EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012L0031

Εκτελεστική οδηγία 2012/31/ΕΕ της Επιτροπής, της 25ης Οκτωβρίου 2012 , για την τροποποίηση του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον κατάλογο με τα είδη ψαριών που είναι ευπαθή στην ιογενή αιμορραγική σηψαιμία και για την απάλειψη της εγγραφής για το επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 297 της 26.10.2012, p. 26–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; καταργήθηκε εμμέσως από 32016R0429

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_impl/2012/31/oj

26.10.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/26


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΟΔΗΓΊΑ 2012/31/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 25ης Οκτωβρίου 2012

για την τροποποίηση του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον κατάλογο με τα είδη ψαριών που είναι ευπαθή στην ιογενή αιμορραγική σηψαιμία και για την απάλειψη της εγγραφής για το επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών των υδρόβιων ζώων (1), και ιδίως το άρθρο 61 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 2006/88/ΕΚ θεσπίζει, μεταξύ άλλων, ορισμένους κανόνες υγειονομικού ελέγχου που ισχύουν για ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων ειδικών διατάξεων για τις εξωτικές και μη εξωτικές ασθένειες και τα είδη που είναι ευπαθή σε αυτές, που απαριθμούνται στο μέρος II του παραρτήματος IV της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Το επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο (EUS) περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εξωτικών ασθενειών, στο μέρος II του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ.

(3)

Στο μέρος I του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ καθορίζονται τα κριτήρια για την απαρίθμηση των εξωτικών και μη εξωτικών ασθενειών στο μέρος II του εν λόγω παραρτήματος. Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, οι εξωτικές ασθένειες ενδέχεται να έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, εάν εισαχθούν στην Ένωση, είτε λόγω πρόκλησης ζημίας στην παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών της Ένωσης είτε λόγω περιορισμού των δυνατοτήτων για εμπόριο ζώων υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους. Εναλλακτικά, η εισαγωγή τους στην Ένωση ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε πληθυσμούς άγριων υδρόβιων ζωικών ειδών, που αξίζει να προστατεύονται με ενωσιακές ή διεθνείς διατάξεις.

(4)

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, η ομάδα με θέμα την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε επιστημονική γνώμη για το επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο (2) (γνώμη της EFSA). Στην εν λόγω γνώμη, η EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίπτωση του EUS στις υδατοκαλλιέργειες στην Ένωση θα είναι από μηδενική έως χαμηλή.

(5)

Επίσης, η γνώμη της EFSA αναφέρει ότι ενδεχομένως το EUS έχει επανειλημμένως εισέλθει στην Ένωση μέσω της εισαγωγής διακοσμητικών ψαριών από τρίτες χώρες και ότι τα ψάρια αυτά ενδεχομένως απελευθερώθηκαν σε ύδατα της Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί εστίες EUS στην Ένωση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι το EUS έχει, ενδεχομένως, δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

(6)

Με βάση τα συμπεράσματα της EFSA και τα διαθέσιμα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία, το EUS δεν πληροί πλέον τα κριτήρια που ορίζονται στο μέρος I του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ, ώστε να περιλαμβάνεται στο μέρος II του εν λόγω παραρτήματος.

(7)

Συνεπώς, είναι σκόπιμο να απαλειφθεί η εγγραφή για το επιζωοτικό ελκογόνο σύνδρομο από τον κατάλογο των εξωτικών ασθενειών του μέρους II του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ.

(8)

Επίσης, το μέρος II του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ περιλαμβάνει κατάλογο των ειδών που θεωρούνται ευπαθή σε ιογενή αιμορραγική σηψαιμία.

(9)

Η πράσινη χωματίδα (Paralichthys olivaceus) είναι ευπαθής στη μη εξωτική ασθένεια των ψαριών ιογενής αιμορραγική σηψαιμία. Κλινικές εστίες αυτής της ασθένειας επιβεβαιώθηκαν σε ορισμένες περιφέρειες της Ασίας.

(10)

Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθεί η πράσινη χωματίδα (Paralichthys olivaceus) στον κατάλογο των ειδών που είναι ευπαθή στην ιογενή αιμορραγική σηψαιμία του μέρους II του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ.

(11)

Συνεπώς, το παράρτημα IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν έως την 1η Ιανουαρίου 2013, το αργότερο, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

2.   Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2013.

3.   Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την αναφορά αυτή καθορίζονται από τα κράτη μέλη.

4.   Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπει η παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2012.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 328 της 24.11.2006, σ. 14.

