EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019H0903(12)

Σύσταση της Επιτροπής, της 18ης Ιουνίου 2019, σχετικά με το προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Ιταλίας για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030

C/2019/4412

ΕΕ C 297 της 3.9.2019, p. 44–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.9.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 297/44


ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 18ης Ιουνίου 2019

σχετικά με το προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Ιταλίας για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030

(2019/C 297/12)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 663/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 98/70/ΕΚ, 2009/31/ΕΚ, 2009/73/ΕΚ, 2010/31/ΕΕ, 2012/27/ΕΕ και 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 2009/119/ΕΚ και (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να υποβάλει στην Επιτροπή προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που καλύπτει την περίοδο από το 2021 έως το 2030 σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 και το παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού. Τα πρώτα προσχέδια των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα έπρεπε να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

(2)

Η Ιταλία υπέβαλε το προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα στις 8 Ιανουαρίου 2019. Η υποβολή του εν λόγω προσχεδίου αποτελεί τη βάση και το πρώτο βήμα της επαναληπτικής διαδικασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για την οριστικοποίηση των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα και την επακόλουθη εφαρμογή τους.

(3)

Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999, η Επιτροπή οφείλει να αξιολογήσει τα προσχέδια των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα. Η Επιτροπή προέβη σε εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του προσχεδίου του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Ιταλίας για την ενέργεια και το κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά στοιχεία του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999. Η εν λόγω αξιολόγηση (2) δημοσιεύεται μαζί με την παρούσα σύσταση. Οι συστάσεις που ακολουθούν βασίζονται στην εν λόγω αξιολόγηση.

(4)

Ειδικότερα, οι συστάσεις της Επιτροπής μπορούν να εξετάζουν i) το επίπεδο φιλοδοξίας των στόχων, επιδιώξεων και συνεισφορών για τη συλλογική επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης και, ιδίως, των επιδιώξεων της Ένωσης για το 2030 όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και το επίπεδο διασυνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο αποσκοπεί το κράτος μέλος το 2030, ii) τις πολιτικές και τα μέτρα σχετικά με τους στόχους σε επίπεδο κράτους μέλους και Ένωσης, καθώς και άλλες πολιτικές και μέτρα με ενδεχόμενο διασυνοριακό ενδιαφέρον, iii) οποιεσδήποτε πρόσθετες πολιτικές και μέτρα που ενδεχομένως απαιτούνται στο πλαίσιο των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα, iv) τις αλληλεπιδράσεις και τη συνοχή των υπαρχουσών και των προγραμματισμένων πολιτικών και μέτρων που περιλαμβάνονται στο ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα στο πλαίσιο μίας διάστασης και μεταξύ διαφορετικών διαστάσεων της Ενεργειακής Ένωσης.

(5)

Κατά την εκπόνηση των συστάσεών της, η Επιτροπή εξέτασε την ανάγκη, αφενός, να αθροιστούν ορισμένες ποσοτικοποιημένες προγραμματισμένες συνεισφορές από όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να αξιολογηθεί η φιλοδοξία σε επίπεδο Ένωσης και, αφετέρου, να παρασχεθεί επαρκής χρόνος σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να λάβει δεόντως υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής πριν οριστικοποιήσει το ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

(6)

Οι συστάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τις φιλοδοξίες των κρατών μελών για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές βασίζονται σε έναν μαθηματικό τύπο που ορίζεται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 και βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

(7)

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, οι συστάσεις της Επιτροπής βασίζονται στην αξιολόγηση του εθνικού επιπέδου φιλοδοξίας που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, σε σύγκριση με το συλλογικό επίπεδο των προσπαθειών που απαιτούνται για την επίτευξη των επιδιώξεων της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που παρέχονται για συγκεκριμένες εθνικές περιστάσεις, κατά περίπτωση. Οι τελικές εθνικές συνεισφορές στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το οικονομικά αποδοτικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας και να υποστηρίζονται από μια στιβαρή μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης κτιρίων και μέτρα εφαρμογής της υποχρέωσης εξοικονόμησης ενέργειας που απορρέει από το άρθρο 7 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3). Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι έχουν λάβει δεόντως υπόψη την αρχή της προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση, ιδίως εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή απόδοση συμβάλλει στην οικονομικά αποδοτική επίτευξη των εθνικών στόχων για ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

(8)

Βάσει του κανονισμού για τη διακυβέρνηση, τα κράτη μέλη οφείλουν να παρέχουν μια γενική επισκόπηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων, των επιδιώξεων και των συνεισφορών που καθορίζονται στο ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και μια γενική εκτίμηση των πηγών των εν λόγω επενδύσεων. Τα ενοποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα των εθνικών πολιτικών και μέτρων εγγύησης της ασφάλειας των επενδυτών.

