Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007A0329(02)

    Γνώμη του Συμβουλίου, της 27ης Φεβρουαρίου 2007 , σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Εσθονίας για την περίοδο 2006-2010

    ΕΕ C 72 της 29.3.2007, p. 5–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    29.3.2007   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 72/5


    ΓΝΏΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 27ης Φεβρουαρίου 2007

    σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Εσθονίας για την περίοδο 2006-2010

    (2007/C 72/02)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 3,

    τη σύσταση της Επιτροπής,

    Έπειτα από διαβουλεύσεις με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ:

    (1)

    Στις 27 Φεβρουαρίου 2007 το Συμβούλιο εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Εσθονίας για την περίοδο 2006 έως 2010.

    (2)

    Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα μειωθεί από ανώτατη τιμή 11 % το 2006 σε 8,25 % το 2007 και 7,5 % το χρόνο τα επόμενα έτη. Αξιολογούμενο με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, το σενάριο αυτό φαίνεται να στηρίζεται σε εύλογες αναπτυξιακές παραδοχές. Ωστόσο, η προβλεπόμενη μεσοπρόθεσμη πορεία ομαλής επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε σχέση με τους σημερινούς ρυθμούς που μπορεί να συνεπάγονται υπερθέρμανση, αντιμετωπίζει κινδύνους. Οι προβλέψεις του προγράμματος για τον πληθωρισμό φαίνονται ρεαλιστικές.

    (3)

    Για το 2006, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 2,5 % του ΑΕΠ στις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής το 2006, έναντι στόχου 0,3 % του ΑΕΠ που είχε τεθεί στην προηγούμενη επικαιροποίηση του προγράμματος σύγκλισης. Το πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, που περιλαμβάνεται και στη νέα επικαιροποίηση, προέρχεται από τη μεταφορά του καλύτερου αποτελέσματος σε σχέση με τις προβλέψεις το 2005 και από την ανάπτυξη/έκπληξη το 2006. Οι δαπάνες είναι χαμηλότερες απ' όσο προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

    (4)

    Οι κυριότεροι στόχοι της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής του προγράμματος είναι η διατήρηση τουλάχιστον ισοσκελισμένου αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού. Η δημοσιονομική στρατηγική προβλέπει ότι το ονομαστικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί από 2,5 % του ΑΕΠ το 2006 σε περίπου 1,25 % το 2007-2008 και θα αυξηθεί σε περίπου 1,5 % του ΑΕΠ στη συνέχεια. Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία, δεδομένης της αμελητέας σημασίας των δαπανών για τόκους. Η μείωση του πλεονάσματος το 2007 οφείλεται σε αύξηση του δείκτη δαπανών προς ΑΕΠ ενώ ο δείκτης των εσόδων ακολουθεί πτωτική πορεία. Από το 2008 και μετά, οι συνολικοί δείκτες εσόδων και δαπανών μειώνονται ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζοντας ιδίως τις περικοπές του φόρου εισοδήματος και της συγκράτησης της αύξησης των δαπανών κάτω από τoν ισχυρó ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα εγκαταλείπει την προηγούμενη πρακτική στόχος της οποίας ήταν πάντα μηδενικό αποτέλεσμα για τη γενική κυβέρνηση (στόχος που γενικά ξεπεράστηκε τα τελευταία έτη) και προβλέπει σημαντικό πλεόνασμα για όλη την περίοδο του προγράμματος, κάτι που αποτελεί ένα βήμα επιπλέον στην αντιμετώπιση των κυκλικών συνθηκών της οικονομίας. Σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση, οι στόχοι για το 2007 και τα επόμενα έτη αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω κατά τουλάχιστον 1 εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ στο πλαίσιο ενός πιο ευνοϊκού (και ρεαλιστικού) μακροοικονομικού σεναρίου.

    (5)

