Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0331

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο - Αλιευτικές δυνατότητες για το 2009 Δήλωση Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    /* COM/2008/0331 τελικό */

    52008DC0331

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο - Αλιευτικές δυνατότητες για το 2009 Δήλωση Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής /* COM/2008/0331 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 30.5.2008

    COM(2008) 331 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αλιευτικές δυνατότητες για το 2009 Διακήρυξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αλιευτικές δυνατότητες για το 2009 Διακήρυξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    1. Εισαγωγή 3

    2. Κατάσταση πόρων 4

    3. Αρχές για το έτος 2008 6

    4. Αλιευτικές δυνατότητες αποφασιζόμενες με βάση την ΚΑλΠ 6

    4.1. Καθορισμός TAC 6

    4.2. Καθορισμός της αλιευτικής προσπάθειας 6

    5. Προκλήσεις στην κερδοσκοπία 7

    6. Συνέχεια σε θέματα αρμοδιότητας των κρατών μελών 8

    7. Διαχείριση με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό 8

    8. Μέθοδος εργασίας για περιπτώσεις όπου δεν ισχύουν ακόμη μακροπρόθεσμα σχέδια 9

    9. Βελτίωση της υποβολής εκθέσεων, δεδομένων και εκτιμήσεων για αλιεύσεις 10

    10. Μείωση απορρίψεων 10

    11. Είδη βαθέων υδάτων 11

    12. Μεσόγειος Θάλασσα και Μαύρη Θάλασσα 12

    13. Θάλασσα Βαλτικής 12

    14. Τεχνικά μέτρα 12

    15. Χρονοδιάγραμμα προτάσεων 12

    16. Συμπεράσματα 13

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I 15

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II 16

    1. Εισαγωγή

    Κάθε έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες - τις ποσοστώσεις ιχθύων και τις επιτρεπόμενες ημέρες στη θάλασσα - για τους ευρωπαίους αλιείς στα ευρωπαϊκά ύδατα. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να διατυπώνεται σύμφωνα με ορισμένες κατευθυντήριες αρχές. Πρώτον, σύμφωνα με τους βασικούς στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ)[1], οι ετήσιες αλιευτικές δυνατότητες πρέπει να καθορίζονται σε επίπεδο το οποίο διασφαλίζει τη βιώσιμη εκμετάλλευση των πόρων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη. Δεύτερον, λαμβανόμενης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από είδη αλιείας, οι ετήσιες διακυμάνσεις θα πρέπει να τηρούνται εντός προκαθορισμένων ορίων. Τρίτον, πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς δεσμεύσεις, περιλαμβανομένης της δέσμευσης ανασύστασης των αποθεμάτων έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη παραγωγικότητά τους[2]. Τέλος, σύμφωνα με την μέθοδο που προβλέπει η ανακοίνωση για τη «Βελτίωση των διαβουλεύσεων για τη διαχείριση της κοινοτικής αλιείας» του έτους 2006, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμμετέχουν σε πρώιμο στάδιο στη συζήτηση για τις αλιευτικές δυνατότητες.

    Ακολουθώντας τη νέα μέθοδο εργασίας που προτάθηκε το 2006, η παρούσα ανακοίνωση εκθέτει τις προθέσεις της Επιτροπής όσον αφορά την προετοιμασία των προτάσεών της για τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και την αλιευτική προσπάθεια για το 2009, ώστε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για βιώσιμη αλιεία. Το έτος 2009 το εγχείρημα αυτό εξελίσσεται σε πλαίσιο επειγουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΚΑλΠ. Παρά την εφαρμογή της ΚΑλΠ επί αρκετά έτη, η κατάσταση των πόρων παραμένει ανησυχητική. Διάφορα αποθέματα υφίστανται μη βιώσιμη εκμετάλλευση. Οι αλιευτικές δυνατότητες έχουν καθοριστεί σε επίπεδα πέραν εκείνων που καθιστούν τα αποθέματα βιώσιμα. Τα συστήματα διαχείρισης της προσπάθειας δεν απέδωσαν όπως αναμενόταν. Παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην επιβολή των αλιευτικών δυνατοτήτων, ενώ πρέπει να επιλυθούν προβλήματα εφαρμογής. Επίσης απαιτούνται βελτιώσεις σε τεχνικά μέτρα.

    Κατά την έκθεση των απόψεών της για τις αλιευτικές δυνατότητες το 2009, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις αυτές. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η πρόταση αναθεώρησης των περιορισμών κατά τον καθορισμών των ετήσιων αναπροσαρμογών των TAC και των ποσοστώσεων. Επίσης, μια άλλη πρόταση θα προβλέπει βελτιώσεις των τεχνικών μέτρων. Κατά το 2008 η Επιτροπή θα αρχίσει επίσης εργασίες για μια περισσότερο περιφερειακού χαρακτήρα προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση της αλιείας. Θα καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου τα διάφορα στοιχεία της ΚΑλΠ να καταστεί δυνατόν να συνεργαστούν, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της αλιείας κατά τον καταλληλότερο τρόπο σε κάθε περιφέρεια. Σταδιακά, στην προσπάθεια βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών αποθεμάτων μακροπρόθεσμα θα συμμετάσχουν και άλλοι τομείς πολιτικής.

    Η Επιτροπή αναλαμβάνει την υποχρέωση να ζητήσει της απόψεις των ενδιαφερομένων για την διακήρυξη πολιτικής που περιέχεται στην παρούσα ανακοίνωση και καλεί τα κράτη μέλη και τον αντίστοιχο τομέα της βιομηχανίας σε συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατή η βελτίωση των μεθόδων εργασίας της για την παρουσίαση των ετήσιων αλιευτικών δυνατοτήτων. Κατά τη διάρκεια του έτους 2008 θα προγραμματιστούν περαιτέρω διαβουλεύσεις σχετικά με τη βελτίωση των υπόλοιπων παραμέτρων της διαχείρισης της αλιείας.

