EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0105

Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2020/105 της Επιτροπής της 23ης Ιανουαρίου 2020 για την υποβολή σε καταγραφή των εισαγωγών ορισμένων πλατέων προϊόντων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας

C/2020/231

ΕΕ L 19 της 24.1.2020, p. 10–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/105/oj

24.1.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 19/10


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/105 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 23ης Ιανουαρίου 2020

για την υποβολή σε καταγραφή των εισαγωγών ορισμένων πλατέων προϊόντων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1037 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) (ο «βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 24 παράγραφος 5,

Αφού ενημέρωσε τα κράτη μέλη,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 10 Οκτωβρίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η «Επιτροπή») ανακοίνωσε, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2) (η «ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»), την έναρξη διαδικασίας κατά των επιδοτήσεων (η «διαδικασία») σχετικά με τις εισαγωγές στην Ένωση ορισμένων φύλλων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ») και Ινδονησίας, κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019 από τη Eurofer, την Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (ο «καταγγέλλων»), εξ ονόματος τεσσάρων παραγωγών της Ένωσης που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της ενωσιακής παραγωγής ορισμένων φύλλων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα.

(2)

Νωρίτερα, στις 12 Αυγούστου 2019, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές στην Ένωση του ίδιου προϊόντος καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ταϊβάν και Ινδονησίας (3) (η «παράλληλη διαδικασία αντιντάμπινγκ»), βάσει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) (ο «βασικός κανονισμός αντιντάμπινγκ»).

1.   ΟΙΚΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

(3)

Το προϊόν που υποβάλλεται σε καταγραφή (το «οικείο προϊόν») είναι πλατέα προϊόντα έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα, έστω και σε ρόλους (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κομμένων κατά μήκος και στενών λωρίδων), που έχουν απλώς υποβληθεί σε θερμή έλαση και εξαιρουμένων των προϊόντων, όχι σε ρόλους, πλάτους τουλάχιστον 600 mm και πάχους που υπερβαίνει τα 10 mm. Τα εν λόγω προϊόντα υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΕΣ 7219 11, 7219 12, 7219 13, 7219 14, 7219 22, 7219 23, 7219 24, 7220 11 και 7220 12. Οι εν λόγω κωδικοί ΕΣ παρέχονται για πληροφοριακούς και μόνο λόγους.

2.   ΑΙΤΗΣΗ

(4)

Ο καταγγέλλων ζήτησε ήδη με την καταγγελία του την καταγραφή των εισαγωγών. Στις 31 Οκτωβρίου 2019 ο καταγγέλλων υπέβαλε χωριστή αίτηση καταγραφής σχετικά με τις εισαγωγές που αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού. Ο καταγγέλλων ζήτησε την υποβολή σε καταγραφή των εισαγωγών του οικείου προϊόντος, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταγενέστερη επιβολή μέτρων έναντι των εισαγωγών αυτών με ισχύ από την ημερομηνία καταγραφής τους. Περαιτέρω κοινοποιήσεις προς υποστήριξη της εν λόγω αίτησης υποβλήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου 2019.

(5)

Στις 14 Νοεμβρίου 2019 η Marcegaglia Specialties («Marcegaglia»), χρήστης του οικείου προϊόντος, η οποία αποτελεί συνεργαζόμενη εταιρεία στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά των επιδοτήσεων, υπέβαλε παρατηρήσεις σχετικά με την αίτηση του καταγγέλλοντος για καταγραφή των εισαγωγών.

3.   ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από τις τελωνειακές αρχές να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την καταγραφή των εισαγωγών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταγενέστερη επιβολή μέτρων έναντι των εισαγωγών αυτών με ισχύ από την ημερομηνία καταγραφής τους. Οι εισαγωγές είναι δυνατόν να υποβληθούν σε καταγραφή ύστερα από αίτηση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την καταγραφή.

