EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999AC0447

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή μέτρων ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα στις τρίτες χώρες»

ΕΕ C 169 της 16.6.1999, p. 8 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51999AC0447

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή μέτρων ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα στις τρίτες χώρες»

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 169 της 16/06/1999 σ. 0008


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Πρόταση κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή μέτρων ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα στις τρίτες χώρες"

(1999/C 169/04)

Την 1η Απριλίου 1999, σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 148 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανωτέρω πρόταση.

Το τμήμα γεωργίας, ανάπτυξης της υπαίθρου και περιβάλλοντος, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, ενέκρινε τη γνωμοδότησή του στις 9 Απριλίου 1999 βάσει εισηγητικής έκθεσης του κ. Espuny Moyano.

Κατά την 363η σύνοδο ολομέλειας της 28ης και 29ης Απριλίου 1999 (συνεδρίαση της 29ης Απριλίου 1999), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 78 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 9 αποχές.

1. Εισαγωγή

1.1. Η πρόταση κανονισμού δημιουργεί ένα μέσο κοινοτικής προώθησης των γεωργικών προϊόντων στις τρίτες χώρες μέσω της πλήρους ή μερικής χρηματοδότησης εκ μέρους της Κοινότητας μιας σειράς ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης γενικού χαρακτήρα που, βασισμένες στην αρχή της επικουρικότητας και της συμπληρωματικότητας, συμβάλλουν στην ενίσχυση της εικόνας των κοινοτικών προϊόντων επιφέροντας μία πρόσθετη αξία στις ενέργειες που προωθούνται από τις εθνικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς παράγοντες.

1.2. Η πρόταση κανονισμού περιορίζεται στη θέσπιση των γενικών κριτηρίων επιλογής:

1.2.1. αφενός, των προϊόντων που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το κοινοτικό μέσο προώθησης: προϊόντα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση ή μεταποίηση με δυνατότητες εμπορίας ειδικά, χωρίς επιστροφές κατά την εξαγωγή, και τυπικών προϊόντων ή προϊόντων ποιότητας με ισχυρή προστιθέμενη αξία·

1.2.2. αφετέρου, των αγορών των τρίτων χωρών στις οποίες θα αναληφθούν οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που προβλέπονται: αγορές με μεγάλη πραγματική ή δυνητική ζήτηση.

1.3. Η εφαρμογή των ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης έχει σχεδιαστεί σε τρεις θεμελιώδεις φάσεις:

1.3.1. η συγκεκριμένη επιλογή τόσο των επιλέξιμων προϊόντων όσο και των αγορών προορισμού θα πραγματοποιείται κάθε δύο έτη από την Επιτροπή στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπονται για τις αντίστοιχες επιτροπές διαχείρισης των ενδιαφερόμενων τομέων. Αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο να είναι προαιρετική η διαβούλευση με τη μόνιμη ομάδα ενίσχυσης των γεωργικών προϊόντων της συμβουλευτικής επιτροπής ποιότητας και καθαρότητας της γεωργικής παραγωγής·

1.3.2. η έγκριση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης και ενημέρωσης που προτείνονται από τις επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις του τομέα ή των ενδιαφερόμενων τομέων, που θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν αποδεκτά από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής, από τη στιγμή που θα ενημερωθούν οι αρμόδιες επιτροπές διαχείρισης και ύστερα από ενδεχόμενες διαβουλεύσεις με τη συμβουλευτική επιτροπή ποιότητας και καθαρότητας της γεωργικής παραγωγής·

1.3.3. η διαχείριση και η εκτέλεση των ενεργειών που έχουν επιλεγεί ανατίθεται από την Επιτροπή, μέσω ανοικτού ή περιορισμένου διαγωνισμού, σε έναν ή περισσότερους οργανισμούς που είναι έμπειροι στα προϊόντα και στις αγορές προορισμού και οι οποίοι διαθέτουν τα αναγκαία μέσα. Για τον τομέα του ελαιολάδου, προβλέπεται ρητά η δυνατότητα να ανατεθεί η αποστολή αυτή στο διεθνές ελαιουργικό συμβούλιο.

