Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XX0124(01)

    Κοινοποιήσεις βάσει του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006 , για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) — Κυρώσεις σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων διέλευσης και των καθορισμένων ωρών λειτουργίας — άρθρο 4 παράγραφος 3

    ΕΕ C 18 της 24.1.2008, p. 1–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.1.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 18/1


    Κοινοποιήσεις βάσει του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006, για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν)

    Κυρώσεις σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων διέλευσης και των καθορισμένων ωρών λειτουργίας — άρθρο 4 παράγραφος 3

    (2008/C 18/01)

    ΒΕΛΓΙΟ

    Οι συγκεκριμένες ποινές προβλέπονται στο άρθρο 3 του νόμου της 25ης Απριλίου 2007, ο οποίος τροποποιεί το νόμο της 15ης Δεκεμβρίου 1980 σχετικά με την πρόσβαση στην επικράτεια, τη διαμονή, την εγκατάσταση και την επιστροφή των αλλοδαπών. Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του Βελγίου (Moniteur Belge) της 10ης Μαΐου 2007 και εισάγει ένα νέο άρθρο 4α στο νόμο της 15ης Δεκεμβρίου 1980.

    Οι εν λόγω τροποποιήσεις δεν έχουν ακόμα αρχίσει να ισχύουν. Το άρθρο 48 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπει ότι θα αρχίσουν να ισχύουν από την ημερομηνία που θα ορισθεί από τον Βασιλέα και το αργότερο την πρώτη ημέρα του δέκατου τρίτου μήνα που ακολουθεί εκείνον κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε η δημοσίευση στον Moniteur Belge.

    «Άρθρο 4α.

    1.   Στα εξωτερικά σύνορα κατά την έννοια διεθνών συμφωνιών για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων οι οποίες έχουν υποχρεωτική ισχύ για το Βέλγιο ή κατά την έννοια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η είσοδος στο Βασίλειο του Βελγίου και η έξοδος από αυτό πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά στα ορισθέντα για τον σκοπό αυτό συνοριακά σημεία διέλευσης και κατά τη διάρκεια των καθορισμένων ωρών λειτουργίας, οι οποίες επισημαίνονται με σαφήνεια στα εν λόγω συνοριακά σημεία διέλευσης.

    2.   Οι αλλοδαποί υποχρεούνται να επιδεικνύουν χωρίς αντίρρηση τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα κατά την είσοδο στην επικράτεια της χώρας ή την έξοδο από αυτήν.

    3.   Η παραβίαση από αλλοδαπό της υποχρέωσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 επισύρει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από τον υπουργό των Εσωτερικών ή από αντιπρόσωπό του.

    Αν η παραβίαση της υποχρέωσης που καθορίζεται στην παράγραφο 1 οφείλεται σε αμέλεια του μεταφορέα, ο μεταφορέας και ο αλλοδαπός ευθύνονται από κοινού και εις ολόκληρον για την καταβολή του προστίμου.

    Η απόφαση για την επιβολή προστίμου είναι άμεσα εκτελεστή, ανεξαρτήτως της άσκησης ή όχι προσφυγής.

    Τα νομικά πρόσωπα υπέχουν αστική ευθύνη για την καταβολή διοικητικού προστίμου που έχει επιβληθεί σε διευθυντές, ανώτερα στελέχη, απασχολούμενους ή αντιπροσώπους τους.

    Η πληρωμή του προστίμου μπορεί να γίνει με κατάθεση του οφειλόμενου ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Caisse des Dépôts et Consignations).

    4.   Κάθε αλλοδαπός ή μεταφορέας που επιθυμεί να προσβάλει την απόφαση του υπουργού ή του αντιπροσώπου του πρέπει να ασκήσει εγγράφως προσφυγή ενώπιον του Πρωτοδικείου εντός μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης.

    Αν το Πρωτοδικείο κρίνει ότι η προσφυγή είναι παραδεκτή και βάσιμη, το ποσό που έχει καταβληθεί ή κατατεθεί επιστρέφεται.

    Το Πρωτοδικείο οφείλει να εκδώσει απόφαση εντός μηνός από την υποβολή της έγγραφης προσφυγής για την οποία γίνεται λόγος στο πρώτο εδάφιο ανωτέρω.

    Το κείμενο του πρώτου εδαφίου περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στην απόφαση για την επιβολή διοικητικού προστίμου.

    5.   Αν ο αλλοδαπός ή ο μεταφορέας δεν πληρώσει το πρόστιμο, η απόφαση του αρμόδιου υπαλλήλου ή η απόφαση του Πρωτοδικείου που έχει τελεσιδικήσει κοινοποιείται στην Administration du Cadastre, de l’Enregistrement et des Domaines, με σκοπό την κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης του διοικητικού προστίμου.

    6.   Αν ο αλλοδαπός, ο μεταφορέας ή ο αντιπρόσωπος του μεταφορέα καταθέσει το ποσό του διοικητικού προστίμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δεν ασκηθεί εμπροθέσμως προσφυγή ενώπιον του Πρωτοδικείου, το κατατεθέν ποσόν περιέρχεται στο Δημόσιο.»

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Το άρθρο 279 παράγραφος 1 του ποινικού κώδικα προβλέπει τα εξής: «Κάθε πρόσωπο που εισέρχεται στη χώρα ή εξέρχεται εξ αυτής διασχίζοντας τα σύνορα χωρίς την άδεια της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας ή το οποίο διαθέτει μεν σχετική άδεια αλλά διασχίζει τα σύνορα σε σημείο που δεν έχει καθορισθεί γι’ αυτόν το σκοπό τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη και με πρόστιμο ύψους από εκατό έως τριακόσια λεβ».

    Η υποτροπή συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Σε περίπτωση υποτροπής, η ίδια αξιόποινη πράξη επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι έτη και πρόστιμο ύψους από εκατό έως τριακόσια λεβ.

    ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Η Τσεχική Δημοκρατία θέσπισε στο πλαίσιο της νομοθεσίας της κυρώσεις για την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων διέλευσης ή των καθορισμένων ωρών λειτουργίας. Οι κυρώσεις αυτές απαριθμούνται στο άρθρο 157 του νόμου αριθ. 326/1999 περί της παραμονής αλλοδαπών στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας.

    Άρθρο 157

    1.   Θεωρούνται ποινικά αδικήματα οι ακόλουθες πράξεις όταν τελούνται από αλλοδαπό:

    α)

    η διέλευση των κρατικών συνόρων σε άλλο σημείο πλην των επίσημων συνοριακών σημείων διέλευσης·

    β)

    η κατάχρηση ταξιδιωτικού εγγράφου (άρθρο 108) που έχει χορηγηθεί σε άλλον αλλοδαπό ή ταξιδιωτικού εγγράφου που έχει εκδοθεί βάσει ειδικού νομικού κανονισμού (διάταξη 21)·

    γ)

    η αποφυγή ελέγχου της διαμονής ή ελέγχου στα σύνορα·

    ν)

    η διέλευση των κρατικών συνόρων από συνοριακό σημείο διέλευσης εκτός των καθορισμένων ωρών λειτουργίας ή κατά παράβαση του σκοπού του συνοριακού σημείου διέλευσης.

