Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0688

    2012/688/ΕΕ: Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 5ης Νοεμβρίου 2012 , σχετικά με την εναρμόνιση των ζωνών συχνοτήτων των 1920 - 1980  MHz και των 2110 - 2170  MHz για επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ένωση [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2012) 7697] Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 307 της 7.11.2012, p. 84–88 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 19/05/2020

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/688/oj

    7.11.2012   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 307/84


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 5ης Νοεμβρίου 2012

    σχετικά με την εναρμόνιση των ζωνών συχνοτήτων των 1 920 - 1 980 MHz και των 2 110 - 2 170 MHz για επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ένωση

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2012) 7697]

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2012/688/ΕΕ)

    H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση για το ραδιοφάσμα) (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 14 Δεκεμβρίου 1998, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν την απόφαση αριθ. 128/1999/ΕΚ σχετικά με τη συντονισμένη εισαγωγή συστήματος κινητών και ασύρματων επικοινωνιών τρίτης γενιάς (UMTS) στην Κοινότητα (2) (απόφαση UMTS), που καλύπτουν τις ζώνες συχνοτήτων των 1 900 - 1 980 MHz, των 2 010 - 2 025 MHz και των 2 110 - 2 170 MHz («η επίγεια ζώνη των 2 GHz»). Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα κράτη μέλη όφειλαν να έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η συντονισμένη και σταδιακή εισαγωγή των υπηρεσιών UMTS στην επικράτειά τους το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2002, και ειδικότερα θα έπρεπε να είχαν καθιερώσει σύστημα χορήγησης αδειών για τις UMTS το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2000. Η εν λόγω απόφαση έληξε στις 22 Ιανουαρίου 2003, αλλά η εναρμόνιση του ραδιοφάσματος παρέμενε σε ισχύ.

    (2)

    Η Επιτροπή τάχθηκε έκτοτε υπέρ της περισσότερο ευέλικτης χρήσης του ραδιοφάσματος στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ταχεία πρόσβαση σε ραδιοφάσμα για υπηρεσίες ασύρματων ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω μεγαλύτερης ευελιξίας» (3), η οποία, μεταξύ άλλων, αφορά την επίγεια ζώνη των 2 GHz και έχει ως στόχο την αποφυγή διαταραχής της αγοράς. Οι αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας και της ουδετερότητας των υπηρεσιών επιβεβαιώθηκαν με την οδηγία 2002/21/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία-πλαίσιο) (4).

    (3)

    Ο καθορισμός του ζεύγους των υποζωνών των 1 920 - 1 980 MHz και των 2 110 - 2 170 MHz («το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz») για συστήματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι σημαντικό στοιχείο όσον αφορά τη σύγκλιση των τομέων της κινητής και της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και αντικατοπτρίζει την τεχνολογική καινοτομία. Συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στο επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz αναμένεται ότι θα αφορούν κυρίως την πρόσβαση των τελικών χρηστών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.

    (4)

    Οι χρήστες ασύρματων ευζωνικών υπηρεσιών, για τις οποίες χρησιμοποιείται ήδη σήμερα σε ένα κράτος μέλος το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz, μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε ισοδύναμες υπηρεσίες σε κάθε άλλο κράτος μέλος. Ωστόσο, η μη συζευγμένη υποζώνη των 1 900 - 1 920 MHz, μολονότι αδειοδοτημένη για φορείς εκμετάλλευσης σε πολλά κράτη μέλη, παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητη, ενώ η μη συζευγμένη υποζώνη των 2 010 - 2 025 MHz είναι αδειοδοτημένη για φορείς εκμετάλλευσης σε ορισμένα μόνο κράτη μέλη και δεν χρησιμοποιείται.

    (5)

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ, η Επιτροπή απηύθυνε στις 15 Ιουνίου 2009 εντολή προς την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (εφεξής «CEPT») να εκπονήσει τους ελάχιστα περιοριστικούς τεχνικούς όρους για ζώνες συχνοτήτων στο πλαίσιο της πολιτικής ασύρματης πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών(WAPECS).

