EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020Y0720(01)

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της 25ης Μαΐου 2020 σχετικά με τους κινδύνους ρευστότητας που προκύπτουν από απαιτήσεις κάλυψης περιθωρίων ασφαλείας (ΕΣΣΚ/2020/6) 2020/C 238/01

ΕΕ C 238 της 20.7.2020, p. 1–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.7.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 238/1


ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

της 25ης Μαΐου 2020

σχετικά με τους κινδύνους ρευστότητας που προκύπτουν από απαιτήσεις κάλυψης περιθωρίων ασφαλείας

(ΕΣΣΚ/2020/6)

(2020/C 238/01)

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχεία β), δ) και στ) και τα άρθρα 16 έως 18,

Έχοντας υπόψη την απόφαση ΕΣΣΚ/2011/1 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 20ής Ιανουαρίου 2011, για τη θέσπιση του εσωτερικού κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (2), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 3 στοιχείο ε) και τα άρθρα 18 έως 20,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η κεντρική εκκαθάριση και οι ανταλλαγές περιθωρίων ασφαλείας στο πλαίσιο συναλλαγών που δεν εκκαθαρίζονται κεντρικά ευνοούν σημαντικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου αντισυμβαλλομένου. Η διευρυμένη χρήση της κεντρικής εκκαθάρισης παραγώγων και η εξασφάλιση θέσεων μη κεντρικά εκκαθαριζόμενων παραγώγων έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της αγοράς παραγώγων μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τελούν υπό την καθοδήγηση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάσει συμφωνιών που επιτεύχθηκαν σε επίπεδο G20, συνέβαλαν ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ανησυχίας όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου λόγω των πρόσφατων πιέσεων στην αγορά. Επιπλέον, η κεντρική εκκαθάριση μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες συμψηφισμού και, συνεπώς, την εξοικονόμηση ρευστότητας, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τις καταβολές περιθωρίων διαφορών αποτίμησης που αποτυπώνουν μηχανιστικά τις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς.

(2)

Διαταραχές στην αγορά, όπως οι απότομες πτώσεις στις τιμές περιουσιακών στοιχείων και τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, μεταφράζονται σε αυξήσεις των περιθωρίων διαφορών αποτίμησης και μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε αυξημένες απαιτήσεις κάλυψης αρχικού περιθωρίου ασφαλείας όσον αφορά θέσεις σε βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς τίτλους (cash securities), εμπορεύματα ή παράγωγα. Τα περιθώρια ασφαλείας έχουν θεμελιώδη ρόλο στον τρόπο διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου από τους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης κινδύνου και στηρίζουν τη συστημική ανθεκτικότητα.

(3)

Οι εν λόγω συνθήκες στην αγορά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτή ως προς τη διαχείριση της ρευστότητας, τις ανάγκες χρηματοδότησης και ενδεχομένως ακόμη και τη φερεγγυότητά τους, αν οι πιέσεις ρευστότητας οδηγήσουν σε συστηματικές βεβιασμένες πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού έναντι πολύ χαμηλής τιμής (fire sales).

(4)

Τελικά, οι εξωτερικότητες που απορρέουν από σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά και οι συναφείς απαιτήσεις κάλυψης περιθωρίων ασφαλείας ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

(5)

Η έξαρση της πανδημίας της νόσου COVID-19 και η πρόσφατη απότομη αύξηση στη μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου έχουν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, τη σημαντική ενίσχυση των απαιτήσεων κάλυψης περιθωρίων ασφαλείας στο σύνολο των αγορών κεντρικά και μη κεντρικά εκκαθαριζόμενων συναλλαγών. Από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2020 παρατηρείται αύξηση των αρχικών περιθωρίων –κατά μείζονα λόγο για τα εισηγμένα και όχι για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα – εξαιτίας των μεγαλύτερων όγκων συναλλαγών, αλλά και ως απάντηση που αποτελεί έκφραση ενός μοντέλου περιθωρίων για την αντιμετώπιση εν δυνάμει μεγαλύτερων ζημιών λόγω αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά. Επιπλέον, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι έχουν ζητήσει και συγκεντρώσει μεγάλα ποσά περιθωρίων διαφορών αποτίμησης σε ενδοημερήσια βάση για την κάλυψη των διακυμάνσεων της αγοράς, τα οποία συνήθως δεν αποπληρώνονται πριν από την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα την προσωρινή δέσμευση της ρευστότητας στους λογαριασμούς που οι ίδιοι τηρούν. Έκτοτε και μέχρι τον Μάρτιο έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στην καταβολή και συγκέντρωση του ημερήσιου περιθωρίου διαφορών αποτίμησης σε χαρτοφυλάκια βάσει διμερών συμφωνιών.

