Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0585

    Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/585 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2014 , για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό περιόδων κινδύνου περιθωρίου Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 98 της 15.4.2015, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/585/oj

    15.4.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 98/1


    ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/585 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 18ης Δεκεμβρίου 2014

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τον καθορισμό περιόδων κινδύνου περιθωρίου

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 304 παράγραφος 5 τέταρτο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το πλαίσιο για τον υπολογισμό των περιόδων κινδύνου περιθωρίου (MPOR) οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων των εκκαθαριστικών μελών για ανοίγματα έναντι πελατών τους θα πρέπει να είναι κατάλληλο τόσο για τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη μέθοδο του εσωτερικού υποδείγματος (ΜΕΥ) όσο και για εκείνα που χρησιμοποιούν τις τυποποιημένες μεθόδους. Θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς, ώστε να αποτελεί προληπτικώς ορθή προσέγγιση χωρίς, ταυτόχρονα, να επιβάλλει υπερβολικό επιχειρησιακό φόρτο στα ιδρύματα αυτά.

    (2)

    Παρόλο που ο ορισμός των περιόδων εκκαθάρισης που χρησιμοποιούνται από κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP) δεν είναι ταυτόσημος με τον ορισμό των περιόδων κινδύνου περιθωρίου που χρησιμοποιούνται από εκκαθαριστικά μέλη για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για ανοίγματα έναντι πελατών τους, οι δύο ορισμοί είναι αρκετά παρόμοιοι μεταξύ τους ως προς την ουσία τους. Πράγματι, οι περίοδοι εκκαθάρισης αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς και λαμβάνουν υπόψη τις περιόδους εκκαθάρισης των συμβάσεων και των συναλλαγών. Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις των κεντρικών αντισυμβαλλομένων όσον αφορά τις περιόδους εκκαθάρισης θα πρέπει να αποτελούν ενδείξεις για τις περιόδους κινδύνου περιθωρίου με σκοπό τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων των εκκαθαριστικών μελών για ανοίγματα έναντι πελατών τους.

    (3)

    Η χρήση των περιόδων εκκαθάρισης θα διασφαλίσει επίσης την πλήρη κάλυψη όλων των ειδών προϊόντων και συναλλαγών που αναφέρονται στο άρθρο 301 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και εκκαθαρίζονται από κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούνται επικαιροποιήσεις του παρόντος κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού κάθε φορά που ένας κεντρικός αντισυμβαλλόμενος αρχίζει την εκκαθάριση νέου είδους προϊόντος ή συναλλαγής.

    (4)

    Σε αντίθεση με τις περιόδους κινδύνου περιθωρίου, οι περίοδοι εκκαθάρισης που δημοσιοποιούνται από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους περιλαμβάνουν ενίοτε πρόσθετες περιόδους που καθιστούν δυνατή την ανανέωση θέσεων σε μη υπερήμερο εκκαθαριστικό μέλος. Δεδομένου ότι οι εν λόγω πρόσθετες περίοδοι αφορούν συγκεκριμένα τις περιόδους εκκαθάρισης και δεν αντικατοπτρίζουν οιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τους κινδύνους που διατρέχουν τα εκκαθαριστικά μέλη, δεν χρειάζεται να προστεθούν στις περιόδους κινδύνου περιθωρίου που μπορεί να χρησιμοποιούν τα ιδρύματα για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τα ανοίγματά τους έναντι πελάτη, όταν ενεργούν ως εκκαθαριστικά μέλη.

    (5)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις υπόκεινται σε έγκριση από τις εποπτικές αρχές, μόνο οι περίοδοι εκκαθάρισης που εκτιμώνται από αναγνωρισμένους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 88) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν αντιπροσωπευτικά για τις περιόδους κινδύνου περιθωρίου με σκοπό τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων των εκκαθαριστικών μελών για ανοίγματα έναντι των πελατών τους.