(9)

Παράλληλα, στο πλαίσιο του κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2018-2019, η Επιτροπή έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές ανάγκες των κρατών μελών στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην έκθεση χώρας του 2019 για την Ιταλία (4) και στη σύσταση της Επιτροπής για σύσταση του Συμβουλίου προς την Ιταλία (5), στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Επιτροπή, στην αξιολόγηση των προσχεδίων των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα, έλαβε υπόψη τις τελευταίες διαπιστώσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι συστάσεις της Επιτροπής είναι συμπληρωματικές των τελευταίων ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι στα ενοποιημένα εθνικά σχέδιά τους για την ενέργεια και το κλίμα λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες ειδικές ανά χώρα συστάσεις που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

(10)

Επιπλέον, βάσει του κανονισμού για τη διακυβέρνηση, κάθε κράτος μέλος οφείλει να λαμβάνει δεόντως υπόψη τυχόν συστάσεις της Επιτροπής στο προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και, εάν το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν λάβει υπόψη σύσταση ή ουσιώδες μέρος αυτής, το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να παρέχει και να δημοσιοποιεί τη σχετική αιτιολογία.

(11)

Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει, στα ενοποιημένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και στις επικαιροποιήσεις τους κατά τα επόμενα έτη, να αναφέρουν τα ίδια δεδομένα με τα δεδομένα που υποβάλλουν στην Eurostat ή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η χρήση της ίδιας πηγής και, εφόσον είναι διαθέσιμες, των ευρωπαϊκών στατιστικών, είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας για τον υπολογισμό της βάσης αναφοράς για τη μοντελοποίηση και τις προβολές. Η χρήση των ευρωπαϊκών στατιστικών θα επιτρέψει την καλύτερη συγκρισιμότητα των δεδομένων και των προβολών που χρησιμοποιούνται στα ενοποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.

(12)

Στο τελικό ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αξιολογούνται οι μακροοικονομικές επιπτώσεις των προγραμματισμένων πολιτικών και μέτρων και, στο μέτρο του εφικτού, οι επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, στην απασχόληση και στην εκπαίδευση, οι επιπτώσεις στις δεξιότητες και οι κοινωνικές επιπτώσεις. Στην κατάρτιση του τελικού ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα πρέπει να συμμετέχουν το κοινό και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αυτά και άλλα στοιχεία περιγράφονται λεπτομερώς στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που δημοσιεύεται μαζί με την παρούσα σύσταση (6).

(13)

Στο τελικό σχέδιο, η Ιταλία θα πρέπει να αξιοποιήσει τις θετικές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των προγραμματισμένων πολιτικών και μέτρων που επισημαίνονται στο προσχέδιο και να διερευνήσει περαιτέρω τις πιο προβληματικές αλληλεξαρτήσεις πολιτικών, ιδίως μεταξύ των διαστάσεων της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, της ενεργειακής ασφάλειας και της εσωτερικής αγοράς. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται ιδίως για τα ακόλουθα: i) τις συνέπειες της σταδιακής κατάργησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύση γαιάνθρακα και την αναμενόμενη εξέλιξη του ρόλου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα· ii) τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· iii) τις επιπτώσεις του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (Capacity Remuneration Mechanism - CRM) της Ιταλίας όσον αφορά τις τιμές για τους καταναλωτές ενέργειας· iv) την αναμενόμενη εξέλιξη των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Αντίστοιχα, οι στόχοι στη διάσταση της έρευνας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας πρέπει να στηρίζουν και τις προσπάθειες που σχεδιάζονται για τις άλλες διαστάσεις της Ενεργειακής Ένωσης.

(14)

Θα ήταν επίσης σκόπιμο στο τελικό ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα να αναδειχθούν τομείς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και δυνητικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τον τομέα των τεχνολογιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μεταξύ άλλων για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των ενεργοβόρων και υψηλής έντασης άνθρακα βιομηχανικών τομέων. Σε αυτή τη βάση, θα ήταν επωφελής η θέση μετρήσιμων στόχων για το μέλλον, σε συνδυασμό με πολιτικές και μέτρα για την επίτευξή τους, με κατάλληλους συνδέσμους προς τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανική πολιτική. Σκόπιμο θα ήταν επίσης το τελικό ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα να είναι πιο αναλυτικό όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από δράσεις που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία.

(15)

Οι συστάσεις της Επιτροπής προς την Ιταλία βασίζονται στην αξιολόγηση του προσχεδίου του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Ιταλίας για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο δημοσιεύεται μαζί με την παρούσα σύσταση (7),

ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ:

1.

