EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2660

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/2660 της Επιτροπής, της 28ης Νοεμβρίου 2023, για την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής

C/2023/8101

ΕΕ L, 2023/2660, 29.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2660/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2660/oj

European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά L


2023/2660

29.11.2023

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/2660 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Νοεμβρίου 2023

για την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 20 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2324 της Επιτροπής (2) ανανεώθηκε η έγκριση της δραστικής ουσίας glyphosate (γλυφοσάτη) έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του μέρους Β του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής (3).

(2)

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019, η αιτούσα (η ομάδα ανανέωσης της άδειας της δραστικής ουσίας glyphosate - Glyphosate Renewal Group) υπέβαλε αίτηση για την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate στην ομάδα αξιολόγησης της ουσίας glyphosate (AGG), η οποία αποτελείται από τις Γαλλία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες και Σουηδία, οι οποίες ορίστηκαν να ενεργήσουν από κοινού ως κράτος-μέλος εισηγητής (4), σύμφωνα με το άρθρο 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012 της Επιτροπής (5) και εντός της χρονικής περιόδου που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο.

(3)

H αιτούσα υπέβαλε τους συμπληρωματικούς φακέλους στην AGG, στην Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής: Αρχή), σύμφωνα με το άρθρο 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012. H AGG διαπίστωσε ότι η αίτηση μπορούσε να γίνει δεκτή.

(4)

Στις 15 Ιουνίου 2021 η AGG υπέβαλε στην Αρχή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (στο εξής: Οργανισμός) τις αξιολογήσεις της της δραστικής ουσίας glyphosate με τη μορφή σχεδίου έκθεσης για την αξιολόγηση της ανανέωσης και έκθεσης που περιέχει πρόταση για εναρμονισμένη ταξινόμηση και επισήμανση βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), αντίστοιχα. Στο σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της ανανέωσης, η AGG πρότεινε την ανανέωση της έγκρισης της ουσίας glyphosate με βάση την εκτίμηση κινδύνου που διενήργησε.

(5)

Η Αρχή έθεσε τον συμπληρωματικό συνοπτικό φάκελο στη διάθεση του κοινού. Διαβίβασε, επίσης, το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της ανανέωσης στην αιτούσα και στα κράτη μέλη για την υποβολή παρατηρήσεων και ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση επ’ αυτού. Η Αρχή διαβίβασε τις παρατηρήσεις που έλαβε στην Επιτροπή.

(6)

Η AGG, από κοινού με την Αρχή, εξέτασε όλες τις παρατηρήσεις που έλαβε σχετικά με το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της ανανέωσης και τις απαντήσεις της αιτούσας σε αυτές. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012, η Αρχή ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες από την αιτούσα.

(7)

Δεδομένου του όγκου των νέων πληροφοριών που ελήφθησαν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, των εργασιών που χρειάστηκε να εκτελέσει η AGG μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων που ελήφθησαν και της ανάγκης να αξιολογηθούν οι πρόσθετες πληροφορίες που ζήτησε η Αρχή από την αιτούσα, η AGG ανέφερε ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την υποβολή επικαιροποιημένου σχεδίου έκθεσης για την αξιολόγηση της ανανέωσης. Ως εκ τούτου, στις 10 Μαΐου 2022, η Αρχή και ο Οργανισμός ανακοίνωσαν ότι η παράδοση των συμπερασμάτων της Αρχής θα καθυστερήσει έως τον Ιούλιο του 2023.

(8)

Στις 30 Μαΐου 2022 η επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων του Οργανισμού εξέδωσε γνώμη σχετικά με την εναρμονισμένη ταξινόμηση και επισήμανση της ουσίας glyphosate (7), στην οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη ταξινόμηση της ουσίας glyphosate, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, θα πρέπει να διατηρηθεί. Η επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι, με βάση τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες και με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό, η ουσία glyphosate δεν πληροί τα κριτήρια για να ταξινομηθεί ως καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος ή τοξική για την αναπαραγωγή.

