EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0420(04)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 101 της 20.4.2010, p. 20–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.4.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 101/20


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2010/C 101/10

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αίτηση τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 9

«RICOTTA ROMANA»

Αριθ. ΕΕ: IT- PDO-0105-0298-16.07.2008

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση:

Ονομασία του προϊόντος

Image

Περιγραφή του προϊόντος

Γεωγραφική περιοχή

Απόδειξη προέλευσης

Image

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Εθνικές απαιτήσεις

Άλλο (να προσδιοριστεί)

2.   Τύπος τροποποίησης:

Image

Τροποποίηση του ενιαίου εγγράφου ή της σύνοψης

Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

Τροποποίηση των προδιαγραφών που δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου [άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Προσωρινή τροποποίηση των προδιαγραφών λόγω της επιβολής υποχρεωτικών υγειονομικών ή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις δημόσιες αρχές [άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

3.   Τροποποίηση(-εις):

3.1.   Περιγραφή του προϊόντος:

Στο άρθρο 2 τροποποιήθηκε η ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος επί ξηράς ουσίας. Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς έγινε αντιληπτό ότι η αναφερόμενη στις καταχωρισθείσες προδιαγραφές τιμή ελάχιστα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Η ονομασία «Ricotta Romana» είναι καταχωρισμένη ως ΠΟΠ δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 737 της 13ης Μαΐου 2005. Κατόπιν της εφαρμογής του προγράμματος ελέγχου της Ricotta Romana, ο οργανισμός ελέγχου δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσει μια σημαντική ποσότητα προϊόντος. Από την προσεκτική επαλήθευση και τις αναλύσεις που εκτελέστηκαν σε σημαντικό αριθμό δειγμάτων, σε διάφορες περιόδους του έτους, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα της ricotta σε λίπος ήταν πολύ υψηλότερη. Στις προδιαγραφές η παράμετρος είχε οριστεί από 17 % έως 29 %, ενώ η πραγματική τιμή της είναι ελάχιστο 40 % επί ξηράς ουσίας.

3.2.   Μέθοδος παραγωγής:

Οι τιμές που αναφέρονται στον ορό πρόβειου γάλακτος αποκλίνουν επίσης.

Οι τιμές που έχουν προκύψει από τα αναλυτικά στοιχεία είναι:

στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους: τουλάχιστον 5,37 %·

πρωτεΐνες: τουλάχιστον 1,09 %·

λίπος: τουλάχιστον 0,35 %·

λακτόζη: τουλάχιστον 3,55 %·

τέφρα: τουλάχιστον 0,4 %.

Οι ασυμφωνίες των παραμέτρων οφείλονται στην αμέλεια που επέδειξε κατά τον προσδιορισμό τους το αναλυτικό εργαστήριο, στο οποίο τον είχαν αναθέσει οι παραγωγοί κατά τη σύνταξη των προδιαγραφών. Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι οι προηγούμενες παράμετροι αναφέρονταν σε προφανώς ανεπαρκή αριθμό δειγμάτων και, επιπλέον, σε περιορισμένη χρονική περίοδο του έτους. Εξ όλων αυτών προέκυψαν αναληθείς παράμετροι αναφοράς.

Οι νέες παράμετροι που προέκυψαν από τις αναλύσεις που διεξάγονται από τον Οργανισμό Πιστοποίησης ανταποκρίνονται στα πραγματικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«RICOTTA ROMANA»

Αριθ. ΕΕ: IT-PDO-0105-0298-16.07.2008

ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ ( X )

1.   Ονομασία:

«Ricotta Romana»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος (Παράρτημα III):

Κλάση 1.4:

Άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης — Ricotta

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ricotta Romana» καλύπτει αποκλειστικά το τυροκομικό προϊόν που αποτελείται από ορό πλήρους γάλακτος προβάτων των φυλών Sarda, Comisana, Sopravvissana και Massese, καθώς και των διασταυρώσεών της καθεμίας. Κατά τη διάθεση στην αγορά πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Προϊόν: νωπό·

Μάζα: λευκή, ψαθυρής υφής·

Γεύση: υπόγλυκη γαλακτώδης·

Μέγεθος: έως 2 Kg·

Περιεκτικότητα σε λίπος: ελάχιστη 40 % επί ξηράς ουσίας.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

Ο ορός πλήρους γάλακτος, υγρό συστατικό της πήξης του γάλακτος, πρέπει να έχει ληφθεί με τον μηχανισμό στράγγισης και να έχει προκύψει από τη θραύση του τυροπήγματος που προορίζεται για την παραγωγή τυριών από πρόβειο γάλα προερχόμενο από την επικράτεια της Περιφέρειας Lazio.

