EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999AC0452

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση της Επιτροπής για τον καθορισμό των τιμών των γεωργικών προϊόντων (1999/2000)»

ΕΕ C 169 της 16.6.1999, p. 20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51999AC0452

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση της Επιτροπής για τον καθορισμό των τιμών των γεωργικών προϊόντων (1999/2000)»

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 169 της 16/06/1999 σ. 0020


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση της Επιτροπής για τον καθορισμό των τιμών των γεωργικών προϊόντων (1999/2000)"(1)

(1999/C 169/09)

Στις 23 Μαρτίου 1999, και σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 198 της συνθήκης ΕΚ, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

Το τμήμα "Γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου και περιβάλλον", στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 8 Απριλίου 1999, με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Strasser.

Κατά τη 363η σύνοδο ολομέλειας της 28ης και 29ης Απριλίου 1999 (συνεδρίαση της 28ης Απριλίου 1999), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 90 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές την εξής γνωμοδότηση.

1. Περιεχόμενο της πρότασης της Επιτροπής

1.1. Η γεωργική οικονομία κατά το 1998

1.1.1. Το οικονομικό έτος 1998 χαρακτηρίσθηκε από μία έντονη επιδείνωση της κατάστασης των γεωργικών αγορών όσον αφορά ορισμένα προϊόντα. Η κρίση της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών σε ορισμένες τρίτες χώρες επηρέασε κυρίως αρνητικά τις αγορές χοιρείου και βοείου κρέατος.

1.1.2. Στον τομέα των σιτηρών, λόγω δυο διαδοχικών περιόδων συγκομιδής μεγάλων επιδόσεων, το ύψος των τιμών της διεθνούς αγοράς ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε ετών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης στις διεθνείς αγορές επιβραδύνθηκε. Τα αποθέματα παρέμβασης, ιδίως όσον αφορά την κριθή και τη σίκαλη, αυξήθηκαν κατά τα τέλη του 1998 σε 16 εκατ. τόνους, πράγμα που προκάλεσε επίσης μία μείωση των τιμών.

1.1.3. Ενώ οι τιμές μειώθηκαν για τα περισσότερα προϊόντα, βελτιώθηκαν μόνο για τα οπωρικά (με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή), τον οίνο, τα γεώμηλα και το βόειο κρέας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

1.2. Η εξέλιξη της γεωργικής παραγωγής

1.2.1. Με μία συγκομιδή 208 περίπου εκατ. τόνων σιτηρών (+ 2,1 % σε σύγκριση με το 1997) επιτεύχθηκε το 1998 μία νέα ανώτατη επίδοση στο σχετικό τομέα ως αποτέλεσμα μιας αύξησης βέβαια των αποδόσεων της τάξεως του 4,2 %. Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η συλλεχθείσα ποσότητα αυξήθηκε κατά 6,5 % σε 15,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων 14,2 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διατροφής.

1.2.2. Στους τομείς των σακχαρότευτλων (μείωση των εκτάσεων κατά 7,5 % και των αποδόσεων κατά 5 %) και του ελαιολάδου (- 500 000 τόνοι) σημειώθηκε έντονη συρρίκνωση της παραγωγής.

1.2.3. Υπολογίζεται ότι η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε ελαφρά (σε 120 εκατ. τόνους) και η παραγωγή βοείου κρέατος παρουσίασε μείωση κατά 4,2 % σε 7,5 εκατ. τόνους.

1.2.4. Αντιθέτως, η παραγωγή χοιρείου κρέατος αυξήθηκε κατά περίπου 6,5 %, η παραγωγή κρέατος πουλερικών κατά 2,1 % και η παραγωγή πρόβειου και αιγείου κρέατος κατά 2,9 %.

1.3. Η εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος

1.3.1. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, ο μέσος όρος του γεωργικού εισοδήματος (1998) στην ΕΕ υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 3,9 % ανά απασχολούμενο σε πραγματικούς όρους. Η Επιτροπή αποδίδει τη μείωση αυτή στους εξής παράγοντες:

- στην έντονη πτώση των τιμών των κρεάτων (ιδίως του χοιρείου κρέατος: - 26,1 %)·

- στη συρρίκνωση των ενισχύσεων στο γεωργικό τομέα (- 6,2 %)·

- στη σαφή επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του εργατικού δυναμικού στο γεωργικό τομέα.

