Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1159

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1159 της Επιτροπής, της 15ης Ιουλίου 2016, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που παράγεται από τις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited

    C/2016/4455

    ΕΕ L 192 της 16.7.2016, p. 23–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 11/10/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1159/oj

    16.7.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 192/23


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1159 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 15ης Ιουλίου 2016

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που παράγεται από τις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Προηγούμενες έρευνες και ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Κατόπιν έρευνας αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 435/2004 (2) το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ») και Ινδονησίας.

    (2)

    Έκτοτε, τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν για πρώτη φορά για πρόσθετο διάστημα πέντε ετών τον Ιούνιο του 2010 (3), και τον Μάιο του 2012, κατόπιν μερικής ενδιάμεσης επανεξέτασης, το επίπεδο δασμού ενός κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα τροποποιήθηκε (4). Κατά συνέπεια, ο συντελεστής του δασμού που εφαρμόζεται για την Ινδονησία κυμάνθηκε από 0,24 EUR/κιλό έως 0,27 EUR/κιλό και για τη ΛΔΚ από 0,23 EUR/κιλό έως 0,26 EUR/κιλό («τα ισχύοντα μέτρα»).

    (3)

    Τα ισχύοντα μέτρα εφαρμόστηκαν σε όλες τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής ΛΔΚ και Ινδονησίας, με εξαίρεση τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου που παράγεται από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited. Αρχικά καθορίστηκε μηδενικός δασμολογικός συντελεστής για τις εν λόγω εταιρείες, αφού δεν διαπιστώθηκε πρακτική ντάμπινγκ [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 435/2004].

    (4)

    Σύμφωνα με την έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ στην υπόθεση Μεξικό — Οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ για το βόειο κρέας και το ρύζι («έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ») (5), οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited δεν εξετάστηκαν κατά τις επόμενες επανεξετάσεις των μέτρων που επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 435/2004 και δεν υπόκεινται στα ισχύοντα μέτρα.

    (5)

    Προηγούμενη έρευνα που περιορίστηκε στις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2011 (6). Μετά την απόσυρση της καταγγελίας, η διαδικασία περατώθηκε με την απόφαση της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2012 (7), χωρίς να επιβληθούν μέτρα.

    (6)

    Ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, ξεκίνησε δεύτερη επανεξέταση τον Ιούνιο του 2015 (8), σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    1.2.   Έναρξη της έρευνας

    (7)

    Στις 12 Αυγούστου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («η Επιτροπή») κίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ένωση κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ»), που περιορίζεται στις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited, δύο εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο (και οι δύο εταιρείες αναφέρονται ως «οι οικείοι παραγωγοί-εξαγωγείς» ή «Fang Da»), βάσει του άρθρου 5 του βασικού κανονισμού. Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (9) («η ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»).

    (8)

    Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία έρευνας κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 30 Ιουνίου 2015 από την εταιρεία Productos Aditivos S.A. («ο καταγγέλλων» ή «ο παραγωγός της Ένωσης»), τον μοναδικό παραγωγό κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση, που εκπροσωπεί, συνεπώς, το 100 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής. Η καταγγελία περιείχε αποδεικτικά στοιχεία ύπαρξης πρακτικής ντάμπινγκ και συνακόλουθης σημαντικής ζημίας, στοιχεία τα οποία θεωρήθηκαν επαρκή για να δικαιολογήσουν την έναρξη διαδικασίας έρευνας.

    (9)

    Μετά την κοινοποίηση, η Fang Da ισχυρίστηκε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη ζημία που περιλαμβάνονταν στην καταγγελία ήταν ανεπαρκή και ότι η έναρξη μίας έρευνας μετά την άλλη κατά της Fang Da ήταν καταχρηστική. Ανέφερε επίσης ότι τούτο καταδεικνύει ότι η έναρξη της παρούσας υπόθεσης δυνάμει του άρθρου 5 του βασικού κανονισμού δεν είναι σκόπιμη. Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις τάσεις ορισμένων δεικτών στον ανοικτό φάκελο.

    (10)

    Όπως έχει ήδη εξηγηθεί στην αιτιολογική σκέψη 8, η Επιτροπή θεωρεί ότι η καταγγελία περιείχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογηθεί η έναρξη της έρευνας, γεγονός που συνιστά το μοναδικό κριτήριο για την απόφαση σχετικά με την έναρξη —κριτήρια όπως η ύπαρξη ή το αποτέλεσμα προηγούμενων ερευνών δεν επηρεάζουν τη σχετική απόφαση. Στην πραγματικότητα, από την ειδική ανάλυση της ζημίας της καταγγελίας προέκυψε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι στην αγορά της ΕΕ υπάρχει σημαντική διείσδυση των εισαγωγών από την εταιρεία Fang Da σε τιμές σημαντικά υποτιμολογημένες και σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Επιπλέον, για να διαπιστωθεί σημαντική ζημία, δεν χρειάζεται να καταγράφουν επιδείνωση όλοι οι παράγοντες. Επιπλέον, η ύπαρξη άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να είχαν αντίκτυπο στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη ότι το αποτέλεσμα των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ επί του κλάδου παραγωγής δεν είναι σημαντικό. Ως εκ τούτου, η έναρξη της έρευνας είναι νομικά έγκυρη. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις σχετικά με την πιθανή ασυμβατότητα τριών δεικτών στον ανοικτό φάκελο, αυτή εξηγείται από τη σημαντική διαφορά στο μέγεθος των όγκων που χρησιμοποιήθηκαν στους εν λόγω υπολογισμούς και το αποτέλεσμα της στρογγυλοποίησης των εμπιστευτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν (προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με το έτος).

    (11)

    Επίσης, η έναρξη της έρευνας ήταν νομικά δυνατή δυνάμει του άρθρου 5 του βασικού κανονισμού, μολονότι αφορούσε μία εταιρεία, όπως επιβεβαιώνεται από τη νομολογία (10).

    1.3.   Επακόλουθη διαδικασία

    (12)

    Η Επιτροπή δεν επέβαλε προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ στην παρούσα έρευνα, προκειμένου να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των οριστικών συμπερασμάτων της παρούσας διαδικασίας με την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 6.

    1.4.   Ενδιαφερόμενα μέρη

    (13)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες της για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ειδικά τον καταγγέλλοντα, τους δύο οικείους παραγωγούς-εξαγωγείς και τις κινεζικές αρχές, τους γνωστούς εισαγωγείς, τους προμηθευτές, τους χρήστες και τους εμπόρους που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται σχετικά με την έναρξη της έρευνας και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (14)

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της έρευνας και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    1.5.   Παραγωγοί ανάλογης χώρας

    (15)

    Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τους παραγωγούς της Ινδονησίας σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας και τους κάλεσε να συμμετάσχουν. Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι πρότεινε την Ινδονησία ως τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς («ανάλογη χώρα») κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη στον φάκελο που να υποδηλώνει πιθανή παραγωγή κυκλαμικού νατρίου σε άλλες τρίτες χώρες.

    1.6.   Δειγματοληψία

    (16)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι ήταν πιθανό να προβεί σε δειγματοληψία των οικείων εισαγωγέων σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    (17)

    Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ήταν, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που ορίζονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

    (18)

    Τρεις μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Λόγω του μικρού αριθμού εισαγωγέων, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν ήταν αναγκαίο να γίνει δειγματοληψία.

    1.7.   Έντυπα αίτησης για καθεστώς οικονομίας της αγοράς («ΚΟΑ»)

    (19)

    Για τους σκοπούς του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο β) του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή απέστειλε έντυπα αίτησης για ΚΟΑ στους δύο οικείους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ.

    1.8.   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (20)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στον μοναδικό ενωσιακό παραγωγό, στους δύο οικείους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς και στους τρεις μη συνδεδεμένους εισαγωγείς.

    (21)

    Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια ελήφθησαν από τον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης, από έναν από τους δύο οικείους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς (συμπεριλαμβανομένων δύο συνδεδεμένων γραφείων εξαγωγικών πωλήσεων στο Χονγκ Κονγκ) και από δύο μη συνδεδεμένους εισαγωγείς. Ο δεύτερος οικείος παραγωγός-εξαγωγέας από την Κίνα είχε σταματήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος πριν από την περίοδο της έρευνας και, κατά συνέπεια, δεν τον αφορούσε το ερωτηματολόγιο για την περίοδο της έρευνας.

    1.9.   Επιτόπιες επαληθεύσεις

    (22)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ντάμπινγκ, της ζημίας που προέκυψε και του συμφέροντος της Ένωσης. Επιτόπιες επαληθεύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

     

    Παραγωγός της Ένωσης

    Productos Aditivos S.A., Βαρκελώνη, Ισπανία

     

    Εισαγωγείς

    DKSH GmbH, Αμβούργο, Γερμανία

    Emilio Peña S.A., Torrente (Βαλένθια), Ισπανία

     

    Παραγωγοί-εξαγωγείς στη ΛΔΚ

    Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited, Yang Quan, ΛΔΚ

     

    Γραφείο εξαγωγικών πωλήσεων (συνδεδεμένο με την εταιρεία Fang Da) στο Χονγκ Κονγκ

    Zhong Hua Fang Da Ltd., Χονγκ Κονγκ

    1.10.   Περίοδος της έρευνας και υπό εξέταση περίοδος

    (23)

    Η έρευνα σχετικά με το ντάμπινγκ και τη ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2014 έως την 31η Μαρτίου 2015 («η περίοδος της έρευνας»). Η εξέταση των συναφών τάσεων για την εκτίμηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως το τέλος της περιόδου έρευνας («η υπό εξέταση περίοδος»).

    2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (24)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι το κυκλαμικό νάτριο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που παράγεται από τους δύο οικείους παραγωγούς-εξαγωγείς, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 2929 90 00 (κωδικός TARIC 2929900010) («το υπό εξέταση προϊόν»).

    (25)

    Το κυκλαμικό νάτριο αποτελεί βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό από τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και από τους παραγωγούς διαιτητικών και χαμηλής θερμιδικής αξίας επιτραπέζιων γλυκαντικών. Χρησιμοποιείται επίσης στη φαρμακευτική βιομηχανία σε μικρές ποσότητες.

    (26)

    Το κυκλαμικό νάτριο είναι μια χημικά καθαρή ουσία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε καθαρό χημικό προϊόν, είναι δυνατόν να περιέχει ένα μικρό ποσοστό ξένων προσμείξεων, σε ποσότητες της τάξης των mg ανά χιλιόγραμμο προϊόντος. Το περιεχόμενο των προσμείξεων, που καθορίζεται από τη νομοθεσία της Ένωσης, ορίζει την ποιότητα του κυκλαμικού νατρίου. Το κυκλαμικό νάτριο απαντάται σε δύο διαφορετικές μορφές: ένυδρο, με 15 % υγρασία· και άνυδρο, με περιεκτικότητα σε υγρασία μέχρι 1 %. Αυτοί οι δύο τύποι κυκλαμικού νατρίου έχουν τα ίδια κύρια χαρακτηριστικά και τις ίδιες χρήσεις· απλώς διαφέρουν στον βαθμό γλυκύτητας· το ένυδρο κυκλαμικό νάτριο είναι λιγότερο γλυκό λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό. Οι τιμές διαφέρουν για τον ίδιο λόγο. Το άνυδρο κυκλαμικό νάτριο είναι ακριβότερο από το ένυδρο κυκλαμικό νάτριο. Συνεπώς, και οι δύο μορφές θα πρέπει να θεωρούνται ως ενιαίο προϊόν για τους σκοπούς της παρούσας διαδικασίας.