(9)

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση της ουσίας glyphosate καθυστέρησε για λόγους εκτός του ελέγχου της αιτούσας, η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να παρατείνει, σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, την περίοδο έγκρισης της ουσίας glyphosate κατά ένα έτος, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023 (8).

(10)

Στις 6 Ιουλίου 2023 η Αρχή κοινοποίησε στην Επιτροπή το συμπέρασμα της επιστημονικής εκτίμησης κινδύνου σχετικά με το κατά πόσον η δραστική ουσία glyphosate μπορεί να αναμένεται ότι πληροί τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 (9).

(11)

Η Επιτροπή κάλεσε την αιτούσα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με το συμπέρασμα της Αρχής και, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012, σχετικά με το σχέδιο της έκθεσης ανανέωσης. Η αιτούσα υπέβαλε τα σχόλιά της, τα οποία εξετάστηκαν προσεκτικά και ελήφθησαν υπόψη.

(12)

Η Επιτροπή υπέβαλε το σχέδιο έκθεσης ανανέωσης για την ουσία glyphosate, καθώς και σχέδιο του παρόντος κανονισμού στη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών στις 13 Ιουλίου 2023 και στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, αντίστοιχα.

(13)

Έχει αποδειχθεί για μία ή περισσότερες αντιπροσωπευτικές χρήσεις ενός τουλάχιστον φυτοπροστατευτικού προϊόντος που περιέχει τη δραστική ουσία glyphosate ότι πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ανανεωθεί η έγκριση της ουσίας glyphosate.

(14)

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 του ίδιου κανονισμού και με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις καθώς και τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, είναι, ωστόσο, αναγκαίο να προβλεφθούν ορισμένοι όροι και περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής επιβεβαιωτικών πληροφοριών.

(15)

Ειδικότερα, είναι σκόπιμο να καθοριστούν ανώτατα όρια για ορισμένες σημαντικές από τοξικολογική άποψη προσμείξεις που ενδέχεται να περιέχονται στο τεχνικό υλικό όπως αυτό παρασκευάζεται, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η δραστική ουσία glyphosate που χρησιμοποιείται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

(16)

Με βάση τα πορίσματα της εκτίμησης κινδύνου, είναι επίσης αναγκαίο να απαιτείται από τα κράτη μέλη να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες τεχνικές πτυχές κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate.

(17)

Για να εξασφαλιστεί ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate δεν έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων ούτε μη αποδεκτές επιδράσεις στο περιβάλλον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή επαρκών στοιχείων σχετικά με τα βοηθητικά που περιέχονται σε αυτά, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των μη αποδεκτών βοηθητικών, όπως ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/574 της Επιτροπής (10).

(18)

Ορισμένες καλλιέργειες ενδέχεται να καλλιεργούνται σε αγρούς στους οποίους κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο είχε χρησιμοποιηθεί glyphosate. Δεδομένου ότι η Αρχή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκτίμηση κινδύνου για τους καταναλωτές όσον αφορά τα υπολείμματα που ενδέχεται να υπάρχουν στις εν λόγω καλλιέργειες με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate θα πρέπει να απαιτείται από τα κράτη μέλη να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση της έκθεσης των καταναλωτών για τις επόμενες καλλιέργειες.

(19)

Δεν διαπιστώθηκε ανησυχία για τον κίνδυνο άμεσης έκπλυσης της ουσίας glyphosate και των μεταβολιτών της στα υπόγεια ύδατα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης από ομοτίμους σημειώθηκε ότι τα υπόγεια ύδατα ενδέχεται να εκτεθούν μέσω της διείσδυσης της όχθης σε αυτά και/ή της σύνδεσης των συστημάτων επιφανειακών υδάτων με τους υδροφόρους ορίζοντες, για τα οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, είναι πιθανό ορισμένες μη γεωργικές χρήσεις της ουσίας glyphosate σε σφραγισμένες επιφάνειες και σε περιοχές με πολύ διαπερατά εδάφη να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο έκπλυσης στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Ως εκ τούτου, κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των υπόγειων υδάτων σε ευάλωτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με πολύ διαπερατά εδάφη, και γενικά στην προστασία των επιφανειακών υδάτων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για την άντληση πόσιμου νερού, λαμβάνοντας υπόψη ειδικά τις χρήσεις σε σφραγισμένες επιφάνειες.

