Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1789

    Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2018/1789 του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2018, για την υποστήριξη της καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και της διάδοσης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στα κράτη μέλη του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών

    ST/13273/2018/INIT

    ΕΕ L 293 της 20.11.2018, p. 24–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/12/2020

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1789/oj

    20.11.2018   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 293/24


    ΑΠΌΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2018/1789 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 19ης Νοεμβρίου 2018

    για την υποστήριξη της καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και της διάδοσης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στα κράτη μέλη του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 16 Δεκεμβρίου 2005 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού (SALW) και των πυρομαχικών τους («η στρατηγική της ΕΕ για τα SALW»), η οποία στη συνέχεια αναθεωρήθηκε το 2018 και παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση της Ένωσης στον τομέα των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού («SALW»). Στη στρατηγική της ΕΕ για τα SALW σημειωνόταν ότι η Ένωση θα στηρίξει κατά προτεραιότητα τις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των παράνομων SALW και των πυρομαχικών τους, παρέχοντας οικονομική και τεχνική στήριξη σε περιφερειακούς και εθνικούς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των σχετικών περιφερειακών μέσων.

    (2)

    Στις 13 Ιουνίου 2018, η Ευρωπαική Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος») παρουσίασαν κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με στοιχεία για μια στρατηγική της ΕΕ κατά των παράνομων πυροβόλων όπλων, SALW και των πυρομαχικών τους με τίτλο «Ασφαλέστερη οπλοκατοχή για την προστασία των πολιτών».

    (3)

    Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία εγκρίθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, ανέφερε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι εφικτή χωρίς ειρήνη και ασφάλεια και ότι οι παράνομες ροές όπλων συγκαταλέγονται στους παράγοντες που γεννούν βία, ανασφάλεια και αδικία.

    (4)

    Στο πρόγραμμά του για τον αφοπλισμό με τίτλο «Διασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος», το οποίο παρουσιάστηκε στις 24 Μαΐου 2018, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητεί μια περιεκτική, ολοκληρωμένη και συμμετοχική προσέγγιση για τον έλεγχο των φορητών όπλων σε εθνικό επίπεδο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υποπεριφερειακό επίπεδο.

    (5)

    Κατά την τρίτη Διάσκεψης των ΗΕ για την επισκόπηση της προόδου ως προς την εφαρμογή του προγράμματος δράσης για την πρόληψη, καταπολέμηση και εκρίζωση του παράνομου εμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (ΠΔ), η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2018, τα κράτη μέλη του ΗΕ ανέλαβαν να ενισχύσουν, κατά περίπτωση, τις συμπράξεις και τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την πρόληψη και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των SALW· ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων· τη διαχείριση και την ασφάλεια των αποθεμάτων· την καταστροφή και τη διάθεση· τη σήμανση, την καταχώριση σε μητρώα και τον εντοπισμό και την παράνομη διαμεσολάβηση. Ανέλαβαν επίσης να ενδυναμώσουν τη συνεργασία με τις σχετικές υποπεριφερειακές και περιφερειακές οργανώσεις για την ενίσχυση της εφαρμογής του προγράμματος δράσης και του Διεθνούς Μέσου Εντοπισμού.

    (6)

    Ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) είναι περιφερειακός οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν όλες οι αραβικές χώρες, με σκοπό την προαγωγή και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του.

    (7)

    Το 2016, η Ένωση και ο ΣΑΚ θέσπισαν το στρατηγικό διάλογο ΕΕ-ΣΑΚ και συγκρότησαν διάφορες ομάδες εργασίας.

