EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0790

Απόφαση αριθ. 790/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της νεολαίας

ΕΕ L 138 της 30.4.2004, p. 24–30 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/790(1)/oj

32004D0790

Απόφαση αριθ. 790/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της νεολαίας

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 138 της 30/04/2004 σ. 0024 - 0030


Απόφαση αριθ. 790/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

της 21ης Απριλίου 2004

για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της νεολαίας

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 149 παράγραφος 4,

την πρόταση της Επιτροπής

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [1],

Αφού ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της συνθήκης [2],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η συνθήκη θεσπίζει την ιθαγένεια της Ένωσης και ορίζει ότι η δράση της Κοινότητας στον τομέα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της νεολαίας έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να ευνοεί την ανάπτυξη των ανταλλαγών των νέων, καθώς και ανταλλαγών μεταξύ οργανωτών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων.

(2) Η δήλωση του Λάκεν, που προσαρτάται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, επιβεβαιώνει ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών, και ιδίως των νέων, και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών. Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νέων παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες, να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης, να εκφράζουν τις γνώμες τους και τις αξίες τους και να συμμετέχουν σε ανταλλαγές πέραν των εθνικών συνόρων. Οι οργανώσεις συμβάλλουν συνεπώς στο να προσεγγίσουν οι νέοι πολίτες την Ευρώπη.

(3) Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής με τίτλο "Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία", που δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2001, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων και συνιστά να ενισχυθούν οι οργανώσεις στους κόλπους των οποίων μπορεί να ακουστεί η φωνή τους. Θεωρεί, εξάλλου, ότι η ενημέρωση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. Στο ψήφισμά του σχετικά με τη Λευκή Βίβλο [3], το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει επίσης τον σημαντικό ρόλο των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανώσεων νέων, προκειμένου να βοηθηθούν οι νέοι να συμμετέχουν μακροπρόθεσμα στο δημοκρατικό βίο στην Ευρώπη.

(4) Στη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση [4], η Επιτροπή ζητεί να επιδειχθεί εν γένει ανοικτό πνεύμα και να ζητείται η γνώμη των αντιπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ. Αναγνωρίζει τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων να εκφράζουν τις ανησυχίες των πολιτών.

(5) Το ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στα πλαίσια του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2002, σχετικά με το πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας [5] εγκρίνει τις θεματικές προτεραιότητες όπως προτείνονται στη Λευκή βίβλο για την ευρωπαϊκή νεολαία, και ιδίως τη συμμετοχή και την πληροφόρηση, ιδιαίτερα προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά, και προτείνει μηχανισμούς για την υλοποίηση της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού μέσω διαβούλευσης με τους νέους σε εθνικό επίπεδο βάσει συγκεκριμένων ρυθμίσεων, καθώς και διαβούλευσης με το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(6) Το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας εκπροσωπεί τους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η δράση του είναι απαραίτητη για το συντονισμό και τη διαβίβαση στα ευρωπαϊκά όργανα των απόψεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων και για την ενημέρωση των τελευταίων σχετικά με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις που τις ενδιαφέρουν. Οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νέων προσφέρουν στους νέους δυνατότητες άτυπης και ανεπίσημης μόρφωσης, κατάρτισης και ενημέρωσης. Συνιστούν δίκτυα οργανισμών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στα κράτη μέλη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(7) Οι γραμμές του προϋπολογισμού Α-3 0 2 3 και Α-3 0 2 9 του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2003 και προηγούμενα οικονομικά έτη έχουν σκοπό την υποστήριξη του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας και των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων.

(8) Ο κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [6], εφεξής "δημοσιονομικός κανονισμός", απαιτεί να θεσπισθεί βασική πράξη για την κάλυψη αυτών των υφιστάμενων ενεργειών στήριξης.

(9) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύθηκαν, κατά την έγκριση του δημοσιονομικού κανονισμού, να επιτύχουν ως στόχο την έναρξη ισχύος αυτής της βασικής πράξης από το οικονομικό έτος 2004.

