EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1829

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/1829 της Επιτροπής, της 23ης Απριλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες

ΕΕ L 266 της 13.10.2015, p. 3–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/1829/oj

13.10.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 266/3


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/1829 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 23ης Απριλίου 2015

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 2, το άρθρο 11 παράγραφος 1, το άρθρο 13 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 15 παράγραφος 8,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (2), και ιδίως το άρθρο 64 παράγραφος 6 στοιχείο α) και το άρθρο 66 παράγραφος 3 στοιχείο δ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 κατάργησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου (3) και θέσπισε νέους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και ορισμένα τρόφιμα με βάση γεωργικά προϊόντα και οι οποίες υλοποιούνται στην εσωτερική αγορά ή σε τρίτες χώρες μπορούν να χρηματοδοτούνται, εν όλω ή εν μέρει, από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

(2)

Οι κανόνες που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό αφορούν κυρίως τα απλά προγράμματα, τα οποία διαχειρίζονται τα κράτη μέλη. Για τα πολυπρογράμματα, τα οποία διαχειρίζεται η Επιτροπή, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Ωστόσο, οι όροι υπό τους οποίους η προτείνουσα οργάνωση μπορεί να υποβάλλει πρόγραμμα, οι οποίοι ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να εφαρμόζονται τόσο για πολυπρογράμματα όσο και για απλά προγράμματα.

(3)

Στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 καθορίζεται ο κατάλογος προτεινουσών οργανώσεων. Είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι όροι υπό τους οποίους κάθε κατηγορία προτείνουσας οργάνωσης μπορεί να υποβάλει πρόταση για πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης που πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ένωση. Για να εξασφαλίζεται ότι οι προτείνουσες οργανώσεις είναι αντιπροσωπευτικές για τον σχετικό τομέα, χρειάζεται να καθοριστεί το αναγκαίο επίπεδο αντιπροσώπευσης. Εφόσον είναι δυνατόν, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο απλός κανόνας της αντιπροσώπευσης της πλειονότητας του τομέα.

(4)

Οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που συγχρηματοδοτούνται από την Ένωση θα πρέπει να αποσκοπούν στο άνοιγμα νέων αγορών σε τρίτες χώρες και να αναλαμβάνονται από ευρύ φάσμα οργανώσεων. Προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στο ενωσιακό καθεστώς προώθησης, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για να διασφαλιστεί ότι οι οργανώσεις δεν λαμβάνουν ενίσχυση για το ίδιο πρόγραμμα προώθησης περισσότερες από δύο διαδοχικές φορές.

(5)

Κατά την επιλογή φορέων αρμόδιων για την υλοποίηση απλών προγραμμάτων, οι προτείνουσες οργανώσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-ωφέλειας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Όταν η προτείνουσα οργάνωση είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου, κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 σημείο 4) της οδηγίας 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), εφαρμόζονται οι κανόνες που προβλέπονται στην εν λόγω οδηγία και έχουν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο.

(6)

Το ενωσιακό καθεστώς προώθησης θα πρέπει να συμπληρώνει και να ενισχύει ενέργειες που διεξάγονται από τα κράτη μέλη, καθώς και να εστιάζεται στο μήνυμα της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που συγχρηματοδοτούνται από την Ένωση θα πρέπει να επιδεικνύουν συγκεκριμένη ενωσιακή διάσταση, για την οποία πρέπει να καθοριστούν τα απαραίτητα κριτήρια.

(7)

Μέχρι σήμερα, στα δύο τρίτα σχεδόν των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στην εσωτερική αγορά, οι προτείνουσες οργανώσεις έχουν στοχεύσει μόνο το κράτος μέλος προέλευσης. Επιπλέον, η προέλευση των προϊόντων μπορεί να εμφανίζεται πλέον στο ενημερωτικό και προωθητικό υλικό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για να εξασφαλιστεί πραγματική ενωσιακή προστιθέμενη αξία, θα πρέπει να διευρυνθούν οι στοχευόμενες αγορές των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και υλοποιούνται στην εσωτερική αγορά και δεν θα πρέπει να περιορίζονται στο κράτος μέλος προέλευσης της προτείνουσας οργάνωσης, εκτός εάν τα προγράμματα μεταφέρουν μήνυμα σχετικά με τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας ή με ορθές διατροφικές πρακτικές, σύμφωνα με τη λευκή βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία (6).

