Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0171

24η ετησια Έκθεση της Επιτροπης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικα με τις δραστηριοτητες της κοινοτητας στον τομεα του αντινταμπινγκ, των αντεπιδοτησεων και των μετρων διασφαλισης (2005) {SEC(2007) 440}

/* COM/2007/0171 τελικό */

52007DC0171

24η ετησια Έκθεση της Επιτροπης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικα με τις δραστηριοτητες της κοινοτητας στον τομεα του αντινταμπινγκ, των αντεπιδοτησεων και των μετρων διασφαλισης (2005) {SEC(2007) 440} /* COM/2007/0171 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 10.4.2007

COM(2007) 171 τελικό

24η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ, ΤΩΝ ΑΝΤΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (2005) {SEC(2007) 440}

Εισαγωγή

Η παρούσα έκθεση για το 2005 υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνέχεια του ψηφίσματός του, της 16ης Δεκεμβρίου 1981, σχετικά με τις δραστηριότητες της Κοινότητας κατά του ντάμπινγκ, καθώς και της έκθεσης της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βιομηχανία, το εξωτερικό εμπόριο, την έρευνα και την ενέργεια.

Η παρούσα συνοπτική έκθεση παρέχει επισκόπηση των σημαντικότερων σταθμών κατά το 2005, αλλά συνοδεύεται, όπως και τα προηγούμενα έτη, από αναλυτικότερο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής και από λεπτομερέστερα παραρτήματα. Η έκθεση έχει την ίδια γενική διάρθρωση με το έγγραφο εργασίας και όλες οι επικεφαλίδες της περιέχονται και στο έγγραφο εργασίας, έτσι ώστε να είναι εύκολο να αναζητηθούν πληρέστερες πληροφορίες.

Η παρούσα έκθεση και το πλήρες έγγραφο εργασίας διατίθενται επίσης στο κοινό από την ακόλουθη διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm

Η παρούσα έκθεση πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής για τις εμπορικές συναλλαγές, όπως διαμορφώθηκε πρόσφατα στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η Ευρώπη στον κόσμο»[1]. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή εξέδωσε, το Δεκέμβριο του 2006, μια Πράσινη Βίβλο με την οποία ζητείται ο δημόσιος προβληματισμός σχετικά με την καλύτερη χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας που διαθέτει η ΕΕ σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα περιλαμβάνονται σε μελλοντικές εκθέσεις.

1. Επισκόπηση της νομοθεσίας

Οι έρευνες αντιντάμπινγκ, αντεπιδοτήσεων και μέτρων διασφάλισης διενεργούνται σύμφωνα με τους βασικούς κανονισμούς του Συμβουλίου. Επισκόπηση της ισχύουσας νομοθεσίας παρέχεται στο έγγραφο εργασίας. Τα βασικά κείμενα αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων καλούνται στο εξής «βασικός(-οί) κανονισμός(-οί)».

1.1. Αλλαγές στην κοινοτική νομοθεσία το 2005

Δεδομένης της αξιόλογης προόδου που σημείωσε η Ουκρανία όσον αφορά τη διαμόρφωση συνθηκών οικονομίας της αγοράς, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής να αναβαθμιστεί αυτή η χώρα ώστε να αποκτήσει πλήρες καθεστώς οικονομίας της αγοράς για τους σκοπούς των ερευνών αντιντάμπινγκ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αναγνωριστεί κανονική αξία στους ουκρανούς εξαγωγείς και παραγωγούς με βάση τις τιμές και το κόστος. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2117/2005 άρχισε να ισχύει στις 30 Δεκεμβρίου 2005.

2. Διεύρυνση

Μετά τη διεύρυνση της ΕΕ το Μάιο του 2004, η Επιτροπή συνέχισε τις προσπάθειές της κατά το 2005 με στόχο την ομαλή ένταξη των αρμόδιων διοικήσεων των νέων κρατών μελών στον τομέα της εμπορικής άμυνας. Οι προσπάθειες αυτές, εκτός από την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών, περιλάμβαναν τη διοργάνωση ειδικών δράσεων κατάρτισης και σεμιναρίων για την καταγραφή της προόδου που έχει συντελεστεί.

