Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0616

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 616/2009 της Επιτροπής, της 13ης Ιουλίου 2009 , για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/94/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την έγκριση διαμερισμάτων πουλερικών και διαμερισμάτων άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, και τα συμπληρωματικά προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας στα εν λόγω διαμερίσματα (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 181 της 14.7.2009, p. 16–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; καταργήθηκε από 32021R0620

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/616/oj

    14.7.2009   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 181/16


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 616/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 13ης Ιουλίου 2009

    για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/94/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την έγκριση διαμερισμάτων πουλερικών και διαμερισμάτων άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, και τα συμπληρωματικά προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας στα εν λόγω διαμερίσματα

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την οδηγία 2005/94/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, σχετικά με κοινοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών και την κατάργηση της οδηγίας 92/40/ΕΟΚ (1), και ιδίως το άρθρο 3, το άρθρο 34 παράγραφος 4 και το άρθρο 63 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το 2004, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) εισήγαγε την έννοια της διαίρεσης σε διαμερίσματα στο κεφάλαιο για τη διαίρεση σε ζώνες και την περιφερειοποίηση στο πλαίσιο του οικείου κώδικα για την υγεία των χερσαίων ζώων (2) («ο κώδικας»).

    (2)

    Ο κώδικας περιγράφει στο κεφάλαιο 4.3 τη διαίρεση σε ζώνες και τη διαίρεση σε διαμερίσματα ως «διαδικασίες που εφαρμόζονται από μια χώρα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου με σκοπό τον καθορισμό υποπληθυσμών των ζώων με ιδιαίτερο υγειονομικό καθεστώς εντός της επικράτειάς της για σκοπούς ελέγχου των ασθενειών ή/και διεθνούς εμπορίου». Παρά το γεγονός ότι τα χωροταξικά ζητήματα και η καλή διαχείριση παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή και των δύο εννοιών, η διαίρεση σε ζώνες εφαρμόζεται σε έναν ζωικό υποπληθυσμό που καθορίζεται πρωτίστως σε γεωγραφική βάση (με τη χρήση φυσικών, εθνικών ή νομικών ορίων), ενώ η διαίρεση σε διαμερίσματα εφαρμόζεται σε ένα ζωικό υποπληθυσμό που καθορίζεται πρωτίστως από πρακτικές διαχείρισης και πρακτικές εκτροφής που αφορούν τη βιοασφάλεια.

    (3)

    Επιπλέον, το κεφάλαιο 4.4 για την εφαρμογή της διαίρεσης σε διαμερίσματα παρέχει ένα διαρθρωμένο πλαίσιο για την εφαρμογή και την αναγνώριση των διαμερισμάτων εντός των χωρών. Ένα διαμέρισμα μπορεί να συγκροτείται από πολλές εκμεταλλεύσεις και μπορεί να λάβει έγκριση για μία ή περισσότερες προσδιορισμένες ασθένειες ζώων, βάσει λεπτομερούς και τεκμηριωμένου σχεδίου βιοασφάλειας που εκπονήθηκε και εφαρμόζεται για την/τις εν λόγω ασθένεια(-ες). Η αρχική έγκριση ενός διαμερίσματος πρέπει να πραγματοποιείται κατά προτίμηση σε χώρα, έδαφος η ζώνη όπου δεν έχει εντοπιστεί η ασθένεια, προτού εκδηλωθεί εστία της συγκεκριμένης ασθένειας ή των ασθενειών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση εξαιρετικά μεταδοτικών ασθενειών, όπως η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών. Στην περίπτωση εστίας, η διαίρεση σε διαμερίσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών.

    (4)

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών όσον αφορά μια νέα στρατηγική σχετικά με την υγεία των ζώων για την Ευρωπαϊκή Ένωση (2007–2013), σύμφωνα με την οποία «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία» (3) («η νέα στρατηγική για την υγεία των ζώων») παρέχει καθοδήγηση για την ανάπτυξη πολιτικής για την υγεία των ζώων για την περίοδο μεταξύ 2007 και 2013. Η νέα στρατηγική για την υγεία των ζώων στοχεύει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα προφύλαξης, στην επιτήρηση των ασθενειών, στους σχετικούς ελέγχους και την έρευνα, ώστε να μειωθεί ο επιπολασμός των ασθενειών των ζώων και να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των εστιών όταν αυτές εμφανίζονται.

    (5)

    Η βιοασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την υγεία των ζώων. Επιπλέον, η διαίρεση σε διαμερίσματα ενθαρρύνει τους αγρότες στην Κοινότητα να εφαρμόσουν μέτρα βιοασφάλειας καθώς η διαίρεση σε διαμερίσματα θα διευκολύνει τις ασφαλείς εμπορικές συναλλαγές και, κατά συνέπεια, θα παράσχει σαφή πλεονεκτήματα στους αγρότες με παράλληλη πρόληψη των ασθενειών των ζώων.

    (6)

    Από αυτή την άποψη, ο παρών κανονισμός πρέπει να θεσπίσει κανόνες για την έγκριση, την αναστολή και την ανάκληση των αδειών των διαμερισμάτων σε ό,τι αφορά τη γρίπη των πτηνών. Οι εν λόγω κανόνες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κώδικα, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η συνεκτική προσέγγιση στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το ιδιαίτερο υγειονομικό καθεστώς των εγκεκριμένων διαμερισμάτων.