    (8)

    Η Ομάδα στρατηγικού διαλόγου για τα όπλα μαζικής καταστροφής και τον έλεγχο των εξοπλισμών καθόρισε τομείς προτεραιότητας για ενδεχόμενη, συγκεκριμένη συνεργασία,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη του ΣΑΚ στην εθνική εφαρμογή του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ και του Διεθνούς Μέσου Εντοπισμού (ITI), η Ένωση θα επιδιώξει τους ακόλουθους στόχους:

    βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής ικανότητας των κρατών μελών του ΣΑΚ για την καταπολέμηση της παράνομης διάδοσης των SALW, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας σε καταστάσεις μετά από συγκρούσεις, με πλήρη σεβασμό των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα·

    βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής ικανότητας του ΣΑΚ για την αντιμετώπιση των ίδιων προκλήσεων·

    ενίσχυση του εθνικού ελέγχου των SALW από τα κράτη μέλη του ΣΑΚ σε βασικά στάδια του σχετικού κύκλου ζωής.

    ενίσχυση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και αντληθέντων διδαγμάτων.

    2.   Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της παραγράφου 1, η Ένωση, με την παρούσα απόφαση, στηρίζει δράσεις στους ακόλουθους τομείς:

    έλεγχος των διεθνών μεταφορών SALW (καταπολέμηση των παράνομων ροών όπλων)·

    προσδιορισμός και εξάρθρωση των πηγών παράνομων φορητών όπλων (οικοδόμηση ικανοτήτων για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου)·

    άλλα μέτρα σχετικά με τον έλεγχο των φορητών όπλων, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης των αποθεμάτων, του ελέγχου των σχετικών προμηθειών και της ασφάλειας·

    αφοπλισμός, αποστράτευση και επανένταξη (DDR),

    παροχή πληροφοριών σχετικά με τα παράνομα SALW και ενίσχυση του ελέγχου SALW.

    3.   Το παράρτημα της παρούσας απόφασης περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2.

    Άρθρο 2

    1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης είναι υπεύθυνoς για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

    2.   Η τεχνική εφαρμογή του προγράμματος που αναφέρεται στο άρθρο 1 διενεργείται από την Επιθεώρηση Φορητών Όπλων («SAS») που εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών, με τη βοήθεια της Ιντερπόλ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ) και σε στενή συνεργασία με τη Γραμματεία του ΣΑΚ.

    3.   Η SAS, επικουρούμενη από την Ιντερπόλ και τον ΠΟΤ, εκτελεί τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου. Για τον σκοπό αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνομολογεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις με τη SAS.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εφαρμογή του χρηματοδοτούμενου από την Ένωση προγράμματος που προβλέπεται στο άρθρο 1 ανέρχεται σε 2 858 550 EUR.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται με το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό αναφοράς γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

    3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει την απαραίτητη συμφωνία με τη SAS. Η συμφωνία ορίζει ότι η SAS πρέπει να εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή θα επιδιώξει να συνάψει τη συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας.

    Άρθρο 4

    1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, βάσει τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων που εκπονεί η SAS. Οι εκθέσεις αυτές θα χρησιμεύσουν ως βάση για την αξιολόγηση του Συμβουλίου.

    2.   Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση επί των δημοσιονομικών πτυχών του προγράμματος που αναφέρεται στο άρθρο 1.

    Άρθρο 5

    1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της έκδοσής της.

    2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της προβλεπόμενης στο άρθρο 3 παράγραφος 3 συμφωνίας. Ωστόσο, λήγει έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της, αν δεν έχει συναφθεί συμφωνία εντός της εν λόγω προθεσμίας.

    Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2018.

    Για το Συμβούλιο

    H Πρόεδρος

    F. MOGHERINI


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της διάδοσης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στα κράτη μέλη του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (2018–2020)

    1.   Ιστορικό και σκεπτικό για τη στήριξη της ΚΕΠΠΑ

    Το πρόγραμμα αυτό θα βασίζεται στις προηγούμενες προσπάθειες που κατέβαλαν ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) και η Ένωση για την παροχή συνδρομής στα κράτη μέλη του ΣΑΚ με σκοπό την εξάλειψη των παράνομων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού («SALW») στις αραβικές χώρες. Η εξάλειψη των παράνομων φορητών όπλων στις αραβικές χώρες είναι απαραίτητη για τη μείωση όλων των μορφών βίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), τόσο στις αραβικές χώρες όσο και στις γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

    Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών του ΣΑΚ να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη κάθε μορφής λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (PoA) και το Διεθνές Μέσο Εντοπισμού (ITI), σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που προσδιορίζουν τα μέλη του ΣΑΚ. Το κανονιστικό πλαίσιο για το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και ιδίως το στόχο 16.4. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του φιλοξενούντος κράτους μέλους του ΣΑΚ, το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για τα πυροβόλα όπλα και η Συνθήκη για το εμπόριο όπλων θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως σημεία αναφοράς για προσπάθειες οικοδόμησης ικανοτήτων σχετικά με το πρόγραμμα (έλεγχος των εισαγωγών/εξαγωγών, πρόληψη της εκτροπής κλπ).

    2.   Στόχοι του προγράμματος και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

    Ο βαθύτερος στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών του ΣΑΚ να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δράσης και το ΙΤΙ, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση των παράνομων φορητών όπλων και της τρομοκρατίας, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που προσδιορίζουν τα κράτη μέλη του ΣΑΚ. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το πρόγραμμα έχει τους ακόλουθους βασικούς στόχους:

    α)

    βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής ικανότητας των κρατών μελών του ΣΑΚ για την καταπολέμηση της παράνομης διάδοσης SALW, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας σε καταστάσεις μετά από συγκρούσεις,

    β)

    βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής ικανότητας του ΣΑΚ για την αντιμετώπιση των ίδιων προκλήσεων,

    γ)

    ενίσχυση του εθνικού ελέγχου SALW από τα κράτη μέλη του ΣΑΚ σε βασικά στάδια του σχετικού κύκλου ζωής,

    δ)

    ενίσχυση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και αντληθέντων διδαγμάτων.

    Από τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη του ΣΑΚ προκύπτει ότι αυτά αναζητούν βοήθεια και στήριξη σε συγκεκριμένους τομείς, εστιάζοντας κυρίως στην οικοδόμηση εθνικών ικανοτήτων για την καταπολέμηση των παράνομων ροών όπλων (βλ. τμήμα 3 για περισσότερες λεπτομέρειες). Όλες οι συνιστώσες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την εκτίμηση των αναγκών και την αξιολόγηση μετά την εφαρμογή, έχουν ως στόχο στην πραγματικότητα να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα παρέχει βιώσιμη ικανότητα στους δικαιούχους στους οποίους αποσκοπεί, δηλαδή σε κρατικά θεσμικά όργανα και υπαλλήλους των κρατών μελών του ΣΑΚ, καθώς και στη Γραμματεία του ΣΑΚ (τμήμα για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό).

    3.   Περιγραφή της δράσης

    Το πρόγραμμα της Ένωσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της διάδοσης των SALW στα κράτη μέλη του ΣΑΚ (2018 - 2020) έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη του ΣΑΚ, στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

    Τομέας 1:

    Έλεγχος των διεθνών μεταφορών SALW (καταπολέμηση των παράνομων ροών όπλων)

    1.1.   Χορήγηση άδειας εξαγωγής/εισαγωγής/διαμετακόμισης και σχετικός έλεγχος (αξιολόγηση κινδύνου κλπ.)

    1.2.   Πρόληψη της εκτροπής SALW σε μη εξουσιοδοτημένους παραλήπτες

    1.3.   Εντοπισμός SALW και των εξαρτημάτων τους κατά τον έλεγχο μεταφερόμενων εμπορευμάτων και φορτίων (μέθοδοι, τεχνικές και εξοπλισμός ελέγχου κλπ.)

    Τομέας 2:

    Προσδιορισμός και εξάρθρωση των πηγών παράνομων φορητών όπλων (οικοδόμηση ικανοτήτων για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου)

    2.1.   Έλεγχος των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας

    2.2.   Σήμανση, καταχώριση σε μητρώα και εντοπισμός·

    2.3.   Πρόσθετες τεχνικές και μέθοδοι για την έρευνα και τον έλεγχο όπλων (χρήση βαλλιστικών πληροφοριών, προσδιορισμός/εξάρθρωση των οδών και μεθόδων του λαθρεμπορίου κλπ.)