Ο ορός πλήρους πρόβειου γάλακτος έχει ωχροκίτρινο χρώμα και περιέχει:

στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους: τουλάχιστον 5,37 %·

πρωτεΐνες: τουλάχιστον 1,09 %·

λίπος: τουλάχιστον 0,35 %·

λακτόζη: τουλάχιστον 3,55 %·

τέφρα: τουλάχιστον 0,4 %.

Για την παραγωγή του «Ricotta Romana» επιτρέπεται, κατά τη διαδικασία θέρμανσης του ορού σε θερμοκρασία 50-60 °C, η προσθήκη πλήρους γάλακτος προβάτων των προαναφερόμενων φυλών, που έχουν εκτραφεί εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής, σε αναλογία έως 15 % του συνολικού όγκου του ορού.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

Η διατροφή των γαλακτοπαραγωγών προβατίνων προέρχεται από τυπικούς βοσκότοπους, λειμώνες και χορτονομές της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής παραγωγής. Επιτρέπεται η συμπλήρωση με ξηρές χορτονομές και με συμπυκνωμένες ζωοτροφές. Απαγορεύεται η χρήση συνθετικών ουσιών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Οι προβατίνες γαλακτοπαραγωγής δεν πρέπει να υποβάλλονται σε διατροφικούς εξαναγκασμούς, σε περιβαλλοντικές πιέσεις ή/και σε ορμονικές επεμβάσεις με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγή τους.

3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Οι μονάδες εκτροφής προβάτων για την παραγωγή γάλακτος προοριζόμενου να μεταποιεί σε «Ricotta Romana» βρίσκονται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η παραγωγή και η μεταποίηση του γάλακτος πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα βασικά στάδια για τον ποιοτικό χαρακτηρισμό του προϊόντος είναι η θραύση του τυροπήγματος, η οποία εξαρτάται από τις δεξιότητες των τυροκόμων, καρπό της ικανότητας και της εμπειρίας τους, η οποία μεταβιβάζεται επί αιώνες στο σύνολο της περιοχής που καλύπτει η ΠΟΠ.

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Το προϊόν «Ricotta Romana», αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το στράγγισμα του ορού γάλακτος, συσκευάζεται και διατίθεται στο εμπόριο, λίγες ώρες μετά την παραγωγή του.

Πρόκειται πράγματι για νωπό προϊόν, που δεν υποβάλλεται σε ωρίμαση ή παλαίωση και το οποίο εύκολα τείνει να ταγγίσει ή να αλλοιωθεί.

Για τον λόγο αυτό, η «Ricotta Romana», προϊόν που πρέπει να καταναλώνεται τελείως νωπό, πρέπει να συσκευάζεται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της νωπότητας, υγιεινής και ποιότητας του προϊόντος, καθώς και να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά του και η διενέργεια των ελέγχων.

Η «Ricotta Romana» συσκευάζεται σε κάνιστρα σχήματος κόλουρου κώνου από λυγαριά, πλαστικό υλικό ή μέταλλο, μέγιστης χωρητικότητας 2 kg. Η πάνω πλευρά του κανίστρου καλύπτεται με φύλλο πλαστικού. Επιτρέπονται οι εξής άλλοι τύποι συσκευασίας:

περιτύλιξη με περγαμηνοειδές χαρτί

πλαστικά δοχεία ή/και υπό κενό.

3.7.   Ειδικοί κανόνες επισήμανσης:

Η συσκευασία φέρει ετικέτα στην οποία πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται, με ευκρινείς και ευανάγνωστους τυπογραφικούς χαρακτήρες, εκτός από το κοινοτικό γραφικό σύμβολο και τις σχετικές ενδείξεις και πληροφορίες που επιβάλλει η νομοθεσία, οι ακόλουθες ενδείξεις:

η ονομασία «Ricotta Romana», η οποία πρέπει να αναγράφεται με σαφώς μεγαλύτερους, ευκρινείς και ευανάγνωστους χαρακτήρες, σαφώς διακρινόμενους από κάθε άλλη εγγραφή και να ακολουθείται από την ένδειξη Denominazione Origine Protetta (D.O.P.) (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης — ΠΟΠ)·

το όνομα και η έδρα, η διεύθυνση της επιχείρησης παραγωγής και συσκευασίας·

ο λογότυπος του προϊόντος.