    2. Κατάσταση πόρων

    Σε πολλούς τομείς δεν επιτυγχάνεται βιωσιμότητα με την πολιτική για τη διατήρηση. Τα περισσότερα βαθύδια αποθέματα έχουν μειωθεί και δεν είναι βιώσιμα, εφόσον η εκμετάλλευσή τους πραγματοποιείται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων. Είδη όπως ο καπελάνος και το αμμόχελο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ιχθυάλευρου σπανίζουν. Ο ερυθρός τόνος έχει υποστεί υπερεκμετάλλευση ενώ υφίσταται σοβαρό πρόβλημα ελέγχου. Πάντως τα αποθέματα ξιφία είναι υγιέστερα. Πολλά άλλα πελαγικά αποθέματα υφίστανται βιώσιμη αλίευση. Στη Μεσόγειο επιτηρούνται μόνο δύο βαθύδια και δύο μικρά πελαγικά είδη. Τα βαθύδια αποθέματα βρίσκονται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων αλλά τα δύο πελαγικά αποθέματα δεν υφίστανται πλήρη εκμετάλλευση.

    Κάθε έτος επιστημονικοί οργανισμοί εκτιμούν κατά πόσον υπάρχει για τα αποθέματα κίνδυνος όσον αφορά τη μελλοντική τους αναπαραγωγή, δηλαδή εάν βρίσκονται εκτός «ασφαλών βιολογικών ορίων». Σε μεγάλο βαθμό, λόγω ανακριβών εκθέσεων για αλιεύσεις, η κατάσταση του 57% περίπου των αποθεμάτων δεν είναι γνωστή. Από τα αποθέματα για τα οποία η κατάσταση είναι γνωστή το 68% αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης και μόνο το 32% των αποθεμάτων είναι γνωστό ότι αλιεύονται βιώσιμα. Για το 88% των αποθεμάτων η υπεραλίευση είναι τόσο σοβαρή ώστε, αν η αλιεία περιοριζόταν, οι αλιευόμενοι ιχθύες θα ήταν περισσότεροι. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ την κατάσταση εκτός της ΕΕ, όπου ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι το 25% αποθεμάτων που υπεραλιεύονται[3]. Το 19% περίπου των αποθεμάτων βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση ώστε οι επιστήμονες συμβουλεύουν να παύσει η αλιεία τους (βλέπε πίνακες παραρτήματος I).

    Κάνοντας μια αναδρομή βλέπουμε ότι η υπεραλίευση έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου τα αποθέματα ιχθύων στα ύδατα της ΕΕ συμβάλλουν πολύ λιγότερο στην ευρωπαϊκή οικονομία και στον επισιτιστικό εφοδιασμό απ’ό,τι κατά το παρελθόν. Τα βαθύβια αποθέματα της Βορείου Θαλάσσης παράγουν πλέον μόνο το ένα πέμπτο σε σχέση με την παραγωγή πριν από 25 έτη. Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται στις περισσότερες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες (βλέπε σχήμα 1).

    Εκτίμηση εκφορτώσεων βαθύβιων ειδών από τη Βόρειο Θάλασσα (1970-2004) | Εκτιμώμενες εκφορτώσεις μερλούκιο, ζαγκέτας και καραβίδας από την Ιβηρική περιοχή του Ατλαντικού |

    [pic]Σχήμα 1. Αριστερά, εκτιμώμενες εκφορτώσεις στη Βόρειο Θάλασσα, 1970 - 2004. Δεξιά, εκτιμώμενες εκφορτώσεις των κύριων βαθύβιων ειδών (μερλούκιος, ζαγκέτα, πεσκαντρίτσα και καραβίδα) στην Ιβηρική περιοχή του Ατλαντικού. Δεδομένα ICES (2005) και στις δύο περιπτώσεις.

    Η μείωση της παραγωγικότητας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες από την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και την ευρωπαϊκή αγορά. Ενώ το 75% των προϊόντων αλιείας για την ευρωπαϊκή αγορά προέρχονταν από εσωτερικούς πόρους κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’70, τώρα τα εγχώρια προϊόντα συμβάλλουν μόνο κατά 40% (βλέπε σχήμα 2).

    Σχέση μεταξύ αλιευτικής παραγωγής ΕΕ των 15 και εισαγωγών, 1961-2001 (σε %) (Πηγή: Eurostat) |

    [pic]Σχήμα 2. Η διαφορά μεταξύ παραγωγής και εισαγωγών προϊόντων αλιείας (για τρόφιμα και για άλλα είδη) στην ΕΕ.

    Παρά τις σοβαρές προσπάθειες δεν υπάρχουν σημαντικά σημάδια αποκατάστασης αποθεμάτων ούτε μείωση της υπεραλιείας από το έτος 2003. Η διαχείριση των τρόπων αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της επίτευξης μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

    3. Αρχές για το έτος 2008

    Ενόψει της σημερινής κατάστασης , όπου έχουμε εξάντληση των αποθεμάτων και υπερβολικά υψηλές αλιευτικές δυνατότητες με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, η Επιτροπή εμμένει στη δέσμευσή της για βιώσιμες αλιευτικές δυνατότητες σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές και θα κάνει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των εξαντλημένων αποθεμάτων.

    Οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθορίζονται:

    - σύμφωνα με μακροπρόθεσμα σχέδια·

    - βάσει των σχετικών διεθνών συμφωνιών·

    - και βάσει των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, λαμβανόμενης ιδίως υπόψη της ανάγκης μείωσης της αλιείας σε αποθέματα τα οποία έχουν υπεραλιευθεί και της ανάγκης αποκατάστασης εξαντλημένων αποθεμάτων.

    - Η Επιτροπή αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην τήρηση αυτών των αρχών. Στη συνέχεια παρέχονται περισσότερες εξηγήσεις σχετικά.