    2.   Οποιαδήποτε από τις αξιόποινες πράξεις που απαριθμούνται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως ε) επισύρει την επιβολή προστίμου ανώτατου ύψους 10 000 CZC. Οι αξιόποινες πράξεις που απαριθμούνται στην παράγραφο 1 στοιχεία f) έως n) επισύρουν την επιβολή προστίμου ανώτατου ύψους 5 000 CZC. Οι αξιόποινες πράξεις που απαριθμούνται στην παράγραφο 1 στοιχεία o) έως w) επισύρουν την επιβολή προστίμου ανώτατου ύψους 3 000 CZC.

    ΔΑΝΙΑ

    Σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 3 του νόμου περί αλλοδαπών, η είσοδος σε χώρα που δεν έχει προσχωρήσει στη συμφωνία Σένγκεν και η έξοδος από τέτοια χώρα επιτρέπεται γενικά μόνο στα εγκεκριμένα συνοριακά σημεία διέλευσης και κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους.

    Βάσει του άρθρου 59 παράγραφος 1 σημείο 1, κάθε αλλοδαπός που εισέρχεται χωρίς να διέλθει από έλεγχο διαβατηρίων ή εκτός του ωραρίου λειτουργίας ενός συνοριακού σημείου διέλευσης μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή με ποινή φυλάκισης έξι μηνών κατ’ ανώτατο όριο.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Άρθρο 98 παράγραφος 3 σημείο 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 13 παράγραφος 1 και το άρθρο 98 παράγραφος 5 της Πράξης Διαμονής.

    Άρθρο 98 — Διατάξεις περί προστίμων

    1.   Θεωρείται ότι παρανομεί κάθε πρόσωπο το οποίο προβαίνει εξ αμελείας σε μία από τις πράξεις που καθορίζονται στο άρθρο 95 παράγραφος 1 σημεία 1 ή 2 ή παράγραφος 2 σημείο 1 στοιχείο β).

    2.   Θεωρείται ότι παρανομεί κάθε πρόσωπο το οποίο:

    1.

    κατά παράβαση του άρθρου 4 παράγραφος 5 εδάφιο 1, δεν προσκομίζει αποδεικτικό στοιχείο·

    2.

    κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1 εδάφιο 2, δεν δέχεται να υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο της διασυνοριακής κυκλοφορίας· ή

    3.

    κατά παράβαση του άρθρου 48 παράγραφος 1 ή 3 εδάφιο 1, δεν επιδεικνύει ή δεν εγχειρίζει ή δεν παραδίδει, είτε καθόλου είτε εμπροθέσμως, κάποιο από τα επίσημα έγγραφα ή τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις ρηθείσες διατάξεις.

    3.   Θεωρείται ότι παρανομεί κάθε πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως ή εξ αμελείας:

    1.

    παραβιάζει εκτελεστή υποχρέωση κατά την έννοια του άρθρου 12 παράγραφος 2 εδάφιο 2 ή παράγραφος 4 ή εδαφικό περιορισμό που του έχει επιβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 54a παράγραφος 2 ή το άρθρο 61 παράγραφος 1 εδάφιο 1·

    2.

    κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1, εισέρχεται στην εθνική επικράτεια ή εξέρχεται από αυτήν χωρίς να διέλθει από επίσημο σημείο διέλευσης των συνόρων ή εκτός των καθορισμένων ωρών λειτουργίας ή δεν φέρει μαζί του διαβατήριο ή ισοδύναμο έγγραφο·

    3.

    ενεργεί κατά παράβαση εκτελεστής διαταγής κατά την έννοια του άρθρου 46 παράγραφος 1, του άρθρου 54a παράγραφος 1 εδάφιο 2 ή παράγραφος 3 ή του άρθρου 61 παράγραφος 1 εδάφιο 2·

    3a.

    κατά παράβαση του άρθρου 54a παράγραφος 1 εδάφιο 1, παραλείπει να προβεί σε αναγγελία ή προβαίνει σε αναγγελία η οποία είναι μη σύννομη ή εκπρόθεσμη·

    4.

    κατά παράβαση του άρθρου 80 παράγραφος 4, δεν υποβάλλει αίτηση κατά την έννοια της ρηθείσας διάταξης ή

    5.

    ενεργεί κατά παράβαση διάταξης νόμου κατά την έννοια του άρθρου 99 παράγραφος 1 σημείο 7 ή 10, υπό την προϋπόθεση ότι η εκάστοτε διάταξη παραπέμπει στην παρούσα διάταξη περί επιβολής προστίμου σε σχέση με συγκεκριμένη αντικειμενική υπόσταση.

    4.   Στις περιπτώσεις της παράγραφος 2 σημείο 2 και της παράγραφος 3 σημείο 2, είναι δυνατό η απόπειρα να εξομοιωθεί με παράνομη συμπεριφορά.

    5.   Παράνομη συμπεριφορά κατά την έννοια της παράγραφος 2 σημείο 2 τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι 5 000 ευρώ, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 2 σημεία 1 και 3 και της παράγραφος 3 σημείο 2 με πρόστιμο μέχρι 3 000 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις με πρόστιμο μέχρι 1 000 ευρώ.

    6.   Δεν θίγεται η ισχύς του άρθρου 31 παράγραφος 1 της συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων.

    Άρθρο 13 — Διέλευση των συνόρων

    1.   Η είσοδος στην επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η έξοδος από αυτήν επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο στα επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων και εντός των καθορισμένων ωρών λειτουργίας, με την επιφύλαξη εξαιρέσεων στηριζόμενων σε διάταξη νόμου ή διακρατική συμφωνία. Οι αλλοδαποί υποχρεούνται κατά την είσοδο στην επικράτεια και την έξοδο από αυτήν να φέρουν μαζί τους αναγνωρισμένο και έγκυρο διαβατήριο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 και να δέχονται την υποβολή τους στους αστυνομικούς ελέγχους που προβλέπονται για τη διασυνοριακή κυκλοφορία.

    2.   Θεωρείται ότι ένας αλλοδαπός έχει εισέλθει στην επικράτεια από επίσημο σημείο διέλευσης των συνόρων μόνον εφόσον έχει ήδη διασχίσει τα σύνορα και περάσει το σημείο διέλευσης των συνόρων. Σε περίπτωση που οι αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη διενέργεια αστυνομικών ελέγχων επί της διασυνοριακής κυκλοφορίας επιτρέψουν σε έναν αλλοδαπό να διέλθει από ένα σημείο διέλευσης των συνόρων για συγκεκριμένο πρόσκαιρο σκοπό πριν από την έκδοση απορριπτικής απόφασης (άρθρο 15 του παρόντος νόμου και άρθρα 18 και 18a του νόμου σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου — Asylverfahrensgesetz) ή κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής, της διασφάλισης ή της εκτέλεσης του υπόψη μέτρου, δεν θεωρείται ότι έχει πραγματοποιηθεί είσοδος στην επικράτεια κατά την έννοια του πρώτου εδαφίου στον βαθμό που οι εν λόγω αρχές εξακολουθούν να μπορούν να ελέγξουν την παραμονή του αλλοδαπού. Κατά τα λοιπά, ένας αλλοδαπός θεωρείται ότι έχει εισέλθει στην επικράτεια αφ’ ης στιγμής έχει διασχίσει τα σύνορα.

