Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0726

    2005/726/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2005, περί τροποποίησης της απόφασης 2005/464/ΕΚ για την εφαρμογή προγραμμάτων επιθεώρησης για τη γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά που θα πραγματοποιηθούν στα κράτη μέλη [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 3960]

    ΕΕ L 273 της 19.10.2005, p. 21–24 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 349M της 12.12.2006, p. 456–459 (MT)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/726/oj

    19.10.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 273/21


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 17ης Οκτωβρίου 2005

    περί τροποποίησης της απόφασης 2005/464/ΕΚ για την εφαρμογή προγραμμάτων επιθεώρησης για τη γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά που θα πραγματοποιηθούν στα κράτη μέλη

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 3960]

    (2005/726/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την απόφαση 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 1990, σχετικά με ορισμένες δαπάνες στον κτηνιατρικό τομέα (1), και ιδίως το άρθρο 20,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η απόφαση 90/424/ΕΟΚ προβλέπει κοινοτική χρηματοδότηση για τη λήψη των τεχνικών και επιστημονικών μέτρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της κοινοτικής κτηνιατρικής νομοθεσίας και την εκπαίδευση και την κατάρτιση των κτηνιάτρων.

    (2)

    Η επιστημονική επιτροπή για την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων στην έκθεσή της στις 27 Ιουνίου 2000 συνέστησε να διενεργούνται επιθεωρήσεις στα σμήνη πουλερικών και άγριων πτηνών για τη γρίπη των πτηνών, κυρίως για τον προσδιορισμό του επιπολασμού λοιμώξεων από τους υποτύπους H5 και H7 του ιού της γρίπης των πτηνών.

    (3)

    Η οδηγία του 92/40/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 1992, για τη θέσπιση κοινοτικών μέτρων για την καταπολέμηση της γρίπης των ορνίθων (2) καθορίζει τα κοινοτικά μέτρα ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά. Ωστόσο, δεν προβλέπει τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων για την εν λόγω νόσο σε πουλερικά και άγρια πτηνά.

    (4)

    Η απόφαση 2005/464/ΕΚ, της 21ης Ιουνίου 2005, για την εφαρμογή προγραμμάτων επιθεώρησης για τη γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά που θα πραγματοποιηθούν στα κράτη μέλη (3) προβλέπει την εφαρμογή το 2005 των επιθεωρήσεων για τη γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά στα κράτη μέλη, εφόσον η Επιτροπή εγκρίνει τα προγράμματα των εν λόγω επιθεωρήσεων. Οι επιθεωρήσεις αυτές αναμένεται να ανιχνεύσουν την παρουσία λοιμώξεων στα πουλερικά, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και να συμβάλουν ώστε να γίνουν γνωστές τυχόν απειλές που παρουσιάζουν τα άγρια ζώα για τα ζώα και τους ανθρώπους. Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι, έως τις 30 Ιουνίου 2005, τα κράτη μέλη όφειλαν να υποβάλουν προς έγκριση στην Επιτροπή προγράμματα για την εφαρμογή των εν λόγω επιθεωρήσεων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στο παράρτημα.

    (5)

    Τα κράτη μέλη υπέβαλαν τα προγράμματα έως τις 30 Ιουνίου 2005. Ωστόσο, κατόπιν των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην Ασία και ειδικότερα την παρακολούθηση των αποδημητικών πτηνών, ομάδα εμπειρογνωμόνων, σε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Αυγούστου 2005 και στις 6 Σεπτεμβρίου 2005, κατέληξε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις που υπάρχουν ήδη σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές των ειδών πτηνών από την κεντρική και τη δυτική Ασία, είναι σκόπιμο να βελτιωθεί η παρακολούθηση των άγριων πτηνών και να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα επιθεώρησης που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2005/2006, αυξάνοντας τη δειγματοληψία στα περάσματα των μεταναστευτικών υδρόβιων πτηνών που ενδεχομένως αποτελέσουν κίνδυνο εισαγωγής της ασθένειας.

