Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R1020

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1020/2009 της Επιτροπής, της 28ης Οκτωβρίου 2009 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα λιπάσματα, με σκοπό την προσαρμογή των παραρτημάτων I, III, IV και V στην τεχνική πρόοδο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 282 της 29.10.2009, p. 7–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/07/2022; καταργήθηκε εμμέσως από 32019R1009

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1020/oj

29.10.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 282/7


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1020/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 28ης Οκτωβρίου 2009

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα λιπάσματα, με σκοπό την προσαρμογή των παραρτημάτων I, III, IV και V στην τεχνική πρόοδο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τα λιπάσματα (1), και ιδίως το άρθρο 31 παράγραφοι 1 και 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 προβλέπει ότι κάθε λίπασμα το οποίο ανήκει σε έναν από τους τύπους λιπασμάτων του παραρτήματος Ι και το οποίο πληροί τους όρους που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «λίπασμα ΕΚ».

(2)

Τα μερικώς διαλυτοποιημένα φυσικά φωσφορικά είναι τύπος λιπάσματος κύριων θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003. Το άρθρο 16 του εν λόγω κανονισμού επιτρέπει την προσθήκη δευτερευόντων θρεπτικών συστατικών σε όλους τους τύπους λιπασμάτων κύριων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η ελάχιστη περιεκτικότητα πεντοξειδίου του φωσφόρου που έχει καθοριστεί για τον υπάρχοντα τύπο λιπάσματος μερικώς διαλυτοποιημένων φυσικών φωσφορικών είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προσθήκη δευτερευόντων θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, πρέπει να εισαχθεί ένας νέος τύπος λιπάσματος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εμπορία μειγμάτων μερικώς διαλυτοποιημένων φυσικών φωσφορικών με δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά μαγνησίου ως «λιπασμάτων ΕΚ».

(3)

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φωσφορικών και μαγνησίου σε ορισμένα γεωργικά εδάφη, προστίθεται στα φυσικά φωσφορικά θειικό μαγνήσιο ή οξείδιο του μαγνησίου. Η μερική διαλυτοποίηση καθιστά τα φωσφορικά και το μαγνήσιο ταχέως διαθέσιμα στις καλλιέργειες για μικρή χρονική περίοδο, ενώ τα μη διαλυτοποιημένα συστατικά προσφέρουν μια πιο βραδεία αλλά πιο σταθερή παροχή φωσφορικών και μαγνησίου. Για να επωφεληθούν οι αγρότες, πρέπει τα θρεπτικά συστατικά φωσφορικών και μαγνησίου να είναι διαθέσιμα σε έναν ενιαίο τύπο λιπάσματος.

(4)

Το θειικό μαγνήσιο είναι τύπος λιπάσματος δευτερευόντων θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003. Το άρθρο 20 του εν λόγω κανονισμού επιτρέπει την προσθήκη θρεπτικών ιχνοστοιχείων σε όλους τους τύπους λιπασμάτων δευτερευόντων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η ελάχιστη περιεκτικότητα τριοξειδίου του θείου και οξειδίου του μαγνησίου που έχει καθοριστεί για τον υπάρχοντα τύπο λιπάσματος θειικού μαγνησίου είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προσθήκη θρεπτικών ιχνοστοιχείων. Λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος για ισορροπημένη φυτική διατροφή, η χρήση θρεπτικών ιχνοστοιχείων έχει αυξηθεί. Ένα μείγμα θειικού μαγνησίου με θρεπτικά ιχνοστοιχεία θα καθιστούσε ευκολότερη για τους αγρότες τη χρήση τέτοιων θρεπτικών ιχνοστοιχείων. Συνεπώς, ο τύπος λιπάσματος θειικού μαγνησίου πρέπει να αναθεωρηθεί, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εμπορία μειγμάτων θειικού μαγνησίου και θρεπτικών ιχνοστοιχείων ως «λιπασμάτων ΕΚ».

(5)

Το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 περιέχει τεχνικές διατάξεις για τον έλεγχο των λιπασμάτων νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μέθοδοι ανάλυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις διάφορες μορφές λιπασμάτων νιτρικού αμμωνίου (σβώλοι ή κόκκοι). Επιπλέον, αυτές οι περιγραφές των μεθόδων ανάλυσης χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες μονάδες πίεσης και όχι τις ισχύουσες μονάδες του διεθνούς συστήματος μονάδων (SI).