    Τομέας 3:

    Άλλα μέτρα ελέγχου των φορητών όπλων

    3.1.   Διαχείριση και ασφάλεια των αποθεμάτων

    Τομέας 4:

    Αφοπλισμός, αποστράτευση και επανένταξη (DDR)

    4.1.   Ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών και αντληθέντων διδαγμάτων για την DDR

    4.2.   Συνδρομή στον σχεδιασμό εθνικών προγραμμάτων DDR

    4.3.   Άλλες μορφές στήριξης στα κράτη μέλη του ΣΑΚ μετά από σύγκρουση

    Σημειωτέον ότι η εν λόγω συνιστώσα, ενώ ζητήθηκε από ορισμένα κράτη μέλη του ΣΑΚ, συγκέντρωσε συνολικά λιγότερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς του παρόντος τμήματος. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα δεν επικεντρώνεται σε αυτήν.

    Τομέας 5:

    Παροχή πληροφοριών σχετικά με τα παράνομα SALW και ενίσχυση του ελέγχου SALW:

    5.1.   Αξιολόγηση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών του ΣΑΚ· παροχή συμβουλών σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις.

    5.2.   Μετάφραση σχετικών ερευνών, δημοσιευμένων μελετών και άλλων εγγράφων στα αραβικά

    Για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    1.

    περιφερειακός συντονισμός: Αρχική συνεδρίαση στο Κάιρο

    2.

    υποπεριφερειακός συντονισμός: υποπεριφερειακά εργαστήρια

    3.

    αποστολές αξιολόγησης

    4.

    εκπαίδευση εντός της χώρας

    5.

    νομοθετική συνδρομή

    6.

    παροχή πληροφοριών στα αραβικά

    7.

    περιφερειακός συντονισμός: συγκεφαλαιωτική συνεδρίαση στο Κάιρο

    8.

    παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος (μεταξύ άλλων, οικονομικός έλεγχος)

    3.1.   Περιφερειακός συντονισμός: Αρχική συνεδρίαση στο Κάιρο

    3.1.1.   Στόχος: Να προβληθεί το πρόγραμμα, να δρομολογηθεί επαφή με τα κράτη μέλη του ΣΑΚ και να ξεκινήσει ο προσδιορισμός ειδικών αναγκών ανά χώρα (αρχική εκτίμηση αναγκών) (τομείς προτεραιότητας 1 έως 5).

    3.1.2.   Δραστηριότητες: Αρχική συνεδρίαση μίας εβδομάδας στο Κάιρο για την κάλυψη όλων των πτυχών του προγράμματος (τομείς προτεραιότητας 1 έως 5), που θα απευθύνεται σε ανώτερους υπαλλήλους των κρατών μελών του ΣΑΚ καθώς και στο προσωπικό του ΣΑΚ που είναι υπεύθυνο για θέματα συναφή με το πρόγραμμα.

    3.1.3.   Αποτελέσματα της δράσης: καθιέρωση επαφών με τα κράτη μέλη του ΣΑΚ· προσδιορισμός ειδικών αναγκών ανά χώρα· κατάρτιση συνοπτικής έκθεσης για τη συνεδρίαση.

    3.2.   Υποπεριφερειακός συντονισμός: υποπεριφερειακά εργαστήρια

    3.2.1.   Στόχος: Σε υποπεριφερειακό επίπεδο, να μπορέσουν τα κράτη μέλη του ΣΑΚ να ανταλλάξουν εμπειρίες και ορθές πρακτικές και να καθοριστούν προτεραιότητες εφαρμογής σε τομείς που σχετίζονται με το πρόγραμμα (τομείς προτεραιότητας 1 έως 4).

    3.2.2.   Δραστηριότητες: Εργαστήρια μίας εβδομάδας, τα οποία θα διεξαχθούν στα μέσα περίπου του προγράμματος, σε τρεις διαφορετικές υποπεριοχές (ενδεικτικά: Μαγκρέμπ, Αραβικό Σαχέλ και Ανατολική Αφρική· Μασρέκ· Αραβική Χερσόνησος και Ιράκ) (τρεις εβδομάδες συνολικά). Τα κράτη μέλη του ΣΑΚ που θα συμμετάσχουν σε κάθε εργαστήριο θα καθοριστούν στην αρχική συνεδρίαση του Καΐρου (σημείο 3.1) ή λίγο αργότερα.