    4. Αλιευτικές δυνατότητες ΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΕΣ με βάση την ΚΑλΠ

    4.1. Καθορισμός TAC

    Εν μέρει η υπεραλίευση και η εξάντληση των αποθεμάτων οφείλεται στον καθορισμό πολύ υψηλών επιπέδων TAC και προσπάθειας. Κατά μέσον όρο τα TAC που έχουν αποφασιστεί από το Συμβούλιο ήσαν κατά μέσον όρο υψηλότερα κατά 48% σε σχέση με τις αλιευθείσες ποσότητες που, με βάση επιστημονικούς οργανισμούς, θα ήσαν βιώσιμες σύμφωνα με την προληπτική προσέγγιση[4]. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα σχετικά με την επιβολή, ο καθορισμός εξαιρετικά υψηλών ποσοστώσεων συνέβαλε στη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων σε χαμηλά επίπεδα. Η παρούσα ανακοίνωση διαλαμβάνει νέες μεθόδους καθορισμού TAC, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους προβλήματα.

    4.2. Καθορισμός της αλιευτικής προσπάθειας

    Η διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας γινόταν παράλληλα με τις TAC, ώστε να μειώνεται η απόκλιση και να μειώνονται τα ενδεχόμενα παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας. Η διαχείριση της προσπάθειας αποτελεί επίσης μέτρο διατήρησης, όταν δεν υφίσταντο προβλέψεις για την πρόταση TAC. Αποτελεί μέρος των μακροπρόθεσμων σχεδίων για το γάδο, τη γλώσσα και τη χωματίδα στη Βόρειο Θάλασσα, τη χωματίδα της Ανατολικής Μάγχης και το μερλούκιο νοτίου αποθέματος.

    Η αλιευτική προσπάθεια και η αλιευτική θνησιμότητα που επηρεάζουν το μπακαλιάρο παραμένουν υψηλές. Μεταξύ του 2004 και του 2006 η προσπάθεια μειώθηκε μόνο κατά 12% στον Κατεγάκη, κατά 9% στο Σκαγεράκη, στη Βόρειο Θάλασσα και στην Ανατολική Μάγχη, κατά 24% δυτικά της Σκωτίας και κατά 17% στη θάλασσα της Ιρλανδίας.

    Ανάλογες καταστάσεις ισχύουν για τα υπόλοιπα αποθέματα που αφορά το καθεστώς σχετικά με τις ημέρες στη θάλασσα.

    Με το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω μειώσεις, διότι το ισχύον σύστημα επιτρέπει την αντιστάθμιση της μείωσης των ημερών στη θάλασσα με πολύπλοκες παρεκκλίσεις. Επίσης το σύστημα παρέχει αλιευτικά δικαιώματα σε ανενεργά πλοία, τα οποία μπορούν να μεταβιβάζονται σε ενεργά πλοία. Η μείωση των ημερών στη θάλασσα δεν υπήρξε αποτελεσματική για τη μείωση της πραγματικής προσπάθειας. Κατά συνέπεια, με μείωση των ημερών στη θάλασσα δεν είναι δυνατή η επίτευξη ρεαλιστικών στόχων μείωσης της προσπάθειας.

    Συζητήθηκε το ενδεχόμενο συστήματος διαχείρισης της προσπάθειας με βάση οροφές kW-ημερών. Η μέθοδος αυτή θα οδηγούσε τα κράτη μέλη σε απόφαση σχετικά με ισορροπία μεταξύ αλιευτικής ικανότητας στόλου και αλιευτικών δυνατοτήτων. Επίσης θα άφηνε στα κράτη μέλη δικαιώματα kW-ημερών για ερυθρό τόνο, ώστε να ενθαρρυνθούν η αλιεία με χαμηλό ποσοστό απορρίψεων και η αποφυγή του γάδου. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφώνησαν με δήλωση για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2007:

    «Το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφωνούν ότι προσέγγιση kW-ημερών θα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένη στη διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας στους τομείς τους καλυπτόμενους από τα πολυετή καθεστώτα για το γάδο, το πλατύψαρο και το μερλούκιο νοτίου αποθέματος. Επιδιώκουν να συζητηθεί κατά το έτος 2008 η προσέγγιση αυτή με βάση τις ιδέες της Επιτροπής στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δέσμης TAC και ποσοστώσεων για το 2008. Σκοπός τους θα είναι η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης το 2009.»

    Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρώιμη και εθελούσια χρήση του συστήματος kW-ημερών, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση προς το γενικής εφαρμογής σύστημα kW-ημερών στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου για την ανασύσταση του γάδου το έτος 2009.

    Το νέο σύστημα θα προταθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του σχεδίου για την αποκατάσταση του γάδου κατά τα προσεχή έτη και για την άμεση εφαρμογή του το 2009 στην πρόταση TAC του 2009.

    5. Προκλήσεις στην κερδοσκοπία

    Οι τιμές των καυσίμων έφθασαν σε υψηλά επίπεδα κατά τα τέλη του 2007 και πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές ή θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν. Αυτό δημιουργεί τα σημαντικότερα προβλήματα σε πλοία που χρησιμοποιούν αλιευτικές μεθόδους έντασης καυσίμου, όπως οι μηχανότρατες και ιδιαιτέρως οι δοκότρατες. Με τις υψηλές τιμές των καυσίμων θα ενταθεί η ανάγκη μείωσης της ποσότητας αλίευσης που απαιτείται για να αλιευθεί η μέγιστη ποσότητα αλιευμάτων. Ο καθορισμός πολύ υψηλών αλιευτικών δυνατοτήτων βραχυπρόθεσμα θα είναι αντιπαραγωγικός.

    6. Συνέχεια σε θέματα αρμοδιότητας των κρατών μελών

    Το έτος 2008 ο κανονισμός για τις αλιευτικές δυνατότητες παρέχει στα κράτη μέλη περισσότερες ευκαιρίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών μείωσης των απορρίψεων νταουκιού του Ατλαντικού και γάδου, για τον καθορισμό μεθόδων επιβολής σχετικά με προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» και για την ανακατανομή των ημερών αλιείας σε ομάδες αλιευτικών εργαλείων, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα του γάδου λόγω αλιείας. Η Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη να την ενημερώσουν σχετικά με το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών και θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα πριν προτείνει τη συνέχισή τους.