Το 2005 η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης την παρακολούθηση και την εφαρμογή των ειδικών μεταβατικών μέτρων με τη μορφή υποχρεώσεων που αναλαμβάνονταν για τέσσερα προϊόντα (νιτρικό αμμώνιο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, φύλλα με προσανατολισμένους κόκκους για ηλεκτρικές εφαρμογές από τη Ρωσία και καρβίδιο πυριτίου από την Ουκρανία), ώστε να αποτραπούν οι οικονομικές δυσχέρειες ή κραδασμοί για τους χρήστες και τους καταναλωτές στα νέα κράτη μέλη μετά τη διεύρυνση του 2004.

Βάσει της θετικής εμπειρίας που αποκόμισαν από τη διεύρυνση του 2004, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου εκπόνησε ένα σχέδιο δράσης για να προετοιμάσει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον τομέα της εμπορικής άμυνας.

3. Kαθεστωσ οικονομιασ της αγορασ σε εθνικη κλιμακα

Εννοιολογικά, τα κριτήρια που εφαρμόζονται σε εθνική κλίμακα προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί ως χώρα με οικονομία αγοράς για τους σκοπούς των ερευνών αντιντάμπινγκ είναι εμπνευσμένα από αυτά που εφαρμόζονται σε μεμονωμένες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε χώρες υπό μετάβαση σε καθεστώς οικονομίας αγοράς, τα οποία καθορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού.

Το 2005 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, αξιολογήθηκε το αίτημα της Ουκρανίας που υποβλήθηκε το Μάρτιο του 2002, και η Επιτροπή πρότεινε να χορηγηθεί καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην εν λόγω χώρα, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια (βλ. σημείο 1.1).

Το αίτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2003 και τον Ιούνιο του 2004 πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική αξιολόγηση από την Επιτροπή. Μετά την αξιολόγηση, συστάθηκε διμερής ομάδα εργασίας για να εξετάσει την πρόοδο που είχε σημειωθεί. Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 αυτή η ομάδα εργασίας αναβαθμίστηκε, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο υψηλού επιπέδου προκειμένου να διευθετήσουν εκκρεμή ζητήματα και να επιτύχουν θετική εξέλιξη όσον αφορά το καθεστώς οικονομίας της αγοράς.

Το 2005 το Βιετνάμ, η Μογγολία και η Αρμενία προσκόμισαν περαιτέρω στοιχεία, συμπληρώνοντας το αίτημά τους περί καθεστώτος οικονομίας της αγοράς. Η Επιτροπή ανέλυσε τα προσφάτως υποβληθέντα στοιχεία και έθεσε στη συνέχεια ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα που δεν είχαν καλυφθεί ικανοποιητικά στις απαντήσεις. Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης εξωτερικές πηγές και για τις τρεις αυτές χώρες. Επιπλέον, ζητούνται περαιτέρω πληροφορίες από το Καζακστάν.

Για όλες τις χώρες που αποτελούν αντικείμενο εξέτασης, το καθεστώς οικονομίας της αγοράς σε εθνική κλίμακα εξαρτάται από την πλήρωση των κριτηρίων που εκκρεμούν.

4. Δραστηριοτητεσ ενημέρωσης και επικοινωνίας / Διμερεισ επαφές

Το γραφείο εξυπηρέτησης (helpdesk) για τις ΜΜΕ σε θέματα εμπορικής άμυνας, το οποίο δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2004, συνέχισε τις δραστηριότητές του, οι οποίες έγκεινται στην αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων/προβλημάτων των ΜΜΕ όσον αφορά τα μέσα εμπορικής άμυνας. Επιπλέον, η Επιτροπή διοργάνωσε ή συμμετείχε σε 10 ενημερωτικά σεμινάρια για οικονομικούς φορείς και για τις διοικήσεις τρίτων χωρών.