(6)

Πλείστα εκκαθαριστικά μέλη έχουν παρατηρήσει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των αρχικών περιθωρίων ασφαλείας και ορισμένα από αυτά ενδέχεται να έχουν αντιμετωπίσει αυξημένους περιορισμούς στη ρευστότητα. Πάντως, καμία αθέτηση υποχρέωσης δεν έχει επέλθει σε σχέση με κεντρικό αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στην Ένωση. Οι απαιτήσεις κάλυψης του περιθωρίου ασφαλείας ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μη τραπεζικές οντότητες, είτε μέσω της εκκαθάρισης πελατών είτε όσον αφορά μη κεντρικά εκκαθαριζόμενες συναλλαγές, λόγω των περιορισμών στη ρευστότητα. Μελλοντικά η ικανότητα των συμμετεχόντων στην αγορά να καλύπτουν τα περιθώρια ασφαλείας θα εξαρτάται από τα εκάστοτε επίπεδα μεταβλητότητας και τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της διαχείρισης της ρευστότητας εκ μέρους τους.

(7)

Εν γένει, η συγκέντρωση σε επίπεδο κεντρικών αντισυμβαλλομένων και εκκαθαριστικών μελών και η διασυνδεσιμότητα μεταξύ κεντρικών αντισυμβαλλομένων μέσω κοινών εκκαθαριστικών μελών, παρόχων ρευστότητας, θεματοφυλάκων ή επενδυτικών φορέων ενδέχεται επίσης να συνιστούν παράγοντες ενισχυτικούς της μετάδοσης του κινδύνου ρευστότητας.

(8)

Τα τεχνικά πρότυπα και οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντικυκλικότητα (μέτρα περιθωρίων αντικυκλικότητας) που εισήγαγε ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) έχουν ως σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου λόγω της φιλοκυκλικότητας των περιθωρίων ασφαλείας των κεντρικών αντισυμβαλλομένων. Οι εθνικές αρμόδιες αρχές οφείλουν να τηρούν τις προδιαγραφές φιλοκυκλικότητας των περιθωρίων ασφαλείας και των ασφαλειών τις οποίες ορίζει ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 153/2013 (4). Οι τροποποιήσεις που εισήγαγε στον κανονισμό EMIR ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/834 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (νέος κανονισμός «EMIR Refit») (5) ενισχύουν τη διαφάνεια στον καθορισμό των περιθωρίων ασφαλείας μεταξύ κεντρικών αντισυμβαλλομένων και εκκαθαριστικών μελών, χωρίς εντούτοις το ίδιο επίπεδο διαφάνειας να εκτείνεται και στη σχέση μεταξύ των εκκαθαριστικών μελών και των πελατών τους.

(9)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) είναι αρμόδιο για τη μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος εντός της Ένωσης. Προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του, το ΕΣΣΚ πρέπει να συμβάλλει στην πρόληψη και τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που αφορούν τη ρευστότητα. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του το ΕΣΣΚ αξιολογεί τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν λόγω υψηλών απαιτήσεων κάλυψης των περιθωρίων ασφαλείας και προτείνει τρόπους πιθανού μετριασμού τους.

(10)

Το ΕΣΣΚ αφενός αναγνωρίζει τα οφέλη που προσφέρει από άποψη εξοικονόμησης ρευστότητας στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος το πλεονέκτημα του πολυμερούς συμψηφισμού το οποίο παρέχει η κεντρική εκκαθάριση• αφετέρου αξιολογεί επίσης θετικά το συστημικό όφελος από την κεντρική εκκαθάριση ως κρίσιμης σημασίας μέτρο ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω της διασφάλισης και ανάπτυξης υγιών πρακτικών διαχείρισης του κινδύνου όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο ρευστότητας.

