Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0827

Απόφαση (ΕΕ) 2016/827 της Επιτροπής, της 20ής Μαΐου 2016, σχετικά με την ανανέωση της εντολής της «Ευρωπαϊκής ομάδας για τη δεοντολογία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών»

C/2016/2931

ΕΕ L 137 της 26.5.2016, p. 22–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 26/05/2016

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/827/oj

26.5.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 137/22


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/827 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Μαΐου 2016

σχετικά με την ανανέωση της εντολής της «Ευρωπαϊκής ομάδας για τη δεοντολογία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών»

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το άρθρο 6 αναγνωρίζει στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων το ίδιο νομικό κύρος με τις Συνθήκες και ορίζει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν μέρος των γενικών αρχών του δικαίου της Ένωσης.

(2)

Στις 20 Νοεμβρίου 1991 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίζοντας να εντάξει το θέμα της ηθικής δεοντολογίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις κοινοτικές πολιτικές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, συνέστησε την «Ομάδα συμβούλων για τις δεοντολογικές προεκτάσεις της βιοτεχνολογίας» («ΟΣΔΒ»).

(3)

Στις 16 Δεκεμβρίου 1997 η Επιτροπή αποφάσισε να αντικαταστήσει την ΟΣΔΒ με την «Ευρωπαϊκή ομάδα για τη δεοντολογία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών» («ΕΟΔ»), διευρύνοντας συγχρόνως την εντολή της εν λόγω ομάδας, ώστε να καλύπτει όλους τους τομείς εφαρμογής της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η εντολή της ΕΟΔ ανανεωνόταν στη συνέχεια, με πιο πρόσφατη την απόφαση 2010/1/ΕΕ της Επιτροπής (1). Είναι πλέον σκόπιμο να ανανεωθεί η εντολή για περίοδο πέντε ετών και, κατόπιν, να διοριστούν τα νέα μέλη.

(4)

Η ΕΟΔ είναι επιφορτισμένη με την παροχή κατευθυντήριων γραμμών ηθικής δεοντολογίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε κατόπιν αίτησης της Επιτροπής είτε με δική της πρωτοβουλία και κατόπιν συμφωνίας με την Επιτροπή. Η Επιτροπή δύναται να επιστήσει την προσοχή της ΕΟΔ σε ζητήματα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θεωρούν μείζονος σημασίας από άποψη ηθικής δεοντολογίας.

(5)

Θα πρέπει να καθοριστούν κανόνες σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τα μέλη της ομάδας.

(6)

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

(7)

Η απόφαση 2010/1/ΕΕ της Επιτροπής πρέπει να καταργηθεί,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Εντολή

Η εντολή της «Ευρωπαϊκής ομάδας για τη δεοντολογία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών», που στο εξής αναφέρεται ως «ΕΟΔ», ανανεώνεται για περίοδο πέντε ετών.

Άρθρο 2

Καθήκοντα

Έργο της ΕΟΔ είναι να συμβουλεύει την Επιτροπή επί ζητημάτων δεοντολογίας που σχετίζονται με τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και σχετικά με τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στα εν λόγω πεδία, είτε κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής είτε κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΕΟΔ με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της Επιτροπής. Συνεπώς, η ομάδα θα πρέπει:

α)

να εντοπίζει, να προσδιορίζει και να εξετάζει δεοντολογικά ζητήματα που εγείρονται από τις εξελίξεις στην επιστήμη και τις τεχνολογίες·

β)

να παρέχει, υπό μορφή αναλύσεων και συστάσεων, καθοδήγηση προσανατολισμένη προς την προώθηση της χάραξης ενωσιακής πολιτικής σύμφωνης με τις αρχές της ηθικής δεοντολογίας, που θα λαμβάνει δεόντως υπόψη τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 3

Διαβούλευση

Η Επιτροπή μπορεί να συμβουλεύεται την ομάδα για κάθε ζήτημα που εμπίπτει στο πεδίο που αναφέρεται στο άρθρο 2. Εν προκειμένω, η Επιτροπή δύναται να επιστήσει την προσοχή της ομάδας σε ζητήματα τα οποία το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θεωρούν μείζονος σημασίας από άποψη ηθικής δεοντολογίας.

Άρθρο 4

Σύνθεση — Διορισμός

1.   Ο αριθμός των μελών της ΕΟΔ είναι 15 κατ' ανώτατο όριο. Τα μέλη πρέπει να διαθέτουν ειδικές γνώσεις στο πεδίο που αναφέρεται στο άρθρο 2.