(10) Θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος να επεκταθεί στα προσχωρούντα κράτη, και ει δυνατόν, για ορισμένες ενέργειες, στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένου ότι προέχει να ενισχυθούν οι σχέσεις της διευρυμένης Ένωσης με τους γείτονές της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

(11) Οι ενδεχόμενες μη κοινοτικές συγχρηματοδοτήσεις που θα προέλθουν από πόρους κρατών θα πρέπει να συνάδουν με τα άρθρα 87 και 88 της συνθήκης.

(12) Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται για όλη τη διάρκεια του προγράμματος ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο που αποτελεί την προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού [7], για την αρχή του προϋπολογισμού μέσα στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

(13) Οποιαδήποτε ενίσχυση βάσει της παρούσας απόφασης θα πρέπει να συνάδει απολύτως με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Άρθρο 1

Στόχος και δραστηριότητες του προγράμματος

1. Η παρούσα απόφαση θεσπίζει πρόγραμμα κοινοτικής δράσης για την προώθηση των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της νεολαίας (στο εξής "το πρόγραμμα").

2. Ο γενικός στόχος του παρόντος προγράμματος είναι η υποστήριξη των δραστηριοτήτων των οργανισμών αυτών. Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν είτε το μόνιμο πρόγραμμα εργασίας ενός οργανισμού που επιδιώκει στόχο γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της νεολαίας είτε στόχο που αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εν λόγω τομέα. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να συμβάλλουν ή να είναι σε θέση να συμβάλλουν στην ενεργό συμμετοχή των νεαρών πολιτών στο δημόσιο βίο και την κοινωνία και στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής και των ενεργειών κοινοτικής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας, με την ευρύτερη έννοια. Η συνεργασία με το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας εντάσσεται στον εν λόγω γενικό στόχο στο βαθμό που το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας ασκεί δραστηριότητες εκπροσώπησης και συντονισμού των μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων και διαβιβάζει πληροφορίες για τη νεολαία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

3. Το παρόν πρόγραμμα εφαρμόζεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Άρθρο 2

Πρόσβαση στο πρόγραμμα

Για να είναι επιλέξιμος για επιχορήγηση, ένας οργανισμός πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του παραρτήματος και να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α) οι δραστηριότητές του πρέπει να συνάδουν με τις αρχές της κοινοτικής δράσης στον τομέα της νεολαίας και να λαμβάνουν υπόψη τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο παράρτημα·

β) πρέπει να έχει συσταθεί νομικά για περισσότερο από ένα έτος·

γ) πρέπει να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνος ή με τη μορφή διαφόρων συντονισμένων ενώσεων, και η δομή και οι δραστηριοτητές του πρέπει να έχουν εμβέλεια που να μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ένωση ή να καλύπτει τουλάχιστον οκτώ από τις χώρες που αναφέρονται στο άρθρο 3, μεταξύ των οποίων και τα κράτη μέλη.

Άρθρο 3

Συμμετοχή τρίτων χωρών

1. Οι ενέργειες του παρόντος προγράμματος μπορούν να είναι ανοιχτές στη συμμετοχή οργανισμών εγκατεστημένων:

α) σε προσχωρούντα κράτη που υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης στις 16 Απριλίου 2003·

β) σε χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ, σύμφωνα με τους όρους που προσδιορίζονται στη συμφωνία για τον ΕΟΧ·

γ) στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, με όρους συμμετοχής που θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους και τις αποφάσεις των σχετικών συμβουλίων σύνδεσης·

δ) στην Τουρκία, με όρους συμμετοχής που θα καθοριστούν σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, της 26ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με τις γενικές αρχές της συμμετοχής της Τουρκικής Δημοκρατίας σε κοινοτικά προγράμματα [8].

2. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή σε οργανισμούς με έδρα στις χώρες των Βαλκανίων οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης [9], και σε ορισμένες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών σύμφωνα με τους όρους και τις διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις χώρες αυτές [10].

Άρθρο 4

Επιλογή δικαιούχων

Το πρόγραμμα καλύπτει δύο ομάδες δικαιούχων:

α) ομάδα 1: Άμεση παροχή επιχορήγησης λειτουργίας στους δικαιούχους που αναφέρονται στο σημείο 2 του παραρτήματος·

β) ομάδα 2: Παροχή επιχορήγησης λειτουργίας σύμφωνα με τα γενικά κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα, μέσω πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για μόνιμες δραστηριότητες οργανισμού που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της νεολαίας.