    7. Διαχείριση με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό

    Η διαχείριση της αλιείας είναι αποτελεσματική, όταν προγραμματισθεί σωστά. Το παραγωγικό δυναμικό των αποθεμάτων ιχθύων πρέπει να κατανοηθεί και η εκμετάλλευσή του να εξεταστεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Απαιτούνται ορθά βιολογικά δεδομένα και επιστημονικές εκτιμήσεις. Πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αύξησης της ιχθυοπαραγωγής, βελτίωσης της απόδοσης και μείωσης των απορρίψεων και των περιττών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι μέθοδοι αυτές θα πρέπει να είναι πρακτικές και να παρέχουν σταθερό εισόδημα και απασχόληση, κατά το δυνατόν.

    Πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων σε μακροπρόθεσμη βάση και, σε περίπτωση εξαντλημένων αποθεμάτων, να απαιτούνται σχέδια ανασύστασης. Από τη μεταρρύθμιση του 2002 έχει επέλθει σημαντική πρόοδος και έχουν εκπονηθεί σχέδια για πολλά αποθέματα (με βάση μακροπρόθεσμα σχέδια πραγματοποιείται η διαχείριση του 33% των αλιεύσεων και του 28% των αποθεμάτων πελαγικών ιχθύων, το 45% των αλιεύσεων και το 32% των αποθεμάτων βαθύβιων ιχθύων), αλλά απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά για την εκπόνηση μακροπρόθεσμων σχεδίων.

    Τα μακροπρόθεσμα σχέδια παραμένουν ο πυρήνας της πολιτικής της Επιτροπής για το έτος 2008. Πρέπει να εκτελεστούν τα υφιστάμενα σχέδια. Το έτος 2008 θα προταθούν περισσότερα σχέδια για το σολομό της Βαλτικής, τη ρέγκα αποθέματος δυτικού της Σκωτίας και για το μερλούκιο βορείου αποθέματος. Θα αναθεωρηθεί το σχέδιο ανασύστασης του γάδου. Θα ληφθούν υπόψη οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερομένους που έλαβαν χώρα το 2007 καθώς και οι νέες επιστημονικές συστάσεις. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για την υπαγωγή περισσότερων αποθεμάτων σε μακροπρόθεσμη διαχείριση (περιλαμβάνονται η σαρδελορέγγα και η ρέγγα της Βαλτικής) με τη μέγιστη βιώσιμη αλίευσή τους, μείωση των απορρίψεων και μείωση της επίπτωσης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σχέδια μακροπρόθεσμης διαχείρισης θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ανάπτυξη της οικοσυστημικής προσέγγισης για την αλιεία.

    8. Μέθοδος εργασίας για περιπτώσεις όπου δεν ισχύουν ακόμη μακροπρόθεσμα σχέδια

    Σε περιπτώσεις που δεν υφίστανται μακροπρόθεσμα σχέδια ακόμη οι αποφάσεις για τις TAC λαμβάνονται με βάση ετήσιες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του ΔΣΕΘ-ICES και την ΕΤΟΕΑ. Έχουν αναπτυχθεί κανόνες[5],[6] για τον καθορισμό των TAC έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση και η μέγιστη δυνατή σταθερότητα για τη βιομηχανία. Οι κανόνες αυτοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις που απαιτούνται με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.

    Το έτος 2007 η ΕΤΟΕΑ υπέβαλε έκθεση σχετικά με το ενδεχόμενο αποτέλεσμα των κανόνων που περιέχονται στις διακηρύξεις πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[7]. Η γνωμοδότηση ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική αλλά επεσήμανε δύο σοβαρές ελλείψεις.

    Η πρώτη συνίσταται στο ότι συχνά οι κανόνες παρακωλύουν την ανασύσταση εξαντλημένων αποθεμάτων. Αν και οι κανόνες ορίζουν το ποσοστό αλίευσης ως πολιτικό ποσοστό όταν το απόθεμα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, δεν προβλέπουν μείωση του ποσοστού αλίευσης για αποθέματα τα οποία έχουν ήδη εξαντληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές τα αποθέματα καθίστανται λιγότερο ανθεκτικά σε αλίευση και πρέπει να μειώνεται το ποσοστό αλίευσης σε περίπτωση που επιδιώκεται η ανασύσταση του αποθέματος. Παραδείγματος χάρη, το απόθεμα γάδου δυτικώς της Σκωτίας μειώθηκε με ποσοστό μεγαλύτερο του 15% ετησίως. Μειώσεις των TAC μικρότερες από 15% ετησίως δεν κατέστη δυνατόν να προστατεύσουν το αλίευμα αυτό.

    Η δεύτερη έλλειψη συνίσταται στο ότι με κανόνες θα ήταν δυνατόν να εμποδιστεί η βιομηχανία να επωφελείται από αυξήσεις διαθέσιμων αλιεύσεων αποθεμάτων που έχουν ανασυσταθεί. Τα αποθέματα είναι δυνατόν να ανασυστήνονται με ρυθμό άνω του 15% ετησίως, αλλά οι κανόνες περιορίζουν τις αυξήσεις TAC στο ποσοστό αυτό. Παραδείγματος χάρη, τα αποθέματα ρέγγας που βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανασυστάθηκαν με ρυθμό άνω του 15% ετησίως.