(20)

Για ορισμένες χρήσεις της ουσίας glyphosate που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης, εντοπίστηκε υψηλός κίνδυνος για τα μικρά φυτοφάγα θηλαστικά κατά τη διενέργεια συντηρητικής αξιολόγησης (βαθμίδα 1) χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες παράμετροι σχετικά με την έκθεση, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αξιόπιστα δεδομένα υψηλότερης βαθμίδας κατάλληλα για τον σκοπό αυτό. Ως εκ τούτου, κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση του κινδύνου για τα μικρά φυτοφάγα θηλαστικά, ιδίως για τις χρήσεις για τις οποίες ο κίνδυνος αυτός εντοπίστηκε από την Αρχή, και, όπου είναι αναγκαίο, να επιβάλλουν κατάλληλα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου, όπως ο περιορισμός του χρόνου χρήσης, του αριθμού των εφαρμογών ή της μέγιστης δόσης. Με βάση το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου, θεωρείται επίσης σκόπιμο να καθοριστούν μέγιστες δόσεις χρήσης που θα πρέπει κανονικά να εφαρμόζονται, εκτός εάν το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου που διενεργείται για συγκεκριμένη χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος δείχνει ότι μια υψηλότερη δόση δεν οδηγεί σε μη αποδεκτές επιδράσεις σε μικρά φυτοφάγα θηλαστικά.

(21)

Η Αρχή δεν εντόπισε μη αποδεκτούς κινδύνους για τα μη στοχευόμενα χερσαία φυτά κατά την εξέταση της πιθανής έκθεσης από τη μετατόπιση ψεκαστικού νέφους σε περίπτωση εφαρμογής ορισμένων μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου. Τα μη στοχευόμενα υδρόβια φυτά μπορεί επίσης να εκτεθούν σε τέτοια μετατόπιση. Για να αποφευχθούν τυχόν μη αποδεκτές επιδράσεις σε μη στοχευόμενα χερσαία και υδρόβια φυτά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη την πιθανή έκθεση διά της επαφής από τη μετατόπιση ψεκαστικού νέφους και να επιβάλλουν κατάλληλα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate.

(22)

Μολονότι δεν προσδιορίστηκαν άμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ανανέωσης της έγκρισης της ουσίας glyphosate, δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστούν πιθανές έμμεσες επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω τροφικών αλληλεπιδράσεων που προκαλούνται από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές γεωργοπεριβαλλοντικές συνθήκες και, όπου είναι αναγκαίο, να επιβάλλουν μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου και/ή όρους και περιορισμούς χρήσης.

(23)

Ελλείψει μεθόδων και κατευθυντήριων γραμμών που να έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μεθόδους που θεωρούν κατάλληλες για τον προσδιορισμό των πιθανών έμμεσων επιπτώσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate, και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές γεωργοπεριβαλλοντικές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, εάν εντοπίσουν τέτοιες πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και εάν υπάρχουν πρακτικές εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου ή πρόληψης με μικρότερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ειδικούς όρους ή περιορισμούς χρήσης για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη εάν υπάρχουν πρακτικές εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου ή πρόληψης με μικρότερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

(24)

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος συμφωνημένες μέθοδοι ή κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των έμμεσων επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα σε επίπεδο Ένωσης, οι επιβεβαιωτικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω τροφικών αλληλεπιδράσεων θα πρέπει να υποβάλλονται από την αιτούσα μόλις καταστούν διαθέσιμες κατάλληλες μέθοδοι και κατευθυντήριες γραμμές.