Άρθρο 5

Παροχή της επιχορήγησης

Οι επιχορηγήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο των διαφόρων ενεργειών του προγράμματος πρέπει να συνάδουν με τις διατάξεις που καθορίζονται στο αντίστοιχο μέρος του παραρτήματος.

Άρθρο 6

Δημοσιονομικές διατάξεις

1. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την εκτέλεση του παρόντος προγράμματος για την περίοδο που προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 καθορίζεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ.

2. Η αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή εγκρίνει τις ετήσιες πιστώσεις εντός των ορίων των δημοσιονομικών προοπτικών.

Άρθρο 7

Εφαρμογή

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος και ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη σχετικά με αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος.

Άρθρο 8

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Η έκθεση αυτή βασίζεται κυρίως στην εξωτερική έκθεση αξιολόγησης που πρέπει να είναι διαθέσιμη το αργότερο έως τα τέλη του 2006 και η οποία θα εκτιμά τουλάχιστον τη γενικότερη καταλληλότητα και συνοχή του προγράμματος, την αποτελεσματικότητα της εκτέλεσής του (προετοιμασία, επιλογή, εφαρμογή ενεργειών), καθώς και τη συνολική και επιμέρους αποτελεσματικότητα των διαφόρων ενεργειών σε ό, τι αφορά την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρασβούργο, 21 Απριλίου 2004.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. Cox

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. Roche

[1] ΕΕ C 10 της 14.1.2004, σ. 18.

[2] Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Νοεμβρίου 2003 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα)· κοινή θέση του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2003 (ΕΕ C 72 Ε της 23.3.2004, σ. 10) και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Μαρτίου 2004 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα). Απόφαση του Συμβουλίου της 30ής Μαρτίου 2004.

[3] ΕΕ C 180 Ε της 31.7.2003, σ. 145.

[4] ΕΕ C 287 της 12.10.2001, σ. 1.

[5] ΕΕ C 168 της 13.7.2002, σ. 2.

[6] ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

[7] ΕΕ C 172 της 18.6.1999, σ. 1· συμφωνία όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2003/429/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 147 της 14.6.2003, σ. 25).

[8] ΕΕ L 61 της 2. 3. 2002, σ. 29.

[9] Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αλβανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία.

[10] Λευκορωσία, Μολδαβία, Ρωσική Ομοσπονδία και Ουκρανία.

--------------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο γενικός στόχος του άρθρου 1 είναι η ενίσχυση της κοινοτικής δράσης στον τομέα της νεολαίας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας με τη στήριξη των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Οι κύριες δραστηριότητες των ανωτέρω οργανώσεων νέων που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα της κοινοτικής δράσης είναι οι ακόλουθες:

- εκπροσώπηση των απόψεων και συμφερόντων των νέων σε όλες τους τις εκφάνσεις σε κοινοτικό επίπεδο,

- ανταλλαγές νέων και υπηρεσίες εθελοντικής εργασίας,

- προγράμματα ανεπίσημης και άτυπης μάθησης και προγράμματα εργασίας,

- προώθηση διαπολιτισμικής μάθησης και κατανόησης,

- συζήτηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις πολιτικές της ΕΕ ή τις πολιτικές για τη νεολαία,

- διάδοση πληροφοριών σχετικά με την κοινοτική δράση,

- ενέργειες υπέρ της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των νεαρών πολιτών.

Οι κύριες δραστηριότητες που υλοποιούνται από το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας είναι οι ακόλουθες:

- εκπροσώπηση των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

- συντονισμός των θέσεων των μελών του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν τη νεολαία στα ευρωπαϊκά όργανα,

- διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στα εθνικά συμβούλια νεολαίας και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις νέων,

- προώθηση και προετοιμασία της συμμετοχής των νέων στο δημοκρατικό βίο,

- συμβολή στο νέο πλαίσιο συνεργασίας που αποφασίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της νεολαίας,

- συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικών για τη νεολαία, στην εργασία των νέων, στις δυνατότητες εκπαίδευσης, καθώς και στη διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν τους νέους, και στην ανάπτυξη αντιπροσωπευτικών δομών για τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη,

- προώθηση συζητήσεων και προβληματισμού σχετικών με τη νεολαία στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου και με τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των νέων.