(7)

Κατά τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος, η καταγραφή δικαιολογείται, καθώς το οικείο προϊόν καταγωγής ΛΔΚ και Ινδονησίας αποτελεί αντικείμενο επιδοτήσεων. Ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι προκαλείται σημαντική ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης από την αύξηση του ρυθμού των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές, οι οποίες θα εξουδετερώσουν την επανορθωτική επίδραση των δυνητικών οριστικών δασμών, επιτρέποντας τον σχηματισμό αποθεμάτων.

(8)

Η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση υπό το πρίσμα του άρθρου 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Έλεγξε κατά πόσον υπάρχουν κρίσιμες περιστάσεις υπό τις οποίες, προκειμένου περί του οικείου επιδοτούμενου προϊόντος, προκαλείται ζημία η οποία είναι δύσκολο να αποκατασταθεί, εξαιτίας μαζικών εισαγωγών, σε σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα, προϊόντος που τυγχάνει αντισταθμίσιμων επιδοτήσεων και κατά πόσον κρίνεται αναγκαία η αναδρομική επιβολή αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές αυτές, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της ζημίας αυτής.

3.1.   Επιδότηση του οικείου προϊόντος

(9)

Η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της επαρκή αποδεικτικά στοιχεία περί του ότι οι εισαγωγές του οικείου προϊόντος από τη ΛΔΚ και την Ινδονησία αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων.

(10)

Όσον αφορά τη ΛΔΚ, οι εικαζόμενες πρακτικές επιδότησης συνίστανται, ειδικότερα, σε άμεση μεταφορά κεφαλαίων, σε παραίτηση του Δημοσίου από απαίτηση σε έσοδο που κανονικά του οφείλεται ή μη είσπραξη τέτοιου εσόδου και σε παροχή από το Δημόσιο αγαθών ή υπηρεσιών έναντι τιμήματος χαμηλότερου του κανονικού. Στις εν λόγω πρακτικές επιδότησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η χορήγηση προτιμησιακών δανείων και πιστωτικών γραμμών από τράπεζες κρατικής ιδιοκτησίας, προγράμματα επιδοτήσεων εξαγωγικών πιστώσεων, εγγυήσεις και ασφάλειες εξαγωγών, καθώς και προγράμματα επιχορηγήσεων· μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις υψηλής και νέας τεχνολογίας, φορολογικές αντισταθμίσεις για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, η επιταχυμένη απόσβεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας για την ανάπτυξη και την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, η φορολογική απαλλαγή των μερισμάτων που καταβάλλονται μεταξύ δικαιούχων επιχειρήσεων φορολογικών κατοίκων της χώρας, η μείωση του παρακρατούμενου φόρου για τα μερίσματα από κινεζικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν ξένα κεφάλαια προς τις μη κινεζικές μητρικές εταιρείες τους, απαλλαγές από τον φόρο χρήσης γης και η έκπτωση του φόρου εξαγωγών· και η παροχή από το Δημόσιο γης και ενέργειας έναντι τιμήματος μικρότερου από το κανονικό.

(11)

Όσον αφορά την Ινδονησία, οι εικαζόμενες πρακτικές επιδότησης συνίστανται, ειδικότερα, σε άμεση μεταφορά κεφαλαίων, σε παραίτηση του Δημοσίου από απαίτηση σε έσοδο που κανονικά του οφείλεται ή μη είσπραξη τέτοιου εσόδου και σε παροχή από το Δημόσιο αγαθών ή υπηρεσιών έναντι τιμήματος χαμηλότερου του κανονικού. Στις εν λόγω πρακτικές επιδότησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η χορήγηση προτιμησιακών δανείων και φορολογικών πλεονεκτημάτων βάσει της ινδονησιακής νομοθεσίας και η απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς για την εισαγωγή πρώτων υλών και εξοπλισμού παραγωγής.

