Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XC0802(06)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 180 της 2.8.2006, p. 94–97 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

2.8.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 180/94


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

(2006/C 180/09)

Η παρούσα δημοσίευση επιτρέπει την υποβολή ένστασης κατά της προτεινόμενης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου. Η Επιτροπή πρέπει να λάβει δεόντως αιτιολογημένες δηλώσεις ένστασης εντός έξι μηνών από την ημέρα της δημοσίευσης.

ΣΥΝΟΨΗ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕK) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αίτηση καταχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 5 και το άρθρο 17 παράγραφος 2

«OSCYPEK»

Αριθ. ΕE: PL/0451/21.2.2005

ΠΟΠ (X) ΠΓΕ ( )

Το παρόν δελτίο αποτελεί σύνοψη ενημερωτικού χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την πλήρη περιγραφή του προϊόντος από την εθνική αρχή που αναφέρεται στο σημείο 1 ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1).

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

Ονομασία:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

(Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης)

Διεύθυνση:

ul. Wspólna 30

PL-00-930 Warszawa

Τηλ.:

(48) 22 623 27 07

Φαξ:

(48) 22 623 25 03

Ηλεκτ. ταχυδρ.:

Jakub.Jasinski@minrol.gov.pl

2.   Ομάδα:

Ονομασία:

Regionalny Związek Hodowców Owiec και Kóz

(Περιφερειακή Ένωση Εκτροφέων Αμνοεριφίων)

Διεύθυνση:

ul. Szaflarska 93 d/ 7

PL-34-400 Nowy Targ

Τηλ.:

(48) 18 266 46 21

Φαξ:

(48) 18 266 46 21

Ηλεκτ. ταχυδρ.:

rzhoik@kr.home.pl

Μέλη:

παραγωγοί/μεταποιητές ( X ) άλλοι ( )

3.   Τύπος προϊόντος:

Kλάση: 1.3 Τυριά

4.   Περιγραφή

(σύνοψη των απαιτήσεων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2)

4.1   Ονομασία: «Oscypek»

Η ονομασία «Oscypek» πληροί τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου. Ετυμολογικά η λέξη «Oscypek» παραπέμπει στη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος και συνδέεται με δύο έννοιες — με το ρήμα «poszczypywać», που σημαίνει «θρυμματίζω» (6ο στάδιο της παραγωγής) και με τη λέξη «oszczypek», υποκοριστικό της λέξης oszczep που σημαίνει «λόγχη» και παραπέμπει στο χαρακτηριστικό σχήμα του τυριού αυτού. Η ονομασία «Oscypek» συνδέεται στενά με την περιοχή που περιγράφεται στο σημείο 4.3. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πολυάριθμες αναφορές στη λογοτεχνία, από το φυσικό σύνδεσμο του προϊόντος με τη συγκεκριμένη περιφέρεια, αλλά και από τις δεξιότητες που διαθέτουν οι τοπικοί παραγωγοί.

4.2   Περιγραφή: Το τυρί «Oscypek» έχει σχήμα δίπλευρου κώνου, ατράκτου ή σβούρας. Έχει μήκος από 17 έως 23 εκ., διάμετρο στο πλατύτερο σημείο από 6 έως 10 εκ. και βάρος από 0,6 έως 0,8 κιλά. Αφού κοπεί, το χρώμα του είναι ελαφρώς κρεμ, πιο σκοτεινό στον φλοιό (κρούστα), αν και επιτρέπεται το χρώμα να πλησιάζει περισσότερο προς το λευκό. Το χρώμα του εξωτερικού φλοιού είναι αυτό του καλαμιού, ανοιχτό καστανό με απαλή λάμψη. Το τυρί «Oscypek» παράγεται αποκλειστικά κατά την περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και μπορεί να πωλείται μόνον ολόκληρο.

Η χημική σύνθεση του τυριού αυτού εξαρτάται από τη διάρκεια της κάπνισης καθώς και από την εποχή του χρόνου: η περιεκτικότητα σε υγρασία δεν υπερβαίνει το 44 %, η ξηρά ύλη είναι τουλάχιστον 56 % και η περιεκτικότητα της ξηράς μάζας σε λίπος είναι τουλάχιστον 38 %.

