Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1225

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/1225 της Επιτροπής της 22ας Ιουνίου 2023 σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα σε ορισμένα κράτη μέλη και παρέκκλισης από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής

    C/2023/4035

    ΕΕ L 160 της 26.6.2023, p. 12–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/06/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/1225/oj

    26.6.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 160/12


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 22ας Ιουνίου 2023

    σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα σε ορισμένα κράτη μέλη και παρέκκλισης από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 219 σε συνδυασμό με το άρθρο 228,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται από το γενικά υψηλό κόστος διαβίωσης, το οποίο επηρεάζει την κατανάλωση και τις πωλήσεις οίνου, καθώς και από το αυξημένο κόστος των εισροών για τη γεωργική παραγωγή και τη μεταποίηση του οίνου, κάτι που επηρεάζει τις τιμές του οίνου. Οι περιστάσεις αυτές απειλούν να διαταράξουν σημαντικά την αμπελοοινική αγορά της Ένωσης, καθώς επηρεάζουν αρκετά βασικά κράτη μέλη παραγωγής, αυξάνοντας τα διαθέσιμα αποθέματα οίνου σε επίπεδα που ενδέχεται να καταστούν μη βιώσιμα ενόψει της επόμενης περιόδου συγκομιδής και παραγωγής και προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα ρευστότητας στους οινοπαραγωγούς.

    (2)

    Ο παγκόσμιος πληθωρισμός και η σχετική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών επιδεινώνουν περαιτέρω τη γενική πτωτική τάση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία έτη στην κατανάλωση οίνου. Η φαινομενική μείωση της κατανάλωσης κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 7 % στην Ιταλία, 10 % στην Ισπανία, 15 % στη Γαλλία, 22 % στη Γερμανία και 34 % στην Πορτογαλία σε σύγκριση με την κατάσταση της αγορά πριν από την πανδημία COVID-19. Η τάση αυτή επηρεάζει ιδιαιτέρως ορισμένα τμήματα της αμπελοοινικής αγοράς, δηλαδή τους ερυθρούς και τους ερυθρωπούς οίνους.

    (3)

    Τα διαθέσιμα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν πτώση των πωλήσεων οίνου κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, η οποία συνάδει με την παρατηρούμενη μείωση της εγχώριας ζήτησης, π.χ. μείωση των πωλήσεων κατά 5,3 % στην Ισπανία και τη Γαλλία, με ορισμένες περιοχές που πλήττονται έντονα, στις οποίες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 25 % έως 35 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης περιόδου εμπορίας. Στο μεταξύ, οι εξαγωγές οίνου της Ένωσης για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2023 είναι κατά 8,5 % χαμηλότερες από ό, τι ήταν την ίδια περίοδο του 2022.

    (4)

    Η γενική αύξηση του βασικού κόστους των εισροών για τη γεωργική παραγωγή, όπως το κόστος των λιπασμάτων, της ενέργειας και των φιαλών που απαιτούνται για την οινοπαραγωγή, η οποία οφείλεται επίσης εν μέρει στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε έκτακτη αύξηση του κόστους παραγωγής που φθάνει σε ορισμένα κράτη μέλη σε εκτιμώμενη μέση αύξηση της τάξης του 30 % έως 40 %. Οι περιστάσεις αυτές ασκούν περαιτέρω πίεση στους οινοπαραγωγούς της Ένωσης και μειώνουν την ικανότητά τους για ενέργειες προώθησης των πωλήσεων και επενδύσεις. Επιπλέον, παρά το αυξανόμενο κόστος καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της οινοπαραγωγής, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν απότομη πτώση των τιμών για ορισμένους οίνους στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την πανδημία COVID-19, για παράδειγμα μείωση των τιμών μεταξύ 10 % και 26 % για ορισμένες περιφέρειες της Γαλλίας.

    (5)

    Συνδυαστικά, οι παράγοντες αυτοί υποδεικνύουν γενική μείωση της ζήτησης και των πωλήσεων οίνων της Ένωσης, σε ένα πλαίσιο όπου η παραγωγή στην Ένωση αυξήθηκε κατά 4 % σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, αυξάνοντας το ήδη υψηλό επίπεδο των αρχικών αποθεμάτων (+ 2 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών). Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της αυξανόμενης υπερπροσφοράς, η κατάσταση απειλεί να διαταράξει σοβαρά την αγορά προκαλώντας σημαντική και γενική ανισορροπία της αγοράς το αργότερο με την άφιξη της νέας συγκομιδής, όταν οι οινοπαραγωγοί δεν θα διαθέτουν την ικανότητα αποθήκευσης της νέας παραγωγής και θα αναγκαστούν να πωλούν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

