EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0479

2011/479/: Απόφαση της Επιτροπής, της 27ης Ιουλίου 2011 , σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας που πρέπει να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τον εξοπλισμό γυμναστικής σύμφωνα με την οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 197 της 29.7.2011, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/479/oj

29.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 197/13


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 27ης Ιουλίου 2011

σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας που πρέπει να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τον εξοπλισμό γυμναστικής σύμφωνα με την οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2011/479/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2001, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 2001/95/ΕΚ ορίζει ότι πρέπει να θεσπιστούν ευρωπαϊκά πρότυπα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης. Τα πρότυπα αυτά θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα ικανοποιούν τη γενική επιταγή ασφάλειας της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Βάσει της οδηγίας 2001/95/ΕΚ, ένα προϊόν θεωρείται ασφαλές όταν τηρεί τα μη υποχρεωτικά εθνικά πρότυπα που αποτελούν μεταφορά ευρωπαϊκών προτύπων, τα στοιχεία αναφοράς των οποίων έχουν δημοσιευθεί από την Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(3)

Το άρθρο 4 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ ορίζει τη διαδικασία για την εκπόνηση των ευρωπαϊκών προτύπων. Βάσει της εν λόγω διαδικασίας, η Επιτροπή καθορίζει τις ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και, κατόπιν, με βάση τις απαιτήσεις αυτές, ζητά από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να καταρτίσουν τα εν λόγω πρότυπα.

(4)

Η Επιτροπή δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα στοιχεία αναφοράς των κατ’ αυτό τον τρόπο εγκρινόμενων ευρωπαϊκών προτύπων. Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ, τα στοιχεία αναφοράς των ευρωπαϊκών προτύπων που εξέδωσαν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης πριν από την έναρξη ισχύος της εν λόγω οδηγίας μπορούν να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και χωρίς εντολή της Επιτροπής, αν τα πρότυπα αυτά εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τη γενική επιταγή ασφάλειας που προβλέπεται στην εν λόγω οδηγία.

(5)

Με την απόφαση 2005/718/ΕΚ (2) η Επιτροπή δημοσίευσε τα στοιχεία αναφοράς επτά ευρωπαϊκών προτύπων σχετικά με την ασφάλεια του εξοπλισμού γυμναστικής στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(6)

Τα επτά ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με την ασφάλεια του εξοπλισμού γυμναστικής που προβλέπονται στην απόφαση 2005/718/ΕΚ δεν υποστηρίζονται από εντολή της Επιτροπής εκδοθείσα σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2001/95/EK.

(7)

Ένα από τα πρότυπα αυτά, το EN 913:1996, έχει αντικατασταθεί από τη νέα έκδοση EN 913:2008. H νέα αυτή έκδοση θεσπίστηκε μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας 2001/95/ΕΚ και, συνεπώς, τα στοιχεία αναφοράς της δεν μπορούν να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς εντολή της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων ειδικών απαιτήσεων ασφάλειας.

(8)

Για να αξιολογηθεί η συμμόρφωση της νέας έκδοσης και οιωνδήποτε επόμενων εκδόσεων των ευρωπαϊκών προτύπων για τον εξοπλισμό γυμναστικής με τη γενική επιταγή ασφάλειας της οδηγίας 2001/95/ΕΚ, είναι απαραίτητο να επαναθεσπιστεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 της εν λόγω οδηγίας.

(9)

Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας για τον εξοπλισμό γυμναστικής έτσι ώστε να δώσει εντολή στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να αναπτύξουν σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα για τον εξοπλισμό γυμναστικής με βάση τις εν λόγω απαιτήσεις.

(10)

Μόλις είναι έτοιμα τα σχετικά πρότυπα, και εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να δημοσιεύσει τα στοιχεία αναφοράς τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ, ο εξοπλισμός γυμναστικής θα πρέπει να θεωρείται ότι ικανοποιεί τη γενική επιταγή ασφάλειας της εν λόγω οδηγίας, όσον αφορά τις απαιτήσεις ασφάλειας που καλύπτονται από τα πρότυπα.