(8)

Προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αλληλεπικάλυψη με τις ενέργειες προώθησης που χρηματοδοτούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), είναι αναγκαίο να εξαιρεθούν από τη χρηματοδότηση δυνάμει του παρόντος κανονισμού τα προγράμματα που έχουν αντίκτυπο μόνο σε τοπικό επίπεδο και να προτιμώνται προγράμματα που θα λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα, ιδίως στην εσωτερική αγορά, όσον αφορά τη διασυνοριακή κάλυψη.

(9)

Οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που συγχρηματοδοτούνται από την Ένωση θα πρέπει να μην εστιάζουν στην εμπορική επωνυμία ή την προέλευση, αλλά να μεταφέρουν ενωσιακό μήνυμα. Από αυτή την άποψη, οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης στην εσωτερική αγορά που καλύπτουν συστήματα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, θα πρέπει να μεταφέρουν μήνυμα σχετικά με τα χαρακτηριστικά ή τις εγγυήσεις που παρέχονται από τα εν λόγω συστήματα, το οποίο να αποσκοπεί, ιδίως, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της αναγνώρισης ως προς τα συστήματα ποιότητας της Ένωσης.

(10)

Για την ενημέρωση των καταναλωτών, θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι κάθε πληροφορία για τις επιπτώσεις ενός προϊόντος στην υγεία πρέπει να έχει αναγνωρισμένη επιστημονική βάση και να συμμορφώνεται με το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) ή να γίνεται αποδεκτή από τις αρμόδιες εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία στη χώρα όπου πραγματοποιούνται οι ενέργειες.

(11)

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα των ενεργειών προώθησης, θα πρέπει να καθοριστούν κανόνες σχετικά με την επιλεξιμότητα των δαπανών που πραγματοποιούνται από τον δικαιούχο για την υλοποίηση του προγράμματος.

(12)

Τα απλά προγράμματα θα πρέπει να χρηματοδοτούνται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013. Το άρθρο 19 παράγραφος 4 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 της Επιτροπής (9) ορίζει ότι τα έξοδα που αφορούν τις εγγυήσεις βαρύνουν το μέρος που συστήνει την εγγύηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται για τα πολυπρογράμματα, τα έξοδα που σχετίζονται με εγγύηση προχρηματοδότησης την οποία καταθέτει ο δικαιούχος της χρηματοδότησης είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ένωση. Για να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση απλών προγραμμάτων και πολυπρογραμμάτων, τα οποία θα μπορούσαν αμφότερα να υποβάλλονται από τις ίδιες προτείνουσες οργανώσεις, θα πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από το άρθρο 19 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 και να επιτραπεί για τις δαπάνες εγγυήσεων η επιλεξιμότητα για ενωσιακή χρηματοδότηση.

(13)

Για την αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση των περιπτώσεων απάτης και βαρείας αμέλειας. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν διοικητικές κυρώσεις, λαμβανομένων υπόψη των αρχών της αποτελεσματικότητας, της αποτρεπτικότητας και της αναλογικότητας. Οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να κρίνονται αρκούντως αποτρεπτικές, ώστε να αποθαρρύνεται η εκ προθέσεως μη συμμόρφωση.

