EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001PC0083

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)

/* COM/2001/0083 τελικό - COD 2001/0046 */

ΕΕ C 180E της 26.6.2001, p. 108–145 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001PC0083

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) /* COM/2001/0083 τελικό - COD 2001/0046 */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 180 E της 26/06/2001 σ. 0108 - 0145


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι περιφερειακές στατιστικές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος. χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και από μεγάλο αριθμό χρηστών. Τα περιφερειακά δεδομένα των κρατών μελών της ΕΕ χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για την κατανομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με ορθολογικό και συνεκτικό τρόπο. Ως εκ τούτου, οι περιφερειακές στατιστικές αποτελούν την αντικειμενική στατιστική βάση για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Όλες οι περιφερειακές στατιστικές πρέπει να βασίζονται σε μια γεωγραφική διαίρεση του εξεταζόμενου εδάφους. Η Eurostat, σε συνεργασία με άλλα τμήματα της Επιτροπής, δημιούργησε την ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως ένα ενιαίο και συνεκτικό σύστημα διαίρεσης του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή περιφερειακών στατιστικών της Κοινότητας.

Αυτή η ονοματολογία NUTS έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια ως βάση για εναρμονισμένα, και επομένως συγκρίσιμα περιφερειακά στοιχεία. Η NUTS χρησιμοποιείται ως αναφορά για τη συλλογή, ανάπτυξη, εναρμόνιση και διάδοση κοινοτικών περιφερειακών στατιστικών.

Η ονοματολογία NUTS δεν έχει καμία εκ προοιμίου νομική αξία, δηλαδή δεν υπάρχει ακόμη κανονισμός ο οποίος να ορίζει με κάθε λεπτομέρεια τους κανόνες θέσπισης και ενημέρωσής της. Τα ζητήματα αυτά διευθετούνται με «συμφωνίες κυρίων» μεταξύ των κρατών μελών και της Eurostat, μερικές φορές ύστερα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια η NUTS δημοσιεύεται από τη Eurostat.

Η ονοματολογία NUTS δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

Κατ' αρχάς, οι περιφέρειες NUTS είναι κανονιστικές περιφέρειες, δηλαδή αποτελούν έκφραση πολιτικής βούλησης. τα όριά τους καθορίζονται ανάλογα με την αποστολή που ανατίθεται στις τοπικές αρχές και το μέγεθος του πληθυσμού της περιφέρειας που είναι αναγκαίο για την οικονομικά συμφέρουσα εκτέλεση της αποστολής αυτής. Οι εν λόγω περιφέρειες έχουν συνήθως νομική υπόσταση στη διοικητική πρακτική της αντίστοιχης χώρας. Είναι σαφώς καθορισμένες, αναγνωρισμένες από όλους και σχετικά σταθερές. Είναι ο χώρος όπου ορισμένες διοικητικές αρχές ασκούν τις εξουσίες τους, ιδίως όσον αφορά την περιφερειακή πολιτική. Επομένως, οι κανονιστικές ή διοικητικές περιφέρειες αναγνωρίζονται γενικά από τα εθνικά στατιστικά συστήματα ως επίπεδα συλλογής, επεξεργασίας και διάδοσης δεδομένων.

Η NUTS αποτελεί ιεραρχική ταξινόμηση 3 επιπέδων. Υποδιαιρεί κάθε κράτος μέλος σε έναν ακέραιο αριθμό περιφερειών επιπέδου NUTS 1. Κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές υποδιαιρείται στη συνέχεια σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 2 και αυτές με τη σειρά τους σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 3. Η διοικητική δομή των κρατών μελών βασίζεται γενικά σε δύο κύρια περιφερειακά επίπεδα («Lδnder» and «Kreise» στη Γερμανία, «rιgions» και «dιpartements» στη Γαλλία, «Comunidades Αutonomas» και «provincias» στην Ισπανία, «regioni» και «provincie» στην Ιταλία κ.ο.κ.).