    (7)

    Η οδηγία 2005/94/ΕΚ θεσπίζει ορισμένα προληπτικά μέτρα που αφορούν την επιτήρηση και την έγκαιρη ανίχνευση της γρίπης των πτηνών και τα ελάχιστα μέτρα ελέγχου και τους περιορισμούς των μετακινήσεων που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας της εν λόγω ασθένειας σε πουλερικά ή σε άλλα πτηνά αιχμαλωσίας. Ορισμένα από τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν σε διαμερίσματα πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία, όπως ορίζεται στην εν λόγω οδηγία.

    (8)

    Η οδηγία 2005/94/ΕΚ περιλαμβάνει ορισμό των διαμερισμάτων πουλερικών και διαμερισμάτων άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία και επίσης προβλέπει ότι μπορούν να εφαρμοστούν τα συμπληρωματικά μέτρα βιοασφάλειας στα εν λόγω διαμερίσματα με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.

    (9)

    Η οδηγία 2005/94/ΕΚ προβλέπει ότι τα κράτη μέλη εκπονούν προγράμματα επιτήρησης προκειμένου να ανιχνευθεί ο επιπολασμός των λοιμώξεων με ιό της γρίπης των πτηνών υποτύπων H5 και H7 σε διαφορετικά είδη πουλερικών. Για τον εν λόγω σκοπό, εγκρίνονται ετησίως υποχρεωτικά προγράμματα επιτήρησης για τη γρίπη των πτηνών στα κράτη μέλη. Η έγκριση των διαμερισμάτων σε κράτος μέλος πρέπει συνεπώς να υπόκειται στην έγκριση του εθνικού προγράμματος επιτήρησης του εν λόγω κράτους μέλους.

    (10)

    Η απόφαση 2006/437/ΕΚ της Επιτροπής, της 4ης Αυγούστου 2006, για την έγκριση διαγνωστικού εγχειριδίου για τη γρίπη των πτηνών όπως προβλέπεται στην οδηγία 2005/94/ΕΚ του Συμβουλίου (4) ορίζει διαγνωστικές μεθόδους, μεθόδους δειγματοληψίας και κριτήρια για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμών για την επιβεβαίωση εστίας γρίπης των πτηνών. Για λόγους συνέπειας της κοινοτικής νομοθεσίας στον εν λόγω κλάδο, πρέπει να τηρούνται αυτές οι διαδικασίες και μέθοδοι στο πλαίσιο ενός διαμερίσματος.

    (11)

    Με σκοπό τη διευκόλυνση της εφαρμογής των διαδικασιών με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των κρατών μελών, και προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η κατανόηση, είναι σημαντικό να διατίθενται οι πληροφορίες για τα εγκεκριμένα διαμερίσματα και για τη χορήγηση, αναστολή ή ανάκληση της έγκρισης με τον αποτελεσματικότερο τρόπο σε ολόκληρη την Κοινότητα. Συνεπώς τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ενημερωτικές σελίδες με τις εν λόγω πληροφορίες στο Διαδίκτυο και ο ιστότοπος της Επιτροπής πρέπει να περιλαμβάνει συνδέσεις με τις εν λόγω ιστοσελίδες.

    (12)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την έγκριση στα κράτη μέλη διαμερισμάτων πουλερικών και διαμερισμάτων άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία, σε ό,τι αφορά τη γρίπη των πτηνών («διαμερίσματα») και προβλέπει πρόσθετα προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας προς εφαρμογή στα εν λόγω διαμερίσματα ώστε να του χορηγηθεί ιδιαίτερο υγειονομικό καθεστώς σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)   «σχέδιο βιοασφάλειας»: όλα τα μέτρα βιοασφάλειας που εφαρμόζονται σε επίπεδο εκμετάλλευσης·

    2)   »κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας«:

    α)

    οι κοινοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία ενός διαμερίσματος· και

    β)

    τα γενικά μέτρα βιοασφάλειας που εφαρμόζονται σε όλες τις εκμεταλλεύσεις που συγκροτούν το διαμέρισμα σύμφωνα με τα σχέδια βιοασφάλειάς τους·

    3)   «διαχειριστής διαμερίσματος»: το άτομο που είναι επίσημα αρμόδιο για το διαμέρισμα, ιδίως σε σχέση με τα άρθρα 3, 4 και 5, και του οποίου τα καθήκοντά περιλαμβάνουν:

    4)   »εκμετάλλευση εξόδου«: εκμετάλλευση από την οποία πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία ή οι μιας ημέρας νεοσσοί τους ή αυγά προς επώαση ή επιτραπέζια αυγά («προϊόντα») προορίζονται να μετακινηθούν εκτός του διαμερίσματος·

    5)   «προμηθεύτρια εκμετάλλευση»: εκμετάλλευση της οποίας τα προϊόντα προορίζονται για εκμετάλλευση εξόδου ή οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση εντός ενός διαμερίσματος·

    6)   «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη»: διαχειριστές διαμερισμάτων, επιχειρηματικοί φορείς συμπεριλαμβανομένων των υπεύθυνων επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 3 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), ιδιοκτήτες και κάτοχοι ζώων, παραγωγοί φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλοι κλάδοι παραγωγής που προμηθεύουν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες στο διαμέρισμα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

    ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

    Άρθρο 3

    Αιτήσεις έγκρισης διαμερισμάτων

    1.   Οι εθελοντικές αιτήσεις για την έγκριση των διαμερισμάτων («αιτήσεις») υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή από το διαχειριστή του διαμερίσματος.