    Είναι αναγκαίο να επέλθουν μεταβολές στους κανόνες και στο παράρτημα II περιέρχονται νέοι κανόνες. Για εξαντλημένα αποθέματα με χαμηλά επίπεδα βιομάζας προτείνεται πλέον η μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας σε ποσοστό μέχρι 30% ετησίως, χωρίς μεταβολή της TAC πλέον του 20%. Οι μειώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρις ότου η θνησιμότητα λόγω αλιείας μειωθεί επιτυχώς στο επίπεδο το οποίο συνιστά η ΕΤΟΕΑ για να επιτευχθούν οι υψηλότερες αλιεύσεις μακροπρόθεσμα. Για αποθέματα τα οποία δεν έχουν ανασυσταθεί πέραν του επιπέδου που θα έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλότερες αποδόσεις το όριο 15% στις αυξήσεις των TAC θα αυξηθεί σε 25%. Επίσης, στις περιπτώσεις που η ΕΤΟΕΑ συνιστά μηδενική αλίευση οι TAC θα πρέπει να μειωθούν κατά 25% τουλάχιστον. Η αύξηση της περιοχής στην οποία είναι δυνατόν να μεταβάλλονται οι TAC σημαίνει ότι είναι δυνατή η επιβολή μεγαλύτερων μειώσεων, εάν απαιτηθούν, καθώς επίσης ότι είναι δυνατές μεγαλύτερες αυξήσεις, εάν τα αποθέματα αυξηθούν επαρκώς.

    Θα ζητηθεί από την ΕΤΟΕΑ να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των μεταβολών αυτών. Είναι δυνατόν να επέλθουν περισσότερες προσαρμογές, εφόσον χρειαστεί.

    9. Βελτίωση της υποβολής εκθέσεων, δεδομένων και εκτιμήσεων για αλιεύσεις

    Στο σύστημα ελέγχου της ΚΑλΠ έχουν εντοπισθεί σημαντικές αδυναμίες[8], μία εκ των οποίων είναι ότι οι πρόσφατες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την επίτευξη βιώσιμης εκμετάλλευσης αποθεμάτων δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν. Λόγω της απουσίας αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου, εξακολουθεί η υπεραλίευση και τα αποθέματα μειώνονται περαιτέρω με αποτέλεσμα χαμηλότερες TAC, οι οποίες όμως δεν τηρούνται.

    Για την ορθή διαχείριση των ποσοστώσεων πρέπει να καταστεί αποτελεσματικό το σύστημα αναφοράς και να περιλαμβάνει αυτόματες διασταυρώσεις, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπερβάσεις ποσοστώσεων και να εντοπίζονται οι ασυμφωνίες. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως. Οι επιστημονικοί οργανισμοί ήταν σε θέση απλώς να προβλέψουν το μέγεθος των αλιευτικών αποθεμάτων, των ποσοστών θνησιμότητας λόγω αλιείας και των επιπέδων αλίευσης για το 27% περίπου των αποθεμάτων (παράρτημα I), λόγω ανακριβών δεδομένων του αλιευτικού τομέα σχετικά με τις εκφορτώσεις, καθώς και προβλημάτων για τη συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με τις απορρίψεις και την προσπάθεια. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι επιδεινώνεται, διότι τα αναληθή δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα κακές αποφάσεις, οι οποίες στη συνέχεια έχουν ως αποτέλεσμα αδυναμία διατήρησης και εξαντλημένα αποθέματα. Υπενθυμίζεται στα κράτη μέλη να προβαίνουν σε διασταύρωση δεδομένων και επιδιώκουν την βελτίωση του τρόπου συγκέντρωσής τους.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτείται επείγουσα μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου στο πλαίσιο της ΚΑλΠ. Τον Οκτώβριο του 2008 η Επιτροπή θα προτείνει αναθεώρηση του κανονισμού για τον έλεγχο, όπου θα προβλέπεται και η βελτίωση του συστήματος VMS και ταχύτερη εφαρμογή του ηλεκτρονικού ημερολογίου.

    10. Μείωση απορρίψεων

    Κατά το 2008 τα κράτη μέλη θα μελετήσουν τρόπους για τη μείωση των απορρίψεων νταουκιού του Ατλαντικού και γάδου. Αφού εξετάσει τη σύσταση της ΕΤΟΕΑ και την εμπειρία των κρατών μελών, η Επιτροπή θα προτείνει συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποδειχθεί επιτυχή.

    Ο καλύτερος τρόπος όμως για τη μείωση των απορρίψεων είναι η αλίευση αποθεμάτων με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω αλιείας, έτσι ώστε η εκμετάλλευση αποθεμάτων μεγαλύτερου μεγέθους ιχθύων να είναι δυνατή χωρίς απόρριψη μικρότερων.

    Επίσης η Επιτροπή θα επανεξετάσει τα κίνητρα για πρακτικές αλιείας με χαμηλό ποσοστό απορρίψεων. Ακόμη τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν το νέο σύστημα kW-ημερών για την ενθάρρυνση των πρακτικών αυτών.

    Επίσης θα υποβληθούν προτάσεις για τη μείωση των απορρίψεων και των ανεπιθύμητων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων σε ορισμένους τρόπους αλιείας, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση του 2007 σχετικά με πολιτική μείωσης ανεπιθύμητων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και εξάλειψης των απορρίψεων στην ευρωπαϊκή αλιεία[9].

    Εκτός από τις πρωτοβουλίες αυτές, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας παρέχει στα κράτη μέλη δυνατότητες υποστήριξης της μείωσης απορρίψεων μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Ο κανονισμός για τη συλλογή δεδομένων προβλέπει τη μέτρηση απορρίψεων με προγράμματα παρατηρητή επί του πλοίου, συγχρηματοδοτούμενα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις πρωτοβουλίες αυτές.

    11. Είδη βαθέων υδάτων

    Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της σχετικά με τις TAC το 2009 και 2010 για είδη βαθέων υδάτων το Σεπτέμβριο του 2008. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να έρθουν σε επαφή με επιστημονικούς οργανισμούς (βασικά τον ΔΣΕΘ) τον Ιούνιο του 2008 σχετικά με τις προτεινόμενες αλιευτικές δυνατότητες. Η γνωμοδότηση της ΕΤΟΕΑ θα δημοσιευθεί στις 4 Ιουλίου. Η γνωμοδότηση των RAC προς την Επιτροπή θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 8 Ιουλίου, ώστε να εξεταστεί η άποψη των ενδιαφερομένων. Το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την πρόταση στη σύνοδό του του Νοεμβρίου.