Ανάλογα με τη χώρα, τα επίπεδα αυτά μπορεί να είναι NUTS 1 και NUTS 2, NUTS 1 και NUTS 3, ή NUTS 2 και NUTS 3. Προκειμένου να συμπληρωθεί η δομή τριών επιπέδων για κάθε χώρα, το «ελλείπον» επίπεδο δημιουργείται με τη συγκέντρωση κατάλληλου αριθμού μονάδων από το ακριβώς κατώτερο επίπεδο. Έτσι δημιουργούνται οι «μη διοικητικές» περιφέρειες για στατιστικούς σκοπούς.

Υπάρχουν διάφορα στάδια για την εφαρμογή της περιφερειακής ταξινόμησης σε μια συγκεκριμένη χώρα. Πρώτον, αναλύεται η διοικητική δομή. στη συνέχεια ελέγχεται αν τα περιφερειακά δεδομένα συλλέγονται και διαδίδονται βάσει αυτής της περιφερειακής κατανομής, πράγμα το οποίο συμβαίνει συνήθως. Μετά, αναλύεται το μέσο μέγεθος (από την άποψη του πληθυσμού) των μονάδων των διαφόρων υφιστάμενων διοικητικών επιπέδων προκειμένου να καθοριστεί η θέση των επιπέδων αυτών στην ιεράρχηση της περιφερειακής ταξινόμησης. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

- το μέσο μέγεθος αντιστοιχεί γενικά σ' αυτό ενός υφιστάμενου επιπέδου της ταξινόμησης NUTS. Σ' αυτή την περίπτωση, η εν λόγω διοικητική δομή χρησιμοποιείται ως έχει, χωρίς αλλαγή, για την περιφερειακή κατανομή σ' αυτό το επίπεδο. αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος ορισμένων μονάδων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το μέσο μέγεθος των μονάδων που έχουν καταχωρηθεί στο επίπεδο αυτό.

- καμία διοικητική δομή δεν έχει μέσο μέγεθος κάτω από το όριο που αναφέρεται παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή, θεσπίζεται μια ad hoc στατιστική διαίρεση, σύμφωνα με την πρακτική που υιοθετείται για τα κράτη μέλη και σε συνεργασία με την ενδιαφερόμενη χώρα, με τη συνένωση μικρότερων διοικητικών μονάδων για τη δημιουργία των ονομαζόμενων «μη διοικητικών» μονάδων.

Πρόσφατες αλλαγές στην ονοματολογία NUTS δημιούργησαν κάποιες εντάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των αντίστοιχων εθνικών στατιστικών υπηρεσιών. Σύντομα, αρκετά νέα κράτη μέλη θα προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. γι' αυτά θα πρέπει επίσης να καθοριστεί με κατάλληλο τρόπο μια συνεκτική περιφερειακή κατανομή της επικράτειάς τους για στατιστικούς σκοπούς. Όλες αυτές οι πολιτικές εξελίξεις και οι συνακόλουθες εργασίες οδήγησαν την Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νομική βάση για την ονοματολογία NUTS.

Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, ο στόχος της δημιουργίας μιας εναρμονισμένης περιφερειακής ταξινόμησης στην οποία θα βασίζονται όλες οι ευρωπαϊκές περιφερειακές στατιστικές, μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε κοινοτικό επίπεδο.

Η παρούσα νομική πράξη επιδιώκει διάφορους στόχους:

1. Θα πρέπει να οριστεί η κατανομή των περιφερειών των κρατών μελών, όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών και όπως εμφανίζεται σήμερα στη NUTS. Ο στόχος αυτός εκφράζει τη βούληση μιας μεγάλης πλειοψηφίας εθνικών στατιστικών υπηρεσιών. Η σημερινή περιφερειακή κατανομή έχει αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη συλλογή, επεξεργασία και διάδοση περιφερειακών στατιστικών.

