EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0405

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/405 του Συμβουλίου της 20ής Φεβρουαρίου 2023 για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2014/170/ΕΕ για την κατάρτιση καταλόγου μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών στην καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, όσον αφορά τη Δημοκρατία του Καμερούν

ST/5501/2023/INIT

ΕΕ L 56 της 23.2.2023, p. 26–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/405/oj

23.2.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 56/26


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2023/405 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 20ής Φεβρουαρίου 2023

για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης 2014/170/ΕΕ για την κατάρτιση καταλόγου μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών στην καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, όσον αφορά τη Δημοκρατία του Καμερούν

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου, της 29ης Σεπτεμβρίου 2008, περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, τροποποίησης των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 και (ΕΚ) αριθ. 601/2004 και κατάργησης των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1093/94 και (ΕΚ) αριθ. 1447/1999 (1), και ιδίως το άρθρο 33 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 («κανονισμός ΠΛΑ») θεσπίζεται ενωσιακό σύστημα πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας.

(2)

Το κεφάλαιο VI του κανονισμού ΠΛΑ προβλέπει τη διαδικασία χαρακτηρισμού των μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών, τα διαβήματα προς τις εν λόγω χώρες, την κατάρτιση καταλόγου των εν λόγω χωρών, τη διαγραφή από τον εν λόγω κατάλογο, τη δημοσίευση του εν λόγω καταλόγου και την ενδεχόμενη λήψη επειγόντων μέτρων.

(3)

Στις 24 Μαρτίου 2014 το Συμβούλιο εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση 2014/170/ΕΕ (2) για την κατάρτιση καταλόγου μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του κανονισμού ΠΛΑ, η Επιτροπή γνωστοποίησε στη Δημοκρατία του Καμερούν («Καμερούν») με απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021 («απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021») (3), ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί ως χώρα που η Επιτροπή θεωρεί μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα.

(5)

Στην απόφασή της, της 17ης Φεβρουαρίου 2021, η Επιτροπή συμπεριέλαβε πληροφορίες σχετικά με τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και τις εκτιμήσεις στις οποίες στηρίζεται ο εν λόγω χαρακτηρισμός.

(6)

Η απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021 κοινοποιήθηκε στο Καμερούν μαζί με επιστολή στην οποία το Καμερούν κλήθηκε να εφαρμόσει, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, σχέδιο δράσης για τη διόρθωση των ανεπαρκειών που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του κανονισμού ΠΛΑ.

(7)

Με την απόφασή της, της 17ης Φεβρουαρίου 2021, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία διαλόγου με το Καμερούν.

(8)

Ειδικότερα, η Επιτροπή κάλεσε το Καμερούν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης το οποίο πρότεινε η Επιτροπή και να αξιολογήσει την υλοποίησή τους.

(9)

Δόθηκε στο Καμερούν η ευκαιρία να απαντήσει εγγράφως και προφορικώς στην απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021, καθώς και σε άλλες συναφείς πληροφορίες που κοινοποίησε η Επιτροπή, καθώς και να υποβάλει στοιχεία που διαψεύδουν ή συμπληρώνουν τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση. Παρασχέθηκαν στο Καμερούν διαβεβαιώσεις σχετικά με το δικαίωμά του να ζητήσει ή να υποβάλει πρόσθετες πληροφορίες.

(10)

Η Επιτροπή εξακολούθησε να αναζητεί και να επαληθεύει όλες τις σχετικές πληροφορίες. Οι προφορικές και γραπτές παρατηρήσεις που υπέβαλε το Καμερούν μετά την απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021 εξετάστηκαν και ελήφθησαν υπόψη, πραγματοποιήθηκε δε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Καμερούν και Επιτροπής για να συζητηθούν τα σχετικά σημεία. Το Καμερούν ενημερώθηκε είτε προφορικώς είτε εγγράφως σχετικά με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.