Επιπροσθέτως, το Δεκέμβριο του 2005, η Επιτροπή έλαβε τα αποτελέσματα μελέτης αξιολόγησης των μέσων εμπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί.(http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm)Η αξιολόγηση αυτή βασίστηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους ενδιαφερομένους, όπως είναι τα κράτη μέλη, ο κοινοτικός κλάδος παραγωγής, οι εξαγωγείς, οι εισαγωγείς και οι μεταγενέστεροι χρήστες. Οι αξιολογητές εκτίμησαν ως θετική τη γενική προσέγγιση της Κοινότητας όσον αφορά τις έρευνες εμπορικής άμυνας. Η αξιολόγηση, η οποία επιβεβαιώνει τον ισορροπημένο χαρακτήρα του συστήματος ΕΚ και τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται, προτείνει επίσης να εξεταστούν ορισμένα ειδικά ζητήματα και περιέχει ενδιαφέρουσες προτάσεις βελτίωσης. Οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές του εφαρμοζόμενου συστήματος, ιδίως τα δικαιώματα των μερών και τη διαφάνεια.

5. Επισκόπηση των ερευνών και των μέτρων αντιντάμπινγκ, αντεπιδοτήσεων KAI διασφαλισης

5.1. Γενικά

Στα τέλη του 2005 ίσχυαν στην Κοινότητα 135 μέτρα αντιντάμπινγκ (βλ. παράρτημα O) και 12 μέτρα αντεπιδοτήσεων (βλ. παράρτημα P).

Το 2005 μόνο το 0,45% των συνολικών εισαγωγών στην Κοινότητα αποτέλεσε αντικείμενο μέτρων αντιντάμπινγκ ή αντεπιδοτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα αυτά περιέχονται στο έγγραφο εργασίας που επισυνάπτεται στην παρούσα έκθεση. Οι αναφορές στα παραρτήματα του εγγράφου εργασίας περιέχονται σε παρένθεση δίπλα στις επικεφαλίδες.

5.2. Νέες έρευνες (βλ. παραρτήματα A έως E και παράρτημα N)

Το 2005 ξεκίνησαν 26 έρευνες[2]. Σε 15 διαδικασίες επιβλήθηκαν προσωρινά μέτρα. Δεκαεννέα υποθέσεις περατώθηκαν με την επιβολή οριστικών δασμών. Δέκα διαδικασίες περατώθηκαν χωρίς την επιβολή μέτρων.

Σε άλλες 27 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 7 αφορούσαν αντισταθμιστικά μέτρα, επιτράπηκε η αυτόματη λήξη των μέτρων μετά την παρέλευση 5 ετών.

5.3. Έρευνες επανεξέτασης

Οι έρευνες επανεξέτασης εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των εργασιών που εκτελούν οι υπηρεσίες μέσων εμπορικής άμυνας. Οι έρευνες αυτές αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 64% του συνόλου των ερευνών που κινήθηκαν. Ο πίνακας 2 του εγγράφου εργασίας παρέχει στατιστικά στοιχεία για την περίοδο 2001-2005.

5.3.1. Επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (βλ. παράρτημα F)

Το άρθρο 11 παράγραφος 2 και το άρθρο 18 των βασικών κανονισμών προβλέπουν τη λήξη ισχύος των μέτρων μετά την παρέλευση πέντε ετών, εκτός εάν προκύψει από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων ότι πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα αυτά με την αρχική τους μορφή.

Κατά το 2005, κινήθηκαν 23 επανεξετάσεις ενόψει της λήξεως ισχύος, από τις οποίες οι 7 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι δασμοί για ακόμα πέντε έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις έρευνες που ξεκίνησαν μετά τις 20 Μαρτίου 2004 ισχύει σήμερα προθεσμία, δηλαδή πρέπει να συναχθούν συμπεράσματα εντός 12 μηνών αλλά όχι αργότερα από 15 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των ερευνών.