    2.2.   Ομοειδές προϊόν

    (27)

    Η έρευνα έδειξε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

    το υπό εξέταση προϊόν·

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται από τον παραγωγό-εξαγωγέα στην εγχώρια αγορά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας·

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (28)

    Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    3.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (29)

    Ένας από τους οικείους παραγωγούς-εξαγωγείς, η Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited, σταμάτησε την παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος το 2012. Ως εκ τούτου, μόνο η Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited υπέβαλε έντυπο αίτησης για ΚΟΑ και απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

    (30)

    Υπάλληλοι της Επιτροπής επισκέφτηκαν τη Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited, για να επιβεβαιώσουν ότι η εταιρεία είχε σταματήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις του οικείου προϊόντος, όπερ και είχε συμβεί. Ως εκ τούτου, η ανάλυση ντάμπινγκ βασίστηκε στα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τη Fang Da Food Additive (Yang Quan).

    (31)

    Ωστόσο, δεδομένης της σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών, που είναι μέλη του ομίλου Fang Da και ανήκουν στην ίδια μητρική εταιρεία, οι διαπιστώσεις ισχύουν και για τις δύο εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τον όμιλο Fang Da.

    3.2.   Καθεστώς οικονομίας της αγοράς («ΚΟΑ»)

    (32)

    Η Επιτροπή αξιολόγησε την αίτηση αναγνώρισης ΚΟΑ του παραγωγού-εξαγωγέα και πραγματοποίησε επίσης επιτόπια επαλήθευση στις εγκαταστάσεις του.

    (33)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο β) του βασικού κανονισμού, στις έρευνες αντιντάμπινγκ σχετικά με εισαγωγές καταγωγής ΛΔΚ, η κανονική αξία καθορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 6 του εν λόγω άρθρου για τους παραγωγούς-εξαγωγείς που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο γ) του βασικού κανονισμού.

    (34)

    Από την έρευνα προέκυψε ότι ο παραγωγός-εξαγωγέας που ζήτησε την αναγνώριση ΚΟΑ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι πληροί το σύνολο των κριτηρίων που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο γ) του βασικού κανονισμού.

    (35)

    Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το δεύτερο κριτήριο που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο γ) του βασικού κανονισμού δεν πληρούνταν, δεδομένου ότι οι λογιστικές πράξεις δεν καταγράφονταν σε δεδουλευμένη βάση. Επιπλέον, δεν υπήρξε πιστή απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας. Επίσης, η Επιτροπή εντόπισε ένα ζήτημα με τη λογιστική μεταχείριση για τα ενσώματα πάγια στοιχεία του ενεργητικού. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι δεν αναγνωρίστηκαν προβλέψεις για ορισμένες δαπάνες. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ενοποίηση των δημοσιονομικών καταστάσεων στο σωστό επίπεδο (μητρική εταιρεία).

    (36)

    Η Επιτροπή κοινοποίησε τα συμπεράσματα της αξιολόγησης ΚΟΑ στον παραγωγό-εξαγωγέα, στις αρχές της οικείας χώρας και στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα συμπεράσματα και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    (37)

    Μετά την κοινοποίηση, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας υπέβαλε παρατηρήσεις, αμφισβητώντας όλα τα ανωτέρω συμπεράσματα. Οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν αναλύθηκαν δεόντως, ωστόσο, δεν ήταν τέτοιες ώστε να μπορούν να αλλάξουν τις προκαταρκτικές διαπιστώσεις της Επιτροπής και ο παραγωγός-εξαγωγέας ενημερώθηκε σχετικά στις 11 Απριλίου 2016. Μετά την τελική κοινοποίηση, ο παραγωγός-εξαγωγέας διατήρησε τις αιτιάσεις του χωρίς να παράσχει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ή επιχειρήματα.

    (38)

    Κατά συνέπεια, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι πληροί το σύνολο των κριτηρίων που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο γ) του βασικού κανονισμού και, ως εκ τούτου, απορρίφθηκε η αίτησή του για ΚΟΑ.

    3.3.   Ανάλογη χώρα

    (39)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία καθορίζεται με βάση τις τιμές σε μια τρίτη χώρα με ανάλογη οικονομία αγοράς ή με βάση την τιμή που μια τέτοια τρίτη χώρα εφαρμόζει έναντι άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης, ή, εφόσον τα ανωτέρω δεν είναι εφικτά, με βάση οποιοδήποτε άλλο εύλογο δεδομένο, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικά πληρωθείσας ή πληρωτέας τιμής του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση, προσαρμοσμένης καταλλήλως, εφόσον χρειάζεται, για να συμπεριλαμβάνει ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.

    (40)

    Αποδόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον προσδιορισμό τρίτης χώρας με οικονομία της αγοράς για τον καθορισμό των τιμών ή της κατασκευασμένης αξίας για τον καθορισμό της κανονικής αξίας.

    (41)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 15, η Επιτροπή, στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, γνωστοποίησε στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι εξέταζε ως ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την Ινδονησία ως κατάλληλη ανάλογη χώρα και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Δεν ελήφθησαν παρατηρήσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη συνεργασία παραγωγών στην Ινδονησία. Οι επιστολές και τα σχετικά ερωτηματολόγια εστάλησαν στους τρεις γνωστούς Ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς.

    (42)

    Ένας ινδονήσιος παραγωγός-εξαγωγέας αναγγέλθηκε αρχικά, αναφέροντας ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί. Η Επιτροπή ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τους παραγωγούς κυκλαμικού νατρίου στην ανάλογη χώρα. Δεν υπήρξε απάντηση.

    (43)

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος γίνεται μόνο στην Ένωση, τη ΛΔΚ και την Ινδονησία. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη στον φάκελο που να υποδηλώνει πιθανή παραγωγή κυκλαμικού νατρίου σε άλλες τρίτες χώρες.

    3.4.   Κανονική αξία

    (44)

    Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 40-43 ανωτέρω, δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συνεργασία από κανέναν παραγωγό της ανάλογης χώρας.

    (45)

    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία χρειάστηκε να καθοριστεί σε οιαδήποτε άλλη εύλογη βάση. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θεώρησε εύλογο να βασιστεί η κανονική αξία σε επαληθευμένα στοιχεία τιμών και κόστους του παραγωγού της Ένωσης.

    (46)

    Το ομοειδές προϊόν πωλήθηκε από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες. Ωστόσο, οι εγχώριες πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σημείωσαν ζημία. Κατά συνέπεια, η κανονική αξία βασίστηκε στο κόστος κατασκευής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής με πρόσθεση ενός εύλογου ποσού για τα έξοδα πώλησης, τα γενικά και διοικητικά έξοδα (ΠΓΔ) και το κέρδος. Τα έξοδα ΠΓΔ καθορίστηκαν με βάση τα επαληθευμένα στοιχεία του παραγωγού της Ένωσης. Ο συντελεστής κέρδους που προστέθηκε ήταν ταυτόσημος με τον στόχο κέρδους που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της μη ζημιογόνου τιμής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 174-177 κατωτέρω).

    3.5.   Τιμή εξαγωγής

    (47)

    Όλες οι εξαγωγές του οικείου παραγωγού-εξαγωγέα προς την Ένωση πραγματοποιήθηκαν μέσω των εταιρειών εξαγωγικού εμπορίου του στο Χονγκ Κονγκ και όλες οι πωλήσεις στην Ένωση πραγματοποιήθηκαν σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση. Ως εκ τούτου, η τιμή εξαγωγής κατασκευάστηκε με βάση τις τιμές στις οποίες το εισαγόμενο προϊόν μεταπωλήθηκε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους πελάτες του οικείου παραγωγού-εξαγωγέα στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού. Έγιναν οι κατάλληλες αναπροσαρμογές τιμής για κάθε κόστος που προέκυψε μεταξύ της εισαγωγής και της μεταπώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ΠΓΔ, καθώς και για τα κέρδη, που καθορίστηκαν με βάση τα επαληθευμένα στοιχεία από δύο μη συνδεδεμένους εισαγωγείς.

    3.6.   Σύγκριση

    (48)

    Η Επιτροπή συνέκρινε την κανονική αξία με την τιμή εξαγωγής του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα βάσει τιμών εκ του εργοστασίου.

    (49)

    Στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και/ή την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού.

    (50)

    Έγιναν οι κατάλληλες προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης, διεκπεραίωσης, φόρτωσης και τα παρεπόμενα έξοδα, καθώς και οι τραπεζικές επιβαρύνσεις, στις περιπτώσεις που θεωρήθηκαν εύλογες, επαληθεύσιμες και υποστηριζόμενες από επαληθευμένα στοιχεία.

    3.7.   Παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις πρακτικές ντάμπινγκ μετά την κοινοποίηση

    (51)

    Η Επιτροπή ενημέρωσε όλα τα μέρη για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων προτίθετο να επιβάλει οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που παράγεται από τις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited. Σε όλα τα μέρη δόθηκε επίσης χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορούσαν να διατυπώσουν παρατηρήσεις σχετικά με την οριστική κοινοποίηση. Οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάστηκαν δεόντως και ελήφθησαν υπόψη όπου κρίθηκε σκόπιμο.

    (52)

    Μετά την κοινοποίηση, η εταιρεία Fang Da υποστήριξε ότι αποτελούσε δυσμενή διάκριση να καθορίζεται η κανονική αξία της με βάση τα στοιχεία του ενωσιακού παραγωγού, ενώ σε μία από τις προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η κανονική αξία είχε βασιστεί σε δεδομένα από την Ινδονησία ως ανάλογη χώρα (11). Το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού προβλέπει και τις δύο μεθόδους κατά σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά κάθε έρευνας. Η μέθοδος της ανάλογης χώρας είναι η πρώτη. Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 40 έως 43, παρά τις σημαντικές προσπάθειες της Επιτροπής, στην παρούσα έρευνα δεν υπήρξε συνεργασία από κανέναν παραγωγό της ανάλογης χώρας, ενώ στην προηγούμενη έρευνα η Ινδονησία είχε συνεργαστεί. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 45, η κανονική αξία έπρεπε να βασιστεί στα δεδομένα της Ένωσης ως εύλογη βάση σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού. Άρα, το επιχείρημα απορρίπτεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά της παρούσας έρευνας.

    (53)

    Επιπλέον, η εταιρεία Fang Da ισχυρίστηκε επίσης ότι η κανονική αξία με βάση τα στοιχεία του παραγωγού της Ένωσης οδήγησε σε υψηλότερο περιθώριο ντάμπινγκ (88,7 %), ενώ η κανονική αξία με βάση την Ινδονησία ως ανάλογη χώρα σε μία από τις προηγούμενες έρευνες (12) οδήγησε σε χαμηλότερο περιθώριο ντάμπινγκ (ήτοι 14,2 %, έναντι 88,7 % για την εταιρεία Fang Da). Ο καθορισμός της κανονικής αξίας ήταν, κατά τους ισχυρισμούς, μη εύλογος στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι οι τιμές εξαγωγής και στις δύο περιπτώσεις δεν διέφεραν σημαντικά.

    (54)

    Πρώτον, η εταιρεία Fang Da δεν παρείχε σύγκριση των τιμών εξαγωγής προς στήριξη του ισχυρισμού της. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις στηρίχθηκαν σε διαφορετικές περιόδους έρευνας, γεγονός που καθιστά παραπλανητική τη σύγκριση μεταξύ των τιμών εξαγωγής. Δεύτερον, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 52 ανωτέρω, λόγω έλλειψης συνεργασίας από ανάλογη χώρα, η κανονική αξία καθορίστηκε πάνω σε κάθε άλλη εύλογη βάση και ιδίως στα στοιχεία που προσκόμισε ο ενωσιακός παραγωγός σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού. Το επιχείρημα απορρίπτεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά της παρούσας έρευνας.

    (55)

    Επιπλέον, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι αποτελούσε δυσμενή διάκριση ο δασμός του (1,17 EUR/kg) να βασίζεται στο περιθώριο ζημίας, ενώ ο δασμός που επιβλήθηκε (0,23 έως 0,26 EUR/kg) στο υπόλοιπο των κινεζικών εισαγωγών (13) βασίζεται στο περιθώριο ντάμπινγκ. Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι μια τέτοια διαφορά δασμών δεν μπορεί να υποστηρίζεται από καμία σημαντική διαφορά στις μέσες τιμές εισαγωγής και ότι επιβραβεύτηκε η έλλειψη συνεργασίας των άλλων κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων που υπάγονταν σε άλλη διαδικασία για το ίδιο προϊόν.

