Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AE0358

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών καθώς και την ανιχνευσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ" (COM(2001) 182 – 2001/0180 (COD))

    ΕΕ C 125 της 27.5.2002, p. 69–73 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002AE0358

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών καθώς και την ανιχνευσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ" (COM(2001) 182 – 2001/0180 (COD))

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 125 της 27/05/2002 σ. 0069 - 0073


    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών καθώς και την ανιχνευσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ"

    (COM(2001) 182 - 2001/0180 (COD))

    (2002/C 125/14)

    Στις 15 Σεπτεμβρίου 2001, και σύμφωνα με το άρθρο 95 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

    Το τμήμα "Γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου, περιβάλλον", στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 4 Μαρτίου 2002 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Espuny Moyano.

    Κατά την 389η σύνοδο ολομέλειας της 20ής και 21ης Μαρτίου 2002 (συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου 2002), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 81 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 21 αποχές την παρούσα γνωμοδότηση.

    1. Εισαγωγή

    1.1. Η Επιτροπή με την πρότασή της επιδιώκει να θεσπίσει σύστημα για την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση των ΓΤΟ στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που παράγονται από ΓΤΟ. Σκοπός της πρότασης είναι να διευκολυνθεί (i) η απόσυρση των προϊόντων σε περίπτωση που διαπιστωθεί απρόβλεπτος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων, (ii) η κατάλληλη παρακολούθηση πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και (iii) η ακριβής και πλήρης επισήμανση που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές να ασκούν ελευθέρως το δικαίωμα επιλογής τους και στις αρχές να ελέγχουν και να διασταυρώνουν την εκάστοτε επισήμανση.

    1.2. Το σχέδιο κανονισμού εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια διακίνησης στην αγορά για τα προϊόντα που αποτελούνται ή περιέχουν ΓΤΟ και στα τρόφιμα και τα συστατικά αυτών, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων και των αρτυμάτων, εφόσον παράγονται από ΓΤΟ.

    1.3. Ο κανονισμός αυτός δεν εφαρμόζεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση (κανονισμός (ΕΟΚ) 2309/93 του Συμβουλίου).

    1.4. Αποκλειστικοί κωδικοί

    Με τη βοήθεια μιας ρυθμιστικής επιτροπής (άρθρο 10 της πρότασης), η Επιτροπή καθιερώνει σύστημα εκπόνησης και απόδοσης αποκλειστικών κωδικών στους ΓΤΟ. Με την ίδια διαδικασία προσαρμόζει το σύστημα (άρθρο 8).

    1.5. Ειδικές απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας και επισήμανσης για τους ΓΤΟ

    1.5.1. Η επισήμανση των συσκευασμένων προϊόντων που είναι ή περιλαμβάνουν ΓΤΟ φέρει την ένδειξη "Το παρόν προϊόν περιέχει γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς".

    1.5.2. Στο πρώτο στάδιο της διάθεσης στην αγορά, είναι υποχρεωτική τόσο η ένδειξη ότι πρόκειται για ΓΤΟ όσο και ο αποκλειστικός κωδικός.

    1.5.3. Η πληροφορία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε όλα τα επόμενα στάδια.

    1.5.4. Η πληροφορία θα πρέπει να αναγράφεται στην επισήμανση για πέντε έτη.

    1.6. Ειδικές απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας και επισήμανσης για τα προϊόντα που παράγονται με βάση ΓΤΟ

    1.6.1. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά προϊόντα που παράγονται με βάση ΓΤΟ υποχρεούνται να πληροφορούν την προμηθευόμενη επιχείρηση σχετικά με τις ενδείξεις των τροφίμων, των προσθετικών ουσιών και των αρτυμάτων, τις πρώτες ύλες ή τις προσθετικές ουσίες των ζωοτροφών που παράχθηκαν με βάση ΓΤΟ.

    1.6.2. Η επιχείρηση οφείλει να διατηρεί την πληροφορία για πέντε έτη.

    1.7. Εξαιρέσεις

    1.7.1. Το άρθρο 6 προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις όπως π.χ. ότι οι φορείς διακίνησης που διοχετεύουν προϊόντα στον τελικό καταναλωτή δεν έχουν την υποχρέωση να διατηρούν τις πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των προϊόντων αυτών.