(25)

Επιπλέον, άλλες διατάξεις της Ένωσης που αποσκοπούν στην προστασία και την προώθηση της βιοποικιλότητας στα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών οικοσυστημάτων, ενδέχεται επίσης να είναι συναφείς όταν εξετάζεται η μείωση τυχόν επιπτώσεων της ουσίας glyphosate στη βιοποικιλότητα. Ειδικότερα, δυνάμει της οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11), σε συνδυασμό με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα.

(26)

Οι χρήσεις από μη επαγγελματίες χρήστες δεν αποτελούσαν μέρος των αντιπροσωπευτικών χρήσεων που υπέβαλε η αιτούσα και, ως εκ τούτου, δεν αξιολογήθηκαν. Συνεπώς, τα κράτη μέλη, κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων για την έγκρισή τους, θα πρέπει να υποχρεούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις χρήσεις από μη επαγγελματίες χρήστες.

(27)

Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate για χρήσεις πριν από τη συγκομιδή ενδέχεται να μην συμμορφώνεται πάντα με την οδηγία 2009/128/ΕΚ σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Συνεπώς, τα κράτη μέλη, κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων για την έγκρισή τους, θα πρέπει να υποχρεούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις χρήσεις πριν από τη συγκομιδή. Ειδικότερα, η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate για αποξήρανση για τον έλεγχο του χρονικού σημείου συγκομιδής ή για τη βελτιστοποίηση του αλωνίσματος δεν θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τις διατάξεις του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

(28)

Καθώς τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate χρησιμοποιούνται ευρέως για μη γεωργικές εφαρμογές, τα κράτη μέλη θα πρέπει, σύμφωνα με την οδηγία 2009/128/ΕΚ, να διασφαλίζουν ότι η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate ελαχιστοποιείται ή απαγορεύεται σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα δημόσια πάρκα και οι δημόσιοι κήποι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, τα προαύλια σχολείων και οι παιδικές χαρές, καθώς και κοντά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

(29)

Η οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) και η οδηγία 2009/128/ΕΚ καθορίζουν ορισμένες απαιτήσεις για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων και της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της πρόληψης της μόλυνσης του περιβάλλοντος με glyphosate και/ή τους μεταβολίτες της, και ιδίως των επιφανειακών υδάτων, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να καθορίζουν πρόσθετες απαιτήσεις παρακολούθησης κατά την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate.

(30)

Η ουσία glyphosate έχει υποβληθεί σε δύο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις από το 2012, καμία εκ των οποίων δεν έχει εντοπίσει ανησυχίες που να δείχνουν ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα συγκεντρωθούν αρκετά νέα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η έρευνα για την ουσία glyphosate έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και ενδέχεται να προκύψουν νέες γνώσεις σχετικά με τις ιδιότητες της ουσίας glyphosate που θα σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Για να εξισορροπηθούν οι ανησυχίες αυτές, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ανανέωση της έγκρισης της ουσίας glyphosate για διάστημα 10 ετών. Επιπλέον, η έγκριση της δραστικής ουσίας μπορεί να επανεξεταστεί ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009.

(31)

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2011 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(32)

Δεδομένου ότι η υφιστάμενη έγκριση της ουσίας glyphosate λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2023, και για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

(33)

Η μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών δεν διατύπωσε γνώμη εντός της προθεσμίας που καθορίστηκε από τον/την πρόεδρό της. Κρίθηκε αναγκαία η έκδοση εκτελεστικής πράξης και ο/η πρόεδρος υπέβαλε σχέδιο εκτελεστικής πράξης στην επιτροπή προσφυγών για περαιτέρω εξέταση. Η επιτροπή προσφυγών δεν διατύπωσε γνώμη,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας

Η έγκριση της δραστικής ουσίας glyphosate, όπως προσδιορίζεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, ανανεώνεται υπό τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα.