(12)

Εικάζεται ότι τα μέτρα αυτά συνιστούν επιδοτήσεις, δεδομένου ότι συνεπάγονται χρηματοδοτική συνεισφορά εκ μέρους της κυβέρνησης της ΛΔΚ, της κυβέρνησης της Ινδονησίας ή άλλων περιφερειακών και τοπικών κυβερνήσεων (συμπεριλαμβανομένων και δημόσιων φορέων) και αποφέρουν όφελος στους παραγωγούς-εξαγωγείς του οικείου προϊόντος. Περαιτέρω, εικάζεται ότι οι εν λόγω επιδοτήσεις εξαρτώνται από την επίτευξη εξαγωγικής επίδοσης και/ή από τη χρήση εγχώριων αντί εισαγόμενων προϊόντων και/ή ότι περιορίζονται σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής και/ή τύπους επιχειρήσεων και/ή περιοχές, και ότι είναι, επομένως, ατομικού χαρακτήρα και αντισταθμίσιμες.

(13)

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη χορήγηση επιδοτήσεων κατέστησαν διαθέσιμα με τη μη εμπιστευτική έκδοση της καταγγελίας και αναλύθηκαν περαιτέρω στο υπόμνημα σχετικά με την επάρκεια των αποδεικτικών στοιχείων.

(14)

Ως εκ τούτου, τα διαθέσιμα στοιχεία στο στάδιο αυτό τείνουν να καταδείξουν ότι οι εξαγωγές του οικείου προϊόντος τυγχάνουν αντισταθμίσιμων επιδοτήσεων.

3.2.   Ύπαρξη μαζικών εισαγωγών σε σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα

(15)

Στην καταγγελία και στις μεταγενέστερες παρατηρήσεις αναφορικά με την αίτηση καταγραφής, τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο των εισαγωγών δείχνουν μαζική αύξηση των εισαγωγών, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως προς το μερίδιο αγοράς, κατά το διάστημα μεταξύ 2015 και Ιουνίου του 2019. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που περιέχονται στην καταγγελία προκύπτει ότι οι Κινέζοι και οι Ινδονήσιοι εξαγωγείς πέτυχαν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του όγκου των πωλήσεων του οικείου προϊόντος στην Ένωση, με αποτέλεσμα κατακόρυφη αύξηση του μεριδίου αγοράς τους στο 28,7 % κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

(16)

Από την ανάλυση της εξέλιξης των εισαγωγών καθ’ ολόκληρη την υπό εξέταση περίοδο και την περίοδο μετά την έναρξη της διαδικασίας, δηλαδή συνυπολογιζόμενων, πέραν των στοιχείων της καταγγελίας, και των στοιχείων σχετικά με το οικείο προϊόν από τη βάση δεδομένων Surveillance 2, δεν προκύπτει ότι η μαζική αύξηση των εισαγωγών έχει σταματήσει:

Όγκοι των εισαγωγών από τις οικείες χώρες (τόνοι)

Καταγωγή

2016

2017

2018

Περίοδος έρευνας (ΠΕ)

Μηνιαίος μέσος όρος ΠΕ

Μηνιαίος μέσος όρος μετά την έναρξη της διαδικασίας (5)

ΛΔΚ

194 963

263 858

250 626

220 705

18 392

26 338

Ινδονησία

105

17

44 863

107 107

8 926

4 270

Οικείες χώρες

195 068

263 874

295 489

327 812

27 318

30 607

Πηγή:

για την περίοδο 2016-2018: καταγγελία,

για την ΠΕ και μετά την ΠΕ: βάση δεδομένων Surveillance 2.