(6)

Το άρθρο 29 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 ορίζει ότι οι έλεγχοι των λιπασμάτων ΕΚ που ανήκουν στους τύπους λιπασμάτων που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του εν λόγω κανονισμού πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τις μεθόδους ανάλυσης που περιγράφονται λεπτομερώς στα παραρτήματα ΙΙΙ και IV του κανονισμού αυτού. Δεδομένου ότι οι μέθοδοι αυτές δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, δόθηκε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) να αναπτύξει ισοδύναμα πρότυπα EN που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες μεθόδους.

(7)

Στο πλαίσιο της εντολής M/335 της CEN σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων ανάλυσης για τα λιπάσματα και τα ασβεστούχα ή/και μαγνησιούχα βελτιωτικά εδάφους, αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, 20 πρότυπα EN, τα οποία θα πρέπει να εισαχθούν στο παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003. Μερικά από τα εν λόγω πρότυπα θα αντικαταστήσουν υπάρχουσες μεθόδους ανάλυσης, ενώ άλλα είναι νέα.

(8)

Οι επικυρωμένες μέθοδοι που δημοσιεύονται ως πρότυπα EN περιλαμβάνουν συνήθως μια δοκιμή δακτυλίου (διεργαστηριακή δοκιμή) σκοπός της οποίας είναι να ελεγχθεί η αναπαραγωγιμότητα των αναλυτικών μεθόδων μεταξύ διαφόρων εργαστηρίων. Ωστόσο, η προκαταρκτική αξιολόγηση των μεθόδων που επρόκειτο να περιληφθούν στην εντολή έδειξε ότι μερικές απ’ αυτές χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Στην περίπτωση αυτή κρίθηκε ότι αρκεί μια φραστική αναδιατύπωση και δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η διενέργεια δοκιμής δακτυλίου. Συνεπώς, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των επικυρωμένων προτύπων EN και των μη επικυρωμένων μεθόδων, για να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός των προτύπων EN που έχουν υποβληθεί σε διεργαστηριακή δοκιμή, έτσι ώστε να ενημερωθούν σωστά οι ελεγκτές για τη στατιστική αξιοπιστία των προτύπων EN.

(9)

Για να απλουστευθεί η νομοθεσία και να διευκολυνθεί η μελλοντική αναθεώρησή της, πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρο το κείμενο των προτύπων του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 με παραπομπές στα πρότυπα EN που δημοσιεύονται από την CEN.

(10)

Το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 ορίζει ότι τα εργαστήρια πρέπει να είναι αρμόδια και εγκεκριμένα από κράτος μέλος, όταν πραγματοποιούν αναλύσεις σε δείγματα λιπασμάτων στα πλαίσια επίσημων ελέγχων. Τα εν λόγω εγκεκριμένα εργαστήρια πρέπει να πληρούν τα πρότυπα διαπίστευσης που αναφέρονται στο τμήμα Β του παραρτήματος V. Επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η διαπίστευση απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, το παράρτημα V πρέπει να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων με την παροχή στα κράτη μέλη της δυνατότητας να εγκρίνουν εργαστήρια που είναι αρμόδια να πραγματοποιούν επίσημους ελέγχους, αλλά δεν έχουν ακόμη διαπιστευθεί.

(11)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το παράρτημα Ι τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού.

2)

Το παράρτημα ΙΙΙ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

3)

Το παράρτημα ΙV τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού.

4)

Το παράρτημα V τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα ΙV του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Οκτωβρίου 2009.

Για την Επιτροπή

Günter VERHEUGEN

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 304 της 21.11.2003, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στον πίνακα A.2 προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση 3(α):

Αριθ.