2.   Τα μέλη συμμετέχουν στην ομάδα υπό την προσωπική τους ιδιότητα. Συμβουλεύουν την Επιτροπή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και ανεξάρτητα από κάθε εξωτερική επιρροή. Τα μέλη ενημερώνουν έγκαιρα την Επιτροπή σχετικά με οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων ενδέχεται να υπονομεύσει την ανεξαρτησία τους.

3.   Τα μέλη διορίζονται από τον πρόεδρο της Επιτροπής, με βάση πρόταση του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, και μετά από υποβολή υποψηφιότητας σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους της ΕΟΔ και διαδικασία επιλογής την οποία επιβλέπει επιτροπή επιλογής και η οποία πραγματοποιείται με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στις παραγράφους 4 και 6 του παρόντος άρθρου.

4.   Όταν προτείνει τη σύνθεση της ΕΟΔ, η επιτροπή επιλογής αποσκοπεί στην εξασφάλιση, στο μέτρο του δυνατού, υψηλού επιπέδου εμπειρογνωσίας και πολυφωνίας, γεωγραφικής ισορροπίας, καθώς και ισόρροπης εκπροσώπησης των σχετικών τεχνογνωσιών και των τομέων ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά καθήκοντα της ΕΟΔ, το είδος της απαιτούμενης εμπειρογνωσίας και την ανταπόκριση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ΕΟΔ διέπεται από ανεξαρτησία, πλουραλισμό και διεπιστημονικότητα.

5.   Η θητεία κάθε μέλους της ΕΟΔ είναι δυόμισι έτη. Στο τέλος της θητείας, ο διορισμός του μέλους μπορεί να ανανεωθεί. Η συμμετοχή στην ΕΟΔ πρέπει να περιορίζεται σε τρεις θητείες το πολύ.

6.   Για την επιλογή των υποψηφίων για συμμετοχή στην ομάδα, λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω παράγοντες και κριτήρια:

α)

Η σύνθεση της ομάδας θα πρέπει να διασφαλίζει την παροχή ανεξάρτητων συμβουλών υψηλής ποιότητας, που θα συνδυάζουν σύνεση και διορατικότητα. Η αξιοπιστία της ομάδας πρέπει να βασίζεται στην εξισορρόπηση των προσόντων των γυναικών και των ανδρών που την απαρτίζουν, που θα πρέπει συλλογικά να εκπροσωπούν το ευρύ φάσμα προσεγγίσεων που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα πρέπει να λαμβάνεται αυστηρά υπόψη η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων και να δίνεται η δέουσα προσοχή στην ηλικιακή ισορροπία και τη γεωγραφική κατανομή.

β)

Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες, με ιστορικό αριστείας και πείρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

γ)

Τα μέλη θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το ευρύ διεπιστημονικό πεδίο εφαρμογής της εντολής της ομάδας, στο οποίο περιλαμβάνονται η φιλοσοφία και η ηθική, οι φυσικές και οι κοινωνικές επιστήμες και το δίκαιο. Ωστόσο, τα μέλη δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι εκπροσωπούν συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα, κοσμοθεωρίες ή ερευνητικές προσεγγίσεις· θα πρέπει να έχουν σφαιρική αντίληψη η οποία συλλογικά θα φανερώνει ότι κατανοούν τις σημαντικές συνεχιζόμενες και νεοφανείς εξελίξεις υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, οπτικές διεπιστημονικές, που υπερβαίνουν τα στεγανά των επιστημονικών κλάδων και τους συνδυάζουν, και ότι κατανοούν την ανάγκη για δεοντολογικές συμβουλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

δ)

Πέραν της αποδεδειγμένης φήμης τους, τα μέλη θα πρέπει συλλογικά να διαθέτουν πείρα στην παροχή δεοντολογικών συμβουλών σε αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, η οποία να έχει αποκτηθεί σε ευρύ φάσμα κρατών μελών, καθώς και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ε)

Η ομάδα περιλαμβάνει μέλη με εμπειρία σε φορείς όπως γνωμοδοτικά συμβούλια και επιτροπές, κυβερνητικούς συμβούλους, εθνικά συμβούλια δεοντολογίας, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Για την ομάδα μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη η συμπερίληψη μελών που έχουν αποκτήσει πείρα σε περισσότερες από μία χώρες και μελών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7.   Η επιλογή των μελών της ΕΟΔ γίνεται με ανοικτή πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην οποία διευκρινίζονται οι λεπτομερείς ρυθμίσεις για την υποβολή πλήρους αίτησης. Η Επιτροπή δημοσιεύει την πρόσκληση στον ιστότοπο Europa. Θα διασφαλιστεί η ύπαρξη συνδέσμου από το μητρώο των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλες παρόμοιες οντότητες («μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων») προς τον ιστότοπο Europa.