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011

Το παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος και ημερομηνία εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Νοεμβρίου 2023.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/2324 της Επιτροπής, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, για την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, και την τροποποίηση του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής (ΕΕ L 333 της 15.12.2017, σ. 10).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής, της 25ης Μαΐου 2011, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον κατάλογο των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών (ΕΕ L 153 της 11.6.2011, σ. 1).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/724 της Επιτροπής, της 10ης Μαΐου 2019, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 686/2012 όσον αφορά τον διορισμό των κρατών μελών-εισηγητών και των κρατών μελών-συνεισηγητών για τις δραστικές ουσίες γλυφοσάτη, λ-κυαλοθρίνη, imazamox και pendimethalin και την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012 όσον αφορά τη δυνατότητα από κοινού ανάληψης του ρόλου του κράτους μέλους-εισηγητή από ομάδα κρατών μελών (ΕΕ L 124 της 13.5.2019, σ. 32).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 844/2012 της Επιτροπής, της 18ης Σεπτεμβρίου 2012, για τον καθορισμό των διατάξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της διαδικασίας ανανέωσης της έγκρισης δραστικών ουσιών, που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά (ΕΕ L 252 της 19.9.2012, σ. 26), ο οποίος εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη διαδικασία ανανέωσης της έγκρισης της οικείας δραστικής ουσίας σύμφωνα με το άρθρο 17 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/1740 της Επιτροπής, της 20ής Νοεμβρίου 2020, για τον καθορισμό των διατάξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της διαδικασίας ανανέωσης της έγκρισης δραστικών ουσιών, που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012 της Επιτροπής (ΕΕ L 392 της 23.11.2020, σ. 20).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).

(7)  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (2022). Opinion of the Committee for Risk Assessment proposing harmonised classification and labelling of glyphosate [Γνώμη της επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων για την πρόταση εναρμονισμένης ταξινόμησης και επισήμανσης της ουσίας glyphosate (ISO)]· N-(φωσφονομεθυλο)γλυκίνη [αριθμός EC: 213-997-4· αριθμός CAS: 1071-83-6) (https://echa.europa.eu/registry-of-clh-intentions-until-outcome/-/dislist/details/0b0236e185e41a77).

(8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/2364 της Επιτροπής, της 2ας Δεκεμβρίου 2022, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 όσον αφορά την παράταση της περιόδου έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate (ΕΕ L 312 της 5.12.2022, σ. 99).

(9)  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), (2023). Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance glyphosate (Επιστημονική επανεξέταση της εκτίμησης κινδύνου από φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσον αφορά τη δραστική ουσία glyphosate). [EFSA Journal, 21(7), 1-52, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8164].

(10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/574 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τον προσδιορισμό των μη αποδεκτών βοηθητικών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 75 της 14.3.2023, σ. 7).

(11)  Οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων (ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 71).

(12)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Κοινή ονομασία, αριθμοί ταυτοποίησης

Ονομασία IUPAC

Καθαρότητα (1)

Ημερομηνία έγκρισης

Λήξη της έγκρισης

Ειδικές διατάξεις

Glyphosate (γλυφοσάτη)

αριθ. CAS: 1071-83-6

Αριθ. CIPAC: 284

Ν-(φωσφονομεθυλο)γλυκίνη

≥ 950 g/kg

Οι ακόλουθες προσμείξεις προκαλούν τοξικολογικές ανησυχίες και δεν υπερβαίνουν τα ακόλουθα επίπεδα στην τεχνικά καθαρή δραστική ουσία:

N-νιτρωδογλυφοσάτη (NNG): < 1 mg/kg

φορμαλδεΰδη: < 1 g/kg

τριαιθυλαμίνη: ≤ 2 g/kg

μυρμηκικό οξύ: ≤ 4 g/kg

N,N-δις(φωσφονομεθυλο)γλυκίνη (glyphosine): ≤ 3 g/kg

16 Δεκεμβρίου 2023

15 Δεκεμβρίου 2033

Επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνον ως ζιζανιοκτόνο.

Για την εφαρμογή των ενιαίων αρχών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, λαμβάνονται υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης ανανέωσης για την ουσία glyphosate, και ιδίως τα προσαρτήματά της I και II.

