Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0677

    2004/677/ΕΚΑπόφαση του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2004, για το καθεστώς που εφαρμόζεται στους αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς των κρατών μελών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας

    ΕΕ L 310 της 7.10.2004, p. 64–71 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 333M της 11.12.2008, p. 79–107 (MT)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 11/08/2016; καταργήθηκε από 32016D1352

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/677/oj

    7.10.2004   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 310/64


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 24ης Σεπτεμβρίου 2004

    για το καθεστώς που εφαρμόζεται στους αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς των κρατών μελών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας

    (2004/677/ΕΚ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη την κοινή δράση 2004/551/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2004, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (1),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Οι αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες (ΑΕΕ) και στρατιωτικοί πρέπει να παρέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας («Οργανισμό») τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις υψηλού επιπέδου γνώσεις και επαγγελματική τους πείρα, ιδιαίτερα σε τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τέτοια προσόντα, και

    (2)

    Το σύστημα των ΑΕΕ πρέπει να ευνοεί την ανταλλαγή επαγγελματικής πείρας και γνώσεων στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων, της έρευνας, των προμηθειών και των εξοπλισμών με την προσωρινή τοποθέτηση στον Οργανισμό εμπειρογνωμόνων των διοικήσεων των κρατών μελών,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Πεδίο εφαρμογής

    1.   Στις διατάξεις του παρόντος καθεστώτος υπάγονται οι αποσπασμένοι στον Οργανισμό ΑΕΕ από κράτος μέλος που συμμετέχει στον Οργανισμό.

    2.   Τα πρόσωπα τα υπαγόμενα στο παρόν καθεστώς παραμένουν στην υπηρεσία του εργοδότη τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους και εξακολουθούν να αμείβονται από τον εργοδότη αυτόν.

    3.   Ο Οργανισμός προσλαμβάνει ΑΕΕ ανάλογα με τις ανάγκες και με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού καθορίζει τους όρους πρόσληψης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

    4.   Οι ΑΕΕ πρέπει να έχουν την υπηκοότητα κράτους μέλους και προσλαμβάνονται με την κατά το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική βάση μεταξύ των υπηκόων των συμμετεχόντων κρατών μελών. Τα κράτη μέλη και ο Οργανισμός συνεργάζονται για την κατά το δυνατόν διατήρηση της ισορροπίας ανδρών και γυναικών και το σεβασμό της αρχής των ίσων ευκαιριών.

    5.   Η απόσπαση διενεργείται με ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού και της Μόνιμης Αντιπροσωπίας του οικείου κράτους μέλους. Στην ανταλλαγή επιστολών επισυνάπτεται αντίγραφο του καθεστώτος που εφαρμόζεται στους αποσπασμένους στον Οργανισμό ΑΕΕ.

    6.   Οι ΑΕΕ πρέπει να προέρχονται από τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία ή τους κυβερνητικούς οργανισμούς των κρατών μελών.

    Άρθρο 2

    Περίοδος απόσπασης

    1.   Η περίοδος απόσπασης δεν μπορεί να είναι συντομότερη των έξι μηνών ούτε να υπερβαίνει τα τρία έτη, δύναται δε να ανανεώνεται διαδοχικά για μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

    2.   Η σκοπούμενη περίοδος απόσπασης καθορίζεται εξαρχής στην ανταλλαγή επιστολών περί της οποίας το άρθρο 1 παράγραφος 5. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται στην περίπτωση που η περίοδος απόσπασης ανανεώνεται.

    3.   Ο ΑΕΕ ο οποίος είχε ήδη αποσπασθεί στον Οργανισμό μπορεί να αποσπασθεί εκ νέου στο ίδιο όργανο, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες που καθορίζουν το μέγιστο διάστημα παρουσίας του προσωπικού αυτού του είδους στις υπηρεσίες του Οργανισμού, και υπό τους ακόλουθους όρους:

    α)

    ο ΑΕΕ εξακολουθεί να πληροί τους όρους επιλεξιμότητας για απόσπαση,

    β)

    έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ του τέλους της προηγούμενης περιόδου απόσπασης και της αρχής της νέας. Η παρούσα διάταξη δεν εμποδίζει τον Οργανισμό να δεχθεί την απόσπαση ενός ΑΕΕ του οποίου η αρχική απόσπαση είχε διαρκέσει λιγότερο από τέσσερα έτη, αλλά στην περίπτωση αυτή η διάρκεια της νέας απόσπασης δεν υπερβαίνει το εναπομένον διάστημα της συνολικής τετραετούς περιόδου.

    Άρθρο 3

    Τόπος απόσπασης

    Ως τόπος απόσπασης ορίζεται η έδρα του Οργανισμού ή ο τόπος στον οποίο ευρίσκεται η διεύθυνση/διοικητική μονάδα του Οργανισμού στην οποία τοποθετείται ο ΑΕΕ.

    Άρθρο 4

    Καθήκοντα

    1.   Οι ΑΕΕ εκτελούν την αποστολή, ασκούν τα καθήκοντα και αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.

    Τα καθήκοντα που ασκούνται καθορίζονται δια κοινής συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού και της εθνικής διοίκησης που αποσπά τον εθνικό εμπειρογνώμονα, προς το συμφέρον του Οργανισμού και βάσει των προσόντων των υποψηφίων.

    2.   Ο ΑΕΕ συμμετέχει σε αποστολές και συνεδριάσεις μόνον:

    α)

    εφόσον συνοδεύει τον Αρχηγό του Οργανισμού ή έκτακτο υπάλληλο, ή

    β)

    εάν δεν συνοδεύεται, εφόσον συμμετέχει ως παρατηρητής ή μόνο για ενημερωτικούς λόγους.