    ΕΣΘΟΝΙΑ

    Η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων ή της προσωρινής μεθορίου της Δημοκρατίας της Εσθονίας τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 258 του ποινικού κώδικα (που έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Εσθονίας (Riigi Teataja I 2001, 61, 364· 2007, 2, 7).

    Ποινικός κώδικας:

    Άρθρο 258. Παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων ή της προσωρινής μεθορίου της Δημοκρατίας της Εσθονίας

    1.   Η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων ή της προσωρινής μεθορίου της Δημοκρατίας της Εσθονίας, εφόσον διαπράττεται:

    1.

    κατά παράβαση σήματος ακινητοποίησης ή διαταγής από μέρους συνοριοφύλακα·

    2.

    από ομάδα·

    3.

    με μεταφορικό μέσο σε σημείο που δεν προορίζεται για τη διέλευση των συνόρων·

    4.

    και εφόσον έχει ήδη επιβληθεί ποινή για πλημμέλημα στον δράστη σε σχέση με την ίδια πράξη, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση ενός έτους κατ’ ανώτατο όριο.

    2.   Η ίδια πράξη, εάν τελεσθεί:

    1.

    με τη χρήση βίας ή

    2.

    με συνέπεια την πρόκληση σοβαρής βλάβης της υγείας,

    τιμωρείται με φυλάκιση από 4 μέχρι 12 έτη.

    Για την παραβίαση του συνοριακού καθεστώτος και για την παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων ή της προσωρινής μεθορίου της Δημοκρατίας της Εσθονίας καθορίζονται κυρώσεις στο άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 2 του νόμου περί των κρατικών συνόρων (Riigi Teataja I 1994, 54, 902· 2006, 26, 191):

    Άρθρο 17.1. Παραβίαση του συνοριακού καθεστώτος

    Η παραβίαση του συνοριακού καθεστώτος επισύρει την επιβολή προστίμου μέγιστου ύψους 200 μονάδων προστίμου.

    Άρθρο 17.2. Παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων ή της προσωρινής μεθορίου της Δημοκρατίας της Εσθονίας

    Η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων ή της προσωρινής μεθορίου της Δημοκρατίας της Εσθονίας επισύρει την επιβολή προστίμου μέγιστου ύψους 200 μονάδων προστίμου.

    ΕΛΛΑΔΑ

    Στο άρθρο 83 του νόμου 3386/2005 προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων κατά των παράνομων διελεύσεων των συνόρων. Οι υπήκοοι τρίτης χώρας που εισέρχονται ή επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή 1 500 ευρώ.

    ΙΣΠΑΝΙΑ

    Οι συναφείς καταστάσεις και οι κατάλληλες κυρώσεις ρυθμίζονται στις ακόλουθες διατάξεις της ισπανικής νομοθεσίας.

    1.   Αλλοδαποί που τίθενται υπό κράτηση καθώς επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από μη αναγνωρισμένο σημείο διέλευσης των συνόρων ή εκτός των καθορισμένων ωρών λειτουργίας

    Για τις περιπτώσεις αυτές, το άρθρο 58 του οργανικού νόμου 14/2003 της 20ής Νοεμβρίου 2003 για την τροποποίηση του οργανικού νόμου 4/2000 της 11ης Ιανουαρίου 2000 σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των αλλοδαπών υπηκόων στην Ισπανία και σχετικά με την κοινωνική τους ενσωμάτωση, όπως τροποποιήθηκε με τον οργανικό νόμο 8/2000 της 22ας Δεκεμβρίου 2000, προβλέπει το νομικό μόρφωμα της επαναπροώθησης. Η επαναπροώθηση θεωρείται ως η κύρωση που εφαρμόζεται σε περίπτωση κατά την οποία ένας αλλοδαπός επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στη χώρα κατά την έννοια του άρθρου 157 1(B) του βασιλικού διατάγματος 2393/2004, δηλαδή στην περίπτωση της σύλληψης αλλοδαπού στα σύνορα ή κοντά σε αυτά.

    Η επαναπροώθηση αλλοδαπών συνίσταται στη μεταφορά του εκάστοτε φυσικού προσώπου πίσω στη χώρα καταγωγής του ή στη χώρα από την οποία αφίχθη με την εφαρμογή διοικητικής διαδικασίας διαφορετικής και συντομότερης από τη διαδικασία που ισχύει για την απέλαση.

    2.   Αλλοδαποί που έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα και συλλαμβάνονται στο εσωτερικό της ισπανικής επικράτειας

    Σύμφωνα με το άρθρο 53 του οργανικού νόμου 14/2003, πρόκειται για ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με απέλαση από την επικράτεια της Ισπανίας δυνάμει του άρθρου 57 του ρηθέντος νόμου.

    ΓΑΛΛΙΑ

    Οι γαλλικές νομοθετικές διατάξεις σχετικά με τις υπό εξέταση κυρώσεις προβλέπονται στα άρθρα L. 621-1, L.621-2 και R. 621-1 του γαλλικού «Κώδικα περί της εισόδου και παραμονής αλλοδαπών και περί του δικαιώματος ασύλου» (Code de l'entrée et du séjour des étrangers et du droit d'asile — CEDESA), που καλύπτουν εν γένει την περίπτωση της μη συμμόρφωσης από μέρους αλλοδαπών υπηκόων με τους όρους εισόδου και παραμονής στη γαλλική επικράτεια.

    Τα προαναφερθέντα άρθρα προβλέπουν ποινή φυλάκισης ενός έτους και επιβολή προστίμου 3 750 ευρώ. Εξάλλου, στον καταδικασθέντα αλλοδαπό είναι δυνατό να επιβληθεί απαγόρευση παραμονής στην επικράτεια μέγιστης διάρκειας ενός έτους.

    ΙΤΑΛΙΑ

    Ο νόμος αριθ. 1278 της 24ης Ιουλίου 1930 προβλέπει ενιαία κύρωση για όσους εξέρχονται από τη χώρα από σημείο που δεν είναι αναγνωρισμένο σημείο διέλευσης των συνόρων με σκοπό την αποφυγή των ελέγχων, έστω και αν τα εν λόγω πρόσωπα διαθέτουν διαβατήριο ή ισοδύναμο έγγραφο.

    Ο νόμος αριθ. 1185/67 περί της έκδοσης διαβατηρίων προβλέπει στο άρθρο 24 διοικητικές κυρώσεις για τα πρόσωπα που εξέρχονται από την εθνική επικράτεια χωρίς να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο (λαθραία έξοδος από τη χώρα).