    1.8. Η πρόταση ορίζει ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων και την εφαρμογή άλλων μέτρων ελέγχου και ότι η Επιτροπή εκπονεί εκ των προτέρων τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις δειγματοληψίες και τις δοκιμές.

    1.9. Τα κράτη μέλη καθορίζουν το σύστημα των κυρώσεων που επιβάλλονται στις παραβιάσεις των διατάξεων του παρόντος κανονισμού.

    1.10. Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, αν και το μεγαλύτερο μέρος του περιεχόμενού του εφαρμόζεται ενενήντα ημέρες μετά την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του συστήματος εκπόνησης και απόδοσης αποκλειστικών κωδικών στους ΓΤΟ.

    2. Γενικές παρατηρήσεις

    2.1. Η ΟΚΕ αναγνωρίζει την προσπάθεια της Επιτροπής για την κατάρτιση τόσο της υπό εξέταση πρότασης όσο και της "Πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές", η οποία είναι συναφής με την πρώτη. Η ΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η επί του παρόντος υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση και την επισήμανση των ΓΤΟ δεν είναι αρκετά συνεκτική και λεπτομερής και, για το λόγο αυτό, εκφράζει την ικανοποίησή της διότι προτείνεται μία ομοιόμορφη αντιμετώπιση των τροφίμων και των ζωοτροφών, και έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συνοχή, σαφήνεια και ασφάλεια τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους χρήστες και τους καταναλωτές. Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν εξασφαλίζει πλήρως το δικαίωμα των καταναλωτών να ενημερώνονται και να προβαίνουν σε συνειδητές επιλογές.

    2.2. Ωστόσο, η υπό εξέταση πρόταση κανονισμού προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και υπάρχουν δυσκολίες κατανόησης του κειμένου σε ορισμένα σημεία όπως π.χ. η διαφοροποίηση των προϊόντων που κατασκευάζονται με (τη βοήθεια ) ΓΤΟ και των προϊόντων που κατασκευάζονται με βάση ΓΤΟ.

    2.3. Δικαίως ο κανονισμός βασίζεται στο άρθρο 95 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το οποίο αφορά την προσέγγιση των νομοθετικών διατάξεων των κρατών μελών που έχουν ως αντικείμενο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, με ταυτόχρονη τήρηση του υψηλού επιπέδου προστασίας που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    2.4. Η οδηγία 2001/18 για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την κατάργηση της οδηγίας 90/220/ΕΟΚ θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για την σκόπιμη ελευθέρωση στο περιβάλλον και τη διάθεση στο εμπόριο ΓΤΟ στο εσωτερικό της ΕΕ προκειμένου να προστατευθεί τόσο η υγεία των ανθρώπων και των ζώων όσο και το περιβάλλον. Η εν λόγω οδηγία επιτρέπει την ελευθέρωση στο περιβάλλον ή τη διάθεση στο εμπόριο ασφαλών προϊόντων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων και για το περιβάλλον· τα προϊόντα αυτά πρέπει να έχουν υποστεί αυστηρές επιστημονικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες που ορίζει η οδηγία. Ακόμη, η οδηγία 2001/18/ΕΚ θεσπίζει την υποχρέωση εφαρμογής ενός προγράμματος παρακολούθησης για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των επιπτώσεων, άμεσων, έμμεσων, ετεροχρονισμένων ή απρόβλεπτων που τα προϊόντα αυτά, είτε είναι ΓΤΟ, είτε κατασκευάζονται με βάση ΓΤΟ, είτε περιέχουν ΓΤΟ, ενδέχεται να προκαλέσουν, μετά τη διάθεσή τους στο εμπόριο, τόσο στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων όσο και στο περιβάλλον.

    2.5. Δεδομένου ότι η ανωτέρω οδηγία πλαίσιο πρέπει να διασφαλίσει την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, η υπό εξέταση πρόταση κανονισμού οφείλει να επικεντρωθεί στη ρύθμιση της ανιχνευσιμότητας των ΓΤΟ, των τροφίμων και των ζωοτροφών που παράγονται με βάση ΓΤΟ ως εργαλείο υπέρ της υγείας και της ασφάλειας, οι οποίες ήδη προστατεύονται όπως προαναφέρθηκε, και υπέρ της βελτίωσης των τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από ΓΤΟ.