    Ο Γενικός Διευθυντής δύναται να παρεκκλίνει από τον κανόνα αυτό μέσω εντολής προς τον ΑΕΕ και αφού προηγουμένως βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει καμία δυνητική σύγκρουση συμφερόντων. Πλην ειδικής εντολής χορηγούμενης, υπό την αιγίδα του Αρχηγού του Οργανισμού, από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, ο ΑΕΕ δεν δύναται να δεσμεύσει τον Οργανισμό έναντι τρίτων.

    3.   Ο Οργανισμός παραμένει ο μόνος αρμόδιος να εγκρίνει τα αποτελέσματα των καθηκόντων που εκτελούνται από τον ΑΕΕ.

    4.   Ο Οργανισμός, ο εργοδότης του ΑΕΕ και ο ίδιος ο ΑΕΕ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφεύγεται οιαδήποτε πραγματική ή φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τα καθήκοντα που εκτελεί ο ΑΕΕ κατά την απόσπασή του. Προς τούτο, ο Οργανισμός ενημερώνει εγκαίρως τον ΑΕΕ και τον εργοδότη του σχετικά με τα προς ανάληψη καθήκοντα και τους ζητεί να επιβεβαιώσουν γραπτώς ότι δεν γνωρίζουν κανέναν λόγο για τον οποίον τα καθήκοντα αυτά δεν πρέπει να ανατεθούν στον ΑΕΕ. Ζητείται ιδιαίτερα από τον ΑΕΕ να δηλώσει κάθε ενδεχόμενο ασυμβιβάστου μεταξύ συγκεκριμένων οικογενειακών του περιστάσεων (και ειδικότερα, τις επαγγελματικές δραστηριότητες στενών συγγενών του ή τυχόν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα του ιδίου ή των στενών συγγενών του) και των καθηκόντων που προβλέπεται ότι θα εκτελεί κατά την απόσπασή του.

    Ο εργοδότης και ο ΑΕΕ δεσμεύονται να κοινοποιήσουν στον Οργανισμό οποιαδήποτε μεταβολή εξαιτίας της οποίας κατά τη διάρκεια της απόσπασης είναι δυνατόν να προκύψει σύγκρουση ή ασυμβίβαστο αυτού του είδους.

    5.   Όταν ο Οργανισμός θεωρεί ότι η φύση των καθηκόντων που ανατίθενται στον ΑΕΕ απαιτεί να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις ως προς την ασφάλεια, θα πρέπει, πριν την απόσπαση του ΑΕΕ, να χορηγείται έγκριση των αρμοδίων αρχών ασφαλείας.

    6.   Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του παροντος άρθρου, ο Οργανισμός δύναται να τερματίσει την απόσπαση του ΑΕΕ σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 8.

    Άρθρο 5

    Δικαιώματα και υποχρεώσεις

    1.   Κατά την περίοδο απόσπασης:

    α)

    ο ΑΕΕ εκτελεί τα καθήκοντά του και ρυθμίζει τη συμπεριφορά του με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του Οργανισμού,

    β)

    ο ΑΕΕ οφείλει να απέχει από κάθε πράξη, και ειδικότερα από κάθε δημόσια έκφραση γνώμης, η οποία δύναται να θίξει την αξιοπρέπεια του λειτουργήματός του,

    γ)

    ο ΑΕΕ ο οποίος κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρέπει να εκφέρει γνώμη για υπόθεση, για τη διεκπεραίωση ή την έκβαση της οποίας έχει προσωπικό συμφέρον που πιθανόν να θέτει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του, οφείλει να ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία έχει τοποθετηθεί,

    δ)

    ο ΑΕΕ δεν δημοσιεύει ούτε δίνει προς δημοσίευση, ούτε μόνος ούτε σε συνεργασία με άλλους, οποιοδήποτε κείμενο του οποίου το θέμα συνδέεται με τη δραστηριότητα του Οργανισμού ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να λάβει σχετική άδεια υπό τις προϋποθέσεις και σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στον Οργανισμό. Η άδεια μπορεί να μη δοθεί μόνον αν η δημοσίευση θα μπορούσε να θίξει τα συμφέροντα του Οργανισμού ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ε)

    όλα τα δικαιώματα τα σχετικά με εργασίες εκτελούμενες από τον ΑΕΕ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ανήκουν στον Οργανισμό,

    στ)

    ο ΑΕΕ έχει την υποχρέωση να διαμένει στον τόπο απόσπασής του ή σε τόση απόσταση από αυτόν ώστε να μην παρεμποδίζεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του,

    ζ)

    ο ΑΕΕ υποχρεούται να επικουρεί και να συμβουλεύει τους ιεραρχικά ανωτέρους του, όπου έχει αποσπασθεί, και είναι υπεύθυνος απέναντι τους για την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανατίθενται,

    η)

    ο ΑΕΕ δεν δέχεται, σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του, καμία οδηγία από τον εργοδότη του ή από την κυβέρνησή του, και δεν αναλαμβάνει καμιά δραστηριότητα για λογαριασμό του εργοδότη του ή κυβερνήσεων ή άλλων προσώπων, ιδιωτικών επιχειρήσεων ή δημόσιων φορέων.

    2.   Τόσο κατά την περίοδο απόσπασης όσο και μετά τη λήξη της, ο ΑΕΕ τηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή εχεμύθεια όσον αφορά τα γεγονότα και τις πληροφορίες που ενδέχεται να έχουν υποπέσει στην αντίληψή του κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή ένεκα αυτής. Δεν κοινοποιεί, υπό οιαδήποτε μορφή και προς οιονδήποτε μη εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει γνώση τους, έγγραφα ή πληροφορίες που δεν έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί νομίμως ούτε τα χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος.