2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τους οργανισμούς που είναι επιλέξιμοι για κοινοτική χρηματοδότηση βάσει του προγράμματος εμπίπτουν σε ένα από τα ακόλουθα μέρη:

Μέρος 1: Στήριξη για το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας

Οι επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέρους του προγράμματος μπορούν να χορηγούνται για να υποστηριχθούν μόνιμες δραστηριότητες του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας, οργανισμού που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, του οποίου τα μέλη είναι εθνικά συμβούλια νεολαίας και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νέων, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:

- ανεξαρτησία του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας στην επιλογή των μελών του, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση των διαφόρων τύπων οργανώσεων νεολαίας,

- αυτονομία του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας στον λεπτομερή ορισμό των δραστηριοτήτων του σύμφωνα με το σημείο 1.2,

- όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας των οργανισμών νέων που δεν είναι μέλη του και των νέων που δεν ανήκουν σε οργανώσεις,

- ενεργός συνεισφορά του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας στις πολιτικές διαδικασίες που αφορούν τους νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως με το να απαντά στα αιτήματα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όταν προβαίνουν σε διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών, και με το να επεξηγεί στα μέλη του τις θέσεις που υιοθετούν τα εν λόγω θεσμικά όργανα,

- γεωγραφική προέλευση των μελών που να καλύπτει τις χώρες του άρθρου 3.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας στο πλαίσιο του μέρους 1 περιλαμβάνουν το λειτουργικό κόστος και τις δαπάνες διεξαγωγής των δράσεών του.

Η επιχορήγηση που παρέχεται στο ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας δεν χρηματοδοτεί όλες τις επιλέξιμες δαπάνες του οργανισμού κατά το ημερολογιακό έτος για το οποίο χορηγείται. Τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού του πρέπει να συγχρηματοδοτείται από μη κοινοτικές πηγές. Αυτή η συγχρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται εν μέρει ή εν όλω σε είδος, υπό την προϋπόθεση ότι η εκτιμώμενη αξία της συνεισφοράς δεν υπερβαίνει το πραγματικό κόστος που αιτιολογείται από παραστατικά ή το κόστος που είναι γενικά αποδεκτό στην εν λόγω αγορά.

Σύμφωνα με το άρθρο 113 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, η αρχή της βαθμιαίας μείωσης δεν εφαρμόζεται σε επιχορηγήσεις λειτουργίας προς το ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας, καθώς πρόκειται για οργανισμό που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Δεδομένης της ανάγκης να διασφαλιστεί η συνέχεια του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας, λαμβάνεται υπόψη, κατά τη χορήγηση των πόρων που προγράμματος, η ακόλουθη κατευθυντήρια γραμμή: οι πόροι που διατίθενται βάσει του μέρους 1 δεν υπολείπονται των 2000000 ευρώ.

Επιχορηγήσεις μπορούν να παρέχονται στο ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας κατόπιν παραλαβής ενδεδειγμένου προγράμματος εργασίας και προϋπολογισμού. Οι επιχορηγήσεις μπορούν να παρέχονται σε ετήσια βάση, στα πλαίσια συμφωνίας-πλαισίου με την Επιτροπή.

Μέρος 2: Στήριξη για μόνιμες δραστηριότητες οργανισμών που επιδιώκουν στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της νεολαίας ή στόχο που αποτελεί τμήμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εν λόγω τομέα.

Επιχορηγήσεις μπορούν να παρέχονται βάσει του παρόντος μέρους για τη στήριξη των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών των προαναφερομένων οργανισμών. Μπορούν να αφορούν:

α) οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσει τις δραστηριότητές του αποκλειστικά υπέρ των νέων, ή οργανισμό μεγαλύτερης εμβέλειας που αναπτύσσει μέρος των δραστηριοτήτων του αποκλειστικά υπέρ των νέων· και στις δύο περιπτώσεις, ο οργανισμός πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται προς όφελός τους·

β) ευρωπαϊκό δίκτυο που εκπροσωπεί οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται υπέρ των νέων και προβλέπουν τη συμμετοχή των νέων στις δραστηριότητές τους.