    Το ίδιο άρθρο προβλέπει επίσης δύο επιβαρυντικές περιστάσεις:

    έξοδος από τη χώρα χωρίς έγκυρα έγγραφα εφόσον απερρίφθη αίτηση έκδοσης διαβατηρίου ή ανεκλήθη το εκδοθέν διαβατήριο·

    έξοδος από τη χώρα χωρίς έγκυρα έγγραφα αν ο ενδιαφερόμενος δεν συμμορφώνεται με τους όρους εξόδου από τη χώρα, που τιμωρείται με σύλληψη ή με κύρωση διοικητικού χαρακτήρα.

    ΚΥΠΡΟΣ

    Ο νόμος περί αλλοδαπών και μεταναστεύσεως [178 (I)/2004] κεφάλαιο 105 άρθρο 19 παράγραφος 2, ορίζει ότι κάθε μετανάστης που εισέρχεται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία διαπράττει ποινικό αδίκημα και μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης μέγιστης διάρκειας τριών ετών ή με πρόστιμο μέγιστου ύψους 5 000 λιρών ή και με τις δύο αυτές κυρώσεις, εκτός αν αποδεικνύει:

    α)

    ότι εισήλθε νομίμως στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την έναρξη της ισχύος του εν λόγω νόμου·

    β)

    ότι, αφού εισήλθε στην Κυπριακή Δημοκρατία δια αέρος και εφόσον πρόκειται για πρόσωπο που δεν έχει προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως παράνομος μετανάστης, μετακινείτο με σκοπό την εμφάνισή του ενώπιον του πλησιέστερου λειτουργού της υπηρεσίας μετανάστευσης·

    γ)

    ότι διαθέτει άδεια ή τίτλο που έχει χορηγηθεί δυνάμει του υπόψη νόμου ή άλλου κανονισμού που προβλέπεται στον ίδιο ή σε άλλο νόμο και που του παρέχει το δικαίωμα να διαμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία· ή

    δ)

    ότι, σε περίπτωση λήξης της ισχύος ή ανάκλησης της εν λόγω αδείας ή του τίτλου, δεν είχε ευλόγως τη δυνατότητα να αναχωρήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΛΕΤΤΟΝΙΑ

    Το άρθρο 194.1 του κώδικα διοικητικών παραπτωμάτων της Δημοκρατίας της Λεττονίας προβλέπει την κήρυξη κοινοποίησης ή την επιβολή προστίμου μέγιστου ύψους 150 LVL ή την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης μέχρι 15 ημέρες ως κύρωση για την παραβίαση των κρατικών συνόρων, παραμεθόριας περιοχής, μεθοριακής ζώνης, συνοριακού ελέγχου ή του καθεστώτος που διέπει τα σημεία διέλευσης των συνόρων.

    Η απόπειρα παράνομης διέλευσης των κρατικών συνόρων τιμωρείται με πρόστιμο από 50 έως 250 LVL.

    Το άρθρο 284 του ποινικού νόμου της Δημοκρατίας της Λετονίας ορίζει ότι αν η εκ προθέσεως παράνομη διέλευσης των κρατικών συνόρων επαναληφθεί από το ίδιο πρόσωπο εντός ενός έτους, η κύρωση που επιβάλλεται είναι στέρηση της ελευθερίας για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών ετών ή προφυλάκιση ή πρόστιμο που δεν μπορεί να υπερβεί το εξηκονταπλάσιο του κατώτατου μηνιαίου μισθού.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Η κύρωση για την παράνομη διέλευση των συνόρων εξαρτάται από τη βαρύτητα της αξιόποινης πράξης και κυμαίνεται από 250 έως 500 LTL ή έχει τη μορφή φυλάκισης για 2 έτη κατ’ ανώτατο όριο.

    Αν η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων συνδέεται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η ποινή που μπορεί να επιβληθεί, αναλόγως της βαρύτητας της αξιόποινης πράξης, είναι φυλάκιση δέκα ετών κατ’ ανώτατο όριο.

    Απόσπασμα του κώδικα διοικητικών παραπτωμάτων της Δημοκρατίας της Λιθουανίας:

    Άρθρο 205 παράγραφος 2. Παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων από αμέλεια:

    Η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων από αμέλεια τιμωρείται με πρόστιμο από 250 έως 500 LTL.

    Αποσπάσματα του ποινικού κώδικα:

    Άρθρο 291. Παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων

    1.   Η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων τιμωρείται με πρόστιμο, σύλληψη ή φυλάκιση διάρκειας δύο ετών κατ’ ανώτατο όριο.

    2.   Σε περίπτωση που ένας αλλοδαπός εισέλθει παρανόμως στη Δημοκρατία της Λιθουανίας με σκοπό να αιτηθεί άσυλο, η πράξη του θεωρείται μη αξιόποινη κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

    3.   Σε περίπτωση που ένας αλλοδαπός προέβη σε πράξη η οποία εμπίπτει στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου με σκοπό την παράνομο είσοδο σε τρίτη χώρα διαμέσου της επικράτειας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, δεν υπέχει ποινική ευθύνη δυνάμει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφόσον, βάσει σχετικής διαταγής, απελαθεί από τη Δημοκρατία της Λιθουανίας είτε προς τη χώρα από την οποία διέσχισε παράνομα τα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας είτε προς τη χώρα της οποίας είναι υπήκοος.

    Άρθρο 292. Παράνομη διακίνηση προσώπων διαμέσου των κρατικών συνόρων

    1.   Κάθε πρόσωπο που μετέφερε παρανόμως αλλοδαπό, ο οποίος δεν διαθέτει μόνιμο τόπο κατοικίας στη Δημοκρατία της Λιθουανίας, διαμέσου των κρατικών συνόρων της Δημοκρατίας της Λιθουανίας ή που μετέφερε ή παρέσχε στέγη στη Δημοκρατία της Λιθουανίας σε αλλοδαπό ο οποίος είχε διασχίσει παράνομα τα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας τιμωρείται με πρόστιμο, σύλληψη ή φυλάκιση διάρκειας έξι ετών κατ’ ανώτατο όριο.

    2.   Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών κατ’ ανώτατο όριο επιβάλλεται σε κάθε πρόσωπο που τέλεσε πράξη εμπίπτουσα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου με ποταπά κίνητρα ή αν η πράξη έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

    3.   Ποινή φυλάκισης διάρκειας από τέσσερα μέχρι δέκα έτη επιβάλλεται σε όποιον οργανώνει πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

    4.   Τα νομικά πρόσωπα υπέχουν ευθύνη για πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

    ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Το Λουξεμβούργο δεν έχει θεσπίσει σχετικές κυρώσεις λόγω του ότι το μοναδικό εξωτερικό σύνορο της χώρας είναι ο αερολιμένας.

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα στην εθνική επικράτεια διαπράττουν διοικητικό παράπτωμα.

    Βάσει της διαδικασίας αστυνόμευσης των αλλοδαπών μπορεί να επιβληθεί ως διοικητική κύρωση σε αλλοδαπό ο οποίος παραβίασε ή αποπειράθηκε να παραβιάσει τις διατάξεις περί εισόδου και εξόδου από τη χώρα το μέτρο της απέλασης και της απαγόρευσης της εισόδου και παραμονής ή αυτόνομη απαγόρευση της εισόδου και παραμονής.