Κατά τη συνολική αυτή αξιολόγηση, τα κράτη μέλη δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:

στα βοηθητικά που περιέχονται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate, λαμβανομένων υπόψη ιδίως των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των μη αποδεκτών βοηθητικών, όπως ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/574·

στην αξιολόγηση της έκθεσης των καταναλωτών όσον αφορά τα υπολείμματα που ενδέχεται να υπάρχουν σε επόμενες καλλιέργειες που καλλιεργούνται με αμειψισπορά·

στην προστασία των υπόγειων υδάτων σε ευάλωτες περιοχές και των επιφανειακών υδάτων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για την άντληση πόσιμου νερού, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις χρήσεις σε σφραγισμένες επιφάνειες·

στην προστασία των μικρών φυτοφάγων θηλαστικών. Όπου είναι αναγκαίο, τα κράτη μέλη επιβάλουν μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου όπως περιορισμό του χρόνου χρήσης, του αριθμού των εφαρμογών ή της μέγιστης δόσης. Δεν υπερβαίνονται οι ακόλουθες μέγιστες δόσεις εφαρμογής, εκτός εάν το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου που διενεργείται για τις συγκεκριμένες χρήσεις για τις οποίες ζητείται έγκριση καταδεικνύει ότι η υψηλότερη δόση δεν οδηγεί σε μη αποδεκτές επιδράσεις σε μικρά φυτοφάγα θηλαστικά:

Για χρήση στη γεωργία: 1,44 kg glyphosate ανά εκτάριο και ανά έτος·

Για χρήση για τον έλεγχο χωροκατακτητικών ειδών σε γεωργικές και μη γεωργικές περιοχές: 1,8 kg glyphosate ανά εκτάριο και ανά έτος·

Για χρήση σε μη γεωργικές εκτάσεις: 3,6 kg glyphosate ανά εκτάριο και ανά έτος·

στην προστασία των μη στοχευόμενων χερσαίων και υδρόβιων φυτών από την έκθεση μέσω μετατόπισης ψεκαστικού νέφους·

στις έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω τροφικών αλληλεπιδράσεων μόλις συμφωνηθούν σε επίπεδο Ένωσης σχετικές μέθοδοι και κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των εν λόγω επιπτώσεων. Ελλείψει τέτοιων μεθόδων και κατευθυντήριων γραμμών, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μεθόδους που θεωρούν κατάλληλες για τον προσδιορισμό των πιθανών έμμεσων επιδράσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές γεωργοπεριβαλλοντικές συνθήκες τους. Στο πλαίσιο αυτό, εάν εντοπίσουν τέτοιες πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα κράτη μέλη καθορίζουν ειδικούς όρους ή περιορισμούς χρήσης για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη εάν υπάρχουν πρακτικές εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου ή πρόληψης με μικρότερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα·

στις χρήσεις από μη επαγγελματίες χρήστες·

στη συμμόρφωση των χρήσεων πριν από τη συγκομιδή με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/128/ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Δεν εγκρίνονται χρήσεις για αποξήρανση για τον έλεγχο του χρονικού σημείου συγκομιδής ή για τη βελτιστοποίηση του αλωνίσματος.

Οι όροι χρήσης περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών αυτών. Ειδικότερα, μειώνεται η μετατόπιση για εφαρμογές ψεκασμού που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες χρήστες σε γεωργικές εκτάσεις. Εξ ορισμού, για την προστασία των μη στοχευόμενων χερσαίων φυτών, απαιτείται μη ψεκασμένη ζώνη ανάσχεσης εντός του πεδίου τουλάχιστον 5 έως 10 m από τα όρια του αγρού ανάλογα με τη συγκεκριμένη χρήση και τα ακροφύσια μείωσης της μετατόπισης του ψεκαστικού νέφους κατά τουλάχιστον 75 %, ή άλλα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου με ισοδύναμη μείωση της μετατόπισης, εκτός εάν το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου που διενεργήθηκε για τη συγκεκριμένη χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος δείχνει ότι τα εν λόγω μέτρα μετριασμού του κινδύνου δεν είναι αναγκαία ή μπορούν να μειωθούν επειδή δεν υπάρχουν μη αποδεκτοί κίνδυνοι λόγω της μετατόπισης ψεκαστικού νέφους.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν απαιτήσεις παρακολούθησης κατά τη χορήγηση εγκρίσεων, προκειμένου να συμπληρώνουν την παρακολούθηση βάσει των οδηγιών 2000/60/ΕΚ και 2009/128/ΕΚ.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate περιορίζεται ή απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 12 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/128/ΕΚ.