    (6)

    Σε εκτέλεση της εν λόγω εντολής, η CEPT εξέδωσε έκθεση (39η έκθεση CEPT) που περιέχει τους ελάχιστα περιοριστικούς τεχνικούς όρους και οδηγίες για την εφαρμογή σε σταθμούς βάσης και τερματικούς σταθμούς που λειτουργούν στην επίγεια ζώνη των 2 GHz. Στο επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz αυτοί οι τεχνικοί όροι ενδείκνυνται για τη διαχείριση του κινδύνου επιβλαβών παρεμβολών μεταξύ γειτονικών δικτύων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, χωρίς επιβολή συγκεκριμένου είδους τεχνολογίας και βάσει βελτιστοποιημένων παραμέτρων για την πιθανότερη χρήση της ζώνης. Στις μη συζευγμένες υποζώνες των 1 900 - 1 920 MHz και των 2 010 - 2 025 MHz («η μη συζευγμένη επίγεια ζώνη των 2 GHz»), ωστόσο, οι τεχνικοί όροι που περιέχονται στην 39η έκθεση της CEPT είναι πιο περιοριστικοί για τη λειτουργία δικτύων κινητών επικοινωνιών από ό,τι προβλέπεται στα ισχύοντα υφιστάμενα εθνικά δικαιώματα χρήσης.

    (7)

    Σύμφωνα με την 39η έκθεση της CEPT, ενδείκνυται η έννοια των μασκών άκρων φασματικού τμήματος (BEM), οι οποίες είναι τεχνικές παράμετροι που εφαρμόζονται για ολόκληρο το φασματικό τμήμα συγκεκριμένου χρήστη, ανεξάρτητα από το πλήθος κατεχόμενων καναλιών λόγω της τεχνολογίας που έχει επιλέξει ο χρήστης. Οι μάσκες αυτές προορίζονται να ενταχθούν στους όρους αδειοδότησης για χρήση ραδιοφάσματος. Καλύπτουν τόσο τις εκπομπές στο πλαίσιο του τμήματος του ραδιοφάσματος (δηλ. ισχύς εκπομπής εντός του τμήματος) όσο και εκπομπές εκτός του τμήματος (δηλ. εκπομπές εκτός του τμήματος). Πρόκειται για κανονιστικές απαιτήσεις που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου επιβλαβών παρεμβολών μεταξύ παρακείμενων δικτύων και δεν επηρεάζουν τα όρια που καθορίζονται στα πρότυπα εξοπλισμού βάσει της οδηγίας 1999/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1999, σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της πιστότητας των εξοπλισμών αυτών (5) (οδηγία ΡΕ&TTE).

    (8)

    Οι τεχνικοί όροι που τίθενται ως αποτέλεσμα της εντολής προς την CEPT αποβλέπουν επίσης στην προστασία υφιστάμενων εφαρμογών σε παρακείμενες ζώνες από επιβλαβείς παρεμβολές. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την υφιστάμενη μάσκα εκπομπών ραδιοφάσματος για τις UMTS κάτω από τους 1 900 MHz, μεταξύ 1 980 και 2 010 MHz, μεταξύ 2 025 και 2 110 MHz και πάνω από τους 2 170 MHz. Στον βαθμό που στην 39η έκθεση της CEPT και στην 65η έκθεση της επιτροπής ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία χρησιμεύει ως βάση της 39ης έκθεσης της CEPT, δεν θίγεται η συνύπαρξη με άλλη ραδιοεφαρμογή, θα μπορούσαν επίσης να καθορίζονται κατάλληλα κριτήρια από κοινού χρήσης (μερισμού) με βάση εθνικά κριτήρια.

    (9)

    Τα αποτελέσματα της 39ης έκθεσης της CEPT πρέπει να εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υλοποιούνται από τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης στην επίγεια ζώνη των 2 GHz για τις UMTS και την αποτελεσματική χρήση του ραδιοφάσματος.