    Επιπλέον, είναι δυνατό να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 100 000 HUF από την αρμόδια για τα διοικητικά παραπτώματα αρχή σε αλλοδαπό ο οποίος διασχίζει τα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας χωρίς άδεια κατά ανεπίτρεπτο τρόπο. Εξάλλου, η παραμονή απελαθέντος αλλοδαπού στην επικράτεια της Ουγγαρίας άνευ αδείας συνιστά πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση διάρκειας ενός έτους κατ’ ανώτατο όριο βάσει της ουγγρικής ποινικής νομοθεσίας.

    Συναφής νομοθεσία:

    Νόμος XXXIX του 2001 περί της εισόδου και παραμονής αλλοδαπών, άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α)·

    Νόμος IV του 1978 περί του ποινικού κώδικα, άρθρο 214·

    Κυβερνητικό διάταγμα αριθ. 218/1999 περί των διοικητικών παραπτωμάτων, άρθρο 22 παράγραφος 1.

    Πρόσωπα που συμμετέχουν, υποβοηθούν ή διευκολύνουν την παράνομη είσοδο ή έξοδο διαπράττουν ποινικό αδίκημα.

    Η διευκόλυνση της παράνομης διέλευσης των συνόρων συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση μέγιστης διάρκειας τριών ετών.

    Η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση μέγιστης διάρκειας πέντε ετών αν ο δράστης ενεργεί με σκοπό οικονομικό όφελος ή διευκολύνει τη διέλευση περισσοτέρων του ενός προσώπων.

    Η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση από δύο έως οκτώ έτη αν ο δράστης μετέρχεται απάνθρωπης μεταχείρισης ή είναι ένοπλος ή παρέχει κατ’ επάγγελμα βοήθεια για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

    Η προπαρασκευή της διευκόλυνσης της παράνομης διέλευσης των συνόρων συνιστά ομοίως ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση μέγιστης διάρκειας δύο ετών.

    Στο πλαίσιο της αστυνόμευσης των αλλοδαπών, διατάσσεται η απέλαση κάθε αλλοδαπού ο οποίος οργανώνει ή διευκολύνει την παράνομη είσοδο ή έξοδο (διέλευση των συνόρων) ή παραμονή προσώπων ή ομάδων ή ο οποίος επιδίδεται σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης των αλλοδαπών, μπορεί να διαταχθεί η απέλαση αλλοδαπού του οποίου η είσοδος και παραμονή στη χώρα συνιστά απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

    Συναφής νομοθεσία:

    Άρθρο 218 ποινικού κώδικα, παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

    ΜΑΛΤΑ

    Είναι σκόπιμο να επισημανθεί η ακόλουθη πρόνοια του άρθρου 5 παράγραφος 1 του νόμου περί μετανάστευσης (κεφ. 217):

    «Είναι δυνατό να απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε κάθε πρόσωπο που δεν έχει δικαίωμα εισόδου, ούτε δικαίωμα εισόδου και διαμονής, ούτε δικαίωμα κυκλοφορίας ή διέλευσης βάσει των προηγούμενων κεφαλαίων, εάν δε ένα τέτοιο πρόσωπο αφιχθεί ή βρίσκεται στη Μάλτα χωρίς άδεια από τον προϊστάμενο λειτουργό μετανάστευσης, θεωρείται ανεπιθύμητος μετανάστης.»

    Εξάλλου, το άρθρο 32 του νόμου περί μετανάστευσης προβλέπει τα εξής:

    «Κάθε πρόσωπο που παραβιάζει οποιαδήποτε διάταξη του παρόντος νόμου και για το οποίο δεν έχει διαπιστωθεί η διάπραξη αδικήματος βάσει κάποιου άλλου άρθρου του παρόντος νόμου θεωρείται ένοχος για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος και μπορεί να καταδικασθεί από το Court of Magistrates σε πρόστιμο μέγιστου ύψους 5 000 λιρών Μάλτας ή σε ποινή φυλάκισης 2 ετών κατ’ ανώτατο όριο ή και στις δύο αυτές ποινές, εκτός αν άλλη διάταξη νόμου προβλέπει αυστηρότερη ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα.»

    ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

    Το άρθρο 108 παράγραφος 1 του νόμου περί αλλοδαπών σε συνδυασμό με το άρθρο 46 παράγραφος 2 ορίζει ότι κάθε παράβαση και κάθε μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέγιστης διάρκειας έξι μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο της δεύτερης βαθμίδας. Τα χρηματικά πρόστιμα της τέταρτης βαθμίδας ανέρχονται σε 16 750 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

    Η υποχρέωση διέλευσης των συνόρων σε σημείο διέλευσης των συνόρων προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του διατάγματος περί αλλοδαπών (Vreemdelingenbesluit).

    Άρθρο 108 παράγραφοι 1, 2 και 3 του νόμου περί αλλοδαπών του 2000

    1.

    Η παραβίαση όρου που έχει επιβληθεί δυνάμει ή κατ’ εφαρμογή των άρθρων 5.1, 5.2, 46.2 [προοίμιο και στοιχείο β)], η παραβίαση του άρθρου 56.1, η παραβίαση υποχρέωσης που έχει επιβληθεί δυνάμει ή κατ’ εφαρμογή των άρθρων 6.1, 54, 55, 57.1, 58.1 και 65.3 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέγιστης διάρκειας έξι μηνών ή με χρηματική ποινή της δεύτερης βαθμίδας.

    2.

    Η παραβίαση όρου που έχει επιβληθεί δυνάμει ή κατ’ εφαρμογή των άρθρων 4.1 ή 4.2 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέγιστης διάρκειας έξι μηνών ή χρηματική ποινή της τέταρτης βαθμίδας.

    3.

    Οι πράξεις που εμπίπτουν στις παραγράφους 1 και 2 θεωρούνται ποινικά αδικήματα.

    ΑΥΣΤΡΙΑ

    Με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 ή των υποχρεώσεων των κρατών μελών να παρέχουν διεθνή προστασία, το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν ορίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν κυρώσεις σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων διέλευσης και των καθορισμένων ωρών λειτουργίας. Οι κυρώσεις αυτές πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες των παραβάσεων και αποτρεπτικές.

    Άρθρο 120 του ομοσπονδιακού νόμου της Αυστρίας σχετικά με την ανάπτυξη αστυνομίας αλλοδαπών, τη χορήγηση εγγράφων σε αλλοδαπούς και την έκδοση εγγράφων εισόδου (Νόμος περί της αστυνομίας αλλοδαπών, του 2005 — FPG), Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα της Αυστρίας I αριθ. 100/2005.

    Παράνομη διαμονή

    1.   Κάθε αλλοδαπός ο οποίος:

    1.

    εισέρχεται παράνομα στην επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας ή

    2.