    2.5.1. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η ΟΚΕ στη γνωμοδότησή της με θέμα τη Λευκή Βίβλο για την περιβαλλοντική ευθύνη(1)"πρέπει να διασαφηνισθεί το καθεστώς ευθύνης για πρόκληση ζημιών στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα". Διασαφήνιση χρειάζεται επίσης για την ευθύνη από την επείσακτη μόλυνση των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, για τα οποία ισχύει επί του παρόντος το όριο του 0 %. Το θέμα της ευθύνης για τους ΓΤΟ δεν αποσαφηνίζεται ούτε με τους υπό εξέταση κανονισμούς ούτε με το σχέδιο οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη. Η ΟΚΕ φρονεί ότι τούτο είναι απαράδεκτο.

    2.6. Η πρόταση κανονισμού για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων θεσπίζει τις κύριες απαιτήσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων και περιλαμβάνει την υποχρέωση της ανιχνευσιμότητας. Η ανιχνευσιμότητα των ΓΤΟ ή των παράγωγων προϊόντων τους πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη του προαναφερθέντος πλαισίου.

    2.7. Οι προτεινόμενες απαιτήσεις για την ανιχνευσιμότητα θα επιβάλλουν στους οικονομικούς παράγοντες αλλά και στις εποπτικές αρχές όχι μόνο να προσκομίζουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις αλλά και να λαμβάνουν μια σειρά από πρόσθετα μέτρα εποπτείας και ελέγχου. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πρόσθετο κόστος για τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζουν τα εισαγόμενα προϊόντα (είτε είναι ΓΤΟ, είτε περιέχουν ΓΤΟ) αλλά στα τελικά προϊόντα των οποίων δεν περιέχονται ΓΤΟ. Η ΟΚΕ αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι προτάσεις θα απαιτήσουν την ανάληψη σχετικής δέσμευσης εκ μέρους διεθνών οργανισμών, εθνικών αρχών και εμπορικών εταίρων και μπορεί να χρειασθούν κάποια χρόνια μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική πρακτική εφαρμογή.

    2.8. Επιπλέον, θα καταστούν απαραίτητες επαληθεύσεις και έλεγχοι που θα απαιτήσουν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές πρόσθετους πόρους, τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινους. Πρέπει να διατεθούν οι ενδεδειγμένοι πόροι σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή και έλεγχος της προτεινόμενης νομοθεσίας, αλλά η διάθεση των εν λόγω πόρων δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εις βάρος της κύριας αποστολής τους, η οποία είναι ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών.

    2.9. Στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ΓΤΟ, αλλά τούτοι δεν είναι πλέον παρόντες, οι υποχρεώσεις ανίχνευσης και επισήμανσης δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν ενώ αντίθετα αποτελούν αιτία για αθέμιτες πρακτικές και απάτη. Για παράδειγμα, τα εξαιρετικά διυλισμένα έλαια ή τα προϊόντα υδρόλυσης του αραβόσιτου που παρασκευάζονται με βάση γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες, είναι δυνατόν να αντικαθιστούν τα αντίστοιχα μη ΓΤΟ διότι είναι ίδια ως προς τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά και τη χρήση τους.

    2.10. Υπάρχει κίνδυνος η εισαγωγή των νέων απαιτήσεων να έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους των τελικών προϊόντων η οποία θα μετακυλισθεί στον καταναλωτή. Ωστόσο, η ΟΚΕ επισημαίνει ότι το κόστος της νέας τεχνολογίας πρέπει να μετακυλισθεί στους παραγωγούς και στα προϊόντα ΓΤΟ και όχι στα παραδοσιακά προϊόντα μέσω της επισήμανσης "χωρίς ΓΤΟ".