    Ο κανόνας που αναφέρεται στο παράρτημα II θα εφαρμοστεί επίσης για τα είδη βαθέων υδάτων. Όμως, επειδή η πρόταση αφορά TAC για δύο έτη, οι κανόνες θα εφαρμοστούν για δύο διαδοχικά έτη.

    Κατά τη σύσκεψη της Επιτροπής Αλιείας Βορειοανατολικού Ατλαντικού η Επιτροπή θα βασίσει τις απόψεις της στις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές του FAO για τη διαχείριση ειδών αλιείας βαθέων υδάτων στην ανοικτή θάλασσα. Οι αποφάσεις σχετικά με κλειστές περιοχές ή την αλιευτική προσπάθεια θα εφαρμοστούν με το βασικό κανονισμό για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2009.

    12. Μεσόγειος Θάλασσα και Μαύρη Θάλασσα

    Οι TAC και οι ποσοστώσεις για τη Μαύρη Θάλασσα καθορίστηκαν για πρώτη φορά για το έτος 2008. Ο καθορισμός TAC για το έτος 2009 θα ακολουθήσει τους κανόνες του παραρτήματος I και είναι δυνατόν να περιληφθούν επιπλέον είδη. Τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2008 θα λάβουν χώρα προπαρασκευαστικές επιστημονικές συναντήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα εκτιμηθούν από την ΕΤΟΕΑ τον Ιούλιο. Στη Μεσόγειο Θάλασσα επί του παρόντος η μοναδική TAC αφορά τον ερυθρό τόνο. Το έτος 2008 οι εργασίες θα εστιάσουν στην εφαρμογή του κανονισμού για τη Μεσόγειο (1967/2006), που αφορά ειδικά την κατάρτιση σχεδίων μακροπρόθεσμης διαχείρισης και τον καθορισμό προστατευόμενων περιοχών από αλιεία. Είναι ανησυχητικό ότι στα κράτη μέλη έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού αυτού. Τα σοβαρά προβλήματα συμμόρφωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τα θέματα αυτά εκ του σύνεγγυς κατά τη διάρκεια του 2008.

    Από την ΕΤΟΕΑ θα ζητηθεί επιστημονική γνωμοδότηση με εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τους τρόπους αλιείας. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της επιστημονικής ικανότητας, παραδείγματος χάρη στο πλαίσιο της ΓΕΑΜ-GFCM (Επιτροπή Γενικής Αλιείας για τη Μεσόγειο). Για τις εκτιμήσεις όσον αφορά τόσο τη Μαύρη Θάλασσα όσο και τη Μεσόγειο Θάλασσα θα κληθούν επιστήμονες από τρίτες χώρες.

    13. Βαλτική Θάλασσα

    Έχει μεγάλη σημασία να τηρηθεί η TAC για το γάδο στη Βαλτική που καθορίστηκε για το έτος 2008. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα αυτό εκ του σύνεγγυς.

    Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της σχετικά με τις TAC του 2009 για τα αποθέματα της Βαλτικής το Σεπτέμβριο του 2008. Τον Οκτώβριο το Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση. Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της ΔΣΕΘ στις 23 Μαΐου θα ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών σχετικά με εκκρεμή επιστημονικά θέματα που θα τεθούν στην ΕΤΟΕΑ. Η γνωμοδότηση της RAC θα πρέπει να περιέλθει στην Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    14. Τεχνικά μέτρα

    Το 2008 η Επιτροπή θα προτείνει νέο κανονισμό με αντικείμενο τεχνικά μέτρα για τις περιοχές του Ατλαντικού, όπου θα περιέχονται πολλοί από τους κανόνες που ορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες.

    15. Χρονοδιάγραμμα προτάσεων

    Στις αρχές Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη επιστημονική γνωμοδότηση της ΕΤΟΕΑ σχετικά με τα περισσότερα βαθύβια αποθέματα, οπότε θα είναι δυνατή η έναρξη νωρίτερα των συζητήσεων για τις αλιευτικές δυνατότητες. Η μετάθεση του φθινοπωρινού γύρου λήψης αποφάσεων κατά χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των λίγων εβδομάδων δεν είναι δυνατή επειδή η γνωμοδότηση για τα μεγάλα κοινά πελαγικά αποθέματα θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο. Η γνωμοδότηση αυτή θα είναι αναγκαία πριν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση πλήρους δέσμης αλιευτικών δυνατοτήτων.

    Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

    Κανονισμός για τις αλιευτικές δυνατότητες | Ημερομηνία πρότασης της Επιτροπής | Πιθανή ημερομηνία έκδοσης |

    Μαύρη Θάλασσα | Σεπτέμβριος | Συμβούλιο Οκτωβρίου |

    Μαύρη Θάλασσα | Σεπτέμβριος | Συμβούλιο Οκτωβρίου |

    Είδη βαθέων υδάτων | Σεπτέμβριος | Συμβούλιο Νοεμβρίου |

    Όλες οι υπόλοιπες περιοχές | Οκτώβριος/Νοέμβριος | Συμβούλιο Δεκεμβρίου |

    Επειδή η επιστημονική γνωμοδότηση θα είναι διαθέσιμη νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, η βασική πρόταση είναι δυνατόν να δημοσιευθεί από την Επιτροπή τον Οκτώβριο. Όμως, μέχρι τότε δεν θα έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις σχετικά με στοιχεία που αφορούν τις διμερείς διαβουλεύσεις με τη Νορβηγία καθώς και άλλες διεθνείς διαβουλεύσεις. Έτσι η πρόταση θα περιέχει πολλά στοιχεία για τα οποία δεν θα έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και για τα οποία δεν θα είναι δυνατή η παράθεση συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων.

