Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D1070

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/1070 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2016, για την υπαγωγή της 1-φαινυλο-2-(πυρρολιδιν-1-υλο)πενταν-1-όνης (α-πυρρολιδινοβαλεροφαινόνη, α-PVP) σε μέτρα ελέγχου

    ΕΕ L 178 της 2.7.2016, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/1070/oj

    2.7.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 178/18


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/1070 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 27ης Ιουνίου 2016

    για την υπαγωγή της 1-φαινυλο-2-(πυρρολιδιν-1-υλο)πενταν-1-όνης (α-πυρρολιδινοβαλεροφαινόνη, α-PVP) σε μέτρα ελέγχου

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση κινδύνων και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 3,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με τη νέα ψυχοτρόπο ουσία 1-φαινυλο-2- (πυρρολιδιν-1-υλο)πενταν-1-όνη (α-πυρρολιδινοβαλεροφαινόνη, α-PVP) εκπονήθηκε σύμφωνα με την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της διευρυμένης επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο στις 27 Νοεμβρίου 2015.

    (2)

    Η α-PVP είναι ισχυρή ψυχοδιεγερτική ουσία, η οποία από άποψη δομής συνδέεται με την καθινόνη, την πυροβαλερόνη και τη μεθυλενοδιοξυπυροβαλερόνη (MDPV), που υπόκεινται σε έλεγχο βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών. Η α-PVP έχει ανιχνευθεί και στα 28 κράτη μέλη, καθώς και στην Τουρκία και τη Νορβηγία, και οι πληροφορίες από κατασχέσεις και συλλεχθέντα δείγματα δείχνουν ότι εντοπίζεται κυρίως υπό μορφή σκόνης και δισκίων. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι ποσότητες πολλών κιλών της α-PVP εισάγονται στην ενωσιακή αγορά ναρκωτικών από την Κίνα και, στη συνέχεια, διανέμονται σε ολόκληρη την Ένωση. Κατασχέσεις έχουν γίνει σε δύο παράνομες εγκαταστάσεις παραγωγής σε κράτος μέλος, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ικανότητα παραγωγής α-PVP υφίσταται επίσης εντός της Ένωσης.

    (3)

    Σε οκτώ κράτη μέλη έχουν αναφερθεί συνολικά 115 περιπτώσεις θανάτου και 191 περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης στις οποίες ανιχνεύθηκε η α-PVP. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση της α-PVP συνδυαζόταν με άλλες φαρμακολογικά δραστικές ουσίες, είτε εκούσια είτε ακούσια. Εάν η α-PVP καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη και χρησιμοποιηθεί περισσότερο, οι συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία θα μπορούσαν να είναι σοβαρές.

    (4)

    Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η α-PVP καταναλώνεται από τους χρήστες διεγερτικών σε χώρους ψυχαγωγίας καθώς και από τους χρήστες ναρκωτικών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και όσων κάνουν ενδοφλέβια χρήση διεγερτικών και οπιοειδών, και ότι η πολλαπλή χρήση ναρκωτικών μπορεί να είναι συνηθισμένη μεταξύ τους. Τα στοιχεία σχετικά με τη διάδοση της χρήσης ναρκωτικών, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και τους κοινωνικούς κινδύνους που σχετίζονται με την ουσία είναι περιορισμένα.

    (5)

    Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ή δημοσιευμένες μελέτες που να αξιολογούν με ολοκληρωμένο τρόπο τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την α-PVP, δηλαδή τη χρόνια και οξεία τοξικότητα, αλλά οι παρατηρήσεις σε ζώα δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα που παρατηρήθηκαν σε άλλα διεγερτικά. Στα δυσμενή συμπτώματα που παρατηρούνται σε ανθρώπους συγκαταλέγονται η ταχυκαρδία, η υπερθερμία, η έντονη εφίδρωση, η ταραχή, οι σπασμοί ή οι επιληπτικές κρίσεις, η σύγχυση και η επιθετικότητα. Δεδομένα από μη κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η α-PVP μπορεί να προκαλέσει ροπή προς την κατάχρηση και ενδεχομένως τάση εξάρτησης στους ανθρώπους.

    (6)

    Η α-PVP δεν έχει καμία καθιερωμένη ή αναγνωρισμένη ιατρική ή κτηνιατρική χρήση. Εκτός από τη χρήση της στα αναλυτικά υλικά αναφοράς και στην επιστημονική έρευνα με αντικείμενο τη χημική, φαρμακολογική και τοξικολογική δράση της ως αποτέλεσμα της εμφάνισής της στην αγορά ναρκωτικών, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

    (7)

    Παρά τα περιορισμένα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την α-PVP, τα αποδεικτικά στοιχεία και οι πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η εν λόγω ουσία, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε θανάτους και οξείες δηλητηριάσεις, παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

    (8)

    Δεδομένου ότι 16 κράτη μέλη ελέγχουν ήδη την α-PVP μέσω της εθνικής τους νομοθεσίας που συνάδει προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών και ότι πέντε κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή αυτής της ουσίας σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση θα συνέβαλλε, αφενός, στην αποφυγή προσκομμάτων κατά τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών και, αφετέρου, στην προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονούν η διάθεση και η χρήση της.

    (9)

    Η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ παρέχει στο Συμβούλιο εκτελεστικές εξουσίες προκειμένου να αντιδρά ταχέως και βάσει εμπειρογνωμοσύνης, σε επίπεδο Ένωσης, στην εμφάνιση νέων ψυχοτρόπων ουσιών που εντοπίζονται και αναφέρονται από τα κράτη μέλη, υποβάλλοντας τις ουσίες αυτές σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Δεδομένου ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και έχει τηρηθεί η διαδικασία για την ενεργοποίηση της άσκησης των ως άνω εκτελεστικών εξουσιών, θα πρέπει να εκδοθεί εκτελεστική απόφαση προκειμένου να τεθεί η α-PVP υπό έλεγχο σε ολόκληρη την Ένωση.

    (10)

    Η Δανία δεσμεύεται από την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ και, ως εκ τούτου, συμμετέχει στην έκδοση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, με την οποία εφαρμόζεται η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ.

    (11)

    Η Ιρλανδία δεσμεύεται από την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ και, ως εκ τούτου, συμμετέχει στην έκδοση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, με την οποία εφαρμόζεται η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ.

    (12)

    Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται από την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ και, κατά συνέπεια, δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας απόφασης, με την οποία εφαρμόζεται η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ, όπως εξάλλου δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η νέα ψυχοτρόπος ουσία 1-φαινυλο-2- (πυρρολιδιν-1-υλο)πενταν-1-όνη (α-πυρρολιδινοβαλεροφαινόνη, α-PVP) υπάγεται σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

    Άρθρο 2

    Έως τις 3 Ιουλίου 2017, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας που αναφέρεται στο άρθρο 1 στα μέτρα ελέγχου και τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται σύμφωνα με τις Συνθήκες.

    Λουξεμβούργο, 27 Ιουνίου 2016.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    M.H.P. VAN DAM


    (1)  ΕΕ L 127 της 20.5.2005, σ. 32.

    (2)  Γνωμοδότηση της 8ης Ιουνίου 2016 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα).


    Top