EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2248

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2248 της Επιτροπής της 16ης Δεκεμβρίου 2021 για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών της ηλεκτρονικής διεπαφής μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων και του συστήματος πληροφοριών και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς, καθώς και των δεδομένων προς διαβίβαση μέσω της εν λόγω διεπαφής (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2021/9274

ΕΕ L 453 της 17.12.2021, p. 38–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2248/oj

17.12.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 453/38


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2248 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 16ης Δεκεμβρίου 2021

για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών της ηλεκτρονικής διεπαφής μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων και του συστήματος πληροφοριών και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς, καθώς και των δεδομένων προς διαβίβαση μέσω της εν λόγω διεπαφής

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων και για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 765/2008 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011 (1), και ιδίως το άρθρο 34 παράγραφος 8,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, η Επιτροπή αναπτύσσει ηλεκτρονική διεπαφή (στο εξής: διεπαφή) που επιτρέπει τη διαβίβαση δεδομένων ανάμεσα στα εθνικά τελωνειακά συστήματα και στο σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού. Το εν λόγω σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας είναι γνωστό ως «σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς» (στο εξής: ICSMS). Η διεπαφή αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρχών εποπτείας της αγοράς για τον έλεγχο των προϊόντων που εισέρχονται στην Ένωση, σύμφωνα με τα άρθρα 25 έως 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020. Η χρήση της είναι προαιρετική σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 4 του εν λόγω κανονισμού.

(2)

Για να διευκολυνθεί, αφενός, η προετοιμασία των ηλεκτρονικών συστημάτων και, αφετέρου η συνεπής ανταλλαγή πληροφοριών, είναι αναγκαίο να καθοριστούν τα τυποποιημένα σύνολα δεδομένων που πρέπει να διαβιβάζονται, σύμφωνα με τον προκαθορισμένο τύπο και τρόπο, μέσω της διεπαφής. Τα εν λόγω σύνολα δεδομένων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 όσον αφορά τους ελέγχους των προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτα ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις σχετικές περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα ή τα πεδία δεδομένων που είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση.

(3)

Για να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος για τις τελωνειακές αρχές, τα δεδομένα που διαβιβάζονται από τα εθνικά τελωνειακά συστήματα στο ICSMS θα πρέπει, όποτε είναι δυνατόν, να είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω των εν λόγω συστημάτων. Ωστόσο, για την επαλήθευση της συμμόρφωσης ενός προϊόντος από τις αρχές εποπτείας της αγοράς απαιτείται η καταχώριση πρόσθετων στοιχείων στα εθνικά τελωνειακά συστήματα.

(4)

Στην περίπτωση που τα κράτη μέλη κάνουν χρήση της διεπαφής, θα πρέπει να υπόκεινται σε ειδικές διαδικαστικές απαιτήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων.

(5)

Στην περίπτωση που η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού συνεπάγεται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η επεξεργασία θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 (2) και τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 (3) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει ορισμένες προδιαγραφές όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι προδιαγραφές αυτές θα πρέπει στο μέλλον να συνάδουν με εκείνες που ορίζονται στο περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, για το οποίο η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση στις 28 Οκτωβρίου 2020 (4). Συνεπώς, οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενδέχεται να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα του μελλοντικού νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία.

(6)

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται μέσω της διεπαφής θα πρέπει να είναι εμπιστευτικά και δεν θα πρέπει να διατηρούνται στη διεπαφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτείται για τη διαβίβασή τους.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, η διεπαφή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος κανονισμού. Η δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων αποτελεί πολύπλοκη τεχνική εργασία που απαιτεί την επένδυση οικονομικών πόρων και χρόνου από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή. Η διαδικασία ανάπτυξης της διεπαφής αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα έτη. Ως εκ τούτου, η ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να μετατεθεί μέχρι να καταστεί διαθέσιμη η διεπαφή.

(8)

Σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος γνωμοδότησε στις 22 Οκτωβρίου 2021.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 43 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς» ή «ICSMS»: το σύστημα πληροφοριών και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς που προβλέπεται στο άρθρο 34 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020·

β)

«διεπαφή»: η ηλεκτρονική διεπαφή που αναπτύσσει η Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020.