    (56)

    Πρώτον, υπενθυμίζεται ότι το αν ο δασμός βασίζεται στο περιθώριο ντάμπινγκ ή ζημίας ορίζεται σύμφωνα με τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού βάσει του άρθρου 9 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού (βλέπε αιτιολογική σκέψη 182 κατωτέρω). Ως εκ τούτου, δεν εξαρτάται από τη μέθοδο καθορισμού της κανονικής αξίας. Δεύτερον, εξηγήθηκε ήδη στις αιτιολογικές σκέψεις 52 και 54 ότι η χρήση ανάλογης χώρας σε μία έρευνα και η χρήση στοιχείων της Ένωσης σε άλλη δεν συνιστά διακριτική μεταχείριση. Τρίτον, η διαφορά των δασμών του οικείου παραγωγού-εξαγωγέα και άλλων μη συνεργαζόμενων κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων είναι αποτέλεσμα χωριστών διαδικασιών που αφορούν διαφορετικές περιόδους σύμφωνα με τους όρους του βασικού κανονισμού. Ως εκ τούτου, το επιχείρημα απορρίπτεται.

    (57)

    Βάσει των ανωτέρω, καμία από τις παρατηρήσεις μετά την τελική κοινοποίηση δεν άλλαξε τις διαπιστώσεις σχετικά με την πρακτική ντάμπινγκ.

    3.8.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (58)

    Η Επιτροπή συνέκρινε τη σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγής ανά τύπο προϊόντος με τη σταθμισμένη μέση κανονική αξία ανά τύπο προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού.

    (59)

    Με αυτή τη βάση, τα μέσα σταθμισμένα περιθώρια ντάμπινγκ, εκφρασμένα ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, είναι τα εξής:

    Εταιρεία

    Οριστικό περιθώριο ντάμπινγκ

    Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited και Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited

    88,7 %

    4.   ZHMIA

    4.1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (60)

    Δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποτελείται μόνον από έναν παραγωγό και η παρούσα διαδικασία αφορά μόνο έναν όμιλο κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, οι δείκτες ζημίας και τα στοιχεία εισαγωγών έπρεπε να παρουσιαστούν υπό τη μορφή δεικτών, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο των επιχειρηματικών δεδομένων ευαίσθητου χαρακτήρα.

    4.2.   Ορισμός του κλάδου παραγωγής και της παραγωγής της Ένωσης

    (61)

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν μόνο από έναν παραγωγό της Ένωσης, ο οποίος, ως εκ τούτου, αποτελεί τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    4.3.   Κατανάλωση της Ένωσης

    (62)

    Το κυκλαμικό νάτριο παράγεται μόνο στην Ένωση, τη ΛΔΚ και την Ινδονησία. Η Επιτροπή προσδιόρισε την κατανάλωση της Ένωσης με βάση τον όγκο των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης, συν τον όγκο των εισαγωγών κυκλαμικού νατρίου από τη ΛΔΚ και την Ινδονησία. Δεδομένου ότι οι εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου από τις δύο αυτές χώρες αποτέλεσαν αντικείμενο μέτρων κατά την υπό εξέταση περίοδο, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 (14) του βασικού κανονισμού («βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6») για τον καθορισμό του όγκου και των μέσων τιμών των εισαγωγών από αυτές τις δύο χώρες κατά την υπό εξέταση περίοδο, δεδομένου ότι περιείχε επαρκώς λεπτομερή στοιχεία σε επίπεδο 10 ψήφιων κωδικών TARIC και πρόσθετων κωδικών TARIC.

    (63)

    Μετά την κοινοποίηση, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας υπέβαλε νέα στοιχεία κινεζικών εξαγωγών που δείχνουν ότι ο όγκος των εισαγωγών κατά την υπό εξέταση περίοδο από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από την εταιρεία Fang Da ήταν υψηλότερος από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Ο παραγωγός-εξαγωγέας δεν αποκάλυψε, ωστόσο, την ακριβή πηγή αυτών των νέων στοιχείων ούτε προέβαλε κάποιο λόγο, εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών αριθμητικών στοιχείων, για την παράβλεψη των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα σχετικά με τις πραγματικές εισαγωγές που περιέχονται στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μετέβαλε την πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα.

    (64)

    Η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Κατανάλωση της Ένωσης

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Συνολική κατανάλωση της Ένωσης

    100

    103

    93

    97

    101

    Πηγή: Στοιχεία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (65)

    Η κατανάλωση κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση μειώθηκε αρχικά κατά 7 % μεταξύ 2011 και 2013 και αυξήθηκε κατά την επόμενη περίοδο. Η κατανάλωση κατά την περίοδο της έρευνας έφθασε περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2011.

    4.4.   Εισαγωγές από την εταιρεία Fang Da

    (66)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεκτικότητα των στοιχείων καθ' όλη την υπό εξέταση περίοδο, η Επιτροπή χρησιμοποίησε την ίδια πηγή πληροφοριών όπως παραπάνω —τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6— για να καθορίσει τις τάσεις όγκου και τιμών των εισαγωγών από τη Fang Da. Τα εν λόγω στοιχεία διασταυρώθηκαν με τα αριθμητικά στοιχεία που παρείχε η Fang Da στην απάντησή της στο ερωτηματολόγιο και διαπιστώθηκε ότι ήταν συνεκτικά.

    4.4.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς

    (67)

    Οι εισαγωγές Fang Da στην Ένωση εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 2

    Όγκος εισαγωγών και μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Όγκος εισαγωγών

    100

    84

    111

    156

    161

    Μερίδιο αγοράς

    100

    82

    119

    161

    160

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (68)

    Οι εισαγωγές με ντάμπινγκ από τη Fang Da αυξήθηκαν κατά 61 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Αρχικά μειώθηκαν κατά 16 % από το 2011 έως το 2012, αλλά στη συνέχεια σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ του 2012 και της περιόδου έρευνας. Τα μερίδια της αγοράς ακολούθησαν την ίδια τάση, με συνολική σημαντική αύξηση κατά 60 %.

    (69)

    Το 2014 και κατά την περίοδο της έρευνας, η εταιρεία Fang Da κατέστη ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην αγορά της Ένωσης, με μερίδιο αγοράς ελαφρώς υψηλότερο από όλες τις άλλες εισαγωγές συνολικά και πολύ υψηλότερο από το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (70)

    Μετά την κοινοποίηση, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας υποστήριξε ότι, με βάση τα νέα κινεζικά στοιχεία για τις εξαγωγές, η αύξηση των εξαγωγών του στην Ένωση αντισταθμίστηκε με το παραπάνω από την πτώση των πωλήσεων των άλλων κινέζων εξαγωγέων, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις της έρευνας με βάση τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 63 ανωτέρω, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας δεν απέδειξε ότι τα νέα στοιχεία που υπέβαλε για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από την εταιρεία Fang Da ήταν πιο αξιόπιστα από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα και, επομένως, οι εν λόγω ισχυρισμοί απορρίφθηκαν.

    4.4.2.   Τιμές των εισαγωγών από τη Fang Da και υποτιμολόγηση

    (71)

    Η μέση τιμή των εισαγωγών από τη Fang Da στην Ένωση εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 3

    Τιμές εισαγωγής (EUR/kg)

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Fang Da

    100

    110

    105

    96

    99

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (72)

    Η μέση τιμή εισαγωγής του υπό εξέταση προϊόντος από τη Fang Da μειώθηκε κατά 1 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ωστόσο, αυξήθηκε αρχικά κατά 10 % από το 2011 έως το 2012, στη συνέχεια μειώθηκε κατά 14 μονάδες δείκτη από το 2012 έως το 2014 και τέλος αυξήθηκε κατά 3 μονάδες δείκτη μεταξύ του 2014 και της περιόδου έρευνας.

    (73)

    Το 2011 και το 2012, οι τιμές εισαγωγής της εταιρείας Fang Da ήταν, κατά μέσον όρο, υψηλότερες από τις τιμές άλλων εισαγωγών (με βάση την ίδια πηγή πληροφοριών και συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ), αλλά ευθυγραμμίστηκαν με τις τελευταίες το 2013 και σημείωσαν πτώση σε σχέση με τις εν λόγω τιμές το 2014 και κατά την περίοδο έρευνας.

    (74)

    Η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας με βάση τα στοιχεία της FDYQ και τα στοιχεία του παραγωγού της Ένωσης συγκρίνοντας:

    τις σταθμισμένες μέσες τιμές πώλησης ανά τύπο προϊόντος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης που χρεώθηκαν σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένες σε επίπεδο εκ του εργοστασίου· και

    τις αντίστοιχες σταθμισμένες μέσες τιμές ανά τύπο προϊόντος των εισαγωγών από την FDYQ στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην αγορά της Ένωσης, που καθορίστηκαν στη βάση κόστους, ασφάλισης και ναύλου (CIF) της Ένωσης, με τις κατάλληλες προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη οι τελωνειακοί δασμοί και τα έξοδα μετά την εισαγωγή.

    (75)

    Η σύγκριση των τιμών πραγματοποιήθηκε ανά τύπο προϊόντος, με τη δέουσα προσαρμογή όπου χρειάστηκε. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης εκφράστηκε ως ποσοστό του κύκλου εργασιών του ενωσιακού παραγωγού κατά την περίοδο της έρευνας. Κατέδειξε σταθμισμένο μέσο περιθώριο υποτιμολόγησης 19,1 %.

    4.5.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    4.5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (76)

    Η παραγωγή κυκλαμικού νατρίου αποτελείται από δύο βασικά στάδια παραγωγής. Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο απαιτεί τη χρήση αντιδραστήρων, οι πρώτες ύλες μετατρέπονται σε ακατέργαστο (ακάθαρτο) κυκλαμικό νάτριο. Κατά το δεύτερο στάδιο παραγωγής, το ακατέργαστο κυκλαμικό νάτριο πρέπει να καθαριστεί πριν από τη χρησιμοποίησή του, με βάση τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις, από κατάντη βιομηχανίες τροφίμων, βιομηχανίες ποτών και φαρμακευτικές βιομηχανίες.

    (77)

    Λόγω τεχνικού συμβάντος που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2011 (έκρηξη στο εργοστάσιο), ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπορούσε να εκτελέσει το πρώτο στάδιο παραγωγής —τη διεργασία αντίδρασης— μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012, και υποχρεώθηκε να βασιστεί προσωρινά σε εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου το οποίο υπέβαλε σε περαιτέρω καθαρισμό, προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρήσει τις εμπορικές του δραστηριότητες.

    (78)

    Δεδομένου ότι ο παραγωγός της Ένωσης δεν είχε άλλη επιλογή παρά να βασιστεί προσωρινά σε εισαγωγές, και λόγω της περιορισμένης διάρκειας και του όγκου των εισαγωγών κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, το περιστατικό αυτό και οι συνέπειές του δεν ακυρώνουν τα ανωτέρω συμπεράσματα σχετικά με τον ορισμό του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Ωστόσο, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης για την περίοδο 2011-2012, δηλαδή στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, ιδίως σχετικά με την παραγωγική ικανότητα, την παραγωγή και τον όγκο των πωλήσεων, καθώς και τους δείκτες κερδοφορίας. Είχε επίσης κάποιον αντίκτυπο —αν και ήσσονος σημασίας— στην εξέλιξη των εισαγωγών. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάλυση της εξέλιξης των δεικτών ζημίας.