    διαμένει παράνομα στην επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας διαπράττει διοικητικό παράπτωμα και μπορεί να τιμωρηθεί με χρηματική ποινή μέγιστου ύψους 2 180 ευρώ ή, σε περίπτωση μη καταβολής της χρηματικής ποινής, με φυλάκιση μέγιστης διάρκειας τριών εβδομάδων. Ως τόπος τέλεσης του αδικήματος λογίζεται το σημείο εισόδου ή η τελευταία γνωστή διεύθυνση κατοικίας. Αν η είσοδος πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δημόσιου μέσου μεταφοράς, ως τόπος τέλεσης λογίζεται το πλησιέστερο σημείο στάσης στο οποίο, με βάση το πρόγραμμα δρομολογίων της μεταφορικής εταιρείας, είναι δυνατή η αποβίβαση από το εκάστοτε μέσο μεταφοράς.

    2.   Κάθε πρόσωπο που διαπράττει αδίκημα το οποίο εμπίπτει στην παράγραφο 1 μολονότι έχει ήδη τιμωρηθεί με τελεσίδικη και υποχρεωτική ισχύ για παρόμοιο αδίκημα, τιμωρείται με χρηματική ποινή μέγιστου ύψους 4 360 ευρώ ή, σε περίπτωση μη καταβολής της χρηματικής ποινής, με φυλάκιση μέγιστης διάρκειας έξι εβδομάδων.

    3.   Δεν υφίσταται διοικητικό παράπτωμα κατά την έννοια της διάταξης 1.2:

    1.

    αν η μόνη δυνατότητα αναχώρησης από τη χώρα είναι προς χώρα προς την οποία δεν επιτρέπεται η απέλαση (άρθρο 50)·

    2.

    αν έχει γίνει δεκτή αναστολή της απέλασης του αλλοδαπού·

    3.

    σε περίπτωση προσωρινής διαμονής δικαιούχου πολίτη τρίτου κράτους ο οποίος δεν διαθέτει θεώρηση· ή

    4.

    όσο ο αλλοδαπός στερείται την προσωπική του ελευθερία.

    4.   Η κύρωση κατ’ εφαρμογή της διάταξης 1.2 δεν μπορεί να συνοδεύεται από άλλη κύρωση για διοικητικό παράπτωμα που διαπράχθηκε ταυτόχρονα και εμπίπτει στη διάταξη 1.1.

    5.   Γίνεται δεκτό ότι δεν υφίσταται διοικητικό παράπτωμα κατά την έννοια της διάταξης 1 αν ο αλλοδαπός έχει υποβάλει αίτηση παροχής διεθνούς προστασίας και του έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου ή επικουρικής προστασίας στην Αυστρία. Η διαδικασία επιβολής διοικητικής κύρωσης αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

    Άρθρο 16 του ομοσπονδιακού νόμου της Αυστρίας σχετικά με τη διενέργεια των ελέγχων διαβατηρίου στα σημεία διέλευσης των συνόρων (Νόμος περί των ελέγχων στα σύνορα — GrekoG), Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα της Αυστρίας 1996/435, όπως έχει δημοσιευθεί στην Ομοσπονδιακή Επίσημη Εφημερίδα της Αυστρίας 2004/151:

    Ποινικές διατάξεις

    1.   Κάθε πρόσωπο το οποίο:

    1.

    απομακρύνει, αποκρύβει ή αλλοιώνει άνευ αδείας κάποιο από τα σήματα που μνημονεύονται στο άρθρο 5· ή

    2.

    διασχίζει τα σύνορα κατά παράβαση του όρου που καθορίζεται στο άρθρο 10· ή

    3.

    υπόκειται σε συνοριακό έλεγχο και αποφεύγει τον έλεγχο αυτό· ή

    4.

    σκοπεύει να πραγματοποιήσει ή έχει ήδη πραγματοποιήσει διέλευση των συνόρων η οποία υπόκειται σε συνοριακό έλεγχο και δεν συμμορφώνεται με τις διαδρομές που έχουν καθορισθεί επίσημα για τη διέλευση των συνόρων· ή

    5.

    μολονότι του έχει απευθυνθεί υπενθύμιση, αρνείται να διαθέσει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον σκοπεύει να πραγματοποιήσει ή έχει ήδη πραγματοποιήσει διέλευση των συνόρων ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες σχετικά· ή

    6.

    μολονότι του έχει ζητηθεί να απέχει, παραλείπει να συμμορφωθεί με ρύθμιση θεσπισθείσα σύμφωνα με το άρθρο 11.2.3 και, συνεπώς, ευθύνεται για διατάραξη των συνοριακών ελέγχων ή για την καθυστέρηση μέσου μεταφοράς που κινείται βάσει προγράμματος δρομολογίων,

    θεωρείται ένοχο για διοικητικό παράπτωμα, υπό την προϋπόθεση ότι η επίμαχη πράξη δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων ή μπορεί να τιμωρηθεί βάσει διαφορετικής διάταξης νόμου με κύρωση της ίδιας ή μεγαλύτερης βαρύτητας. Η δε κύρωση που μπορεί να του επιβληθεί από τις περιφερειακές διοικητικές αρχές ή από τις ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές στον τομέα ευθύνης τους είναι πρόστιμο ανώτατου ύψους 2 180 ευρώ ή φυλάκιση μέγιστης διάρκειας έξι εβδομάδων. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στα σημεία 5 και 6, ο δόλος επισύρει κύρωση.

    2.   Η διάταξη 2.1.5 δεν ισχύει αν το πρόσωπο που υποχρεούται να διαθέσει πληροφορίες αρνείται να το πράξει ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες λόγω του ότι διαφορετικά θα ενοχοποιούσε τον εαυτό του σε σχέση με την τέλεση αξιόποινης πράξης.

    ΠΟΛΩΝΙΑ

    Στην Πολωνία, οι σχετικές κυρώσεις προβλέπονται και καθορίζονται στο άρθρο 264 του πολωνικού ποινικού κώδικα. Αφορούν πρόσωπα που έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα της Πολωνίας.

    Τα εν λόγω πρόσωπα μπορούν να τιμωρηθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: πρόστιμο, περιορισμό της ελευθερίας ή φυλάκιση μέγιστης διάρκειας δύο ετών.

    Αν κάποιος διασχίσει παράνομα τα πολωνικά σύνορα με τη χρήση βίας, απειλής ή απάτης ή σε συνεργασία με άλλα άτομα, τιμωρείται με φυλάκιση μέγιστης διάρκειας τριών ετών.

    Η οργάνωση παράνομου σημείου διέλευσης των συνόρων επισύρει ποινή φυλάκισης διάρκειας από έξι μήνες έως οκτώ έτη.

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Το άρθρο 9 του νομοθετικού διατάγματος 244/98 της 8ης Αυγούστου 1998 ορίζει τα εξής: «Η είσοδος στην επικράτεια της Πορτογαλίας και η έξοδος από αυτήν επιτρέπονται μόνον από τα συνοριακά σημεία διέλευσης που έχουν ορισθεί για τον σκοπό αυτό και εντός των καθορισμένων ωρών λειτουργίας τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων της σύμβασης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Σένγκεν».

    Το άρθρο 136 παράγραφος 1 του ίδιου νομοθετικού διατάγματος προβλέπει ότι «η είσοδος αλλοδαπών στην επικράτεια της Πορτογαλίας κατά παράβαση του άρθρου 9 θεωρείται παράνομη».

