως, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, εφόσον πρόκειται για την αλλαγή ενός ειδικού στόχου του προγράμματος. Ζητά συνεπώς από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να απορρίψουν το εν λόγω σημείο.
3.5.3 Κατά το άρθρο 18, οι πράξεις κατ' εξουσιοδότηση πρέπει να επιτελούνται σε συνεννόηση με την ειδική ομάδα εργασίας, η σύσταση της οποίας προτείνεται στο σημείο 3.3.2. Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 19 σχετικά με τη διαδικασία επείγοντος.
3.6 Παράρτημα Ι: Δείκτες γενικών και ειδικών στόχων
3.6.1 Η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να προβλέψει ότι οι δείκτες θα ορίζονται σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς που ήδη υφίστανται στο επίπεδο των κρατών μελών.
3.6.2 Η ΕΟΚΕ εισηγείται την επανεξέταση των οροσήμων που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας. Η πρωτοβουλία «Starting a business» όπως αναφέρεται στο Παράρτημα Ι της πρότασης κανονισμού είναι μόνο ένας από τους δείκτες για τον υπολογισμό του βαθμού ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας. Ακόμα και στο πρόγραμμα COSME τίθεται ένας μεσοπρόθεσμος στόχος (αποτέλεσμα) έως το έτος 2017 για τη λήψη περίπου 7 μέτρων απλούστευσης ετησίως. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ προτείνει να διευκρινιστούν ποια είναι τα ζητήματα προτεραιότητας για τον περιορισμό του διοικητικού φόρτου με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ· τέτοια είναι η διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών, η λήψη δανείων, η καταβολή των φόρων, η εφαρμογή των συμβάσεων, κ.ά.
3.7 Παράρτημα ΙΙ: Δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση
3.7.1 Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τα δημοσιονομικά μέσα και ζητά από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να τα ενισχύσει. Για την πλειοψηφία των ΜΜΕ, οι εγγυήσεις δανείων αποτελούν ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα.
3.7.2 Στην παράγραφο 3, η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι η σύνδεση με την πρωτοβουλία «Ορίζων 2020», η οποία υποστηρίζει αποκλειστικά τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και με τα χρηματοδοτικά μέσα ιδίου τύπου που μπορούν να καταρτίσουν οι περιφέρειες στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, δεν είναι σαφής. Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να αποσαφηνίσει τη διασύνδεση των μέσων που παρουσιάζουν συνάφεια και να προβλέψει τις ίδιες διαδικασίες πρόσβασης σε αυτά.
3.7.3 Η ΕΟΚΕ ζητά να προστεθεί νέα παράγραφος 2α στην οποία να διευκρινίζεται ότι: «η διευκόλυνση εγγύησης δανείων (LGF) εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις ζωής μιας επιχείρησης – σύσταση, ανάπτυξη και μεταβίβαση – δίχως να γίνεται διάκριση όσον αφορά τον τύπο δραστηριότητας της επιχείρησης ή το μέγεθος της αγοράς. Η διευκόλυνση αφορά όλους τους τύπους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των άυλων».
3.7.4 Στην πρόταση αναφέρεται ότι η διευκόλυνση LGF «καλύπτει δάνεια έως το ποσό των 150 000 ευρώ».
3.7.4.1 Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να διευκρινίσει με βάση ποια κριτήρια τέθηκε το κατώφλιο αυτό, δεδομένου ότι το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (ΠΑΚ) δεν έθετε όρια. Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι το προτεινόμενο ποσό αφορά τα δάνεια. Ωστόσο, κατά τη φάση της σύστασης, των επενδύσεων και της μεταβίβασης μιας επιχείρησης, το ποσό των δανείων είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, σαφώς υψηλότερο. Αυτό συνεπάγεται ότι τα δάνεια μεγαλύτερου ύψους θα τυγχάνουν, κανονικά, εγγύησης με βάση την πρωτοβουλία «Ορίζων 2020», μολονότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για τη χρηματοδότηση σχεδίων που συνδέονται αποκλειστικά με την προώθηση της καινοτομίας.