    Η επιστημονική γνωμοδότηση θα πρέπει να εκδοθεί κατά τα μέσα του έτους 2009 για όλα τα αποθέματα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί περισσότερος χρόνος για εκτεταμένη εξέταση και συζητήσεις. Ζητείται η διατύπωση απόψεων σχετικά με τις προτιμήσεις για μεταβολές του χρονισμού των προτάσεων και των αποφάσεων κατά το έτος 2009.

    16. Συμπεράσματα

    Η Επιτροπή ζητεί τις απόψεις των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων σχετικά με την προαναφερόμενη προσέγγιση.

    Αποδίδει μεγάλη σημασία στη γνώμη των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια. Η γνωμοδότηση αυτή θα βοηθήσει την Επιτροπή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της όσον αφορά την επιδίωξη βιωσιμότητας σύμφωνα με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Η Επιτροπή ακολουθεί υπεύθυνη προσέγγιση για τη διαχείριση της βιωσιμότητας: η απουσία αποδείξεων δεν αποτελεί απόδειξη βιωσιμότητας.

    Οι συστάσεις των ενδιαφερομένων θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή εφόσον βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία όσον αφορά τη βιωσιμότητα της αλιείας. Δηλαδή για την υποστήριξη των απόψεων των ενδιαφερομένων απαιτούνται στοιχεία.

    Για να είναι αξιόπιστη η γνωμοδότηση απαιτείται σωστή πληροφόρηση σχετικά με την αλιεία και τα αποθέματα. Οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να φροντίσουν για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων συστημάτων αναφοράς αλιεύσεων και τη συλλογή δεδομένων. Πρόκειται για ουσιώδες βήμα προκειμένου να επιτύχει η διαχείριση των τρόπων αλιείας. Βασιζόμενοι σε ορθές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να προβούν σε ορθότερες συστάσεις προς την Επιτροπή όσον αφορά τις πρακτικές βιώσιμης αλιείας.

    Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει την εξειδικευμένη τεχνική παρακολούθηση (ειδικότερα σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης της προσπάθειας) με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

    Για να είναι δυνατή η έγκαιρη χρήση των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων, η Επιτροπή ζητεί να έχουν οριστικοποιηθεί οι εισηγήσεις σχετικά με την παρούσα ανακοίνωση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2008.

    Κατά το έτος 2008 η Επιτροπή θα εφαρμόσει περαιτέρω διαδικασίες διαβούλευσης για τη βελτίωση της πολιτικής διατήρησης, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της συμμόρφωσης.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Πίνακας 1. Επιστημονική γνώμη σχετικά με την κατάσταση του αποθέματος | Πλήθος αποθεμάτων |

    2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

    Εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων | 30 | 29 | 26 | 26 | 26 | 28 |

    Εντός ασφαλών βιολογικών ορίων | 12 | 10 | 14 | 11 | 12 | 13 |

    Η κατάσταση του αποθέματος δεν είναι γνωστή λόγω ανεπαρκών δεδομένων | 48 | 53 | 53 | 57 | 58 | 55 |

    Πίνακας 2. Επιστημονική γνώμη σχετικά με την υπεραλίευση | Πλήθος αποθεμάτων |

    2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

    Ο ρυθμός αλιείας σε απόθεμα είναι γνωστός συγκρινόμενος με μέγιστο ρυθμό βιώσιμης απόδοσης | 34 | 23 | 32 | 33 |

    Το απόθεμα υπεραλιεύεται[10] | 32 | 21 | 30 | 29 |

    Το απόθεμα αλιεύεται με το μέγιστο ρυθμό βιώσιμης απόδοσης | 2 | 2 | 2 | 4 |

    Πίνακας 3. Επιστημονική γνωμοδότηση «έκτακτης ανάγκης» | Πλήθος αποθεμάτων |

    2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

    Επιστημονική γνώμη για την παύση της αλιείας | 24 | 13 | 12 | 14 | 20 | 18 |

    Πίνακας 4. Διαφορά μεταξύ TAC και βιώσιμων ποσοτήτων αλιευμάτων |

    2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

    Υπέρβαση TAC άνω της βιώσιμης ποσότητας αλιευμάτων (%) | 43% | 48% | 57% | 47% | 44% | 49% |

    Πίνακας 5. Σύνοψη των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες | Πλήθος αλιευτικών αποθεμάτων |

    2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |

    Αποθέματα όπου το μέγεθος αποθέματος και η θνησιμότητα λόγω αλιείας είναι δυνατόν να προβλεφθούν | 40 | 34 | 40 | 31 | 29 | 30 |

    Αποθέματα για τα οποία υπάρχει επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες | 59 | 52 | 54 | 65 | 61 | 59 |

    Αποθέματα για τα οποία δεν υπάρχει επιστημονική γνωμοδότηση | 31 | 40 | 39 | 29 | 35 | 37 |

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Κανόνες για τις TAC

    Οι αποφάσεις για TAC πρέπει να λαμβάνονται με βάση επιστημονική γνώμη της ΕΤΟΕΑ.

    Θα πρέπει να εφαρμόζονται διάφοροι κανόνες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου για κάθε απόθεμα. Τα αποθέματα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο όταν βρίσκονται κάτω του «προληπτικού επιπέδου» (Bpa). Το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μεγαλύτερο από το «προληπτικό επίπεδο» αποτελεί ένα άλλο δείγμα υψηλού κινδύνου (Fpa). Το ποσοστό θνησιμότητας λόγω αλιείας είναι η ετήσια ποσότητα αλιευμάτων διαιρούμενη δια του μέσου μεγέθους του αποθέματος κατά τη διάρκεια του έτους..

    Εάν κάποιο απόθεμα είναι μικρότερο από Bpa ή αλιεύεται με ρυθμό υψηλότερο του Fpa, βρίσκεται «εκτός των ασφαλών βιολογικών ορίων» και αντιστρόφως .