    3.   Μετά το τέλος της απόσπασης, ο ΑΕΕ παραμένει υποχρεωμένος να ενεργεί με εντιμότητα και διακριτικότητα για την άσκηση των νέων καθηκόντων που του ανατίθενται και για την αποδοχή ορισμένων θέσεων ή πλεονεκτημάτων.

    Προς τούτο, εντός της τριετίας μετά την περίοδο απόσπασης, ο ΑΕΕ ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τον Οργανισμό για τα τυχόν καθήκοντα ή εργασίες που πρέπει να εκτελέσει για τον εργοδότη του και που δύνανται να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων οφειλομένη στα καθήκοντα που ασκούσε κατά την απόσπαση.

    4.   Ο ΑΕΕ υπόκειται στους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν στον Οργανισμό.

    5.   Η μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του παρόντος άρθρου κατά την περίοδο απόσπασης παρέχει στον Οργανισμό το δικαίωμα να τερματίσει την απόσπαση του ΑΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 8.

    Άρθρο 6

    Επίπεδο καθηκόντων, επαγγελματική πείρα και γλωσσικές γνώσεις

    1.   Για να αποσπασθεί στον Οργανισμό, ο ΑΕΕ πρέπει να διαθέτει επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριετούς πλήρους απασχόλησης στην εκτέλεση διοικητικών, επιστημονικών, τεχνικών, συμβουλευτικών ή εποπτικών καθηκόντων που αντιστοιχούν προς εκείνα των κατηγοριών ΑD5-AD16 και AST5-AST11 όπως ορίζονται από τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ), αριθ. 259/68 (2). Πριν από την απόσπαση, ο εργοδότης του ΑΕΕ υποβάλλει στον Οργανισμό βεβαίωση απασχόλησης του εμπειρογνώμονα η οποία καλύπτει τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

    2.   Ο ΑΕΕ απαιτείται να γνωρίζει άριστα μια από τις κοινοτικές γλώσσες και να έχει ικανοποιητική γνώση μιας δεύτερης κοινοτικής γλώσσας ώστε να εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

    Άρθρο 7

    Αναστολή της απόσπασης

    1.   Ο Οργανισμός μπορεί να εγκρίνει αναστολές της απόσπασης και να καθορίζει τους σχετικούς όρους. Κατά τις αναστολές αυτές:

    α)

    δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 15 και 16,

    β)

    τα έξοδα των άρθρων 18 και 19 αποδίδονται μόνον εφόσον η αναστολή γίνεται αιτήσει του Οργανισμού.

    2.   Ο Οργανισμός ενημερώνει τον εργοδότη του ΑΕΕ.

    Άρθρο 8

    Τερματισμός της απόσπασης

    1.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2, η απόσπαση μπορεί να τερματίζεται, τη αιτήσει του Οργανισμού ή του εργοδότη του ΑΕΕ, με προειδοποίηση τριών μηνών, ή τη αιτήσει του ΑΕΕ, με την ίδια προειδοποίηση και εφόσον συμφωνεί ο Οργανισμός.

    2.   Υπό ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις, η απόσπαση είναι δυνατόν να τερματίζεται χωρίς προειδοποίηση:

    α)

    από τον εργοδότη του ΑΕΕ, εάν το απαιτούν τα ουσιώδη του συμφέροντα,

    β)

    με συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού και του εργοδότη, κατόπιν αιτήσεως που απευθύνει ο ΑΕΕ και στα δύο μέρη, εάν το απαιτούν ουσιώδη προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα του ΑΕΕ,

    γ)

    από τον Οργανισμό, σε περίπτωση που ο ΑΕΕ αθετήσει υποχρεώσεις τις οποίες υπέχει δυνάμει του παρόντος καθεστώτος, και αφού προηγουμένως δοθεί στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα να απολογηθεί.

    3.   Σε περίπτωση τερματισμού της απόσπασης βάσει της παραγράφου 2, εδάφιο γ), ο Οργανισμός ενημερώνει αμέσως τον εργοδότη.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

    ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Άρθρο 9

    Κοινωνική ασφάλιση

    1.   Πριν την έναρξη της περιόδου απόσπασης, ο εργοδότης, από την υπηρεσία του οποίου αποσπάται ο ΑΕΕ, βεβαιώνει τον Οργανισμό ότι ο ΑΕΕ εξακολουθεί, καθ’ όλη την περίοδο απόσπασης, να υπάγεται στη νομοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης η οποία ισχύει για την δημόσια διοίκηση που τον απασχολεί και που αναλαμβάνει τα έξοδα τα οποία προκύπτουν στην αλλοδαπή.

    2.   Από την έναρξη της απόσπασής του, ο ΑΕΕ καλύπτεται από τον Οργανισμό κατά των κινδύνων ατυχημάτων. Ο Οργανισμός του χορηγεί αντίγραφο των όρων κάλυψής του την ημέρα κατά την οποία παρουσιάζεται στην υπηρεσία της αρμόδιας διεύθυνσης/διοικητικής μονάδας για τη διεκπεραίωση των διοικητικών διατυπώσεων των σχετικών με την απόσπαση.

    Άρθρο 10

    Ωράριο εργασίας

    1.   Ο ΑΕΕ υπόκειται στους κανόνες που ισχύουν στον Οργανισμό ως προς το ωράριο εργασίας. Οι κανόνες αυτοί μπορούν να τροποποιούνται λόγω υπηρεσιακών αναγκών από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.