(11)

Εξάλλου το ΕΣΣΚ αναγνωρίζει ότι τα μέτρα πολιτικής για τα περιθώρια ασφαλείας δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την προστασία έναντι του πιστωτικού κινδύνου αντισυμβαλλομένου. Οι αντισυμβαλλόμενοι, περιλαμβανομένων των εκκαθαριστικών μελών και των πελατών τους, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατηρούν επαρκή ρευστότητα για την έγκαιρη κάλυψη των περιθωρίων ασφαλείας. Εντούτοις, από άποψη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι επίσης χρήσιμο να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις των κεντρικών αντισυμβαλλομένων στο πλαίσιο της διαχείρισης του κινδύνου δεν συνεπάγονται άσκοπες επιβαρύνσεις για τα εκκαθαριστικά μέλη, τους πελάτες τους και άλλους αντισυμβαλλομένους λόγω υπερβολικών φιλοκυκλικών χαρακτηριστικών, δημιουργώντας παρεπόμενες πιέσεις ρευστότητας ικανές ενδεχομένως να προκαλέσουν ζητήματα φερεγγυότητας. Προς εφαρμογή των παρουσών συστάσεων η ΕΣΣΚ αναμένει από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαχείρισης κινδύνου και της ανθεκτικότητάς τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους συμμετέχοντες στην αγορά προστασία έναντι ζημιών από αθέτηση υποχρεώσεων.

(12)

Οι συστάσεις Α και Δ σκοπό έχουν να διασφαλίσουν τον περιορισμό αιφνίδιων και σημαντικών (και ως εκ τούτου φιλοκυκλικών) αλλαγών και φαινομένων «κατακρήμνισης» (cliff effects) ως προς τα αρχικά περιθώρια ασφαλείας (και τα προσαυξημένα περιθώρια) και τις ασφάλειες, προκαλούμενων: i) από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους έναντι των εκκαθαριστικών μελών τους• ii) από τα εκκαθαριστικά μέλη έναντι των πελατών τους• και iii) σε διμερές πλαίσιο, λόγω της μηχανιστικής εξάρτησης από πιστοληπτικές αξιολογήσεις και τυχόν φιλοκυκλικές εσωτερικές μεθόδους βαθμολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Ο σχεδιασμός της ρευστότητας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό προβλέψιμος και διαχειρίσιμος διά του περιορισμού των μη αναμενόμενων και σημαντικών απαιτήσεων κάλυψης των περιθωρίων ασφαλείας. Η προσαρμογή των συμμετεχόντων στην αγορά με συντεταγμένο τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί μέσω της θέσπισης περιόδων προειδοποίησης οι οποίες είναι εύλογες και εξασφαλίζουν την εκτελεστότητα τυχόν αλλαγών στα πρωτόκολλα των περιθωρίων ασφαλείας και των συντελεστών αποκοπής.

(13)

Η σύσταση Β σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι αποτυπώνουν ενδελεχώς στις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων ρευστότητας όλα τα γεγονότα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε καταστάσεις έλλειψης ρευστότητας, ενθαρρύνοντάς τους έτσι να βελτιώσουν τη διαχείριση της εξάρτησής τους από παρόχους υπηρεσιών ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της αγοράς στο σύνολό της, δεδομένου του υψηλού βαθμού συγκέντρωσης και διασύνδεσης μεταξύ κεντρικών αντισυμβαλλομένων και παρόχων υπηρεσιών ρευστότητας, αυτή δε η συνετή διαχείριση ρευστότητας σε επίπεδο μεμονωμένων κεντρικών αντισυμβαλλομένων θα βελτιώσει εν προκειμένω τη διαχείριση κινδύνου από συστημική και μακροπροληπτική άποψη.

(14)

Η σύσταση Γ σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι, αφενός, περιορίζουν την ασυμμετρία στην καταβολή των περιθωρίων διαφορών αποτίμησης που συγκεντρώνουν σε ενδοημερήσια βάση, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητά τους και, αφετέρου, σχεδιάζουν τα πλαίσια των απαιτήσεων κάλυψης περιθωρίου ασφαλείας και τα συναφή χρονοδιαγράμματα που εφαρμόζουν κατά τρόπο ώστε να είναι προβλέψιμα και να αποτρέπουν τους υπέρμετρους περιορισμούς στη ρευστότητα των εκκαθαριστικών τους μελών, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γεγονότα αθέτησης υποχρέωσης.

(15)

Η παρούσα σύσταση δεν θίγει τις εντολές νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στην Ένωση.

(16)

Οι συστάσεις του ΕΣΣΚ δημοσιεύονται κατόπιν ενημέρωσης των αποδεκτών τους και αφότου το γενικό συμβούλιο ενημερώσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόθεσή του να προβεί στη δημοσίευση και του παράσχει τη δυνατότητα να αντιδράσει,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

ΤΜΗΜΑ 1

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Σύσταση Α — Περιορισμός φαινομένων «κατακρήμνισης» όσον αφορά τη ζήτηση ασφαλειών

1.

Συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να μεριμνούν ώστε σε περιόδους ακραίων καταστάσεων οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι να αναλύουν την απόδοση των πολιτικών τους κατά τις επιταγές του άρθρου 28 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 153/2013 και να υποβάλλουν τα σχετικά πορίσματα στην οικεία αρμόδια αρχή.

2.

Συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να μεριμνούν ώστε, αφού λάβουν υπόψη τα πορίσματα των αναλύσεων του ως άνω σημείου 1,στο μέτρο που επιτρέπεται από τον νόμο και συνάδει με τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων:

i)

τα μοντέλα και οι παράμετροι καθορισμού των απαιτήσεων περιθωρίου ασφαλείας των κεντρικών αντισυμβαλλομένων, καθώς επίσης και οι πολιτικές και διαδικασίες τους για την αποδοχή και αποτίμηση των ασφαλειών και τον συντηρητικό καθορισμό συντελεστών αποκοπής, να μην συνεπάγονται με τρόπο άσκοπο και υπερβολικό αιφνίδιες και σημαντικές αλλαγές που οδηγούν σε φαινόμενα «κατακρήμνισης» των αρχικών περιθωρίων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των προσαυξημένων περιθωρίων, και των ασφαλειών. Οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω μοντέλα, οι παράμετροι, πολιτικές και διαδικασίες τους:

α)

βασίζονται σε αναλυτική διαβάθμιση των εσωτερικών μοντέλων βαθμολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και ακολουθούν προοδευτική προσέγγιση βάσει της οποίας τυχόν αλλαγές στις απαιτήσεις περιθωρίου ασφαλείας, περιλαμβανομένων των προσαυξημένων περιθωρίων, και στις συμφωνίες ασφαλειών, εφαρμόζονται χωρίς να καθυστερεί αδικαιολόγητα η αποτύπωση των ως άνω υποβαθμίσεων στις πρακτικές των κεντρικών αυτών αντισυμβαλλομένων όσον αφορά τη συνολική διαχείριση κινδύνου•

β)

ακολουθούν ολοκληρωμένη προσέγγιση ως προς τον περιορισμό των φιλοκυκλικών χαρακτηριστικών σύμφωνα με τις συναφείς κανονιστικές απαιτήσεις του άρθρου 41 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, ιδίως σε περίπτωση υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας•

ii)

με την επιφύλαξη του άρθρου 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές τους και αυτές στη συνέχεια να ενημερώνουν τα μέλη των σωμάτων που συγκροτούνται δυνάμει του άρθρου 18 του εν λόγω κανονισμού, σε περίπτωση που:

α)

περιορίζουν το φάσμα των επιλέξιμων ασφαλειών•

β)

τροποποιούν ουσιωδώς τους συντελεστές αποκοπής των ασφαλειών•

γ)

μειώνουν ουσιωδώς τα όρια συγκέντρωσης του άρθρου 42 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 153/2013.

Εφόσον δεν παρακωλύει την έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων διαχείρισης του κινδύνου, η ενημέρωση θα πρέπει να παρέχεται αρκετά νωρίτερα από την εφαρμογή τους.

3.

Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος συνιστάται στις οικείες αρμόδιες αρχές των εκκαθαριστικών μελών να συνεργάζονται με αυτά στο πλαίσιο της διαρκούς εποπτείας, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου από τα μέλη αυτά κατά την παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης στους πελάτες τους, αφενός, δεν συνεπάγεται αιφνίδιες και σημαντικές αλλαγές και φαινόμενα «κατακρήμνισης» στην κάλυψη και τη συγκέντρωση περιθωρίων ασφαλείας, εκτός αν οι εν λόγω αλλαγές και τα φαινόμενα αποτελούν αναπόφευκτη συνέπεια γεγονότων της αγοράς, καθώς και στις πρακτικές παροχής ασφαλειών σε περίπτωση υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, και, αφετέρου, δεν περιορίζει ουσιωδώς την αξιοπιστία των πρακτικών διαχείρισης κινδύνου που τα ίδια αυτά μέλη εφαρμόζουν, ούτε επηρεάζει την ανθεκτικότητά τους

4.

Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος συνιστάται στις οικείες αρμόδιες αρχές των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών αντισυμβαλλομένων, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που δεν εκκαθαρίζονται κεντρικά και διενεργούν συναλλαγές χρηματοδότησης τίτλων, να μεριμνούν ώστε σε περιπτώσεις υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου που ακολουθούν οι εν λόγω αντισυμβαλλόμενοι να μη συνεπάγονται αιφνίδιες και σημαντικές αλλαγές και φαινόμενα «κατακρήμνισης» στην κάλυψη και συγκέντρωση περιθωρίων ασφαλείας και στις πρακτικές παροχής ασφαλειών. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, εάν οι αντισυμβαλλόμενοι ενθαρρύνονται:

i)

να χρησιμοποιούν προοδευτική και αναλυτική διαβάθμιση στις πρακτικές συνολικής διαχείρισης του κινδύνου τους όταν εφαρμόζουν υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας•

ii)

να διατηρούν ολοκληρωμένη προσέγγιση ως προς τον περιορισμό φιλοκυκλικών χαρακτηριστικών σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις του άρθρου 41 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, ιδίως όσον αφορά υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.

Σύσταση Β — Αξιολόγηση μελλοντικών αναγκών ρευστότητας βάσει σεναρίου ακραίων καταστάσεων

1.

Συνιστάται στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) να επανεξετάσει το σχέδιο τεχνικών προτύπων (6) που κατήρτισε δυνάμει του άρθρου 44 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012, και ιδίως το άρθρο 32 παράγραφο 4 του σχεδίου αυτού, προκειμένου να περιληφθούν διατάξεις που να απαιτούν από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους να καλύπτουν υπό τα σενάρια ακραίων καταστάσεων του άρθρου 44 του ως άνω κανονισμού και την αθέτηση υποχρέωσης δύο οποιωνδήποτε οντοτήτων που τους παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιωδώς τη θέση ρευστότητάς τους.

2.

Έως ότου η ΕΑΚΑΑ προβεί σε ενέργεια συμμόρφωσης προς τη σύσταση του ως άνω σημείου 1 και έως ότου θεσπισθεί ενδεχομένως συναφής νομοθεσία της Ένωσης, συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να μεριμνούν, στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος, ώστε τα σενάρια ακραίων καταστάσεων του άρθρου 44 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 να καλύπτουν την αθέτηση υποχρέωσης δύο οποιωνδήποτε οντοτήτων που παρέχουν υπηρεσίες σε κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, εφόσον αυτή η αθέτηση θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιωδώς τη θέση ρευστότητάς του• μεταξύ αυτών των οντοτήτων μπορούν να συγκαταλέγονται πάροχοι υπηρεσιών ρευστότητας, πάροχοι υπηρεσιών διακανονισμού ή άλλοι πάροχοι υπηρεσιών η αθέτηση εκ μέρους των οποίων μπορεί εν δυνάμει να επηρεάσει τη θέση ρευστότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου.

3.

Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να μεριμνούν ώστε, αφού τεθεί σε ισχύ συναφής νομοθεσία της Ένωσης, οι διορθωτικές ενέργειες των κεντρικών αντισυμβαλλομένων προς αντιμετώπιση τυχόν έλλειψης πόρων για την κάλυψη αναγκών σε ρευστότητα, η οποία διαπιστώνεται με την εφαρμογή των πρόσθετων σεναρίων ακραίων καταστάσεων κατά το σημείο 2 ή το σημείο 1 της παρούσας σύστασης Β, να μην συνεπάγονται πρόσθετη επιβάρυνση για τα εκκαθαριστικά μέλη όταν λαμβάνουν χώρα σε περιόδους χαρακτηριζόμενες από πιέσεις στην αγορά. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει προς τούτο να διασφαλίζουν ότι οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι αναζητούν πρόσθετη ρευστότητα σε εναλλακτικές πηγές της αγοράς.

4.

Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος συνιστάται στην ΕΑΚΑΑ, σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, να συνεργάζεται με κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και, στο μέτρο του δυνατού, με οικείες αρχές τρίτων χωρών, με σκοπό τη διενέργεια συντονισμένων ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ρευστότητας που λαμβάνουν υπόψη και την αθέτηση υποχρέωσης δύο οποιωνδήποτε οντοτήτων κατά τα σημεία 1 και 2 της παρούσας σύστασης Β.

Σύσταση Γ — Όρια στους περιορισμούς ρευστότητας όσον αφορά τη συγκέντρωση περιθωρίων ασφαλείας

1.