1.4. Εκτός από ορισμένα ειδικά μέτρα που θα χρηματοδοτούνται κατά 100 % από την Κοινότητα, η πρόταση προβλέπει ένα σύστημα συγχρηματοδότησης των προβλεπόμενων ενεργειών με τη συμμετοχή:

1.4.1. της Κοινότητας, έως μέγιστο ποσοστό 50 % του πραγματικού κόστους των ενεργειών, με διαφορετική διαμόρφωση της χρηματοδοτικής της συμμετοχής σε περίπτωση πολυετών προγραμμάτων εντός μιας αυξανόμενης ψαλίδας μεταξύ 60 % και 40 %·

1.4.2. των ενδιαφερόμενων κρατών μελών έως μέγιστο ποσοστό 20 %·

1.4.3. της ή των ιδιωτικών οργανώσεων προώθησης, που αναλαμβάνουν το υπόλοιπο πραγματικό κόστος των ενεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις - που θα πρέπει να δικαιολογούνται καταλλήλως - στις οποίες το πρόγραμμα παρουσιάζει έκδηλο κοινοτικό ενδιαφέρον, οι ιδιωτικές οργανώσεις προώθησης μπορούν να αναλαμβάνουν αντίστοιχη συμμετοχή των κρατών μελών.

1.5. Η πρόταση προβλέπει ότι η Επιτροπή θα υποβάλλει κάθε δύο χρόνια στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερωτική έκθεση για την εφαρμογή των προβλεπόμενων ενεργειών.

1.6. Τέλος, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τη χρηματοδοτική συμμετοχή της Κοινότητας είναι 15 εκατ. Ευρώ το χρόνο στην περίοδο που περιλαμβάνεται μεταξύ του 2000 και του 2003.

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Η ΟΚΕ δέχεται θετικά την πρωτοβουλία αυτή σε μία στιγμή όπως η σημερινή που η κοινή γεωργική πολιτική βρίσκεται σε κρίσιμη φάση ριζικών αλλαγών που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

2.2. Οι αλλαγές αυτές, που αποβλέπουν στην ολοκλήρωση του προτύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον τομέα των γεωργικών προϊόντων γενικά και των γεωργικών προϊόντων διατροφής ειδικότερα, θα πρέπει να προσανατολιστούν στην ενίσχυση των ουσιαστικών χαρακτηριστικών του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η αποστολή της Ένωσης όσον αφορά τον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

2.3. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε τρίτες χώρες και να διατηρηθεί η ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

2.4. Η ΟΚΕ υποστηρίζει την ιδέα ότι μία από τις πιο κατάλληλες μορφές διατήρησης και ενίσχυσης της θέσης αυτής είναι η υποστήριξη των μέτρων προώθησης των εξαγωγών, δεδομένου ότι:

2.4.1. τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, τα γεωργικά προϊόντα διατροφής καθώς και τα δασικά προϊόντα παρέχουν αναμφίβολα μία άλλη ποικιλία και υψηλή ποιότητα και αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως θαυμάσια βάση για την προώθηση και την υποστήριξη της κατανάλωσης σε τρίτες χώρες·

2.4.2. όλες οι χώρες του κόσμου, και ειδικά οι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι και ανταγωνιστές μας (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς ...) διαθέτουν από πολύ καιρό δραστήριες πολιτικές προώθησης·

2.4.3. πρόκειται για ουδέτερες πολιτικές από τη σκοπιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που χωρίς αμφιβολία θα βοηθήσουν την Ένωση να ενισχύσει την εικόνα και την αξία των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές·

2.4.4. διαπιστώνεται μία γενικευμένη τάση προς τη μείωση των επιστροφών στην εξαγωγή που επιβάλλεται από τη Συμφωνία του Μαρακές·

2.4.5. τέλος, η προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στο εξωτερικό θα ενισχύσει, στα πλαίσια μιας διάρθρωσης επικουρικότητας και συμπληρωματικότητας, τις πρωτοβουλίες που κάθε κράτος μέλος προωθεί έναντι των τρίτων χωρών σε εθνική κλίμακα.