    (10)

    Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών τεχνικών όρων σχετικά με τα επίπεδα ισχύος μετάδοσης για την επίγεια μη συζευγμένη ζώνη των 2 GHz που καθορίζονται στο πλαίσιο της 39ης έκθεσης της CEPT —αποβλέποντας στην προστασία της λειτουργίας του επίγειου ζεύγους της ζώνης των 2 GHz και στη διασφάλιση της συνύπαρξης πολλαπλών δικτύων TDD— καθώς και το περιορισμένο συνολικό εύρος ζώνης της μη συζευγμένης επίγειας ζώνης των 2 GHz, παρεμποδίζεται η εξάπλωση των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών υπό τις ισχύουσες συνθήκες αδειοδότησης. Η κατάσταση αυτή απαιτεί τη μελέτη εναλλακτικών μέτρων εναρμόνισης για την επίγεια μη συζευγμένη ζώνη των 2 GHz και ενδέχεται να συνεπάγεται τροποποίηση υφιστάμενων αδειών. Για να μην παρεμποδιστεί η έγκαιρη εισαγωγή της ευελιξίας της χρήσης στο επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz, καθίσταται αναγκαίος ο διαχωρισμός των μέτρων εναρμόνισης για το ζεύγος και τη μη συζευγμένη επίγεια ζώνη των 2 GHz.

    (11)

    Τεχνικοί όροι εναρμόνισης πρέπει να εισαχθούν μόνο για το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα των κρατών μελών να διαχειρίζονται την αδειοδότηση της χρήσης της επίγειας ζώνης των 2 GHz, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης υπό τη δικαιοδοσία τους και σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, και ιδίως την οδηγία 2002/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την αδειοδότηση) (6), καθώς και των άρθρων 9 και 9α της οδηγίας 2002/21/ΕΚ.

    (12)

    Η εναρμόνιση με βάση την παρούσα απόφαση δεν πρέπει να αποκλείει τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν μεταβατικές φάσεις, εφόσον αυτό αιτιολογείται και λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης, στις οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις μερισμού ραδιοφάσματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 5 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ.

    (13)

    Για να διασφαλιστεί και μακροπρόθεσμα η αποτελεσματική χρήση του επίγειου ζεύγους της ζώνης των 2 GHz, πρέπει οι κρατικές υπηρεσίες να συνεχίσουν τις μελέτες μέσω των οποίων να μπορεί να αυξηθούν η απόδοση και η καινοτομική χρήση. Οι μελέτες αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επανεξέταση της παρούσας απόφασης.

    (14)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ραδιοφάσματος,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η εναρμόνιση των όρων για τη διάθεση και την αποδοτική χρήση των ζωνών των 1 920 - 1 980 MHz και των 2 110 - 2 170 MHz (εφεξής «το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz») για επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Άρθρο 2

    1.   Το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2014, ή εφόσον εφαρμόζεται το άρθρο 9α της οδηγίας 2002/21/ΕΚ σε προγενέστερη ημερομηνία σε υφιστάμενο δικαίωμα ή εφόσον παρέχονται νέα δικαιώματα για χρήση μέρους ή του συνόλου το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz, τα κράτη μέλη ορίζουν και καθιστούν διαθέσιμη, σε μη αποκλειστική βάση, το επίγειο ζεύγος της ζώνης των 2 GHz για επίγεια συστήματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σύμφωνα με τις παραμέτρους που ορίζονται στο παράρτημα.

    2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 και σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητούν μεταβατικές περιόδους όπου μπορεί να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις μερισμού του ραδιοφάσματος και οι οποίες λήγουν στις 24 Μαΐου 2016 το αργότερο.

    3.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παρέχουν κατάλληλη προστασία σε συστήματα παρακείμενων ζωνών.

    4.   Τα κράτη μέλη διευκολύνουν τη σύναψη συμφωνιών διασυνοριακού συντονισμού με σκοπό να καταστεί δυνατή η λειτουργία των συστημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν υφιστάμενες κανονιστικές διαδικασίες και δικαιώματα.