    (79)

    Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση του αντικτύπου των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης περιέλαβε αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που επηρέασαν την κατάσταση του εν λόγω ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο. Για τους σκοπούς του προσδιορισμού της ζημίας, η Επιτροπή αξιολόγησε τους οικονομικούς δείκτες βάσει στοιχείων που αφορούσαν τον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης που αποτελεί τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    (80)

    Οι οικονομικοί δείκτες του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή, είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, κόστος εργασίας, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ, μέσες τιμές μονάδας, κόστος μονάδας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

    4.5.2.   Δείκτες ζημίας

    4.5.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (81)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 4

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Όγκος παραγωγής

    100

    104

    189

    159

    157

    Παραγωγική ικανότητα

    100

    114

    171

    171

    171

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    100

    91

    110

    93

    92

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (82)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 57 %. Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 77 και 83 κατωτέρω, η παραγωγή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ήταν, πάντως, ασυνήθιστα χαμηλή κατά την περίοδο 2011-2012. Μεταξύ του 2013 και της περιόδου της έρευνας, το επίπεδο παραγωγής μειώθηκε απότομα, κατά 32 μονάδες δείκτη.

    (83)

    Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά την υπό εξέταση περίοδο (κατά 71 %), αλλά η τάση αυτή οφείλεται και πάλι στο ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο το 2011 και το 2012, που ήταν απόρροια της τεχνικής βλάβης στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Η παραγωγική ικανότητα υπολογίστηκε με βάση τους μήνες κατά τους οποίους ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης μπορούσε να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο, δηλαδή μόνο 7 μήνες το 2011, 8 μήνες το 2012 και 12 μήνες για τις λοιπές περιόδους. Από το 2013 το επίπεδο της παραγωγικής ικανότητας παρέμεινε σταθερό μέχρι την περίοδο της έρευνας.

    (84)

    Ο συντελεστής χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε κατά 8 % μεταξύ του 2011 και της περιόδου της έρευνας, αλλά ακολούθησε σημαντική καθοδική τάση από το 2013, παράλληλα με τη μείωση του όγκου παραγωγής.

    4.5.2.2.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (85)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο όγκος των πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 5

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Όγκος πωλήσεων

    100

    69

    146

    108

    104

    Μερίδιο αγοράς

    100

    67

    157

    111

    104

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (86)

    Ο όγκος πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης και το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς ακολούθησαν την ίδια τάση κατά την υπό εξέταση περίοδο. Αυξήθηκαν συνολικά κατά 4 %.

    (87)

    Δεδομένου ότι και οι δύο αυτοί αριθμοί αντικατοπτρίζουν μόνον τις πωλήσεις της ίδιας παραγωγής κυκλαμικού νατρίου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, τα επίπεδα για το 2011 και το 2012 ήταν ασυνήθιστα χαμηλά, για τους λόγους που παρατίθενται στις αιτιολογικές σκέψεις 77 και 83 ανωτέρω. Από το 2013, όταν η ίδια παραγωγή κυκλαμικού νατρίου είχε ήδη αποκατασταθεί οριστικά, οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν κατά 42 μονάδες δείκτη ως αποτέλεσμα της απώλειας παραγγελιών.

    (88)

    Το μερίδιο αγοράς επίσης μειώθηκε σημαντικά μεταξύ του 2013 και της περιόδου της έρευνας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εξέλιξη της κατανάλωσης της Ένωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 8 μονάδες δείκτη, και των εισαγωγών της εταιρείας Fang Da, οι οποίες επίσης αυξήθηκαν περαιτέρω και αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά κατά τα τρία αυτά έτη.

    4.5.2.3.   Ανάπτυξη

    (89)

    Η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής βελτιώθηκε μεταξύ των ετών 2011 και 2013, οπότε ο κλάδος αύξησε την παραγωγή, την παραγωγική ικανότητα, τις πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς του. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: i) στην αύξηση των δασμών αντιντάμπινγκ για ορισμένους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ, που διπλασιάστηκαν τον Μάιο του 2012, και ii) στο γεγονός ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν ξανά σε θέση να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο επί 12 μήνες το 2013, σε σύγκριση με μόνον 7 μήνες το 2011 και 8 μήνες το 2012.

    (90)

    Εάν δεν είχε συμβεί η έκρηξη τον Ιούλιο του 2011, τα αριθμητικά στοιχεία για την παραγωγή, τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς θα ήταν πολύ υψηλότερα το 2011 και το 2012, δεδομένου ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα μπορούσε να εφοδιάζει τους πελάτες του με ίδιο κυκλαμικό νάτριο, αντί για εισαγόμενο το οποίο υπέβαλλε σε περαιτέρω επεξεργασία (καθαρισμό) μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012. Ως εκ τούτου, η αύξηση της παραγωγής, των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς μεταξύ 2011 και 2013 θα ήταν πολύ μικρότερη, ενώ η παραγωγική ικανότητα θα είχε παραμείνει στο επίπεδο του 2013 κατά τη διάρκεια ολόκληρης της υπό εξέταση περιόδου. Από το 2013 έως την περίοδο της έρευνας, όλες οι προαναφερόμενες τάσεις όσον αφορά τον όγκο, εξαιρουμένης της παραγωγικής ικανότητας, αναστράφηκαν πλήρως. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση της Ένωσης ακολούθησε ανοδική τάση από το 2013, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης εισήλθε σε φάση οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σταθερά αρνητική καθ' όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξής του.

    4.5.2.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (91)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Απασχόληση και παραγωγικότητα

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Αριθμός εργαζομένων

    100

    100

    105

    105

    105

    Παραγωγικότητα

    100

    104

    180

    151

    150

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (92)

    Παρά την αδυναμία παραγωγής ιδίου κυκλαμικού νατρίου μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποφάσισε να διατηρήσει την απασχόληση σταθερή κατά την εν λόγω περίοδο, δεδομένου ότι οι μειώσεις θεωρήθηκαν υπερβολικά δαπανηρές και περιττές. Παρόλο που ένας εργαζόμενος απολύθηκε το 2012, το επίπεδο της απασχόλησης δεν μεταβλήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ του 2011 και του 2012, επειδή ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης προσέλαβε έναν νέο εργαζόμενο κατά το ίδιο έτος. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε ελαφρώς το 2013 και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός μέχρι την περίοδο της έρευνας.

    (93)

    Λόγω της έκρηξης στο εργοστάσιο, η παραγωγικότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης επηρεάστηκε με παρόμοιο τρόπο όπως οι άλλοι οικονομικοί δείκτες που παρουσιάζονται ανωτέρω. Όπως και η παραγωγή, η παραγωγικότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή το 2011 και το 2012 και στη συνέχεια αυξήθηκε απότομα κατά σχεδόν 80 μονάδες δείκτη το 2013. Έκτοτε, όμως, λόγω της απώλειας παραγγελιών, μειώθηκε κατά 30 μονάδες δείκτη το 2014 και παρέμεινε στο επίπεδο αυτό έως την περίοδο της έρευνας.

    4.5.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ

    (94)

    Το περιθώριο ντάμπινγκ ήταν κατά πολύ ανώτερο από το επίπεδο de minimis. Ο αντίκτυπος του μεγέθους του πραγματικού περιθωρίου ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής ήταν σημαντικός, δεδομένου του όγκου και των τιμών των εισαγωγών από τη Fang Da.

    (95)

    Έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών άλλων κινέζων και ινδονήσιων παραγωγών-εξαγωγέων από το 2004. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναφερθεί ότι το επίπεδο του δασμού αντιντάμπινγκ, που επιβλήθηκε στην αρχική έρευνα σε δύο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός της Fang Da, διαπιστώθηκε ότι είναι ανεπαρκές για την εξουδετέρωση του ντάμπινγκ που έχει προκαλέσει ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Κατά συνέπεια, ο δασμός αντιντάμπινγκ για τους εν λόγω παραγωγούς-εξαγωγείς από την Κίνα υπερδιπλασιάστηκε τον Μάιο του 2012, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 2 ανωτέρω. Δεδομένης της τρέχουσας ανάλυσης, είναι σαφές ότι η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίζεται.

    4.5.2.6.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (96)

    Οι μέσες μοναδιαίες τιμές πώλησης του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση εξελίχθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 7

    Τιμές πώλησης στην Ένωση

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης

    100

    105

    103

    107

    106

    Μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής

    100

    107

    97

    95

    96

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (97)

    Η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 6 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Πρώτα αυξήθηκε κατά 5 μονάδες δείκτη μεταξύ του 2011 και του 2012, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε εκ νέου σταθερή μέχρι την περίοδο της έρευνας.

    (98)

    Το μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 7 μονάδες δείκτη μεταξύ του 2011 και του 2012 και στη συνέχεια μειώθηκε κατά 10 μονάδες δείκτη το 2013 σε σύγκριση με το 2012. Από το 2013 παρέμεινε σταθερό μέχρι την περίοδο της έρευνας. Οι αλλαγές αυτές προέκυψαν κυρίως από τις διακυμάνσεις του κόστους των πρώτων υλών.

    (99)

    Σε σχέση με τα ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να διαχωρίσει επακριβώς τις δαπάνες καθαρισμού από το συνολικό κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια, οι δείκτες του 2011 και του 2012, σε αντίθεση με τους δείκτες του 2013, του 2014 και της περιόδου της έρευνας, αντικατοπτρίζουν επίσης το κόστος καθαρισμού του κυκλαμικού νατρίου που εισήχθη από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (100)

    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, η ερμηνεία των τάσεων κατά την περίοδο 2011-2012 και τις επόμενες περιόδους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθότι η εξέλιξή τους έχει επηρεαστεί —αν και σε μικρό μόνο βαθμό— από το γεγονός ότι οι δείκτες για την περίοδο 2011-2012 βασίστηκαν σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων.

    (101)

    Εν πάση περιπτώσει, κατά το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου, η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης ήταν πάντοτε χαμηλότερη από το μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που αναφέρεται στον ανωτέρω πίνακα.

    4.5.2.7.   Κόστος εργασίας

    (102)

    Το μέσο κόστος εργασίας του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 8

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

    100

    127

    115

    102

    95

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (103)

    Το μέσο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 5 % κατά το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου. Ωστόσο, το κόστος αρχικά αυξήθηκε κατά 27 % το 2012 —κυρίως λόγω των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε απολυθέντα εργαζόμενο— και στη συνέχεια σημείωνε συνεχή μείωση μέχρι την περίοδο της έρευνας κατά την οποία μειώθηκε κατά 5 % κάτω από τα επίπεδα του 2011.

    4.5.2.8.   Αποθέματα

    (104)

    Τα επίπεδα των αποθεμάτων του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 9

    Αποθέματα

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Τελικά αποθέματα

    100

    258

    339

    406

    708

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής

    100

    249

    179

    255

    451

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (105)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, τα τελικά αποθέματα, εκφραζόμενα ως ποσοστό της παραγωγής, παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Αρχικά αυξήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2012, κατόπιν μειώθηκαν το επόμενο έτος και, τέλος, αυξήθηκαν σημαντικά μέχρι την περίοδο της έρευνας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, αυξήθηκαν κατά 351 μονάδες δείκτη. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία του ενωσιακού παραγωγού να πουλήσει τα προϊόντα του λόγω του ανταγωνισμού από τις εισαγωγές σε χαμηλές τιμές, αλλά είναι επίσης συνέπεια των ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων των αποθεμάτων το 2011, μετά την τεχνική βλάβη που εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 77 ανωτέρω.

    4.5.2.9.   Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (106)

    Η κερδοφορία, η ταμειακή ροή, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής κατά την υπό εξέταση περίοδο:

    Πίνακας 10

    Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Κερδοφορία

    – 100

    – 111

    – 82

    – 61

    – 69

    Ταμειακή ροή

    100

    – 500

    – 1 107

    – 559

    – 766

    Επενδύσεις

    100

    203

    15

    0

    0

    Απόδοση επενδύσεων

    – 100

    – 42

    – 104

    – 79

    – 77

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (107)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων κυκλαμικού νατρίου σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 99 ανωτέρω, το κόστος παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για να καθοριστεί το επίπεδο των κερδών/ζημιών για την περίοδο 2011-2012 μπόρεσε να καθοριστεί μόνο συνολικά, δηλαδή περιλαμβάνοντας και δαπάνες που σχετίζονται με εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου. Στη βάση αυτή, η ανάλυση των στοιχείων κερδοφορίας έδειξε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δημιούργησε σημαντικές ζημίες κατά τη διάρκεια ολόκληρης της υπό εξέταση περιόδου. Οι ζημίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές την περίοδο 2011-2012, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί από το 2013.