    Επιστημονική γνωμοδότηση | Ληπτέο μέτρο κατά τον καθορισμό TAC |

    Αλίευμα υφιστάμενο εκμετάλλευσης με το μέγιστο ρυθμό βιώσιμης απόδοσης. | Στόχος να οριστεί η TAC σύμφωνα με την προβλεπόμενη ποσότητα αλιευμάτων που αντιστοιχεί στη θνησιμότητα λόγω αλιείας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη απόδοση μακροπρόθεσμα, αλλά χωρίς μεταβολή της TAC πέραν του 25%. |

    Υπεραλιευόμενο αλίευμα σε σχέση με τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση αλλά εντός ασφαλών βιολογικών ορίων. | Στόχος καθορισμού της TAC στην υψηλότερη τιμή μεταξύ (α) της προβλεπόμενης ποσότητας αλίευσης αντίστοιχης προς επιλογή της υψηλότερης απόδοσης μακροπρόθεσμα[11] και (β) αλιείας με αμετάβλητο ποσοστό θνησιμότητας αλλά χωρίς μεταβολή της TAC πέραν του 15%. |

    Απόθεμα εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων | Στόχος καθορισμού της TAC στην προβλεπόμενη ποσότητα αλιευμάτων που θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση κατά 30% του ποσοστού θνησιμότητας λόγω αλιείας, αλλά χωρίς αύξηση της θνησιμότητας λόγω αλιείας έτσι ώστε να αποβεί μακροπρόθεσμα επιβλαβής για τις αποδόσεις11 και χωρίς μείωση της TAC πέραν του 20%. |

    Το απόθεμα υπόκειται σε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και υπάρχει επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με την ποσότητα αλιευμάτων που αντιστοιχεί στο σχέδιο. | Η TAC πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με το αντίστοιχο σχέδιο. |

    Το απόθεμα είναι βραχύβιο και δεν είναι δυνατή μονοετής πρόβλεψη. | Ορίζεται προσωρινή TAC η οποία θα τροποποιηθεί, κατά τη διάρκεια του έτους υπάρξουν νέες πληροφορίες. |

    Κατάσταση του αποθέματος όχι ακριβώς γνωστή και η ΕΤΟΕΑ συνιστά το ενδεδειγμένο επίπεδο ποσότητας αλιευμάτων. | Στόχος καθορισμού της TAC σύμφωνα με την σύσταση της ΕΤΟΕΑ, αλλά χωρίς μεταβολή της TAC πέραν του 15%. |

    Η κατάσταση του αποθέματος δεν είναι ακριβώς γνωστή και η ΕΤΟΕΑ συνιστά μείωση της αλιευτικής προσπάθειας. | Η TAC θα πρέπει να μειωθεί μέχρι 15% και θα πρέπει να ζητηθεί από την ΕΤΟΕΑ να αποφανθεί σχετικά με το ενδεδειγμένο επίπεδο προσπάθειας. |

    Η κατάσταση του αποθέματος δεν είναι ακριβώς γνωστή και η ΕΤΟΕΑ συνιστά την αύξηση του αποθέματος. | Η TAC θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι 15%. |

    Η κατάσταση του αποθέματος δεν είναι ακριβώς γνωστή και η ΕΤΟΕΑ συνιστά τη μείωση του αποθέματος. | Η TAC θα πρέπει να μειωθεί μέχρι κατά 15%. |

    Η ΕΤΟΕΑ συνιστά μηδενική ποσότητα αλιευμάτων, μείωση μέχρι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο ή γνωμοδοτεί αναλόγως. | Η TAC θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%. Θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα ανασύστασης, όπως μείωση της προσπάθειας και εισαγωγή περισσότερο επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων. |

    Δεν υφίσταται γνωμοδότηση της ΕΤΟΕΑ. | Οι TAC θα πρέπει να προσαρμοστούν προς τα πρόσφατα πραγματικά επίπεδα ποσοτήτων αλιευμάτων αλλά δεν θα πρέπει να μεταβληθούν πέραν του 15% ετησίως ή τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδιο εφαρμογής ώστε να υπάρχουν συστάσεις βραχυπρόθεσμα. |

    [1] Άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2002, για τη διατήρηση και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. ΕΕ L 358 της 31.12.2002, σ. 59.

    [2] Εφαρμογής της αειφορίας στην αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης. Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. COM (2006) 360 τελικό.

    [3] Η κατάσταση για την παγκόσμια αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, 2006. Οργάνωση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ρώμη, 2007.

    [4] Για τον υπολογισμό αυτό, TAC που έχει καθοριστεί όταν υπήρχε επιστημονική σύσταση για μηδενική αλίευση έχει μετρηθεί ως υπέρβαση κατά 100%.

    [5] Ανακοινώσεις της Επιτροπής προς το Συμβούλιο. Αλιευτικές δυνατότητες για το 2007. Δήλωση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. COM(2006) 499 τελικό.

    [6] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο. Αλιευτικές δυνατότητες για το 2008. Δήλωση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. COM(2007) 295 τελικό.

    [7] Παραπομπή στην έκθεση ΥΑ του ΟΗΕ, ΕΤΟΕΑ, 2007.

    [8] Ελεγκτικό Συνέδριο, ειδική έκθεση αριθ. 7/2007 σχετικά με τα συστήματα ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής κυρώσεων που αφορούν τους κανόνες διατήρησης των κοινοτικών αλιευτικών πόρων (ΕΕ C 317/1 της 28.12.2007).

    [9] Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Πολιτική μείωσης ανεπιθύμητων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και εξάλειψης των απορρίψεων στην ευρωπαϊκή αλιεία (COM (2007)136).

    [10] Χρησιμοποιείται και ο όρος «υφίσταται υπερεκμετάλλευση».

    [11] Όπως μετριέται με τη θνησιμότητα λόγω αλιείας αντιστοίχως προς οριακή απόδοση 10% της οριακής απόδοσης με θνησιμότητα λόγω αλιείας πλησίον του μηδενός (F0.1).

    Top