(11)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 15 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ως «εξοπλισμός γυμναστικής» νοείται ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για σκοπούς προπόνησης, άσκησης ή αθλητικών αγώνων και αφορά ομαδική ή ατομική άσκηση. Ο εξοπλισμός αυτός είτε βρίσκεται στο δάπεδο είτε είναι στερεωμένος στην οροφή ή σε έναν τοίχο ή άλλη σταθερή κατασκευή. Είτε είναι μόνιμα εγκατεστημένος είτε μπορεί να μετακινείται και να τροποποιείται ανάλογα με τη χρήση.

Άρθρο 2

Οι ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας για τα προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 1 και τις οποίες πρέπει να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 2001/95/ΕΚ ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 27 Ιουλίου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 11 της 15.1.2002, σ. 4.

(2)  ΕΕ L 271 της 15.10.2005, σ. 51.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Μέρος I

Προϊόν και ορισμός του προϊόντος

Ο εξοπλισμός γυμναστικής που καλύπτεται από την παρούσα εντολή είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για σκοπούς προπόνησης, άσκησης ή αθλητικών αγώνων και αφορά ομαδική ή ατομική άσκηση. Ο εξοπλισμός αυτός είτε βρίσκεται στο δάπεδο είτε είναι στερεωμένος στην οροφή ή σε έναν τοίχο ή άλλη σταθερή κατασκευή. Είτε είναι μόνιμα εγκατεστημένος είτε μπορεί να μετακινείται και να τροποποιείται ανάλογα με τη χρήση.

Για ορισμένα ειδικά είδη εξοπλισμού γυμναστικής, οι γενικές απαιτήσεις συμπληρώνονται από πρόσθετες απαιτήσεις ασφάλειας.

Μέρος II

A.   Γενικές απαιτήσεις ασφάλειας

Τα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τη γενική επιταγή ασφάλειας που αναφέρεται στην οδηγία 2001/95/ΕΚ και να είναι «ασφαλή» κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχείο β) της εν λόγω οδηγίας. Ειδικότερα, το προϊόν πρέπει να είναι ασφαλές υπό κανονικές και εύλογα προβλέψιμες συνθήκες χρήσης, συμπεριλαμβανομένων της αποθήκευσης, της ασφαλούς μεταφοράς στον χώρο αποθήκευσης, της εγκατάστασης και συντήρησης, της αποσυναρμολόγησης, και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του. Το προϊόν πρέπει να είναι επίσης ασφαλές για τους επαγγελματικούς χρήστες (π.χ. γυμναστές, δασκάλους).

Κατά τη διάρκεια των κανονικών και εύλογα προβλέψιμων συνθηκών χρήσης του εξοπλισμού γυμναστικής, ο κίνδυνος τραυματισμού ή βλάβης της υγείας και της ασφάλειας θα πρέπει να ελαχιστοποιείται. Κανένα μέρος του εξοπλισμού προσβάσιμο στον χρήστη κατά τη διάρκεια της κανονικής ή προβλεπόμενης χρήσης δεν θα πρέπει να προκαλεί σωματικούς τραυματισμούς ή να επηρεάζει την υγεία του χρήστη.

Μια κοινή προβλέψιμη χρήση των εν λόγω προϊόντων είναι η εκγύμναση παιδιών (π.χ. στο σχολείο ή σε αθλητικούς ομίλους), τα οποία, γενικά, έχουν αντίληψη του κινδύνου μικρότερη από εκείνη των ενηλίκων. Όταν οι κίνδυνοι δεν μπορούν να ελαχιστοποιηθούν επαρκώς από το σχεδιασμό ή με προφύλαξη, ο υπολειπόμενος κίνδυνος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πληροφορίες σχετικές με το προϊόν, οι οποίες απευθύνονται στους επιβλέποντες.

Οι χρήστες πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους και για τον τρόπο πρόληψής τους.

B.   Ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της γενικής επιταγής ασφάλειας που αναφέρεται στην οδηγία 2001/95/ΕΚ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

Διαμόρφωση επιφάνειας.