    2.11. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών και τα πολιτικά όργανα της ΕΕ πρέπει να μεριμνήσουν για την τήρηση αυστηρότερων προδιαγραφών για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και σε διεθνή κλίμακα. Καλούνται δε να καταβάλουν προσπάθειες στους κόλπους διαφόρων διεθνών οργανισμών και κυρίως του ΟΟΣΑ και της επιτροπής για τον Codex-Alimentarius με στόχο τη θέσπιση των κατάλληλων ρυθμιστικών πλαισίων. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι ότι τα εμπόδια στο εμπόριο θα περιοριστούν στο ελάχιστο ή θα καταργηθούν πλήρως.

    2.12. Η εφαρμογή των μέτρων που καθιστούν δυνατή τη διάκριση του ελεύθερου ΓΤΟ προϊόντος από το γενετικά τροποποιημένο προϊόν ενδέχεται να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν την ποιότητα και μπορούν να καυχηθούν στον καταναλωτή ότι παρέχουν ένα προϊόν ανιχνεύσιμο και διαφανές σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες από τις οποίες αποτελείται.

    3. Ειδικές παρατηρήσεις

    Η παράγραφος 7.3 του δημοσιονομικού δελτίου ("Άλλες δαπάνες λειτουργίας που προκύπτουν από τη δράση") φαίνεται ότι περιέχει αριθμητικό λάθος όσον αφορά το συνολικό κονδύλι των αποστολών (Σημείο Α.7), διότι εάν πρόκειται για ποσό 1000 EUR για καθεμία από τις τρεις τριήμερες αποστολές, το συνολικό ποσό δεν μπορεί να είναι 1300 EUR όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

    4. Τελικές παρατηρήσεις

    Ολοκληρώνοντας, η ΟΚΕ αναγνωρίζει τη σημαντική προσπάθεια της Επιτροπής προκειμένου να συμπληρώσει και να διασαφηνίσει το κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις όσον αφορά την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση.

    4.1. Η χρήση ΓΤΟ έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση στην κοινωνία κατά την οποία υποστηρίχθηκαν συχνά ακραίες θέσεις και συχνά χωρίς σοβαρή επιστημονική βάση. Για το λόγο αυτό, η ΟΚΕ προτείνει στην Επιτροπή την ανάληψη μιας ενημερωτικής εκστρατείας προκειμένου να γίνουν γνωστά στο καταναλωτικό κοινό τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η χρήση των ΓΤΟ, τόσο για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές όσο και για το περιβάλλον. Είναι ουσιαστική η ενημέρωση από ανεξάρτητα όργανα, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να προβαίνουν σε συνειδητές επιλογές σχετικά με τις τροφές που τρώνε, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής και ηθικής πτυχής, καθώς και σχετικά με τις τεχνολογίες μέσω των οποίων παράγονται.

    4.2. Οι δύο προτάσεις κανονισμού για την αναδιαμόρφωση και τη βελτίωση της επισήμανσης και της ανιχνευσιμότητας των προϊόντων που περιέχουν ή αποτελούνται από ΓΤΟ σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας συνεκτιμούν την αρχή της πρόνοιας και αυξάνουν τη διαφάνεια, η οποία αποτελεί προϋπόθεση της ελευθερίας επιλογής του καταναλωτή. Διευκολύνουν το έργο των εποπτικών αρχών και επιτρέπουν τη μελέτη των μακροπρόθεσμων επιδράσεων που έχει η εφαρμογή της γενετικής στα τρόφιμα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

    4.3. Η έγκριση των ΓΤΟ βασίζεται σε μια αυστηρή και εκ των προτέρων επιστημονική αξιολόγηση, η οποία εγγυάται ότι το επιτρεπόμενο προϊόν δεν παρουσιάζει κινδύνους για την υγεία και μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα εφόσον οι καταναλωτές είναι πλήρως ενημερωμένοι μέσω της ανιχνευσιμότητας και της επισήμανσης ώστε να προωθείται η δυνατότητα επιλογής.