5.3.2. Ενδιάμεσες επανεξετάσεις (βλ. παράρτημα G)

Το άρθρο 11 παράγραφος 3 και το άρθρο 19 των βασικών κανονισμών προβλέπουν την επανεξέταση των μέτρων κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος τους. Οι επανεξετάσεις μπορούν να περιορισθούν στο ντάμπινγκ, στις επιδοτήσεις ή στη ζημία.

Κατά τη διάρκεια του 2005 κινήθηκαν συνολικά 22 διαδικασίες ενδιάμεσης επανεξέτασης. Δεκαοκτώ τέτοιες διαδικασίες έληξαν με επιβεβαίωση ή τροποποίηση του δασμού, ενώ ολοκληρώθηκαν 3 έρευνες, τερματίζοντας τα μέτρα.

5.3.3. «Άλλες» ενδιάμεσες επανεξετάσεις (βλ. παράρτημα Η)

Κατά το 2005 περατώθηκαν και ορισμένες άλλες επανεξετάσεις που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 11 παράγραφος 3 ή του άρθρου 19 των βασικών κανονισμών ή για τις οποίες δεν δημοσιεύθηκε ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας στην Επίσημη Εφημερίδα.

Οι επανεξετάσεις αυτές αφορούν ειδικότερα, μεταξύ άλλων, την αποδοχή, την εκούσια ανάκληση ή παραβίαση αναλήψεων υποχρεώσεων, τη διευκρίνιση της περιγραφής του προϊόντος κ.λπ.

5.3.4. Επανεξετάσεις νέου εξαγωγέα (βλ. παράρτημα I)

Το άρθρο 11 παράγραφος 4 και το άρθρο 20 των βασικών κανονισμών, αντιστοίχως, προβλέπουν την επανεξέταση «νέου εξαγωγέα» και την επανεξέταση «με ταχεία διαδικασία» για τον καθορισμό ενός ατομικού περιθωρίου ντάμπινγκ ή ενός ατομικού αντισταθμιστικού δασμού για νέους εξαγωγείς που είναι εγκαταστημένοι στην οικεία χώρα εξαγωγής, η οποία δεν εξήγαγε το προϊόν κατά την περίοδο έρευνας. Οι εν λόγω εξαγωγείς πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πράγματι νέοι εξαγωγείς και ότι άρχισαν ουσιαστικά να εξάγουν στην Κοινότητα μετά την περίοδο έρευνας. Ο καθαυτό ατομικός δασμός, ο οποίος είναι συνήθως χαμηλότερος από το δασμό που εφαρμόζεται σε εθνική κλίμακα, μπορεί να υπολογιστεί για τους εξαγωγείς.

Το 2005 κινήθηκαν 5 επανεξετάσεις νέου εξαγωγέα (εκ των οποίων οι 2 ήταν επανεξετάσεις με ταχείες διαδικασίες). Περατώθηκαν τέσσερις έρευνες, εκ των οποίων 1 επανεξέταση με ταχεία διαδικασία. Μία έρευνα ολοκληρώθηκε, διατηρώντας το αρχικό ύψος του δασμού.

5.3.5. Έρευνες για την απορρόφηση του δασμού (βλ. παράρτημα J)

Εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι, μετά την αρχική περίοδο έρευνας και πριν ή μετά την επιβολή μέτρων, οι τιμές εξαγωγών μειώθηκαν ή υπήρξε μηδενική ή ανεπαρκής μεταβολή στις τιμές μεταπώλησης ή τις μετέπειτα τιμές πώλησης του εισαχθέντος προϊόντος στην Κοινότητα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί επανεξέταση για την «απορρόφηση του δασμού», ώστε να εξεταστεί κατά πόσον το μέτρο επηρέασε τις προαναφερόμενες τιμές. Τα περιθώρια ντάμπινγκ αυτά καθαυτά μπορούν να επανυπολογιστούν και ο δασμός να αυξηθεί, ώστε να ληφθούν υπόψη αυτές οι χαμηλότερες τιμές εξαγωγών. Η δυνατότητα διενέργειας επανεξετάσεων για την «απορρόφηση των μέτρων» αναφέρεται στο άρθρο 12 και στο άρθρο 19 παράγραφος 3 των βασικών κανονισμών.