Ονομασία τύπου

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής και τα κύρια συστατικά

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

(επί τοις εκατό κατά βάρος)

Στοιχεία σχετικά με την έκφραση των θρεπτικών συστατικών, άλλες απαιτήσεις

Άλλα στοιχεία σχετικά με την ονομασία τύπου

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που πρέπει να δηλώνεται

Μορφή και διαλυτότητα των θρεπτικών συστατικών

Άλλα κριτήρια

1

2

3

4

5

6

«3(α)

Μερικώς διαλυτοποιημένα φυσικά φωσφορικά με μαγνήσιο

Προϊόν που λαμβάνεται με μερική διαλυτοποίηση φυσικού φωσφορικού με θειικό ή φωσφορικό οξύ με προσθήκη θειικού μαγνησίου ή οξειδίου του μαγνησίου και που περιέχει ως κύρια συστατικά φωσφορικό μονοασβέστιο, φωσφορικό τριασβέστιο, θειικό ασβέστιο και θειικό μαγνήσιο

16 % P2O5

6 % MgO

Φωσφόρος εκφραζόμενος ως P2O5 διαλυτό στα ανόργανα οξέα· τουλάχιστον το 40 % της δηλωμένης περιεκτικότητας σε P2O5 πρέπει να είναι υδατοδιαλυτό

Μέγεθος σωματιδίων:

τουλάχιστον το 90 % να διέρχεται από κόσκινο με άνοιγμα οπών 0,160 mm

τουλάχιστον το 98 % να διέρχεται από κόσκινο με άνοιγμα οπών 0,630 mm

 

Ολικό πεντοξείδιο του φωσφόρου (διαλυτό στα ανόργανα οξέα)

Υδατοδιαλυτό πεντοξείδιο του φωσφόρου

Ολικό οξείδιο του μαγνησίου

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του μαγνησίου»

2)

Στον πίνακα Δ, η καταχώριση 5 αντικαθίσταται από τα εξής:

Αριθ.

Ονομασία τύπου

Στοιχεία σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής και τα κύρια συστατικά

Ελάχιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

(επί τοις εκατό κατά βάρος)

Στοιχεία σχετικά με την έκφραση των θρεπτικών συστατικών

Άλλες απαιτήσεις

Άλλα στοιχεία σχετικά με την ονομασία τύπου

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που πρέπει να δηλώνεται

Μορφή και διαλυτότητα των θρεπτικών συστατικών

Άλλα κριτήρια

1

2

3

4

5

6

«5

Θειικό μαγνήσιο

Προϊόν που περιέχει ως κύριο συστατικό επταένυδρο θειικό μαγνήσιο

15 % MgO

28 % SO3

Όπου προστίθενται θρεπτικά ιχνοστοιχεία, και τα οποία δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφοι 4 και 6:

10 % MgO

17 % SO3

Μαγνήσιο και θείο εκφραζόμενα ως υδατοδιαλυτό οξείδιο του μαγνησίου και υδατοδιαλυτό τριοξείδιο του θείου

Μπορούν να προστεθούν οι συνήθεις εμπορικές ονομασίες

Υδατοδιαλυτό οξείδιο του μαγνησίου

Υδατοδιαλυτό τριοξείδιο του θείου»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το τμήμα 3 του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στη μέθοδο 2, το σημείο 6.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

6.2.   Σωματίδια μικρότερα από 0,5 mm απομακρύνονται με τη βοήθεια του κόσκινου δοκιμής (5.4). Ζυγίζονται περίπου 50 g του δείγματος με ακρίβεια 0,01 g στο ποτήρι ζέσεως (5.2). Προστίθεται αρκετό πετρέλαιο ντίζελ (τμήμα 4), ώστε να καλυφθούν τελείως οι σβώλοι ή οι κόκκοι, και το μείγμα αναδεύεται προσεκτικά, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ύγρανση της επιφάνειας όλων των σβώλων ή κόκκων. Καλύπτεται το ποτήρι ζέσεως με γυάλινη πλάκα ωρολογίου και αφήνεται για μία ώρα στους 25 (± 2) °C.».

2)

Στη μέθοδο 3, το σημείο 4.3.5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

4.3.5.   Φιάλη Drechsel D για την κατακράτηση της περίσσειας του οξέος που πιθανόν να συναποσταχθεί.».