    2.   Η αίτηση περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    το όνομα του διαχειριστή του διαμερίσματος, τα τυπικά προσόντα και τη θέση του/της, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση του διαμερίσματος·

    β)

    λεπτομερή περιγραφή του διαμερίσματος, σύμφωνα με το μέρος 1 του παραρτήματος·

    γ)

    περιγραφή του κοινού συστήματος διαχείρισης βιοασφάλειας και των σχεδίων βιοασφάλειας των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα, σύμφωνα με το μέρος 2 του παραρτήματος·

    δ)

    λεπτομερείς πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μέτρα, κριτήρια και τις απαιτήσεις για την επιτήρηση της ασθένειας, ειδικότερα σε θέματα προστασίας και επιτήρησης για τη γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με το μέρος 3 του παραρτήματος.

    Άρθρο 4

    Χορήγηση έγκρισης στα διαμερίσματα

    1.   Η αρχική έγκριση ενός διαμερίσματος χορηγείται μόνον από την αρμόδια αρχή για διαμερίσματα που βρίσκονται σε έδαφος, ή τμήμα εδάφους ενός κράτους μέλους, όπου δεν εφαρμόζονται περιορισμοί σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

    Η αρχική έγκριση ενός διαμερίσματος χορηγείται μόνον σε ένα κράτος μέλος όπου έχει εγκριθεί εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης για την ανίχνευση του επιπολασμού λοιμώξεων με ιό γρίπης των πτηνών των υποτύπων H5 και H7 σε διάφορα είδη πουλερικών.

    2.   Πριν από τη χορήγηση έγκρισης για ένα διαμέρισμα, η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι στο διαμέρισμα:

    α)

    έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη προστασία και επιτήρηση για τη γρίπη των πτηνών για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών πριν από την ημερομηνία εφαρμογής, σύμφωνα με το μέρος 3 του παραρτήματος (που περιλαμβάνει τουλάχιστον μια διαδικασία δοκιμής σύμφωνα με το σημείο 4 του μέρους 3 του παραρτήματος), και δεν έχει ανιχνευθεί γρίπη των πτηνών σε καμία από τις εκμεταλλεύσεις που συγκροτούν διαμέρισμα κατά την εν λόγω περίοδο·

    β)

    κατά περίπτωση, έχουν εκτελεσθεί, σχέδια εμβολιασμού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία·

    γ)

    οι πληροφορίες που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 είναι πλήρεις και ακριβείς·

    δ)

    έχει εφαρμοστεί κοινό σύστημα διαχείρισης βιοασφάλειας, σύμφωνα με το σημείο 1 του μέρους 2 του παραρτήματος, το οποίο έχει αποδειχθεί επαρκές για την εξασφάλιση ιδιαίτερου υγειονομικού καθεστώτος σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών για τον πληθυσμό πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία του διαμερίσματος·

    ε)

    έχει διενεργηθεί επίσημος επιτόπιος έλεγχος με ευνοϊκά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία α) έως δ).

    3.   Το διαμέρισμα έχει μόνο μία ονομασία και λαμβάνει μόνο έναν αριθμό έγκρισης.

    4.   Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι σε συνέχεια της χορήγησης της έγκρισης σε διαμέρισμα, αυτό περιλαμβάνεται αμέσως στον κατάλογο εγκεκριμένων διαμερισμάτων στην ενημερωτική σελίδα στο Διαδίκτυο που προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα και εάν πρόκειται για εκμεταλλεύσεις εξόδου ή προμηθεύτριες εκμεταλλεύσεις («κατάλογος εγκεκριμένων διαμερισμάτων»).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

    ΟΡΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

    Άρθρο 5

    Αρμοδιότητες και καθήκοντα του διαχειριστή του διαμερίσματος

    Μετά τη χορήγηση έγκρισης ενός διαμερίσματος, ο διαχειριστής του διαμερίσματος προβαίνει στα ακόλουθα:

    1)

    Εποπτεύει και επιτηρεί το διαμέρισμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τις πληροφορίες που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 και τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο παράρτημα. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να είναι επικαιροποιημένες και να διατίθενται στην αρμόδια αρχή κατόπιν σχετικού αιτήματος·

    2)

    εξασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες επιτήρησης των ασθενειών, ειδικότερα η επιτήρηση για τη γρίπη των πτηνών, διενεργούνται σύμφωνα με το κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας και κάθε επιμέρους σχέδιο βιοασφάλειας των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα και ότι:

    α)

    εφαρμόζεται σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση της παρουσίας γρίπης των πτηνών και διενεργούνται δοκιμές δειγματοληψίας και διαγνωστικές δοκιμές σύμφωνα με την απόφαση 2006/437/ΕΚ της Επιτροπής και το μέρος 3 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού·

    β)