4.3   Γεωγραφική περιοχή: Στη διοικητική περιφέρεια (województwο) της Σηλεσίας το τυρί αυτό παράγεται στις εξής περιοχές:

Στην κοινότητα Istebna του νομού Cieszyń:

Στις εξής κοινότητες του νομού Żywiecki: Milówka, Węgierska Górka, Rajcze, Ujsoły, Jeleśnia και Koszarawa

Στη διοικητική περιφέρεια Μałopolski, το τυρί αυτό παράγεται στις ακόλουθες περιοχές:

Στο σύνολο των νομών Nowy Targ και Tatrzański.

Στις κοινότητες: Zawoja και Bystra του νομού Sucha.

Στις ακόλουθες κοινότητες του νομού Limanowski: Niedźwiedź και μέρος της κοινότητας Kamienica, η οποία βρίσκεται μεταξύ του εθνικού δρυμού Gorczański και νοτίως του ποταμού Kamienica, καθώς και στα ακόλουθα χωριά της κοινότητας Mszana Dolna: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe και Lubomierz.

Στις κοινότητες του νομού Nowosądecki: Piwniczna, Muszyna και Krynica.

4.4   Απόδειξη της καταγωγής: Ο έλεγχος της αυθεντικότητας και της ποιότητας του τυριού «Oscypek» διενεργείται σε πολλές φάσεις και ολοκληρώνεται σε πολλά στάδια, από την παραγωγή του γάλακτος έως τον έλεγχο του έτοιμου προϊόντος στην αγορά. Χάρη στον έλεγχο αυτό εξασφαλίζεται ένα συνεκτικό σύστημα επίβλεψης της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Τηρείται κατάλογος των μονάδων που ασχολούνται με την παραγωγή του προϊόντος. Στον κατάλογο αυτό καταχωρούνται οι παραγωγοί πριν αρχίσουν την παραγωγή του τυριού. Κάθε παραγωγός τηρεί μητρώο στον τόπο παραγωγής. Στο μητρώο αυτό καταγράφει τις πληροφορίες που αφορούν τη διαδικασία παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται γνωστό το ιστορικό του προϊόντος και εξασφαλίζεται η ανιχνευσιμότητα της παραγωγής του.

Ο οργανισμός ελέγχου ελέγχει κατά πόσον η μέθοδος παραγωγής είναι σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές. Όλοι οι παραγωγοί καθώς και η ομοσπονδία των ενώσεων παραγωγών υπόκεινται σε έλεγχο βάσει του σχεδίου παρακολούθησης που εκπονεί και εγκρίνει ο οργανισμός ελέγχου.

4.5   Μέθοδος παραγωγής:

 

1ο στάδιο — Χρήση της πρώτης ύλης — το πρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «Oscypek» προέρχεται από πρόβατα της φυλής «πολωνικό ορεσίβιο πρόβατο». Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί αγελαδινό γάλα, αυτό προέρχεται από αγελάδες της φυλής «πολωνική ερυθρόχρωμη αγελάδα».

 

2ο στάδιο — Ωρίμανση (οξίνιση) εν ψυχρώ — το γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να αυξηθεί η οξύτητά του.

 

3ο στάδιο — Ωρίμανση (οξίνιση) εν θερμώ — το ξινισμένο γάλα αναμιγνύεται με φρέσκο. Το ποσοστό πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «Oscypek» δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 60 %.

 

4ο στάδιο — Προσθήκη πυτιάς — στο γάλα προστίθεται πυτιά

 

5ο στάδιο — Πήξη του γάλακτος — δημιουργία τυροπήγματος.

 

6ο στάδιο — Θρυμματισμός του τυροπήγματος — με χρήση παραδοσιακών εργαλείων, π.χ. του κόπανου (ferula).

 

7ο στάδιο — Κατακάθισμα — οι θρόμβοι του τυριού κατακάθονται στον πυθμένα του δοχείου.

 

8ο στάδιο — Aφαίρεση του ορού γάλακτος — έως το 50 % του συνόλου.

 

9ο στάδιο — Εξαγωγή του τυριού — συμπίεση των τυροπηγμάτων και εξαγωγή του τυριού.