    Το διαρθρωτικό αποτέλεσμα (δηλαδή το κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα μη υπολογιζόμενων των έκτακτων και λοιπών προσωρινών μέτρων) όπως υπολογίζεται με βάση την από κοινού συμφωνηθείσα μεθοδολογία προβλέπεται να μειωθεί κατά 1 περίπου εκατοστιαία μονάδα στο 0,5 % του ΑΕΠ το 2007, και να αυξηθεί σε πάνω από 1 % του ΑΕΠ το 2008 και πάνω από το 1,5 % του ΑΕΠ το 2009 και το 2010. Όπως και στις προηγούμενες επικαιροποιήσεις του προγράμματος σύγκλισης, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος (ΜΔΣ) για τη δημοσιονομική θέση που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα είναι διαρθρωτικά ισοσκελισμένο αποτέλεσμα, που προβλέπεται να διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Δεδομένου ότι ο ΜΔΣ είναι απαιτητικότερος από το ελάχιστο ενδεικτικό όριο (που εκτιμάται σε έλλειμμα γύρω στο 2 % του ΑΕΠ) η επίτευξή του θα επιτρέψει την εξασφάλιση περιθωρίου ασφαλείας κατά του κινδύνου εμφάνισης υπερβολικού ελλείμματος. Ο ΜΔΣ βρίσκεται εντός του φάσματος που προβλέπεται για τα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ και του ΜΣΙ ΙΙ στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και στον κώδικα δεοντολογίας και είναι αισθητά απαιτητικότερος σε συνάρτηση με το δείκτη χρέους και τη μέση αύξηση του δυνητικού προϊόντος σε μακροπρόθεσμη βάση.

    (6)

    Οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος κρίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Οι μακροοικονομικές παραδοχές του προγράμματος μπορούν να θεωρηθούν συγκρατημένες για την περίοδο του προγράμματος. Οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα φαίνονται γενικά εύλογες. Ωστόσο, η προβλεπόμενη συγκράτηση της αύξησης των δαπανών θα διευκολυνόταν αν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο σχεδιασμού γινόταν περισσότερο δεσμευτικό.

    (7)

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αξιολόγηση των κινδύνων, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός του προγράμματος θεωρείται επαρκής ώστε να διατηρηθεί ο ΜΔΣ, με μεγάλο περιθώριο, σε όλη την περίοδο του προγράμματος, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Επίσης παρέχει επαρκές περιθώριο ασφάλειας ώστε το έλλειμμα να μην υπερβεί το ανώτατο όριο του 3 % του ΑΕΠ υπό συνθήκες κανονικών μακροοικονομικών διακυμάνσεων καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός του προγράμματος δεν ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, με την έννοια ότι είναι προκυκλικός έναντι της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας το 2007, όταν το διαρθρωτικό αποτέλεσμα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1 % του ΑΕΠ.

    (8)

    Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει σε 3,7 % του ΑΕΠ το 2006, πολύ χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς 60 % του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του δείκτη χρέους κατά ακόμη 2 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

    (9)

    Οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στην Εσθονία είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, με τις σχετικές δαπάνες να προβλέπεται να μειωθούν όσο το ποσοστό του ΑΕΠ τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της σημαντικής μείωσης των δαπανών που αναμένεται μετά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το τρέχον επίπεδο του ακαθάριστου χρέους είναι πολύ χαμηλό στην Εσθονία και η διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά σχέδια που έχουν καταρτιστεί για το σύνολο της περιόδου προγραμματισμού, θα συνέβαλε στη μείωση των κινδύνων για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Συνολικά, εκτιμάται ότι η Εσθονία αντιμετωπίζει χαμηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    (10)

    Το πρόγραμμα σύγκλισης περιλαμβάνει ποιοτική αξιολόγηση του συνολικού αντίκτυπου της έκθεσης για την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2006 στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής. Επιπλέον, παρέχει ορισμένες πληροφορίες για το άμεσο δημοσιονομικό κόστος ή τις εξοικονομήσεις πόρων που συνεπάγονται οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις του προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι δημοσιονομικές προβλέψεις που λαμβάνουν ρητά υπόψη τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά των δράσεων που περιγράφονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα σύγκλισης φαίνεται να είναι συνεκτικά με εκείνα που προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, και τα δύο προγράμματα δίνουν έμφαση σε προσεκτικές δημοσιονομικές πολιτικές ως ζωτικό στοιχείο για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση.

    (11)

    Η δημοσιονομική στρατηγική του προγράμματος είναι γενικά συνεπής με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών όπως παρουσιάζονται στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2005-2008.

    (12)

    Όσον αφορά τις απαιτήσεις περί πληροφορικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα και τα περισσότερα από τα προαιρετικά στοιχεία (2).

    Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση είναι υγιής και η δημοσιονομική στρατηγική αποτελεί καλό παράδειγμα δημοσιονομικών στρατηγικών που ασκούνται με βάση το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Ωστόσο, η προβλεπόμενη εξασθένηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2007 κατά τη διάρκεια ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας συνεπάγεται προκυκλικό προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Εν όψει της παραπάνω αξιολόγησης, η Εσθονία καλείται να επιδιώξει υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2007, σε σχέση με τις προβλέψεις του προγράμματος, ώστε να ενισχύσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να συνεχίσει τη διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος.

