Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AP0489

    Συμμετοχή επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στις έμμεσες δράσεις βάσει του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας * Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την πρόταση κανονισμού (Ευρατόμ) του Συμβουλίου, με τον οποίο καθορίζονται οι κανόνες συμμετοχής επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στις έμμεσες δράσεις βάσει του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και οι κανόνες διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων (2012-2013) (COM(2011)0071 – C7-0076/2011 – 2011/0045(NLE))

    ΕΕ C 153E της 31.5.2013, p. 183–187 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.5.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    CE 153/183


    Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
    Συμμετοχή επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στις έμμεσες δράσεις βάσει του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας *

    P7_TA(2011)0489

    Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την πρόταση κανονισμού (Ευρατόμ) του Συμβουλίου, με τον οποίο καθορίζονται οι κανόνες συμμετοχής επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων στις έμμεσες δράσεις βάσει του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και οι κανόνες διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων (2012-2013) (COM(2011)0071 – C7-0076/2011 – 2011/0045(NLE))

    2013/C 153 E/34

    (Διαβούλευση)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

    έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο (COM(2011)0071),

    έχοντας υπόψη τα άρθρα 7 και 10 της Συνθήκης Ευρατόμ σύμφωνα με τα οποία κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C7-0076/2011),

    έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

    έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (A7-0345/2011),

    1.

    εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

    2.

    καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 293 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 106α της Συνθήκης Ευρατόμ·

    3.

    καλεί το Συμβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·

    4.

    ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής·

    5.

    αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Τροπολογία 1

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 1

    (1)

    Το πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013), εφεξής «πρόγραμμα-πλαίσιο (2012-2013)», εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. …/…/Ευρατόμ του Συμβουλίου της … για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) (2012-2013). Η Επιτροπή έχει την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος πλαισίου και των ειδικών του προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πτυχών της υλοποίησης τους.

    (1)

    Το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013), εφεξής «το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013)», το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. …/…/Ευρατόμ του Συμβουλίου της … για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) (2012-2013) , αποσκοπεί στη συμπλήρωση των λοιπών δραστηριοτήτων της Ένωσης στο πεδίο της πολιτικής για την έρευνα που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020, και ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, τη βιομηχανία, την απασχόληση και το περιβάλλον . Η Επιτροπή έχει την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος πλαισίου και των ειδικών του προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πτυχών της υλοποίησης τους.

    Τροπολογία 2

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

     

    (4a)

    Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) θα πρέπει να συμβάλει στη συγκρότηση της Ένωσης της Καινοτομίας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού με στόχο την επιστημονική αριστεία, καθώς και στην επιτάχυνση της υλοποίησης καίριων καινοτομιών στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, ιδίως όσον αφορά την πυρηνική σύντηξη και ασφάλεια, διαδραματίζοντας επίσης ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ενεργειακού τομέα και της κλιματικής αλλαγής.

    Τροπολογία 3

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 4 β (νέα)

     

    (4β)

    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος πλαισίου (2012-2013) πρέπει να βασίζεται στις αρχές της απλότητας, της σταθερότητας, της διαφάνειας, της ασφάλειας δικαίου, της συνεκτικότητας, της αριστείας και της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διατυπώθηκαν στο ψήφισμά του της 11ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με την απλοποίηση της εφαρμογής των ερευνητικών προγραμμάτων πλαισίων (1).

    Τροπολογία 4

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

     

    (5a)

    Πρέπει να δοθούν μεγαλύτερη προσοχή και δημοσιονομικοί πόροι για πρωτοβουλίες που συνδέονται με τη βασική πυρηνική έρευνα, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου ελλείψεων σε ορισμένες δεξιότητες τα επόμενα χρόνια (π.χ. επιδοτήσεις προς ερευνητές στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας) και της συνεπαγόμενης απώλειας της πρωτοπορίας για την Ένωση.

    Τροπολογία 5

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

     

    (6a)

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση συμβατικών ρυθμίσεων που θα περιορίζουν τον κίνδυνο μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, καθώς και τη χρονική ανακατανομή των κινδύνων και του κόστους.

    Τροπολογία 6

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 8

    (8)

    Το πρόγραμμα-πλαίσιο (2012-2013) πρέπει να προάγει τη συμμετοχή των εξόχως απόκεντρων περιοχών της Κοινότητας, καθώς και τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

    (8)

    Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) πρέπει να προάγει τη συμμετοχή των εξόχως απόκεντρων περιοχών της Κοινότητας, καθώς και τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων , οι ερευνητικές δραστηριότητες των οποίων πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό των θεμελιωδών ηθικών αρχών και ιδίως εκείνων που ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Τροπολογία 7

    Πρόταση κανονισμού

    Αιτιολογική σκέψη 23 α (νέα)

     

    (23a)

    Η λειτουργία του ITER στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία της 21ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού για την Ενέργεια από Σύντηξη, στο πλαίσιο της κοινής υλοποίησης του σχεδίου ITER, πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο της ερευνητικής δραστηριότητας στο πεδίο της σύντηξης βάσει του προγράμματος πλαισίου (2012-2013).

    Τροπολογία 8

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 11 – δεύτερο εδάφιο

    Μπορούν επίσης να ορίζουν, ανάλογα με τη φύση και τους στόχους της εκάστοτε έμμεσης δράσης, πρόσθετες προϋποθέσεις ως προς τον τύπο των συμμετεχόντων και, ανάλογα με την περίπτωση, ως προς τον τόπο εγκατάστασής τους.