 

10ο στάδιο — Σύνθλιψη — η μάζα του τυριού συνθλίβεται με το χέρι και στη συνέχεια της δίνεται το σχήμα σφαίρας, η οποία τοποθετείται σε δοχείο με ορό γάλακτος.

 

11ο στάδιο —Ζύμωμα της σφαίρας — σχηματίζεται μια σφαίρα, η οποία στη συνέχεια διατρυπάται (ανοίγεται) με οβελίσκο (μικρή σούβλα).

 

12ο στάδιο — Διαμόρφωση — η σφαίρα ζυμώνεται κατά μήκος του οβελίσκου έως ότου λάβει το σχήμα δίπλευρου κώνου. Στο πλατύτερο σημείο της τοποθετείται δακτύλιος.

 

13ο στάδιο — Τελική εξομάλυνση — ο δακτύλιος αφαιρείται και το τυρί πιέζεται και εξομαλύνεται με την παλάμη. Στη συνέχεια τοποθετείται σε κρύο νερό ώστε να διατηρηθεί το σχήμα που του δόθηκε.

 

14ο στάδιο — Εμποτισμός σε άλμη — επί 24 ώρες κατ' ανώτατο.

 

15ο στάδιο — Ξήρανση — τα τυριά ξηραίνονται για περίοδο 12 έως 24 ωρών.

 

16ο στάδιο — Κάπνιση — ωρίμανση — η κάπνιση πραγματοποιείται με κρύο καπνό και διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες.

4.6   Σύνδεσμος: Τα πρόβατα της φυλής «πολωνικό ορεσίβιο πρόβατο», από τα οποία προέρχεται το γάλα για τη παραγωγή του «Oscypek», αποτελεί εξευγενισμένη ποικιλία των πρωτόγονων προβάτων «cakiel», τα οποία ζουν στα Ανατολικά Καρπάθια και στα Βαλκάνια. Η φυλή αυτή συνδέεται στενά με την ιστορία και την παράδοση της περιφέρειας του Podhale και των κατοίκων της. Έχει προσαρμοστεί απολύτως στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και στα παραδοσιακά συστήματα εκτροφής στις ορεινές περιοχές. Τα πρόβατα της φυλής «πολωνικό ορεσίβιο πρόβατο» βόσκουν στο Podhale καταναλώνοντας μοναδική βλάστηση με έντονη ποικιλομορφία, η οποία επηρεάζει τη γεύση και τη σύσταση του γάλακτος, δίνοντας στο προϊόν που παράγεται από το γάλα αυτό ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Σε περίπτωση που για την παραγωγή του εν λόγω τυριού χρησιμοποιηθεί αγελαδινό γάλα, αυτό μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από αγελάδες της φυλής «πολωνική ερυθρόχρωμη αγελάδα» — την παλαιότερη φυλή πολωνικής αγελάδας. Η φυλή αυτή συνδέεται εδώ και αιώνες με τους αρχαίους Σλάβους και έως το τέλος του ΙΗ' αιώνα «η πολωνική ερυθρόχρωμη αγελάδα» ήταν η συνηθέστερη φυλή βοοειδών στην πολωνική ύπαιθρο. Τα πρώτα κοπάδια ερυθρόχρωμων αγελάδων δημιουργήθηκαν το 1876 στο Stróża στο νομό Limanowa. Το 1895 δημιουργήθηκε η Πολωνική Ένωση Εκτροφέων Πολωνικής Ερυθρόχρωμης Αγελάδας, η οποία αποτελούσε μέλος του Συνεταιρισμού Αγροτών Κρακοβίας. Έτσι άρχισε η συστηματική εκτροφή της φυλής αυτής, η οποία συνεχίστηκε με τη βελτίωσή της κατά την περίοδο 1884-1934. Η εν λόγω φυλή αναγνωρίστηκε ως η μόνη ιθαγενής φυλή βοοειδών που δημιουργήθηκε στο έδαφος της Πολωνίας.

Σημαντική επιρροή στην τελική γεύση του πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού «Oscypek» έχει επίσης η ιδιαίτερη βλάστηση που φύεται στην περιοχή όπου παράγεται το προϊόν. Πρόκειται για ενδημικά είδη φυτών που φύονται αποκλειστικά στα λιβάδια, στα χειμαδιά και στους ορεινούς βοσκοτόπους της περιφέρειας του Podhale.