    (108)

    Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για αυτοχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η τάση στην καθαρή ταμειακή ροή, που καθορίστηκε σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις (15) κυκλαμικού νατρίου, μεταβλήθηκε από θετική το 2011 σε ιδιαίτερα αρνητική μεταξύ του 2012 και της περιόδου της έρευνας.

    (109)

    Οι μόνες σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2011-2013, και συνδέονται αποκλειστικά με την αντικατάσταση των μέσων παραγωγής που επλήγησαν από την έκρηξη το 2011. Οι επενδύσεις αυτές καλύπτονται πλήρως από την ασφάλιση.

    (110)

    Η απόδοση των επενδύσεων είναι το κέρδος ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Ήταν σημαντικά αρνητική σε ολόκληρη την υπό εξέταση περίοδο.

    (111)

    Δεδομένου του επιπέδου ζημιών που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, η ικανότητά του να αντλεί κεφάλαια επηρεάστηκε σοβαρά.

    4.5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (112)

    Μολονότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες σχετικά με την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως η παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα, οι πωλήσεις, το μερίδιο αγοράς και η παραγωγικότητα βελτιώθηκαν κατά την περίοδο 2011-2012 και 2013, οι τάσεις αυτές επηρεάστηκαν μόνο εν μέρει από τις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς που προέκυψαν από την επιβολή υψηλότερων δασμών αντιντάμπινγκ σε ορισμένους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ τον Μάιο του 2012.

    (113)

    Πράγματι, όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 89 ανωτέρω, οι εν λόγω βελτιώσεις μπορούν, επίσης, σε σημαντικό βαθμό να εξηγηθούν από τα ακόλουθα: i) την έκρηξη στο εργοστάσιο τον Ιούλιο του 2011, ii) το γεγονός ότι, λόγω της έκρηξης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 και iii) την επιστροφή του κλάδου σε πλήρη 12μηνη παραγωγική διαδικασία το 2013, μετά την αντικατάσταση των κατεστραμμένων γραμμών παραγωγής. Είναι σαφές ότι η αύξηση των εν λόγω δεικτών για το 2013 θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη, αν δεν είχε προηγηθεί η έκρηξη.

    (114)

    Η θετική εξέλιξη των προαναφερόμενων τάσεων έχει σαφώς μεταβληθεί από το 2013, επειδή η παραγωγή, οι πωλήσεις, η παραγωγικότητα και το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης επιδεινώθηκαν σημαντικά.

    (115)

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια όλης της υπό εξέταση περιόδου, η οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε μόνιμα επισφαλής. Ειδικότερα, οι δείκτες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως η κερδοφορία, η ταμειακή ροή και η απόδοση των επενδύσεων, εμφάνισαν, συνολικά, πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

    (116)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

    (117)

    Στις παρατηρήσεις που υπέβαλε μετά την τελική κοινοποίηση, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας αμφισβήτησε το συμπέρασμα στην αιτιολογική σκέψη 115 ότι η κερδοφορία, η ταμειακή ροή και η απόδοση των επενδύσεων έδειξαν ζημία, δεδομένου ότι εξελίχθηκαν θετικά μεταξύ του 2013 και της περιόδου έρευνας.

    (118)

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι κατά την υπό εξέταση περίοδο το επίπεδο των ζημιών, των αρνητικών ταμειακών ροών και της απόδοσης επενδύσεων βελτιώθηκε πράγματι ελαφρώς, ωστόσο τα εν λόγω επίπεδα ήταν παρ' όλα αυτά πολύ αρνητικά για το 2013, το 2014 και κατά την περίοδο της έρευνας. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, κανένας από τους παράγοντες ζημίας δεν έχει αποφασιστική σημασία από μόνος του, αλλά όλοι εξετάζονται από κοινού. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός απορρίπτεται.

    (119)

    Επιπλέον, η εταιρεία Fang Da ισχυρίστηκε ότι η υπό εξέταση περίοδος δεν ήταν αντιπροσωπευτική, επειδή επηρεάστηκε από δύο σημαντικούς παράγοντες, δηλαδή, όλα τα στοιχεία για το 2011 και 2012 είχαν αλλοιωθεί και το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα από το 2013 μέχρι την περίοδο της έρευνας ήταν υπερβολικά σύντομο.

    (120)

    Όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, η εταιρεία Fang Da ισχυρίστηκε ότι όλα τα δεδομένα για το 2011 και το 2012 ήταν στατιστικά άχρηστα και πρέπει να παραβλέπονται σε κάθε ανάλυση ζημίας για τους εξής λόγους:

    i)

    κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών υπήρξε μια εν εξελίξει έρευνα κατά των εισαγωγών κυκλαμικού νατρίου από τη Fang Da και η εν λόγω έρευνα ήταν επαρκής για να αλλοιώσει τα στοιχεία και να κάνει τις περιόδους αυτές αναξιόπιστες για τον καθορισμό γραμμής βάσης επί της οποίας θα μπορούσαν να αναλυθούν μελλοντικές τάσεις·

    ii)

    τα δύο αυτά έτη δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από την έκρηξη στο εργοστάσιο του παραγωγού της Ένωσης.

    (121)

    Όσον αφορά το σημείο i) ανωτέρω, η εταιρεία Fang Da δεν απέδειξε για ποιον λόγο ή με ποιον τρόπο η προηγούμενη έρευνα είχε αλλοιώσει τα στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης για την εν λόγω περίοδο. Κατά συνέπεια, το εν λόγω επιχείρημα δεν κατέστη δυνατόν να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή κατά την αξιολόγηση των ανωτέρω ισχυρισμών.

    (122)

    Όσον αφορά το σημείο ii) ανωτέρω, η Επιτροπή αναγνώρισε σαφώς ότι η έκρηξη είχε επιπτώσεις στους οικονομικούς δείκτες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2012 και, όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 78 ανωτέρω, τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν δεόντως υπόψη κατά την ανάλυση της εξέλιξης των δεικτών ζημίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα στην αιτιολογική σκέψη 114 ανωτέρω ότι η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής επιδεινώθηκε σαφώς από το 2013, δηλαδή μετά την περίοδο 2011-2012. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε.

    (123)

    Όσον αφορά τον δεύτερο παράγοντα, η εταιρεία Fang Da ισχυρίστηκε ότι το εναπομένον μέρος της υπό εξέταση περιόδου, 2013-2014, και της περιόδου έρευνας, δεν ήταν επαρκές για να εξαχθεί οιοδήποτε ουσιαστικό συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία. Ο εν λόγω παραγωγός-εξαγωγέας δεν τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του. Η διαπίστωση ζημίας γίνεται κατά την περίοδο της έρευνας με βάση την ανάλυση των τάσεων των δεικτών ζημίας κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Ως εκ τούτου, και ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε.

    (124)

    Πέραν των ανωτέρω, η εταιρεία Fang Da ισχυρίστηκε επίσης ότι το 2013 δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έτος αναφοράς για την εκτίμηση της ζημίας, δεδομένου ότι τα στοιχεία για το 2013 ήταν εξαιρετικά υψηλά. Αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, προκλήθηκε από τους πελάτες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν κυκλαμικό νάτριο μετά την έκρηξη και, μετά την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής, επανήλθαν δυναμικά στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, για να αυξήσουν τα δικά τους επίπεδα αποθεμάτων.

    (125)

    Πρώτον, ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε απλό αβάσιμο ισχυρισμό, δεδομένου ότι η εταιρεία Fang Da δεν υπέβαλε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι, λόγω της έκρηξης, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής απώλεσε σημαντικό αριθμό των πελατών του οι οποίοι αποφάσισαν να επανέλθουν με αυξημένες παραγγελίες το 2013. Δεύτερον, τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Αντιθέτως, προκύπτει ότι, κατά την περίοδο 2011-2012, στη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία δεν ήταν σε θέση να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής διατήρησε τους πελάτες του και συνέχισε να τους προμηθεύει με εισαγόμενο κυκλαμικό νάτριο, το οποίο αποτελούσε αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 77 ανωτέρω. Συνεπώς, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

    5.   ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

    (126)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν οι εισαγωγές από τη Fang Da που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε επίσης κατά πόσον άλλοι γνωστοί παράγοντες θα μπορούσαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να είχαν προκαλέσει ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Η Επιτροπή μερίμνησε ώστε κάθε ενδεχόμενη ζημία που προκλήθηκε από παράγοντες άλλους από τις εισαγωγές από τη Fang Da που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ να μην αποδοθεί στις εισαγωγές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Fang Da.

    5.1.   Επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Fang Da

    (127)

    Η έρευνα έδειξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τιμών εισαγωγής της Fang Da, του μεριδίου της στην αγορά και της κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Τούτο εμφαίνεται στον κατωτέρω πίνακα:

    Πίνακας 11

    Τιμές εισαγωγών και μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Τιμές εισαγωγής της Fang Da

    100

    110

    105

    96

    99

    Μερίδιο αγοράς της Fang Da

    100

    82

    119

    161

    160

    Μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    100

    67

    157

    111

    104

    Τιμές των κινεζικών εισαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ), εκτός από τη Fang Da

    100

    109

    112

    108

    111

    Μερίδιο κινεζικής αγοράς, εκτός από τη Fang Da

    100

    110

    79

    73

    77

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (128)

    Κατά την περίοδο 2011-2012, οι τιμές εισαγωγής της Fang Da στην Ένωση αυξήθηκαν κατά 10 % και το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε κατά 18 %. Κατά την επόμενη περίοδο από το 2013 έως την περίοδο της έρευνας, ωστόσο, η εταιρεία Fang Da κατόρθωσε να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά με σημαντική μείωση των τιμών της.

    (129)

    Από το 2012 έως το 2013 η εταιρεία Fang Da πρώτα μείωσε τις τιμές της κατά 5 % και τις ευθυγράμμισε με τις τιμές των άλλων κινεζικών εισαγωγών. Οι τελευταίες επηρεάστηκαν επίσης, από τον Μάιο του 2012, από τη σημαντική αύξηση των δασμών αντιντάμπινγκ που ισχύουν για έναν μεγάλο κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα, εξέλιξη που απεικονίζεται στον ανωτέρω πίνακα, στον οποίο εμφαίνονται οι τιμές των κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ. Από το 2012 έως το 2013, η εν λόγω ευθυγράμμιση τιμών είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς της Fang Da κατά 37 μονάδες δείκτη και ήταν κυρίως εις βάρος των άλλων κινεζικών εισαγωγών, των οποίων το μερίδιο αγοράς μειώθηκε κατά 31 μονάδες δείκτη.

    (130)

    Από το 2013 έως το 2014 η εταιρεία Fang Da εξακολούθησε να μειώνει τις τιμές της κατά 9 ακόμη μονάδες δείκτη, ώστε να φθάσουν σε χαμηλότερο επίπεδο τιμών από αυτό των άλλων κινεζικών εισαγωγών, με αποτέλεσμα μία ακόμη σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς της κατά 42 μονάδες δείκτη. Αυτή τη φορά, αυτό απέβη άμεσα σε βάρος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, του οποίου το μερίδιο αγοράς μειώθηκε κατά 53 μονάδες δείκτη κατά την ίδια περίοδο.

    (131)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 75 ανωτέρω, το περιθώριο υποτιμολόγησης που καθορίστηκε για την εταιρεία Fang Da ήταν σημαντικό. Δεδομένου του διαρκώς αυξανόμενου όγκου των εισαγωγών με ντάμπινγκ από την εταιρεία Fang Da σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να επωφεληθεί από την αύξηση των δασμών αντιντάμπινγκ για έναν άλλο κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα το 2012 και δεν ήταν σε θέση να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς του.