β)

Ανοίγματα και σημεία διάτμησης/θραύσης/σύνθλιψης.

γ)

Ακούσια πτώση.

δ)

Πτώση από μεγάλο ύψος.

ε)

Σταθερότητα και ισχύς.

στ)

Μηχανισμός ρύθμισης.

ζ)

Απορρόφηση κραδασμών πλήρωσης.

η)

Σήμανση. Ειδικότερα, όλοι οι εξοπλισμοί γυμναστικής πρέπει να φέρουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

1.

αριθμός του σχετικού ευρωπαϊκού προτύπου·

2.

επωνυμία, εμπορικό σήμα ή άλλα μέσα αναγνώρισης του κατασκευαστή, λιανεμπόρου ή εισαγωγέα·

3.

έτος παραγωγής·

4.

μέγιστος αριθμός προβλεπόμενων παράλληλων χρηστών του εξοπλισμού·

5.

οδηγίες χρήσης.

θ)

Παγίδευση και στραγγαλισμός.

ι)

Σύγκρουση.

ια)

Ανθεκτικότητα.

ιβ)

Ηλεκτροπληξία.

Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι κίνδυνοι:

α)

κίνδυνοι λόγω ανεπαρκούς φέρουσας ικανότητας του εξοπλισμού, λαμβανομένων υπόψη της ισχύος, της δυσκαμψίας και της ελαστικότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών·

β)

κίνδυνοι λόγω απώλειας της σταθερότητας του εξοπλισμού, λαμβανομένων υπόψη της στήριξης του εξοπλισμού και του δαπέδου, καθώς και πιθανής φόρτωσης του εξοπλισμού·

γ)

κίνδυνοι λόγω της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και λόγω κυκλωμάτων λειτουργίας·

δ)

κίνδυνοι από μηχανική ή υδροηλεκτρική ενέργεια·

ε)

κίνδυνοι λόγω της χρήσης του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων της πτώσης, της κοπής, της παγίδευσης, της ασφυξίας, της σύγκρουσης και της υπερφόρτωσης του σώματος·

στ)

κίνδυνοι λόγω προσβασιμότητας του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της προσβασιμότητας σε περίπτωση ελαττωμάτων η καταστάσεων έκτακτης ανάγκης·

ζ)

κίνδυνοι λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων του εξοπλισμού και πιθανών παρευρισκομένων (π.χ. κοινό)·

η)

κίνδυνοι λόγω ανεπαρκούς συντήρησης·

θ)

κίνδυνοι λόγω συναρμολόγησης, αποσυναρμολόγησης και χειρισμού του εξοπλισμού·

ι)

κίνδυνοι λόγω έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της γενικής επιταγής ασφάλειας που αναφέρεται στην οδηγία 2001/95/ΕΚ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον οι ακόλουθες δοκιμές:

α)

προσδιορισμός παγίδευσης·

β)

μηχανική φόρτωση για τον προσδιορισμό της σταθερότητας και της ισχύος·

γ)

προσδιορισμός της απορρόφησης κραδασμών πλήρωσης·

δ)

έκθεση δοκιμής.

Γ.   Παραδείγματα εξοπλισμού γυμναστικής

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των γενικών απαιτήσεων ασφάλειας που αναφέρονται στην οδηγία 2001/95/ΕΚ, ο ακόλουθος κατάλογος, ο οποίος δεν είναι εξαντλητικός, παρέχει παραδείγματα διαφόρων ειδών εξοπλισμού γυμναστικής:

α)

παράλληλες μπάρες και συνδυασμός ασύμμετρων/παράλληλων μπαρών·

β)

ασύμμετρες μπάρες·

γ)

κιβώτια εφαλτηρίων·

δ)

ίπποι και εφαλτήρια·

ε)

οριζόντιες μπάρες·

στ)

μπάρες τοίχου, σκάλες σε πλέγμα και σκελετοί αναρρίχησης·

ζ)

δοκοί ισορροπίας·

η)

δακτύλιοι·

θ)

τραμπολίνα·

ι)

τραπέζια εφαλτηρίων.


Top