2.5. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τις εξαγωγές κοινοτικών γεωργικών προϊόντων, γεωργικών προϊόντων διατροφής και δασικών προϊόντων, είναι ουσιαστικό οι προσπάθειες προώθησης να είναι συμπληρωματικές και συντονισμένες με τις πρωτοβουλίες που τα ίδια τα κράτη μέλη, οι γεωργικές οργανώσεις και οι επιχειρήσεις τους εφαρμόζουν στις τρίτες χώρες ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό κοινές δράσεις που θα επιφέρουν συνέργιες και πρόσθετη αξία·με την έννοια αυτή:

2.5.1. η επικουρικότητα και συμπληρωματικότητα θα πρέπει να είναι οι αρχές που θα εμπνέουν την κοινοτική δράση προώθησης των γεωργικών προϊόντων στις τρίτες χώρες·

2.5.2. η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να προωθηθεί από την οπτική της συγχρηματοδότησης που αυτή επιτρέπει: όχι μόνο συνένωση πόρων αλλά επίσης συμμετοχή και συνυπευθυνότητα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών προς το στόχο της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

2.6. Γι' αυτό, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι μολονότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο κοινοτικό και εθνικό δημόσιο επίπεδο, τελικά το ιδιωτικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί το κλειδί της πολιτικής αυτής. Η γενικευμένη προώθηση που τόσο η Ένωση όσο και τα κράτη μέλη υποστηρίζουν θα πρέπει να συμπληρωθεί με ιδιωτικές επενδύσεις, και αυτό συνεπάγεται ότι οι τα εμπορικά σήματα θα θεωρούνται το κύριο στοιχείο του συνόλου.

2.7. Τέλος, η ΟΚΕ θεωρεί ότι για να διαθέτει η κοινοτική πολιτική προώθησης την ελάχιστη απαιτούμενη αποτελεσματικότητα όσον αφορά το στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των κοινοτικών γεωργικών προϊόντων, είναι απαραίτητο να διαθέτει τους αναγκαίους πόρους·η ΟΚΕ διαπιστώνει με λύπη της ότι ο προϋπολογισμός που προτείνεται από την Επιτροπή είναι σαφέστατα ανεπαρκής.

3. Ειδικές παρατηρήσεις

3.1. Οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης δεν θα πρέπει να προσανατολίζονται σε συνάρτηση με τις εμπορικές αλλαγές (άρθρο 1 παράγραφος 2), ωστόσο, για λόγους συμπληρωματικότητας και αποτελεσματικότητας του πολλαπλασιαστικού φαινομένου της κοινοτικής δράσης σε σχέση με τις εθνικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αυτό δεν θα πρέπει να αντιστοιχεί σε αυτόματο αποκλεισμό από τα οφέλη αυτού του μέσου όλων των ενεργειών γενικού χαρακτήρα που εντάσσονται σε ευρύτερα προγράμματα προώθησης που περιλαμβάνουν στοιχεία που συνδέονται με τα εμπορικά σήματα και τα οποία σε τελευταία ανάλυση αποτελούν τον τελικό στόχο της δραστηριότητας προώθησης.

3.2. Οι ενέργειες που προωθούνται από την πρόταση (άρθρο 2) συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα παραδοσιακά μέσα μιας γενικά αποδεκτής πολιτικής προώθησης· ωστόσο, η ΟΚΕ θεωρεί ότι ο κατάλογος αυτός ενεργειών θα πρέπει να συμπληρωθεί και να διευκρινιστεί με τα ακόλουθα στοιχεία:

3.2.1. η ΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί η δράση της Κοινότητας στην ενημέρωση σχετικά με τις κοινές γενικές πτυχές, όπως είναι η ποιότητα, η υγιεινή, η επισιτιστική ασφάλεια των ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωριστεί η διάδοση των εγγενών πολιτιστικών αξιών των οποίων τα προϊόντα αυτά είναι φορείς·

3.2.2. οι μελέτες αγοράς [άρθρο 2, εδάφιο ε)] θα πρέπει να επιδιώξουν, πέρα από την καλύτερη γνώση της ζήτησης των τρίτων χωρών, και την ανάλυση των προϋποθέσεων πρόσβασης στις αγορές καθώς και των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζουν (τελωνειακοί ή μη τελωνειακοί φραγμοί, φορολογία, καθεστώς επενδύσεων, κ.λπ.) όπως επίσης των διαύλων διανομής·