    (132)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εισαγωγές που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την εταιρεία Fang Da συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

    5.2.   Συνέπειες άλλων παραγόντων

    5.2.1.   Εισαγωγές από παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από την εταιρεία Fang Da

    (133)

    Ο όγκος των εισαγωγών από άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς από τη Fang Da εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 12

    Δείκτης όγκου εισαγωγών

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    ΛΔΚ (εκτός από την εταιρεία Fang Da)

    100

    114

    73

    71

    77

    Ινδονησία

    100

    225

    31

    18

    9

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (134)

    Ο όγκος των εισαγωγών από την Ινδονησία ήταν χαμηλός το 2011 και το 2012, πολύ χαμηλός το 2013 και αμελητέος το 2014 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Επομένως, παρόλο που παρουσίασε σημαντική διακύμανση κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο αντίκτυπός του στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης μπορεί να θεωρηθεί πολύ περιορισμένος από το 2011 έως το 2012 και ασήμαντος από το 2013 έως την περίοδο της έρευνας.

    (135)

    Ο όγκος των εισαγωγών από κινέζους παραγωγούς εκτός της Fang Da μειώθηκε κατά 23 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Πρώτα αυξήθηκε κατά 14 % μεταξύ 2011 και 2012, και στη συνέχεια μειώθηκε πολύ σημαντικά έκτοτε, ιδίως με την απότομη πτώση 41 μονάδων δείκτη από το 2012 έως το 2013.

    (136)

    Παρά τη συνολική αυτή μείωση, οι άλλες κινεζικές εισαγωγές παρέμειναν σε σημαντικό επίπεδο, το οποίο ήταν πολύ κοντά στο επίπεδο της Fang Da. Παρόλο που οι μέσες τιμές τους —περιλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ που τους επιβλήθηκαν— ήταν, κατά μέσο όρο, ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες της Fang Da, εξακολουθούσαν να είναι σε χαμηλό επίπεδο, και πολύ χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Ως εκ τούτου, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι εισαγωγές με χαμηλές τιμές των κινέζων παραγωγών εκτός της Fang Da συνέβαλαν στη ζημιογόνο κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (137)

    Όπως εξηγήθηκε στο σημείο 5.1 ανωτέρω, η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης από το 2013 προκλήθηκε κυρίως από τον αυξανόμενο όγκο εισαγωγών με ντάμπινγκ και σε χαμηλές τιμές από τη Fang Da. Συνεπώς, οι επιπτώσεις των εισαγωγών από άλλους παραγωγούς εκτός της Fang Da, παρόλο που συνέβαλαν στη ζημία, δεν ήταν τέτοιες ώστε να διαρρήξουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη Fang Da και της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    5.2.2.   Τεχνική βλάβη (έκρηξη) στο εργοστάσιο του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (138)

    Όπως εξηγήθηκε ήδη στις αιτιολογικές σκέψεις 77 και 83 ανωτέρω, υπήρξε έκρηξη στο εργοστάσιο του κλάδου παραγωγής της Ένωσης τον Ιούλιο του 2011, ως αποτέλεσμα της οποίας ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν μπόρεσε να εκτελέσει τη διαδικασία αντίδρασης και, ως εκ τούτου, να παράγει και να πουλά ίδιο κυκλαμικό νάτριο μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012.

    (139)

    Η αδυναμία παραγωγής ιδίου κυκλαμικού νατρίου είχε αρνητικό αντίκτυπο στους οικονομικούς δείκτες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μεταξύ του Αυγούστου 2011 και του Μαΐου 2012. Πράγματι, για παράδειγμα, τα στοιχεία για την παραγωγή, τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, τις πωλήσεις, το μερίδιο αγοράς και την παραγωγικότητα θα ήταν υψηλότερα κατά την εν λόγω περίοδο, εάν δεν είχε συμβεί το ατύχημα, δεδομένου ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα μπορούσε να εφοδιάζει τους πελάτες του με ίδιο κυκλαμικό νάτριο αντί του εισαγόμενου το οποίο καθάριζε και επαναπωλούσε μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012.

    (140)

    Αν και οι προαναφερθέντες οικονομικοί δείκτες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης επηρεάστηκαν λόγω της αδυναμίας του να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο, μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη στο εργοστάσιο δεν συνέβαλε σημαντικά στη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής μεταξύ του 2013 και της περιόδου έρευνας.

    (141)

    Πράγματι, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης αποκατέστησε πλήρως την ικανότητά του να παραγάγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο ήδη τον Μάιο του 2012 και έκτοτε η έκρηξη δεν επηρέασε πλέον την οικονομική δραστηριότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Πράγματι, μεταξύ του 2013 και της περιόδου έρευνας οι εν λόγω εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ της Fang Da άρχισαν να ασκούν ζημιογόνο αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εν λόγω αρνητική επίπτωση ξεκίνησε αρκετούς μήνες μετά την αντικατάσταση από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης των κατεστραμμένων γραμμών παραγωγής και όταν η παραγωγή ιδίου κυκλαμικού νατρίου αποκαταστάθηκε πλήρως και υπολογίστηκε με βάση 12μηνους κύκλους το 2013, το 2014 και κατά την περίοδο της έρευνας.

    (142)

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι η τεχνική βλάβη, η οποία επηρέασε τις εμπορικές δραστηριότητες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012, δεν διέρρηξε την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ της Fang Da και της ζημιογόνου κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που προκλήθηκε από τις εν λόγω εισαγωγές μεταξύ του 2013 και της περιόδου έρευνας.

    5.2.3.   Εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (143)

    Ο όγκος των εξαγωγών του ενωσιακού παραγωγού εξελίχθηκε ως εξής κατά την υπό εξέταση περίοδο:

    Πίνακας 13

    Εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας

    Όγκος εξαγωγών

    100

    118

    198

    212

    180

    Μέση τιμή

    100

    102

    106

    106

    108

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (144)

    Οι εξαγωγικές πωλήσεις αντιπροσώπευαν σημαντικό μέρος του συνολικού όγκου πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο, κυμαινόμενες από περίπου 30 % έως περίπου 50 %. Ο χαμηλός όγκος πωλήσεων κατά την περίοδο 2011-2012 πρέπει να ερμηνευτεί στο πλαίσιο της αδυναμίας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης να παράγει και να πουλά ίδιο κυκλαμικό νάτριο μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012. Στην περίοδο που ακολούθησε, μετά την αποκατάσταση της ίδιας παραγωγής κυκλαμικού νατρίου, οι εξαγωγικές πωλήσεις αυξήθηκαν αρχικά κατά 14 μονάδες δείκτη μεταξύ 2013 και 2014 και στη συνέχεια μειώθηκαν κατά 32 μονάδες δείκτη κατά την περίοδο της έρευνας.

    (145)

    Οι μέσες τιμές εξαγωγικών πωλήσεων σημείωναν αύξηση κατά την υπό εξέταση περίοδο και ήταν κατά 8 % υψηλότερες κατά την περίοδο της έρευνας σε σύγκριση με το 2011. Παρόλο που παρέμειναν συστηματικά χαμηλότερες από το μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, οι τιμές εξαγωγής ήταν υψηλότερες από τις μέσες τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης και, ως εκ τούτου, παρήγαγαν πολύ χαμηλότερο επίπεδο ζημιών σε σχέση με τις πωλήσεις στην αγορά της Ένωσης.

    (146)

    Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις παρήγαγαν κάποιες ζημίες, η Επιτροπή κατέληξε εντούτοις στο συμπέρασμα ότι η εξαγωγική δραστηριότητα δεν συνέβαλε σημαντικά στη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης. Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους λόγους. Πρώτον, ο όγκος των εξαγωγικών πωλήσεων μειώθηκε κατά πολύ λιγότερο, τόσο σε απόλυτες όσο και σε σχετικές τιμές, σε σχέση με τις πωλήσεις στην αγορά της Ένωσης μεταξύ του 2013 και της περιόδου έρευνας. Οι πωλήσεις της Ένωσης επηρεάστηκαν πολύ κατά την εν λόγω περίοδο από τους μεγάλους όγκους εισαγωγών σε χαμηλές τιμές και με ντάμπινγκ της Fang Da. Δεύτερον, λόγω των υψηλότερων τιμών τους και, συνεπώς, των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους, οι εξαγωγικές πωλήσεις επέτρεψαν στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να μειώσει τις συνολικές του ζημίες που προέκυψαν από τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος.

    (147)

    Κατά συνέπεια, κατά την άποψη της Επιτροπής, οι εξαγωγικές πωλήσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δεν διέρρηξαν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ της Fang Da και της ζημιογόνου κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής η οποία προκλήθηκε από τις εισαγωγές αυτές.

    5.2.4.   Κατανάλωση

    (148)

    Η ζημία δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στο μοντέλο κατανάλωσης, εφόσον η ζήτηση αυξήθηκε ελαφρά μεταξύ του 2011 και της περιόδου έρευνας. Μάλιστα, κατά την περίοδο μεταξύ του 2013 και της περιόδου της έρευνας, όταν οι ζημιογόνες επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από την εταιρεία Fang Da ήταν ιδιαίτερα έντονες, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 8 %, γεγονός που ενισχύει το παραπάνω συμπέρασμα.

    5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

    (149)

    Η έρευνα έδειξε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία κατά την περίοδο της έρευνας. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν ζημιογόνος καθ' όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Επιπλέον, από το 2013, όταν ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης μπορούσε να παράγει κανονικά μετά το ατύχημα που έπληξε τις γραμμές παραγωγής του, οι δείκτες ζημίας όγκου, όπως η παραγωγή, οι πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς εμφάνισαν σαφή σημάδια επιδείνωσης.

    (150)

    Η κατάσταση αυτή συνέπεσε με σημαντική αύξηση εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ σε χαμηλές τιμές από τη Fang Da, που πρώτα κατόρθωσε να εκτοπίσει άλλες κινεζικές εισαγωγές και στη συνέχεια να καταλάβει το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Συνεπώς, υπάρχει σαφής αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης και των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ της Fang Da.

    (151)

    Η Επιτροπή πραγματοποίησε διαχωρισμό και διάκριση των επιπτώσεων όλων των γνωστών παραγόντων στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τις ζημιογόνους επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Ορισμένοι άλλοι παράγοντες, όπως οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και η τεχνική βλάβη στο εργοστάσιο, συνέβαλαν στη ζημία αυτή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά, ακόμη και σε συνδυασμό, θεωρήθηκαν ασήμαντα σε σύγκριση με τις επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Ωστόσο, δεδομένου του όγκου και του επιπέδου τιμών τους, οι εισαγωγές από άλλους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς διαπιστώθηκε ότι συνέβαλαν σημαντικά στην εν λόγω ζημία.

    (152)

    Εντούτοις, βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σημαντική ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης προκλήθηκε από τις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ από την εταιρεία Fang Da και ότι οι άλλοι παράγοντες δεν διέρρηξαν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ της Fang Da και της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης. Η ζημία συνίσταται κυρίως στην απώλεια της παραγωγής, του όγκου των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς, ειδικότερα από το 2013, καθώς και σε οικονομικές απώλειες και χαμηλές επιδόσεις όλων των υπόλοιπων οικονομικών δεικτών, όπως η ταμειακή ροή και η απόδοση των επενδύσεων.