Μπορεί να παρέχεται ετήσια επιχορήγηση λειτουργίας για την υποστήριξη της υλοποίησης του μόνιμου προγράμματος εργασίας τέτοιων οργανισμών.

Στο πλαίσιο του μέρους 2, οι μόνες δαπάνες που μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό της επιχορήγησης λειτουργίας είναι οι αναγκαίες για την κατάλληλη διεξαγωγή των κανονικών δραστηριοτήτων του επιλεγμένου οργανισμού, ιδίως οι δαπάνες προσωπικού, οι γενικές δαπάνες (ενοίκια, κοινόχρηστα, εξοπλισμός, αναλώσιμα γραφείου, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομικές δαπάνες κ.λπ.), οι δαπάνες εσωτερικών συνεδριάσεων, δημοσιεύσεων, ενημέρωσης και διάδοσης.

Η επιχορήγηση λειτουργίας που παρέχεται στο πλαίσιο του μέρους 2 δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών του οργανισμού για το έτος για το οποίο παρέχεται. Τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού των οργανισμών που καλύπτονται από το μέρος αυτό πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί από μη κοινοτικές πηγές. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης καθορίζεται κάθε χρόνο στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Η συγχρηματοδότηση αυτή μπορεί εν μέρει ή εν όλω να παρέχεται σε είδος, υπό την προϋπόθεση ότι η εκτιμώμενη αξία της συνεισφοράς δεν υπερβαίνει το πραγματικό κόστος που αιτιολογείται από παραστατικά ή το κόστος που είναι γενικά αποδεκτό στην εν λόγω αγορά.

Σύμφωνα με το άρθρο 113 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, οι επιχορηγήσεις λειτουργίας έχουν, σε περίπτωση ανανέωσης, φθίνοντα χαρακτήρα. Η μείωση αυτή εφαρμόζεται από το τρίτο έτος και μετά και ορίζεται σε 2,5 % ετησίως. Για να τηρηθεί αυτός ο κανόνας, ο οποίος εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του προαναφερόμενου κανόνα συγχρηματοδότησης, το ποσοστό της κοινοτικής συγχρηματοδότησης το αντίστοιχο προς την επιχορήγηση που παρασχέθηκε για δεδομένο οικονομικό έτος είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστιαίες μονάδες κατώτερο του ποσοστού κοινοτικής συγχρηματοδότησης που αντιστοιχεί προς την επιχορήγηση η οποία παρασχέθηκε για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Οι οργανισμοί που λαμβάνουν επιχορήγηση λειτουργίας στο πλαίσιο του μέρους 2 επιλέγονται με βάση προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Για την περίοδο του προγράμματος είναι δυνατόν να συνάπτονται συμφωνίες πλαίσια εταιρικής σχέσης με τους οργανισμούς που επιλέγονται με αυτό τον τρόπο. Οι ειδικές επιχορηγήσεις που βασίζονται στις εν λόγω συμφωνίες πλαίσια χορηγούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές.

Ωστόσο, οι συμφωνίες πλαίσια δεν αποκλείουν ετήσιες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την επιλογή επιπλέον δικαιούχων.

Μεταβατικές διατάξεις

Για τις επιδοτήσεις που χορηγούνται το 2004, η περίοδος επιλεξιμότητας των δαπανών μπορεί να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2004, υπό τον όρο ότι οι δαπάνες δεν είναι προγενέστερες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης χορήγησης επιδότησης ούτε από την ημερομηνία έναρξης του οικονομικού έτους του δικαιούχου.

Το 2004, στην περίπτωση των δικαιούχων των οποίων το οικονομικό έτος αρχίζει πριν από την 1η Μαρτίου, παρέχεται δυνατότητα παρέκκλισης από την υποχρέωση να έχει υπογραφεί η συμφωνία επιδότησης εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών από την έναρξη του οικονομικού έτους του δικαιούχου, σύμφωνα με το άρθρο 112, παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία επιδότησης θα πρέπει να έχει υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004.

3. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αξιολογούνται με βάση:

- τη συνάφειά τους με τους στόχους του προγράμματος,

- την ποιότητα των σχεδιαζομένων δραστηριοτήτων,

- το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να έχουν στους νέους,

- τη γεωγραφική εμβέλεια των πραγματοποιούμενων δραστηριοτήτων,

- τη συμμετοχή των νέων στις δομές των οργανισμών για τους οποίους πρόκειται.

Η Επιτροπή παρέχει στους αιτούντες τη δυνατότητα διόρθωσης τυπικών λαθών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησής τους.

4. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Κάθε δικαιούχος επιχορήγησης παρασχεθείσας στο πλαίσιο οποιασδήποτε δράσης του παρόντος προγράμματος υποδεικνύει, σε περίοπτο θέση, όπως σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο ή σε ετήσια έκθεση, ότι έχει λάβει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με βάση την ανάλυση κόστους/οφέλους, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αναθέσει το σύνολο ή τμήμα των καθηκόντων της διαχείρισης του προγράμματος σε έναν εκτελεστικό οργανισμό, βάσει του άρθρου 55 του δημοσιονομικού κανονισμού. Μπορεί επίσης να προσφύγει σε εμπειρογνώμονες και να προβεί σε κάθε άλλη δαπάνη για τεχνική και διοικητική βοήθεια, μη συνεπαγόμενη την άσκηση δημόσιας εξουσίας, στο πλαίσιο εξωτερικής ανάθεσης με ειδικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει μελέτες και να οργανώσει συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων κατάλληλες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του προγράμματος και να αναλάβει ενέργειες ενημέρωσης, δημοσίευσης και διάδοσης που συνδέονται άμεσα με την επίτευξη του στόχου του προγράμματος.

6. ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Ο δικαιούχος επιχορήγησης λειτουργίας φυλάσσει στη διάθεση της Επιτροπής, για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την τελευταία πληρωμή, όλα τα δικαιολογητικά των δαπανών που αφορούν όσες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος επιχορήγησης, καθώς επίσης και την ελεγχθείσα χρηματοοικονομική κατάσταση. Ο δικαιούχος επιχορήγησης φροντίζει ώστε, εφόσον χρειαστεί, τα δικαιολογητικά που βρίσκονται στην κατοχή των εταίρων ή των μελών να τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή δικαιούται να πραγματοποιήσει, είτε απευθείας μέσω του προσωπικού της, είτε μέσω κάθε άλλου εγκεκριμένου εξωτερικού οργανισμού της επιλογής της, λογιστικό έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η επιχορήγηση. Οι εν λόγω έλεγχοι μπορούν να διεξάγονται καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, καθώς και κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που υπολογίζονται από την ημερομηνία καταβολής του υπολοίπου. Τα πορίσματα των λογιστικών ελέγχων μπορούν, ενδεχομένως, να οδηγήσουν την Επιτροπή σε αποφάσεις για την αναζήτηση των καταβληθέντων ποσών.

Το προσωπικό της Επιτροπής καθώς και το εντεταλμένο από την Επιτροπή εξωτερικό προσωπικό πρέπει να έχει τη δέουσα πρόσβαση, και ιδίως στα γραφεία του δικαιούχου, καθώς και σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, περιλαμβανομένων των καταχωρημένων σε ηλεκτρονική μορφή, για την ορθή διεξαγωγή των εν λόγω λογιστικών ελέγχων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και η Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) έχουν τα ίδια δικαιώματα με την Επιτροπή, και ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση.

Εξάλλου, προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες, η Επιτροπή μπορεί να διεξάγει ελέγχους και επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου [1]. Εφόσον χρειαστεί, διεξάγονται έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), οι οποίες διέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [2].

Οσάκις στην παρούσα πράξη δεν αναφέρεται συγκεκριμένος κανονισμός, εφαρμόζεται ο δημοσιονομικός κανονισμός και οι εκτελεστικοί του κανόνες.

[1] ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

[2] ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

--------------------------------------------------

Top