(11)

Βάσει των πληροφοριών που συνέλεξε, η Επιτροπή έκρινε ότι οι τομείς που προκαλούν ανησυχία και παρουσιάζουν ελλείψεις, όπως καθορίζονται στην απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς από το Καμερούν. Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως τα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο δράσης.

(12)

Συνεπώς, η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση της 5ης Ιανουαρίου 2023 για τον χαρακτηρισμό του Καμερούν ως μη συνεργαζόμενης τρίτης χώρας στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας («εκτελεστική απόφαση της 5ης Ιανουαρίου 2023»).

(13)

Βάσει της διαδικασίας έρευνας και διαλόγου που διεξήγαγε η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων της αλληλογραφίας που ανταλλάχθηκε και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και του αιτιολογικού της απόφασης της 17ης Φεβρουαρίου 2021 και της εκτελεστικής απόφασης της 5ης Ιανουαρίου 2023, ενδείκνυται να συμπεριληφθεί το Καμερούν στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας.

2.   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ ΩΣ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(14)

Στην απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021, η Επιτροπή ανέλυσε τα καθήκοντα του Καμερούν και αξιολόγησε τη συμμόρφωσή του προς τις διεθνείς υποχρεώσεις που αυτό υπέχει ως κράτος σημαίας, κράτος λιμένος, παράκτιο κράτους ή κράτος αγοράς. Για τους σκοπούς της εξέτασης αυτής, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις παραμέτρους που παρατίθενται στο άρθρο 31 παράγραφοι 4 έως 7 του κανονισμού ΠΛΑ.

(15)

Η Επιτροπή επανεξέτασε τη συμμόρφωση του Καμερούν σύμφωνα με τα πορίσματα της απόφασης της 17ης Φεβρουαρίου 2021 και λαμβάνοντας υπόψη τις συναφείς πληροφορίες που παρείχε το Καμερούν, το προτεινόμενο σχέδιο δράσης καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για την επανόρθωση της κατάστασης.

(16)

Οι κύριες ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή αφορούσαν διάφορες παραλείψεις σε ό,τι αφορά την τήρηση υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδίως την παράλειψη θέσπισης κατάλληλου και επικαιροποιημένου νομικού πλαισίου, την έλλειψη σαφών και διαφανών διαδικασιών νηολόγησης και έκδοσης αδειών και την έλλειψη αποτελεσματικής και επαρκούς παρακολούθησης των αλιευτικών σκαφών. Οι διαπιστωθείσες ελλείψεις αφορούσαν, γενικότερα, τους όρους που έχουν θεσπιστεί για τη νηολόγηση των αλιευτικών σκαφών και τον έλεγχό τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Επισημάνθηκε επίσης η έλλειψη εναρμόνισης με τις συστάσεις και τα ψηφίσματα αρμόδιων φορέων, όπως το διεθνές σχέδιο δράσης του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών κατά της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (IPOA-IUU) και οι προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές του FAO για την αξιολόγηση των επιδόσεων των κρατών σημαίας. Ωστόσο, η έλλειψη συνοχής των διαδικασιών του Καμερούν με συστάσεις και ψηφίσματα μη δεσμευτικού χαρακτήρα εξελήφθη απλώς ως αποδεικτικό στοιχείο και όχι ως έρεισμα για τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

(17)

Στην εκτελεστική απόφαση της 5ης Ιανουαρίου 2023, η Επιτροπή χαρακτήρισε, συνεπώς, το Καμερούν, ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα, δυνάμει του κανονισμού ΠΛΑ.

(18)

Έχοντας υπόψη τους τυχόν περιορισμούς που αντιμετωπίζει το Καμερούν ως αναπτυσσόμενη χώρα, σημειώνεται ότι το στάδιο ανάπτυξης και οι συνολικές επιδόσεις του Καμερούν όσον αφορά την αλιεία δεν θίγονται από το γενικό επίπεδο ανάπτυξής του.