Άρθρο 2

Δεδομένα προς διαβίβαση

1.   Για τους σκοπούς της κοινοποίησης, στις αρχές εποπτείας της αγοράς, της αναστολής της θέσης ενός προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, τα δεδομένα προς διαβίβαση περιλαμβάνουν:

α)

συναφή διαθέσιμα δεδομένα από τα εθνικά τελωνειακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από την τελωνειακή διασάφηση, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα I τμήμα 1 του παρόντος κανονισμού·

β)

πρόσθετα δεδομένα προς καταχώριση στα εθνικά τελωνειακά συστήματα, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα I τμήμα 2 του παρόντος κανονισμού.

2.   Όταν οι αρχές εποπτείας της αγοράς ζητούν από τις τελωνειακές αρχές να διατηρήσουν την αναστολή της θέσης του προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία, ενημερώνουν τις τελωνειακές αρχές σχετικά με την έγκρισή τους για την εν λόγω θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή ζητούν από τις τελωνειακές αρχές να μη θέσουν το προϊόν σε ελεύθερη κυκλοφορία, σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, τα δεδομένα προς διαβίβαση περιλαμβάνουν:

α)

την απόφαση των αρχών εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την έγκριση ή την απόρριψη της θέσης του προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία ή το αίτημά τους να διατηρηθεί η αναστολή, σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού·

β)

την παρακολούθηση των κοινοποιήσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, τόσο από τις τελωνειακές αρχές όσο και από τις αρχές εποπτείας της αγοράς, σύμφωνα με το παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

3.   Για τους σκοπούς του αιτήματος των αρχών εποπτείας της αγοράς σχετικά με την αναστολή της θέσης ενός προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, και της απάντησης των τελωνειακών αρχών, διαβιβάζονται τα δεδομένα που καθορίζονται στο παράρτημα IV του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Διαδικασία

1.   Όταν ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί τη διεπαφή, οι τελωνειακές αρχές συνδέουν τα εθνικά τελωνειακά συστήματα με την εν λόγω διεπαφή, ελέγχουν τη σύνδεση και εξασφαλίζουν ότι τα εν λόγω συστήματα παραμένουν διαλειτουργικά με την εν λόγω διεπαφή.

2.   Όταν οι κοινοποιήσεις και οι αιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 πραγματοποιούνται μέσω του ICSMS και της διεπαφής σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 4 του εν λόγω κανονισμού, εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις:

α)

οι τελωνειακές αρχές καταχωρίζουν στα οικεία εθνικά τελωνειακά συστήματα τα δεδομένα προς διαβίβαση, εφόσον δεν έχουν ήδη καταχωριστεί, και επιτρέπουν τη διαβίβαση των εν λόγω δεδομένων μέσω της διεπαφής στο ICSMS·

β)

οι αρχές εποπτείας της αγοράς καταχωρίζουν στο ICSMS τα δεδομένα προς διαβίβαση και επιτρέπουν τη διαβίβαση των εν λόγω δεδομένων μέσω της διεπαφής στα εθνικά τελωνειακά συστήματα των αρμόδιων τελωνειακών αρχών·

γ)

μόλις επιτραπεί η διαβίβαση των δεδομένων που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παρούσας παραγράφου, τα εν λόγω δεδομένα διαβιβάζονται στο άλλο σύστημα μέσω της διεπαφής·

δ)

κάθε επόμενη διαβίβαση δεδομένων σχετικά με τις κοινοποιήσεις και τις αιτήσεις πραγματοποιείται μέσω της διεπαφής.

3.   Όταν οι αρχές εποπτείας της αγοράς δεν απαντούν στην κοινοποίηση εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 27 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020, το ICSMS διαβιβάζει στα εθνικά τελωνειακά συστήματα, μέσω της διεπαφής, αυτόματο μήνυμα που αναφέρει ότι το προϊόν μπορεί να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία, εφόσον πληρούνται όλες οι υπόλοιπες απαιτήσεις και διατυπώσεις που σχετίζονται με την εν λόγω θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

Άρθρο 4

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1.   Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να πραγματοποιείται στη διεπαφή μόνο για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων και του ICSMS για τον έλεγχο των προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 25 έως 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020·

β)

προκειμένου να πραγματοποιείται η μετατροπή δεδομένων, κατά περίπτωση, για να εξασφαλίζεται η ευθυγράμμιση της τελωνειακής και μη τελωνειακής ορολογίας και, με τον τρόπο αυτόν, να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών που αναφέρεται στο στοιχείο α).