1.3.2. Εν τω μεταξύ, οι ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν το 29 % του γεωργικού εισοδήματος κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Τούτο είναι ένα θέμα της μερικής μεταστροφής από τη στήριξη των τιμών της αγοράς σε μία πιο άμεση στήριξη των εισοδημάτων.

1.4. Η δημοσιονομική κατάσταση

1.4.1. Η Επιτροπή εκτιμά τις απαιτήσεις του ΕΓΤΠΕ, τμήμα εγγυήσεων για το 1999 σε 40,953 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή σαφώς εντός της γεωργικής κατευθυντήριας γραμμής των 45,188 δισεκατ. ευρώ.

1.5. Οι προτάσεις τιμών της Επιτροπής

1.5.1. Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, μόνο ορισμένες παράμετροι καθορίζονται ακόμη σε ετήσια βάση για τη διαχείριση των αγορών. Παραπέμπει ακόμη στη συζήτηση για τα προτεινόμενα μέτρα της μεταρρύθμισης βάσει του Προγράμματος Δράσης 2000. Ως εκ τούτου, με την επιφύλαξη λίγων εξαιρέσεων, η Επιτροπή προτείνει στις περιπτώσεις που απαιτείται η λήψη απόφασης να διατηρηθούν τα ισχύοντα ποσά. Τούτο ισχύει για τις θεσμικές τιμές, τις επιδοτήσεις και τις μηνιαίες προσαυξήσεις για τα σιτηρά και το ρύζι.

1.5.2. Σε σχέση με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα σιτηρά, η Επιτροπή προτείνει την εξής μοναδική τροποποίηση για τις αρδευόμενες εκτάσεις: όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Δράσης 2000, σε περίπτωση υπέρβασης των "ορίων αρδευόμενων εκτάσεων" κατά την περίοδο 1999/2000, οι αντισταθμιστικές πληρωμές θα μειωθούν αναλόγως (1:1) και όχι κατά το ενάμισι του ποσοστού υπέρβασης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1765/92.

1.5.3. Στον τομέα της ζάχαρης προτείνεται να μειωθούν οι μηνιαίες επιστροφές των εξόδων αποθεματοποίησης από 0,38 σε 0,33 ευρώ ανά 100 χιλιόγραμμα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μείωση των επιτοκίων. Εξάλλου, για την Ιταλία προτείνεται να μην προβλεφθεί (υψηλότερη) παράγωγη τιμή παρέμβασης για τη λευκή ζάχαρη δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ελλειμματική περιοχή.

1.5.4. Αν και, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, θα ήταν δυνατό να προταθεί για το ρύζι μία μείωση των μηνιαίων προσαυξήσεων ανάλογη με τη μείωση της τιμής παρέμβασης, η ιδέα αυτή δεν υιοθετείται λόγω της δυσχερούς κατάστασης της αγοράς του ρυζιού.

1.5.5. Όσον αφορά τον οίνο εξετάζεται μία δέσμη μεταβατικών μέτρων έως τη θέση σε ισχύ της μεταρρυθμισμένης κοινής οργάνωσης αγοράς στο σχετικό τομέα, την 1η Αυγούστου 2000.

1.5.6. Όσον αφορά τον καπνό, επειδή η Επιτροπή υπέβαλε στις 6 Νοεμβρίου 1998 πρόταση για τον καθορισμό των κατώτερων εγγυημένων ορίων (ποσοστώσεις) και του επιπέδου της πριμοδότησης για την περίοδο 1999-2001, η δέσμη τιμών για το 1999/2000 δεν περιλαμβάνει πρόταση στο σχετικό τομέα.

1.5.7. Σχετικά με τους σπόρους προς σπορά προτείνονται ορισμένες τροποποιήσεις του βασικού κανονισμού. Στην περίπτωση του ρυζιού και της κάνναβης, οι εν λόγω τροποποιήσεις αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τους σπόρους προς σπορά με τη νομοθεσία για αντίστοιχα προϊόντα.

2. Γενικές διατάξεις

2.1. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέθεσε με κάθε λεπτομέρεια τη θέση της σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Επιτροπή για την ΚΓΠ βάσει του Προγράμματος Δράσης 2000. Συνεπώς, η ΟΚΕ, δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη γνωμοδότηση για τη δέσμη τιμών 1999/2000 ως αφορμή για μία νέα λεπτομερή εξέταση των διάφορων σημείων των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ. Πάντως, η ΟΚΕ εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η Επιτροπή, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, δεν προτίθεται να εξετάσει επιχειρήματα ή προτάσεις - που προβλήθηκαν και από την ΟΚΕ - για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι υπουργοί γεωργίας καθώς και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητο να επέλθουν τροποποιήσεις στις προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες αντιστοιχούν εν μέρει σ'εκείνες που θεωρούνται απαραίτητες στη γνωμοδότηση της ΟΚΕ επί των νομοθετικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.