(19)

Έχοντας υπόψη την απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2021, την εκτελεστική απόφαση της 5ης Ιανουαρίου 2023 και τον διάλογο που διεξήγαγε η Επιτροπή με το Καμερούν και τα αποτελέσματα αυτού, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δράσεις που έχουν αναληφθεί από το Καμερούν στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως κράτους σημαίας δεν επαρκούν για τη συμμόρφωσή του με τα άρθρα 91, 92, 94, 117 και 118 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

(20)

Συνεπώς, το Καμερούν δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του διεθνούς δικαίου ως κράτος σημαίας για την ανάληψη δράσης, την πρόληψη, την αποτροπή και την εξάλειψη της ΠΛΑ αλιείας.

3.   ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

(21)

Με βάση τα συμπεράσματα που συνάγονται σε σχέση με το Καμερούν, η χώρα θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού ΠΛΑ, στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών που καταρτίστηκε με την εκτελεστική απόφαση 2014/170/ΕΕ. Συνεπώς, η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(22)

Η συμπερίληψη του Καμερούν στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων χωρών στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας επιφέρει την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 38 του κανονισμού ΠΛΑ. Το άρθρο 38 παράγραφος 1 του κανονισμού ΠΛΑ προβλέπει την απαγόρευση της εισαγωγής αλιευτικών προϊόντων που έχουν αλιευθεί από σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών. Στην περίπτωση του Καμερούν, η εν λόγω απαγόρευση εισαγωγών θα πρέπει να καλύπτει όλα τα αποθέματα και είδη που ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 8 του κανονισμού ΠΛΑ, δεδομένου ότι η μη θέσπιση κατάλληλων μέτρων σχετικά με την άσκηση ΠΛΑ αλιείας που οδήγησε στον χαρακτηρισμό του Καμερούν ως μη συνεργαζόμενης τρίτης χώρας δεν περιορίζεται σε δεδομένο απόθεμα ή είδος.

(23)

Σημειώνεται ότι η ΠΛΑ αλιεία, μεταξύ άλλων, εξαντλεί τα ιχθυαποθέματα, καταστρέφει τα θαλάσσια ενδιαιτήματα, υπονομεύει τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων πόρων, νοθεύει τον ανταγωνισμό, θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των αλιέων που συμμορφώνονται προς τις σχετικές διατάξεις και αποδυναμώνει τις παράκτιες κοινότητες. Δεδομένου του μεγέθους των προβλημάτων που σχετίζονται με την ΠΛΑ αλιεία, θεωρείται απαραίτητη η ταχεία ανάληψη ενεργειών από την Ένωση όσον αφορά το Καμερούν ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα. Συνεπώς, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(24)

Εάν το Καμερούν αποδείξει ότι έχει επανορθωθεί η κατάσταση που δικαιολόγησε την εγγραφή του στον κατάλογο, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, πρέπει να διαγράψει το Καμερούν από τον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 του κανονισμού ΠΛΑ. Στην εν λόγω απόφαση διαγραφής θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη κατά πόσον το Καμερούν έχει θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα ικανά να εξασφαλίσουν μόνιμη βελτίωση της κατάστασης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η Δημοκρατία του Καμερούν προστίθεται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης αριθ. 2014/170/ΕΕ.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2023.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. BORRELL FONTELLES


(1)  ΕΕ L 286 της 29.10.2008, σ. 1.

(2)  Εκτελεστική απόφαση 2014/170/ΕΕ του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2014, για την κατάρτιση καταλόγου μη συνεργαζόμενων τρίτων χωρών στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΕΕ L 91 της 27.3.2014, σ. 43).

(3)  Απόφαση της Επιτροπής, της 17ης Φεβρουαρίου 2021, για την κοινοποίηση στη Δημοκρατία του Καμερούν του ενδεχομένου να χαρακτηριστεί ως μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα στην καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΕΕ C 59 I της 19.2.2021, σ. 1).


Top