    2.   Ο ΑΕΕ εργάζεται με πλήρες ωράριο καθ’όλη την περίοδο απόσπασης.

    3.   Ο ΑΕΕ μπορεί να ακολουθεί ελαστικό ωράριο μόνον εφόσον λάβει σχετική άδεια από την υπηρεσία του Οργανισμού στην οποία έχει τοποθετηθεί. Η άδεια αυτή κοινοποιείται, προς ενημέρωση, στην αρμόδια διοικητική μονάδα του Οργανισμού.

    4.   Οι αποζημιώσεις που ισχύουν στον Οργανισμό για εκ περιτροπής εργασία μπορούν να χορηγούνται στους ΑΕΕ.

    Άρθρο 11

    Απουσία λόγω ασθένειας ή ατυχήματος

    1.   Στην περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, ο ΑΕΕ ειδοποιεί τον προϊστάμενό του το συντομότερο δυνατόν, δηλώνοντας τη διεύθυνση στην οποία ευρίσκεται. Εάν απουσιάζει πέραν των τριών ημερών, ο ΑΕΕ υποχρεούται να προσκομίζει ιατρικό πιστοποιητικό και μπορεί να υποβάλλεται σε ιατρικό έλεγχο τον οποίο διοργανώνει ο Οργανισμός.

    2.   Όταν οι τριήμερες το πολύ απουσίες του ΑΕΕ λόγω ασθενείας ή ατυχήματος υπερβαίνουν συνολικά, εντός δωδεκαμήνου, τις δώδεκα ημέρες, ο ΑΕΕ υποχρεούται να προσκομίζει ιατρικό πιστοποιητικό για κάθε νέα απουσία λόγω ασθενείας.

    3.   Όταν η αναρρωτική άδεια υπερβαίνει τον ένα μήνα ή τη διάρκεια του χρόνου που έχει ήδη υπηρετήσει ο ΑΕΕ, εάν η περίοδος αυτή είναι μεγαλύτερη, αναστέλλεται αυτομάτως η καταβολή των αποζημιώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφοι 1 και 2. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση ασθένειας που συνδέεται με εγκυμοσύνη. Η αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να παρατείνεται πέραν της διάρκειας της απόσπασης του ενδιαφερομένου.

    4.   Ωστόσο, ο ΑΕΕ ο οποίος υπήρξε θύμα ατυχήματος το οποίο συνδέεται με την εργασία του και το οποίο συνέβη κατά την περίοδο απόσπασης, εξακολουθεί να εισπράττει το πλήρες ποσό των αποζημιώσεων που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφοι 1 και 2, καθ’όλη τη διάρκεια της ανικανότητάς του προς εργασία και μέχρι το τέλος της περιόδου απόσπασης.

    Άρθρο 12

    Ετήσια άδεια, ειδική άδεια και αργίες

    1.   Ο ΑΕΕ δικαιούται δυόμισι εργάσιμες ημέρες αδείας ανά πλήρη μήνα υπηρεσίας (30 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος).

    2.   Η άδεια υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση της διεύθυνσης/διοικητικής μονάδας στην οποία έχει τοποθετηθεί ο ΑΕΕ.

    3.   Ο ΑΕΕ δύναται, με αιτιολογημένη αίτησή του, να λαμβάνει ειδική άδεια στις εξής περιπτώσεις:

    γάμος του ΑΕΕ: δύο ημέρες,

    σοβαρή ασθένεια του/της συζύγου: μέχρι τρεις ημέρες,

    θάνατος του/της συζύγου: τέσσερις ημέρες,

    σοβαρή ασθένεια ανιόντος: μέχρι δύο ημέρες το χρόνο,

    θάνατος ανιόντος: δύο ημέρες,

    γέννηση τέκνου: δύο ημέρες,

    σοβαρή ασθένεια τέκνου: μέχρι δύο ημέρες το χρόνο,

    θάνατος τέκνου: τέσσερις ημέρες.

    4.   Κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αίτησης του εργοδότη του ΑΕΕ, είναι δυνατόν να χορηγούνται από τον Οργανισμό έως και δύο ημέρες ειδικής άδειας ανά περίοδο 12 μηνών. Οι αιτήσεις εξετάζονται για κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

    5.   Οι ημέρες ετήσιας άδειας που δεν έχουν ληφθεί στο τέλος της περιόδου απόσπασης δεν ανακτώνται με κανένα τρόπο.

    Άρθρο 13

    Άδεια μητρότητας

    1.   Η έγκυος ΑΕΕ δικαιούται άδεια μητρότητας δεκαέξι εβδομάδων, κατά την οποία εισπράττει τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 15.

    2.   H θηλάζουσα ΑΕΕ δύναται να ζητήσει, βάσει ιατρικού πιστοποιητικού που πιστοποιεί το γεγονός αυτό, να της χορηγηθεί ειδική άδεια το πολύ τεσσάρων εβδομάδων η οποία αρχίζει από το τέλος της άδειας μητρότητας και κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνει τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 15.

    3.   Στις περιπτώσεις που η εθνική νομοθεσία του εργοδότη της ΑΕΕ προβλέπει μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, η απόσπαση αναστέλλεται, για το διάστημα που υπερβαίνει την περίοδο που χορηγείται από τον Οργανισμό. Στην περίπτωση αυτήν και εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του Οργανισμού, προστίθεται στο τέλος της απόσπασης περίοδος ίση προς τη διάρκεια της αναστολής.