Απαγορεύεται η προσθήκη κάθε άλλου χαρακτηρισμού ο οποίος δεν προβλέπεται ρητά, συμπεριλαμβανομένων των επιθέτων: fine, scelto, selezionato, superiore, genuino (εκλεκτό, επιλογής, επιλεγμένο, ανώτερο, γνήσιο) ή άλλων εγκωμιαστικών του προϊόντος. Ωστόσο επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι ενδείξεις που αναφέρονται σε ιδιωτικά σήματα — με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν επαινετικό χαρακτήρα, ή δεν είναι τέτοιας φύσεως ώστε να προκαλέσουν σύγχυση στον καταναλωτή — το όνομα της εκμετάλλευσης εκτροφής των ζώων από τα οποία προήλθε η πρώτη ύλη για την παραγωγή του προϊόντος, καθώς και άλλες πραγματικές και τεκμηριωμένες αναφορές, που επιτρέπονται από την περιφερειακή, εθνική ή κοινοτική νομοθεσία και δεν αντίκεινται στο σκοπό και το περιεχόμενο των παρουσών προδιαγραφών.

Η ονομασία «Ricotta Romana» αναγράφεται στην ιταλική γλώσσα.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Ο ορός πρέπει να λαμβάνεται από πλήρες πρόβειο γάλα προερχόμενο από την επικράτεια της Περιφέρειας Lazio. Οι εργασίες επεξεργασίας-μεταποίησης σε «Ricotta Romana» και συσκευασίας του προϊόντος πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά στην επικράτεια της Περιφέρειας Lazio.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η επικράτεια της Περιφέρειας Lazio χαρακτηρίζεται από εδαφο-κλιματική άποψη από πολυποίκιλο ανάγλυφο (όρη ασβεστολιθικά, ηφαιστειογενή, λόφοι, προσχωσιγενείς πεδιάδες), από μέση ετήσια θερμοκρασία 13-16 °C, από ετήσιο ύψος βροχοπτώσεων κυμαινόμενο από 650 mm κατά μήκος της ακτής και 1 000-1 500 mm στις εσωτερικές πεδιάδες έως 1 800-2 000 mm στα όρη Terminillo και Simbruini αντιστοίχως.

Η περιοχή αυτή, με τα εν λόγω εδαφο-κλιματικά χαρακτηριστικά, προσφέρει τις βέλτιστες συνθήκες για την εκτροφή των προβάτων, χωρίς να προκαλείται στρες στα ζώα.

Οι φυσικοί παράγοντες επιτρέπουν τη χρήση των φυσικών βοσκοτόπων και των λειμώνων βόσκησης ως πηγής για τη διατροφή των προβάτων, ούτως ώστε να προσδίδονται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο γάλα που προορίζεται για μετατροπή σε τυρί και να αναπτύσσεται μια εξαιρετικά ευνοϊκή συνεργία όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για την ομοιογένεια των χαρακτηριστικών του.

Πρέπει να τονιστεί ότι στην Περιφέρεια Lazio εκτρέφονται περισσότερα από 440 000 πρόβατα με συνολική παραγωγή πρόβειου γάλακτος περίπου 600 000 εκατόλιτρα/έτος.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Το τυρί «Ricotta Romana» παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

πολύ λεπτή και ψαθυρής υφή της μάζας,

εντονότερο χρώμα σε σχέση με αυτό του προϊόντος που λαμβάνεται από ορό αγελαδινού γάλακτος,

υπόγλυκη γαλακτώδης γεύση.

Τα εν λόγω ποιοτικά χαρακτηριστικά συνδέονται:

με την περιεκτικότητα σε λακτόζη, μικρότερη του 3,55 %, στον ορό πλήρους πρόβειου γάλακτος, που τον καθιστά «γλυκό», χάρη στον τύπο διατροφής των γαλακτοπαραγωγών προβατίνων, η οποία προέρχεται από φυσικούς βοσκότοπους, λειμώνες βόσκησης και χορτονομές χαρακτηριστικές της επικράτειας της περιφέρειας του Lazio·

με την απουσία διορθωτικών οξύτητας, που προστίθενται στον ορό κατά τη φάση επεξεργασίας.