    (6)

    Στο παρόν στάδιο, οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς προκαλούν ανομοιογενείς διαταραχές της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα στις διάφορες περιοχές παραγωγής, λόγω του υψηλού κατακερματισμού της αμπελοοινικής αγοράς της Ένωσης. Αυτές είναι σημαντικές σε ορισμένες περιοχές αρκετών κρατών μελών και επηρεάζουν ιδίως τα τμήματα της αγοράς των ερυθρών και ερυθρωπών οίνων. Παραδείγματα που καταδεικνύουν αυτόν τον κατακερματισμό της αγοράς είναι, για παράδειγμα, τα ακόλουθα: 27 % υψηλότερα αποθέματα από τον μέσο όρο των 5 ετών στην Extremadura στην Ισπανία, 24 % και 14 % υψηλότερα αποθέματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος στις περιοχές της Λισαβόνας και του Alentejo στην Πορτογαλία, αντίστοιχα, και 26 % υψηλότερα αποθέματα ερυθρωπών οίνων στην αρχή της τρέχουσας περιόδου εμπορίας από ό, τι στην αρχή της προηγούμενης περιόδου εμπορίας στο Languedoc-Roussillon στη Γαλλία.

    (7)

    Ταυτόχρονα, η αμπελοοινική αγορά της Ένωσης έχει ήδη υποστεί επιβαρυντικές συνθήκες, ιδίως καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 2019, 2020 και 2021, εξαιτίας εμπορικών περιορισμών, μείωσης της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αρκετών ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι τρέχουσες δύσκολες συνθήκες προκαλούν περαιτέρω πλήγμα σε έναν ήδη εύθραυστο τομέα και οδηγούν σε σημαντικές απώλειες εισοδήματος για όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτόν. Οι αμπελοκαλλιεργητές στις περιοχές των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα ρευστότητας. Ως εκ τούτου, απαιτείται επίσης ανάληψη άμεσης δράσης στο πλαίσιο αυτό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της ανομοιογενούς κατάστασης της αγοράς, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ανακατευθύνουν μέρος των χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται στα εθνικά τους προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα και να προσφέρουν πιο εξατομικευμένη στήριξη στους διάφορους παράγοντες του τομέα.

    (8)

    Η απομάκρυνση από την αγορά των περιοχών που πλήττονται περισσότερο ορισμένων ποσοτήτων οίνου που δεν βρίσκουν κατάλληλες δυνατότητες διάθεσης στην αγορά αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς και να αποτρέψει τη μετατροπή των σημερινών διαταραχών σε σοβαρότερη ή παρατεταμένη διαταραχή ολόκληρου του αμπελοοινικού τομέα της Ένωσης. Όπου απαιτείται, η απόσταξη οίνου θα πρέπει να εισαχθεί προσωρινά ως επιλέξιμο μέτρο στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας της αγοράς και της οικονομικής κατάστασης των οινοπαραγωγών στις περιοχές παραγωγής που πλήττονται περισσότερο. Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η χρήση της παραγόμενης αλκοόλης δεν θα πρέπει να επιτρέπεται για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και θα πρέπει να περιοριστεί για χρήση για βιομηχανικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης και της φαρμακευτικής χρήσης, καθώς και για ενεργειακούς σκοπούς. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση ή υπεραντιστάθμιση μετά την εφαρμογή του εν λόγω έκτακτου μέτρου, είναι σκόπιμο να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να εστιάσουν το μέτρο στις περιοχές που παρουσιάζουν ανισορροπία στην αγορά, να βασιστούν σε αντικειμενικά κριτήρια και να περιορίσουν στις πρόσφατες αγοραίες τιμές την αντιστάθμιση που θα προβλέπουν.

    (9)

    Το μέτρο της «πρώιμης συγκομιδής» που προβλέπεται στο άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 χρησιμοποιείται ως μέτρο διαχείρισης της αγοράς όταν αναμένεται υπερβολική παραγωγή σταφυλιών. Για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της κατάστασης κατά την προσεχή περίοδο εμπορίας, είναι σκόπιμο να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο, ως έκτακτο μέτρο, να προβλεφθούν παρεκκλίσεις από το άρθρο 47 παράγραφοι 1 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει σε τμήμα μιας εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό πραγματοποιείται σε ολόκληρα αγροτεμάχια, και να προβλεφθεί η προσωρινή αύξηση της μέγιστης συνεισφοράς της Ένωσης στο μέτρο αυτό.