    τα σχέδια επιτήρησης όπως προβλέπονται στο σημείο 4 του μέρους 3 του παραρτήματος επικαιροποιούνται στην περίπτωση επισήμανσης αυξημένου κινδύνου εισαγωγής της γρίπης των πτηνών·

    γ)

    όλες οι διαγνωστικές δοκιμές για τη γρίπη των πτηνών διενεργούνται σε εργαστήρια επισήμως εγκεκριμένα για τον εν λόγω σκοπό από την αρμόδια αρχή· οι πληροφορίες για την επιτήρηση και τα αποτελέσματα διατίθενται στην αρμόδια αρχή·

    δ)

    οποιαδήποτε ασαφή ή θετικά αποτελέσματα από την επιτήρηση διαμερίσματος αναφέρονται αμέσως στην αρμόδια αρχή, ώστε τα σχετικά δείγματα να μπορούν να αποσταλούν προς επιβεβαίωση στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς ή στο κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών·

    3)

    εξασφαλίζει ότι κάθε εμβολιασμός διενεργείται σύμφωνα με το κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας και κάθε επιμέρους σχέδιο βιοασφάλειας των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα και ότι τα σχέδια και οι διαδικασίες εμβολιασμού διατίθενται στην αρμόδια αρχή, κατόπιν σχετικού αιτήματος·

    4)

    διοργανώνει τακτικούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς λογιστικούς ελέγχους ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, οι δραστηριότητες επιτήρησης και το σύστημα ιχνηλασιμότητας τίθενται σε αποτελεσματική εφαρμογή στο διαμέρισμα και τηρεί αρχείο με τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που διενεργούνται στο πλαίσιο συστήματος εξασφάλισης ποιότητας, ώστε να διατίθενται στην αρμόδια αρχή κατόπιν σχετικού αιτήματος·

    5)

    ενημερώνει άμεσα την αρμόδια αρχή στην περίπτωση που:

    α)

    το διαμέρισμα δεν συμμορφώνεται πλέον με τις πληροφορίες που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 ή τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο παράρτημα·

    β)

    το κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας ή ένα σχέδιο βιοασφάλειας έχει τροποποιηθεί ή έχει προσαρμοστεί στην επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και στην περίπτωση που μια εκμετάλλευση προστίθεται στο διαμέρισμα ή αποσύρεται από αυτό.

    Άρθρο 6

    Αρμοδιότητες και καθήκοντα της αρμόδιας αρχής

    1.   Η αρμόδια αρχή εξασφαλίζει ότι οι επίσημοι επιτόπιοι έλεγχοι βάσει κινδύνων διενεργούνται στα διαμερίσματα με σκοπό να εξακριβωθεί εάν εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τις πληροφορίες που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 και τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο παράρτημα («έλεγχοι»).

    2.   Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά διαστήματα με βάση:

    α)

    την επιδημιολογική κατάσταση εντός και εκτός του διαμερίσματος, ειδικότερα σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών·

    β)

    τις πληροφορίες που αφορούν τυχόν τροποποιήσεις ή προσαρμογές του κοινού συστήματος διαχείρισης της βιοασφάλειας ή των σχεδίων βιοασφάλειας των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5 στοιχείο β).

    3.   Η αρμόδια αρχή ευθύνεται για οποιαδήποτε πιστοποίηση που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα προέρχονται από εγκεκριμένο διαμέρισμα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΑΝΑΣΤΟΛΗ Ή ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

    Άρθρο 7

    Αναστολή της έγκρισης των διαμερισμάτων

    1.   Εφόσον ο έλεγχος ή οι επιδημιολογικές πληροφορίες σχετικά με το διαμέρισμα επισημάνουν ότι αυτό δεν συμμορφώνεται πλέον με τις πληροφορίες που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 ή με τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο παράρτημα, η αρμόδια αρχή προβαίνει αμέσως σε αναστολή της έγκρισης του σχετικού διαμερίσματος και ο διαχειριστής του διαμερίσματος μεριμνά για τη λήψη άμεσων μέτρων με σκοπό τη διόρθωση της μη συμμόρφωσης.

    2.   Μετά την αναστολή της έγκρισης ενός διαμερίσματος, η αρμόδια αρχή αναστέλλει την ισχύ οποιασδήποτε πιστοποίησης που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα προέρχονται από εγκεκριμένο διαμέρισμα.

    3.   Σε περίπτωση αναστολής της έγκρισης ενός διαμερίσματος, η αρμόδια αρχή δεν αίρει την αναστολή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχουν δρομολογηθεί διορθωτικά μέτρα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αναστολής και ότι έχει πραγματοποιηθεί μεταγενέστερος έλεγχος με ευνοϊκά αποτελέσματα.

    Άρθρο 8

    Ανάκληση της έγκρισης των διαμερισμάτων

    1.   Η αρμόδια αρχή ανακαλεί την έγκριση διαμερίσματος όταν, σε συνέχεια αναστολής της έγκρισης του διαμερίσματος σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1, ο μεταγενέστερος έλεγχος σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 επισημάνει ότι:

    α)

    το διαμέρισμα εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τις πληροφορίες που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 ή με τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο παράρτημα· ή

    β)

    έχει ανιχνευθεί εστία της γρίπης των πτηνών στο διαμέρισμα.