Το 2005 ξεκίνησε μία έρευνα κατά των απορροφήσεων και μία τέτοια έρευνα περατώθηκε χωρίς αύξηση του δασμού.

5.3.6. Έρευνες για την καταστρατήγηση του δασμού (βλ. παράρτημα K)

Η δυνατότητα επανέναρξης έρευνας σε περιπτώσεις στις οποίες αποδεικνύεται ότι τα μέτρα έχουν καταστρατηγηθεί προβλέπεται στα άρθρα 13 και 23 των βασικών κανονισμών.

Το 2005 κινήθηκαν τρεις έρευνες, μία εκ των οποίων περατώθηκε με επέκταση του δασμού.

5.4. Έρευνες για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης (βλ. παράρτημα L)

Κατά το 2005 πραγματοποιήθηκαν 2 έρευνες για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης, μία για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μία για κατεψυγμένες φράουλες. Η έρευνα σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περατώθηκε αργότερα κατά το εν λόγω έτος. Επιβλήθηκαν οριστικά μέτρα σε εκτρεφόμενο σολομό, αλλά τα μέτρα αυτά ανακλήθηκαν αργότερα. Στο τέλος του 2005 εξακολουθούσε να ισχύει μόνο ένα μέτρο διασφάλισης, δηλαδή το μέτρο για τις εισαγωγές ορισμένων εσπεριδοειδών.

6. Εφαρμογή των μέτρων αντιντάμπινγκ/αντεπιδοτήσεων

6.1. Παρακολούθηση των μέτρων

Οι δραστηριότητες παρακολούθησης των ισχυόντων μέτρων επικεντρώθηκαν σε τέσσερις κύριους τομείς: (1) πρόληψη της απάτης· (2) παρακολούθηση των εμπορικών ροών και των εξελίξεων στην αγορά· (3) βελτίωση της αποτελεσματικότητας με τα κατάλληλα μέσα· και 4) αντίδραση σε παράτυπες πρακτικές. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων οι υπηρεσίες των μέσων εμπορικής άμυνας λειτούργησαν μάλλον προληπτικά παρά αρκέστηκαν στην απλή αντίδραση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

6.2. Έλεγχος των αναλήψεων υποχρεώσεων (βλ. παραρτήματα Μ και Q)

Ο έλεγχος των αναλήψεων υποχρεώσεων εντάσσεται στις δραστηριότητες που αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθότι οι αναλήψεις υποχρεώσεων αποτελούν μια μορφή των μέτρων αντιντάμπινγκ ή των αντισταθμιστικών μέτρων. Γίνονται αποδεκτές από την Επιτροπή, αν αποδειχθεί ότι μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τις ζημιογόνες επιπτώσεις του ντάμπινγκ ή των επιδοτήσεων.

Στις αρχές του 2005 ίσχυαν αναλήψεις υποχρεώσεων οι οποίες είχαν γίνει δεκτές από 47 εταιρείες. Κατά τη διάρκεια του 2005 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά τις αναλήψεις υποχρεώσεων: περατώθηκαν αναλήψεις υποχρεώσεων 16 εταιρειών και 9 προτάσεις αναλήψεων υποχρεώσεων έγιναν δεκτές. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αναλήψεων υποχρεώσεων που ίσχυαν στο τέλος του 2005 ανερχόταν σε 40.

7. Επιστροφές (βλ. παράρτημα T)

Το άρθρο 11 παράγραφος 8 και το άρθρο 21 παράγραφος 1 των βασικών κανονισμών προβλέπουν ότι οι εισαγωγείς έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επιστροφή των εισπραχθέντων δασμών αντιντάμπινγκ, εφόσον αποδεικνύεται ότι το περιθώριο του ντάμπινγκ, βάσει του οποίου καταβλήθηκαν οι δασμοί, έχει εξουδετερωθεί ή μειωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του ισχύοντος δασμού.