    Σύγκριση βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων

     

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    Πραγματικό ΑΕΠ

    (% μεταβολής)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    10,5

    11,0

    8,3

    7,7

    7,6

    7,5

    COM Νοεμβ. 2006

    10,5

    10,9

    9,5

    8,4

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005

    6,5

    6,6

    6,3

    6,3

    6,3

    μ.δ.σ.

    Πληθωρισμός ΕνΔΤΚ

    (%)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    4,1

    4,4

    4,3

    4,4

    3,5

    3,2

    COM Νοεμβ. 2006

    4,1

    4,4

    4,2

    4,6

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005

    3,5

    2,6

    2,6

    2,7

    2,7

    μ.δ.σ.

    Κενό παραγωγής

    (% του δυνητικού ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006  (3)

    0,2

    2,0

    1,2

    0,2

    – 0,3

    – 0,7

    COM Νοεμβ. 2006 (7)

    0,0

    1,2

    0,9

    – 0,6

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005  (3)

    – 0,4

    – 0,6

    – 0,7

    – 0,5

    – 0,1

    μ.δ.σ.

    Αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    2,3

    2,6

    1,2

    1,3

    1,6

    1,5

    COM Νοεμβ. 2006

    2,3

    2,5

    1,6

    1,3

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005

    0,3

    0,1

    0,0

    0,0

    0,0

    μ.δ.σ.

    Πρωτογενές αποτέλεσμα

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    2,5

    2,8

    1,4

    1,4

    1,7

    1,6

    COM Νοεμβ. 2006

    2,5

    2,7

    1,8

    1,5

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005

    0,5

    0,3

    0,2

    0,1

    0,1

    μ.δ.σ.

    Κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006  (3)

    2,2

    2,0

    0,8

    1,2

    1,7

    1,7

    COM Νοεμβ. 2006

    2,3

    2,2

    1,4

    1,5

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005  (3)

    0,4

    0,3

    0,2

    0,1

    0,0

    μ.δ.σ.

    Διαρθρωτικό αποτέλεσμα (4)

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006  (5)

    2,2

    1,4

    0,4

    1,2

    1,7

    1,7

    COM Νοεμβ. 2006 (6)

    2,2

    1,5

    1,0

    1,3

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005

    0,4

    0,3

    0,2

    0,1

    0,0

    μ.δ.σ.

    Ακαθάριστο δημόσιο χρέος

    (% του ΑΕΠ)

    ΠΣ Δεκ. 2006

    4,5

    3,7

    2,6

    2,3

    2,1

    1,9

    COM Νοεμβ. 2006

    4,5

    4,0

    2,7

    2,1

    μ.δ.σ.

    μ.δ.σ.

    ΠΣ Νοεμβ. 2005

    4,6

    4,4

    3,3

    3,0

    2,8

    μ.δ.σ.

    Πρόγραμμα σταθερότητας/σύγκλισης (ΠΣ), φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 (COM), υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής.


    (1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1055/2005 (ΕΕ L 174 της 7.7.2005, σ. 1). Τα έγγραφα που αναφέρονται στο παρόν κείμενο διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

    (2)  Ειδικότερα, δεν έχουν υποβληθεί ορισμένες μεταβλητές για την αγορά εργασίας και στοιχεία για την καθαρή δανειοδότηση/δανειοληψία του ιδιωτικού τομέα.

    (3)  Οι υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

    (4)  Κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα (όπως και στις προηγούμενες γραμμές) πλην εκτάκτων και λοιπών προσωρινών μέτρων.

    (5)  Έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα από το πρόγραμμα (0,6 % του ΑΕΠ το 2006 και 0,4 % το 2007· που μειώνουν το έλλειμμα).

    (6)  Έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 (0,2 % του ΑΕΠ το 2005, 0,6 % του ΑΕΠ το 2006, 0,4 % του ΑΕΠ το 2007 και 0,2 % το 2008· που μειώνουν το έλλειμμα).

    (7)  Βάσει εκτιμώμενης δυνητικής ανάπτυξης 9,1 %, 9,6 %, 9,9 % και 9,9 % αντίστοιχα την περίοδο 2005-2008.

    Πηγή:

    Πρόγραμμα σταθερότητας/σύγκλισης (ΠΣ), φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του 2006 (COM), υπολογισμοί των υπηρεσιών της Επιτροπής.


    Top