    2.   Μετά την ανάκληση της έγκρισης ενός διαμερίσματος, η αρμόδια αρχή:

    α)

    αίρει την ισχύ οποιασδήποτε πιστοποίησης σύμφωνα με την οποία βεβαιούται ότι τα προϊόντα προέρχονται από εγκεκριμένο διαμέρισμα·

    β)

    διαγράφει την ονομασία του διαμερίσματος από τον κατάλογο των εγκεκριμένων διαμερισμάτων.

    3.   Μετά τη διαγραφή της ονομασίας ενός διαμερίσματος από τον κατάλογο των εγκεκριμένων διαμερισμάτων, η εγγραφή μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με νέα αίτηση σύμφωνα με το κεφάλαιο II.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 9

    Ενημερωτική σελίδα στο Διαδίκτυο

    1.   Τα κράτη μέλη:

    α)

    καταρτίζουν κατάλογο των εγκεκριμένων διαμερισμάτων με τις πληροφορίες που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 3 και 4·

    β)

    δημιουργούν ενημερωτική σελίδα στο Διαδίκτυο ώστε να διατίθεται ηλεκτρονικά ο κατάλογος των εγκεκριμένων διαμερισμάτων·

    γ)

    κοινοποιούν στην Επιτροπή τη διεύθυνση της ενημερωτικής σελίδας στο Διαδίκτυο·

    δ)

    επικαιροποιούν την ενημερωτική τους σελίδα στο Διαδίκτυο ώστε να περιλαμβάνει άμεσα τυχόν νέες εγκρίσεις ή ανακλήσεις εγκρίσεων των διαμερισμάτων.

    2.   Η Επιτροπή διευκολύνει τα κράτη μέλη να διαθέτουν τις εν λόγω πληροφορίες στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της που περιλαμβάνει τους εθνικούς συνδέσμους των ενημερωτικών σελίδων στο Διαδίκτυο.

    Άρθρο 10

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2009.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2009.

    Για την Επιτροπή

    Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 10 της 14.1.2006, σ. 16.

    (2)  http://www.oie.int/eng/normes/mcode/en_sommaire.htm (Terrestrial Animal Health Code 2008).

    (3)  COM(2007) 539 τελικό.

    (4)  ΕΕ L 237 της 31.8.2006, σ. 1.

    (5)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

    ΜΕΡΟΣ 1

    Περιγραφή του διαμερίσματος σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β)

    Η περιγραφή του διαμερίσματος σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) βασίζεται σε τοπογραφικό(-ους) χάρτη(-ες) του διαμερίσματος με ένδειξη των ορίων του, της ακριβούς τοποθεσίας όλων των δομικών στοιχείων του, συμπεριλαμβανομένων των εκμεταλλεύσεων και των εγκαταστάσεών τους, καθώς και όλων των σχετικών λειτουργικών μονάδων, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης ζωοτροφών και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης άλλων υλικών.

    Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για την παροχή λεπτομερούς περιγραφής του διαμερίσματος και συγκεκριμένα:

    1.

    πληροφορίες για τους διαρθρωτικούς συντελεστές και τη συμβολή τους σε επιδημιολογικό διαχωρισμό μεταξύ των πουλερικών και άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία στο διαμέρισμα και των ζωικών πληθυσμών με διαφορετικό υγειονομικό καθεστώς, οι οποίες περιλαμβάνουν:

    α)

    περιγραφή του είδους της δραστηριότητας και των προϊόντων που παράγονται στο διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής χωρητικότητας των εγκαταστάσεων και του αριθμού των υπαρχόντων πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία·

    β)

    διάγραμμα ροής που παρουσιάζει σαφώς και λεπτομερώς όλες τις δραστηριότητες που εκτελούνται στο διαμέρισμα, και όλες τις αρμοδιότητες, τους ρόλους και τη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων μερών·

    γ)

    περιγραφή των λειτουργικών σχέσεων μεταξύ των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένου ενός διαγράμματος όλων των εγκαταστάσεων με τη μεταξύ τους διασύνδεση·

    δ)

    περιγραφή των μέσων μεταφοράς ζώων και ζωικών προϊόντων, του συνήθους δρομολογίου τους και των χώρων καθαρισμού και στάθμευσης.

    2.

    Πληροφορίες για την επιδημιολογική κατάσταση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών και για τους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων στοιχείων:

    α)

    επιδημιολογικό ιστορικό των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα, και ειδικότερα υγειονομικό τους καθεστώς και τυχόν πληροφορίες για τη γρίπη των πτηνών·

    β)

    μετακινήσεις προς ή από το διαμέρισμα ή εντός αυτού («εισροές, εκροές»), όπως μετακινήσεις ατόμων, προϊόντων, άλλων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης ή άλλων προϊόντων που έρχονται σε επαφή με ζώα, οχήματα μεταφοράς, εξοπλισμό, ζωοτροφές, σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης·

    γ)

    παρουσία άλλων πουλερικών και άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία κοντά στο διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες ή εκτροφεία πάχυνσης, εκτροφεία οικόσιτων πτηνών, αγορές, κέντρα συλλογής, σφαγεία, ζωολογικοί κήποι)·

    δ)

    παράγοντες περιβαλλοντικού κινδύνου όπως πλωτές οδοί, τόποι ανάπαυσης και συνάθροισης των άγριων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών διαδρομών των άγριων πτηνών), παρουσία τρωκτικών, προηγούμενη παρουσία του παράγοντα της γρίπης των πτηνών στο περιβάλλον·

    ε)

    παράγοντες κινδύνου και δυνητικές δίοδοι εισαγωγής και εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στο διαμέρισμα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και/ή τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE)·

    στ)

    το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενημέρωση της αρμόδιας αρχής όσον αφορά τα συμπεράσματα για δυνητικούς παράγοντες κινδύνου και δυνητικές διόδους, όπως αναφέρονται στο στοιχείο ε).