    Άρθρο 3

    Τα κράτη μέλη επιτηρούν εκ του σύνεγγυς τη χρήση του επίγειου ζεύγους της ζώνης των 2 GHz και αναφέρουν τις διαπιστώσεις τους στην Επιτροπή, ώστε να καθίσταται δυνατή η τακτική και έγκαιρη αναθεώρηση της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2012.

    Για την Επιτροπή

    Neelie KROES

    Αντιπρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 17 της 22.1.1999, σ. 1.

    (3)  COM (2007) 50.

    (4)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 33.

    (5)  ΕΕ L 91 της 7.4.1999, σ. 10.

    (6)  ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 21.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

    Οι τεχνικοί όροι που παρουσιάζονται στο παρόν παράρτημα είναι υπό μορφή ρυθμίσεων συχνοτήτων και μασκών άκρων φασματικού τμήματος (BEM). Η BEM είναι μάσκα εκπομπών που ορίζεται ως συνάρτηση της συχνότητας, σε σχέση με το άκρο ενός φασματικού τμήματος για το οποίο χορηγούνται δικαιώματα χρήσης σε φορέα εκμετάλλευσης. Αποτελείται από στοιχεία εντός και εκτός φασματικού τμήματος που προσδιορίζουν τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών σε αντίστοιχες συχνότητες, εντός και εκτός του αδειοδοτημένου φασματικού τμήματος.

    Οι στάθμες των BEM προκύπτουν με συνδυασμό των τιμών που αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες κατά τρόπο ώστε το όριο σε οποιαδήποτε συχνότητα να δίδεται από την υψηλότερη (λιγότερο αυστηρή) τιμή α) των βασικών απαιτήσεων, β) των απαιτήσεων μετάβασης και γ) των απαιτήσεων εντός φασματικού τμήματος (κατά περίπτωση). Τα BEM παρουσιάζονται ως ανώτατα όρια της μέσης ισοδύναμης ισότροπα ακτινοβολούμενης ισχύος (EIRP) ή της ολικής ακτινοβολούμενης ισχύος (TRP) (1) σε χρόνο μεσοτίμησης και σε εύρος ζώνης συχνότητας μέτρησης. Στο πεδίο του χρόνου, η μέση τιμή της EIRP ή της TRP προκύπτει στα ενεργά τμήματα ριπών σήματος και αντιστοιχεί σε ενιαία ρύθμιση ελέγχου ισχύος. Στο πεδίο των συχνοτήτων, η EIRP ή η TRP καθορίζονται στο εύρος ζώνης μέτρησης που προσδιορίζεται στο σημείο B(2) των πινάκων 1, 2 και 3 (2). Γενικά και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι στάθμες των BEM αντιστοιχούν στην αθροιστική ισχύ που ακτινοβολεί η σχετική διάταξη, συμπεριλαμβανόμενων όλων των κεραιών μετάδοσης, εκτός από την περίπτωση βασικών και μεταβατικών απαιτήσεων για σταθμούς βάσης, που προσδιορίζονται ανά κεραία.

    Οι BEM εφαρμόζονται ως βασική συνιστώσα των τεχνικών όρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της συνύπαρξης μεταξύ των υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι παράγωγες BEM δεν παρέχουν πάντοτε το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας στις θιγόμενες υπηρεσίες και ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες τεχνικές εξομάλυνσης κατά αναλογικό τρόπο σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να επιλυθούν ενδεχόμενες εναπομένουσες περιπτώσεις παρεμβολών, συμπεριλαμβανομένων και παρακείμενων ζωνών.

    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν επίσης ότι οι φορείς εκμετάλλευσης επίγειων συστημάτων παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορούν να χρησιμοποιούν λιγότερο αυστηρές τεχνικές παραμέτρους από αυτές που παρουσιάζονται στα σημεία Α, Β και Γ παρακάτω, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω παράμετροι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ όλων των θιγόμενων μερών και ότι οι εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες τεχνικούς όρους για την προστασία άλλων υπηρεσιών, εφαρμογών ή δικτύων, καθώς και με υποχρεώσεις που απορρέουν από διασυνοριακό συντονισμό.