    3.2.3.   Αποτελέσματα της δράσης: ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών σε τομείς που σχετίζονται με το πρόγραμμα· προσδιορισμός προτεραιοτήτων εφαρμογής· κατάρτιση συνοπτικής έκθεσης για το εργαστήριο.

    3.3.   Αποστολές αξιολόγησης

    3.3.1.   Στόχος: Προσδιορισμός ειδικών αναγκών ανά χώρα και προετοιμασία για επακόλουθη εκπαίδευση και συνδρομή εντός της χώρας (τομείς προτεραιότητας 1-5).

    3.3.2.   Δραστηριότητες: Επιτόπιες επισκέψεις σε κράτη μέλη του ΣΑΚ που ζητούν συνδρομή.

    3.3.3.   Αποτελέσματα της δράσης: Ολοκλήρωση των αποστολών αξιολόγησης· κατάρτιση σύντομης έκθεσης για κάθε αποστολή, που θα απευθύνεται εμπιστευτικά στο φιλοξενούν κράτος μέλος του ΣΑΚ, με στόχο τον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών της (προσδιορισμός των υφιστάμενων πολιτικών και μέτρων, κανονιστικών ή άλλων κενών, και εμποδίων για την αντιμετώπιση αυτών των κενών).

    3.4.   Εκπαίδευση εντός της χώρας

    3.4.1.   Στόχος: Οικοδόμηση βιώσιμων ικανοτήτων για τον έλεγχο των φορητών όπλων στο φιλοξενούν κράτος μέλος του ΣΑΚ σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του εν λόγω κράτους μέλους (τομείς προτεραιότητας 1 έως 4).

    3.4.2.   Δραστηριότητες:

    Εκπαιδευτικά μαθήματα εντός της χώρας για κράτη μέλη του ΣΑΚ που ζητούν συνδρομή. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τα 22 κράτη μέλη του ΣΑΚ (μία εβδομάδα ανά κράτος μέλος) ή μικρότερο αριθμό κρατών μελών του ΣΑΚ (πολλαπλές επισκέψεις στα εν λόγω κράτη· π.χ. εκπαίδευση δύο εβδομάδων για 11 κράτη μέλη του ΣΑΚ).

    Κάθε μάθημα διάρκειας μίας εβδομάδας θα περιλαμβάνει: α) εισαγωγική ημερίδα για την εξοικείωση ανώτερων κυβερνητικών υπαλλήλων με όλες τις πτυχές του προγράμματος που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κράτος μέλος ή την αφορούν· β) εκπαίδευση δύο ημερών των διευθυντικών στελεχών πρώτης γραμμής (εμπειρογνώμονες του προγράμματος που εργάζονται παράλληλα στους θεματικούς τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κράτος μέλος του ΣΑΚ ή το αφορούν)· γ) πρακτική άσκηση δύο ημερών του επιτόπιου προσωπικού (εμπειρογνώμονες του προγράμματος που εργάζονται παράλληλα στους θεματικούς τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κράτος μέλος ή το αφορούν).

    Σε περίπτωση πολλαπλών επισκέψεων, το πρόγραμμα θα επιδιώξει να ενισχύσει την εθνική ανάληψη ευθύνης με την επέκταση και ενίσχυση της εκπαίδευσης που παρέχεται κατά την πρώτη επίσκεψη, ιδίως στους τομείς που χαρακτηρίζονται από το φιλοξενούν κράτος μέλος του ΣΑΚ ως κορυφαίες προτεραιότητες.

    3.4.3.   Αποτελέσματα της δράσης: Ο αντίκτυπος των εκπαιδευτικών μαθημάτων θα αξιολογηθεί για να καθοριστεί ο βαθμός στον οποίο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος για την οικοδόμηση ικανοτήτων.