    ΜΕΡΟΣ 2

    Περιγραφή του κοινού συστήματος διαχείρισης της βιοασφάλειας και των σχεδίων βιοασφάλειας, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο γ)

    1.

    Το κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    ορθές πρακτικές υγιεινής των ζώων·

    β)

    ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για όλες τις μετακινήσεις μεταξύ των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα και για όλες τις εισροές και τις εκροές· η λειτουργία του συστήματος ιχνηλασιμότητας θα πρέπει να τεκμηριώνεται συνεχώς και να υπάρχει διαρκής δυνατότητα πρόσβασης της αρμόδιας αρχής·

    γ)

    ένα κοινό σχέδιο ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (σχέδιο HACCP)·

    δ)

    το σχέδιο ή τα σχέδια βιοασφάλειας των εκμεταλλεύσεων που συγκροτούν το διαμέρισμα και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους σύμφωνα με ένα καθορισμένο επίπεδο κινδύνου.

    2.

    Τα σχέδια βιοασφάλειας των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με το κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    ένα τεκμηριωμένο σύστημα εφαρμογής του σχεδίου υγιεινής του προσωπικού, το οποίο καλύπτει μεταξύ άλλων τις γενικές και ειδικές πρακτικές υγιεινής, τη γενική και ειδική κατάρτιση του μόνιμου και του επικουρικού προσωπικού και τη διαδικασία ελέγχου του εν λόγω σχεδίου υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα σύμφωνα με τον οποίο το προσωπικό πρέπει (i) να μην έχει στην προσωπική του κατοχή πουλερικά ή άλλα πτηνά, ούτε (ii) να βρίσκεται σε στενή επαφή με πουλερικά ή άλλα πτηνά, εκτός αυτών του διαμερίσματος για χρονική περίοδο τουλάχιστον 72 ωρών πριν την είσοδο στην εκμετάλλευση· μπορεί να προβλεφθεί συντομότερη χρονική περίοδος σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συντομότερη από 24 ώρες και η διαδικασία περιορισμού του κινδύνου πρέπει να περιγράφεται στο σχέδιο βιοασφάλειας·

    β)

    οι ροές των προϊόντων και του προσωπικού πρέπει να περιγράφονται σε διάγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης και στο οποίο τα επίπεδα βιοασφάλειας επισημαίνονται με χρωματικούς κωδικούς· σε όλα τα σημεία εισόδου κάθε εγκατάστασης οι καθαροί χώροι πρέπει να διαχωρίζονται από τους ακάθαρτους και πρέπει να υπάρχουν εγκαταστάσεις αποδυτηρίων και ντους, κατά περίπτωση·

    γ)

    σχέδιο ρύθμισης των μετακινήσεων κάθε ατόμου που εισέρχεται ή εξέρχεται από την εκμετάλλευση, που θα κάνει διαχωρισμό μεταξύ εξουσιοδοτημένων και μη εξουσιοδοτημένων ατόμων ή επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένης μιας περιγραφής των φυσικών εμποδίων (π.χ. θαμνώδεις φράκτες, περίφραξη ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο που ορίζει σαφώς την περίμετρο των εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης), πινακίδες, κλειδωμένες πύλες και είσοδοι κτιρίων· οι εξωτερικοί επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ελεγκτών ή των επιθεωρητών) πρέπει να μην έχουν έρθει σε επαφή με πουλερικά ή άλλα πτηνά για χρονική περίοδο τουλάχιστον 72 ωρών πριν την είσοδο στην εκμετάλλευση· ενδέχεται να προβλέπεται μεγαλύτερη χρονική περίοδος ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου (π.χ. επισκέπτες προερχόμενοι από ζώνη προστασίας ή επιτήρησης)· ενδέχεται να προβλέπεται συντομότερη χρονική περίοδος για τους επίσημους κτηνιάτρους ή σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης για εξωτερική ειδική παρέμβαση (π.χ. από εμπειρογνώμονα ή κτηνίατρο), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συντομότερη από 24 ώρες και η διαδικασία περιορισμού του κινδύνου πρέπει να περιγράφεται στο σχέδιο βιοασφάλειας·

    δ)

    σχέδιο ρύθμισης και καταγραφής των μετακινήσεων των οχημάτων προς ή από τις εκμεταλλεύσεις ή μεταξύ τους, που καλύπτει μεταξύ άλλων τα ιδιωτικά οχήματα και τα οχήματα μεταφοράς (π.χ. για ζωοτροφές, ζώα ή άλλες παραδόσεις)· πρέπει να διατίθεται μητρώο όλων των μετακινήσεων των οχημάτων·

    ε)