    (10)

    Η προσθήκη της «απόσταξης κρίσης» στα επιλέξιμα μέτρα, καθώς και η ευελιξία που θεσπίστηκε για την «πρώιμη συγκομιδή» αντιπροσωπεύουν μια μορφή χρηματοδοτικής στήριξης, η οποία, ωστόσο, δεν απαιτεί πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, δεδομένου ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα δημοσιονομικά όρια για τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα για το οικονομικό έτος 2023 που ορίζονται στο παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2). Τα κράτη μέλη μπορούν συνεπώς να αποφασίσουν να διαθέσουν υψηλότερα ποσά για τα εν λόγω μέτρα μόνο στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού που προβλέπεται στο εν λόγω παράρτημα. Επομένως, η χρηματοδοτική στήριξη στα δύο προαναφερόμενα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αποσκοπεί στην παροχή στήριξης στον τομέα στο πλαίσιο της δεδομένης ασταθούς κατάστασης της αγοράς, χωρίς να απαιτείται να κινητοποιηθούν εξαρχής πρόσθετα κεφάλαια.

    (11)

    Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτικών πόρων της Ένωσης που μπορούν να διατεθούν σε αυτά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης με εθνικές ενισχύσεις που καλύπτουν έως και το 50 % της στήριξης που χορηγείται για τα δύο μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης τα οποία προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

    (12)

    Η αρνητική εξέλιξη της αγοράς, η αύξηση του κόστους και τα επακόλουθα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του αμπελοοινικού τομέα δυσχεραίνουν την εφαρμογή των μέτρων των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα σε μια περίοδο κατά την οποία η βελτίωση του προσανατολισμού του τομέα στην αγορά είναι εξαιρετικά αναγκαία. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των προγραμμάτων στο πλαίσιο της επικρατούσας αγοράς και στο οικονομικό πλαίσιο του αμπελοοινικού τομέα, είναι σκόπιμο να αυξηθεί προσωρινά η μέγιστη συνεισφορά της Ένωσης στα μέτρα «προώθησης», «αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων», «πρώιμης συγκομιδής» και «επενδύσεων».

    (13)

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρέχεται στους δικαιούχους κατάλληλη ευελιξία για την υλοποίηση των δράσεών τους στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης, ώστε να μπορούν να αντιδρούν στις τρέχουσες αβεβαιότητες της αγοράς και να προσαρμόζουν τις δράσεις όποτε χρειάζεται. Η εν λόγω ευελιξία αντιπροσωπεύει περαιτέρω μέτρα στήριξης της αγοράς για την πρόληψη της μετατροπής των τρεχουσών οικονομικών διαταραχών σε σοβαρότερη ή παρατεταμένη διαταραχή της αμπελοοινικής αγοράς της Ένωσης και διασφαλίζει ότι τα άλλα έκτακτα μέτρα που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, μόλις αποφασιστούν από ένα κράτος μέλος, μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά και στο επίπεδο των δικαιούχων. Συνεπώς, ως περαιτέρω έκτακτο μέτρο, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί παρέκκλιση από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής (3) και να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στους δικαιούχους, προκειμένου να προσαρμόσουν τις προγραμματισμένες δράσεις με απλουστευμένη διαδικασία, καθώς και να την εφαρμόσουν μερικώς σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.

    (14)

    Δεδομένου ότι οι λόγοι για να εφαρμοστούν αυξημένοι ενωσιακοί συντελεστές χρηματοδότησης για ορισμένα μέτρα και για να καταστεί δυνατή μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διαχείριση των προγραμμάτων σχετίζονται με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα, και επειδή τα μέτρα είναι προσωρινά, είναι σκόπιμο να περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής τους σε δράσεις που άρχισαν να υλοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023. Αντιθέτως, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται, για παράδειγμα, σε δράσεις που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη και για τις οποίες καταβλήθηκε αποζημίωση μόνο κατά το οικονομικό έτος 2023.