Στο μέτρο που επιτρέπεται από το νόμο και συνάδει με τις προσήκουσες πρακτικές διαχείρισης του κινδύνου και τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να μεριμνούν ώστε, όταν οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι ζητούν και συγκεντρώνουν περιθώρια ασφαλείας για τον περιορισμό της πιστωτικής τους έκθεσης, να αποσκοπούν στην αποφυγή δημιουργίας αδικαιολόγητων περιορισμών ρευστότητας για τα εκκαθαριστικά μέλη και να διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:

i)

ως προς τα περιθώρια ασφαλείας που ζητούν και συγκεντρώνουν σε ενδοημερήσια βάση, και στο μέτρο του επιχειρησιακά και νομικά δυνατού, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι καθορίζουν χωριστά:

α)

τα περιθώρια ασφαλείας που καλύπτουν περιπτώσεις δυνητικής έκθεσης, μεταξύ άλλων οφειλόμενης σε θέσεις που συνήφθησαν και ανανεώθηκαν κατά την ημέρα αυτή•

β)

τα περιθώρια ασφαλείας που καλύπτουν περιπτώσεις επελθείσας έκθεσης οφειλόμενης σε διακυμάνσεις της αγοράς κατά την ημέρα αυτή, τα οποία οι ίδιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν και καταβάλλουν αυθημερόν•

ii)

εφόσον η ασφάλεια που παρέχει εκκαθαριστικό μέλος με τη μορφή αρχικού περιθωρίου ασφαλείας υπερβαίνει το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη του κινδύνου από θέσεις που έχουν καταγραφεί σε λογαριασμό, περιλαμβανομένων όσων ανανεώνονται σε ενδοημερήσια βάση και τυχόν αυξημένης έκθεσης που προκύπτει σε ενδοημερήσια βάση, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα το υπερβάλλον ποσό της ασφάλειας, στο μέτρο του επιχειρησιακά δυνατού, αντί να συγκεντρώνουν πρόσθετη ασφάλεια, εκτός αν το πρόσθετο περιθώριο ασφαλείας παρασχεθεί οικειοθελώς από το ίδιο εκκαθαριστικό μέλος. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο προβλέψιμο, διαφανή και προγραμματισμένο•

iii)

οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι διασφαλίζουν ότι η διαδικασία συγκέντρωσης αρχικών περιθωρίων ασφαλείας και περιθωρίων διαφορών αποτίμησης δεν συνεπάγεται για τα εκκαθαριστικά μέλη υπερβολικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς ικανούς να αποτελέσουν πρόσθετη πηγή κινδύνου ρευστότητας.

2.

Συνιστάται στις οικείες αρμόδιες αρχές των εκκαθαριστικών μελών να τα παρακολουθούν και, εφόσον είναι αναγκαίο, επιτρέπεται από το νόμο και συνάδει με τις προσήκουσες πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα, να συνεργάζονται με εκείνα στο πλαίσιο διαρκούς εποπτείας, ούτως ώστε τα εν λόγω μέλη να μη δημιουργούν αδικαιολόγητους περιορισμούς ρευστότητας εις βάρος των πελατών τους όταν ζητούν περιθώρια ασφαλείας και συγκεντρώνουν αρχικά περιθώρια και περιθώρια διαφορών αποτίμησης από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών αντισυμβαλλομένων, προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους στον πιστωτικό κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, εάν διασφαλιστεί ότι:

i)

σε περίπτωση που πελάτης έχει παράσχει επαρκές αρχικό περιθώριο ασφαλείας για την κάλυψη κινδύνου από θέσεις που έχουν καταγραφεί σε λογαριασμό εκκαθαριστικού μέλους, περιλαμβανομένων όσων ανανεώνονται σε ενδοημερήσια βάση και τυχόν αυξημένης έκθεσης που προκύπτει σε ενδοημερήσια βάση, το εκκαθαριστικό μέλος χρησιμοποιεί κατά προτεραιότητα το υπερβάλλον ποσό της ασφάλειας που παρασχέθηκε με τη μορφή αρχικού περιθωρίου, αντί να συγκεντρώσει πρόσθετη ασφάλεια, εκτός αν το πρόσθετο περιθώριο ασφαλείας παρασχεθεί οικειοθελώς από τον ίδιο τον πελάτη•

ii)

τα εκκαθαριστικά μέλη διασφαλίζουν ότι η διαδικασία συγκέντρωσης αρχικών περιθωρίων ασφαλείας και περιθωρίων διαφορών αποτίμησης δεν συνεπάγεται υπερβολικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς για τους πελάτες, οι οποίοι ενδέχεται να αποτελούν πρόσθετη πηγή κινδύνου για τη ρευστότητα.