3.7.4.2 Η ΕΟΚΕ ζητά συνεπώς να συνεχίσει να εφαρμόζεται το προηγούμενο σύστημα, δηλ. του ΠΑΚ, το οποίο δεν προέβλεπε κατώφλια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ζητά το όριο των 150 000 ευρώ να εφαρμόζεται στο ποσό της αντεγγύησης και όχι σε αυτό του δανείου. Όσον αφορά την μεταβίβαση και εξαγορά επιχειρήσεων, το κόστος των οποίων είναι συχνά σημαντικότερο από αυτό της απλής σύστασης, η ΕΟΚΕ ζητά να μην προβλέπεται όριο για το ποσό της αντεγγύησης.
3.7.5 Η ίδια παράγραφος περιλαμβάνει αναφορά στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις υποστηριζόμενες καινοτόμες ΜΜΕ. Όλες οι επιχειρήσεις, καινοτόμες και μη, θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται της διευκόλυνσης LGF. Η ΕΟΚΕ διατυπώνει εκ νέου τις αμφιβολίες της σχετικά με την χρησιμότητα των εν λόγω εκθέσεων, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να περιέχουν αποκλειστικά πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και να μην επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
3.7.6 Η ΕΟΚΕ ζητά όλα τα μέτρα που αφορούν τον ορισμό και την σύσταση των χρηματοδοτικών μέσων να υιοθετούνται μετά από πλήρη διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις των ΜΜΕ και των χρηματοπιστωτικών εταίρων τους.
3.8 Νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο
3.8.1 Όσον αφορά το σημείο 1.4.1 που αναφέρεται στους πολυετείς στρατηγικούς στόχους, η ΕΟΚΕ ζητά το πρόγραμμα να ενθαρρύνει, όχι μόνον την «ίδρυση και την ανάπτυξη ΜΜΕ», αλλά και την μεταβίβαση και εξαγορά τους.
3.8.2 Στο σημείο 1.5.4, παράγραφος 3, τονίζεται ότι «στόχος του νέου προγράμματος θα είναι οι ΜΜΕ στις φάσεις ανάπτυξης και διεθνοποίησής τους». Ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος προς το υπόλοιπο κείμενο και τις αρχές της SBA: το νέο πρόγραμμα πρέπει να αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες των ΜΜΕ, ανεξάρτητα από τον τύπο αγοράς στην οποία ασκούν δραστηριότητα.
3.8.3 Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι η τελευταία πρόταση της 3ης παραγράφου έρχεται σε αντίφαση με το περιεχόμενο του κανονισμού και ζητά τη διαγραφή της.
3.8.4 Στο σημείο 1.5.4, η τελευταία πρόταση της 5ης παραγράφου αναφέρεται στη δημιουργία μιας «υπηρεσίας ενιαίας εξυπηρέτησης». Η ΕΟΚΕ ζητά να ληφθούν υπόψη οι ήδη υπάρχουσες ανάλογες υπηρεσίες και γραφεία, να γίνονται σεβαστές οι πρακτικές και οι μέθοδοι οργάνωσης που εφαρμόζονται στα επιμέρους κράτη μέλη, οι δε αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από διαβούλευση με τις οργανώσεις των ΜΜΕ.
3.9 Στην ενότητα 2.1 που αφορά τους κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς, η ΕΟΚΕ ζητά να προστεθεί πρόβλεψη για τη διεξαγωγή ενδιάμεσης αξιολόγησης, ώστε κατά τη δεύτερη φάση το πρόγραμμα COSME να έχει προσαρμοστεί κατάλληλα. Οι αξιολογήσεις αυτές πρέπει να διεξάγονται εγκαίρως από εξωτερικό, ανεξάρτητο οργανισμό και να υποβάλλονται στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Βρυξέλλες, 29 Μαρτίου 2012.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής
Staffan NILSSON
(1) EE C 376 της 22.12.2011, σσ. 51-57.
(2) Βλ. υποσημείωση σ. 1.
(3) Βλ. υποσημείωση σ. 1.
(4) Άρθρο 5 του Γενικού Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
(5) Βλ. υποσημείωση σ. 1.
(6) Βλ. υποσημείωση σ. 1.
(7) Βλ. υποσημείωση σ. 1.