    4.   Εναλλακτικά, η ΑΕΕ μπορεί να ζητά αναστολή της απόσπασης για διάστημα ίσο προς το σύνολο των περιόδων που χορηγούνται για άδεια μητρότητας και θηλασμού. Στην περίπτωση αυτήν και εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του Οργανισμού, προστίθεται στο τέλος της απόσπασης περίοδος ίση προς τη διάρκεια της αναστολής.

    Άρθρο 14

    Διαχείριση και έλεγχος

    Η διαχείριση και ο έλεγχος των αδειών ανατίθενται στη διοίκηση του Οργανισμού. Ο έλεγχος του ωραρίου εργασίας και των απουσιών ανατίθενται στη διεύθυνση ή τη διοικητική μονάδα στην οποία υπηρετεί ο ΑΕΕ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Άρθρο 15

    Ημερήσια αποζημίωση

    1.   Για όλη την περίοδο απόσπασης ο ΑΕΕ δικαιούται ημερήσια αποζημίωση, ίση προς την αποζημίωση που καταβάλλεται σε εθνικό εμπειρογνώμονα αποσπασμένο στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2.   Εάν τα έξοδα μετακόμισης δεν του αποδόθηκαν ούτε από τον Οργανισμό ούτε από τον εργοδότη του, καταβάλλεται πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση, η οποία είναι ισοδύναμη προς το επίδομα που καταβάλλεται σε εθνικό εμπειρογνώμονα ο οποίος αποσπάται στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται στο τέλος κάθε μηνός.

    3.   Οι αποζημιώσεις αυτές οφείλονται για τις περιόδους αποστολής, ετήσιας άδειας, άδειας μητρότητας, ειδικής άδειας και αργιών που χορηγούνται από τον Οργανισμό.

    4.   Οι ΑΕΕ οι οποίοι, κατά την τριετία που λήγει έξι μήνες πριν την απόσπασή τους, είχαν τη συνήθη διαμονή τους ή ασκούσαν την κύρια επαγγελματική δραστηριότητά τους σε τόπο ευρισκόμενο σε απόσταση ίση ή κατώτερη των 150 km από τον τόπο απόσπασής τους, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1. Για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης δεν λαμβάνονται υπόψη οι περιστάσεις που έχουν σχέση με καθήκοντα εκτελούμενα από τους ΑΕΕ για κράτος άλλο από το κράτος του τόπου απόσπασής τους ή για διεθνή οργανισμό.

    5.   Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο ΑΕΕ λαμβάνει προκαταβολή ίση προς 75 ημερήσιες αποζημιώσεις, η καταβολή της οποίας συνεπάγεται απώλεια δικαιώματος για περαιτέρω ημερήσιες αποζημιώσεις για την αντίστοιχη περίοδο. Εάν η απόσπασή του στον Οργανισμό λήξει προτού παρέλθει η περίοδος που λαμβάνεται υπ’ όψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής, ο ΑΕΕ επιστρέφει υποχρεωτικά το ποσό της προκαταβολής που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της περιόδου αυτής.

    6.   Κατά την ανταλλαγή επιστολών που προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 5, ο Οργανισμός ενημερώνεται σχετικά με κάθε αποζημίωση ανάλογη με εκείνη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου την οποία εισπράττει ο ΑΕΕ. Τα σχετικά ποσά αφαιρούνται από την αντίστοιχη αποζημίωση που καταβάλλει ο Οργανισμός σύμφωνα με την προαναφερόμενη παράγραφο 1.

    7.   Οι ημερήσιες και οι μηνιαίες αποζημιώσεις αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, χωρίς αναδρομικό αποτέλεσμα, ανάλογα με την αναπροσαρμογή των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων της Κοινότητας στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

    8.   Για τον ΑΕΕ που αποσπάται σε Γραφείο Συνδέσμου του Οργανισμού, οι ημερήσιες αποζημιώσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο είναι δυνατόν, με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, να αντικαθίστανται από επίδομα στέγης, εφ’όσον αυτό δικαιολογείται από ιδιάζουσες συνθήκες της χώρας απόσπασης.

    Άρθρο 16

    Πρόσθετη κατ’ αποκοπή αποζημίωση

    1.   Εκτός από την περίπτωση που ο τόπος διαμονής του ευρίσκεται σε απόσταση ίση ή κατώτερη των 150 km από τον τόπο της απόσπασής του, ο ΑΕΕ λαμβάνει, κατά περίπτωση, πρόσθετη κατ’ αποκοπή αποζημίωση, ίση προς τη διαφορά μεταξύ, αφενός, των ακαθάριστων ετήσιων αποδοχών (μείον τα οικογενειακά επιδόματα) που του καταβάλλει ο εργοδότης του συν το ποσό των ημερήσιων αποζημιώσεων που του καταβάλλει o Οργανισμός, και, αφετέρου, των βασικών αποδοχών υπαλλήλου κλιμακίου 1 των βαθμών AD7 ή AST5, ανάλογα με την κατηγορία προς την οποία εξομοιώνεται ο ΑΕΕ.

    2.   Η αποζημίωση αυτή αναπροσαρμόζεται άπαξ του έτους, χωρίς αναδρομικό αποτέλεσμα, ανάλογα με την αναπροσαρμογή των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων της Κοινότητας.

    Άρθρο 17

    Τόπος διαμονής

    1.   Για τους σκοπούς του παρόντος καθεστώτος, ως τόπος διαμονής θεωρείται ο τόπος στον οποίο ο ΑΕΕ ασκούσε τα καθήκοντά του για τον εργοδότη του αμέσως πριν από την απόσπασή του. Τόπος απόσπασής του είναι ο τόπος στον οποίο ευρίσκεται η διεύθυνση/διοικητική μονάδα του Οργανισμού στην οποία τοποθετείται ο ΑΕΕ. Μνεία και των δύο αυτών τόπων γίνεται στην ανταλλαγή των επιστολών που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 5.