Να υποστηρίξει το ευπρόσδεκτο επίπεδο φιλοδοξίας της Ιταλίας όσον αφορά το μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ύψους 30 % για το 2030 ως συνεισφορά στον στόχο της Ένωσης για το 2030 για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές με λεπτομερείς και ποσοτικοποιημένες πολιτικές και μέτρα που συνάδουν με τις υποχρεώσεις που ζητούνται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη και οικονομικά αποδοτική επίτευξη αυτής της συνεισφοράς. Να αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα της θέρμανσης και ψύξης, ώστε να επιτευχθεί ο ενδεικτικός στόχος που περιλαμβάνεται στο άρθρο 23 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001. Να προτείνει μέτρα για την επίτευξη του στόχου για τις μεταφορές του άρθρου 25 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001. Να μειώσει την πολυπλοκότητα και τη ρυθμιστική ασάφεια και να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα υποστηρικτικά πλαίσια για την ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τις κοινότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

2.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, να διασφαλίσει ότι τα βασικά μέσα πολιτικής που απεικονίζονται στο προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα θα εξακολουθήσουν να αποφέρουν επαρκή εξοικονόμηση κατά την περίοδο 2021-2030. Να ενσωματώσει επαρκώς τις προβλεπόμενες επικαιροποιήσεις και βελτιώσεις των υφιστάμενων καθεστώτων στήριξης στο τελικό ενοποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και στις μετέπειτα εκθέσεις προόδου. Να τις αναπροσαρμόσει σημαντικά προς τα πάνω για να καταστεί δυνατή η επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων εξοικονόμησης ενέργειας. Δεδομένου του σημαντικού ανεκμετάλλευτου δυναμικού, να συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (για νέα και υφιστάμενα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια) και του τομέα των μεταφορών.

3.

Να εξειδικεύσει τα μέτρα για την υποστήριξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας όσον αφορά τη διαφοροποίηση και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εξασφάλιση ευελιξίας. Να λάβει υπόψη το περιφερειακό πλαίσιο και το πραγματικό δυναμικό των γραμμών διασύνδεσης και των ικανοτήτων ηλεκτροπαραγωγής στις γειτονικές χώρες κατά την αξιολόγηση της επάρκειας των πόρων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Να αποσαφηνίσει σε ποιο βαθμό η αναμενόμενη ανάπτυξη στον τομέα του φυσικού αερίου είναι συμβατή με τους δεδηλωμένους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και την προβλεπόμενη σταδιακή κατάργηση των θερμοηλεκτρικών σταθμών που λειτουργούν με καύση γαιάνθρακα.

4.

Να θέσει σαφείς στόχους, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στις αγορές ενέργειας, ιδίως στις αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και στη λειτουργία των αγορών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

5.

Να αποσαφηνίσει τους εθνικούς στόχους και τις επιδιώξεις χρηματοδότησης που πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ 2021 και 2030 στον τομέα της έρευνας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, ιδίως όσους σχετίζονται με την Ενεργειακή Ένωση, ώστε να είναι άμεσα μετρήσιμοι και κατάλληλοι για τον επιδιωκόμενο σκοπό, που είναι να υποστηριχθεί η υλοποίηση των επιδιώξεων στις άλλες διαστάσεις του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Να υποστηρίξει τους στόχους αυτούς με συγκεκριμένες και κατάλληλες πολιτικές και μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρέπει να αναπτυχθούν σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη, όπως το στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών.

6.

Να διεξαγάγει διαβουλεύσεις με γειτονικές χώρες και στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου για τη συνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά το φυσικό αέριο (CESEC) ενόψει της οριστικοποίησης του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Να διερευνήσει περαιτέρω το διασυνοριακό δυναμικό και τις μακροπεριφερειακές πτυχές μιας συντονισμένης πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα, ιδίως στη θάλασσα της Αδριατικής, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της περιοχής και την υιοθέτηση μιας οικοσυστημικής προσέγγισης και να αξιοποιήσει περαιτέρω το δυναμικό μιας βαθύτερης μεσογειακής συνεργασίας.

7.

Να απαριθμήσει τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στα ορυκτά καύσιμα.

8.

Να συμπληρώσει την ανάλυση των αλληλεπιδράσεων με την πολιτική για την ποιότητα του αέρα και τις εκπομπές αερίων ρύπων, μεταξύ άλλων και από ποσοτική άποψη.

9.

Να ενσωματώσει καλύτερα τις πτυχές της δίκαιης και ισότιμης μετάβασης, ιδίως με την παροχή περισσότερων λεπτομερών στοιχείων για τις κοινωνικές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στην απασχόληση, στις δεξιότητες και στην κατανομή του εισοδήματος που θα έχουν οι στόχοι, οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων για τις υψηλής έντασης άνθρακα και τις βιομηχανικές περιοχές. Να ολοκληρώσει την προσέγγιση για την αντιμετώπιση ζητημάτων ενεργειακής φτώχειας, συμπεριλαμβάνοντας ειδικούς μετρήσιμους στόχους και λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τους χρηματοδοτικούς πόρους για την υλοποίηση των περιγραφόμενων πολιτικών, όπως απαιτείται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2019.

Για την Επιτροπή

Miguel ARIAS CAÑETE

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 1.

(2)  SWD(2019) 264.

(3)  Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1).

(4)  SWD (2019) 1011 final.

(5)  COM (2019) 512 final της 5ης Ιουνίου 2019.

(6)  SWD(2019) 264.

(7)  SWD(2019) 264.

(8)  Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 82).


Top