Σύσταση Δ — Μετριασμός της φιλοκυκλικότητας κατά την παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης σε πελάτες και σε περιπτώσεις συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων

1.

Συνιστάται στις οικείες αρμόδιες αρχές να συμβάλλουν στην καθοδήγηση συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε διεθνή φόρα και όργανα κατάρτισης προτύπων κατά περίπτωση, με αντικείμενο τους τρόπους μετριασμού της φιλοκυκλικότητας στις πρακτικές καθορισμού των περιθωρίων ασφαλείας και των συντελεστών αποκοπής κατά την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες στο πλαίσιο συναλλαγών σε διαπραγματεύσιμα και εξωχρηματιστηριακά παράγωγα και συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων, είτε εκκαθαρίζονται κεντρικά είτε όχι. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να αποσκοπούν στην ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων τα οποία θα διέπουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τον μετριασμό της φιλοκυκλικότητας κατά την παροχή των ως άνω υπηρεσιών.

2.

Εφόσον καθοριστούν παγκόσμια πρότυπα, συνιστάται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την υποβολή πρότασης νομοθετικής πράξης της Ένωσης προκειμένου αυτά να αποκτήσουν δεσμευτική ισχύ.

ΤΜΗΜΑ 2

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1.   Ορισμοί

1.

Για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«αρμόδια αρχή»: αρχή οριζόμενη ως τέτοια από κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

β)

«κεντρικός αντισυμβαλλόμενος» (CCP): νοείται όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

γ)

«εκκαθάριση»: νοείται όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 σημείο 3) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

δ)

«εκκαθαριστικό μέλος»: νοείται όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

ε)

«παράγωγα» ή «συμβάσεις παραγώγων»: νοούνται όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

στ)

«οικεία αρμόδια αρχή»: αρμόδια αρχή προσδιοριζόμενη στη νομοθεσία που παρατίθεται στο άρθρο 2 σημείο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 και αρμόδια αρχή οριζόμενη από κράτος μέλος για τους σκοπούς του άρθρου 10 παράγραφος 5 του εν λόγω κανονισμού•

ζ)

«χρηματοοικονομικός αντισυμβαλλόμενος»: νοείται όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

η)

«μη χρηματοοικονομικός αντισυμβαλλόμενος»: νοείται όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012·

ι)

«πελάτης»: νοείται όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012.

2.   Κριτήριο εφαρμογής

Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας σύστασης θα πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η αρχή της αναλογικότητας, σε συνάρτηση με τον επιδιωκόμενο στόχο και το περιεχόμενο κάθε επιμέρους σύστασης.

3.   Χρονοδιάγραμμα ενεργειών προς εφαρμογή των συστάσεων

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1092/2010, οι αποδέκτες πρέπει να κοινοποιήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το ΕΣΣΚ τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν για σκοπούς εφαρμογής της παρούσας σύστασης ή να τεκμηριώσουν τυχόν αδράνειά τους. Οι κοινοποιήσεις πρέπει να αποσταλούν σύμφωνα με τα ακόλουθα χρονοδιαγράμματα.

1.   Σύσταση Α

α)

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι αρμόδιες αρχές καλούνται να υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Α σημεία 1 και 2.

β)

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διαβιβάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Α σημεία 3 και 4.

2.   Σύσταση Β

α)

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η ΕΑΚΑΑ καλείται να διαβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Β σημείο 1.

β)

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διαβιβάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Β σημεία 2, 3 και 4.

3.   Σύσταση Γ

α)

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διαβιβάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Γ σημείο 1.

β)

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι οικείες αρμόδιες αρχές των εκκαθαριστικών μελών καλούνται να διαβιβάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Γ σημείο 2.

4.   Σύσταση Δ

α)

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 οι αρμόδιες αρχές και οι οικείες αρμόδιες αρχές καλούνται να διαβιβάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Δ σημείο 1.

β)

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η Επιτροπή καλείται να διαβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στο ΕΣΣΚ το έντυπο του παραρτήματος I όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης Δ σημείο 2.

4.   Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.

Το γενικό συμβούλιο θα αξιολογήσει τις ενέργειες των αποδεκτών και τους λόγους τυχόν αδράνειάς τους, δυνάμενο κατά περίπτωση να κρίνει ότι αυτοί δεν έχουν τηρήσει την παρούσα σύσταση ή δεν έχουν αιτιολογήσει επαρκώς την αδράνειά τους.

2.