    (15)

    Για επιτακτικούς λόγους επείγουσας ανάγκης, λαμβανομένης υπόψη της συνεχιζόμενης διαταραχής της αγοράς, καθώς και του σύντομου χρόνου που διαθέτουν τα κράτη μέλη για να εφαρμόσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους, και προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Αφενός, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, η πλεονάζουσα προσφορά πρέπει να απομακρυνθεί από την αγορά το συντομότερο δυνατόν και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη της νέας συγκομιδής, έως το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, διαφορετικά η κατάσταση της αγοράς θα επιδεινωθεί περαιτέρω και η τρέχουσα ανισορροπία θα μεταφερθεί στη νέα περίοδο εμπορίας, απειλώντας έτσι να προκαλέσει παρατεταμένη κρίση σε ολόκληρη την αμπελοοινική αγορά της Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό πρέπει να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη των τρεχόντων εθνικών προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, τα οποία ισχύουν μόνο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, τα άρθρα 39 έως 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 εξακολουθούν να εφαρμόζονται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 όσον αφορά τις δαπάνες και τις πληρωμές που πραγματοποιούνται για δράσεις που υλοποιήθηκαν πριν από τις 16 Οκτωβρίου 2023. Ως εκ τούτου, η καθυστέρηση της δράσης θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη την εφαρμογή των μέτρων από τα πληττόμενα κράτη μέλη εντός του οικονομικού έτους 2023, που αποτελεί το τελευταίο έτος εφαρμογής των τρεχόντων εθνικών προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα.

    (16)

    Δεδομένων των προαναφερόμενων λόγων κατεπείγουσας ανάγκης, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τη διαδικασία επείγουσας ανάγκης που προβλέπεται στο άρθρο 228 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    (17)

    Δεδομένου ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί άμεση δράση, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Προσωρινές παρεκκλίσεις από το άρθρο 43 και το άρθρο 44 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

    1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα μέτρα που καθορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού μπορούν να χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 44 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα κράτη μέλη μπορούν να χρηματοδοτούν με εθνικές ενισχύσεις έως το 50 % της στήριξης που χορηγείται δυνάμει του άρθρου 2 του παρόντος κανονισμού και του άρθρου 47 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    Άρθρο 2

    Προσωρινή απόσταξη κρίσης οίνου

    1.   Στήριξη μπορεί να χορηγείται για την απόσταξη οίνου σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο. Η στήριξη αυτή είναι αναλογική, δεόντως αιτιολογημένη από το κράτος μέλος και αφορά τους οίνους και τις περιοχές παραγωγής που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο. Μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο για ερυθρούς ή ερυθρωπούς οίνους, χωριστά ή και για τα δύο χρώματα μαζί, οι οποίοι μπορούν να είναι οίνοι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ή οίνοι χωρίς προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

    Τα κράτη μέλη, τα οποία αποφασίζουν να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό, αποδεικνύουν για κάθε τύπο και χρώμα επιλέξιμου οίνου, είτε σε περιφερειακό είτε σε εθνικό επίπεδο, ανάλογα με την περίπτωση, την ύπαρξη μίας ή περισσότερων από τις ακόλουθες συνθήκες της αγοράς:

    α)

    σημαντική αύξηση των τελευταίων διαθέσιμων αποθεμάτων οίνου σε επίπεδο παραγωγής σε σύγκριση με τη μέση ποσότητα αποθεμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα κατά τις προηγούμενες 5 περιόδους εμπορίας ή σε σύγκριση με τη μέση ποσότητα αποθεμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα κατά τις 5 προηγούμενες περιόδους εμπορίας, με εξαίρεση την υψηλότερη και τη χαμηλότερη τιμή·

    β)

    σημαντική μείωση της μέσης αγοραίας τιμής σε επίπεδο παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας σε σύγκριση με τη μέση τιμή των 3 προηγούμενων περιόδων εμπορίας ή σε σύγκριση με τη μέση τιμή των 5 προηγούμενων περιόδων εμπορίας, με εξαίρεση τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές των ετήσιων μέσων όρων·

    γ)

    σημαντική μείωση των σωρευτικών πωλήσεων στην αγορά σε επίπεδο παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 3 προηγούμενων περιόδων εμπορίας για την ίδια περίοδο, ή σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 5 προηγούμενων περιόδων εμπορίας, με εξαίρεση τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές σωρευτικών πωλήσεων για την ίδια περίοδο, και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή δεν προκύπτει από μείωση της παραγωγής.

    2.   Η αλκοόλη που παράγεται από την απόσταξη για την οποία παρέχεται στήριξη κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βιομηχανικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης ή της φαρμακευτικής χρήσης, ή για ενεργειακούς σκοπούς, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού.

    3.   Οι δικαιούχοι της στήριξης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο τα προϊόντα που αναφέρονται στο παράρτημα VII μέρος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις ή αποσταγματοποιοί αμπελοοινικών προϊόντων.