    4.4. Η χρήση ΓΤΟ αποτελεί πραγματικότητα στον κόσμο και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν σε 52,6 εκατομμύρια εκτάρια το έτος 2001, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 19 % σε σύγκριση με το 2000 και επιβεβαιώνει τη σταθερή αυξητική τάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των ευρωπαίων καταναλωτών είναι αντίθετη με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

    4.5. Παρόλα αυτά, η ΟΚΕ επισημαίνει στην Επιτροπή ότι είναι σημαντικό να διενεργούνται πλήρεις έρευνες, ως προκαταρκτικό και απαραίτητο στάδιο πριν από την χορήγηση αδειών χρήσης νέων ΓΤΟ, έτσι ώστε, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συνέπειες.

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2002.

    Ο Πρόεδρος

    της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Göke FRERICHS

    (1) Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα τη "Λευκή Βίβλο για την περιβαλλοντική ευθύνη", ΕΕ C 268 της 19.9.2000, σ. 19.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    στη Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Οι ακόλουθες τροπολογίες, οι οποίες έλαβαν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων, απερρίφθησαν κατά τη συζήτηση.

    Σημείο 2.5

    Να αντικατασταθεί από το εξής κείμενο: "Πράγματι, η υπό εξέταση πρόταση κανονισμού δεν μπορεί να επικεντρώνεται μόνο στη ρύθμιση των ανιχνευσιμότητας των ΓΤΟ και των τροφίμων και ζωοτροφών που έχουν παραχθεί από ΓΤΟ, αλλά θα πρέπει να εξετάζει τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που έχουν παραχθεί από έναν ΓΤΟ. Πράγματι, ένα ένζυμο, καθώς και οποιοδήποτε άλλο μόριο που επιταχύνει τη χημική διαδικασία μετατροπής, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις χημικές και μοριακές αντιδράσεις που οδηγούν στην παραγωγή του τροφίμου και συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή της ουσιώδους ισοδυναμίας των δύο τελικών προϊόντων, το ένα παραχθέν φυσικά και το άλλο με ΓΤΟ. Πρόκειται για μη φυσικές ουσίες για τις οποίες προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις βάσει πειραμάτων που να μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή ισοδύναμων προϊόντων όχι μόνο από οργανοληπτικής πλευράς, αλλά και από πλευράς σεβασμού της υγείας, της γεύσης, του αρώματος κ.λπ. Είναι συνεπώς ορθό οι κανόνες για την επισήμανση και την ανιχνευσιμότητα των ΓΤΟ να εφαρμόζονται και στα προϊόντα που έχουν παραχθεί από έναν ΓΤΟ".

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Υπέρ: 28, κατά: 51, αποχές: 14.

    Σημείο 2.7

    Να αντικατασταθεί από το ακόλουθο κείμενο: "Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια, οι προτεινόμενες απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας θα πρέπει να τηρούνται έστω και αν απαιτούν μια σειρά πρόσθετων επαληθεύσεων και ελέγχων, τόσο εκ μέρους των επιχειρήσεων όσο και εκ μέρους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Πρέπει να μελετηθεί ένα σύστημα που να διασφαλίζει εξάλλου στους καταναλωτές τη μέγιστη διαφάνεια και για εισαγόμενα προϊόντα (είτε είναι ΓΤΟ είτε προέρχονται από ΓΤΟ ή από έναν ΓΤΟ) στα τελικά προϊόντα των οποίων ωστόσο δεν ανιχνεύονται ΓΤΟ".

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Υπέρ: 30, κατά: 59, αποχές: 1.

    Σημείο 4.1

    Να τροποποιηθεί ως εξής: "Η χρήση ΓΤΟ έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση στην κοινωνία κατά την οποία υποστηρίχθηκαν συχνά ακραίες θέσεις και συχνά χωρίς σοβαρή επιστημονική βάση ένα μέρος της οποίας διακατέχεται από φόβους και αγνοεί τις πιθανές επιπτώσεις".

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Υπέρ: 50, κατά: 53, αποχές: 9.

    Σημείο 4.3.1

    "Η ΟΚΕ θεωρεί μεγάλη παράλειψη την επισήμανση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα τα οποία κατανάλωσαν γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Το γεγονός αυτό περιορίζει σημαντικά την επιδιωκόμενη ελευθερία επιλογής για τον καταναλωτή."

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Υπέρ: 43, κατά: 56, αποχές: 8.

    Top