Κατά το 2005 υποβλήθηκαν 12 νέες αιτήσεις για την επιστροφή των δασμών. Εκδόθηκαν τέσσερις αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων επιστροφής, ενώ μία άλλη αίτηση αποσύρθηκε. Για πρώτη φορά υποβλήθηκαν αιτήσεις για την επιστροφή αντισταθμιστικών δασμών.

8. Δικαστικος ελεγχος: αποφάσεις του Δικαστηρίου / Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκων Κοινοτητων

Το 2005 εκδόθηκαν πέντε αποφάσεις σχετικά με μέτρα αντιντάμπινγκ ή αντεπιδοτήσεων από το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μία από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στις 3 από τις 5 αποφάσεις του, το Πρωτοδικείο επιβεβαίωσε την απόφαση Eurocoton (βλ. την 22η ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και ακύρωσε τη μη έγκριση, εκ μέρους του Συμβουλίου, οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ που είχαν προταθεί από την Επιτροπή, λόγω έλλειψης σχετικού σκεπτικού. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε θετική απλή πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών δεν θεωρείται επαρκές σκεπτικό. Κάθε απόρριψη προτεινόμενων μέτρων θα πρέπει να δικαιολογείται από τις διατάξεις του βασικού κανονισμού. Οι άλλες 2 υποθέσεις αποσύρθηκαν από τους αιτούντες. Λεπτομερής περίληψη των αποφάσεων παρατίθεται στο έγγραφο εργασίας.

Το 2005 υποβλήθηκαν έξι νέες υποθέσεις, πέντε εκ των οποίων ενώπιον του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μία ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Στο παράρτημα S του εγγράφου εργασίας περιλαμβάνεται κατάλογος των υποθέσεων αντιντάμπινγκ/αντεπιδοτήσεων που εξακολουθούσαν να εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο τέλος του 2005.

9. Δραστηριότητες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)

9.1. Επίλυση διαφορών στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης

Ο ΠΟΕ προβλέπει μια αυστηρή διαδικασία για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μελών του σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του ΠΟΕ.

Μία διαδικασία επίλυσης διαφορών περατώθηκε κατά τη διάρκεια του 2005 και επιβεβαίωσε ευρέως την προσέγγιση της Κοινότητας. Η διαδικασία αυτή αφορούσε την υπόθεση κατά των επιδοτήσεων ως προς τις δυναμικές μνήμες τυχαίας προσπέλασης (DRAM) από τη Δημοκρατία της Κορέας.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο έγγραφο εργασίας που επισυνάπτεται στην παρούσα έκθεση.

9.2. Άλλες δραστηριότητες του ΠΟΕ

Το 2005 οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα εντάθηκαν και εισήλθαν σε μεγαλύτερο βάθος με την εξέταση προτάσεων που παρείχαν συγκεκριμένα νομικά κείμενα για πιθανές αλλαγές. Η Κοινότητα, εκτός από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, συμμετείχε ενεργά σε διμερείς και πολυμερείς συνεδριάσεις με σκοπό την αναλυτικότερη εξέταση, μαζί με τα μέλη του ΠΟΕ, των διαφόρων προτάσεων που είχαν υποβληθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινότητα παρέμεινε προσηλωμένη στην ενίσχυση των κανόνων για τη διαφάνεια και την επιβολή της νομοθεσίας, στη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τις επανεξετάσεις, στην υποχρεωτική εφαρμογή του «κανόνα του χαμηλότερου δασμού»[3] και της εξέτασης του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και στη μείωση του κόστους για τα μέρη που συμμετέχουν σε έρευνες. Επιπλέον, η Κοινότητα υπεραμύνθηκε σειράς σχετικών προτάσεων. Επιπροσθέτως, η Κοινότητα εξακολούθησε να είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της ομάδας εργασίας για την κατάρτιση ερωτηματολογίων και την ομάδα εργασίας επαλήθευσης, οι οποίες δημιουργήθηκαν με δική της πρωτοβουλία.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις στην αλιεία, μια «συμβιβαστική» θέση, η οποία διατυπώθηκε στις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Κοινότητα, έλαβε υποστήριξη από αυξημένο αριθμό χωρών. Η Κοινότητα υποστήριξε επίσης την εφαρμογή ισχυρού μηχανισμού επιβολής και διαφάνειας, ο οποίος θα εξασφάλιζε ότι οποιεσδήποτε νέες πρακτικές εφαρμόζονται πράγματι από όλους. Όσον αφορά τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία, οι συνομιλίες εστιάστηκαν σταδιακά σε περιορισμένο αριθμό ουσιωδών ζητημάτων. Ως προς τη διαδικασία, η Κοινότητα προώθησε βελτιωμένους κανόνες για τις έρευνες κατά των επιδοτήσεων.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, συνεχίστηκαν οι συνήθεις εργασίες της επιτροπής αντιντάμπινγκ, της επιτροπής επιδοτήσεων και αντισταθμιστικών μέτρων και της επιτροπής μέτρων διασφάλισης.