    2.   Στην περίπτωση που, κατά την απόσπασή του ως ΑΕΕ, ο εθνικός εμπειρογνώμονας είναι ήδη αποσπασμένος για λογαριασμό του εργοδότη του σε τόπο διαφορετικό από εκείνο στον οποίο ευρίσκεται η έδρα του εργοδότη του, ως τόπος διαμονής θεωρείται όποιος από τους δύο τόπους είναι πλησιέστερος προς τον τόπο απόσπασης.

    3.   Ο τόπος διαμονής λογίζεται ως τόπος απόσπασης όταν:

    α)

    κατά τη διάρκεια της τριετίας που λήγει έξι μήνες πριν την απόσπαση, ο ΑΕΕ είχε τη συνήθη διαμονή του ή ασκούσε την κύρια επαγγελματική δραστηριότητά του σε τόπο ευρισκόμενο σε απόσταση ίση ή κατώτερη των 150 km από τον τόπο απόσπασης,

    β)

    κατά τη στιγμή που ο Οργανισμός υποβάλλει αίτηση απόσπασης, ο τόπος απόσπασης είναι ο τόπος της κύριας διαμονής του/της συζύγου ή του συντηρούμενου από τον ΑΕΕ τέκνου (τέκνων).

    Για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης, ο ΑΕΕ ο οποίος διαμένει σε απόσταση ίση ή κατώτερη των 150 km από τον τόπο απόσπασης θεωρείται ότι διαμένει στον τόπο αυτόν.

    4.   Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, δεν λαμβάνονται υπόψη περιστάσεις προκύπτουσες από καθήκοντα που εκτελεί ο ΑΕΕ για κράτος διαφορετικό από εκείνο του τόπου απόσπασης ή για διεθνή οργανισμό,

    Άρθρο 18

    Έξοδα ταξιδιού

    1.   Ο ΑΕΕ του οποίου ο τόπος διαμονής ευρίσκεται σε απόσταση άνω των 150 km από τον τόπο απόσπασής του, δικαιούται απόδοση των εξόδων ταξιδιού:

    α)

    Για τον ίδιο,

    από τον τόπο διαμονής στον τόπο απόσπασης, κατά την έναρξη της περιόδου απόσπασης,

    από τον τόπο της απόσπασης στον τόπο διαμονής, κατά τη λήξη της περιόδου απόσπασης,

    β)

    για την/τον σύζυγο του/της, και τα συντηρούμενα τέκνα, υπό τον όρο ότι τα πρόσωπα αυτά συμβιώνουν με τον ΑΕΕ και εφόσον τα έξοδα μετακόμισης επιστρέφονται από τον Οργανισμό,

    κατά την έναρξη της απόσπασης, από τον τόπο διαμονής στον τόπο απόσπασης,

    κατά τη λήξη της απόσπασης, από τον τόπο της απόσπασης στον τόπο διαμονής.

    2.   Πλην της περιπτώσεως αεροπορικού ταξιδίου, το αποδιδόμενο ποσό είναι κατ’ αποκοπή και περιορίζεται στην τιμή σιδηροδρομικού εισιτηρίου δεύτερης θέσης, χωρίς επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει για τα ταξίδια με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Εάν η σιδηροδρομική διαδρομή υπερβαίνει τα 500 km ή εάν η συνήθης διαδρομή περιλαμβάνει θαλάσσιο διάπλου, η επιστροφή του αεροπορικού εισιτηρίου μπορεί να φθάνει μέχρι το κόστος αεροπορικού εισιτηρίου με μειωμένο τιμολόγιο (PEX ή APEX), εφόσον προσκομισθούν τα εισιτήρια και τα δελτία επιβίβασης.

    3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, οι ΑΕΕ που αποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει ο τόπος στον οποίο θα ασκήσουν την κύρια δραστηριότητά τους μετά το τέλος της απόσπασης, δικαιούνται απόδοση εξόδων ταξιδιού προς τον τόπο αυτόν και εντός των ανωτέρω ορίων. Η απόδοση αυτή δεν μπορεί να συνεπάγεται καταβολή ποσού υψηλότερου από εκείνο που δικαιούται ο ΑΕΕ στην περίπτωση επιστροφής στον τόπο διαμονής του.

    4.   Εάν ο ΑΕΕ έχει προβεί σε μετακόμιση από τον τόπο διαμονής του στον τόπο απόσπασής του, δικαιούται κάθε έτος ένα κατ’ αποκοπή ποσό ίσο προς την τιμή εισιτηρίου επιστροφής από τον τόπο απόσπασής του στον τόπο διαμονής του, για τον ίδιο, την/τον σύζυγό του/της και τα τυχόν συντηρούμενα τέκνα, με βάση τις ισχύουσες στον Οργανισμό διατάξεις.