8.   Μπορούν να προτείνονται υποψηφιότητες, εφόσον ο (η) υποψήφιος(-α) συμμορφώνεται με τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την υποβολή πλήρους αίτησης.

9.   Ο κατάλογος των μελών της ΕΟΔ δημοσιεύεται από την Επιτροπή στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων.

10.   Οι κατάλληλοι υποψήφιοι που δεν διορίζονται, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, τοποθετούνται σε κατάλογο εφεδρικών μελών. Ο/Η πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να διορίζει μέλη από τον κατάλογο των εφεδρικών μελών.

11.   Όταν μέλος δεν είναι πλέον σε θέση να συμβάλει αποτελεσματικά στις εργασίες της ΕΟΔ, ή παραιτηθεί ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 339 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο/η πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να διορίσει αντικαταστάτη(-ρια) από τον κατάλογο εφεδρικών μελών για την υπόλοιπη διάρκεια της θητείας του μέλους που αντικαθίσταται.

Άρθρο 5

Λειτουργία

1.   Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, σε στενή συνεργασία με τον (την) πρόεδρο της ΕΟΔ, είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό και την οργάνωση των εργασιών της ΕΟΔ και την εξασφάλιση της γραμματειακής υποστήριξής της.

2.   Η ΕΟΔ εκλέγει δι' απλής πλειοψηφίας των μελών της πρόεδρο και αντιπρόεδρο για χρονικό διάστημα που συμπίπτει με τη θητεία τους.

3.   Τα μέλη της ΕΟΔ, καθώς και οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες, συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου που ορίζονται στις Συνθήκες και τους εκτελεστικούς κανόνες τους, καθώς και με τους κανόνες της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ, όπως ορίζονται στις αποφάσεις της Επιτροπής (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 (3) και (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/444 (4). Σε περίπτωση μη τήρησης των εν λόγω υποχρεώσεων, η Επιτροπή δύναται να λάβει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο.

4.   Το πρόγραμμα εργασίας της ΕΟΔ, περιλαμβανομένης της ανάλυσης ζητημάτων δεοντολογίας που προτείνονται με δική της πρωτοβουλία, εγκρίνεται από την Επιτροπή. Κάθε αίτημα για δεοντολογική ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει τις παραμέτρους της ζητούμενης ανάλυσης. Η Επιτροπή, όποτε ζητεί τη συμβουλή της ΕΟΔ, ορίζει προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να έχει εκδοθεί η συμβουλή αυτή.

5.   Οι γνωμοδοτήσεις της ΕΟΔ περιλαμβάνουν σειρά συστάσεων. Βασίζονται σε επισκόπηση των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στις σχετικές επιστήμες και τεχνολογίες και σε διεξοδική ανάλυση των δεοντολογικών ζητημάτων που διακυβεύονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής ενημερώνονται για τις συστάσεις που διατύπωσε η ΕΟΔ.

6.   Η ΕΟΔ λειτουργεί με συλλογικό τρόπο, επιδιώκοντας τη συναίνεση μεταξύ των μελών της. Η ΕΟΔ θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό με βάση τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη του/της εκπροσώπου της Επιτροπής. Οι διαδικασίες εργασίας πρέπει να έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της ομάδας.

7.   Οι συνεδριάσεις της ΕΟΔ πραγματοποιούνται κανονικά στα γραφεία της Επιτροπής, σύμφωνα με λεπτομερείς ρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα που ορίζει η Επιτροπή. Η ΕΟΔ πραγματοποιεί τουλάχιστον έξι συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια δωδεκάμηνης περιόδου, οι οποίες αντιστοιχούν σε δώδεκα περίπου εργάσιμες ημέρες ετησίως. Περαιτέρω συνεδριάσεις μπορούν να οργανωθούν, όταν είναι αναγκαίο, κατόπιν συμφωνίας με τον/την εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Για την προετοιμασία των αναλύσεων της ΕΟΔ και εντός των ορίων των διαθέσιμων πόρων, ο/η εκπρόσωπος της Επιτροπής δύναται να:

καλεί εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους συναφών ΜΚΟ ή αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, για την ανταλλαγή απόψεων σε ad hoc βάση. Η Επιτροπή δύναται επίσης να απευθύνεται σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, καλώντας τους να συμμετάσχουν στις εργασίες του ΕΟΔ σε ad hoc και προσωρινή βάση, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο για να καλυφθεί το ευρύ φάσμα των ζητημάτων ηθικής δεοντολογίας που συνδέονται με τις εξελίξεις στην επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες,