    Ο εξοπλισμός που λειτουργεί στην υπόψη ζώνη συχνοτήτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί όρια ισχύος εκτός αυτών που καθορίζονται παρακάτω υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται ενδεδειγμένες τεχνικές εξομάλυνσης, οι οποίες συμμορφώνονται με την οδηγία 1999/5/ΕΚ και παρέχουν τουλάχιστον ισοδύναμο επίπεδο προστασίας με αυτό των τεχνικών παραμέτρων.

    Α.   Γενικές παράμετροι

    Εντός του επίγειου ζεύγους της ζώνης των 2 GHz οι συχνότητες ρυθμίζονται ως εξής:

    1.

    Ο αμφίδρομος τρόπος λειτουργίας είναι FDD (συχνοδιαιρετική αμφιδρόμηση). Η διαπόσταση αμφιδρόμησης είναι 190 MHz με μετάδοση τερματικού σταθμού (ανερχόμενη ζεύξη FDD ) στο κατώτερο τμήμα της ζώνης που αρχίζει στους 1 920 MHz και καταλήγει στους 1 980 MHz και με μετάδοση σταθμού βάσης (κατερχόμενη ζεύξη) στο ανώτερο τμήμα της ζώνης που αρχίζει στους 2 110 MHz και καταλήγει στους 2 170 MHz.

    2.

    Το εγγύτερο άκρο του φασματικού τμήματος στους 1 920 MHz αρχίζει από τους 1 920,3 MHz ή παραπάνω (3).

    Το εγγύτερο άκρο του φασματικού τμήματος στους 1 980 MHz αρχίζει από τους 1 979,7 MHz ή παρακάτω (4).

    Το εγγύτερο άκρο του φασματικού τμήματος στους 2 110 MHz αρχίζει από τους 2 110,3 MHz ή παραπάνω (5).

    Το εγγύτερο άκρο του φασματικού τμήματος στους 2 170 MHz αρχίζει από τους 2 169,7 MHz ή παρακάτω (6).

    Η μετάδοση σταθμού βάσης και τερματικού σταθμού εντός του επίγειου ζεύγους της ζώνης των 2 GHz είναι σύμφωνη με τις ΒΕΜ του παρόντος παραρτήματος.

    Β.   Τεχνικοί όροι για σταθμούς βάσης FDD

    1.   Απαιτήσεις εντός φασματικού τμήματος

    Για τους σταθμούς βάσης δεν είναι υποχρεωτική η θέσπιση ορίου EIRP εντός των ορίων του φασματικού τμήματος. Τα κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να καθορίσουν όριο EIRP μεταξύ 61 dBm / 5 MHz και 65 dBm / 5 MHz στη ζώνη FDD κατερχόμενης ζεύξης, σημειώνοντας ότι το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί για ειδικές περιπτώσεις εγκατάστασης, π.χ. σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμπλοκής του τερματικού σταθμού λήψης.

    2.   Απαιτήσεις εκτός ορίων φασματικού τμήματος

    Πίνακας 1

    Βασικές απαιτήσεις — BEM για οριακές τιμές EIRP εκτός φασματικού τμήματος για σταθμούς βάσης, ανά κεραία  (7)

    Περιοχή συχνοτήτων για εκπομπές εκτός φασματικού τμήματος σε κατερχόμενη ζεύξη FDD

    Μέγιστη μέση EIRP εκτός φασματικού τμήματος

    Εύρος ζώνης μέτρησης

    Απόσταση συχνοτήτων άνω των 10 MHz από το κατώτερο ή ανώτερο άκρο του τμήματος

    9 dBm

    5 MHz


    Πίνακας 2

    Μεταβατικές απαιτήσεις — BEM για οριακές τιμές EIRP εκτός φασματικού τμήματος για σταθμούς βάσης, ανά κεραία  (8)

    Περιοχή συχνοτήτων για εκπομπές εκτός φασματικού τμήματος σε κατερχόμενη ζεύξη FDD