2.   Στη διεπαφή μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες υποκειμένων των δεδομένων:

α)

φυσικά πρόσωπα των οποίων τα προσωπικά στοιχεία περιέχονται στην τελωνειακή διασάφηση·

β)

φυσικά πρόσωπα των οποίων τα προσωπικά στοιχεία περιέχονται στα δικαιολογητικά έγγραφα ή σε οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα που απαιτούνται για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με το ενωσιακό δίκαιο των προϊόντων που υπόκεινται στην τελωνειακή διασάφηση·

γ)

εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των τελωνειακών αρχών και των αρχών εποπτείας της αγοράς ή οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας αρχής ή εξουσιοδοτημένου φορέα των οποίων τα προσωπικά στοιχεία περιέχονται σε οποιοδήποτε από τα έγγραφα που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β)·

δ)

υπάλληλοι της Επιτροπής και τρίτοι πάροχοι που ενεργούν εξ ονόματος της Επιτροπής και εκτελούν λειτουργίες και δραστηριότητες συντήρησης που σχετίζονται με τη διεπαφή.

3.   Στη διεπαφή μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνον οι ακόλουθες κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:

α)

το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένων διεύθυνσης, κωδικού χώρας, διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμού τηλεφώνου) ή ο αριθμός ταυτότητας των φυσικών προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α) και β)·

β)

το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένων διεύθυνσης, κωδικού χώρας, διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμού τηλεφώνου) και η υπογραφή των εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία γ) και δ).

4.   Η μετατροπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) πραγματοποιείται με τη χρήση υποδομών της τεχνολογίας των πληροφοριών που βρίσκονται στην Ένωση.

Άρθρο 5

Κοινή ευθύνη επεξεργασίας της διεπαφής

1.   Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στη διεπαφή, η Επιτροπή είναι από κοινού υπεύθυνη επεξεργασίας κατά την έννοια του άρθρου 28 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, και οι τελωνειακές αρχές και οι αρχές εποπτείας της αγοράς είναι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας κατά την έννοια του άρθρου 26 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.

2.   Η Επιτροπή συνάπτει ρύθμιση για την από κοινού ευθύνη της επεξεργασίας με τους υπόλοιπους από κοινού υπευθύνους επεξεργασίας με σκοπό τον καθορισμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των από κοινού υπευθύνων επεξεργασίας και τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις των κανονισμών (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725.

3.   Οι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας:

α)

συνεργάζονται για την έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων που υποβάλλει το υποκείμενο των δεδομένων·

β)

παρέχουν αμοιβαία συνδρομή σε ζητήματα που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και τον χειρισμό οποιασδήποτε παραβίασης δεδομένων η οποία σχετίζεται με την από κοινού επεξεργασία·

γ)

ανταλλάσσουν τις σχετικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων σύμφωνα με το τμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και το τμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·

δ)

εξασφαλίζουν και διαφυλάσσουν την ασφάλεια, την ακεραιότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υπόκεινται σε από κοινού επεξεργασία σύμφωνα με το άρθρο 32 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και το άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725.

Άρθρο 6

Εμπιστευτικότητα των δεδομένων

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται μέσω της διεπαφής σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό δεν διατηρούνται στη διεπαφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτείται για τη διαβίβασή τους, και η Επιτροπή τηρεί τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους κατά τη διάρκεια της διαβίβασης. Τα εν λόγω δεδομένα χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 16 Δεκεμβρίου 2025.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 169 της 25.6.2019, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(4)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, COM/2020/673 final.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1

Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 περιλαμβάνουν τις ομάδες και τα στοιχεία που ορίζονται στα τμήματα 1 και 2.