    (153)

    Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν από την εταιρεία Fang Da μετά την κοινοποίηση, η ανάλυση της Επιτροπής σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια ήταν ελλιπής, ανακριβής και περιείχε απλές παραδοχές που δεν στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Fang Da συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι οι εισαγωγές σε χαμηλές τιμές των κινέζων παραγωγών εκτός της Fang Da και η αυτοπροκληθείσα ζημία που προέκυψε από την έκρηξη του εργοστασίου ήταν υπεραρκετές ώστε να διαρρήξουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών της Fang Da και της ζημίας που προκλήθηκε από τις εισαγωγές αυτές στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (154)

    Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν τεκμηριώθηκε από αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Επιτροπή δεν πραγματοποίησε επαρκή διαχωρισμό και διάκριση των επιπτώσεων όλων των γνωστών παραγόντων στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τις ζημιογόνους επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Η Επιτροπή έχει πράγματι πραγματοποιήσει διεξοδική ανάλυση των επιπτώσεων των εισαγωγών από τους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από την εταιρεία Fang Da, όπως εξηγείται στο σημείο 5.2.1. Επιπλέον, η χρήση των δεδομένων από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 αντί για νέα στοιχεία σχετικά με τις κινεζικές εξαγωγές που υποβλήθηκαν μετά την κοινοποίηση έχει ήδη εξεταστεί στις αιτιολογικές σκέψεις 63 και 70. Τα δεδομένα από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 δεν υποστηρίζουν τη δήλωση της Fang Da ότι η αύξηση των εξαγωγών της Fang Da στην Ένωση έχει αντισταθμιστεί με το παραπάνω από τη μείωση των πωλήσεων των άλλων κινέζων εξαγωγέων. Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω ισχυρισμοί σχετικά με τον αντίκτυπο των εισαγωγών από τους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από την εταιρεία Fang Da πρέπει να απορριφθούν.

    (155)

    Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης δεόντως τις επιπτώσεις της έκρηξης του εργοστασίου του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στο σημείο 5.2.2. ανωτέρω και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που επηρέασε τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης το 2011 και το 2012, δεν διέρρηξε την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την εταιρεία Fang Da και της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης. Συνεπώς, ο ισχυρισμός αυτός πρέπει να απορριφθεί.

    (156)

    Η Fang Da ισχυρίστηκε επίσης ότι οι επιπτώσεις άλλων ισχυρών γλυκαντικών ουσιών, όπως το ακεσουλφαμικό κάλιο και η ασπαρτάμη, ήταν ένας παράγοντας που από μόνος του ήταν ο πραγματικός λόγος για την αρνητική εξέλιξη της αγοράς της Ένωσης για το κυκλαμικό νάτριο και συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, γεγονός που θα έπρεπε να είχε αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης από την Επιτροπή. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν τεκμηριώθηκαν από κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο εκτός από παραπομπές στις διαπιστώσεις της Επιτροπής στις διαδικασίες σχετικά με τις εισαγωγές ακεσουλφαμικού καλίου και ασπαρτάμης (16).

    (157)

    Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο μόνος παραγωγός κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση δεν παράγει ούτε ακεσουλφαμικό κάλιο ούτε ασπαρτάμη, οπότε ο παραγωγός της Ένωσης δεν ανήκε στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, όπως ορίζεται στις δύο διαδικασίες αντιντάμπινγκ σχετικά με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Ως εκ τούτου, οι διαπιστώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ακεσουλφαμικού καλίου και ασπαρτάμης στην κατάσταση των παραγωγών της Ένωσης ακεσουλφαμικού καλίου και ασπαρτάμης δεν έχουν επίπτωση στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην παρούσα διαδικασία. Εν πάση περιπτώσει, ο αβάσιμος ισχυρισμός ότι το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι προτιμότερο ανταγωνιστικό προϊόν από το κυκλαμικό νάτριο και συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα έπρεπε κανονικά να εκδηλωθεί με τη συρρίκνωση της κατανάλωσης κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση. Όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 64 έως 65, κατά την υπό εξέταση περίοδο η ενωσιακή κατανάλωση κυκλαμικού νατρίου ανήλθε περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2011, πράγμα το οποίο δεν θα συνέβαινε εάν, κατά τους ισχυρισμούς, το ακεσουλφαμικό κάλιο είχε αντικαταστήσει το κυκλαμικό νάτριο ως προτιμώμενο ανταγωνιστικό προϊόν. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκαν τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία που να αντικρούουν τα πορίσματα της Επιτροπής, όπως περιγράφονται στην αιτιολογική σκέψη 148, ο ισχυρισμός της Fang Da πρέπει να απορριφθεί.

    6.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (158)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσο θα μπορούσε να συναγάγει σαφώς το συμπέρασμα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να ληφθούν μέτρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το ζημιογόνο ντάμπινγκ. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των ποικίλων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    6.1.   Συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (159)

    Η έρευνα απέδειξε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία, η οποία προκλήθηκε από τις εισαγωγές από τη Fang Da που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Πράγματι, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να επωφεληθεί πλήρως από την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ κατά της Ινδονησίας και των άλλων κινέζων εξαγωγέων, μεταξύ των οποίων η αύξηση των δασμών αντιντάμπινγκ το 2012. Η επιθετική συμπεριφορά τιμολόγησης και η αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου αγοράς από τη Fang Da από το 2013 οδήγησαν σε σημαντική μείωση του όγκου πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, παρά την ύπαρξη μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από τη ΛΔΚ και την Ινδονησία.

    (160)

    Η επιβολή μέτρων κατά των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από την εταιρεία Fang Da αναμένεται να επιτρέψει στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να ανταγωνιστεί τις εισαγωγές σε θεμιτές συνθήκες αγοράς. Αυτό θα απαλλάξει τον κλάδο παραγωγής από την έντονη πίεση τιμών που ασκείται επί του παρόντος από τον σημαντικό όγκο των εισαγωγών στην αγορά της Ένωσης από την εταιρεία Fang Da. Μόνο υπό αυτές τις περιστάσεις, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα είναι σε θέση να αυξήσει την τιμή, την παραγωγή και τον όγκο των πωλήσεων.

    (161)

    Ελλείψει μέτρων, η πίεση επί των τιμών από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ της Fang Da σε σημαντικές ποσότητες αναμένεται να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιδείνωση της ήδη επισφαλούς κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Αυτό θα αναγκάσει τελικά τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να σταματήσει την παραγωγή κυκλαμικού νατρίου συνολικά, με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας και εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού στην Ένωση.

    (162)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την εταιρεία Fang Da θα είναι προς το συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    6.2.   Συμφέρον των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων

    (163)

    Η Επιτροπή έλαβε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από δύο μη συνδεδεμένους εισαγωγείς, που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών εισαγωγών από τη Fang Da κατά την περίοδο της έρευνας. Ένας από τους εν λόγω εισαγωγείς είναι και χρήστης, που χρησιμοποιεί ορισμένες ποσότητες του εισαγόμενου κυκλαμικού νατρίου για να παραγάγει τα δικά του μείγματα γλυκαντικού που πωλούνται στη συνέχεια σε εταιρείες τροφίμων και ποτών.

    (164)

    Όσον αφορά τη μεταπώληση του κυκλαμικού νατρίου που εισάγεται από τη Fang Da, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα περιθώρια κέρδους των δύο μη συνδεδεμένων εισαγωγέων είναι χαμηλά. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η επιβολή μέτρων θα καταστήσει την εν λόγω δραστηριότητα μη κερδοφόρα και οι εισαγωγείς είναι πιθανό είτε να αλλάξουν προμηθευτές ή ακόμη και να σταματήσουν τις σχετικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, και για τις δύο εταιρείες, το κυκλαμικό νάτριο αντιπροσώπευε μικρό μόνο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών τους. Συνεπώς, οι επιπτώσεις της επιβολής μέτρων στη συνολική δραστηριότητα αυτών των εταιρειών δεν θα είναι σημαντικές. Η δραστηριότητα ανάμειξης της μίας από τις συνεργαζόμενες εταιρείες έδειξε επίσης σημαντικά περιθώρια κέρδους που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις συνέπειες των δασμών αντιντάμπινγκ.

    6.3.   Συμφέρον των χρηστών

    (165)

    Με την εξαίρεση του παραπάνω εισαγωγέα, ο οποίος είναι επίσης χρήστης κυκλαμικού νατρίου, η Επιτροπή δεν έλαβε απαντήσεις στα ερωτηματολόγια από τους χρήστες.

    (166)

    Οι κύριοι τελικοί χρήστες του υπό εξέταση/ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση είναι οι βιομηχανίες τροφίμων, οι βιομηχανίες ποτών και οι φαρμακοβιομηχανίες. Στις προηγούμενες έρευνες που αφορούσαν τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου από παραγωγούς εκτός της Fang Da, διαπιστώθηκε ότι το κυκλαμικό νάτριο αντιπροσώπευε πολύ μικρό ποσοστό του κόστους παραγωγής τους. Συνεπώς, το αποτέλεσμα της επιβολής δασμών αντιντάμπινγκ δεν θεωρήθηκε σημαντικό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σημαντικό ποσοστό κυκλαμικού νατρίου εισαγωγής Fang Da θα έχει διαφορετική τελική χρήση από το κυκλαμικό νάτριο εισαγωγής από άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς. Ελλείψει παρατηρήσεων από εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και φαρμάκων στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, είναι εύλογο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις των μέτρων στις εισαγωγές από τη Fang Da σ' αυτούς δεν θα είναι σημαντικές.

    (167)

    Με βάση την ανωτέρω διαπίστωση ότι, ελλείψει μέτρων, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής μπορεί να υποχρεωθεί να παύσει την παραγωγή κυκλαμικού νατρίου και δεδομένης της ύπαρξης πολύ μικρού αριθμού παραγωγών κυκλαμικού νατρίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα είναι πιθανό ακόμη και να ωφελήσουν τους χρήστες στον βαθμό που διατηρούν την παραγωγή κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση και προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να προμηθεύονται κυκλαμικό νάτριο που παράγεται από διάφορους ανταγωνιστές παραγωγούς.

    (168)

    Μετά την κοινοποίηση, η εταιρεία Fang Da υποστήριξε ότι η επιβολή των προτεινόμενων οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ θα θέσει τον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης σε δεσπόζουσα θέση στην αγορά, πράγμα που θα είναι πλήρως σε θέση να εκμεταλλευτεί.

    (169)

    Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, στο πλαίσιο της εξέτασης του συμφέροντος της Ένωσης, δεν ελήφθησαν παρατηρήσεις όσον αφορά θέματα ανταγωνισμού από τα οικεία ενδιαφερόμενα μέρη, σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού. Ειδικότερα, οι χρήστες της Ένωσης δεν απέστειλαν καμία παρατήρηση για το θέμα αυτό.

    (170)

    Εξάλλου, παρά τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός της Fang Da, οι εισαγωγές αυτές συνεχίζονται σε σημαντικό όγκο και το μερίδιο αγοράς τους παραμένει σημαντικά υψηλότερο από το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Κατά συνέπεια, δεν είναι πιθανό ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα μπορέσει να επιτύχει ή να εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Ένωσης. Ως εκ τούτου, οι προαναφερόμενοι ισχυρισμοί της Fang Da απορρίφθηκαν.

    6.4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (171)

    Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι που να δείχνουν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να επιβάλει μέτρα στις εισαγωγές του οικείου προϊόντος από τη Fang Da.

    7.   ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (172)

    Με βάση τα συμπεράσματα που συνήχθησαν από την Επιτροπή όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να επιβληθούν οριστικά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση περαιτέρω ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    7.1.   Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας (περιθώριο ζημίας)

    (173)

    Για να καθοριστεί το επίπεδο των μέτρων, η Επιτροπή καθόρισε καταρχάς το ποσό του δασμού που είναι αναγκαίο για την εξάλειψη της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    (174)

    Η ζημία θα εξαλειφθεί αν ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής είναι σε θέση να καλύψει το κόστος παραγωγής του και να αποκομίσει κέρδος προ φόρων επί των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος στην ενωσιακή αγορά, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί εύλογα υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού από έναν κλάδο παραγωγής αυτού του τύπου στον εν λόγω τομέα, δηλαδή ελλείψει εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (175)

    Καθ' όλη την υπό εξέταση περίοδο, δεν υπήρξε ούτε ένα έτος κατά το οποίο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές. Επειδή επί σχεδόν μία δεκαετία ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υφίστατο διψήφιες απώλειες, το ίδιο ισχύει και για μια περίοδο πριν από την υπό εξέταση περίοδο.