(17)

Με βάση τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι μαζικές εισαγωγές από τις οικείες χώρες επιβεβαιώνονταν ακόμη και κατά τους δύο μήνες από την έναρξη της έρευνας, δηλαδή κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, με τον μηνιαίο μέσο όγκο των εισαγωγών κατά τη διάρκεια των εν λόγω μηνών να είναι κατά 12 % υψηλότερος από το υψηλότερο επίπεδο που είχε παρατηρηθεί κατά την περίοδο έρευνας. Τα στατιστικά στοιχεία που απέκτησε η Επιτροπή μετά την έναρξη της έρευνας δείχνουν ενισχυόμενη τάση εισαγωγών από τις οικείες χώρες. Οι εν λόγω αυξήσεις, από κοινού με τα αντίστοιχα μερίδια αγοράς των δύο χωρών εξαγωγής καθ’ όλη την υπό εξέταση περίοδο, συνιστούν μαζικές εισαγωγές σε σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

3.3.   Ζημία, η οποία είναι δύσκολο να αποκατασταθεί, προκαλείται από τις εν λόγω εισαγωγές

(18)

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της επαρκή αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι πρακτικές επιδότησης των εξαγωγέων προκαλούν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Ο όγκος και οι τιμές των εισαγωγών του οικείου προϊόντος είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις ποσότητες που πωλήθηκαν και στο επίπεδο των τιμών που χρεώθηκαν στην αγορά της Ένωσης καθώς και στο μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική επιδείνωση των συνολικών επιδόσεων και της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Τα αποδεικτικά στοιχεία ως προς τους παράγοντες ζημίας που ορίζονται στο άρθρο 8 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού περιλαμβάνουν δεδομένα τα οποία περιέχονται στην καταγγελία και στις μεταγενέστερες παρατηρήσεις σχετικά με την καταγραφή και υποστηρίζονται από δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. Τα δεδομένα που περιέχονται στην καταγγελία, μεταξύ άλλων, κατέδειξαν ότι οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής προς μη συνδεδεμένα μέρη μειώθηκαν κατά 6 % από το 2015 έως το 2018, ότι το μερίδιο αγοράς του κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 4,3 % και ότι η κερδοφορία του το 2018 ήταν χαμηλή, με τα κέρδη του να είναι λιγότερα από τα μισά των κερδών που πέτυχε το 2017. Επιπλέον, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του 2018 και ανερχόταν σε μόλις 2,2 % κατά το δεύτερο εξάμηνο του εν λόγω έτους. Τα δεδομένα που περιέχονται στην καταγγελία κατέδειξαν επίσης ότι η απασχόληση στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής μειώθηκε κατά 3 % από το 2015.

(19)

Περαιτέρω, στην αίτησή του για καταγραφή, ο καταγγέλλων επισήμανε το γεγονός ότι η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που περιγράφεται στην καταγγελία για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 συνεχίστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με περαιτέρω μείωση των επιπέδων παραγωγής και αύξηση της πίεσης που ασκούν στις τιμές οι εισαγωγές. Εξάλλου, με την αίτησή του καταγραφής ο καταγγέλλων παρείχε επίσης στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η κατάσταση είχε πλέον επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τέσσερις σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την πραγματοποίηση, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, διαφόρων ειδών αναδιαρθρώσεων από τους διάφορους παραγωγούς της Ένωσης, οι οποίες έπλητταν τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων υπαλλήλων τους. Δύο από τις ανακοινώσεις αυτές ήταν του Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή εντελώς πρόσφατες.

(20)

Επιπλέον, η Επιτροπή αξιολόγησε στο στάδιο αυτό κατά πόσον η προκληθείσα ζημία είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Αφότου οι Κινέζοι και οι Ινδονήσιοι προμηθευτές ενταχθούν στις αλυσίδες εφοδιασμού των πελατών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, οι πελάτες αυτοί μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να αλλάξουν προμηθευτές υπέρ των παραγωγών της Ένωσης. Επιπλέον, οι πελάτες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής είναι απίθανο να αποδεχθούν υψηλότερες τιμές από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που η Επιτροπή θα επέβαλλε αντισταθμιστικά μέτρα χωρίς αναδρομική ισχύ στο μέλλον. Αυτός ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας μεριδίου αγοράς ή μειωμένου κύκλου εργασιών συνιστά ζημία η οποία είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

3.4.   Αποτροπή της επανάληψης της ζημίας

(21)

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που εκτίθενται στο σημείο 3.3 ανωτέρω, η Επιτροπή θεώρησε αναγκαίο να προετοιμαστεί η πιθανή αναδρομική επιβολή μέτρων με την επιβολή της καταγραφής, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της ζημίας αυτής. Πράγματι, οι συνθήκες της αγοράς μετά την ΠΕ τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι η κατάσταση του εγχώριου κλάδου παραγωγής επιδεινώνεται λόγω της σημαντικής αύξησης των επιδοτούμενων εισαγωγών σε χαμηλές τιμές.