    Το άρθρο 148 παράγραφος 2 ορίζει ότι «η μη συμμόρφωση με το άρθρο 9 τιμωρείται με πρόστιμο από 200 έως 400 ευρώ».

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Το άρθρο 70.1 του GEO αριθ. 105/2001 σχετικά με τα κρατικά σύνορα της Ρουμανίας προβλέπει τα εξής:

    «Η είσοδος στη χώρα και η έξοδος από αυτήν με παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων συνιστά αξιόποινη πράξη, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι δύο έτη.

    Αν η πράξη για την οποία γίνεται λόγος πιο πάνω έχει τελεσθεί με σκοπό την αποφυγή κατασταλτικού μέτρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι τρία έτη. Αξιόποινη είναι επίσης η απόπειρα διάπραξης των σχετικών αδικημάτων.»

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Η είσοδος στη Δημοκρατία της Σλοβενίας από αλλοδαπό θεωρείται παράνομη σε περίπτωση που ο αλλοδαπός:

    εισέλθει στη χώρα καίτοι του έχει απαγορευθεί η είσοδος·

    αποφύγει συνοριακό έλεγχο·

    κάνει χρήση ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου εγγράφου που απαιτείται για την είσοδο και το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο, είναι πλαστό ή παραχαραγμένο ή αν διαθέσει ψευδείς πληροφορίες στις αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των συνόρων (άρθρο 11 Ztuj).

    Στους αλλοδαπούς που διαπράττουν αδίκημα εισερχόμενοι παράνομα στη Δημοκρατία της Σλοβενίας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 20 000 έως 100 000 SIT (83,46 και 417,29 ευρώ) (άρθρο 98 Ztuj).

    Πρόστιμου ελάχιστου ύψους 100 000 SIT (417,29 ευρώ) επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα που διαπράττουν το αδίκημα της διέλευσης των κρατικών συνόρων εκτός των επίσημων σημείων διέλευσης των συνόρων ή κατά παράβαση της σκοπούμενης χρήσης του εκάστοτε σημείου διέλευσης των συνόρων, εκτός του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας ή της περιοχής του σημείου διέλευσης των συνόρων [άρθρο 43(1), τρίτο εδάφιο του νόμου για τον έλεγχο των κρατικών συνόρων, Ur. l. RS No 20/2004].

    Παροχή συνδρομής σε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο, διέλευση ή διαμονή

    Τα πρόσωπα που παρέχουν τη δυνατότητα ή διευκολύνουν έναν αλλοδαπό να εισέλθει, να παραμείνει ή να διέλθει από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας δεν πρέπει να παραβαίνουν τις διατάξεις του Νόμου για τον καθορισμό των όρων εισόδου, διαμονής και διέλευσης αλλοδαπών από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας (άρθρα 13a και 13b Ztuj).

    Τα πρόσωπα που παρέχουν τη δυνατότητα ή διευκολύνουν ή επιχειρούν να παράσχουν τη δυνατότητα ή να διευκολύνουν έναν αλλοδαπό να εισέλθει, να παραμείνει ή να διέλθει από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κατά παράβαση της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με πρόστιμο από 100 000 μέχρι 240 000 SIT (417,20 και 1 001,5 ευρώ).

    Τα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν παράβαση κατά τα προεκτεθέντα τιμωρούνται με πρόστιμο από 500 000 μέχρι 1 000 000 SIT (2 086,46 και 4 172,93 ευρώ), ενώ ο υπεύθυνος του νομικού προσώπου τιμωρείται με πρόστιμο από 150 000 μέχρι 300 000 SIT (625,94 και 1 251,88 ευρώ).

    ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου αριθ. 48/2002 σχετικά με τη διαμονή αλλοδαπών, η παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων θεωρείται παράβαση η οποία επισύρει την επιβολή προστίμου μέχρι 50 000 SKK (άρθρο 76 παράγραφος 2). Κάθε αλλοδαπός που εισήλθε χωρίς άδεια στην επικράτεια της Σλοβακικής Δημοκρατίας απελαύνεται διοικητικώς από τις αστυνομικές αρχές και του επιβάλλεται απαγόρευση νέας εισόδου για χρονικό διάστημα από ένα έτος μέχρι πέντε έτη (άρθρο 57 παράγραφος 1 του νόμου σχετικά με τη διαμονή αλλοδαπών).

    Την 1η Ιανουαρίου 2006, άρχισε να ισχύει ο νόμος αριθ. 300/2005 («Ποινικός κώδικας»). Το άρθρο 354 του υπόψη νόμου («Βίαιη διέλευση των κρατικών συνόρων») προβλέπει τα εξής. «Όποιος διασχίσει τα κρατικά σύνορα με τη χρήση βίας ή απειλής άμεσης χρήσης βίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρία έως οκτώ έτη».

    Το άρθρο 357 του ποινικού κώδικα προβλέπει τα εξής: «Όποιος εισέλθει στην επικράτεια της Σλοβακικής Δημοκρατίας με μέσο αεροπορικής μεταφοράς κατά παράβαση των διατάξεων περί διεθνών πτήσεων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία έτη».

    Το άρθρο 355 του ποινικού κώδικα προβλέπει κυρώσεις για τα πρόσωπα που διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης διακίνησης προσώπων:

    Όποιος οργανώνει παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε έτη (άρθρο 355 παράγραφος 1).

    Όποιος οργανώνει παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων με σκοπό να αποκομίσει οικονομικό ή άλλου είδους υλικό όφελος ή όποιος καταρτίζει, προμηθεύει, παρέχει ή κατέχει πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο ή έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η ταυτότητα με σκοπό την παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρία έως οκτώ έτη (άρθρο 355 παράγραφος 2).

    Οι πράξεις για τις οποίες προβλέπεται επαύξηση της ποινής την οποία επισύρουν οι ανωτέρω πράξεις (φυλάκιση είκοσι ετών κατ’ ανώτατο όριο) καθορίζονται στο άρθρο 355 παράγραφοι 3 έως 5.

    ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Ο ποινικός κώδικας της Φινλανδίας (39/1889) και η σχετική τροποποιητική νομοθεσία για το άρθρο 7 περί συνοριακών αδικημάτων (563/1998) προβλέπουν τα ακόλουθα:

    1.   Ένα πρόσωπο το οποίο:

    1.

    διασχίζει τα σύνορα της Φινλανδίας χωρίς έγκυρο διαβατήριο ή άλλου είδους ταξιδιωτικό έγγραφο ή χωρίς να προέρχεται από νόμιμο σημείο αναχώρησης ή να μεταβαίνει σε νόμιμο σημείο άφιξης ή κατά παράβαση νομοθετικής απαγόρευσης ή αποπειράται κάποια από τις προαναφερθείσες πράξεις,

    2.

    παραβιάζει άλλως τις διατάξεις περί διέλευσης των συνόρων, ή

    3.