    (6)

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, τα κράτη μέλη τροποποίησαν τα προγράμματά τους και έχουν κοινοποιήσει τις τροποποιήσεις αυτές στην Επιτροπή προς έγκριση. Προκειμένου τα τροποποιημένα προγράμματα να εγκριθούν και η κοινοτική χρηματοδότηση να αποφασιστεί εγκαίρως, πρέπει να τροποποιηθούν η προθεσμία για την υποβολή των προγραμμάτων, ο κατάλογος των δοκιμών προς χρηματοδότηση και οι όροι που αναφέρονται στο παράρτημα της απόφασης 2005/464/ΕΚ.

    (7)

    Η απόφαση 2005/464/ΕΚ πρέπει, ως εκ τούτου, να τροποποιηθεί ανάλογα.

    (8)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση 2005/464/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 1, η ημερομηνία «30 Ιουνίου 2005» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «13 Σεπτεμβρίου 2005».

    2)

    Στο άρθρο 3, προστίθεται το ακόλουθο σημείο ε):

    «ε)

    :

    δοκιμασία PCR

    :

    10 ευρώ ανά δοκιμασία».

    3)

    Το μέρος Δ στο παράρτημα αντικαθίσταται από το μέρος Δ στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    4)

    Το μέρος ΣΤ προστίθεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2005.

    Για την Επιτροπή

    Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 224 της 18.8.1990, σ. 19· απόφαση όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 325 της 12.12.2003, σ. 31).

    (2)  ΕΕ L 167 της 22.6.1992, σ. 1· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την πράξη προσχώρησης του 2003.

    (3)  ΕΕ L 164 της 24.6.2005, σ. 52.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Το παράρτημα της απόφασης 2005/464/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Το παράρτημα Δ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Δ.   ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ

    Στα κράτη μέλη όπου η παρακολούθηση αφορά επίσης τα άγρια πτηνά, πρέπει να εφαρμόζονται οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές.

    Δ.1.   Σχεδιασμός και διενέργεια της επιθεώρησης

    1)

    Θα είναι αναγκαίες οι διασυνδέσεις με ινστιτούτα διατήρησης/παρατήρησης πτηνών και με σταθμούς κωδωνισμού. Η δειγματοληψία θα διενεργείται κατά περίπτωση από το προσωπικό αυτών των ομάδων/σταθμών ή από κυνηγούς.

    2)

    Η ενεργός παρακολούθηση των ζώντων πτηνών ή των πτηνών θηραμάτων θα έχει ως στόχο:

    α)

    τον πληθυσμό των ειδών άγριων πτηνών που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο που πρέπει να εντοπιστεί, με βάση:

    i)

    την προέλευση και τις μεταναστευτικές διαδρομές·

    ii)

    τους αριθμούς των άγριων πτηνών στην Κοινότητα· και

    iii)

    την πιθανότητα επαφής με οικιακά πουλερικά·

    β)

    να εντοπιστούν οι περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος, με βάση:

    i)

    την ανάμειξη περιοχών με αποδημητικά πτηνά πολλών ειδών και ειδικότερα αυτά που αναφέρονται στο μέρος ΣΤ·

    ii)

    την εγγύτητα στα αγροκτήματα οικιακών πουλερικών· και

    iii)

    τη θέση των μεταναστευτικών περασμάτων.

    Η δειγματοληψία πρέπει να λάβει υπόψη την εποχικότητα των μεταναστευτικών ροών που ενδέχεται να ποικίλλουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και τα είδη των πτηνών που αναφέρονται στο παράρτημα ΣΤ.

    3)

    Η παθητική παρακολούθηση των άγριων πτηνών που έχουν βρεθεί νεκρά θα εστιάσει την εμφάνιση θνησιμότητας από μη φυσιολογικά αίτια ή σημαντικές εστίες της νόσου:

    α)

    στα είδη άγριων πτηνών που αναφέρονται στο μέρος ΣΤ και άλλων άγριων πτηνών που έρχονται σε επαφή μαζί τους· και

    β)

    σε περιοχές όπως αναφέρεται στο σημείο 2 στοιχείο β) σημείο i).