    4.   Μόνο οι δαπάνες που συνδέονται με την παράδοση του οίνου στους αποσταγματοποιούς και με την απόσταξη του εν λόγω οίνου είναι επιλέξιμες για στήριξη. Ο οίνος που πρόκειται να αποσταχθεί στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου κατάγεται από την Ένωση και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εμπορίας που ισχύουν εντός της Ένωσης και με τις σχετικές προδιαγραφές προϊόντος για τους οίνους που φέρουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

    5.   Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν στα εθνικά τους προγράμματα στήριξης κριτήρια προτεραιότητας για τους δικαιούχους. Τα εν λόγω κριτήρια προτεραιότητας βασίζονται στη συγκεκριμένη στρατηγική και στους συγκεκριμένους στόχους που ορίζονται στο πρόγραμμα στήριξης, είναι αντικειμενικά και δεν εισάγουν διακρίσεις.

    6.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη στήριξη που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι οποίοι περιλαμβάνουν διατάξεις όσον αφορά:

    α)

    τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις·

    β)

    την υποβολή και την επιλογή των αιτήσεων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων, την εξέταση της καταλληλότητας κάθε προτεινόμενης δράσης και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής στους επιχειρηματίες·

    γ)

    την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις για τις επιλέξιμες δράσεις και τις δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 4, καθώς και με τα κριτήρια προτεραιότητας, εάν εφαρμόζονται τα εν λόγω κριτήρια·

    δ)

    την επιλογή των αιτήσεων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τον συντελεστή στάθμισης κάθε κριτηρίου προτεραιότητας, εάν εφαρμόζονται κριτήρια προτεραιότητας·

    ε)

    τις ρυθμίσεις σχετικά με την πληρωμή προκαταβολών και την παροχή εγγυήσεων.

    7.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν το ποσό στήριξης υπέρ των δικαιούχων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις. Το ποσό της στήριξης καθορίζεται σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, κατά περίπτωση, για κάθε τύπο και χρώμα επιλέξιμου οίνου που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Το ποσό της στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80 % της χαμηλότερης μηνιαίας μέσης τιμής που καταγράφηκε σε επίπεδο παραγωγής κατά την περίοδο εμπορίας 2022/2023 για κάθε τύπο και χρώμα επιλέξιμου οίνου για τον οποίο εφαρμόζεται το μέτρο, στη συγκεκριμένη περιοχή ή στην επικράτεια του κράτους μέλους. Όταν δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες αγοραίες τιμές, αυτές μπορούν να εκτιμηθούν από την αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους με βάση τα βέλτιστα διαθέσιμα στοιχεία.

    8.   Τα άρθρα 1 και 2, το άρθρο 43, τα άρθρα 48 έως 54 και το άρθρο 56 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής (5), καθώς και τα άρθρα 1, 2 και 3, τα άρθρα 19 έως 23, τα άρθρα 25 έως 31, το άρθρο 32 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο και τα άρθρα 33 έως 40 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1150 της Επιτροπής (6) εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στη στήριξη για την απόσταξη κρίσης του οίνου.

    9.   Έως τις 31 Αυγούστου 2023 τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τους τύπους και το χρώμα των επιλέξιμων οίνων και τις περιοχές στις οποίες πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο, καθώς και την αιτιολόγησή τους σύμφωνα με την παράγραφο 1, τα ποσά της αντιστάθμισης που πρέπει να εφαρμοστούν σύμφωνα με την παράγραφο 7 και την αιτιολόγησή τους, καθώς και τις ποσότητες που αναμένεται να αποσταχθούν.

    Άρθρο 3

    Προσωρινή παρέκκλιση από το άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για την πρώιμη συγκομιδή

    Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή η απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρα αγροτεμάχια.

    Άρθρο 4

    Προσωρινές παρεκκλίσεις από το άρθρο 45 παράγραφος 3, το άρθρο 46 παράγραφος 6, το άρθρο 47 παράγραφος 3 και το άρθρο 50 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 σχετικά με τους συντελεστές χρηματοδότησης

    1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 45 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, η συνεισφορά της Ένωσης σε μέτρα ενημέρωσης ή προώθησης δεν υπερβαίνει το 60 % των επιλέξιμων δαπανών.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 46 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, η συνεισφορά της Ένωσης στις πραγματικές δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων δεν υπερβαίνει το 60 % των δαπανών αυτών. Στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, η συνεισφορά της Ένωσης στις δαπάνες αναδιάρθρωσης και μετατροπής δεν υπερβαίνει το 80 %.