    3.5.   Νομοθετική συνδρομή

    3.5.1.   Στόχος: Αξιολόγηση της νομοθεσίας περί φορητών όπλων στα κράτη μέλη του ΣΑΚ που ζητούν τέτοια συνδρομή· προσδιορισμός ενδεχόμενων νομοθετικών τροποποιήσεων και αναθεωρήσεων (τομείς προτεραιότητας 1 έως 4).

    3.5.2.   Δραστηριότητες: έρευνα τεκμηρίωσης και διασύνδεση με το αιτούν κράτος μέλος του ΣΑΚ· επιτόπια επίσκεψη (μία εβδομάδα)· και έκθεση παρακολούθησης και διασύνδεση με το αιτούν κράτος μέλος του ΣΑΚ.

    3.5.3.   Αποτελέσματα της δράσης: Κατάρτιση σύντομης έκθεσης, που θα απευθύνεται εμπιστευτικά στο φιλοξενούν κράτος μέλος του ΣΑΚ, για τον προσδιορισμό ενδεχόμενων νομοθετικών τροποποιήσεων και αναθεωρήσεων.

    3.6.   Παροχή πληροφοριών στα αραβικά

    3.6.1.   Στόχος: Κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών του ΣΑΚ για ανεξάρτητες και αξιόπιστες πληροφορίες περί φορητών όπλων και ένοπλης βίας στα αραβικά (τομέας προτεραιότητας 5)

    3.6.2.   Δραστηριότητες: Μετάφραση βασικών εκδόσεων και εγγράφων στα αραβικά (δημοσιευμένες εκθέσεις, κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστων πρακτικών κλπ.). Τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον Οδηγό της Επιθεώρησης Φορητών Όπλων για τη Διαδικασία Φορητών Όπλων του ΟΗΕ (Small Arms Survey's Guide to the UN Small Arms Process) και το σχετικό Πίνακα Υλικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Αποθεμάτων (Physical Security and Stockpile Management Matrix).

    3.6.3.   Αποτελέσματα της δράσης: Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν τη μετάφραση σημαντικών βιβλίων, εκθέσεων και ενημερωτικών εγγράφων καθώς και την παραγωγή podcast και αναρτήσεων ιστολογίου στα αραβικά. Αυτή η δράση θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας ανεξάρτητων και αξιόπιστων πληροφοριών περί φορητών όπλων και ένοπλης βίας στα αραβικά.

    3.7   Περιφερειακός συντονισμός: συγκεφαλαιωτική συνεδρίαση στο Κάιρο

    3.7.1   Στόχος: Αξιολόγηση του προγράμματος και του σχεδίου μελλοντικής συνεργασίας (τομείς προτεραιότητας 1 έως 5).

    3.7.2   Δραστηριότητες: Διήμερη συνεδρίαση στο Κάιρο μετά το πέρας του προγράμματος που θα απευθύνεται σε ανώτερους υπαλλήλους των κρατών μελών του ΣΑΚ, καθώς και στο προσωπικό του ΣΑΚ που είναι υπεύθυνο για θέματα συναφή με το πρόγραμμα.

    3.7.3   Αποτελέσματα της δράσης: Συζήτηση και αξιολόγηση του προγράμματος· κατάρτιση σχεδίων μελλοντικής συνεργασίας για τον έλεγχο των φορητών όπλων· κατάρτιση συνοπτικής έκθεσης για τη συνεδρίαση.

    3.8.   Παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος

    3.8.1.   Στόχος: Να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα πέτυχε τους ουσιαστικούς στόχους του και ότι οι σχετικές δαπάνες έχουν γίνει βάσει του συμφωνηθέντος προϋπολογισμού.