(14)

Για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 501/2008 της Επιτροπής (10) για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3/2008. Ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται όσον αφορά τα προγράμματα που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τις διατάξεις του,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Όροι υπό τους οποίους η προτείνουσα οργάνωση μπορεί να υποβάλλει απλό πρόγραμμα ή πολυπρόγραμμα

1.   Οι προτείνουσες οργανώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 μπορούν να υποβάλλουν πρόταση για πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης, υπό τον όρο ότι είναι αντιπροσωπευτικές του σχετικού τομέα ή προϊόντος, ως ακολούθως:

α)

επαγγελματική ή διεπαγγελματική οργάνωση, εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή σε επίπεδο Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 αντιστοίχως, θεωρείται αντιπροσωπευτική του τομέα που σχετίζεται με το πρόγραμμα:

i)

εφόσον αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό 50 % του αριθμού των παραγωγών ή στο 50 % του όγκου ή της αξίας της εμπορεύσιμης παραγωγής του (των) σχετικού(-ών) προϊόντος(-ων) ή τομέα, στο οικείο κράτος μέλος ή σε επίπεδο Ένωσης, ή

ii)

εφόσον αποτελεί διεπαγγελματική οργάνωση αναγνωρισμένη από το κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 158 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) ή το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12)·

β)

ομάδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13) και αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, θεωρείται αντιπροσωπευτική της ονομασίας που είναι προστατευόμενη βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 και καλύπτεται από το πρόγραμμα, εφόσον αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50 % του όγκου ή της αξίας της εμπορεύσιμης παραγωγής του (των) προϊόντος(-ων) του (των) οποίου(-ων) η ονομασία προστατεύεται·

γ)

οργάνωση παραγωγών ή ένωση οργανώσεων παραγωγών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, θεωρείται αντιπροσωπευτική του (των) προϊόντος(-ων) ή τομέα που αφορά το πρόγραμμα, εφόσον είναι αναγνωρισμένη από το κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 154 ή 156 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 ή το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013·

δ)

με την εξαίρεση των προγραμμάτων που υλοποιούνται μετά από απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, φορέας του αγροδιατροφικού τομέα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, θεωρείται αντιπροσωπευτικός του (των) τομέα(-ων) που αφορά το πρόγραμμα, εφόσον μεταξύ των μελών του διαθέτει αντιπροσώπους του (των) εν λόγω προϊόντος(-ων) ή τομέα.

2.   Κατά παρέκκλιση από το στοιχείο α) σημείο i) και το στοιχείο β) της παραγράφου 1, μπορούν να γίνονται αποδεκτά χαμηλότερα όρια, εάν η προτείνουσα οργάνωση αποδεικνύει στην υποβαλλόμενη πρόταση ότι συντρέχουν ειδικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη διάρθρωση της αγοράς, οι οποίες θα δικαιολογούσαν τη μεταχείριση της προτείνουσας οργάνωσης ως αντιπροσωπευτικής του (των) σχετικού(-ών) προϊόντος(-ων) ή τομέα.

3.   Η προτείνουσα οργάνωση διαθέτει τους απαραίτητους τεχνικούς, χρηματοδοτικούς και επαγγελματικούς πόρους για να υλοποιήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα.

4.   Η προτείνουσα οργάνωση δεν λαμβάνει στήριξη για προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης για το ίδιο προϊόν ή σύστημα που υλοποιείται στην ίδια γεωγραφική αγορά, για περισσότερες από δύο διαδοχικές φορές.

Άρθρο 2

Επιλογή φορέων αρμόδιων για την υλοποίηση απλών προγραμμάτων

1.   Οι προτείνουσες οργανώσεις πρέπει να επιλέγουν φορείς αρμόδιους για την υλοποίηση απλών προγραμμάτων, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-ωφέλειας. Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την αποτροπή κάθε ενδεχομένου να διακυβευθεί η αμερόληπτη και αντικειμενική υλοποίηση του προγράμματος για λόγους οικονομικού συμφέροντος, πολιτικής ή εθνικής συγγένειας, οικογενειακών ή συναισθηματικών δεσμών ή κάθε άλλης ταύτισης συμφερόντων («σύγκρουση συμφερόντων»).

2.   Όταν η προτείνουσα οργάνωση είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου, κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 1 σημείο 4) της οδηγίας 2014/24/ΕΕ, πρέπει να επιλέγει φορείς αρμόδιους για την εκτέλεση απλών προγραμμάτων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία για τη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας.