2. Θα πρέπει να καθοριστούν αντικειμενικά κριτήρια για τον ορισμό των περιφερειών, ώστε οι υποψήφιες χώρες να έχουν έναν οδηγό για τη δημιουργία μιας περιφερειακής ταξινόμησης στη χώρα τους. Ο στόχος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις προσχώρησης.

3. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συγκρισιμότητα και η αμεροληψία κατά την επεξεργασία περιφερειακών στατιστικών και τη χρήση τους για διάφορους πολιτικούς σκοπούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μελλοντικά περιφερειακά ταμεία.

4. Θα πρέπει να οριστούν σαφείς κανόνες για τις μελλοντικές τροποποιήσεις της ονοματολογίας NUTS, ώστε να αποφευχθούν διαφορές όπως αυτές που υπήρξαν στο παρελθόν. Οι τροποποιήσεις είναι αναπόφευκτες όταν αλλάζει η διοικητική δομή μιας χώρας. Αλλά και για τις μη διοικητικές μονάδες επιβάλλεται μερικές φορές η προσαρμογή στις νέες ανάγκες. Στο παρελθόν, οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Επιτροπής και της ενδιαφερόμενης χώρας εκτός συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα διορθώσει την κατάσταση αυτή.

5. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η ονοματολογία NUTS δεν θα τροποποιείται συχνά, ώστε οι χρήστες περιφερειακών στατιστικών να έχουν στη διάθεσή τους επαρκώς σταθερά δεδομένα για τις αναλύσεις τους.

Συνοψίζοντας, καθώς ο προτεινόμενος κανονισμός θα βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα των περιφερειακών στατιστικών, καλούνται το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν τον παρόντα κανονισμό.

2001/0046 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 285,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C

τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [2],

[2] ΕΕ C

τη γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών [3],

[3] ΕΕ C

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης [4],

[4] ΕΕ C

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Οι χρήστες στατιστικών εκφράζουν μια αυξανόμενη ανάγκη εναρμόνισης προκειμένου να έχουν συγκρίσιμα δεδομένα σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η εσωτερική αγορά χρειάζονται στατιστικά πρότυπα τα οποία να εφαρμόζονται στη συλλογή, διαβίβαση και δημοσίευση εθνικών και κοινοτικών στατιστικών ώστε όλοι οι παράγοντες της ενιαίας αγοράς να έχουν στη διάθεσή τους συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξινομήσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή, επεξεργασία και διάδοση συγκρίσιμων στατιστικών.

(2) Οι περιφερειακές στατιστικές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς. Επί σειρά ετών οι περιφερειακές στατιστικές βασίζονταν σε μια κοινή περιφερειακή ταξινόμηση, την «ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων» (στο εξής NUTS). Θα πρέπει τώρα να ενταχθεί η περιφερειακή αυτή ταξινόμηση σ' ένα νομικό πλαίσιο και να θεσπιστούν σαφείς κανόνες για μελλοντικές τροποποιήσεις της εν λόγω ονοματολογίας.

(3) Συνεπώς, όλες οι στατιστικές των κρατών μελών που διαβιβάζονται στην Επιτροπή και οι οποίες ταξινομούνται ανά εδαφικές μονάδες θα πρέπει να χρησιμοποιούν, όπου είναι εφικτό, την ονοματολογία NUTS.

(4) Στις εργασίες ανάλυσης και διάδοσης, η Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιεί, όπου είναι εφικτό, την ονοματολογία NUTS για όλες τις στατιστικές που ταξινομούνται ανά εδαφικές μονάδες.

(5) Χρειάζονται διάφορα επίπεδα για τις περιφερειακές στατιστικές, ανάλογα με το σκοπό των στατιστικών αυτών. Θα πρέπει να υπάρχουν τρία επίπεδα ανάλυσης στην ευρωπαϊκή περιφερειακή ονοματολογία NUTS.

(6) Για τη σωστή διαχείριση της ονοματολογίας NUTS χρειάζονται πληροφορίες σχετικά με την εδαφική σύνθεση των περιφερειών του επιπέδου NUTS 3 και οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει επομένως να διαβιβάζονται τακτικά στην Επιτροπή.