4.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

(22)

Βάσει των παραπάνω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την καταγραφή των εισαγωγών του οικείου προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

(23)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να γνωστοποιήσουν εγγράφως τις απόψεις τους και να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να δεχθεί σε ακρόαση τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν σχετική έγγραφη αίτηση και θα αποδείξουν ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που υπαγορεύουν την ακρόασή τους.

5.   ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

(24)

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, οι εισαγωγές του οικείου προϊόντος θα πρέπει να υποβληθούν σε καταγραφή, με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι, αν από την έρευνα προκύψουν ευρήματα που θα οδηγήσουν στην επιβολή αντισταθμιστικών δασμών, οι εν λόγω δασμοί θα μπορούν, αν πληρούνται οι αναγκαίοι όροι, να επιβληθούν αναδρομικά στις καταγεγραμμένες εισαγωγές, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες νομικές διατάξεις.

(25)

Κάθε μελλοντική οφειλή θα εξαρτάται από τα ευρήματα της έρευνας κατά των επιδοτήσεων.

(26)

Στο παρόν στάδιο της έρευνας δεν είναι ακόμη δυνατόν να υπολογιστεί επακριβώς το ποσό των επιδοτήσεων στη ΛΔΚ και την Ινδονησία. Η καταγγελία δεν παρέχει ακριβή εκτίμηση του ποσού των επιδοτήσεων, το οποίο θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό των αντισταθμιστικών δασμών. Η καταγγελία περιέχει μόνο μια εκτίμηση του επιπέδου εξάλειψης της ζημίας, που ανέρχεται σε 29,1 % για τη ΛΔΚ και σε 39,8 % για την Ινδονησία. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο του βασικού κανονισμού, το εν λόγω εκτιμώμενο ποσό οφειλής θα είχε σημασία μόνο σε περίπτωση που δασμός βασισμένος στο ποσό των αντισταθμίσιμων επιδοτήσεων θα ήταν υψηλότερος και η Επιτροπή καταλήγει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να επιβάλει τον εν λόγω υψηλότερο δασμό.

6.   ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

(27)

Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλεγούν στο πλαίσιο της προκείμενης καταγραφής θα γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι τελωνειακές αρχές καλούνται, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1037, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την καταγραφή των εισαγωγών στην Ένωση πλατέων προϊόντων έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα, έστω και σε ρόλους (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κομμένων κατά μήκος και στενών λωρίδων), που έχουν απλώς υποβληθεί σε θερμή έλαση και εξαιρουμένων των προϊόντων, όχι σε ρόλους, πλάτους τουλάχιστον 600 mm και πάχους που υπερβαίνει τα 10 mm, τα οποία υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΕΣ 7219 11, 7219 12, 7219 13, 7219 14, 7219 22, 7219 23, 7219 24, 7220 11 και 7220 12, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας.

Η καταγραφή λήγει εννέα μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να γνωστοποιήσουν εγγράφως τις απόψεις τους, να υποβάλουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ή να ζητήσουν ακρόαση εντός 21 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 23 Ιανουαρίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 55.

(2)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας κατά των επιδοτήσεων σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων φύλλων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας (2019/C 342/09 – ΕΕ C 342 της 10.10.2019, σ. 18).

(3)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ταϊβάν και Ινδονησίας (2019/C 269I/01 – ΕΕ C 269Ι της 12.8.2019, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21).

(5)  Οκτώβριος 2019 – Νοέμβριος 2019

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).


Top