αποφασίζει την εκπόνηση μελετών, ώστε να συγκεντρώνονται όλες οι αναγκαίες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες,

επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων εργασίας για την εξέταση ειδικών ζητημάτων,

συνάπτει στενούς δεσμούς με εκπροσώπους των διαφόρων φορέων δεοντολογίας στα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, η Επιτροπή διοργανώνει δημόσια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και την ενίσχυση της διαφάνειας για κάθε γνωμοδότηση που διατυπώνει η ΕΟΔ. Η ΕΟΔ συνάπτει στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για τα θέματα με τα οποία ασχολείται η ομάδα.

8.   Η ομάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης. Ωστόσο, όταν μια γνωμοδότηση δεν εγκρίνεται ομόφωνα, πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τις τυχόν αποκλίνουσες απόψεις (ως «άποψη της μειοψηφίας») καθώς και το (τα) όνομα (ονόματα) του(των) μέλους(-ών). Η γνωμοδότηση διαβιβάζεται στον (στην) πρόεδρο της Επιτροπής ή σε εκπρόσωπο που ορίζεται από τον (την) πρόεδρο. Μετά την έγκρισή της, κάθε γνωμοδότηση δημοσιεύεται αμέσως και διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9.   Εφόσον, βάσει των επιχειρησιακών περιστάσεων, απαιτείται οι συμβουλές σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα να δοθούν ταχύτερα απ' ό,τι θα επέτρεπε η έκδοση γνωμοδότησης, μπορούν να παραχθούν σύντομες δηλώσεις ή άλλες μορφές αναλύσεων, οι οποίες, αν είναι απαραίτητο, ακολουθούνται από πληρέστερη ανάλυση με τη μορφή γνωμοδότησης, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τη διασφάλιση της διαφάνειας όπως ισχύει για κάθε άλλη γνωμοδότηση. Οι δηλώσεις θα δημοσιεύονται και θα αναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΟΔ. Ως μέρος του προγράμματος εργασίας της, η ΕΟΔ, σε συμφωνία με τον (την) εκπρόσωπο της Επιτροπής, δύναται να επικαιροποιεί τη γνωμοδότηση, εάν το κρίνει αναγκαίο.

10.   Οι εργασίες της ΕΟΔ έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Κατόπιν συμφωνίας με τον (την) εκπρόσωπο της Επιτροπής, η ΕΟΔ δύναται, με απλή πλειοψηφία των μελών της, να αποφασίσει τη διεξαγωγή συνεδριάσεων ανοικτών στο κοινό.

11.   Όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τις δραστηριότητες της ΕΟΔ (όπως ημερήσιες διατάξεις, πρακτικά, γνωμοδοτήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων) πρέπει να είναι διαθέσιμα είτε στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων είτε μέσω συνδέσμου που βρίσκεται στο μητρώο και παραπέμπει σε ειδικό ιστότοπο. Εξαιρέσεις από τη δημοσίευση επιτρέπονται εφόσον η δημοσίευση εγγράφου θεωρείται ότι υπονομεύει την προστασία δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

12.   Για τις δραστηριότητες της ΕΟΔ καταρτίζεται έκθεση υπό την ευθύνη του (της) προέδρου πριν από τη λήξη της εντολής του (της). Η εν λόγω έκθεση δημοσιεύεται και διαβιβάζεται σύμφωνα με τις λεπτομερείς ρυθμίσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 11.

Άρθρο 6

Έξοδα συνεδριάσεων

1.   Οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες της ΕΟΔ δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

2.   Τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής για τις συνεδριάσεις της ΕΟΔ καλύπτονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

3.   Τα εν λόγω έξοδα καλύπτονται εντός των ορίων των διαθέσιμων προς τον σκοπό αυτό πιστώσεων, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των πόρων.

Άρθρο 7

Τελικές διατάξεις

Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση 2010/1/ΕΕ καταργείται.

Βρυξέλλες, 20 Μαΐου 2016.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  Απόφαση 2010/1/ΕΕ της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2009, σχετικά με την ανανέωση της εντολής της Ευρωπαϊκής ομάδας για τη δεοντολογία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών (ΕΕ L 1 της 5.1.2010, σ. 8).

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

(3)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/443 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 41).

(4)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2015/444 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2015, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (ΕΕ L 72 της 17.3.2015, σ. 53).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).


Top