    Μέγιστη μέση EIRP εκτός φασματικού τμήματος

    Εύρος ζώνης μέτρησης

    – 10 έως – 5 MHz από το κατώτερο άκρο του φασματικού τμήματος

    11 dBm

    5 MHz

    – 5 έως 0 MHz από το κατώτερο άκρο του φασματικού τμήματος

    16,3 dBm

    5 MHz

    0 έως + 5 MHz από το ανώτερο άκρο του φασματικού τμήματος

    16,3 dBm

    5 MHz

    + 5 έως + 10 MHz από το ανώτερο άκρο του φασματικού τμήματος

    11 dBm

    5 MHz

    Γ.   Τεχνικοί όροι για τερματικούς σταθμούς FDD

    Πίνακας 3

    Απαιτήσεις εντός φασματικού τμήματος — BEM για οριακές τιμές εκπομπών εντός φασματικού τμήματος για τερματικούς σταθμούς μέσω συχνοτήτων ανερχόμενης ζεύξης FDD

    Μέγιστη μέση ισχύς εντός φασματικού τμήματος (9)

    24 dBm (10)

    Τα κράτη μέλη μπορούν να χαλαρώσουν το όριο του πίνακα 3 για ειδικές περιπτώσεις εγκατάστασης, π.χ. σταθερών τερματικών σταθμών σε αγροτικές περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται η προστασία των λοιπών υπηρεσιών, δικτύων και εφαρμογών και ότι τηρούνται οι διασυνοριακές υποχρεώσεις.


    (1)  Η TRP είναι μέτρο της πραγματικά εκπεμπόμενης ισχύος μιας κεραίας. Η TRP ορίζεται ως το ολοκλήρωμα της ισχύος που εκπέμπεται σε διάφορες διευθύνσεις, σε ολόκληρη τη σφαίρα ακτινοβολίας. EIRP και TRP είναι ισοδύναμες για ισοτροπικές κεραίες.

    (2)  Το πραγματικό εύρος ζώνης μετρήσεων του εξοπλισμού μέτρησης που χρησιμοποιείται για δοκιμή της συμμόρφωσης μπορεί να υπολείπεται του εύρους ζώνης που αναγράφεται στους πίνακες.

    (3)  Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν περιορισμό της εν λόγω συχνότητας στους 1 920,0 MHz για λόγους συνέπειας με τους όρους των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων.

    (4)  Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν περιορισμό της εν λόγω συχνότητας στους 1 980,0 MHz για λόγους συνέπειας με τους όρους των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων.

    (5)  Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν περιορισμό της εν λόγω συχνότητας στα 2 110,0 MHz για λόγους συνέπειας με τους όρους των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων.

    (6)  Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν περιορισμό της εν λόγω συχνότητας στους 2 170,0 MHz για λόγους συνέπειας με τους όρους των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων.

    (7)  (Η στάθμη BEM καθορίζεται ανά κεραία και ισχύει για διάρθρωση σταθμού βάσης με έως και τέσσερις κεραίες ανά τομέα.

    (8)  Η στάθμη BEM καθορίζεται ανά κεραία και ισχύει για διάρθρωση σταθμού βάσης με έως και τέσσερις κεραίες ανά τομέα.

    (9)  Αυτό το όριο ισχύος προσδιορίζεται ως EIRP για σταθερούς ή εγκατεστημένους τερματικούς σταθμούς και ως TRP για κινητούς ή νομαδικούς τερματικούς σταθμούς. EIRP και TRP είναι ισοδύναμες για ισοτροπικές κεραίες. Για την τιμή αυτή μπορεί να ισχύσει ανοχή οριζόμενη στα εναρμονισμένα πρότυπα, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και η διασπορά της παραγωγής.

    (10)  Για τον καθορισμό των εκπομπών εκτός φασματικού τμήματος τερματικών χρησιμοποιήθηκε ως αναφορά η μέγιστη αγώγιμη ισχύς εκπομπής στην 39η έκθεση της CEPT.


    Top