    Μπορούν επίσης να ορίζουν, ανάλογα με τη φύση και τους στόχους της εκάστοτε έμμεσης δράσης, αιτιολογημένες πρόσθετες προϋποθέσεις ως προς τον τύπο των συμμετεχόντων και, ανάλογα με την περίπτωση, ως προς τον τόπο εγκατάστασής τους.

    Τροπολογία 9

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 12 – παράγραφος 3

    3.   Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έχουν σαφείς στόχους προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες αιτήσεις υποψηφίων.

    3.   Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έχουν σαφείς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες αιτήσεις υποψηφίων.

    Τροπολογία 10

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 14 – παράγραφος 1 – δεύτερο εδάφιο

    Τα κριτήρια είναι η αριστεία, ο αντίκτυπος και η υλοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα εργασίας εξειδικεύει περαιτέρω τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής και ενδέχεται να προβλέπει επιπλέον απαιτήσεις, συντελεστές στάθμισης και κατώτατα όρια ή να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των κριτηρίων.

    Τα εφαρμοζόμενα κριτήρια είναι η αριστεία, ο αντίκτυπος και η υλοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα εργασίας εξειδικεύει περαιτέρω τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής και ενδέχεται να προβλέπει σαφώς αιτιολογημένες επιπλέον απαιτήσεις, συντελεστές στάθμισης και κατώτατα όρια ή να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των κριτηρίων.

    Τροπολογία 11

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 14 – παράγραφος 3 α (νέα)

     

    3a.     Όλα τα στάδια της διαδικασίας πρέπει να βελτιστοποιηθούν, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και να βελτιωθεί ο λόγος κόστους/οφέλους. Αυτό απαιτεί την πρόσβαση σε σχέδια προγραμμάτων εργασίας, τη δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, την εκπόνηση προτάσεων, τις διαδικασίες επιλογής και τον χρόνο μέχρι την έγκριση και την πληρωμή των επιχορηγήσεων.

    Τροπολογία 12

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 16 – παράγραφος 2 – τέταρτο εδάφιο

    Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε, κατά τη συγκρότηση των ομάδων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, να διασφαλίζεται εύλογη ισορροπία μεταξύ των φύλων.

    Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε, κατά τη συγκρότηση των ομάδων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, να διασφαλίζεται εύλογη ισορροπία μεταξύ των φύλων και μεταξύ των κρατών μελών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και κατάρτιση στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας .

    Τροπολογία 13

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 16 – παράγραφος 2 – εδάφιο 4 α (νέο)

     

    Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε, κατά τη συγκρότηση των ομάδων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, να διασφαλίζεται εύλογη ισορροπία μεταξύ του βιομηχανικού τομέα (περιλαμβανομένων των ΜΜΕ) και των επιστημόνων.

    Τροπολογία 14

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 30 – παράγραφος 3 – πρώτο εδάφιο – στοιχείο ε)

    ε)

    πρέπει να μην συμπεριλαμβάνουν μη επιλέξιμες δαπάνες, και ιδίως αναγνωρίσιμους έμμεσους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, δασμούς, χρεωστικούς τόκους, προβλέψεις για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες ή επιβαρύνσεις, συναλλαγματικές ζημίες, δαπάνες συνδεόμενες με απόδοση κεφαλαίου, δαπάνες που έχουν δηλωθεί, πραγματοποιηθεί ή αποδοθεί στο πλαίσιο άλλου ενωσιακού έργου, χρέη και δανειακά βάρη, υπέρμετρες ή αλόγιστες δαπάνες, ή οιεσδήποτε άλλες δαπάνες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως δ).

    ε)

    πρέπει να μην συμπεριλαμβάνουν μη επιλέξιμες δαπάνες, και ιδίως αναγνωρίσιμους έμμεσους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του μη ανακτήσιμου φόρου προστιθέμενης αξίας, δασμούς, χρεωστικούς τόκους, συναλλαγματικές ζημίες, δαπάνες συνδεόμενες με απόδοση κεφαλαίου, δαπάνες που έχουν δηλωθεί, πραγματοποιηθεί ή αποδοθεί στο πλαίσιο άλλου ενωσιακού έργου, χρέη και δανειακά βάρη, υπέρμετρες ή αλόγιστες δαπάνες, ή οιεσδήποτε άλλες δαπάνες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως δ).

    Τροπολογία 15

    Πρόταση κανονισμού

    Άρθρο 52 – παράγραφος 2 – στοιχείο α)

    α)

    βάσει των συμβάσεων σύμπραξης με ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 40 %: τις δαπάνες ορισμένων συνεργατικών έργων που αναλαμβάνονται από συμπράττουσες οντότητες, τα οποία έχουν προταθεί από τη συμβουλευτική επιτροπή ως έργα προτεραιότητας και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή· προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έχουν ιδίως οι δράσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το ITER/DEMO, εξαιρουμένων των έργων που έχουν ήδη λάβει προτεραιότητα σε προηγούμενα προγράμματα πλαίσια ·

    α)

    βάσει των συμβάσεων σύμπραξης με ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 40 %: τις δαπάνες ορισμένων συνεργατικών έργων που αναλαμβάνονται από συμπράττουσες οντότητες, τα οποία έχουν προταθεί από τη συμβουλευτική επιτροπή ως έργα προτεραιότητας και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή· προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έχουν ιδίως τα πειράματα με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του ITER και τη συμβολή στον προσδιορισμό του προγράμματος DEMO·


    (1)   Κείμενα που εγκρίθηκαν, P7_ΤΑ(2010)0401.


    Top