1.   Δεδομένα από τα εθνικά τελωνειακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από την τελωνειακή διασάφηση, εφόσον είναι διαθέσιμα

Πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα

α)

Κωδικός δασμολογικής κατάταξης, συμπεριλαμβανομένων του κωδικού διάκρισης του Εναρμονισμένου Συστήματος, του κωδικού της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (1) και του κωδικού TARIC·

β)

περιγραφή των εμπορευμάτων·

γ)

μάζα των εμπορευμάτων·

δ)

ποσότητα των εμπορευμάτων·

ε)

σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα.

Πληροφορίες σχετικά με τους οικονομικούς φορείς

στ)

Εξαγωγέας·

ζ)

πωλητής·

η)

εισαγωγέας·

θ)

αγοραστής·

ι)

διασαφιστής.

Καταγωγή και προορισμός των εμπορευμάτων

ια)

Χώρα προορισμού·

ιβ)

χώρα καταγωγής·

ιγ)

χώρα αποστολής·

ιδ)

χώρα εξαγωγής·

ιε)

τρόπος μεταφοράς στα σύνορα.

Διοικητικές πληροφορίες

ιστ)

Κύριος αριθμός αναφοράς της τελωνειακής διασάφησης·

ιζ)

αριθμός είδους εμπορευμάτων·

ιη)

ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης·

ιθ)

ένδειξη των διασαφήσεων που περιέχουν μειωμένο σύνολο δεδομένων·

κ)

αρμόδιο τελωνείο, συμπεριλαμβανομένου του τελωνείου προσκόμισης και του τελωνείου ελέγχου, κατά περίπτωση·

κα)

δεδομένα σχετικά με την τελωνειακή διαδικασία.

Στην περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία απαριθμούνται στο παρόν τμήμα αποτελούνται από αριθμητικούς ή αλφαριθμητικούς κωδικούς που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις τελωνειακές αρχές, η διεπαφή δημιουργείται κατά τρόπο ώστε να μπορούν να ανακτηθούν από τα τελωνειακά συστήματα και να διαβιβαστούν στο ICSMS οι σχετικές πληροφορίες, υπό μορφή κειμένου, που προκύπτουν από τους εν λόγω κωδικούς.

2.   Πρόσθετα δεδομένα προς καταχώριση στα εθνικά τελωνειακά συστήματα

α)

Λόγοι αναστολής, σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 (υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις)·

β)

πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, π.χ. ονομασία, εμπορική επωνυμία ή καταχωρισμένο εμπορικό σήμα, μοντέλο, αριθμός EAN, αριθμός σειράς (εφόσον υπάρχει)·

γ)

νομική πράξη ή νομικές πράξεις της Ένωσης με την οποία ή τις οποίες σχετίζεται η εικαζόμενη μη συμμόρφωση (υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις)·

δ)

κύρια κατηγορία των εν λόγω προϊόντων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο viii) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1121 της Επιτροπής (2) (υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις)·

ε)

οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του κανονισμού 2019/1020 σχετικά με τον οικονομικό φορέα (υποχρεωτικό εφόσον ισχύει η απαίτηση και εφόσον τα δεδομένα είναι διαθέσιμα)·

στ)

φωτογραφίες του προϊόντος και, κατά περίπτωση, της συσκευασίας του, στην οποία παρουσιάζονται, για παράδειγμα, οι πληροφορίες για το προϊόν, η σήμανση συμμόρφωσης, η επισήμανση ή τα ύποπτα στοιχεία (εφόσον υπάρχουν)·

ζ)

άλλα σχετικά έγγραφα, για παράδειγμα τιμολόγια, δήλωση συμμόρφωσης, εκθέσεις δοκιμών (εφόσον υπάρχουν)·

η)

αρχή ή αρχές εποπτείας της αγοράς που πρέπει να ενημερωθεί ή να ενημερωθούν και επιλέγεται ή επιλέγονται από τον κατάλογο των αρχών εποπτείας της αγοράς που ορίζονται από τα κράτη μέλη και καταχωρίζονται στο ICSMS σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 (υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις).