    (176)

    Ο παραγωγός της Ένωσης είχε προτείνει στόχο 10 % για το ποσοστό κέρδους. Το εν λόγω ποσοστό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό ως στόχος κέρδους, λόγω των διαπιστώσεων που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 175 ανωτέρω και επειδή ο παραγωγός της Ένωσης δεν μπορούσε να αποδείξει ότι το ποσοστό αυτό ήταν δυνατό να επιτευχθεί υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς του ανταγωνισμού για το κυκλαμικό νάτριο, που είναι βασικό προϊόν για το οποίο η αγορά έχει ωριμάσει.

    (177)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή επέστρεψε στους στόχους κέρδους που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες έρευνες σχετικά με έναν κλάδο παραγωγής αυτού του τύπου στον εν λόγω τομέα. Σε πρόσφατη έρευνα αντιντάμπινγκ όσον αφορά μια άλλη γλυκαντική ουσία, την ασπαρτάμη, η Επιτροπή διαπίστωσε κατά το προσωρινό στάδιο (17) ότι ένας στόχος κέρδους της τάξης του 5 % – 10 % (εύρος που παρέχεται για λόγους τήρησης του απορρήτου) αντιστοιχεί σε ποσοστό που μπορεί να επιτευχθεί υπό κανονικές συνθήκες αγοράς και αποτελεσματικό ανταγωνισμό από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο εν λόγω στόχος κέρδους είναι εύλογο να χρησιμοποιηθεί και για την τρέχουσα έρευνα.

    (178)

    Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή υπολόγισε μια μη ζημιογόνο τιμή του ομοειδούς προϊόντος για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, προσθέτοντας τον στόχο περιθωρίου κέρδους στο κόστος παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας του ενωσιακού παραγωγού.

    (179)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή καθόρισε το επίπεδο εξάλειψης της ζημίας με βάση τη σύγκριση της μέσης σταθμισμένης τιμής εισαγωγών των οικείων παραγωγών-εξαγωγέων, δεόντως προσαρμοσμένης λόγω του κόστους εισαγωγής και των τελωνειακών δασμών, όπως καθορίστηκε για τους υπολογισμούς της υποτιμολόγησης, με τη μέση σταθμισμένη μη ζημιογόνο τιμή του ομοειδούς προϊόντος που πωλούνταν από τον ενωσιακό παραγωγό στην ενωσιακή αγορά κατά την περίοδο έρευνας. Τυχόν διαφορές που προέκυψαν από αυτή τη σύγκριση εκφράστηκαν ως ποσοστό της μέσης σταθμισμένης αξίας CIF της εισαγωγής. Ως εκ τούτου, το περιθώριο ζημίας για τους παραγωγούς-εξαγωγείς διαπιστώθηκε ότι ήταν 61,6 %.

    (180)

    Μετά την κοινοποίηση, ο οικείος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι ο στόχος κέρδους που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό εξάλειψης της ζημίας δεν κοινοποιήθηκε. Ωστόσο, η Επιτροπή είχε σαφώς διευκρινίσει στην κοινοποίηση ότι ο στόχος κέρδους, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 177, θα μπορούσε να δοθεί μόνο ως εύρος τιμών για λόγους τήρησης του απορρήτου και παρείχε παραπομπή στη νομοθετική πράξη όπου αυτό περιγράφεται με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο στόχος κέρδους κοινοποιήθηκε ως σημαντικό εύρος, επειδή η αναφορά του ακριβούς στόχου κέρδους θα αποκάλυπτε εμπιστευτικά στοιχεία του μοναδικού παραγωγού ασπαρτάμης της Ένωσης. Συνεπώς, ο ισχυρισμός της Fang Da πρέπει να απορριφθεί.

    (181)

    Μετά την κοινοποίηση, η εταιρεία Fang Da ισχυρίστηκε ότι, επειδή για σχεδόν μία δεκαετία ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υπέστη διψήφιες απώλειες, ο στόχος κέρδους ή το μέγιστο επίπεδο κέρδους που θα μπορούσε να αναμένει να επιτύχει ο παραγωγός της Ένωσης χωρίς την ύπαρξη εισαγωγών που αποτελούν κατά τους ισχυρισμούς αντικείμενο ντάμπινγκ ήταν – 10 %. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα – 10 % δεν αποτελεί κέρδος, αλλά ζημία και, συνεπώς, θα ήταν παράλογο και αντίθετο προς κάθε οικονομική σκέψη να χρησιμοποιηθεί η ζημία ως στόχος κέρδους, δεδομένου ότι δεν θα εξάλειφε ούτε θα ήρε τη ζημία. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είχε υποστεί ζημίες λόγω παρατεταμένης περιόδου εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και από άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από τη Fang Da δεν δικαιολογεί τη χρήση πρόσφατου περιθωρίου κέρδους που προσδιορίστηκε στον εν λόγω τομέα, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 177. Η Επιτροπή είχε ήδη εξηγήσει στις αιτιολογικές σκέψεις 174 έως 177 τον λόγο για τον οποίο κατά την τρέχουσα έρευνα χρησιμοποίησε στόχο κέρδους που ήταν χαμηλότερος από τον στόχο κέρδους που προτείνεται από τον παραγωγό της Ένωσης και τον στόχο κέρδους που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία αντιντάμπινγκ για τους άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς κυκλαμικού νατρίου. Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εκ μέρους της Επιτροπής επιλογή του στόχου κέρδους δεν ήταν εύλογη και επομένως ο ισχυρισμός της Fang Da πρέπει να απορριφθεί.

    7.2.   Οριστικά μέτρα

    (182)

    Θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου παραγωγής και εξαγωγής από τη Fang Da, σύμφωνα με τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού που περιλαμβάνεται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή συνέκρινε τα περιθώρια ζημίας και τα περιθώρια ντάμπινγκ. Το ποσό των δασμών θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο των χαμηλότερων περιθωρίων ντάμπινγκ και ζημίας.

    (183)

    Όσον αφορά τη μορφή των μέτρων, θεωρήθηκε ότι ο δασμός αντιντάμπινγκ πρέπει να λάβει την ίδια μορφή με τους δασμούς που επιβλήθηκαν με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/1160 της Επιτροπής (18) σχετικά με τις εισαγωγές από άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ και την Ινδονησία. Για να εξασφαλιστεί η επάρκεια των μέτρων και να αποτραπεί η δόλια τροποποίηση των τιμών ήταν ενδεδειγμένο να επιβληθούν δασμοί υπό μορφή συγκεκριμένου ποσού ανά χιλιόγραμμο.

    (184)

    Βάσει των προαναφερομένων, οι δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ, που εκφράζονται σε τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή τελωνειακού δασμού, θα πρέπει να βασίζονται στο περιθώριο ζημίας και να έχουν ως εξής:

    Εταιρεία

    Περιθώριο ντάμπινγκ

    Περιθώριο ζημίας

    Οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ (συντελεστής)

    Οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ (EUR ανά κιλό)

    Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited, Gong Le Industrial Estate, Xixian County, Bao An, Shenzhen, 518102, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    88,7 %

    61,6 %

    61,6 %

    1,17 EUR

    Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited, Da Lian Dong Lu, Economic and Technology Zone, Yangquan City, Shanxi 045000, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    88,7 %

    61,6 %

    61,6 %

    1,17 EUR

    (185)

    Ο ατομικός κατά εταιρεία δασμολογικός συντελεστής αντιντάμπινγκ που προσδιορίζεται στον παρόντα κανονισμό καθορίστηκε βάσει των διαπιστώσεων της παρούσας έρευνας. Ως εκ τούτου, αντανακλούσε την κατάσταση που διαπιστώθηκε στη διάρκεια της παρούσας έρευνας όσον αφορά την εν λόγω εταιρεία. Ο εν λόγω δασμολογικός συντελεστής εφαρμόζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής της οικείας χώρας που παράγεται από την ανωτέρω κατονομαζόμενη νομική οντότητα. Οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος που παράγεται από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στο διατακτικό του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των οντοτήτων που συνδέονται με τις εταιρείες που αναφέρονται ρητώς, συνεχίζουν να υπόκεινται στους δασμολογικούς συντελεστές που παρατίθενται στο άρθρο 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1160.

    (186)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που παράγεται από τις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 2929 90 00 (κωδικός TARIC 2929900010).

    2.   Οι συντελεστές του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την επιβολή δασμού, για το προϊόν που περιγράφεται στην παράγραφο 1 και παράγεται από τις εταιρείες που απαριθμούνται κατωτέρω, καθορίζονται ως εξής:

    Εταιρεία

    Οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ (EUR ανά κιλό)

    Πρόσθετος κωδικός TARIC

    Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited, Gong Le Industrial Estate, Xixian County, Bao An, Shenzhen, 518102, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    1,17 EUR

    A471

    Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited, Da Lian Dong Lu, Economic and Technology Zone, Yangquan City, Shanxi 045000, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    1,17 EUR

    A472

    3.   Στις περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα έχουν υποστεί ζημία πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και, επομένως, η πράγματι καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή κατανέμεται αναλογικά για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας σύμφωνα με το άρθρο 131 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (19), το ποσό του δασμού αντιντάμπινγκ, υπολογιζόμενο βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, μειώνεται κατά ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογική κατανομή της πράγματι καταβληθείσας ή καταβλητέας τιμής.

    4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 435/2004 του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 2004, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας (ΕΕ L 72 της 11.3.2004, σ. 1).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 492/2010 του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 2010, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας, μετά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 (ΕΕ L 140 της 8.6.2010, σ. 2).

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 398/2012 του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2012, για τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 492/2010 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 124 της 11.5.2012, σ. 1).

    (5)  WT/DS295/AB/R, 29 Νοεμβρίου 2005, AB-2005-6.

    (6)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, από δύο μόνο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited, και για την έναρξη επανεξέτασης των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 50 της 17.2.2011, σ. 9).

    (7)  Απόφαση της Επιτροπής, της 4ης Απριλίου 2012, για την περάτωση της διαδικασίας αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που πραγματοποιούνται μόνον από τους δύο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited (2012/185/ΕΕ) (ΕΕ L 99 της 5.4.2012, σ. 33).

    (8)  Ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στο κυκλαμικό νάτριο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας (ΕΕ C 189 της 6.6.2015, σ. 2.).

    (9)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από δύο μόνο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited (ΕΕ C 264 της 12.8.2015, σ. 32).

    (10)  Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 2012, στην υπόθεση T-156/11, Since Hardware (Guangzhou) Co., Ltd κατά Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EU:T:2012:431, σκέψη 84.

    (11)  Βλέπε υποσημείωση 4.

    (12)  Βλέπε υποσημείωση 4.

    (13)  Βλέπε υποσημείωση 3.

    (14)  Η βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 περιέχει δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ ή σε μέτρα κατά των επιδοτήσεων ή σε έρευνες, τόσο από τις χώρες και τους παραγωγούς-εξαγωγείς που αφορά η διαδικασία όσο και από άλλες τρίτες χώρες και άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς, σε επίπεδο 10ψήφιων κωδικών TARIC και πρόσθετων κωδικών TARIC.

    (15)  Σε αντίθεση με τις πωλήσεις που αναφέρονται στον πίνακα 5, οι συνολικές πωλήσεις που αναφέρονται στην παρούσα αιτιολογική σκέψη καλύπτουν τις πωλήσεις, που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ένωση όσο και στις εξαγωγικές αγορές, του ίδιου κυκλαμικού νατρίου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και του κυκλαμικού νατρίου με βάση το υλικό που εισήχθη το 2011 και το 2012.

    (16)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1963 της Επιτροπής, της 30ής Οκτωβρίου 2015, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ακεσουλφαμικού καλίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 287 της 31.10.2015, σ. 52) και εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/262 της Επιτροπής, της 25ης Φεβρουαρίου 2016, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 50 της 26.2.2016, σ. 4).

    (17)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/262.

    (18)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1160 της Επιτροπής, της 15ης Ιουλίου 2016, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας, μετά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 (βλέπε σελίδα 49 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

    (19)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).


    Top