Η αιτούσα υποβάλλει στην Επιτροπή, στα κράτη μέλη και στην Αρχή επιβεβαιωτικές πληροφορίες όσον αφορά τις πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω τροφικών αλληλεπιδράσεων, εντός τριών ετών από την ημερομηνία εφαρμογής σχετικού καθοδηγητικού εγγράφου που έχει εγκριθεί από τη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών.


(1)  Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα και τις προδιαγραφές της δραστικής ουσίας παρέχονται στην έκθεση ανανέωσης.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Στο μέρος Β του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011, η καταχώριση 118 για την ουσία glyphosate αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Αριθ.

Κοινή ονομασία, αριθμοί ταυτοποίησης

Ονομασία IUPAC

Καθαρότητα (1)

Ημερομηνία έγκρισης

Λήξη της έγκρισης

Ειδικές διατάξεις

«118

Glyphosate (γλυφοσάτη)

αριθ. CAS: 1071-83-6

Αριθ. CIPAC: 284

Ν-(φωσφονομεθυλο)γλυκίνη

≥ 950 g/kg

Οι ακόλουθες προσμείξεις προκαλούν τοξικολογικές ανησυχίες και δεν υπερβαίνουν τα ακόλουθα επίπεδα στην τεχνικά καθαρή δραστική ουσία:

N-νιτρωδογλυφοσάτη (NNG): < 1 mg/kg

φορμαλδεΰδη: < 1 g/kg

τριαιθυλαμίνη: ≤ 2 g/kg

μυρμηκικό οξύ: ≤ 4 g/kg

N,N-δις(φωσφονομεθυλο)γλυκίνη (glyphosine): ≤ 3 g/kg

16 Δεκεμβρίου 2023

15 Δεκεμβρίου 2033

Επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνον ως ζιζανιοκτόνο.

Για την εφαρμογή των ενιαίων αρχών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, λαμβάνονται υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης ανανέωσης για την ουσία glyphosate, και ιδίως τα προσαρτήματά της I και II.

Κατά τη συνολική αυτή αξιολόγηση, τα κράτη μέλη δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:

στα βοηθητικά που περιέχονται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate, λαμβανομένων υπόψη ιδίως των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των μη αποδεκτών βοηθητικών, όπως ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/574 της Επιτροπής (*1)·

στην αξιολόγηση της έκθεσης των καταναλωτών όσον αφορά τα υπολείμματα που ενδέχεται να υπάρχουν σε επόμενες καλλιέργειες που καλλιεργούνται με αμειψισπορά·

στην προστασία των υπόγειων υδάτων σε ευάλωτες περιοχές και των επιφανειακών υδάτων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για την άντληση πόσιμου νερού, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις χρήσεις σε σφραγισμένες επιφάνειες·

στην προστασία των μικρών φυτοφάγων θηλαστικών. Όπου είναι αναγκαίο, τα κράτη μέλη επιβάλουν μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου όπως περιορισμό του χρόνου χρήσης, του αριθμού των εφαρμογών ή της μέγιστης δόσης. Δεν υπερβαίνονται οι ακόλουθες μέγιστες δόσεις εφαρμογής, εκτός εάν το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου που διενεργείται για τις συγκεκριμένες χρήσεις για τις οποίες ζητείται έγκριση καταδεικνύει ότι η υψηλότερη δόση δεν οδηγεί σε μη αποδεκτές επιδράσεις σε μικρά φυτοφάγα θηλαστικά:

Για χρήση στη γεωργία: 1,44 kg glyphosate ανά εκτάριο και ανά έτος·

Για χρήση για τον έλεγχο χωροκατακτητικών ειδών σε γεωργικές και μη γεωργικές περιοχές: 1,8 kg glyphosate ανά εκτάριο και ανά έτος·

Για χρήση σε μη γεωργικές εκτάσεις: 3,6 kg glyphosate ανά εκτάριο και ανά έτος·

στην προστασία των μη στοχευόμενων χερσαίων και υδρόβιων φυτών από την έκθεση μέσω μετατόπισης ψεκαστικού νέφους·

στις έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω τροφικών αλληλεπιδράσεων μόλις συμφωνηθούν σε επίπεδο Ένωσης σχετικές μέθοδοι και κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των εν λόγω επιπτώσεων. Ελλείψει τέτοιων μεθόδων και κατευθυντήριων γραμμών, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μεθόδους που θεωρούν κατάλληλες για τον προσδιορισμό των πιθανών έμμεσων επιδράσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές γεωργοπεριβαλλοντικές συνθήκες τους. Στο πλαίσιο αυτό, εάν εντοπίσουν τέτοιες πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα κράτη μέλη καθορίζουν ειδικούς όρους ή περιορισμούς χρήσης για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη εάν υπάρχουν πρακτικές εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου ή πρόληψης με μικρότερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα·

χρήσεις από μη επαγγελματίες χρήστες·

στη συμμόρφωση των χρήσεων πριν από τη συγκομιδή με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/128/ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Δεν εγκρίνονται χρήσεις για αποξήρανση για τον έλεγχο του χρονικού σημείου συγκομιδής ή για τη βελτιστοποίηση του αλωνίσματος.

Οι όροι χρήσης περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών αυτών. Ειδικότερα, μειώνεται η μετατόπιση για εφαρμογές ψεκασμού που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες χρήστες σε γεωργικές εκτάσεις. Εξ ορισμού, για την προστασία των μη στοχευόμενων χερσαίων φυτών, απαιτείται μη ψεκασμένη ζώνη ανάσχεσης εντός του πεδίου τουλάχιστον 5 έως 10 m από τα όρια του αγρού ανάλογα με τη συγκεκριμένη χρήση και τα ακροφύσια μείωσης της μετατόπισης του ψεκαστικού νέφους κατά τουλάχιστον 75 %, ή άλλα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου με ισοδύναμη μείωση της μετατόπισης, εκτός εάν το αποτέλεσμα της εκτίμησης κινδύνου που διενεργήθηκε για τη συγκεκριμένη χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος δείχνει ότι τα εν λόγω μέτρα μετριασμού του κινδύνου δεν είναι αναγκαία ή μπορούν να μειωθούν επειδή δεν υπάρχουν μη αποδεκτοί κίνδυνοι λόγω της μετατόπισης ψεκαστικού νέφους.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν απαιτήσεις παρακολούθησης κατά τη χορήγηση εγκρίσεων, προκειμένου να συμπληρώνουν την παρακολούθηση βάσει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*2) και της οδηγίας 2009/128/ΕΚ.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate περιορίζεται ή απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 12 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/128/ΕΚ.

Η αιτούσα υποβάλλει στην Επιτροπή, στα κράτη μέλη και στην Αρχή επιβεβαιωτικές πληροφορίες όσον αφορά τις πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μέσω τροφικών αλληλεπιδράσεων, εντός τριών ετών από την ημερομηνία εφαρμογής σχετικού καθοδηγητικού εγγράφου που έχει εγκριθεί από τη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών.»


(1)  Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα και τις προδιαγραφές της δραστικής ουσίας παρέχονται στην έκθεση ανανέωσης.

(*1)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/574 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τον προσδιορισμό των μη αποδεκτών βοηθητικών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 75 της 14.3.2023, σ. 7).

(*2)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2660/oj

ISSN 1977-0669 (electronic edition)


Top