(7) Χρειάζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό των περιφερειών προκειμένου να εξασφαλιστεί αμεροληψία κατά την επεξεργασία των περιφερειακών στατιστικών και τη χρήση τους για διάφορους πολιτικούς σκοπούς.

(8) Οι χρήστες περιφερειακών στατιστικών χρειάζονται σταθερά στοιχεία μέσα στο χρόνο. Η ονοματολογία NUTS θα πρέπει επομένως να τροποποιείται το πολύ κάθε 3 χρόνια. Ήδη η ύπαρξη ενός κανονισμού θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη σταθερότητα των κανόνων μέσα στο χρόνο.

(9) Για να είναι συγκρίσιμες οι περιφερειακές στατιστικές θα πρέπει οι περιφέρειες να έχουν συγκρίσιμο μέγεθος όσον αφορά τον πληθυσμό. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι τροποποιήσεις της ονοματολογίας NUTS θα πρέπει να καθιστούν την περιφερειακή διάρθρωση πιο ομοιογενή όσον αφορά το μέγεθος του πληθυσμού.

(10) Οι τροποποιήσεις της ονοματολογίας NUTS απαιτούν στενές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη.

(11) Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας που ορίζονται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, οι στόχοι αυτής της νομικής πράξης δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη. Η εναρμόνιση των περιφερειακών στατιστικών μπορεί να επιτευχθεί σε κοινοτικό επίπεδο.η παρούσα νομική πράξη δεν υπερβαίνει αυτό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

(12) Η ονοματολογία NUTS που ορίζεται στον παρόντα κανονισμό αντικαθιστά την «ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)» που δημιουργήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Συνεπώς, όλες οι αναφορές των κοινοτικών πράξεων στην «ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)» θα πρέπει τώρα να θεωρούνται ότι αναφέρονται στην ονοματολογία NUTS που ορίζεται στον παρόντα κανονισμό.

(13) Δεδομένου ότι τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού είναι γενικά μέτρα κατά την έννοια του άρθρου 2 της απόφασης 1999/468/EΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [5], θα πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με τη διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που καθορίζεται στο άρθρο 5 της εν λόγω απόφασης.

[5] ΕΕ L 184/23, 17.7.1999.

(14) Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος η οποία συστάθηκε με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Euratom του Συμβουλίου [6], σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης αυτής.

[6] ΕΕ L 181/47, 28.6.1989.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Αντικείμενο

1. Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι η θέσπιση μιας κοινής στατιστικής ονοματολογίας των εδαφικών μονάδων, στο εξής «NUTS», προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή και διάδοση συγκρίσιμων περιφερειακών στατιστικών στην Κοινότητα.

2. Η ονοματολογία NUTS που καθορίζεται στο παράρτημα Ι αντικαθιστά την «ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)» που δημιουργήθηκε από τη στατιστική υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών.

Άρθρο 2 Διάρθρωση

1. Η ονοματολογία NUTS περιλαμβάνει για κάθε περιφέρεια ένα συγκεκριμένο κωδικό και όνομα. Υποδιαιρεί την οικονομική επικράτεια της Κοινότητας, όπως ορίζεται στην απόφαση 91/450/ΕΟΚ της Επιτροπής, της 26 Ιουλίου 1991, [7] σε εδαφικές μονάδες, στο εξής «περιφέρειες».

[7] ΕΕ L 240, 29.8.1991.

2. Η ονοματολογία NUTS είναι ιεραρχική. Υποδιαιρεί κάθε κράτος μέλος σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 1, κάθε μία από τις οποίες διαιρείται σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 2, οι οποίες με τη σειρά τους διαιρούνται σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 3.

3. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη περιφέρεια μπορεί να εμφανίζεται σε διάφορα επίπεδα της NUTS.