    σύστημα ιχνηλασιμότητας ζώων και προϊόντων, για την ιχνηλάτηση όλων των μετακινήσεων προς ή από τις εκμεταλλεύσεις ή μεταξύ τους (εισροές, εκροές)·

    στ)

    πρωτόκολλο για την πρόληψη της μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης μέσω της προμήθειας, της μεταφοράς, της αποθήκευσης, της παράδοσης και της διάθεσης:

    i)

    υλικών συσκευασίας (όπως η χρήση νέων υλικών συσκευασίας ή υλικών συσκευασίας που έχουν απολυμανθεί)·

    ii)

    υλικών στρωμνής (όπως ο ενδεικνυόμενος χρόνος αποθηκευτικής καραντίνας ή η απολύμανση των υλικών στρωμνής)·

    iii)

    εξοπλισμού χορήγησης ζωοτροφών (όπως η χρήση κλειστών συστημάτων χορήγησης ζωοτροφών στα ζώα)·

    iv)

    νερού (όπως ένα εσωτερικό σύστημα επεξεργασίας νερού)·

    v)

    ζωικών υποπροϊόντων όπως σφάγια, λίπασμα, ακάθαρτα/ραγισμένα αυγά ή νεκρά στο κέλυφος αυγά·

    ζ)

    σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης της εκμετάλλευσης, του εξοπλισμού της και των χρησιμοποιούμενων υλικών· πρέπει να προβλέπεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τον καθαρισμό και την απολύμανση των οχημάτων·

    η)

    σχέδιο καταπολέμησης των επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των τρωκτικών και άλλων άγριων ζώων, που προβλέπει φυσικά εμπόδια και μέτρα σε περίπτωση ευρημάτων δραστηριότητάς τους·

    θ)

    σχέδιο HACCP για τη γρίπη των πτηνών, που έχει αναπτυχθεί βάσει των επτά σταδίων [δηλαδή ανάλυση κινδύνων, κατάλογος των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCP), κρίσιμα όρια, διαδικασίες επιτήρησης, διορθωτικές ενέργειες, επαλήθευση και καταγραφές], το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

    i)

    δεδομένα για την παραγωγή πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία και άλλα δεδομένα σχετικά με καθορισμένες περιόδους (ιστορικό νοσηρότητας και θνησιμότητας, στοιχεία φαρμάκων που χορηγήθηκαν, πτηνά που γεννήθηκαν, δεδομένα κατανάλωσης ζωοτροφών και νερού)·

    ii)

    πληροφορίες που αφορούν τους κλινικούς ελέγχους και τα σχέδια δειγματοληψίας για ενεργητικές και παθητικές αναλύσεις επιτήρησης και διαγνωστικές αναλύσεις (συχνότητες, μέθοδοι, αποτελέσματα)·

    iii)

    μητρώο επισκεπτών στην εκμετάλλευση, με επαρκή στοιχεία για τον εντοπισμό και την επικοινωνία μαζί τους·

    iv)

    πληροφορίες σχετικά με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του τύπου εμβολίου και της συχνότητας και των ημερομηνιών εμβολιασμού·

    v)

    αναλυτικά μητρώα των διορθωτικών ενεργειών και των σχετικών κρίσιμων σημείων ελέγχου για τα οποία διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση.

    Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν τους κανόνες του σχεδίου HACCP, δηλαδή του εργαλείου διαχείρισης του διαμερίσματος που διασφαλίζει τα μέτρα βιοασφάλειας και τις πρακτικές της διαχείρισης.

    Το σχέδιο HACCP λαμβάνει υπόψη τον κατάλογο των κινδύνων και των διόδων που πρέπει να προσδιορίζονται εκ των προτέρων. Προσαρμόζεται στο επίπεδο κινδύνου και περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου, όπως η συχνότητα δειγματοληψίας.

    3.

    Διορθωτικά μέτρα και επικαιροποίηση

    Στο κοινό σύστημα διαχείρισης της βιοασφάλειας και στα σχέδια βιοασφάλειας πρέπει να διευκρινίζεται πότε μια συγκεκριμένη παράλειψη θεωρείται ελάσσονος σημασίας ή σοβαρή και ποια διορθωτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν.

    Τα σχέδια βιοασφάλειας επικαιροποιούνται σύμφωνα με το επίπεδο κινδύνου, ειδικότερα όταν υπάρχει επίσημη υποψία ή επιβεβαίωση εστίας γρίπης των πτηνών στο κράτος μέλος ή στην περιφέρεια ή στη ζώνη όπου βρίσκεται το διαμέρισμα (π.χ. με την εφαρμογή περιορισμών στις μετακινήσεις οχημάτων, υλικών, ζώων ή/και προσωπικού, ή συμπληρωματικών διαδικασιών απολύμανσης).

    ΜΕΡΟΣ 3

    Συγκεκριμένη προστασία και επιτήρηση για τη γρίπη των πτηνών

    1.

    Πρέπει να προβλέπεται κατάλληλο σύστημα φυσικής απομόνωσης των πτηνών για την πρόληψη της επαφής με άγρια πτηνά και την πρόληψη τυχόν μόλυνσης της ζωοτροφής, του νερού και της στρωμνής. Το περιβάλλον γύρω από τις εκμεταλλεύσεις δεν πρέπει να είναι ελκυστικό για τα άγρια πτηνά.