    άνευ αδείας παραμένει, κινείται ή προβαίνει σε απαγορευμένες ενέργειες σε παραμεθόρια ζώνη κατά την έννοια του Νόμου περί παραμεθόριων ζωνών (403/1947) καταδικάζεται για συνοριακό αδίκημα σε πρόστιμο ή φυλάκιση το πολύ ενός έτους.

    2.   Ένας αλλοδαπός στον οποίον απαγορεύεται η είσοδος ή ο οποίος απελαύνεται εξαιτίας πράξης εμπίπτουσας στην παράγραφο 1 ή ένας αλλοδαπός ο οποίος ζητά να του χορηγηθεί άσυλο ή άδεια παραμονής πρόσφυγα στη Φινλανδία δεν μπορεί να καταδικασθεί για συνοριακό αδίκημα. Ένας αλλοδαπός ο οποίος έχει τελέσει πράξη εμπίπτουσα στην παράγραφο 1 λόγω του ότι υπήρξε αντικείμενο παράνομης διακίνησης ανθρώπων κατά την έννοια του κεφαλαίου 25.3 ή του κεφαλαίου 25.3α) ομοίως δεν μπορεί να καταδικασθεί για συνοριακό αδίκημα (650/2004).

    Άρθρο 7a — Συνοριακά αδικήματα ήσσονος σημασίας (756/2000)

    1.   Αν το συνοριακό αδίκημα, με βάση τη σύντομη διάρκεια της παράνομης παραμονής ή μετακίνησης, τη φύση της απαγορευμένης πράξης ή άλλες περιστάσεις του αδικήματος, χαρακτηρίζεται ήσσονος σημασίας υπό μία συνολική θεώρηση, ο δράστης καταδικάζεται σε πρόστιμο ένεκα της διάπραξης συνοριακού αδικήματος ήσσονος σημασίας.

    2.   Οι διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 2 ισχύουν επίσης για τις πράξεις που εμπίπτουν στην παράγραφο 1.

    ΣΟΥΗΔΙΑ

    Οι σχετικές κυρώσεις καθορίζονται στο κεφάλαιο 20, άρθρο 4 του νόμου περί αλλοδαπών.

    Άρθρο 4. Ένας αλλοδαπός ο οποίος εκ προθέσεως διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα κατά την έννοια της συμφωνίας του Σένγκεν υπό συνθήκες παρανομίας τιμωρείται με πρόστιμο ή με στερητική της ελευθερίας ποινή μέγιστης διάρκειας ενός έτους.

    ΙΣΛΑΝΔΙΑ

    Σχετική γενική ποινική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 57 του νόμου περί αλλοδαπών αριθ. 96/2002.

    Σύμφωνα με την παράγραφο 1, επιβάλλεται πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης έξι μηνών κατ’ ανώτατο όριο οσάκις, μεταξύ άλλων, ένα πρόσωπο παραβιάζει με δόλο ή εξ αμελείας τις διατάξεις του εν λόγω νόμου ή οποιονδήποτε κανόνα, απαγόρευση, διαταγή ή όρο που έχει θεσπισθεί κατ’ εφαρμογή του εν λόγω νόμου. Οι κυρώσεις για την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων διέλευσης και των καθορισμένων ωρών λειτουργίας στηρίζονται στη ρηθείσα διάταξη. Οι κυρώσεις αυτές, όπως και άλλες κυρώσεις, πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και ανάλογες των παραβάσεων.

    ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Στη Νορβηγία, το θέμα ρυθμίζεται από το νόμο περί μετανάστευσης (νόμος σχετικά με την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών υπηκόων στην επικράτεια του Βασιλείου της Νορβηγίας, της 24ης Ιουνίου 1988, αριθ. 64, άρθρο 47 πρώτη παράγραφος α). Βλέπε το άρθρο 23 δεύτερη παράγραφος, καθώς και το νόμο περί συνόρων (νόμος σχετικά με διάφορα μέτρα για τη σήμανση και επιτήρηση των συνόρων, της 14ης Ιουλίου 1950, αριθ. 2 άρθρο 4. Βλέπε το άρθρο 3 πρώτη παράγραφος αριθ. 3. Βλέπε τον κανονισμό της 7ης Νοεμβρίου 1950, αριθ. 4 άρθρο 4, γ).

    Το άρθρο 47 πρώτη παράγραφος του νόμου περί μετανάστευσης (Κυρώσεις) ορίζει τα εξής:

    «Μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή/και ποινή φυλάκισης μέγιστης διάρκειας έξι μηνών σε κάθε πρόσωπο το οποίο

    α)

    με δόλο ή εξ αμελείας παραβαίνει τον παρόντα νόμο ή κανονισμό, απαγόρευση, διαταγή ή όρο που έχει εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου […]».

    Το άρθρο 23 δεύτερη παράγραφος του νόμου περί μετανάστευσης (Διέλευση και έλεγχος των συνόρων) ορίζει τα εξής:

    «Κάθε είσοδος ή έξοδος πραγματοποιείται σε εγκεκριμένα σημεία διέλευσης των συνόρων με την επιφύλαξη τυχόν αντίθετης πρόβλεψης […]».

    Κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο περί συνόρων

    Στο άρθρο 4 του νόμου περί συνόρων προβλέπονται τα περί των κυρώσεων, ως εξής:

    «Είναι δυνατό να επιβληθεί πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης μέχρι 3 τρία μήνες σε κάθε πρόσωπο το οποίο με δόλο ή εξ αμελείας παραβαίνει ή συμπράττει στην παραβίαση διατάξεων που έχουν θεσπισθεί δυνάμει του παρόντος νόμου, εκτός αν είναι εφαρμοστέα αυστηρότερη διάταξη. Η απόπειρα τιμωρείται όπως ένα τελεσθέν πλημμέλημα.

    Σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης ή συρροής πράξεων που εμπίπτουν στην πρώτη παράγραφο ή αν υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, η προβλεπόμενη κύρωση είναι πρόστιμο ή φυλάκιση μέγιστης διάρκειας ενός έτους».

    Το άρθρο 3 πρώτη παράγραφος αριθ. 3 του νόμου περί συνόρων ορίζει τα εξής:

    «Ο Βασιλεύς δύναται να θεσπίσει για το σύνολο ή μέρος των συνόρων διατάξεις σχετικά με την απαγόρευση των εξής πράξεων:

    […]

    3.

    Διέλευση των συνόρων δια ξηράς, θαλάσσης ή αέρος χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής […]».

    Στον κανονισμό σχετικά με διάφορα θέματα για τα σύνορα, της 7ης Νοεμβρίου 1950, αριθ. 4, που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του προαναφερθέντος νόμου, άρθρο 4 γ) προβλέπονται τα εξής:

    «Στα σύνορα μεταξύ της Νορβηγίας και της Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσίας) ή πλησίον αυτών απαγορεύονται οι εξής πράξεις:

    […]

    β)

    η διέλευση των συνόρων δια ξηράς, θαλάσσης ή αέρος χωρίς άδεια του επιτρόπου συνόρων της Νορβηγίας που είναι αρμόδιος για τα σύνορα Νορβηγίας-Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσίας) […]».


    Top