Άρθρο 3

Επιλεξιμότητα απλών προγραμμάτων

1.   Για να είναι επιλέξιμα, τα απλά προγράμματα οφείλουν να:

α)

τηρούν την ενωσιακή νομοθεσία για τα σχετικά προϊόντα και την εμπορία τους·

β)

είναι μεγάλης κλίμακας, ιδίως όσον αφορά τον προβλεπόμενο μετρήσιμο διασυνοριακό αντίκτυπο. Στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα υλοποιείται τουλάχιστον σε δύο κράτη μέλη, με αναλογικό μερίδιο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, λαμβανομένου υπόψη ιδίως του αντίστοιχου μεγέθους της αγοράς σε καθένα από τα εκάστοτε κράτη μέλη, ή υλοποιείται σε ένα κράτος μέλος, εάν το εν λόγω κράτος μέλος είναι διαφορετικό από το κράτος μέλος προέλευσης της (των) προτείνουσας (προτεινουσών) οργάνωσης(-εων). Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για προγράμματα που μεταφέρουν μήνυμα σχετικά με τα συστήματα ποιότητας της Ένωσης που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 στοιχεία α), β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, καθώς και για προγράμματα που μεταφέρουν μήνυμα σχετικά με ορθές διατροφικές πρακτικές·

γ)

έχουν ενωσιακή διάσταση, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο και τον αντίκτυπο του μηνύματος, ιδίως να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής, την ποιότητα και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής, των ευρωπαϊκών διατροφικών πρακτικών και της ευρωπαϊκής διατροφικής νοοτροπίας, να προβάλλουν την εικόνα των ευρωπαϊκών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις διεθνείς αγορές, την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού και των εμπορικών επιχειρήσεων για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τους ευρωπαϊκούς λογότυπους. Αυτό σημαίνει, ιδίως για προγράμματα στην εσωτερική αγορά που καλύπτουν ένα ή περισσότερα συστήματα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, την εστίαση του οικείου κύριου μηνύματος της Ένωσης στο (στα) εν λόγω σύστημα (συστήματα). Όταν σε αυτό το πρόγραμμα ένα ή περισσότερα προϊόντα αποτυπώνουν το (τα) εν λόγω σύστημα (συστήματα), εμφανίζονται ως δευτερεύον μήνυμα σε σχέση με το κύριο μήνυμα της Ένωσης.

2.   Επιπλέον, εάν μήνυμα που μεταδίδεται από το πρόγραμμα αφορά πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, το μήνυμα αυτό οφείλει:

α)

στην εσωτερική αγορά, να συμμορφώνεται με το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 ή να γίνεται αποδεκτό από την εθνική αρχή που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιούνται οι ενέργειες·

β)

σε τρίτες χώρες, να γίνεται αποδεκτό από την εθνική αρχή που είναι υπεύθυνη για θέματα δημόσιας υγείας στη χώρα όπου πραγματοποιούνται οι ενέργειες.

Άρθρο 4

Δαπάνες απλών προγραμμάτων που είναι επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση

1.   Επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση δαπάνες είναι οι δαπάνες που πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

όντως πραγματοποιήθηκαν από την προτείνουσα οργάνωση κατά την εφαρμογή του προγράμματος, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τις τελικές εκθέσεις και την αξιολόγηση·

β)

εμφαίνονται στον εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος·

γ)

είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος που συγχρηματοδοτείται·

δ)

είναι αναγνωρίσιμες και επαληθεύσιμες, ιδίως δε είναι καταχωρισμένες στα λογιστικά βιβλία της προτείνουσας οργάνωσης και προσδιορίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένη η προτείνουσα οργάνωση·

ε)

συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της εφαρμοστέας φορολογικής και κοινωνικής νομοθεσίας·

στ)

είναι εύλογες, δικαιολογημένες και συμμορφώνονται προς την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ιδίως όσον αφορά την οικονομία και την αποδοτικότητα.