3.2.3. προώθηση συμποσίων, συναντήσεων και σεμιναρίων, με επιλεγμένο ακροατήριο (εισαγωγείς, διανομείς, γιατροί, εστιάτορες, ειδικευμένος τύπος και άλλοι φορείς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης), για να ενημερωθούν σχετικά με τα χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ·

3.2.4. άμεσες αποστολές και αποστολές αγοραστών·

3.2.5. οι μελέτες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης [άρθρο 2 εδάφιο α)], μολονότι αποτελούν κατάλληλο μέσο για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των ενεργειών, δεν αποτελούν ενέργειες προώθησης με τη στενή έννοια. Για να εξασφαλιστεί η ορθή χρήση των δημοσιονομικών πόρων και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, η ΟΚΕ προτείνει αντίθετα να αφιερωθούν επαρκείς πόροι για την πραγματοποίηση ανεξάρτητου ελέγχου της δυνατότητα αξιοποίησης τωναποτελεσμάτων των επωφελούμενων προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για τον κανονισμό αυτό να είναι υψηλότερος από τον προτεινόμενο από την Επιτροπή.

3.3. Όσον αφορά τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τρίτων χωρών (άρθρο 4), θα πρέπει να ληφθούν ειδικώς υπόψη οι αγορές με πραγματική ή εν δυνάμει ζήτηση που αποτελούν το στόχο των ενεργειών προώθησης που αναλαμβάνονται από τα κράτη μέλη και τους δικούς τους οικονομικούς φορείς με στόχο να διευκολυνθεί και να παγιωθεί η διείσδυσή τους. Στην περίπτωση αναπτυσσόμενων χωρών, οι ενέργειες προώθησης θα πρέπει εν πάση περιπτώσει να λαμβάνουν υπόψη τις αναγκαιότητες της ανάπτυξής τους, δίδοντας προτεραιότητα στα προϊόντα που στην περίπτωσή τους είναι συμπληρωματικά των αυτοχθόνων προϊόντων ή σε εκείνα που δεν έχουν αντίστοιχα στις εν λόγω αγορές.

3.4. Λόγω του συστήματος συγχρηματοδότησης από την Επιτροπή, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή των κρατών μελών και των ιδιωτικών οργανώσεών τους στις αποφάσεις σχετικά με τον κατάλογο των επωφελούμενων προϊόντων καθώς και των αγορών προορισμού (άρθρο 5), τα επιλεγόμενα προγράμματα (άρθρο 7) και την επιλογή των οργανισμών στους οποίους ανατίθεται η διαχείριση, η εκτέλεση και η αξιολόγηση των ενεργειών (άρθρο 8). Με την έννοια αυτή η ΟΚΕ προτείνει:

3.4.1. τη δημιουργία ad hoc επιτροπής διαχείρισης της προώθησης οριζόντιου χαρακτήρα για τον κανονισμό αυτό στην οποία να διασφαλίζεται η συμμετοχή των αρμόδιων εθνικών εμπειρογνωμόνων στα θέματα της προώθησης των γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες, και αυτό με στόχο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και ο συντονισμός της κοινωνικής δράσης στα θέματα της προώθησης·

3.4.2. υποχρεωτική διαβούλευση και όχι απλώς προαιρετική όπως προτείνει η Επιτροπή, για τη μόνιμη ομάδα προώθησης της συμβουλευτικής επιτροπής.

3.5. Η ΟΚΕ συμφωνεί ότι είναι σκόπιμο να μπορέσει η Κοινότητα να υλοποιήσει τις ενέργειες προώθησης για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές μέσω του διεθνούς ελαιουργικού συμβουλίου, λόγω των θαυμάσιων αποτελεσμάτων και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί έως σήμερα. Η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να προβληματιστεί σχετικά με τη σκοπιμότητα προσφυγής στο ΔΕΣ καθώς επίσης και με τις δράσεις προώθησης στο εσωτερικό της ΕΕ.