    Άρθρο 19

    Έξοδα μετακόμισης

    1.   Με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων της δεύτερης περιόδου της παραγράφου 4 του άρθρου 15, ο ΑΕΕ δικαιούται να μετακομίσει την οικοσκευή του από τον τόπο διαμονής του στον τόπο απόσπασής του, με έξοδα του Οργανισμού και αφού λάβει την έγκρισή του, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Οργανισμού όσον αφορά την απόδοση των εξόδων μετακόμισης, και εφόσον πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

    α)

    η διάρκεια της αρχικής περιόδου απόσπασης πρέπει να είναι τριών ετών,

    β)

    η απόσταση μεταξύ του τόπου διαμονής του ΑΕΕ και του τόπου απόσπασης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 km,

    γ)

    η μετακόμιση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης της απόσπασης,

    δ)

    η σχετική έγκριση πρέπει να έχει ζητηθεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία μετακόμισης,

    ε)

    τα έξοδα μετακόμισης δεν αποδίδονται από τον εργοδότη,

    στ)

    ο ΑΕΕ οφείλει να προσκομίσει το πρωτότυπο των σχετικών προσφορών, αποδείξεων και τιμολογίων στον Οργανισμό, καθώς και πιστοποιητικό του εργοδότη του με το οποίο να βεβαιώνεται ότι ο εργοδότης δεν αναλαμβάνει τα έξοδα μετακόμισης.

    2.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4, στις περιπτώσεις που τα έξοδα της μετακόμισης στον τόπο απόσπασης έχουν αποδοθεί από τον Οργανισμό, ο ΑΕΕ δικαιούται στο τέλος της απόσπασης και μετά από προηγούμενη έγκριση, απόδοση των εξόδων μετακόμισης από τον τόπο απόσπασης στον τόπο διαμονής, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Οργανισμού όσον αφορά την απόδοση εξόδων μετακόμισης, εφόσον πληρούνται οι όροι των σημείων δ), ε) και στ) της παραγράφου 1 και οι εξής όροι:

    α)

    η μετακόμιση δεν μπορεί να γίνει ενωρίτερα από τρεις μήνες πριν από τη λήξη της απόσπασης,

    β)

    η μετακόμιση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του εξαμήνου που έπεται της λήξης της απόσπασης.

    3.   Ο ΑΕΕ, του οποίου η απόσπαση τερματίζεται, με δική του αίτηση ή κατόπιν αιτήσεως του εργοδότη του, εντός δύο ετών από την έναρξη της απόσπασης, δεν δικαιούται απόδοση των εξόδων μετακόμισης προς τον τόπο διαμονής.

    4.   Στην περίπτωση που ο ΑΕΕ αποδείξει ότι άλλαξε τον τόπο στον οποίο θα ασκήσει την κύρια δραστηριότητά του μετά το τέλος της απόσπασης, δικαιούται να του αποδοθούν τα έξοδα μετακόμισης προς το νέο αυτόν τόπο, αλλά μόνον μέχρι του ποσού που θα απεδίδετο εάν μετακόμιζε στον τόπο διαμονής.

    Άρθρο 20

    Αποστολές και έξοδα αποστολής

    1.   Ο ΑΕΕ μπορεί να σταλεί σε αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 4.

    2.   Τα έξοδα αποστολής αποδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.

    Άρθρο 21

    Επιμόρφωση

    Ο ΑΕΕ δικαιούται να συμμετέχει στις επιμορφωτικές δράσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός, εφόσον το δικαιολογεί το συμφέρον του Οργανισμού. Όταν λαμβάνεται απόφαση για τη συμμετοχή του ΑΕΕ στις δράσεις αυτές, λαμβάνονται υπόψη τα εύλογα συμφέροντά του, ιδίως από την άποψη της εξέλιξης της σταδιοδρομίας του μετά την απόσπαση.

    Άρθρο 22

    Διοικητικές διατάξεις

    1.   Ο ΑΕΕ παρουσιάζεται την πρώτη ημέρα της απόσπασής του στην αρμόδια διεύθυνση/διοικητική μονάδα για τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διοικητικών διατυπώσεων. Αναλαμβάνει υπηρεσία την πρώτη ή τη δέκατη έκτη ημέρα του μηνός.

    2.   Ο ΑΕΕ που αποσπάται σε γραφείο συνδέσμου του Οργανισμού παρουσιάζεται στην αρμόδια διεύθυνση/διοικητική μονάδα του Οργανισμού στον τόπο απόσπασής του.

    3.   Οι πληρωμές γίνονται από την αρμόδια διεύθυνση/διοικητική μονάδα του Οργανισμού σε ευρώ προς τραπεζικό λογαριασμό που ανοίγεται σε τραπεζικό ίδρυμα του τόπου απόσπασης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

    Άρθρο 23

    Καθεστώς των αποσπασμένων στρατιωτικών

    Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 24 έως 33, το παρόν καθεστώς εφαρμόζεται και στους στρατιωτικούς που αποσπώνται στον Οργανισμό.

    Άρθρο 24

    Όροι

    Οι αποσπασμένοι στρατιωτικοί πρέπει να υπηρετούν εμμίσθως στις ένοπλες δυνάμεις συμμετέχοντος κράτους μέλους καθ’όλη τη διάρκεια της απόσπασής τους.

    Άρθρο 25

    Δέσμευση έναντι τρίτων

    Οι αποσπασμένοι στρατιωτικοί δεν δύνανται να δεσμεύουν τον Οργανισμό έναντι τρίτων εκτός εάν τους χορηγηθεί ειδική εντολή κατ’ εξουσιοδότηση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

    Άρθρο 26

    Διαβάθμιση ασφάλειας

    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 5 του άρθρου 4, το επίπεδο διαβάθμισης ασφαλείας για τον αποσπασμένο στρατιωτικό, το οποίο δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο του SECRET (ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ), ορίζεται με την ανταλλαγή επιστολών που αναφέρεται στο άρθρο 1, παράγραφος 5.

    Άρθρο 27

    Επαγγελματική πείρα

    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 του άρθρου 6, μπορεί να αποσπάται στον Οργανισμό στρατιωτικός που εκτελεί διοικητικά ή συμβουλευτικά καθήκοντα, ο οποίος επιδεικνύει υψηλό βαθμό ικανότητας για τα προς εκτέλεση καθήκοντα.