2.   Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 προσδιορίζει τις κατηγορίες δαπανών που θεωρούνται επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

α)

κατά παρέκκλιση από το άρθρο 19 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014, οι δαπάνες που συνδέονται με την προκαταρκτική εγγύηση που παρέχεται από τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και κατατίθεται από την προτείνουσα οργάνωση, όταν η εν λόγω εγγύηση απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014·

β)

έξοδα που σχετίζονται με εξωτερικούς ελέγχους, όταν οι έλεγχοι αυτοί απαιτούνται προς υποστήριξη των αιτήσεων πληρωμής·

γ)

δαπάνες προσωπικού, οι οποίες περιορίζονται στους μισθούς, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές δαπάνες που περιλαμβάνονται στις αποδοχές του απασχολούμενου στην υλοποίηση του προγράμματος προσωπικού, οι οποίες απορρέουν από το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο ή από τη σύμβαση εργασίας, τις δαπάνες για τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται βάσει απευθείας σύμβασης με την προτείνουσα οργάνωση, εξαιρουμένων των συμβάσεων απασχόλησης ή που αποσπώνται από τρίτο μέρος έναντι αμοιβής·

δ)

ο φόρος προστιθέμενης αξίας («ΦΠΑ»), όταν δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εφαρμοστέας εθνικής νομοθεσίας για τον ΦΠΑ και καταβάλλεται από δικαιούχο πλην του μη υποκείμενου στον φόρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (14)·

ε)

οι δαπάνες για μελέτες που έχουν ως αντικείμενο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, οι οποίες εκπονούνται από ανεξάρτητο και ειδικευμένο εξωτερικό φορέα.

3.   Οι έμμεσες επιλέξιμες δαπάνες καθορίζονται με εφαρμογή σταθερού συντελεστή 4 % επί του συνόλου των άμεσων επιλέξιμων δαπανών προσωπικού της προτείνουσας οργάνωσης.

Άρθρο 5

Διοικητικές κυρώσεις σχετικά με τα απλά προγράμματα

1.   Σε περίπτωση παρατυπιών, επιβάλλεται στην προτείνουσα οργάνωση διοικητική κύρωση η οποία συνίσταται στην καταβολή του διπλάσιου της διαφοράς μεταξύ του ποσού που αρχικά καταβλήθηκε ή ζητήθηκε και του πράγματι οφειλόμενου ποσού.

2.   Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος, ιδίως επανάληψης των παρατυπιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή όταν διαπιστώνεται ότι η προτείνουσα οργάνωση παραβίασε σοβαρά τις υποχρεώσεις που υπέχει στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής των προγραμμάτων ή της λειτουργίας τους, η προτείνουσα οργάνωση αποκλείεται από το δικαίωμα συμμετοχής στις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για χρονικό διάστημα τριών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης.

Άρθρο 6

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 501/2008 καταργείται. Ωστόσο, εξακολουθεί να εφαρμόζεται για τα προγράμματα που εγκρίθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2015.

Άρθρο 7

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2015 στις προτάσεις προγραμμάτων που υποβάλλονται από την 1η Δεκεμβρίου 2015 και εξής.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 23 Απριλίου 2015.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 317 της 4.11.2014, σ. 56.

(2)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549.

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης υπέρ των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες (ΕΕ L 3 της 5.1.2008, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(5)  Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65). Η οδηγία 2004/18/ΕΚ καταργείται από την 18η Απριλίου 2016.

(6)  COM(2007) 279 τελικό, της 30ής Μαΐου 2007.

(7)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής και υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα (ΕΕ L 404 της 30.12.2006, σ. 9).

(9)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 907/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τις εγγυήσεις και τη χρήση του ευρώ (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 18).

(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 501/2008 της Επιτροπής, της 5ης Ιουνίου 2008, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης υπέρ των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες (ΕΕ L 147 της 6.6.2008, σ. 3).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1184/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 1).

(13)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1).

(14)  Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).


Top