2.2. Η ΟΚΕ παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη του εισοδήματος των γεωργών στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν σε μερικά κράτη η μείωση του εισοδήματος είναι πολύ υψηλή. Η έντονη μείωση του γεωργικού εισοδήματος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη ιδίως επειδή, εκτός από την πτωτική εξέλιξη των τιμών σημαντικών γεωργικών προϊόντων το 1999, με τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, τα εισοδήματα των γεωργών θα υποστούν πρόσθετη πίεση.

Σε σχέση με αυτό, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, με την καθιέρωση του ευρώ στην πλειοψηφία των κρατών μελών, μειώθηκαν οι θεσμικές τιμές - εκπεφρασμένες σε εθνικά νομίσματα. Αυτές οι απώλειες αντισταθμίστηκαν σε λίγα μόνο κράτη μέλη.

2.3. Η Επιτροπή προβάλλει ως έναν από τους κύριους λόγους για τη συρρίκνωση του εισοδήματος "τη σαφή επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του εργατικού δυναμικού στο γεωργικό τομέα".

Η αυξανόμενη ανεργία στην ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο πλήττει ιδιαιτέρως πολλές αγροτικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι για τους αγρότες πολλών περιοχών θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρουν δυνατότητες απασχόλησης σε άλλο τομέα. Για το λόγο αυτό, η ΟΚΕ φρονεί ότι η λύση για το πρόβλημα της αναμενόμενης επιδείνωσης της εισοδηματικής κατάστασης των γεωργών δεν πρέπει να αναζητηθεί στην εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας εκ μέρους πολλών αγρεργατών.

Η ΟΚΕ υπενθυμίζει ότι, στη γνωμοδότησή της για τη δέσμη μέτρων 1997/1998, είχε προτείνει να εξετασθεί η εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος σε συνδυασμό με το θέμα της απασχόλησης ως σύνολο. Η σοβαρότερη αιτία για τη μείωση του εισοδήματος στο παρελθόν έγκειται μερικές φορές στην αρνητική εξέλιξη των τιμών για αξιόλογα γεωργικά προϊόντα.

2.4. Η ΟΚΕ δεν συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η μερική μεταστροφή από τη στήριξη των τιμών της αγοράς στην άμεση στήριξη του εισοδήματος θα διασφαλίσει την "παγιοποίηση του γεωργικού εισοδήματος και τον περιορισμό των διακυμάνσεών του". Οι έντονες μειώσεις του εισοδήματος σε διάφορα κράτη μέλη ανατρέπουν τη θεωρία αυτή. Φαίνεται ότι, ακόμη και με υψηλότερες άμεσες πληρωμές, δεν είναι δυνατό να αντισταθμιστούν οι εισοδηματικές απώλειες λόγω των μεταπτώσεων της αγοράς. Επομένως, η συνεπής χρήση των διαθέσιμων μέσων για τον προσανατολισμό της αγοράς είναι απολύτως απαραίτητη.

2.5. Η ΟΚΕ αντιλαμβάνεται ότι απρόβλεπτα γεγονότα όπως οι χρηματοοικονομικές κρίσεις στη Νοτιοανατολική Ασία και η κρίση στη Ρωσία είχαν έντονες επιπτώσεις στην πώληση προϊόντων και, ως εκ τούτου, στη διαμόρφωση των τιμών σημαντικών γεωργικών προϊόντων. Η εξέλιξη αυτή αντίκειται στην εκτίμηση στην οποία προβαίνει η Επιτροπή στα έγγραφα για τις "μακροπρόθεσμες προοπτικές" ως μία από τις βάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ. Εξάλλου, τα γεγονότα του παρελθόντος έτους καταδεικνύουν ότι, έως έναν ορισμένο βαθμό, τα μέσα της οργάνωσης αγοράς είναι αδύνατο να μη ληφθούν υπόψη,

- αφενός, για την κατάλληλη ρύθμιση της παραγωγής,

- και αφετέρου, για να μην είναι όλοι οι γεωργοί της ΕΕ εκτεθειμένοι στις αβεβαιότητες που επικρατούν στη διεθνή αγορά.