    3.8.2.   Δραστηριότητες: Για να μετρηθεί ο αντίκτυπος των διαφόρων συνιστωσών του, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μηχανισμό εσωτερικής και εξωτερικής παρακολούθησης. Επικεφαλής του μηχανισμού εσωτερικής παρακολούθησης θα είναι ο μόνιμος ειδικός της διαχείρισης βάσει αποτελεσμάτων, υποστηριζόμενος από προσωπικό του προγράμματος Η εξωτερική αξιολόγηση θα περιλαμβάνει την πρόσληψη ομάδας εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία θα μεταβεί στο Κάιρο για τη διήμερη συνεδρίαση μετά το πέρας του προγράμματος, σε επιλεγμένα συμμετέχοντα κράτη μέλη του ΣΑΚ (έως 8) και στην έδρα των κύριων φορέων εφαρμογής του προγράμματος - την Επιθεώρηση Φορητών Όπλων, τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης οικονομικό έλεγχο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ένωσης.

    3.8.3.   Αποτελέσματα της δράσης: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επιπτώσεων του προγράμματος· ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου.

    4.   Φορείς και συμπράξεις εφαρμογής

    Η Small Arms Survey («SAS»), ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών στη Γενεύη της Ελβετίας, θα είναι ο επικεφαλής φορέας εφαρμογής. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος, η SAS θα βασίζεται, ιδίως, στις συνεισφορές του Διεθνή Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Iντερπόλ) και του Παγκόσμιου οργανισμού τελωνείων (ΠΟΤ). Η Ιντερπόλ θα έχει την πρωταρχική ευθύνη για τους τομείς προτεραιότητας 2.2 και 2.3 (οικοδόμηση ικανοτήτων για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου), ενώ ο ΠΟΤ για τους τομείς προτεραιότητας 1 και 2.1 (έλεγχοι των διεθνών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ελέγχων).

    Εφόσον απαιτηθεί, η SAS θα αναθέσει με υπεργολαβία σε άλλες οργανώσεις να συνεισφέρουν σε άλλες συνιστώσες του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης, ενδεχομένως, της συνιστώσας διαχείρισης και ασφάλειας των αποθεμάτων). Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των συμμετεχουσών κρατών μελών του ΣΑΚ, άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ορισμένοι ειδικευμένοι φορείς του ΣΑΚ, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην εφαρμογή του προγράμματος.

    Οι φορείς εφαρμογής θα συντονιστούν επίσης με κυβερνητικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στα κράτη μέλη του ΣΑΚ, καθώς και με οποιαδήποτε προγράμματα της Ένωσης τα οποία συνεπάγονται επιτόπια παρουσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος συμπληρώνουν και αξιοποιούν τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες.

    Η SAS και οι εταίροι της στον τομέα της εφαρμογής θα λάβουν επίσης κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προβολή του προγράμματος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης.

    5.   Διάρκεια

    Προβλέπεται χρονικό διάστημα 24 μηνών για το πρόγραμμα. Ανάλογα με το ενδιαφέρον και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση των κρατών μελών του ΣΑΚ, η παράταση του προγράμματος πέραν της αρχικής περιόδου των δύο ετών θα καταστήσει δυνατές τη συνέχιση και την εδραίωση των προσπαθειών οικοδόμησης ικανοτήτων που αναλαμβάνονται στο αρχικό στάδιο του προγράμματος. Για παράδειγμα, η εκπαίδευση που παρέχεται σε συγκεκριμένο κράτος μέλος του ΣΑΚ κατά το αρχικό στάδιο θα μπορούσε να επαναληφθεί, να επεκταθεί και να υποβληθεί σε δοκιμή, με τη συμμετοχή προσωπικού ευρύτερου φάσματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Τα κράτη μέλη του ΣΑΚ που δεν έλαβαν όλη την εκπαίδευση ή τη νομοθετική συνδρομή την οποία ζήτησαν στο πρώτο στάδιο του προγράμματος θα μπορούσαν να την λάβουν στο δεύτερο. Τα κράτη μέλη του ΣΑΚ που προσδιόρισαν νέες ανάγκες ή προτεραιότητες για τον έλεγχο των όπλων - φερ' ειπείν, βάσει ικανοτήτων που αποκτήθηκαν κατά το πρώτο στάδιο του προγράμματος - θα μπορούσαν να λάβουν συνδρομή σε αυτούς τους τομείς κατά το δεύτερο στάδιο.


    Top