    3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 47 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, η στήριξη που χορηγείται για την πρώιμη συγκομιδή δεν υπερβαίνει το 60 % του συνόλου του άμεσου κόστους της καταστροφής ή της απομάκρυνσης των σταφυλιών και της απώλειας εισοδήματος που προκύπτει από την εν λόγω καταστροφή ή απομάκρυνση.

    4.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 50 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, για τη συνεισφορά της Ένωσης ισχύουν τα εξής μέγιστα ποσοστά ενίσχυσης σε σχέση με τις επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες:

    α)

    60 % στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες·

    β)

    50 % σε άλλες περιφέρειες πλην των λιγότερο αναπτυγμένων·

    γ)

    80 % στις εξόχως απόκεντρες περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 349 της Συνθήκης·

    δ)

    75 % στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7).

    Άρθρο 5

    Προσωρινές παρεκκλίσεις από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/1149

    1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 22 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, η πρώιμη συγκομιδή μπορεί να εφαρμοστεί στο ίδιο αγροτεμάχιο επί 2 ή περισσότερα συναπτά έτη.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023:

    α)

    Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν αλλαγές από τους δικαιούχους στην αρχικά εγκριθείσα δράση, οι οποίες πραγματοποιούνται το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 και υλοποιούνται χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν την επιλεξιμότητα κανενός μέρους της δράσης και τους γενικούς στόχους της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν σημειώνεται υπέρβαση του συνολικού ποσού της εγκεκριμένης στήριξης για τη δράση. Οι αλλαγές αυτές κοινοποιούνται από τους δικαιούχους στην αρμόδια αρχή εντός των προθεσμιών που ορίζουν τα κράτη μέλη·

    β)

    Τα κράτη μέλη μπορούν, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, να επιτρέπουν στους δικαιούχους να υποβάλουν αλλαγές που πραγματοποιούνται το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 και τροποποιούν τον στόχο της συνολικής δράσης που έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο των μέτρων που αναφέρονται στα άρθρα 45, 46, 50 και 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί τυχόν υπό εξέλιξη μεμονωμένες ενέργειες που αποτελούν μέρος συνολικής δράσης. Οι αλλαγές αυτές κοινοποιούνται από τους δικαιούχους στην αρμόδια αρχή εντός των προθεσμιών που ορίζουν τα κράτη μέλη και απαιτείται προηγούμενη έγκρισή τους από την αρμόδια αρχή.

    3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 54 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149, σε περίπτωση που μια αλλαγή σε ήδη εγκριθείσα δράση έχει κοινοποιηθεί στην αρμόδια αρχή και έχει εγκριθεί από αυτή σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου, καταβάλλεται στήριξη για τις επιμέρους ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, εάν οι εν λόγω ενέργειες έχουν υλοποιηθεί πλήρως και υποβληθεί σε διοικητικούς και, κατά περίπτωση, σε επιτόπιους ελέγχους, σύμφωνα με το τμήμα 1 του κεφαλαίου IV του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1150 της Επιτροπής (8).

    4.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 54 παράγραφος 4 τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, όσον αφορά τις αιτήσεις πληρωμής που υποβάλλονται το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023, όταν οι δράσεις που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο του άρθρου 46 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 δεν εφαρμόζονται για τη συνολική έκταση για την οποία ζητήθηκε στήριξη, τα κράτη μέλη υπολογίζουν την καταβλητέα στήριξη βάσει της έκτασης που προσδιορίζεται από τους επιτόπιους ελέγχους μετά την υλοποίηση.

    Άρθρο 6

    Εφαρμογή των προσωρινών έκτακτων μέτρων για την αγορά

    Τα άρθρα 1, 2 και 3 εφαρμόζονται σε δράσεις που επιλέγονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και υλοποιούνται το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.

    Τα άρθρα 4 και 5 εφαρμόζονται σε δράσεις που άρχισαν να υλοποιούνται κατά το οικονομικό έτος 2023.

    Άρθρο 7

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 1).

    (3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής (ΕΕ L 190 της 15.7.2016, σ. 1).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, (ΕΕ) αριθ. 251/2014 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 228/2013 για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 262).

    (5)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής (ΕΕ L 190 της 15.7.2016, σ. 1).

    (6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1150 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2016, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα (ΕΕ L 190 της 15.7.2016, σ. 23).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2013, σχετικά με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 78 της 20.3.2013, σ. 41).

    (8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1150 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2016, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα (ΕΕ L 190 της 15.7.2016, σ. 23).


    Top