3)

Στη μέθοδο 3, η πρώτη παράγραφος του σημείου 5.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το δείγμα τοποθετείται στη φιάλη αντιδράσεως B. Προστίθενται 100 ml H2SO4 (3.2). Οι σβώλοι ή οι κόκκοι του δείγματος αφήνονται να διαλυθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος επί 10 λεπτά περίπου. Η συσκευή συναρμολογείται σύμφωνα με το σχήμα: ο σωλήνας απορρόφησης (Α) συνδέεται από το ένα άκρο με την πηγή του αζώτου (4.2) μέσω διατάξεως αντεπιστροφής με πίεση 667 έως 800 Pa και, από το άλλο, με το σωλήνα τροφοδότησης που είναι βυθισμένος στη φιάλη αντίδρασης. Κατόπιν τοποθετούνται η στήλη κλασματικής απόσταξης Vigreux (C′) και ο ψυκτήρας (C), ο οποίος τροφοδοτείται με νερό. Ρυθμίζεται η ροή του αζώτου, έτσι ώστε να διέρχεται με μέτρια ταχύτητα από το διάλυμα, το οποίο ακολούθως φέρεται σε θερμοκρασία βρασμού και θερμαίνεται επί δύο λεπτά. Στο τέλος του χρόνου αυτού δεν πρέπει να υπάρχει πλέον αναβρασμός. Αν παρατηρηθεί αναβρασμός, η θέρμανση συνεχίζεται για 30 λεπτά. Το διάλυμα αφήνεται να ψυχθεί επί 20 λεπτά τουλάχιστον υπό ρεύμα αζώτου.».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Το τμήμα Β του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 τροποποιείται ως εξής:

1)

Η μέθοδος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 1

Προετοιμασία του προς ανάλυση δείγματος

EN 1482-2: Λιπάσματα και ασβεστούχα ή/και μαγνησιούχα βελτιωτικά εδάφους — Δειγματοληψία και προετοιμασία δείγματος — Μέρος 2: Προετοιμασία δείγματος.».

2)

Οι μέθοδοι 2 αντικαθίστανται ως εξής:

α)

Η μέθοδος 2.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.1

Προσδιορισμός του αμμωνιακού αζώτου

EN 15475: Λιπάσματα — προσδιορισμός του αμμωνιακού αζώτου.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

β)

Η μέθοδος 2.2.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.2.1

Προσδιορισμός του νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου σύμφωνα με Ulsch

EN 15558: Λιπάσματα — προσδιορισμός του νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου σύμφωνα με Ulsch.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

γ)

Η μέθοδος 2.2.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.2.2

Προσδιορισμός του νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου σύμφωνα με Arnd

EN 15559: Λιπάσματα — προσδιορισμός του νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου σύμφωνα με Arnd.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

δ)

Η μέθοδος 2.2.3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.2.3

Προσδιορισμός του νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου σύμφωνα με Devarda

EN 15476: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου σύμφωνα με Devarda.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

ε)

Η μέθοδος 2.3.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.3.1

Προσδιορισμός του ολικού αζώτου στο απαλλαγμένο από νιτρικά ασβεστοκυαναμίδιο

EN 15560: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του ολικού αζώτου στο απαλλαγμένο από νιτρικά ασβεστοκυαναμίδιο.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

στ)

Η μέθοδος 2.3.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.3.2

Προσδιορισμός του ολικού αζώτου σε ασβεστοκυαναμίδιο που περιέχει νιτρικά

EN 15561: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του ολικού αζώτου σε ασβεστοκυαναμίδιο που περιέχει νιτρικά.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

ζ)

Η μέθοδος 2.3.3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.3.3

Προσδιορισμός του ολικού αζώτου στην ουρία

EN 15478: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του ολικού αζώτου στην ουρία.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

η)

Η μέθοδος 2.4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.4

Προσδιορισμός αζώτου κυαναμιδίου

EN 15562: Λιπάσματα — Προσδιορισμός αζώτου κυαναμιδίου.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

θ)

Η μέθοδος 2.5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.5

Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός διουρίας στην ουρία

EN 15479: Λιπάσματα — Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός διουρίας στην ουρία.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

ι)

Η μέθοδος 2.6.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 2.6.1

Προσδιορισμός διαφορετικών μορφών αζώτου στο ίδιο δείγμα λιπάσματος που περιέχει άζωτο ως νιτρικό, αμμωνιακό, ουρία και άζωτο κυαναμιδίου

EN 15604: Λιπάσματα — Προσδιορισμός διαφορετικών μορφών αζώτου στο ίδιο δείγμα που περιέχει άζωτο ως νιτρικό, αμμωνιακό, ουρία και άζωτο κυαναμιδίου.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

3)

Η μέθοδος 4.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Μέθοδος 4.1

Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε υδατοδιαλυτό κάλιο

EN 15477: Λιπάσματα — Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε υδατοδιαλυτό κάλιο.

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».