Το Δεκέμβριο του 2005 οι υπουργοί συμφώνησαν στο Χονγκ-Κονγκ να εντείνουν και να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, βάσει λεπτομερών προτάσεων, και να ολοκληρώσουν την ανάλυση προτάσεων το συντομότερο δυνατόν. Επιπροσθέτως, οι υπουργοί ανέθεσαν στον πρόεδρο της ομάδας για τους κανόνες να καταρτίσει ενοποιημένα κείμενα που θα αποτελέσουν τη βάση για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

10. Συμπέρασματα

Το 2005 ήταν το πρώτο πλήρες έτος της νέας, διευρυμένης Επιτροπής. Ήταν ένα μέσο έτος όσον αφορά την κίνηση νέων υποθέσεων και τον αριθμό των μέτρων που επιβλήθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες εμπορικής άμυνας. Ωστόσο, ο αριθμός των μέτρων που έληξαν κατά το εν λόγω έτος αυξήθηκε σημαντικά, φέρνοντας τον αριθμό των ισχυόντων μέτρων και πάλι σε 147, σε σύγκριση με τα 156 μέτρα που ίσχυαν το 2004. Αυτό αντικατοπτρίζει το διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου της παγκόσμιας οικονομίας σε σύγκριση με τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Υπήρξε ένα έτος «πλούσιο σε γεγονότα», αν ληφθούν υπόψη ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως η προετοιμασία για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ το 2007 και τα μέτρα διασφάλισης επί των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και του σολομού.

Από την παρούσα έκθεση προκύπτει ότι η ΕΚ κάνει μέτρια χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας, ενώ επιβεβαιώνεται η πρακτική της ΕΚ να εξασφαλίζει ότι οι έρευνες διεξάγονται με αυστηρούς όρους και επαγγελματικό τρόπο. Ταυτόχρονα, η Κοινότητα είναι έτοιμη να λάβει αυστηρά μέτρα έναντι των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπου αυτές αποδειχθούν. Η διαφάνεια πρέπει να συνοδεύεται από απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέσων εμπορικής άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο το 2004 και το 2005. Η Επιτροπή δεσμεύεται να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή στο μέλλον.

[1] http://ec.europa.eu/trade/issues/sectoral/competitiveness/global_europe_en.htm

[2] Ο πίνακας 1 του εγγράφου εργασίας παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις νέες έρευνες για την περίοδο 2001 – 2005 που διεξήχθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 10 των βασικών κανονισμών.

[3] Ο κανόνας του χαμηλότερου δασμού ορίζει ότι τα μέτρα που επιβάλλει η Κοινότητα μπορούν να είναι χαμηλότερα από το περιθώριο του ντάμπινγκ ή των επιδοτήσεων, εφόσον ο χαμηλότερος δασμός είναι επαρκής για να εξουδετερωθεί η ζημία που έχει υποστεί ο σχετικός κοινοτικός κλάδος παραγωγής.

Top