Το τυρί «Oscypek» αποτελεί πατροπαράδοτο προϊόν των Πολωνών Βλάχων ποιμένων, οι οποίοι έβοσκαν τα πρόβατά τους στα υψίπεδα. Το προϊόν έφθασε στην περιφέρεια του Podhale μαζί με ολόκληρο τον πολιτισμό των Βλάχων, την οργάνωση των βοσκοτόπων, τις παραδοσιακές στάνες (bacówka), τη μέθοδο παραγωγής του τυριού. Οι πρώτες αναφορές στην παραγωγή τυριού στο Podhale και στις γύρω περιοχές προέρχονται από το χωριό Ochotnica στην οροσειρά του Gorce. Στον ιδρυτικό χάρτη (locatio civitas) του χωριού, από το έτος 1416, παρέχεται το προνόμιο της ίδρυσης του χωριού σε κάποιον Dawid Wołoch (στα παλαιά πολωνικά David Valachi, δηλ. Δαβίδ ο Βλάχος).

Η πρώτη λεπτομερής περιγραφή των κανόνων για την παραγωγή του Oscypek στις στάνες περιλαμβάνεται σε οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στην ηγεμονία του Ślemień. Οι οδηγίες αυτές γράφτηκαν το 1748, και το 1773 καταγράφηκαν εκ νέου και συστάθηκε να τηρούνται. Το 1830 ο Ambroży Grabowski περιγράφοντας τους ορεινούς κατοίκους του Podhale, τους Górali, αναφέρει ότι κατασκευάζουν στάνες στα βουνά για όλο το καλοκαίρι, «στις οποίες συλλέγουν πρόβατα από ολόκληρη την περιοχή και κατασκευάζουν τυράκια (oszczypki)». Μια λεπτομερή περιγραφή της βοσκής των προβάτων, του εξοπλισμού της στάνης και της παραγωγής των τυριών (περιλαμβανομένων των «oszczypki») κάνει η Maria Steczkowska (1858). Πρόκειται συγχρόνως για την πρώτη, τόσο λεπτομερή περιγραφή των δοχείων που χρησιμοποιούσαν οι ποιμένες για την παραγωγή τυριών στα όρη Tάτρα.

Η παραγωγή του τυριού «Oscypek» συνδέεται επίσης με τις συγκεκριμένες και εξαιρετικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία των τοπικών «τσελιγκάδων». Η πείρα και οι γνώσεις τους που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά τους επιτρέπουν να ακολουθούν ολόκληρη τη διαδικασία της παραγωγής όπως ακριβώς προβλέπει η παράδοση.

4.7   Οργανισμός επιθεώρησης:

Ονομασία:

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno — Spożywczych

(Επιθεώρηση Εμπορικής Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων και τροφίμων)

Διεύθυνση:

ul. Wspólna 30

PL-00-930 Warszawa

Τηλ.:

(48) 22 623 29 00

Φαξ:

(48) 22 623 29 98

Ηλεκτ. ταχυδρ.:

4.8   Επισήμανση: Στις συσκευασίες των προϊόντων που προορίζονται για πώληση, η ονομασία «OSCYPEK» μπορεί να αντικαθίσταται από ή να συμπληρώνεται με την ονομασία «OSZCZYPEK» που προέρχεται από την τοπική διάλεκτο.

Στη συσκευασία εμφανίζεται είτε απλώς το λογότυπο είτε το λογότυπο και η ένδειξη στα πολωνικά «Chroniona Nazwa Pochodzenia (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)». Επιτρέπεται η χρήση της συντομογραφίας «Ch.N.P (ΠΟΠ)» στη συσκευασία. Η ονομασία του προϊόντος πρέπει να αναγράφεται στην πολωνική γλώσσα. Επιτρέπεται η πώληση του προϊόντος χωρίς συσκευασία.

4.9   Εθνικές απαιτήσεις: —


(1)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή — Γενική Διεύθυνση Γεωργίας — Μονάδα Πολιτικής για την Ποιότητα των Γεωργικών Προϊόντων — B-1049 Βρυξέλλες.


Top