4. Δύο διαφορετικές περιφέρειες ενός κράτους μέλους δεν μπορούν να έχουν το ίδιο όνομα. Αν δύο περιφέρειες διαφορετικών κρατών μελών έχουν το ίδιο όνομα, προστίθεται ο αντίστοιχος κωδικός της χώρας στο όνομα της περιφέρειας.

Άρθρο 3 Κριτήρια ταξινόμησης

1. Οι υφιστάμενες διοικητικές μονάδες στα κράτη μέλη αποτελούν το πρώτο κριτήριο που χρησιμοποιείται για τον ορισμό των περιφερειών.

Για το σκοπό αυτό, ο όρος «διοικητική μονάδα» σημαίνει μια γεωγραφική περιοχή στην οποία μια διοικητική αρχή έχει την εξουσία να λαμβάνει διοικητικές ή πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την περιοχή αυτή εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου του κράτους μέλους.

2. Προκειμένου να οριστεί το αντίστοιχο επίπεδο της NUTS στο οποίο πρέπει να ταξινομηθεί μια δεδομένη τάξη διοικητικών μονάδων ενός κράτους μέλους, το μέσο μέγεθος της εν λόγω τάξης διοικητικών μονάδων του κράτους μέλους θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ακόλουθων ορίων πληθυσμού:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3. Οι υφιστάμενες διοικητικές μονάδες που χρησιμοποιούνται για την ονοματολογία NUTS παρουσιάζονται στο παράρτημα II. Κάθε τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ μπορεί να εγκριθεί από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

4. Αν, για ένα συγκεκριμένο επίπεδο της NUTS, δεν υπάρχουν σε ένα κράτος μέλος διοικητικές μονάδες κατάλληλου μεγέθους, σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2, αυτό το επίπεδο της NUTS δημιουργείται με ομαδοποίηση κατάλληλου αριθμού υφιστάμενων μικρότερων διοικητικών μονάδων. Η εν λόγω ομαδοποίηση λαμβάνει υπόψη τα γεωγραφικά, κοινωνικοοικονομικά, ιστορικά, πολιτισμικά ή/και άλλα κριτήρια.

Οι ομαδοποιημένες μονάδες που προκύπτουν αναφέρονται στη συνέχεια ως «μη διοικητικές μονάδες». Το μέγεθος των μη διοικητικών μονάδων ενός κράτους μέλους που έχουν ταξινομηθεί σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο της NUTS θα πρέπει να βρίσκεται ενός των ορίων του πληθυσμού που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Ωστόσο, για διοικητικούς ή γεωγραφικούς λόγους, που θα εκτιμήσει η Επιτροπή, ορισμένες μη διοικητικές μονάδες μπορεί να αποκλίνουν από τα όρια αυτά.

5. Αν ολόκληρος ο πληθυσμός ενός κράτους μέλους είναι κάτω από το ανώτατο όριο για ένα δεδομένο επίπεδο της NUTS, ολόκληρο το κράτος μέλος αποτελεί μια περιφέρεια NUTS για το επίπεδο αυτό.

Άρθρο 4 Συστατικά στοιχεία της NUTS

1. Εντός 6 μηνών μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή, ύστερα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, δημοσιεύει τις τοπικές διοικητικές μονάδες που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε περιφέρειας του επιπέδου NUTS 3.

Οι υφιστάμενες τοπικές διοικητικές μονάδες παρουσιάζονται στο παράρτημα III. Τροποποιήσεις στο παράρτημα ΙΙΙ μπορούν να εγκριθούν από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

2. Εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν όλες τις αλλαγές των συστατικών στοιχείων για το προηγούμενο έτος, στην ηλεκτρονική μορφή που απαιτείται από την Επιτροπή.

3. Αν, τυχόν αλλαγές των τοπικών διοικητικών μονάδων συνεπάγονται τροποποίηση των ορίων των περιφερειών του επιπέδου NUTS 3, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 5.

Άρθρο 5 Τροποποιήσεις της NUTS

1. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για κάθε αλλαγή στις υφιστάμενες διοικητικές μονάδες, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή σε εθνικό επίπεδο που μπορεί να επηρεάσει τα κριτήρια ταξινόμησης που ορίζονται στο άρθρο 3.