    Άρθρο 28

    Αναστολή και τερματισμός της απόσπασης

    1.   Η έγκριση για την εφαρμογή του άρθρου 7 σε αποσπασμένο στρατιωτικό δίδεται από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.

    2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8, η απόσπαση μπορεί να τερματίζεται αν το απαιτούν τα συμφέροντα του Οργανισμού ή της εθνικής διοίκησης στην οποία υπάγεται ο αποσπασμένος στρατιωτικός, ή για οποιαδήποτε άλλη ικανή αιτία.

    Άρθρο 29

    Σοβαρή αθέτηση υποχρεώσεων

    1.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3 του άρθρου 8, η απόσπαση είναι δυνατόν να τερματίζεται χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση σοβαρής αθέτησης, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, υποχρεώσεων τις οποίες όφειλε να τηρήσει ο αποσπασμένος στρατιωτικός. Η απόφαση λαμβάνεται από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού και αφού προηγουμένως δοθεί στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα να απολογηθεί. Προτού λάβει απόφαση ο Γενικός Διευθυντής, ενημερώνει σχετικά το Μόνιμο Αντιπρόσωπο του κράτους μέλους του οποίου είναι υπήκοος ο αποσπασμένος στρατιωτικός. Μετά την απόφαση αυτή, παύουν να χορηγούνται οι αποζημιώσεις που αναφέρονται στα άρθρα 18 και 19.

    Πριν από την απόφαση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού δύναται να θέσει σε αναστολή τον αποσπασμένο στρατιωτικό, εφόσον του αποδίδεται σοβαρή αθέτηση υποχρεώσεων και αφού προηγουμένως του δοθεί η δυνατότητα να απολογηθεί. Οι αποζημιώσεις των άρθρων 15 και 16 δεν χορηγούνται κατά τη διάρκεια της αναστολής αυτής η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες.

    2.   Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού δύναται να εφιστά την προσοχή των εθνικών αρχών σε κάθε παράβαση από τον αποσπασμένο στρατιωτικό του καθεστώτος που καθορίζεται ή των κανόνων που μνημονεύονται στην παρούσα απόφαση.

    3.   Ο αποσπασμένος στρατιωτικός εξακολουθεί να υπόκειται στους εθνικούς πειθαρχικούς κανόνες.

    Άρθρο 30

    Ειδική άδεια

    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 4 του άρθρου 12, ο Οργανισμός δύναται να χορηγεί πρόσθετη ειδική άδεια άνευ αποδοχών, για επιμόρφωση από τον εργοδότη και μετά από δεόντως αιτιολογημένη αίτησή του.

    Άρθρο 31

    Αποζημιώσεις

    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και από το άρθρο 16, η ανταλλαγή επιστολών που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 5 μπορεί να ορίζει ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται στα άρθρα αυτά δεν καταβάλλονται.

    Άρθρο 32

    Τόπος διαμονής

    1.   Ως τόπος διαμονής του αποσπασμένου στρατιωτικού λογίζεται η πρωτεύουσα του κράτους μέλους του οποίου είναι υπήκοος όταν, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 17 παράγραφοι 1, 2 και 3 σημείο α), ο τόπος διαμονής του απέχει 150 km ή λιγότερο από τον τόπο απόσπασης.

    2.   Ως τόπος διαμονής του αποσπασμένου στρατιωτικού λογίζεται η πρωτεύουσα του κράτους μέλους του οποίου είναι υπήκοος όταν ο τόπος της κύριας διαμονής του συζύγου ή του/των τέκνου/ων, που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 3 σημείο β), ευρίσκεται σε κράτος μέλος διαφορετικό από αυτό της απόσπασης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 33

    Τροποποιήσεις και κανόνες εφαρμογής

    Οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης σχετικά με τα άρθρα 4, 5, 8, 10, 12 έως 14, 21 έως 32, μπορούν να τροποποιούνται στον βαθμό που απαιτείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1.10 και το άρθρο 11 παράγραφος 3.2 της Κοινής δράσης 2004/551/ΚΕΠΠΑ για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Οι τυχόν τροποποιήσεις που γίνονται με τον τρόπο αυτό διαβιβάζονται στο Συμβούλιο. Οι εν λόγω τροποποιήσεις θεωρούνται ότι έχουν εγκριθεί εκτός εάν το Συμβούλιο, εντός δύο μηνών και με ειδική πλειοψηφία, αποφασίσει να τις τροποποιήσει.

    Οι τροποποιήσεις των λοιπών διατάξεων του παρόντος καθεστώτος, ειδικότερα δε εκείνων που αφορούν τις αποδοχές, τα επιδόματα και αποζημιώσεις καθώς και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, θεσπίζονται από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα έπειτα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

    Άρθρο 34

    Αξιολόγηση

    Εντός τριών ετών μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ή κατά την έναρξη ισχύος της συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης, εφόσον αυτή είναι προγενέστερη, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογεί και τροποποιεί το παρόν καθεστώς ή λαμβάνει απόφαση για τον τερματισμό της εφαρμογής του, κατά περίπτωση.

    Άρθρο 35

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση παράγει αποτελέσματα την ημέρα δημοσίευσής των στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Βρυξέλλες, 24 Σεπτεμβρίου 2004.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    L. J. BRINKHORST


    (1)  ΕΕ L 245 της 17.7.2004, σ. 17.

    (2)  ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 723/2004 (ΕΕ L 124 της 27.4.2004, σ. 1).


    Top