(1)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1121 της Επιτροπής, της 8ης Ιουλίου 2021, για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών των στατιστικών δεδομένων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη όσον αφορά τους ελέγχους σχετικά με την ασφάλεια και τη συμμόρφωση των προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 37).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α)

Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

ένδειξη του κατά πόσον οι αρχές εποπτείας της αγοράς:

1)

εγκρίνουν τη θέση του προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία. Οι αρχές εποπτείας της αγοράς αναφέρουν τη νομική πράξη ή τις νομικές πράξεις της Ένωσης βάσει της οποίας ή των οποίων πραγματοποιήθηκε η αξιολόγησή τους, καθώς και την κύρια κατηγορία των σχετικών προϊόντων σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 2 σημείο δ)·

2)

ζητούν να διατηρηθεί η αναστολή της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία για να μπορέσουν οι αρχές εποπτείας της αγοράς ή οι τελωνειακές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα. Οι αρχές εποπτείας της αγοράς αναφέρουν τη νομική πράξη ή τις νομικές πράξεις της Ένωσης βάσει της οποίας ή των οποίων πραγματοποιείται η αξιολόγησή τους, καθώς και την κύρια κατηγορία των σχετικών προϊόντων σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 2 σημείο δ)· ή

3)

απαιτούν από τις τελωνειακές αρχές να μη θέσουν το προϊόν σε ελεύθερη κυκλοφορία επειδή παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο ή δεν συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης. Οι αρχές εποπτείας της αγοράς αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους το προϊόν δεν συμμορφώνεται ή παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο, τη νομική πράξη ή τις νομικές πράξεις της Ένωσης που παραβιάστηκε ή παραβιάστηκαν, καθώς και την κύρια κατηγορία των σχετικών προϊόντων σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 2 σημείο δ). Οι αρχές εποπτείας της αγοράς μπορούν να δηλώσουν εάν αντιτίθενται στην εν συνεχεία διασάφηση του προϊόντος για τελωνειακό καθεστώς διαφορετικό από τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία. Μπορούν επίσης να αναφέρουν εάν και για ποιους λόγους θεωρούν ότι το προϊόν θα πρέπει να καταστραφεί ή να αχρηστευτεί με άλλο τρόπο στο πλαίσιο του άρθρου 28 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020.

β)

διοικητικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων του κύριου αριθμού αναφοράς της τελωνειακής διασάφησης, του αριθμού είδους εμπορευμάτων, του αριθμού καταχώρισης στο ICSMS και των λειτουργικών στοιχείων επικοινωνίας της αρμόδιας αρχής εποπτείας της αγοράς.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο β)

Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο β) περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

στην περίπτωση που διατηρήθηκε η αναστολή της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία για να μπορέσουν οι τελωνειακές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα:

το αποτέλεσμα των εν λόγω μέτρων,

β)

στην περίπτωση που διατηρήθηκε η αναστολή της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία για να μπορέσουν οι αρχές εποπτείας της αγοράς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα:

τα πεδία δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα II·

γ)

στην περίπτωση που οι αρχές εποπτείας της αγοράς απαίτησαν από τις τελωνειακές αρχές να μη θέσουν το προϊόν σε ελεύθερη κυκλοφορία:

τις πληροφορίες από τις τελωνειακές αρχές σχετικά με την κατάσταση του προϊόντος μετά την απόρριψη της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το αν το προϊόν έχει καταστραφεί ή αχρηστευτεί με άλλο τρόπο, αν έχει υπαχθεί σε τελωνειακό καθεστώς διαφορετικό από τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή αν έχει επανεξαχθεί, ή

εάν ο οικονομικός φορέας ασκήσει προσφυγή κατά της απόρριψης της θέσης του προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία, τις πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω προσφυγή και, κατά περίπτωση, το αίτημα επαναξιολόγησης από τις αρχές εποπτείας της αγοράς.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3

Τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

αιτήσεις των αρχών εποπτείας της αγοράς για την αναστολή της θέσης ενός προϊόντος σε ελεύθερη κυκλοφορία, στις οποίες προσδιορίζονται η αρμόδια αρχή, ο κύριος αριθμός αναφοράς της τελωνειακής διασάφησης, η περιγραφή του προϊόντος και οι λόγοι της αίτησης·

β)

απαντήσεις των τελωνειακών αρχών, στις οποίες προσδιορίζονται η αρμόδια αρχή, και εάν το προϊόν έχει εντοπιστεί και έχει ανασταλεί η θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία.


Top