    2.

    Έλεγχος εισροών και εκροών

    α)

    Το διάγραμμα που αναφέρεται στο μέρος 1 σημείο 1 στοιχείο α) παρουσιάζει τη θέση όλων των ειδών πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία, τα οποία περιλαμβάνουν τα ζώα αναπαραγωγής καθαρής γραμμής, τους πρόγονους τρίτης γενιάς, τους πρόγονους δεύτερης γενιάς, τους γεννήτορες και τα ζώα παραγωγής, καθώς και τα σμήνη, τα εκκολαπτήρια, τους χώρους εκτροφής, ωοτοκίας, δοκιμής και αποθήκευσης και όλους τους χώρους φύλαξης αυγών ή πτηνών. Το διάγραμμα παρουσιάζει τις ροές προϊόντων μεταξύ των εν λόγω θέσεων.

    β)

    Ένα λεπτομερές πρωτόκολλο διέπει τις μετακινήσεις των πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία, των αυγών τους και άλλων σχετικών προϊόντων. Τα πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, τα αυγά τους και τα άλλα σχετικά προϊόντα που εισέρχονται σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση του διαμερίσματος πρέπει να προέρχονται από εκμετάλλευση με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τη γρίπη των πτηνών και/ή να ελέγχονται για να εξασφαλιστεί ότι δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο εισαγωγής της γρίπης των πτηνών.

    γ)

    Τα πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία και τα αυγά προς επώαση που εισέρχονται ή μετακινούνται εντός του διαμερίσματος ταυτοποιούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να ελέγχεται το ιστορικό τους· τα σμήνη ή/και τα αυγά θα ταυτοποιούνται με κατάλληλη τεκμηρίωση.

    δ)

    Στην περίπτωση εγκατάστασης πτηνών διαφόρων ηλικιών, γραπτό πρωτόκολλο θα διέπει την προσθήκη ή την αφαίρεση πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της απολύμανσης των κλωβών παγίδευσης.

    3.

    Το ίδιο διαμέρισμα δεν μπορεί να περιλαμβάνει εκμεταλλεύσεις πουλερικών και εκμεταλλεύσεις άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία. Η ίδια εκμετάλλευση δεν μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά είδη πουλερικών, εκτός από τα εκκολαπτήρια.

    4.

    Στο διαμέρισμα, το σχέδιο επιτήρησης που υπάγεται στην αρμοδιότητα του διαχειριστή του διαμερίσματος περιλαμβάνει συνεχή ενεργό επιτήρηση, διενεργούμενη σε 20 δείγματα αίματος που λαμβάνονται τυχαία από πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, από την ίδια μονάδα παραγωγής για τις ορολογικές δοκιμές για τη γρίπη των πτηνών:

    α)

    τουλάχιστον κάθε έξι μήνες κατά τη διάρκεια της περιόδου παραγωγής, όταν δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία εστία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι μηνών στο έδαφος του κράτους μέλους·

    β)

    τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, όταν έχει επιβεβαιωθεί εστία HPAI σε πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι μηνών στο έδαφος του κράτους μέλους·

    γ)

    όταν το διαμέρισμα εντοπίζεται σε περιοχή που υπόκειται σε περιορισμούς μετακινήσεων λόγω εκδήλωσης εστίας της γρίπης των πτηνών σύμφωνα με κοινοτική νομοθεσία, εντός μιας εβδομάδας μετά την ημερομηνία εκδήλωσης της εστίας και τουλάχιστον κάθε 21 ημέρες· επιπλέον, και με την επιφύλαξη οποιωνδήποτε συγκεκριμένων διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, το σχέδιο επιτήρησης επικαιροποιείται ώστε να περιλάβει την ενισχυμένη κλινική επιτήρηση και την ενεργό ιολογική επιτήρηση, εντός μιας εβδομάδας μετά την ημερομηνία εκδήλωσης της εστίας και τουλάχιστον κάθε 21 ημέρες στη συνέχεια, με βάση:

    i)

    δείγμα 20 επιχρισμάτων τραχείας/στοματοφαρυγγικών επιχρισμάτων και 20 επιχρισμάτων κοπράνων που λαμβάνονται τυχαία από πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία της ίδιας μονάδας παραγωγής· και

    ii)

    δείγματα που λαμβάνονται από πέντε άρρωστα ή νεκρά πτηνά εφόσον υπάρχουν.

    5.

    Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο α) πρέπει να διέπεται από γραπτό πρωτόκολλο που διευκρινίζει τις διαδικασίες αναφοράς. Ειδικότερα, θα καλύπτει τα διάφορα είδη πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία και τη σχετική τους ευπάθεια στη γρίπη των πτηνών, και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    α)

    καθορισμός επιπέδων δραστηριοποίησης, π.χ. θνησιμότητα ίση ή μεγαλύτερη από ένα καθορισμένο όριο, σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση ζωοτροφών ή/και νερού ή/και παραγωγής αυγών, αλλαγές στη συμπεριφορά ή άλλοι σχετικοί δείκτες·

    β)

    περιγραφή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν·

    γ)

    κατάλογο του αρμόδιου προσωπικού που πρέπει να ειδοποιηθεί.


    Top