    Η εμφάνιση θνησιμότητας σε διάφορα είδη στην ίδια περιοχή θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    Δ.2.   Διαδικασίες δειγματοληψίας

    1)

    Πρέπει να λαμβάνονται επιχρίσματα κλοάκης για ιολογική εξέταση. Εκτός από τα πτηνά “ενός έτους” το φθινόπωρο, τα είδη ξενιστές με υψηλή ευπάθεια και αυξημένη επαφή με πουλερικά (π.χ. πάπιες Mallard) προσφέρουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας.

    2)

    Για σκοπούς απομόνωσης του ιού και μοριακής ανίχνευσης (PCR), εκτός από επιχρίσματα κλοάκης ή κόπρανα, λαμβάνονται επίσης δείγματα από ιστούς (δηλαδή του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων, του νεφρού και των εντέρων) από άγρια πτηνά που βρέθηκαν νεκρά ή θανατωμένα. Οι μοριακές τεχνικές διεξάγονται μόνο σε εργαστήρια που είναι σε θέση να παρέχουν εγγυήσεις για τη διασφάλιση ποιότητας και χρησιμοποιούν μεθόδους που αναγνωρίζονται από τα ΚΕΑ για τη γρίπη των πτηνών.

    3)

    Λαμβάνονται δείγματα από διάφορα είδη πτηνών που ζουν στην ύπαιθρο. Κύριοι στόχοι της δειγματοληψίας είναι τα νηκτικά και τα ελόβια πτηνά.

    4)

    Λαμβάνονται επιχρίσματα που περιέχουν κόπρανα ή νωπά κόπρανα που έχουν συλλεγεί με προσοχή από άγρια πτηνά τα οποία έχουν παγιδευτεί, έχουν κυνηγηθεί ή έχουν βρεθεί πρόσφατα νεκρά.

    5)

    Είναι δυνατή η ομαδοποίηση έως και πέντε δειγμάτων από το ίδιο είδος που συλλέγονται στην ίδια θέση και την ίδια ώρα. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την αποθήκευση και μεταφορά των δειγμάτων. Εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά εντός 48 ωρών στο εργαστήριο (με μέσο μεταφοράς σε θερμοκρασία 4 °Κελσίου), τα δείγματα πρέπει να αποθηκεύονται και στη συνέχεια να μεταφέρονται μέσα σε ξηρό πάγο σε θερμοκρασία – 70 °Κελσίου.»

    2)

    Προστίθεται το ακόλουθο μέρος ΣΤ:

    «ΣΤ.   ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ (1)

     

    Λατινική ονομασία

    Ονομασία στα ελληνικά

    Ονομασία στα αγγλικά

    1.

    Anser albifrons

    Λευκομέτωπος σφυριχτής

    White-fronted Goose

    2.

    Anser fabalis

    Χωραφόχηνα

    Bean Goose

    3.

    Anas platyrhynchos

    Πρασινοκέφαλη πάπια

    Mallard

    4.

    Anas strepera

    Φλυαρόπαπια

    Gadwal

    5.

    Anas acuta

    Ψαλίδα ή Σουβλόπαπια

    Northern Pintail

    6.

    Anas clypeata

    Χουλιαρόπαπια

    Northern Shoveler

    7.

    Anas penelope

    Σφυριχτήρι

    Eurasian Wigeon

    8.

    Anas crecca

    Κιρκίρι

    Common teal

    9.

    Anas querquedula

    Σαρσέλα

    Garganay

    10.

    Aythya ferina

    Γκισάρι ή Κυνηγόπαπια

    Common Pochard

    11.

    Aythya fuligula

    Μαυροκέφαλη πάπια ή Τσικνόπαπια

    Tufted Duck

    12.

    Vanellus vanellus

    Καλημάνα

    Northern Lapwing

    13.

    Philomachus pugnax

    Μαχητής

    Ruff

    14.

    Larus ribibundus

    Σταχτοκέφαλος γλάρος

    Black-headed Gull

    15.

    Larus canus

    Θυελλόγλαρος

    Common Gull


    (1)  Όλα τα είδη άγριων πτηνών που υπάρχουν στη φύση και εμφανίζονται στην Κοινότητα, περιλαμβανομένων των ειδών που αναφέρονται στον πίνακα του παρόντος μέρους, καλύπτονται από το καθεστώς προστασίας της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας σε κάθε επιθεώρηση για τη γρίπη των πτηνών.»


    Top