4)

Προστίθενται οι ακόλουθες μέθοδοι:

«Μέθοδοι 11

Χηλικά αντιδραστήρια

Μέθοδος 11.1

Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικού συμπλόκου και του κλάσματος των θρεπτικών ιχνοστοιχείων που βρίσκεται υπό μορφή χηλικού συμπλόκου

EN 13366: Λιπάσματα — Επεξεργασία με κατιoνανταλλακτική ρητίνη για τον προσδιορισμό περιεκτικότητας σε ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικού συμπλόκου και του κλάσματος των ιχνοστοιχείων που βρίσκεται υπό μορφή χηλικού συμπλόκου

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδος 11.2

Προσδιορισμός EDTA, HEDTA και DTPA

EN 13368-1: Λιπάσματα — Προσδιορισμός χηλικών συμπλεκτικών παραγόντων στα λιπάσματα με ιοντική χρωματογραφία — Μέρος 1: EDTA, HEDTA και DTPA

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδος 11.3

Προσδιορισμός χηλικού σιδήρου με ο,ο-EDDHA και o,o-EDDHMA

EN 13368-2: 2007 Λιπάσματα — Προσδιορισμός χηλικών συμπλεκτικών παραγόντων στα λιπάσματα με ιοντική χρωματογραφία. Μέρος 2: Προσδιορισμός χηλικού σιδήρου με ο,ο-EDDHA και o,o-EDDHMA με χρωματογραφία ιοντοζευγών

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδος 11.4

Προσδιορισμός χηλικού σιδήρου με EDDHSA

EN 15451: Λιπάσματα — Προσδιορισμός χηλικών συμπλεκτικών παραγόντων — Προσδιορισμός χηλικού σιδήρου με EDDHSA με χρωματογραφία ιοντοζευγών

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδος 11.5

Προσδιορισμός χηλικού σιδήρου με ο,p-EDDHA

EN 15452: Λιπάσματα — Προσδιορισμός χηλικών συμπλεκτικών παραγόντων — Προσδιορισμός χηλικού σιδήρου με ο,p-EDDHA με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC) αντίστροφης φάσης

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδοι 12

Αναστολείς νιτροποίησης και αναστολείς ουρεάσης

Μέθοδος 12.1

Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε δικυανοδιαμίδιο

EN 15360: Λιπάσματα — Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε δικυανοδιαμίδιο — Μέθοδος υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC)

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδος 12.2

Προσδιορισμός NBPT

EN 15688: Λιπάσματα — Προσδιορισμός του αναστολέα ουρεάσης N-(n-βουτυλο)θειοφωσφορικού τριαμιδίου (NBPT) με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC)

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.

Μέθοδοι 13

Βαρέα μέταλλα

Μέθοδος 13.1

Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε κάδμιο

EN 14888: Λιπάσματα και ασβεστούχα ή/και μαγνησιούχα βελτιωτικά εδάφους — Προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε κάδμιο

Αυτή η μέθοδος ανάλυσης έχει υποβληθεί σε δοκιμή δακτυλίου.».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Το τμήμα Β του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Β.   ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.

1.

Πρότυπο που εφαρμόζεται σε επίπεδο εργαστηρίων:

Εργαστήρια διαπιστευμένα σύμφωνα με το EN ISO/IEC 17025, Γενικές απαιτήσεις για την ικανότητα των εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων, για τουλάχιστον μία από τις μεθόδους των παραρτημάτων ΙΙΙ ή IV.

Έως τις 18 Νοεμβρίου 2014, εργαστήρια που δεν έχουν διαπιστευθεί ακόμη, με την προϋπόθεση ότι το εργαστήριο:

αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει και συνεχίζει τις αναγκαίες διαδικασίες διαπίστευσης σύμφωνα με το EN ISO/IEC 17025 για μία ή περισσότερες από τις μεθόδους των παραρτημάτων ΙΙΙ ή IV, και

παρέχει στην αρμόδια αρχή αποδεικτικά στοιχεία ότι το εργαστήριο συμμετέχει στις διεργαστηριακές δοκιμές με καλά αποτελέσματα.

2.

Πρότυπο που εφαρμόζεται σε επίπεδο φορέων διαπίστευσης:

EN ISO/IEC 17011, Αξιολόγηση της συμμόρφωσης: Γενικές απαιτήσεις για τους φορείς διαπίστευσης οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης.»


Top