    (6)

    Δεδομένου ότι η περίοδος κινδύνου περιθωρίου έχει ως στόχο να αποτυπώνει τις μεταβολές της αγοραίας αξίας του συμψηφιστικού συνόλου συναλλαγών, κατά το χρονικό διάστημα από την πιο πρόσφατη ανταλλαγή εξασφαλίσεων για την κάλυψη του εν λόγω συμψηφιστικού συνόλου με αντισυμβαλλόμενο σε αθέτηση έως το κλείσιμο των συναλλαγών και την εκ νέου αντιστάθμιση του απορρέοντος κινδύνου αγοράς, και δεδομένου ότι οι αγορές μπορούν να κλείνουν ορισμένες ημερολογιακές ημέρες, οι περίοδοι κινδύνου περιθωρίου θα πρέπει να εκφράζονται σε εργάσιμες ημέρες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τις εν λόγω συναλλαγές αντικατοπτρίζει πλήρως τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένο το ίδρυμα κατά τη διάρκεια της περιόδου κινδύνου περιθωρίου. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι το κατώτατο όριο της περιόδου κινδύνου περιθωρίου που πρέπει να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του άρθρου 304 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 ισούται με πέντε εργάσιμες ημέρες, δηλαδή περισσότερο από το ελάχιστο όριο των πέντε ημερών που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο. Το κατώτατο όριο της περιόδου κινδύνου περιθωρίου θα ευθυγραμμίζεται, επομένως, και με τις διατάξεις του τρίτου μέρος τίτλος II κεφάλαιο 6 τμήμα 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις για τη χρήση της ΜΕΥ.

    (7)

    Σύμφωνα με το άρθρο 304 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, η συντομότερη περίοδος κινδύνου περιθωρίου την οποία μπορεί να εφαρμόζουν τα ιδρύματα κατά τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τα ανοίγματά τους έναντι πελάτη ισχύει μόνο για τα ιδρύματα που ενεργούν ως εκκαθαριστικά μέλη. Κατά συνέπεια, οι κανόνες για τις περιόδους κινδύνου περιθωρίου που μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιδρύματα σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που τα ιδρύματα υπολογίζουν τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για ανοίγματα έναντι πελάτη, αλλά δεν ενεργούν ως εκκαθαριστικά μέλη για τα ανοίγματα αυτά. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του αν τα ιδρύματα αυτά εφαρμόζουν τη ΜΕΥ και ανεξαρτήτως του αν τα σχετικά ανοίγματα έναντι πελατών εκκαθαρίζονται κεντρικά.

    (8)

    Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην Επιτροπή.

    (9)

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διεξήγαγε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, προέβη σε ανάλυση του δυνητικού κόστους/οφέλους και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας τραπεζικών συμφεροντούχων που συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2),

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Οι περίοδοι κινδύνου περιθωρίου (MPOR) ενός συμψηφιστικού συνόλου τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιδρύματα για τους σκοπούς του άρθρου 304 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 καθορίζονται σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

    2.   Όταν το σχετικό συμψηφιστικό σύνολο περιλαμβάνει συναλλαγές που εκκαθαρίζονται με αναγνωρισμένο κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 88) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, οι περίοδοι κινδύνου περιθωρίου τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιδρύματα είναι οι μεγαλύτερες από τις ακόλουθες:

    α)

    πέντε εργάσιμες ημέρες·

    β)

    η μεγαλύτερη περίοδος εκκαθάρισης των συμβάσεων ή των συναλλαγών που περιλαμβάνονται στο συμψηφιστικό σύνολο, όπως δημοσιοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο vi) του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 153/2013 (3) από τον αναγνωρισμένο κεντρικό αντισυμβαλλόμενο με τον οποίο εκκαθαρίζονται οι εν λόγω συμβάσεις ή συναλλαγές.

    Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου στοιχείο β), εάν η περίοδος εκκαθάρισης που δημοσιοποιείται περιλαμβάνει πρόσθετη περίοδο με σκοπό την ανανέωση των θέσεων σε μη υπερήμερο εκκαθαριστικό μέλος, η περίοδος που πρέπει να χρησιμοποιείται από τα ιδρύματα ως περίοδος κινδύνου περιθωρίου δεν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρόσθετη περίοδο.

    3.   Όταν το σχετικό συμψηφιστικό σύνολο περιλαμβάνει συναλλαγές που δεν εκκαθαρίζονται με αναγνωρισμένο κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 88) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, οι περίοδοι κινδύνου περιθωρίου τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιδρύματα είναι τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).

    (3)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 153/2013 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2012, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα σχετικά με τις απαιτήσεις για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους (ΕΕ L 52 της 23.2.2013, σ. 41).


    Top