(2)  EFSA Journal 2011· 9(10):2387.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το μέρος II του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88/ΕΚ αντικαθίσταται από το εξής:

«ΜΕΡΟΣ II

Ασθένειες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο

Εξωτικές ασθένειες

 

Ασθένεια

Ευπαθή είδη

Ψάρια

Επιζωοτική αιμοποιητική νέκρωση

Πέστροφα ιριδίζουσα (Oncorhynchus mykiss) και πέρκα (Perca fluviatilis)

Μαλάκια

Λοίμωξη από Bonamia exitiosa

Στρείδι Αυστραλίας (Ostrea angasi) και στρείδι Χιλής (Ostrea chilensis)

Λοίμωξη από Perkinsus marinus

Στρείδι Ιαπωνίας (Crassostrea gigas) και στρείδι Ατλαντικού (Crassostrea virginica)

Λοίμωξη από Microcytos mackini

Στρείδι Ειρηνικού (Crassostrea gigas), στρείδι Ατλαντικού (C. virginica), στρείδι (Ostrea conchaphila) και κοινό στρείδι (O. edulis)

Καρκινοειδή

Σύνδρομο Taura

Λευκές γαρίδες του Κόλπου (Penaeus setiferus), γαλάζιες γαρίδες Ειρηνικού (Penaeus stylirostris) και λευκές γαρίδες Ειρηνικού (Penaeus vannamei)

Σύνδρομο της κίτρινης κεφαλής

Καφετιά γαρίδα του Κόλπου (P. aztecus), ροζ γαρίδα του Κόλπου (P. duorarum), γαρίδα Kuruma Ιαπωνίας (P. japonicus), γαρίδα μαύρος τίγρης (Penaeus monodon), λευκή γαρίδα του Κόλπου (P. setiferus), γαλάζια γαρίδα Ειρηνικού (P. stylirostris) και λευκή γαρίδα Ειρηνικού (P. vannamei)


Μη εξωτικές ασθένειες

 

Ασθένειες

Ευπαθή είδη

Ψάρια

Λοιμώδης αιμορραγική σηψαιμία (ΛΑΣ)

Ρέγγα (Clupea spp.), κορήγονος (Coregonus sp.), τούρνα (Esox lucius), μπακαλιάρος (Gadus aeglefinus), γάδος Ειρηνικού (Gadus macrocephalus), γάδος Ατλαντικού (Gadus morhua), σολομός Ειρηνικού (Oncorynchus spp.) κορήγονος (Coregonus sp.), πέστροφα ιριδίζουσα (Ο. mykiss), γαϊδουρόψαρο (Onos mustelus), πέστροφα η κοινή (Salmo trutta), καλκάνι (Scophthalmus maximus), σπράτ (Sprattus sprattus), θύμαλλος (Thymallus thymallus) και πράσινη χωματίδα (Paralichthys olivaceus)

Λοιμώδης αιματοποιητική νέκρωση (ΛΑΝ)

Σολομός Ειρηνικού κέτα (Oncorhynchus keta), σολομός Ειρηνικού ασημένιος (Ο. kisutch), σολομός Ιαπωνίας (Ο. masou), πέστροφα ιριδίζουσα (Ο. mykiss), σολομός Ειρηνικού ερυθρός (Ο. nerka), σολομός Ειρηνικού ροδόχρους (Ο. rhodurus), σολομός Ειρηνικού Βασιλικός (Ο. tshawytscha) και σολομός ο κοινός (Salmo salar)

Ιός του έρπητα του ψαριού σαζάνι (νόσος KHV)

Κυπρίνος ή γριβάδι και σαζάνι (Cyprinus carpio)

Λοιμώδης αναιμία του σολομού (ISA)

Πέστροφα ιριδίζουσα (Oncorhynchus mykiss), σολομός ο κοινός (Salmo salar) και πέστροφα η κοινή (Salmo trutta)

Μαλάκια

Λοίμωξη από Marteilia refringens

Στρείδι Αυστραλίας (Ostrea angasi), στρείδι Χιλής (Ο. chilensis), στρείδι (Ο. edulis), στρείδι Αργεντινής (Ο. puelchana), μύδι Ατλαντικού (Mytilus edulis) και μύδι Προβηγκίας (M. galloprovencialis)

Λοίμωξη από Bonamia ostreae

Στρείδι Αυστραλίας (Ostrea angasi), στρείδι Χιλής (Ο. chilensis), στρείδι Ειρηνικού (Ostrea conchaphila), στρείδι Ασίας (Ο.denselammellosa), στρείδι (Ο. edulis) και στρείδι Αργεντινής (Ο. puelchana)

Καρκινοειδή

Ιχθυοφθειρίαση

Όλα τα δεκάποδα καρκινοειδή (τάξη Decapoda


Top