2. Τροποποιήσεις στην ονοματολογία NUTS που ορίζεται στο παράρτημα Ι μπορούν να εγκρίνονται από την Επιτροπή κάθε 3 χρόνια το πολύ, βάσει των κριτηρίων που καθορίζονται στο άρθρο 3 και σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

3. Η Επιτροπή τροποποιεί τις μη διοικητικές μονάδες ενός κράτους μέλους, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4, μόνο αν, στο εν λόγω επίπεδο της NUTS, η τροποποίηση μειώνει την απόκλιση του μεγέθους (όσον αφορά τον πληθυσμό) από όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

4. Οι τροποποιήσεις της ονοματολογίας NUTS τίθενται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του τριμήνου δύο έτη μετά την έγκρισή τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

5. Αφού εγκριθεί μια τροποποίηση της NUTS, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος πρέπει να παράσχει, εντός 2 ετών, ιστορικές χρονοσειρές για τα τελευταία 5 έτη που αντιστοιχούν στη νέα περιφερειακή κατανομή.

Άρθρο 6 Διαχείριση

Η Επιτροπή λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ορθή διαχείριση της ονοματολογίας NUTS. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν, ιδίως:

(α) Την εκπόνηση και ενημέρωση επεξηγηματικών σημειώσεων σχετικά με τη NUTS,

(β) Την εξέταση των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της NUTS στις ταξινομήσεις των περιφερειών των κρατών μελών.

Άρθρο 7 Διαδικασία

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την Επιτροπή Στατιστικού Προγράμματος του συστάθηκε βάσει του άρθρου 1 της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Euratom του Συμβουλίου. [8]

[8] ΕΕ L 181, 28.6.1989, σ. 47.

2. Όταν γίνεται μνεία της παραγράφου αυτής, εφαρμόζεται η διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που καθορίζεται στο άρθρο 5 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 και το άρθρο 8 της εν λόγω απόφασης.

3. Το διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/EΚ του Συμβουλίου καθορίζεται σε 3 μήνες

Άρθρο 8 Θέση σε ισχύ

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 20ή ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Η ταξινόμηση NUTS (κωδικός - όνομα)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Υφιστάμενες διοικητικές μονάδες

Σε επίπεδο NUTS 1, "regio/rιgions" στο Βέλγιο και "Lδnder" στη Γερμανία,

Σε επίπεδο NUTS 2, "provincie/provinces" στο Βέλγιο, "Regierungsbezirke" στη Γερμανία, "comundidades autonomas" στην Ισπανία, "rιgions" στη Γαλλία, "regions" στην Ιρλανδία, "regioni" στην Ιταλία, "provincies" στις Κάτω Χώρες και "Bundeslδnder" στην Αυστρία,

Σε επίπεδο NUTS 3, "arrondissements" στο Βέλγιο, "Amter" στη Δανία, "Kreise / kreisfreie Stδdte" στη Γερμανία, "νομοί" στην Ελλάδα, "provincias" στην Ισπανία, "dιpartements" στη Γαλλία, "regional authority regions" στην Ιρλανδία, "provincie" στην Ιταλία και "lδn" στη Σουηδία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Υφιστάμενες τοπικές διοικητικές μονάδες

"Gemeenten/Communes" στο Βέλγιο, "Kommuner" στη Δανία, "Gemeinden" στη Γερμανία, "Δήμοι/Κοινότητες" στην Ελλάδα, "Municipios" στην Ισπανία, "Communes" στη Γαλλία, "administrative counties" στην Ιρλανδία, "Comuni" στην Ιταλία, "Communes" στο Λουξεμβούργο, "Gemeenten" στις Κάτω Χώρες, "Gemeinden" στην Αυστρία, "Freguesias" στην Πορτογαλία, "Kunnat" στη Φινλανδία, "Kommuner" στη Σουηδία και "Wards" στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Top