Δεν θα εφαρμόζεται η μεθοδολογία η οποία καθορίζεται στο εγχειρίδιο αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τις συστάσεις του ΕΣΣΚ (7) και η οποία περιγράφει τη συναφή διαδικασία αξιολόγησης.

Φρανκφούρτη, 25 Μαΐου 2020.

Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας του ΕΣΣΚ,

εξ ονόματος του γενικού συμβουλίου του ΕΣΣΚ

Francesco MAZZAFERRO


(1)  ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 1.

(2)  ΕΕ C 58 της 24.2.2011, σ. 4.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1).

(4)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 153/2013 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2024, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα σχετικά με τις απαιτήσεις για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους (ΕΕ L 52 της 23.2.2013, σ. 41).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/834 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 σε σχέση με την υποχρέωση εκκαθάρισης, την αναστολή της υποχρέωσης εκκαθάρισης, τις απαιτήσεις αναφοράς, τις τεχνικές μείωσης κινδύνου για συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που δεν εκκαθαρίζονται από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, την καταχώριση και την εποπτεία των αρχείων καταγραφής συναλλαγών και τις απαιτήσεις για αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 141 της 28.5.2019, σ. 42).

(6)  Σχέδιο τεχνικών προτύπων δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΑΚΑΑ/2012/600).

(7)  Εγχειρίδιο αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τις συστάσεις του ΕΣΣΚ, του Απριλίου 2016, το οποίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://www.esrb.europa.eu/pub/pdf/recommendations/160502_handbook.en.pdf.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Κοινοποίηση των ενεργειών συμμόρφωσης με την παρούσα σύσταση

1.   Στοιχεία αποδέκτη

Σύσταση

 

Χώρα αποδέκτη

 

Ίδρυμα

 

Επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας της κοινοποιούσας αρχής

 

Ημερομηνία κοινοποίησης

 

2.   Κοινοποίηση ενεργειών

Σύσταση

Υπάρχει συμμόρφωση εκ μέρους σας; (ναι/όχι/δεν ισχύει εν προκειμένω)

Εξηγήστε τις ενέργειες συμμόρφωσης

Αιτιολόγηση μερικής συμμόρφωσης ή μη συμμόρφωσης

Σύσταση Α σημείο 1

 

 

 

Σύσταση Α σημείο 2

 

 

 

Σύσταση Α σημείο 3

 

 

 

Σύσταση Α σημείο 4

 

 

 

Σύσταση Β σημείο 1

 

 

 

Σύσταση Β σημείο 2

 

 

 

Σύσταση Β σημείο 3

 

 

 

Σύσταση Β σημείο 4

 

 

 

Σύσταση Γ σημείο 1

 

 

 

Σύσταση Γ σημείο 2

 

 

 

Σύσταση Δ σημείο 1

 

 

 

Σύσταση Δ σημείο 2

 

 

 

3.   Υπόμνημα

1.

Το παρόν έντυπο χρησιμοποιείται για τους σκοπούς της κοινοποίησης του άρθρου 17 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1092/2010.

2.

Κάθε αποδέκτης συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά το παρόν έντυπο στο ΕΣΣΚ μέσω της Γραμματείας του ΕΣΣΚ, χρησιμοποιώντας τον ειδικό φάκελο στο DARWIN ή αποστέλλοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση notifications@esrb.europa.eu. Η Γραμματεία του ΕΣΣΚ μεριμνά για τη συγκεντρωτική διαβίβαση των κοινοποιήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

3.

Αν μια σύσταση δεν τυγχάνει εφαρμογής, επιλέξτε «δεν ισχύει εν προκειμένω» υπό τη στήλη «Υπάρχει συμμόρφωση εκ μέρους σας;».

4.

Αναμένεται από τους αποδέκτες να παρέχουν κάθε συναφή πληροφορία και στοιχείο τεκμηρίωσης που αφορά την εφαρμογή και τα κριτήρια εφαρμογής των συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αφορούν το περιεχόμενο των ενεργειών συμμόρφωσης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

5.

Σε περίπτωση μερικής συμμόρφωσης ο αποδέκτης θα πρέπει να εξηγεί αναλυτικά τον βαθμό μη συμμόρφωσης και να παρέχει κάθε άλλο στοιχείο που αφορά τη μερική συμμόρφωση. Οι επεξηγηματικές πληροφορίες θα πρέπει να προσδιορίζουν με σαφήνεια τα ειδικότερα μέρη της σύστασης με τα οποία δεν συμμορφώνονται οι αποδέκτες.


Top