Η ΟΚΕ διαπιστώνει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι, με την Fair Act, οι ΗΠΑ διόρθωσαν την αναδιάρθρωση της γεωργικής πολιτικής που είχαν αναλάβει, προκειμένου να αντιδράσουν στην κρίση που παρουσιάστηκε σε πολλές γεωργικές αγορές. Σε αντίθεση με την ΕΕ, οι αρχές των ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα, γεγονός το οποίο προσέφερε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αμερικανική γεωργία.

2.6. Η ΟΚΕ επικρίνει πάντως την Επιτροπή για την εξαιρετικά βραδεία αντίδρασή της στην κρίση που έπληξε τις αγορές χοιρείου κρέατος. Τούτο ισχύει τόσο για τη χορήγηση ενισχύσεων για την ιδιωτική αποθεματοποίηση όσο και για την αύξηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή.

2.6.1. Η ΟΚΕ αναμένει όπως η Επιτροπή χρησιμοποιήσει έγκαιρα τα υπάρχοντα θεσπίσματα για την οργάνωση αγοράς ώστε να παρεμποδίσει την πτώση των τιμών που θα έχει σαν συνέπεια εισοδηματικές απώλειες για την πλειοψηφία των γεωργών.

2.7. Η ΟΚΕ έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Επιτροπή να εξετάσει λεπτομερώς τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ και ιδιαίτερα της μείωσης των τιμών παραγωγού για τα γεωργικά προϊόντα στις τιμές καταναλωτή, στην ποιότητα των τροφίμων, στην υγεία, στο περιβάλλον, στην απασχόληση και στις αγροτικές περιοχές. Η ΟΚΕ εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει υποβάλει μέχρι σήμερα μία παρόμοια ευρεία ανάλυση, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη.

2.8. Η ΟΚΕ τονίζει ότι ούτε και το 1998 ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή πρώτων υλών για βιομηχανικούς σκοπούς. Εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι σχετικές πρωτοβουλίες δεν προβλέπονται ούτε βάσει της παρούσας δέσμης τιμών. Αντιθέτως, όπως πάντα, οι προϋποθέσεις για την παραγωγή ανανεώσιμων πρώτων υλών αλλάζουν κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μη μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει λόγος για σταθερές συνθήκες σ' αυτόν τον κλάδο παραγωγής, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Ακόμη περισσότερο διότι το ποσοστό ελαιούχων σπόρων για μη διατροφή μειώθηκε έντονα.

2.9. Παρά την παραίτηση της Επιτροπής, η ΟΚΕ ελπίζει ότι θα εκτελεστούν οι επικείμενες εργασίες και ότι στο μέλλον δεν θα προκύψουν αβεβαιότητες σε νομοθετικούς τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη γεωργία και τον τομέα διατροφής.

3. Ειδικές παρατηρήσεις

3.1. Σιτηρά

3.1.1. Η ΟΚΕ λαμβάνει γνώση του γεγονότος ότι για τα δημητριακά δεν προβλέπεται καμία τροποποίηση των θεσμικών τιμών ή επιδοτήσεων.

3.1.2. Η ΟΚΕ επικροτεί το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν επιδίωξε τη μείωση των μηνιαίων προσαυξήσεων. Η διατήρηση των τελευταίων, τουλάχιστον στο σημερινό τους ύψος, είναι ιδιαίτερα σημαντική και από μελλοντική άποψη.

3.1.3. Η ΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής η ρύθμιση για τις κυρώσεις σε περίπτωση υπέρβασης των υδροδοτούμενων εκτάσεων να συνεπάγεται ανάλογες και όχι δυσανάλογες περικοπές, δεδομένου ότι έτσι απλοποιείται και το σύστημα.

3.1.4. Επειδή ενισχύθηκαν και άλλο οι πιέσεις στις τιμές των σιτηρών και κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους αυξήθηκαν περισσότερο οι ποσότητες παρέμβασης, Η ΟΚΕ τάσσεται τόσο υπέρ της διατήρησης του ποσοστού απόσυρσης από την καλλιέργεια στο 10 % για την εσοδεία του 2000 όσο και για τη χρησιμοποίηση μέσων σταθεροποίησης της αγοράς. Επιπλέον, προτείνει να οριστεί το ανώτατο όριο υγρασία για τις παρεμβάσεις στον τομέα των σιτηρών στο 15 %.

3.2. Ρύζι

3.2.1. Η ΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για μη μείωση των μηνιαίων προσαυξήσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δυσχερής κατάσταση της αγοράς ρυζιού.