3.6. Η ΟΚΕ υποστηρίζει το σύστημα συγχρηματοδότησης που προτείνεται από την Επιτροπή, δεδομένου ότι ο δημοσιονομικός συμβιβασμός των οικονομικών παραγόντων αποτελεί ένα τρόπο για την εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής, την ορθή χρήση των δημοσιονομικών πόρων και την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων των πρωτοβουλιών προώθησης. Ωστόσο, η οικονομική συμμετοχή των κρατών μελών μπορεί, κατά περίπτωση, να είναι προαιρετική.

3.7. Τέλος, έχοντας επίγνωση του σημαντικού ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει αυτό το μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, η ΟΚΕ κρίνει ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι πολύ ανεπαρκής για να ολοκληρωθούν οι προτεινόμενοι στόχοι, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει από τη μείωση των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Με την έννοια αυτή:

3.7.1. η ΟΚΕ καλεί την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταβάλουν προσπάθεια για την αύξηση του προϋπολογισμού αυτού υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η αύξηση αυτή δεν θα γίνει εις βάρος των πόρων που προορίζονται σήμερα για την προώθηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

3.7.2. έχει την πεποίθηση ότι η προβλεπόμενη περιοδική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του κανονισμού αυτού θα οδηγήσει στη σταθερή αύξηση των πόρων αυτών.

4. Τελικές παρατηρήσεις

4.1. Η ενίσχυση των κοινοτικών γεωργικών προϊόντων διατροφής στις τρίτες χώρες θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της υπό κατάρτισης κοινής γεωργικής πολιτικής, εάν επιθυμούμε να συνεχίσει η Ένωση να κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.

4.2. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα προϋποθέτει, εάν ληφθούν υπόψη οι σημερινοί και μελλοντικοί περιορισμοί από την άποψη της ΓΣΔΕ, το άνοιγμα νέων διεξόδων σε τρίτες χώρες με κατάλληλα, σύγχρονα και επαρκώς εξοπλισμένα μέσα, όπως πράττουν ήδη οι κύριοι ανταγωνιστές μας.

4.3. Η συμπληρωματικότητα και επικουρικότητα ΕΕ-κρατών μελών είναι ο χρυσός κανόνας οποιασδήποτε κοινής δράσης. Είναι λογικό για το λόγο αυτό σε μία κοινή διαχείριση της πρωτοβουλίας αυτής οι κοινοτικές αρχές, οι εθνικές αρχές και οι επαγγελματικές οργανώσεις να εργαστούν συντονισμένα για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη.

4.4. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ουσιαστική, τόσο όσον αφορά την κατάρτιση όσο και το σχεδιασμό των προγραμμάτων και των δράσεων όπως επίσης και τη χρηματοδότησή τους. Αυτή η χρηματοδοτική δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστεί όχι μόνο ως μέσο για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή αυτή αλλά επίσης και ως εγγύηση για την επίτευξη του τελικού στόχου κάθε ενέργειας προώθησης: υποστήριξη των ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιοσκευασμάτων, και τοπικών ονομασιών και ονομασιών ποιότητας.

Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 1999.

Η Πρόεδρος

της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Beatrice RANGONI MACHIAVELLI

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της γνωμοδότησης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Η τροπολογία του τμήματος, το κείμενο της οποίας παρατίθεται κατωτέρω, απορρίφθηκε κατά τις συζητήσεις.

Σημείο 4.1

Μετά από τις λέξεις "Η ενίσχυση των κοινοτικών προϊόντων διατροφής στις τρίτες χώρες" να προστεθούν τα εξής: "ως συμπλήρωμα των επιστροφών στην εξαγωγή."

Αιτιολογία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σε σύνοδο ολομέλειας την ακόλουθη τροπολογία: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά τη δυνατότητα κατάργησης των επιστροφών στις εξαγωγές και την εν μέρει διάθεση των πόρων που θα ελευθερωθούν με τον τρόπο αυτό για δράσεις προώθησης."

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ταχθεί κατά της τροπολογίας, έχει σημασία για την ΟΚΕ να λάβει θέση ως προς την εν λόγω εξέλιξη στο Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία των δύο ξεχωριστών αλλά συμπληρωματικών μέσων μίας ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής εξαγωγών, δηλαδή των επιστροφών στη εξαγωγή και των δράσεων προώθησης.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψήφοι υπέρ: 27, ψήφοι: κατά: 31, αποχές: 32.

Top