Το προϊόν που προκύπτει, η «Ricotta Romana», αποκτά μια χαρακτηριστική υπόγλυκη γεύση που το διακρίνει από κάθε άλλο τυρί τύπου «ricotta».

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η διατροφή των προβάτων, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες εκτροφής - μεταξύ αυτών η παραδοσιακή πρακτική της θερινής διαβίωσης σε μεγάλο υψόμετρο, που επιτρέπει στα ζώα να αποφεύγουν τον θερινό καύσωνα και συνεπώς την περιβαλλοντική και διατροφική πίεση που θα υφίσταντο στην πεδιάδα - επιτρέπουν την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας, από το οποίο λαμβάνεται πολύ χαρακτηριστικό τυρί «ricotta».

Η ιστορική παρουσία του προϊόντος «Ricotta Romana» στις αγορές όλης της περιφέρειας Lazio μαρτυρείται από τα δεδομένα των αγορανομικών δελτίων των Εμπορικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Γεωργίας (CCIAA) της Ρώμης για την περίοδο 1922-1965, του Viterbo για την περίοδο 1949-1973, του Frosinone για την περίοδο 1955-1999 και της Latina για την περίοδο 1951-1977. Είναι επιπλέον δυνατόν να αναζητηθούν από το χρηματιστήριο προϊόντων του CCIAA της Ρώμης οι διακυμάνσεις της τιμής του προϊόντος αυτού κατά την περίοδο 1952-1998, από τις οποίες αποδεικνύεται η σημασία που έχει το προϊόν αυτό για την οικονομία της γεωγραφικής περιοχής. Είναι πολυάριθμες οι κοινωνικοοικονομικές αναφορές, όπως η παρουσία παραγωγών οι οποίοι από πολλά χρόνια ειδικεύονται σ’αυτόν τον τύπο παραγωγής. Αναφέρονται για παράδειγμα: — μια ανακοίνωση του διευθυντή της επιχείρησης του Castel di Guido, από την οποία συνάγεται ότι η επιχείρηση παρήγαγε το 1969 περίπου 3 500 λίτρα πρόβειο γάλα· αυτό εν μέρει πωλήθηκε ως είχε και εν μέρει χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ricotta romana, όπως προκύπτει από τα λογιστικά βιβλία του αγροκτήματος του 1958, του 1960 και του 1965, που φέρουν τη μονογραφή του βοσκού και του διευθυντή — τα λογιστικά βιβλία του αγροκτήματος Gasparri, από τα οποία προκύπτει η τιμή του κιλού και τα συνολικά κιλά ricotta romana που παρήχθησαν στις περιόδους εμπορίας που εκτείνονται από το 1907 (τιμή 70 λεπτά το κιλό έως τις 15 Μαρτίου και 45 λεπτά μετά τις 15 Μαρτίου, για σύνολο 850 kg) μέχρι το 1924 (συνολική παραγωγή 932,5 kg).

Πολυάριθμες είναι επίσης οι ιστορικές και λαογραφικές αναφορές που μαρτυρούν τον δεσμό αυτού του προϊόντος με την γεωγραφική περιοχή. Μεταξύ των ιστορικών αναφορών σημειώνεται αυτή του Trinchieri ο οποίος, στο έργο του «Vita di pastori nella Campagna Romana» (Η ζωή των βοσκών στη ρωμαϊκή ύπαιθρο) του 1953, περιγράφει τις τεχνικές παραγωγής της ricotta romana. Μεταξύ των λαογραφικών αναφορών σημειώνεται η αγροτική γιορτή « Αttozzata» (πρόβειο τυρί ricotta) που διοργανώνεται πλέον επί περίπου 30 έτη, στην κοινότητα Barbarano Romano (VT).

Η «Ricotta Romana», εκτός του ότι καταναλώνεται ως έδεσμα μόνη, χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό παραδοσιακών πιάτων του Lazio.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης τροποποίησης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Ricotta Romana» στην Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana αριθ. 26 της 31ης Ιανουαρίου 2008. Το κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο:

στην ιστοσελίδα:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

ή

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του υπουργείου (http://www.politicheagricole.it) — επιλογή «Prodotti di Qualità» (στα αριστερά της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]».


(1)  EE L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top