3.2.2. Λόγω της δυσχερούς κατάστασης, η ΟΚΕ αναμένει ότι, έως την μεταρρύθμιση της ΟΚΑ για το ρύζι, θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να σταθεροποιηθεί η αγορά.

3.3. Ζάχαρη

3.3.1. Η ΟΚΕ προτείνει να επανεξετάσει η Επιτροπή εάν η προβλεπόμενη περικοπή των μηνιαίων πληρωμών αποθεματοποίησης μπορεί να δικαιολογηθεί επαρκώς. Στον ισχυρισμό της Επιτροπής για τη σταθερή κατάσταση των επιτοκίων αντίκειται, εκτός άλλων, το γεγονός ότι η καθιέρωση του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 1999, είχε ως συνέπεια μία μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης της τάξεως του 1,54 % κατά μέσο όρο, εκφραζόμενη σε εθνικά νομίσματα. Εξάλλου, χρειάζεται ακόμη να εξετασθεί ακριβώς κατά πόσο οι συνθήκες στην Ιταλία καθιστούν πραγματικά περιττό τον καθορισμό μιας παράγωγης τιμής παρέμβασης.

3.4. Κλωστικά φυτά

3.4.1. Η ΟΚΕ εκτιμά το γεγονός ότι στους τομείς του λίνου και της κάνναβης δεν προτείνεται μείωση των πριμοδοτήσεων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

3.4.2. Συνιστάται να επιδιωχθεί μία απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έτσι ώστε π.χ. να μην είναι αναγκαία η συμπλήρωση διαφόρων εντύπων για τη διατήρηση των πριμοδοτήσεων. Σημειώνεται ακόμη ότι το τρέχον καθεστώς των συντελεστών στον τομέα του λίνου προκαλεί σημαντικές διοικητικές δαπάνες και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ. Συνεπώς, και στον τομέα αυτό πρέπει να επιδιωχθεί μία απλούστευση μέσω της κατάργησης της σχετικής ρύθμισης.

3.5. Οίνος

3.5.1. Όσον αφορά τον οίνο, η ΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα διατηρηθούν μέχρι να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. Για το λόγο αυτό, οι εξαιρέσεις που καθιερώνονται στη δέσμη τιμών για ορισμένα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διατηρηθούν.

3.6. Οπωροκηπευτικά

3.6.1. Η ΟΚΕ λαμβάνει γνώση του ότι, στη συνέχεια της μεταρρύθμισης της ΚΟΑ για τα οπωροκηπευτικά το 1997, δεν προτάθηκε καμία τροποποίηση.

3.6.2. Η μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού σ' αυτόν τον σημαντικό τομέα πρέπει να θεωρηθεί κρίσιμη, εκτός άλλων, επειδή με την τροποποίηση του συστήματος επιδοτήσεων για τα εσπεριδοειδή ασκούνται έντονες πιέσεις στις τιμές.

3.7. Σπόροι προς σπορά

3.7.1. Η ΟΚΕ λαμβάνει υπό σημείωση τις προτάσεις της Επιτροπής για τροποποίηση του βασικού κανονισμού σχετικά με τους σπόρους προς σπορά. Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η πρόταση για τον καθορισμό των ενισχύσεων σε σχέση με την πολυετή ήρα (Lolium perenne L.) συνεπάγεται μείωση των ενισχύσεων για μία συγκεκριμένη ποικιλία με αποτέλεσμα ορισμένοι σποροπαραγωγοί να τίθενται σε μειονεκτική θέση.

3.8. Κτηνοτροφικά προϊόντα

3.8.1. Η ΟΚΕ λαμβάνει υπό σημείωση ότι για το γάλα, το βόειο, το πρόβειο, το αίγειο, καθώς επίσης και για το χοίρειο κρέας δεν προβλέπονται τροποποιήσεις των θεσμικών τιμών ή των πριμοδοτήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχουν οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων για το εισόδημα των γεωργών, η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει το σύνολο των υφιστάμενων μέσων για τη σταθεροποίηση της αγοράς και ιδίως τη βελτίωση της κατάστασης των αγορών χοιρείου κρέατος.

3.8.2. Η ΟΚΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης της εξαίρεσης από το ανώτατο όριο των 90 ζώων στα νέα κρατίδια της Γερμανίας.

Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 1999.

Η Πρόεδρος

της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Beatrice RANGONI MACHIAVELLI

(1) EE C 59 της 1.3.1999, σ. 1-27.

Top